Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει ο διάλογος
  • [02] Στο επίκεντρο εργασιακά - ασφαλιστικό
  • [03] Ύστατο χαίρε στον Ιάκωβο
  • [04] Απεφεύχθη ραγδαία επιδείνωση
  • [05] Ελπιδοφόρα θεραπεία
  • [06] Βάση διαπραγματεύσεων η πρόταση Νίμιτς
  • [07] Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Σερβίας
  • [08] Παύονται τρεις δικαστικοί
  • [09] Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού
  • [10] Ένταση στη δίκη Μιλόσεβιτς
  • [11] Δεν αυξάνονται τα εισιτήρια
  • [12] Στο επίκεντρο εργασιακά - ασφαλιστικό
  • [13] Μιλάν... ε τα στοιχήματα
  • [14] Μερκ: "Ήθελαν να το διακόψω"
  • [15] Αγώνας δρόμου για Πίρλο
  • [16] "Καμπάνα" σε Λύμπε-Ασουνσάο
  • [17] Δύο αγωνιστικές η ποινή του ΠΑΟ
  • [18] Μια ακόμη ανακοίνωση της Ξάνθης
  • [19] Σε καλή κατάσταση ο Ολυμπιακός
  • [20] Χάλκινο στο Ευρωπαϊκό η Ψαθά
  • [21] Επιστρέφει δριμύτερη η Τζόουνς
  • [22] Το "Graffiti της Κλειστοφοβίας"
  • [23] "Mετα-Oιδίπους"
  • [24] Ο "ξάδερφος" της Ντόλι
  • [25] Βιντεοπαιχνίδι κατά της πείνας
  • [26] Ήρεμα, ήρεμα δεν είναι τρομοκράτης!
  • [27] Κατά λάθος θύμα
  • [28] Με απουσίες ο Ιωνικός
  • [29] Ο Πανιώνιος απαντά στον Σκόρδα
  • [30] Απειλήθηκε ο Λουτσιάνο
  • [31] Χαρούμενος ο Κωφίδης με τις εξελίξεις
  • [32] Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Καραγεωργίου

    [01] Οικονομία

    Για εργασιακό ασφαλιστικό Αρχίζει ο διάλογος

    14/4/2005 5:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Διάλογο δύο ταχυτήτων για το εργασιακό και το ασφαλιστικό εξήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Στη γρήγορη ταχύτητα τίθεται το εργασιακό, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει το θέμα του ελαστικού 8ωρου και το ύψος αμοιβής των υπερωριών. Αντιθέτως, το ασφαλιστικό, με επιστολή των συναρμόδιων υπουργών Απασχόλησης και Οικονομίας, παραπέμπεται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με κυβερνητική δέσμευση ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας δεν πρόκειται να υπάρξουν γενικευμένες αλλαγές στα όρια ηλικίας και στο ύψος των παροχών. Για κλιμάκωση της προαποφασισμένης επίθεσης ενάντια στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ, κατά των αλλαγών εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα

    Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων και τη χρηματοδότηση των Οργανισμών ως προς το ασφαλιστικό, ενώ για το διάλογο που θα αφορά τις εργασιακές σχέσεις υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς των απολύσεων, δεν θα καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι κατώτατοι μισθοί και δεν πρόκειται "να εισαχθεί" η ανασφάλιστη εργασία.

    Στόχος των διαδικασιών αυτών είναι η ανταγωνιστικότητα και η αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Παρεμβαίνοντας, ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ανέφερε σχετικά ότι 3.746 επιχειρήσεις πήγαν στη Βουλγαρία και επανέλαβε ότι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας από το 11,3% στο 10,2% περίπου.

    Ο υφυπουργός, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, Νίκος Αγγελόπουλος, αφού ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν χρονικοί περιορισμοί στο διάλογο για το ασφαλιστικό που θα γίνει με ευθύνη της ΟΚΕ, υπενθύμισε τα χρέη που η κυβέρνηση βρήκε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Μάρτιο και τα οποία υπολόγισε σε 9.208 δισ. ευρώ.

    Αναφορικά με την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ όπως προβλέπεται από το νόμο 3029 του 2002, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως δεν πρόκειται να γίνει σύμφωνα με τη ρύθμιση του νόμου αυτού, αφού κρίνεται "ασύμφορη" καθώς το κόστος υπολογίζεται σε 22 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, ο διοικητής του ΙΚΑ, Γ. Βαρθολομαίος, υπογράμμισε ότι το ΙΚΑ δεν έχει οικονομικό πρόβλημα και ούτε θα έχει στο μέλλον, ότι αυτή τη στιγμή έχει πλεόνασμα 38-39 εκατ. ευρώ έναντι 600.000 ευρώ που είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν, και υπογράμμισε ότι το ΙΚΑ προχωρεί σε συνδυασμό με άλλους φορείς στη διασταύρωση στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις σ αυτό.

