Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλήνων Πάσχα
  • [02] Ήταν αποφασισμένοι για πόλεμο
  • [03] Πρωτομαγιά με αναταραχές
  • [04] Τραυματισμοί από βεγγαλικά
  • [05] "Έφυγε" ο Πάνος Γεραμάνης
  • [06] Στο Ισραήλ ο Ερντογάν
  • [07] Αιματηρή Κυριακή
  • [08] "Πολυθρόνα για δυο" στο καμπιονάτο
  • [09] Λάλησαν... πεντάκις οι "πετεινοί"
  • [10] Κατέκτησε το Λιγκ Καπ η Στρασμπούρ
  • [11] Από το μηδέν ξανά Ντάλας, Βοστώνη
  • [12] Έναρξη θερινού ωραρίου για μειωμένο ρεύμα
  • [13] Εμπορικός διαπραγματευτής για την Κίνα

    [01] Κοινωνία

    Με τα στρατευμένα νιάτα η πολιτική ηγεσία

    Ελλήνων Πάσχα

    1/5/2005 11:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2005 7:06:37 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης γιορτάζει σήμερα ο απανταχού ελληνισμός. Το "Χριστός Ανέστη" διακηρύττει το ουσιώδες περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης, τη "νέκρωση του θανάτου" αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πασχαλινό μήνυμά του. Στο μεταξύ, πυρετώδεις ήταν οι ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Από το πρωί οι σούβλες έπιασαν κυριολεκτικά φωτιά και με σύμμαχο τον καλό καιρό και τον λαμπερό ήλιο, τα πασχαλινά εδέσματα τιμήθηκαν δεόντως από μικρούς και μεγάλους. Επίκεντρο των εορτασμών του Πάσχα είναι και φέτος η επαρχία, καθώς η φετινή πασχαλιάτικη έξοδος χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και η Αθήνα μοιάζει έρημη πόλη. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας γιορτάζει και φέτος το Πάσχα παραδοσιακά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επέλεξε να περάσει το Πάσχα μαζί με τους ακρίτες του Αιγαίου στο Καστελόριζο, όπου αντάλλαξε ευχές με αξιωματικούς και άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού Σώματος, ενώ το πρωί ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το πασχαλινό έθιμο της επίσκεψης σε στρατιωτικές μονάδες τίμησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Θερμές ευχές από την πολιτική ηγεσία

    Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε με τη σειρά την αεροπορική βάση του Τατοΐου, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Kαι στις τρεις βάσεις έγινε δεκτός με χαρά, αντάλλαξε ευχές και τσούγκρισε κόκκινα αυγά με μέλη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με στρατευμένους αλλά και πολίτες.

    Στην αεροπορική βάση "Δεκέλεια", όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας αντιπτέραρχος Γιώργος Αυλωνίτης, ο πρωθυπουργός συνομίλησε και τσούγκρισε αυγά με τους Ίκαρους και τους σμηνίτες.

    Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα ο πρωθυπουργός τσούγκρισε αυγά με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου και τους "μαυροσκούφηδες".

    Θερμή ήταν η υποδοχή, που του χείχαν ετοιμάσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας επάνω στη φρεγάτα Ψαρά. Ο πρωθυπουργός κάθισε σε τραπέζι και παρακολούθησε χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα.

    Φεύγοντας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε, πως "οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γιορτάζουν σήμερα σε πνεύμα αγάπης την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Την Ανάσταση της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Για τις νίκες που διεκδικούμε στους καθημερινούς αγώνες. Για τις συλλογικές και ατομικές επιτυχίες, που έρχονται. Για τη δικαίωση των προσδοκιών των πολιτών. Οι ημέρες αυτές αναδεικνύουν τις αξίες της ζωής, αλλά και την αξία του αγώνα για καλύτερο αύριο, για μία πιο δίκαιη κοινωνία. Μία κοινωνία με περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανθρωπιά. Γι αυτή την κοινωνία εργαζόμαστε όλες και όλοι μαζί με πίστη και εθνική αυτοπεποίθηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το στρατόπεδο του Ναυπλίου, απ΄ όπου ευχήθηκε "υγεία, χαρά και ευτυχία" σε όλους τους στρατευμένους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, πως "η σημερινή μέρα είναι μια μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία, για την Ελλάδα, μια γιορτή ζεστασιάς, που ενώνει τις οικογένειες".

