Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλα καλά στο "Έλενα"
  • [02] Μήνυμα σε Σκόπια και Άγκυρα
  • [03] Κυκλοφοριακό χάος ...λόγω έρωτα
  • [04] Χημειοθεραπεία με "ναρκωτικά";
  • [05] Έρευνα για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο
  • [06] Καθολική απεργία για την Πρωτομαγιά
  • [07] Ξαναρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου το Ιράν
  • [08] Συναγερμός στην Ουάσινγκτον
  • [09] Δεν παραδίδουν στις ΗΠΑ τον Φαράτζ
  • [10] Πολύνεκρες επιθέσεις
  • [11] Γαστρεντερίτιδα σε στρατόπεδο
  • [12] Προσφυγές ετοιμάζει ο Ειρηναίος
  • [13] Αιφνίδιος θάνατος στρατιώτη

    [01] Κοινωνία

    Δεν κινδύνευσαν ζωές ασθενών

    Όλα καλά στο "Έλενα"

    12/5/2005 10:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 11:20:07 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σβήστηκε η φωτιά, που εκδηλώθηκε στις 09:30 το πρωί στο μαιευτήριο "Έλενα". Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε διάδρομο του υπογείου, που συνδέει τις δύο πτέρυγες του μαιευτηρίου. Όπως δήλωσαν, οι υπεύθυνοι, η πυρκαγιά ήταν μικρής έκτασης, αλλά λόγω του καπνού χρειάστηκε να μεταφερθούν οι γυναίκες της παλαιάς πτέρυγας στη νέα, μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Στο μαιευτήριο έφτασε από την πρώτη στιγμή δύναμη της πυροσβεστικής με έξι οχήματα και 50 άνδρες. Επίσης, αμέσως μετέβη και ο υπουργός υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση κατάσβεση της φωτιάς και τόνισε ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει το πόρισμα της πυροσβεστικής για τα αίτια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται περαιτέρω επέμβαση του υπουργείου υγείας.

    Άγνωστα τα αίτια

    Από την πλευρά της πυροσβεστικής ο υπαρχηγός, Ανδρέας Κόης, τόνισε, ότι η φωτιά ήταν πολύ μικρής έκτασης και κατασβέστηκε αμέσως. Επίσης, επεσήμανε, πως δε γνώριζε τα αίτια της πυρκαγιάς, ωστόσο ανέφερε ότι στο διάδρομο των υπογείων γίνονταν επισκευαστικές εργασίες.

    Πάντως, έξω από το "Έλενα" παραμένουν πολλοί ασθενείς και προσωπικό, οι οποίοι αναμένεται σε λίγη ώρα να επιστρέψουν στο εσωτερικό του νοσοκομείου.

    [02] Πολιτική

    Ομιλία Καραμανλή στη Σύνοδο της Διαβαλκανικής

    Μήνυμα σε Σκόπια και Άγκυρα

    12/5/2005 7:57:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου κυριάρχησαν στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στην 8η Σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, την προεδρία της οποίας ανέλαβε την Τετάρτη η Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα Σκόπια να αξιοποιήσουν "την μοναδική ευκαιρία" που προσφέρουν οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία, ώστε να βρεθεί σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Επίσης, απέστειλε πολιτικό μήνυμα και στην Τουρκία, καλώντας την να ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με τους Προέδρους της Βουλγαρίας, της Βοσνίας και της Ρουμανίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, Μπόρισλαβ Πάραβατς και Τραϊάν Μπασέσκου, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    "Καθοριστική χρονιά" για το Κοσσυφοπέδιο

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζοντας το 2005 "καθοριστική χρονιά" για το τελικό καθεστώς του και κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να προσέλθουν σε έναν νέο και εποικοδομητικό διάλογο.

    "Υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής των κριτηρίων και της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", τόνισε ο Πρωθυπουργός. "Το Κόσοβο είναι πάνω απ όλα περιφερειακό και ευρωπαϊκό πρόβλημα", επεσήμανε και τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στο θέμα, ώστε "να διασφαλιστεί ότι το όραμά μας για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια θα γίνει πραγματικότητα".