    Παράλληλα, ο διοικητής του Ιδρύματος υπενθύμισε ότι στις 3 Μαΐου λήγει οριστικά η προθεσμία για ρύθμιση χρεών προς τον ΙΚΑ, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, και όπως είπε χαρακτηριστικά δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση ούτε επιείκεια.

    Αντιδρούν ΚΚΕ - ΣΥΝ

    Ωστόσο, από την πλευρά του, το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει την προαποφασισμένη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

    Ζητά την κατάργηση των αντεργατικών -όπως τους χαρακτηρίζει- νόμων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν άμεση και αποφασιστική απάντηση.

    Κατά των αλλαγών εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ .

    Ο Αλέκος Αλαβάνος προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της περικοπής των συντάξεων, της μείωσης των υπερωριακών αμοιβών, του ελαστικού οκταώρου και της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τότε ο διάλογος που ζητά όσον αφορά την Αριστερά δεν θα γίνει τόσο στη Βουλή, αλλά θα γίνει κυρίως στο δρόμο.

    Ακόμα, υπενθύμισε ότι το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, με το εγχείρημα ολικής ανατροπής των κατακτήσεων των εργαζομένων στο ασφαλιστικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο επίκεντρο εργασιακά - ασφαλιστικό

    [02] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - ΓΣΕΕ Στο επίκεντρο εργασιακά - ασφαλιστικό

    14/4/2005 2:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 5:37:38 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ ζήτησε την Πέμπτη το προεδρείο της ΓΣΕΕ από τον υπουργό Οικονομίας. Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας εμφανίστηκε έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα ανοιχτό διάλογο για το ασφαλιστικό, προειδοποίησε όμως ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν συρρίκνωση των κεκτημένων. Για το εργασιακό, η ΓΣΕΕ επανέλαβε τη θέση της ότι δεν συζητά την ελαστικοποίηση του εργασιακού πλαισίου. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αλογοσκούφης εγγυήθηκε τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και τόνισε ότι δόθηκαν ήδη οδηγίες για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Στο μεταξύ, αρχίζει διάλογος για να καθοριστούν οι παράμετροι και οι παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος. Στο συντονιστικό ρόλο, η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή. "Διάβημα διαμαρτυρίας" υπέβαλαν την Πέμπτη στον υπουργό Οικονομίας, η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, ενάντια στα πρόσφατα φορολογικά μέτρα.

    Χρηματοδότηση του ΙΚΑ και εισφοροδιαφυγή

    Σχετική επιστολή για την έναρξη του διαλόγου θα αποστείλουν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης στους εμπλεκόμενους φορείς.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλογοσκούφη, η Συνομοσπονδία αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση διορθωτικών αυξήσεων υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημα στους εργοδότες.

    Μάλιστα, η ΓΣΕΕ διεκδικεί διορθωτικό ποσό της τάξης του 1,5% προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες των εργαζομένων από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ ζήτησε ακόμα από τον υπουργό να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ΙΚΑ, να αποδοθούν στο ίδρυμα τα χρέη του δημοσίου ύψους 9 δις ευρώ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, και να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή που ξεπερνά το 1,8 δις ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι ουδείς είναι ευχαριστημένος με τις αυξήσεις στους συντελεστές στο ΦΠΑ , αλλά ήταν τα λιγότερο δυσάρεστα μέτρα που μπορούσαν να εφαρμοστούν.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε με συναίνεση να λυθούν προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό.

    Όσον αφορά στην εισφοροδιαφυγή, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η αντιμετώπισή της είναι θέμα του ΙΚΑ και πως η κυβέρνηση δίνει το 1% του ΑΕΠ για τη στήριξη του Οργανισμού.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και όχι να αναζητείται άλλοθι για να κόβονται τα κεκτημένα των εργαζομένων.

    Διάβημα προς τον υπουργό Οικονομίας

    Στο διάβημα που υπεβλήθη στον υπουργό, αναφέρεται ότι οι αυξήσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προσδιορίστηκαν από συγκεκριμένες παραδοχές και δεδομένα, με κυριότερο τον πληθωρισμό. Οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί τότε (Ανοιξη 2004) ήταν ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί.

    Δυστυχώς, όμως, προστίθεται στο διάβημα, τα δεδομένα ανατράπηκαν, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης και των επιλογών της, όπως αυτή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.