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε την αεροπορική βάση του Τατοΐου και αφού αντήλλαξε ευχές και τσούγκρισε αυγά με τους στρατευμένους, δήλωσε τα εξής: "Τέτοιες ημέρες η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό όλων στρέφονται σε αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο και ρεαλιστικό. Την Ανάσταση των λαών". Επίσκεψη στην αεροπορική βάση του Τατοΐου και στο Κέντρο Τεθωρακισμένων πραγματοποίησε εκπροσωπώντας τον Συνασπισμό ο κ. Θανάσης Λεβέντης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, που βρίσκεται στην Τήνο, θα επισκεφθεί τους ανθρώπους πού ζουν στο γηροκομείο της πόλης.

    Στο Παρίσι, αλλά για δουλειά, βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος συμμετέχει στη διήμερη Υπουργική Ενέργειας του ΟΟΣΑ, η οποία ξεκινά σήμερα. Αύριο μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τατούλης για τη συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού της Ε. Ένωσης, ενώ την επομένη, 3 του μηνός, θα βρεθεί στο Παρίσι και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας του ΟΟΣΑ.

    "Το μέλλον ανήκει στην Οικουμενική ιδέα"

    Με ευλάβεια γιορτάστηκε χθες η ανάσταση του Θεανθρώπου και στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο στο Φανάρι αλλά και σε ολόκληρη την πόλη, όπου συνέρευσε μεγάλο πλήθος εκδρομέων και προσκυνητών.

    "Το μέλλον ανήκει στην Οικουμενική ιδέα, όχι στους εθνικισμούς, όχι στους τοπικισμούς, όχι στους φανατισμούς", υπογράμμισε στο αναστάσιμο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    "Ήλθατε να ενισχύσετε με τη παρουσία σας τη Μητέρα Εκκλησία που εξακολουθεί να εκφράζει τη συνείδηση του Γένους μας και όλων των Ορθοδόξων", είπε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στο μεγάλο πλήθος, που είχε κατακλύσει τον ναό και τον περίβολο του Πατριαρχείου και τους γύρω δρόμους στο Φανάρι αλλά και όσους παρακολουθούσαν την αναστάσιμη λειτουργία από την τηλεόραση.

    Στο Πάσχα των ορθοδόξων ήταν αφιερωμένη η παρθενική εμφάνιση του νέου πάπα της Ρώμης, Βενέδικτου 16ου, από το παράθυρο του 3ου ορόφου του αποστολικού μεγάρου. Ο πάπας χαιρέτισε τους ορθοδόξους και ευχήθηκε το Χριστός Ανέστη και στην ελληνική γλώσσα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για χριστιανική ενότητα σε όλη την υφήλιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

    Στην Ελλάδα το Άγιο Φως

    [02] Κόσμος

    Η "Sunday Times" αποκαλύπτει απόρρητα έγγραφα

    Ήταν αποφασισμένοι για πόλεμο

    1/5/2005 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το χρονικό ενός προαποφασισμένου πολέμου στο Ιράκ αποκαλύπτουν σήμερα οι "Sunday Times" του Λονδίνου. Συγκεκριμένα η εφημερίδα δημοσιεύει βρετανικά απόρρητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ήταν αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσέιν τουλάχιστον εννέα μήνες πριν επιτεθούν στο Ιράκ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριζε πάντα ότι η Βρετανία δεν επρόκειτο να συμφωνήσει στον πόλεμο κατά του Ιράκ εάν δεν δινόταν στον Σαντάμ μια τελευταία ευκαιρία να εγκαταλείψει τα απαγορευμένα όπλα και ότι "η αλλαγή του καθεστώτος" με την ανατροπή του Σαντάμ δεν υπήρξε ποτέ στόχος του.