    Αναφερόμενος στις εργασίες της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε, πως επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για στενότερη οικονομική συνεργασία, αλλά και η αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφοντες τα προβλήματα που διαπιστώνονται στον εκδημοκρατισμό των χωρών της περιοχής, αλλά και στην παραβίαση ορισμένων κριτηρίων από χώρες που έχουν μπει στον ευρωπαϊκό δρόμο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Καραμανλή - Μπασέσκου

    [03] Παράξενα

    Από τον έβδομο ουρανό στη φυλακή

    Κυκλοφοριακό χάος ...λόγω έρωτα

    12/5/2005 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Γνωρίζονταν μόνο λίγες ώρες και όμως έρωτας, που τους ένωσε ήταν τόσο δυνατός, που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της ρουμανικής πόλης Craiova. Ο δεκαεννιάχρονος Robert Filip και η δεκαοχτάχρονη Andrea Popescu αποφάσισαν δε μπορούσαν να αντισταθούν, όπως φαίνεται στην ισχυρή έλξη που ένιωθαν ο ένας για τον άλλο και αποφάσισαν να υποκύψουν στο πάθος τους παρότι κινούνταν με το αυτοκίνητο του Robert σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν να ο νεαρός να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να χτυπήσει με δύναμη σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να δει αν το ζευγάρι είχε επιβιώσει. Το θέαμα, που αντίκρισαν ήταν μάλλον απρόσμενο, καθώς ο Robert και η Andrea κάθε άλλο είχαν πτοηθεί και συνέχιζαν ανενόχλητοι τις ερωτικές του περιπτύξεις.

    Επί τόπου έφτασε και η αστυνομία, που συνέλαβε το νεαρό. Η ποινή, που του επιβλήθηκε δεν ήταν ιδιαίτερα σκληρή, αφού ο ερωτύλος οδηγός ζήτησε συγγνώμη από τους ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου, που τράκαρε και προσφέρθηκε να πληρώσει τη ζημιά.

    Έτσι, η μοναδική τιμωρία, που του επέβαλε η Αστυνομία ήταν η αφαίρεση του διπλώματος για 90 ημέρες με την υπόσχεση από μέρους του Robert, ότι δε θα υπάρξει δεύτερη φορά σ αυτό του το παραστράτημα.

    [04] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών επιστημόνων

    Χημειοθεραπεία με "ναρκωτικά";

    12/5/2005 8:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 10:49:26 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC

    Την αποτελεσματικότητα ορισμένων παραγώγων αμφεταμινών, όπως τα χάπια ecstasy και κάποιων αντικαταθλιπτικών, όπως το Prozac, στη μάχη κατά του καρκίνου μελέτησαν στο δοκιμαστικό σωλήνα Βρετανοί ερευνητές. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, ecstasy, χάπια για το αδυνάτισμα και ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορούν να μπλοκάρουν την ανάπτυξη κάποιων καρκίνων, καθώς σταμάτησαν την ανάπτυξη λεμφώματος (καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων) σε περισσότερες από τις μισές πειραματικές δοκιμές. Συγκεριμένα, τα πειράματα εστιάστηκαν σε 17 δείγματα λεμφώματος και μυελώματος. Η ανάπτυξη αυτών των ειδών καρκίνων σταμάτησε σε 9 περιπτώσεις που χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά και σε 11 περιπτώσεις χορήγησης αμφεταμινών. Ωστόσο, στην περίπτωση του ecstasy υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα σκότωνε τον ασθενή, πριν από τον καρκίνο.

    Ecstasy-ακές δυσκολίες

    Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση FASEB, έδειξε ότι στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων υπάρχει ένας υποδοχέας για τη μεταφορά του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Το Prozac (που στην Ελλάδα κυκλοφορεί ως Ladose) και το ecstasy δρουν σε παρόμοιους υποδοχείς στον εγκέφαλο.

