Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η μεγάλη επιστροφή
  • [02] Δεν κλείνει ο κύκλος αίματος
  • [03] Πρόθυμος ο Ερντογάν για το Μεσανατολικό

    [01] Κοινωνία

    Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!

    Ξεκίνησε η μεγάλη επιστροφή

    2/5/2005 9:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2005 9:52:35 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό ξεκινά σήμερα η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, υπό τη στενή παρακολούθηση της Τροχαίας. Έτσι λοιπόν, ιδιαίτερη θα είναι η αστυνόμευση στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών, ενώ από τις τρεις το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ, απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο. Η φετινή έξοδος χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Οι εκδρομείς του Πάσχα εγκατέλειπαν με κάθε μέσο την πρωτεύουσα. Η πληρότητα στα πλοία έφτανε μέχρι και το 100%, ενώ ΟΣΕ και ΚΤΕΛ εξυπηρετούσαν το κοινό με έκτακτα δρομολόγια.

    [02] Ιράκ

    Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ

    Δεν κλείνει ο κύκλος αίματος

    2/5/2005 10:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2005 10:48:13 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν έχει τέλος η βία και η αιματοχυσία στο Ιράκ. Αργά χθες το απόγευμα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επίθεση καμικάζι στοίχισε τη ζωή 25 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 30, ενώ σήμερα διπλή επίθεση στη Βαγδάτη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν 11. Η χθεσινή επίθεση έγινε στην πόλη Ταλαφάρ κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) και κυβερνήτης της περιοχής, Χουσρού Κουράν, ένας καμικάζι, που επέβαινε σε αυτοκίνητο μάρκας Σεβρολέτ, παγιδευμένο με εκρηκτικά, έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε την κηδεία του Τάλεμπ Σιέντ Ουάχμπα, ενός αξιωματούχου του PDK, που είχε δολοφονηθεί το Σάββατο στη Μοσούλη. Στη συνέχεια δύο ένοπλοι έκλεισαν το δρόμο στα ασθενοφόρα, που έσπευσαν στην περιοχή για να παραλάβουν τα θύματα της επίθεσης με συνέπεια να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των ενόπλων.

    Διπλή επίθεση στη Βαγδάτη

    Σήμερα, δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη βόμβα εξερράγη στην περιοχή Χουρίγια της βορειοδυτικής Βαγδάτης κατά τη διέλευση μικτής αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον υποστράτηγο Φουλέιχ Ρασίντ, διοικητή μονάδας κομμάντος της ιρακινής αστυνομίας και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από τους σωματοφύλακες του Ρασίντ. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Καράντα της νότιας Βαγδάτης, έξω από ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις περαστικοί και να τραυματιστούν οχτώ. Από την έκρηξη αυτή προκλήθηκαν ζημιές σε πολυκατοικία και σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα.

    Κρατούν όμηρο Αυστραλό

    Στο μεταξύ, χθες βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο ενός ακόμα ομήρου, αυστραλιανής καταγωγής.

    Στο διάρκειας δύο λεπτών βίντεο, ο ξανθός άνδρας δηλώνει ότι λέγεται Ντάγκλας Γουντ, είναι 63 χρόνων ζει στην Καλιφόρνια και είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα. Ο όμηρος απευθύνει έκκληση στις αμερικανικές, τις αυστραλιανές και τις βρετανικές αρχές να αποσυρθούν από το Ιράκ.

    "Δεν θέλω να πεθάνω" δηλώνει στη βιντεοταινία, στην οποία παρουσιάζεται να κάθεται στο πάτωμα ανάμεσα σε δύο ένοπλους μασκοφόρους.

    Πάντως, η αυθεντικότητα του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος δεν επιβεβαιώθηκε από τις αρχές του Ιράκ ή άλλης χώρας.

    Στο μεταξύ, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, τόνισε, πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ. Χαρακτηριστικά, ο Χάουαρντ δήλωσε σε αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι "θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηρώντας τη θέση μας ότι δεν ενδίδουμε στα αιτήματα απαγωγέων Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η εξωτερική πολιτική αυτής της χώρας να υπαγορεύεται από τρομοκράτες, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, παρά ταύτα, για να βοηθήσουμε αυτόν τον άτυχο άνδρα".

    Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα για να διαχειρισθεί την κρίση, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία για την δραστηριότητά της.

    Τις απόμενες βδομάδες αναμένεται να φτάσουν στο Ιράκ περίπου 450 επιπλέον Αυστραλοί στρατιώτες, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό Αυστραλών στρατιωτών σε 1.400 περίπου, κάτι με το οποίο είναι αντίθετο το 50% των Αυστραλών πολιτών, που θεωρούν, ότι δεν έπρεπε να σταλούν Αυστραλοί στρατιώτες στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο Μοουάφακ Αλ-Ρουμπάγιε, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ιράκ, οι δυνάμεις του συνασπισμού είναι πιθανό να αρχίσουν την αποχώρησή τους στα μέσα του 2006.

    [03] Μ. Ανατολή

    Η Τουρκία ανησυχεί για τα πυρηνικά του Ιράν

    Πρόθυμος ο Ερντογάν για το Μεσανατολικό

    2/5/2005 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποφάσισαν Τουρκία και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ισραήλ. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, συμφώνησαν στη δημιουργία μίας απευθείας τηλεφωνικής σύνδεσης μεταξύ των γραφείων τους για την ανταλλαγή πληροφοριών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσέθεσε, πως η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας και να βοηθήσει στην ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα όταν το Ισραήλ θα αποχωρήσει από την κατεχόμενη παραθαλάσσια λωρίδα τον Αύγουστο. "Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συμβάλλουμε σε οτιδήποτε μας ζητηθεί", είπε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

    Επόμενη στάση, Ραμάλα

    Οι δύο ηγέτες δε σχολίασαν απευθείας τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, ότι η επίσκεψη του Ερντογάν θα περιελάμβανε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών για εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένης μίας συμφωνίας ύψους 400 με 500 εκατομμυρίων δολαρίων για αναβάθμιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

    Πάντως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στον Ισραηλινό Πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ, ότι η Τουρκία ανησυχεί για το πυρηνικό πρόγραμμα το Ιράν.

    Σήμερα ο κ. Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Ισραήλ ο Ερντογάν


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 May 2005 - 8:49:54 UTC