    Αναπόφευκτος ο πόλεμος γιατί ο Μπους δεν ήθελε τον Σαντάμ

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει απόρρητα πρακτικά συνεδρίασης μελών της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων αξιωματούχων τον Ιούλιο του 2002, για το Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ φέρεται να δήλωσε, πως "αν το πολιτικό πλαίσιο ήταν σωστό, ο λαός θα υποστήριζε μια αλλαγή καθεστώτος. Τα δυο σημαντικά θέματα ήταν εάν το στρατιωτικό σχέδιο θα είχε αποτέλεσμα και το εάν εμείς θα διαθέταμε την κατάλληλη στρατηγική ώστε να επιτρέψουμε στο στρατιωτικό αυτό σχέδιο να αποβεί αποτελεσματικό", φέρεται ότι είπε ο Μπλερ σύμφωνα με τα απόρρητα αυτά ντοκουμέντα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο φέρεται να είπε, ότι οι πιθανότητες για πόλεμο είναι "μικρές" γιατί ο Σαντάμ δεν απειλεί τους γείτονές του και γιατί δυνατότητές του όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι μικρότερες από αυτές της Λιβύης, της Βόρειας Κορέας ή του Ιράν.

    Ο Στρο πρότεινε να σταλεί στον Σαντάμ τελεσίγραφο για να επιτρέψει σε επιθεωρητές του ΟΗΕ να μεταβούν στο Ιράκ και έτσι να προκληθεί αντιπαράθεση η οποία "θα βοηθούσε να υπάρξει νομικό έρεισμα για τη χρήση βίας".

    Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας Σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλαβ, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από την Ουάσινγκτον, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος ήταν "αναπόφευκτος" γιατί "ο Μπους ήθελε να απομακρύνει τον Σαντάμ με στρατιωτικά μέσα".

    Τότε, ο Μπλερ διέταξε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων Σερ Μάικλ Μπόις να του υποβάλει πολεμικά σχέδια στο τέλος της εβδομάδας.

    Διαψεύδει ο Μπλερ

    Στο μεταξύ, από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε, ότι είχε συζητήσει την πιθανότητα να υποστηρίξει τις ΗΠΑ οκτώ μήνες πριν από την εισβολή στο Ιράκ το 2003, διέψευσε όμως ότι η κυβέρνησή του είχε λάβει από τότε την απόφαση για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    Αλλά "η ιδέα ότι είχαμε λάβει οριστική απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε εκείνο το στάδιο είναι λανθασμένη και ανατρέπεται από το γεγονός ότι αρκετούς μήνες αργότερα επιστρέψαμε στα Ηνωμένα Έθνη για να λάβουμε μία τελική απόφαση", τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Τα απόρρητα αυτά έγγραφα ίσως επηρεάσουν την τελευταία στιγμή τις εκλογές της 5ης Μαΐου στη Βρετανία και να κοστίσουν στον Μπλερ αρκετές ψήφους, καθώς το θέμα του Ιράκ και το εάν ο Μπλερ έλεγε την αλήθεια όταν υπεραμυνόταν της επιλογής του πολέμου, κυριαρχούν κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