    "Είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι φάρμακα σαν το Prozac είναι αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν αυτούς τους τύπους καρκινικών κυττάρων, καθώς αυτά τα αντικαταθλιπτικά κυκλοφορούν ευρέως και έχουν εντυπωσιακό ιστορικό ασφάλειας", σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνα, Τζον Γκόρντον.

    Ωστόσο, το ecstasy, όπως άλλωστε υποστηρίζουν και οι ερευνητές, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε φαρμακευτικές θεραπείες, καθώς η αντικαρκινική του δράση εμφανίζεται σε συγκεντρώσεις τόσο υψηλές, ώστε θα σκότωναν τον ασθενή.

    Σχετικά Links: Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ

    Επιθεώρηση FASEB

    [05] Κοινωνία

    Έρευνα για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο

    12/5/2005 1:38:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του αστυνομικού Χριστόφορου Πατσιά που το βράδυ της Τρίτης πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο και τραυμάτισε τον 28χρονο Γεώργιο Χιλίαρχο μέσα στο Πολυτεχνείο, προχωρά η Ασφάλεια, ενώ διενεργεί και προανάκριση για την υπόθεση. Στο μεταξύ, η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχει διατάξει τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι φρουροί των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Χρίστου Βερελή, παραβίασαν το πανεπιστημιακό άσυλο και μπήκαν ένοπλοι στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου οι πολιτικοί ήταν προσκεκλημένοι σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου. Στο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα συντονισμένα και με ψυχραιμία, ενώ ευχαρίστησε εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, όλους όσοι συνέβαλαν στην εκτόνωση της κρίσης.

    "Το όλο επεισόδιο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Πολυτεχνείου ενώ και οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν την οποιαδήποτε χρήση βίας και τάχθηκαν υπέρ της προάσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όλες αυτές τις ώρες "κάναμε μια πολιτική συζήτηση, διαπιστώσαμε μια δυσαρέσκεια και απογοήτευση την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει", ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το χειρισμό της κατάστασης.

    Ο 28χρονος τραυματίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ ο αστυνομικός που έχει δεχθεί χτυπήματα, από γροθιές και αντικείμενα νοσηλεύεται φρουρούμενος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Το όπλο του αστυνομικού κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια όπου εξετάζεται, ενώ τα όπλα τους κλήθηκαν να παραδώσουν και οι υπόλοιποι αστυνομικοί, που βρίσκονταν στο χώρο του Πολυτεχνείου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει πυροβολήσει και κάποιος άλλος.

    Μετά την επίθεση που δέχτηκαν οι φρουροί των δύο βουλευτών, ερίφθησαν συνολικά δέκα πυροβολισμοί, εκ των οποίων ο ένας χαμηλά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 28χρονου.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, οι αστυνομικοί δεν είχαν το δικαίωμα να μπουν ένοπλοι στο Πολυτεχνείο, λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου, ωστόσο, η πράξη τους αποδίδεται σε υπερβάλλοντα ζήλο προκειμένου να βρίσκονται κοντά στους βουλευτές που φρουρούσαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελεύθεροι οι όμηροι βουλευτές

    [06] Κοινωνία

    Καθολική απεργία για την Πρωτομαγιά

    12/5/2005 12:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών στο Πεδίον του Άρεως, σύμφωνα με τους διοραγανωτές του γιορτάστηκε την Τετάρτη η απεργία της Πρωτομαγιάς. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ παρέλυσε ο δημόσιος τομέας και υπολειτούργησε ο ιδιωτικός. Στην Αθήνα έγιναν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η συγκέντρωση της της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης και τη Βουλή, ενώ μετά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έγινε στο Σύνταγμα, ακολούθησε πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Στη Θεσσαλονίκη, έγιναν τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, που σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών. Στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές καταφέρθηκαν εναντίον της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και καταφέρθηκαν εναντίον της σύγχυσης που προκλήθηκε αναφορικά με τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Η ERTonline συμμετείχε στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ, που έδωσε άδεια να καλυφθούν μόνο τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο.