    Σχετικά Links: The Times

    [03] Κόσμος

    Τραυματισμοί στις Φιλιππίνες

    Πρωτομαγιά με αναταραχές

    1/5/2005 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μπορεί στη χώρα μας ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς να αναβλήθηκε για τις 11 του μηνός, λόγω Πάσχα, στην υπόλοιπη υφήλιο, όμως η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με συγκεντρώσεις και ηχηρές διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Ωστόσο και φέτος δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις Φιλιππίνες χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Μανίλα φωνάζοντας συνθήματα κατά της προέδρου Γκλόρια Αρόγιο συγκρούστηκαν με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πραγματοποιήσουν πορεία κοντά στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο είχε μετατραπεί σε φρούριο. Μάλιστα, ο Ρόναλντ Λάμας, ηγέτης της αριστερής οργάνωσης Ακμπαγιάν υποστήριξε ότι η αστυνομία τους είχε υποσχεθεί ότι θα τους επέτρεπε να κάνουν πορεία σε ένα πάρκο στο κέντρο της Μανίλας, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. Στο μεταξύ, εν μέσω φημών για πραξικόπημα ο εκπρόσωπος της προεδρίας προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι πρέπει οι ενέργειές τους να παραμείνουν στα όρια της νομιμότητας.

    Συγκρούσεις και στο Βερολίνο

    Το Σάββατο, ένα νέο κίνημα υπό την ηγεσία απόστρατων στρατηγών, που αυτοαποκαλείται Συμμαχία για την Εθνική Σωτηρία, κάλεσε την Πρόεδρο Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο να παραιτηθεί. Μάλιστα, αργά το Σάββατο, πυροτεχνουργοί της αστυνομίας εξουδετέρωσαν έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στην είσοδο κτηρίου του υπουργείου εσωτερικών. Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε πέντε λεπτά πριν την ώρα που είχε ρυθμιστεί να εκραγεί.

    Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, όμως σημειώθηκαν και στο Βερολίνο, όπου οι αρχές συνέλαβαν 65 άτομα. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς πετώντας ό,τι αντικείμενο έβρισκαν μπροστά τους, από μπουκάλια μέχρι βαλίτσες, ενώ στη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνδρας.

    Αλλά και στη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνέπεσε με το Πάσχα, εκατοντάδες πολίτες με κόκκινες σημαίες συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία φωνάζοντας συνθήματα κατά του Πούτιν.

    [04] Κοινωνία

    Ένας νεαρός ακρωτηριάστηκε

    Τραυματισμοί από βεγγαλικά

    1/5/2005 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2005 5:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ

    Δυστυχώς, ούτε και φέτος ήταν αναίμακτο το εντυπωσιακό μεν αλλά άκρως επικίνδυνο δε έθιμο με τις κροτίδες και τα βεγγαλικά την ώρα της Ανάστασης. Στην περιοχή Βασιλικά στην Ιεράπετρα Κρήτης ένας 34χρονος έχασε το ένα του χέρι, καθώς εκπυρσοκρότησε η δυναμίτιδα, την ώρα, που προσπαθούσε να ανάψει το φυτίλι. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε αιμόφυρτος από το ΕΚΑΒ Κρήτης στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και υπεβλήθη σε επέμβαση. Αυτήν την ώρα νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα Αγίου Νικολάου και η κατάστασή του κρίνεται κρίσιμη. Άλλος ένας 24χρονος νεαρός νοσηλεύεται στο παναρκαδικό νοσοκομείο στην Τρίπολη, καθώς εξερράγη στα χέρια του λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση μία κροτίδα στο Καρακοβούνι Αρκαδίας . Ο νεαρός τραυματίστηκε σοβαρά στον αριστερό καρπό και στο πρόσωπο, ενώ οι γιατροί έδωσαν μάχη για να μην χάσει το χέρι αλλά και την όρασή του. Στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον 10 νεαροί τραυματίστηκαν στα χέρια και στο πρόσωπο από κροτίδες. Μάλιστα, ένας 12χρονος έχασε το μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού και ένας άλλος νεαρός υπέστη εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο.

    [05] Κοινωνία

    Αφήνει πίσω του μια μεγάλη προσφορά

    "Έφυγε" ο Πάνος Γεραμάνης

    1/5/2005 1:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2005 4:09:14 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ένας αγαπητός συνάδελφος, που τιμούσε το επάγγελμα του δημοσιογράφου, ο Πάνος Γεραμάνης, πέθανε αιφνίδια λίγο πριν τα μεσάνυχτα, από ανακοπή, σε ηλικία 59 ετών, στο χωριό Αγιά τής Πάργας. Ο Πάνος Γεραμάνης, που εργαζόταν στην εφημερίδα "Τα Νέα" αλλά και στην ΕΡΑ, όπου για πολλά χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή "Λαϊκοί Βάρδοι", αφήνει πίσω του μια μεγάλη προσφορά, κυρίως από την ενασχόλησή του με το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1945 στο Βασιλικό Χαλκίδος. Εκεί εξέδωσε, το 1964 την "Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας", ενώ από νωρίς έγινε αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας "Φως των Σπορ". Εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης ύλης και επιτελικός σε μεγάλες εφημερίδες. Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε στα 1989 από τον 902 Αριστερά στα FΜ και από το 1990 βρισκόταν στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

    Συνέβαλε στην κατανόηση του λαϊκού τραγουδιού

    Ήταν στενός φίλος του Στέλιου Καζαντζίδη, από το 1963. Όπως λέει ο ίδιος ο Πάνος Γεραμάνης "μέσα απ αυτή τη γνωριμία, τη μακρά και αδιάσειστη φιλία και από μια διακριτική (από πλευράς μου) συμπεριφορά βγήκαν 56 συνεντεύξεις και κάποιες δεκάδες κασέτες, μέσα από τις οποίες ζωντανεύουν οι πιο δυνατές έως συγκλονιστικές στιγμές του Καζαντζίδη για την πολυτάραχη ζωή του και για το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι, για το οποίο θα λέγαμε ότι γεννήθηκε μαζί του, όταν πρωτοβγήκε στη μουσική σκηνή το 1951 και πέθανε μαζί του".

    Ο Πάνος Γεραμάνης, βραβευμένος για την 32χρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία καθώς και για την ιστορική έρευνα και μελέτη της λαϊκής μουσικής και του αθλητισμού μέσα από 1.500 εκπομπές από το κρατικό ραδιόφωνο, θα μας μείνει αξέχαστος, γιατί συνδύαζε τεράστιες γνώσεις και αγάπη για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

    Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, την 1η Απριλίου 2004, όταν η ΕΡΤ είχε τιμήσει τον δημοσιογράφο για τα 15 χρόνια της εκπομπής "Λαϊκοί Βάρδοι" είχε πει, πως "ο Πάνος Γεραμάνης πρέπει να χαίρεται γιατί με την πέννα και τον λόγο του συνέβαλε στη διάδοση και κατανόηση ενός είδους μουσικής, που την είχαν καταδικάσει στο περιθώριο".

    Θερμά συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του δημοσιογράφου εξέφρασε στην οικογένεια του η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα. "Υπήρξε ένας από τους λίγους, που μελέτησε σε βάθος το λαϊκό τραγούδι και ανέδειξε τη σύνδεσή του με τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας" αναφέρει σχετικά η κα. Παπαρρήγα

    [06] Κόσμος

    Αναμένεται συμφωνία για στρατιωτικά αεροσκάφη

    Στο Ισραήλ ο Ερντογάν

    1/5/2005 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με κύριο σκοπό της επίσκεψης τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, έξω από το Τελ Αβίβ, μετέβη στην Ιερουσαλήμ για μία συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ. Αργότερα ο κ. Ερντογάν, που συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία υπουργών, υψηλών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν, τους δύο αντιπροέδρους της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες και Εχούντ Ολμερτ και με τον υπουργό Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την οποία το Ισραήλ θα προμηθεύσει στην Άγκυρα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη.

    Προσφέρθηκε να μεσολαβήσει

    Αύριο, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές, αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Σϋμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και με τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι.

    Ανώτεροι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο Ερντογάν θα επαναβεβαιώσει την τουρκική υποστήριξη προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη, που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967.