    Για "καθολική συμμετοχή" στην απεργία και για "ένα μεγάλο όχι" που είπαν οι εργαζόμενοι σε όσους αποπειράθηκαν να υποβαθμίσουν την Πρωτομαγιά αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για "αυθαιρεσία, υποκρισία και εμπαιγμό".

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, στην ομιλία του έκανε λόγο για μια πρώτη απάντηση στις "υπόγειες σκοπιμότητες" της κυβέρνησης και των εργοδοτών, κάλεσε σε ενίσχυση της νέας απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 18 Μαΐου, ενώ τόνισε ότι ανοίγει ένας νέος ανοδικός κύκλος εργατικών αγώνων.

    Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης και τη Βουλή. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Απασχόλησης, Γεράσιμο Γιακουμάτο, που διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει κανένα μέτρο χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και προέβλεψε ότι η επόμενη Πρωτομαγιά θα βρει τους εργαζόμενους της χώρας σε καλύτερη κατάσταση.

    Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΔ με επικεφαλής τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, το βουλευτή και πρώην γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλη και άλλα στελέχη.

    Από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν κορυφαία στελέχη μεταξύ των οποίων οι: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Παπουτσής και Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συμμετείχε στη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Στο χαιρετισμό της, η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος και καταφέρθηκε εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων για τη στάση τους απέναντι στα θέματα του δίκαιου των εργαζόμενων.

    Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας, με εξαίρεση τα τρόλεϊ, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας λίγων ωρών.

    Τρεις ξεχωριστές πορείες στη συμπρωτεύουσα

    Στη Θεσσαλονίκη, οι τρεις ξεχωριστές πορείες που κατέληξαν στο Μνημείο του Καπνεργάτη προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στην πόλη για τουλάχιστον τρεις ώρες. Πολλά καταστήματα της πόλης παρέμειναν κλειστά, ενώ οι απεργοί εργαζόμενοι προσήλθαν στις εργασίες τους στην έναρξη της βάρδιας και αναχώρησαν λίγες ώρες αργότερα προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

    Στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Το "παρών" έδωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Μαγκριώτης καθώς και η βουλευτής του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη. Οι βουλευτές έκαναν λόγο για λανθασμένες οικονομικές επιλογές και συστράτευση των εργαζομένων για την υπεράσπιση των κεκτημένων και των δικαιωμάτων τους.

    Στο άγαλμα του Βενιζέλου συναντήθηκαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η οποία συναντήθηκε με την πορεία του ΕΚΘ στο Μνημείο του Καπνεργάτη όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

    Στο ίδιο μνημείο πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση μικρής ομάδας νεαρών, στην πλειονότητα τους μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που στη συνέχεια συγκρότησε πορεία που κατέληξε επίσης στο ίδιο σημείο.

    Πολύωρες στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ενώ τα δικαστήρια λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργία για την Πρωτομαγιά

    [07] Κόσμος

    Μπορεί να παραπεμφθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ

    Ξαναρχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου το Ιράν

    12/5/2005 11:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/5/2005 11:52:02 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επανάληψη "σημαντικού μέρους" των δραστηριοτήτων, που αφορούν την επεξεργασία ουρανίου, αποφάσισε η Τεχεράνη. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Γκόλαμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, "με βάση τις αποφάσεις που λάβαμε, θα επαναλάβουμε ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων που είχαμε διακόψει" και πρόσθεσε πως "πιθανόν να επαναληφθεί σημαντικό μέρος του UCF", δηλαδή των δραστηριοτήτων επεξεργασίας ουρανίου στο εργοστάσιο του Ισπαχάν. Επίσης, τόνισε, πως η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Τεχεράνη είχε διακόψει την επεξεργασία ουρανίου το Νοέμβριο του 2004 μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τέλος της διαπραγμάτευσης με ΕΕ

    Στο μεταξύ, πριν την ανακοίνωση του Αγκαζαντέχ, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας [ΔΕΑΕ] του ΟΗΕ είχε εκφράσει τους φόβους της, ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τις παραινέσεις του ΟΗΕ.