    Μάλιστα, η έντονη κριτική του κ. Ερντογάν έναντι της ισραηλινής πολιτικής στο Μεσανατολικό, είχε ως αποτέλεσμα να ψυχραθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

    Πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    [07] Ιράκ

    Δέκα νεκροί και 12 τραυματίες στη Βαγδάτη

    Αιματηρή Κυριακή

    1/5/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δέκα νεκροί και 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο επιθέσεων ανταρτών στη Βαγδάτη. Η μία επίθεση έγινε εναντίον αρχηγείου της αστυνομίας που χρησιμοποιείται ως βάση των αμερικανικών στρατευμάτων και η άλλη εναντίον φάλαγγας του αμερικανικού στρατού. Στην πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί, ενώ στη δεύτερη πέντε πολίτες, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι. Στο μεταξύ, στη Φαλούτζα, τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε από εκρήξεις πυραύλων, που συγκλόνισαν χθες την πόλη.

    Ομολόγησαν οι δολοφόνοι της Χασάν

    Στο μεταξύ, πέντε Ιρακινοί που συνελήφθησαν σήμερα νότια της Βαγδάτης, ομολόγησαν ότι απήγαγαν και δολοφόνησαν τη Βρετανίδα Μάργκαρετ Χάσαν, υπάλλήλο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care στο Ιράκ, η οποία απήχθη στις 19 Οκτωβρίου. Νωρίς σήμερα το πρωί 11 άτομα, που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στη δολοφονία της Βρετανίδας ομήρου συνελήφθησαν από αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις στη διάρκεια εφόδων σε κρησφύγετα έξω από τη Βαγδάτη. Κατά τις επιδρομές βρέθηκαν επίσης και προσωπικά αντικείμενα της Χάσαν,

    Πηγή του ιρακινού υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίσης, ότι οι άλλοι έξι συλληφθέντες "έχουν σχέση με την υπόθεση".

    Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε ότι ήδη έφτασαν στο Ιράκ μέλη της βρετανικής αστυνομίας για να λάβουν μέρος στις έρευνες.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Πολυθρόνα για δυο" στο καμπιονάτο

    1/5/2005 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία μέρα κράτησε μόνο η χαρά της Μίλαν, που μετά την χθεσινή εκτός έδρας νίκη της 1-2 επί της Φιορεντίνα με δύο τέρματα του Ουκρανού Αντρεϊ Σεφτσένκο, βρέθηκε για λίγο μόνη πρώτη στην κορυφή. Στους αποψινούς όμως αγώνες της 34ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος, η Γιουβέντους με τη νίκη της 2-1 επί της Μπολόνια, έπιασε την ομάδα του Κάρλος Αντσελότι και πλέον συγκατοικούν στο ρετιρέ του καμπιονάτο με 76 βαθμούς. Νίκη με 2-0 πέτυχε και η Ίντερ που ακολουθεί στην τρίτη θέση με 62 βαθμούς. Το σκορ της ημέρας πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα, όπου οι "Παρμένσι" επικράτησαν με 6-4 της Λιβόρνο.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Λάλησαν... πεντάκις οι "πετεινοί"

    1/5/2005 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η Τότεναμ αναδείχθηκε νικήτρια 5-1 στη συνάντηση του δεύτερου μέρους της 36ης αγωνιστικής της πρέμιερ λίγκ με την Άστον Βίλα. Στην αναμέτρηση του "Γουάιτ Χαρτ Λέιν" τοπ σκόρερ με δύο τέρματα αναδείχθηκε ο Φρεντερίκ Κανουτέ (6΄, 27), καθώς τα υπόλοιπα τέρματα της ομάδας του σημείωσαν Κινγκ (18΄), Ράιντ (67΄) και Κέλι (90΄). Το μοναδικό γκολ της τιμής για τους φιλοξενούμενους σημείωσε με την ολοκλήρωση του πρώτου 45λεπτου της αναμέτρησης ο Μπάρι. Την αυλαία της αγωνιστικής, που "έστεψε" την Τσέλσι μετά από 50 χρόνια για δεύτερη φορά "βασίλισσα" του αγγλικού πρωταθλήματος, ρίχνει αύριο η συνάντηση Γουέστ Μπρομ- Άρσεναλ, ενώ αυτή την ώρα η Τσάρλτον φιλοξενεί τη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κατέκτησε το Λιγκ Καπ η Στρασμπούρ