    Παράλληλα, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει την "ανησυχία" της, ότι το ουράνιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμου κατάλληλου για πυρηνικά όπλα.

    Μάλιστα, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, η απόφαση της Τεχεράνης να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, πιθανότατα θα οδηγήσει σημαντικά μέλη της ΔΕΑΕ να πιέσουν για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων.

    Μια τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί de facto το τέλος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ιράν και τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, τις χώρες της ΕΕ, που πίεζαν το Ιράν να απεμπολήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα τη βελτίωση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της Τεχεράνης με την Δύση.

    Αξιωματούχοι του Ιράν από την πλευρά τους δηλώνουν ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να διαρκέσουν επ άπειρον, και κατηγορούν τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

    [08] Κόσμος

    Εκκενώθηκαν για λίγο Λευκός Οίκος και Καπιτώλιο

    Συναγερμός στην Ουάσινγκτον

    12/5/2005 7:27:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πανικός και αναστάτωση στην Ουάσινγκτον, όταν ένα μικρό δικινητήριο αεροσκάφος τύπου "Τσέσνα", αγνώστων στοιχείων, εισήλθε στον απαγορευμένο εναέριο χώρο της πόλης. Αμέσως σήμανε συναγερμός και αξιωματούχοι διέταξαν την εκκένωση του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου, ενώ έντρομοι οι υπάλληλοι άρχισαν να εξέρχονται από τα δυο κτήρια. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, βρισκόταν εκτός Λευκού Οίκου, σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι και την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λόρα Μπους, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος. Την ίδια ώρα, μαχητικά αεροσκάφη τύπου F16 απογειώθηκαν και συνόδευσαν το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Φρέντερικ του Μέριλαντ, όπου πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του πιλότου και του συνεπιβάτη του. Ο συναγερμός έληξε μετά από περίπου δεκαπέντε λεπτά και επετράπη στους υπαλλήλους να γυρίσουν στις θέσεις τους. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Μπους ενημερώθηκε για το περιστατικό μετά τη λήξη του συναγερμού, καθώς δεν κινδύνευε άμεσα ο ίδιος.

    [09] Κόσμος

    Ανακρίνεται και από Αμερικανούς

    Δεν παραδίδουν στις ΗΠΑ τον Φαράτζ

    12/5/2005 10:04:00 πμ

    Θα παραμείνει στo Πακιστάν για ανάκριση και δε θα παραδοθεί στις ΗΠΑ ο τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αμπού Φαράτζ Φαρζ αλ Λίμπι, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Χουρσίντ Μεχμούντ Κασούρι "αυτή τη στιγμή τον ανακρίνουμε. Έχει εμπλακεί σε δύο επιθέσεις εναντίον του Προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, συνεπώς έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι` αυτόν". "Ο Αμπού Φαράτζ κρατείται από την πακιστανική κυβέρνηση και μέχρι να διευκρινιστούν όλα τα θέματα δεν πρόκειται να τον παραδώσουμε σε οποιονδήποτε άλλον. Οτιδήποτε έχει σχέση με την αμερικανική ασφάλεια το μοιραζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες" πρόσθεσε ο Κασούρι". Πάντως, ο Φαράτζ ανακρίνεται και από Πακιστανούς και από Αμερικανούς πράκτορες με την ελπίδα ότι θα δώσει στοιχεία για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του υπαρχηγού του, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα

    [10] Ιράκ

    Πάνω από 70 νεκροί και 120 τραυματίες

    Πολύνεκρες επιθέσεις

    12/5/2005 12:21:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πάνω από 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 120 τραυματίστηκαν από τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας που συγκλόνισαν την Τετάρτη ισάριθμες πόλεις του Ιράκ. Στο Τικρίτ, σημειώθηκε η αιματηρότερη επίθεση καθώς από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έχασαν τη ζωή τους 33 άτομα και 70 τραυματίστηκαν. Στη Χαουίτζα, 250 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι, έφθασαν τους 32, ενώ τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις συγκλόνισαν τη Βαγδάτη και τα προάστιά της. Από τρεις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και μία έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι, ενώ άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Λίγες ώρες αργότερα, Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αυτοσχέδια βόμβα κοντά στο κτήριο του υπουργείου Πετρελαίου την οποία εξουδετέρωσαν. Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί κλιμάκωση των επιθέσεων των ανταρτών καθώς πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο δεκαπενθήμερο, κλιμάκωση που οφείλεται στις συνεχιζόμενες αμερικανικές επιχειρήσεις στα δυτικά της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απήγαγαν Ιρακινό κυβερνήτη

    Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη

    Αιματηρή επιχείρηση στο δυτικό Ιράκ

    Επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

    Νέα έκρηξη στην καρδιά της Βαγδάτης

    [11] Κοινωνία

    Στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού της Κρήτης

    Γαστρεντερίτιδα σε στρατόπεδο

    12/5/2005 11:20:00 πμ

    Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας εμφάνισαν το βράδυ της Τετάρτης 53 υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί, που εκπαιδεύονται στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, οι 16 από τους 53 μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Σούδας, ενώ οι υπόλοιποι στο αναρρωτήριο της μονάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για ιογενούς μορφής γαστρεντερίτιδας καθώς δεν παρουσιάστηκαν νέα περιστατικά, ενώ έχουν ληφθεί δείγματα τροφής και νερού που στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση.

    [12] Κοινωνία

    "Απάντηση" στην αποκήρυξή του

    Προσφυγές ετοιμάζει ο Ειρηναίος

    12/5/2005 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Η νομική διασφάλιση της αποκήρυξης του κ. Ειρηναίου, αλλά και οι επόμενες κινήσεις του απασχολούν πλέον την Αγιοταφική Αδελφότητα, μετά την επικύρωση της αποκήρυξής του από την Ιορδανία και την παλαιστινιακή Αρχή. Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες πως ο Πατριάρχης θα επιχειρήσει να πλήξει τις αποφάσεις της Ιορδανίας και των Παλαιστίνιων στο Ανώτερο Δικαστήριο του Ισραήλ, ενώ η Κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε πως δεν θα λάβει μέρος στη διαμάχη. Επίσης, δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον κ. Ειρηναίο να απέσπασε την υπόσχεση ότι δεν θα του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, ύστερα από μυστική συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό το βράδυ της Τρίτης. Νωρίτερα, Ιορδανοί βουλευτές με δηλώσεις τους τόνισαν ότι δεν αρκεί να κηρυχτεί έκπτωτος, αλλά θα πρέπει να δικαστεί για τα όσα έχει διαπράξει σε βάρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκηρύσσουν τον Ειρηναίο

    [13] Κοινωνία

    Παθολογικά αίτια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

    Αιφνίδιος θάνατος στρατιώτη

    12/5/2005 7:14:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105.8

    Συναγερμός σήμανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στην 95η Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, στη Ρόδο, όταν ένας 22χρονος στρατιώτης βρήκε αιφνίδιο θάνατο την ώρα που κοιμόταν στο θάλαμό του. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, πρόκειται για τον Ιωάννη Σαμαρτζή του Στεργίου, ο οποίος στις 5.20 το πρωί παρουσίασε ξαφνικά ρόγχο και μελάνιασμα, συμπτώματα που έγιναν αντιληπτά από τον θαλαμοφύλακα, που ειδοποίησε αμέσως τον γιατρό της Μονάδας. Ο άτυχος νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Διενεργήθηκε νεκροψία προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου, ενώ έρευνα διεξάγουν οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατος του 22χρονου οφείλεται σε παθολογικά αίτια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 May 2005 - 8:50:37 UTC