    1/5/2005 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πρόκρισή της στα ευρωπαϊκά Κύπελλα εξασφάλισε από χθες η γαλλική Στρασμπούρ, που επιβλήθηκε με 2-1 της Καέν στον τελικό του γαλλικού Λίγκ Καπ και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Το γκολ της νίκης για τη Στρασμπούρ, που ακόμη παλεύει για την παραμονή της στο "σαμπιονά" πέτυχε ο Ντεβό στο 79 με απευθείας εκτέλεση φάουλ από 20 μέτρα. Η δις Κυπελλούχος, αφού είχε κατακτήσει την κούπα και το 1977, προηγήθηκε 1-0 στο 38 με το Νιάνγκ, ενώ ο Μαζουρέ στο 42, ισοφάρισε σε 1-1 για την Καέν.

    [11] Μπάσκετ

    Από το μηδέν ξανά Ντάλας, Βοστώνη

    1/5/2005 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ξανά από την αρχή θα ξεκινήσουνε σε λίγες μέρες οι αναμετρήσεις Ντάλας-Χιούστον και Ιντιάνα-Βοστώνη των πλεϊ οφ του ΝΒΑ, καθώς Ντάλας και Βοστώνη ισοφάρισαν τους αντιπάλους τους στους τέταρτους αγώνες που διεξήχθησαν τα ξημερώματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στους άλλους δύο αγώνες της ημέρας η πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη στην περίοδο των πλεϊ οφ μετά από 17 χρόνια επιβλήθηκε με 117-99 του Σικάγο και μείωσαν σε 2-1, ενώ αντίθετα το Σαν Αντόνιο με τη σπουδαία εκτός έδρας νίκης 86-78 επί του Ντένβερ πήρε κεφάλι στις νίκες με 2-1. Συνοπτικά τα αποτελέσματα των αγώνων: Ιντιάνα-Βοστόνη 79-110, Ουάσινγκτον-Σικάγο 117-99, Χιούστον-Ντάλας 93-97, Ντένβερ-Σαν Αντόνιο 78-86

    [12] Κοινωνία

    Μέχρι τέλος Οκτωβρίου

    Έναρξη θερινού ωραρίου για μειωμένο ρεύμα

    1/5/2005 6:43:00 μμ

    Από σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, τίθεται σε ισχύ το θερινό ωράριο για το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το νέο τιμολόγιο θα ισχύσει έως τις 31 Οκτωβρίου, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.

    [13] Κόσμος

    Εμπορικός διαπραγματευτής για την Κίνα

    1/5/2005 4:55:00 μμ

    Διεθνή διαπραγματευτή επί των εμπορικών θεμάτων διόρισε η Κίνα, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπορικά ζητήματα. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, διεθνής εμπορικός διαπραγματευτής διορίστηκε ο υφυπουργός Εμπορίου Γκάο Χουτσένγκ ενώ βοηθός του Γκάο διορίστηκε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εμπορίου Γι Σιαοζούν. Ως γνωστόν, τους τελευταίους μήνες έχει προκληθεί ένταση στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας του κατακλυσμού των αγορών τους, με κινεζικά υφαντουργικά προϊόντα, αλλά επίσης, κι εξαιτίας των ισχυρισμών, ότι η συναλλαγματική ισοτιμία, καθιστά τα κινεζικά προϊόντα περισσότερο ελκυστικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 May 2005 - 16:51:31 UTC