    Η ΓΣΕΕ διεκδικεί την ανάκληση των πρόσφατων "φοροεισπρακτικών μέτρων ", όπως τα χαρακτηρίζει, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, την αποκατάσταση των απωλειών του εισοδήματος τουλάχιστον κατά 1,5%, τον αυστηρό έλεγχο των τιμών και της ακρίβειας στην αγορά και την καθιέρωση "εργατικού τιμαρίθμου" που θα παίρνει υπόψη του την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού.

    Η ΓΣΕΕ θα κατέλθει σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Μαΐου .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζει ο διάλογος

    Σε εξέλιξη συνάντηση Αλογοσκούφη-ΓΣΕΕ

    Διάλογος για ασφαλιστικό και εργασιακά

    [03] Κοινωνία

    Η ομογένεια αποχαιρετά τον πρώην Αμερικής Ύστατο χαίρε στον Ιάκωβο

    14/4/2005 2:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 6:25:10 μμ)

    Συντάκτης:

    Ο ελληνισμός της Αμερικής αποχαιρετά αυτή την ώρα, τον πρώην αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσώνης και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Γρηγόρης Νιώτης. Στην Νέα Υόρκη έφτασε χθες το βράδυ προκειμένου να παραβρεθεί στην κηδεία του μακαριστού Ιακώβου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, τον οποίο υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και πολλοί Έλληνες ομογενείς. Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ναό προκειμένου να συμμετάσχει στο λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μακαριστού Ιάκωβο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

    [04] Πολιτική

    Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το ταξίδι ο ΥΠΕΞ Απεφεύχθη ραγδαία επιδείνωση

    14/4/2005 11:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 5:45:15 μμ)

    Συντάκτης:

    Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Άγκυρα, την οποία χαρακτήρισε καλή και αποδοτική, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης. Αποχωρώντας από το Μαξίμου ο κ. Μολυβιάτης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια, τόνισε ότι, "αν είχαμε φύγει από την Άγκυρα θα είχαμε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης. Αντίθετα σήμερα έχουμε ηρεμία" και πρόσθεσε ότι, ήδη έχουν γίνει τα απαραίτητα διαβήματα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις διαρροές εγγράφων, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι, "είμαι εναντίον των διαρροών και πάντως δεν με διευκόλυναν". "Έγιναν οι καταλληλότεροι χειρισμοί, που έδειξαν ότι η Κυβέρνηση αυτή μπορεί να δημιουργεί συνθήκες που δεν προκαλούν κρίση στο Αιγαίο", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στις προχθεσινές τουρκικές προκλήσεις. Στο μεταξύ, μια άλλη διάσταση στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων δίνει με σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, αποκαλύπτοντας ότι, οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα.

    Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

    Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών. Απαντώντας σε ερώτηση αν και η τουρκική πλευρά επιδεικνύει κατανόηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε κάποιο βαθμό επιδεικνύει, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο έχουν δηλώσει την πρόθεση των δύο πλευρών να προχωρήσουν σε ένα πιο ειρηνικό μέλλον, με αποφυγή προκλήσεων. "Αυτό πρέπει να αποδεικνύεται", κατέληξε με νόημα.

    Στο μεταξύ, αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, μετά από απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του. Όπως αναφέρεται στην πρόταση, που υπογράφεται από τον Γιώργο Παπανδρέου, "εισερχόμεθα σε περίοδο εξελίξεων για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία των λαών, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν, ενώ η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων που αφορούσε στη δέσμη ιδεών Νίμιτς απεδείχθη ελλιπής και αποσπασματική".

    "Οι συμβιβασμοί στις σημερινές καταστάσεις ανοίγουν δρόμο για πολύ χειρότερα", τόνισε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Τέλος, την επείγουσα σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και κάλεσε την Κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια.

    Τι γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος

    Στο μεταξύ εκτενή είναι τα σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο όσον αφορά τόσο την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα όσο και στο επεισόδιο στα Ίμια, ενώ αξιοσημείωτο είναι δημοσίευμα της "Σαμπάχ" στο οποίο υπενθυμίζεται το περιστατικό, που είχε συμβεί κατά την κρίση στα Ίμια το 1996, με τον τότε Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

    Η εφημερίδα γράφει ότι, "ο τότε Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι είχε στείλει στον Τούρκο ομόλογό του Ντενίζ Μπαϊκάλ σημείωμα σχετικά με το ιστορικό των βραχονησίδων της περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σημειώματος, η Ιταλία είχε μεταβιβάσει τις εν λόγω βραχονησίδες στην Ελλάδα. Ωστόσο ο Μπαϊκάλ δεν διάβασε ποτέ το σημείωμα, επειδή ο Οϊμέν το είχε κρύψει. Και επειδή ο Οϊμεν είχε αποκρύψει το σημείωμα από τον υπουργό Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ και την τότε πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ, η Τουρκία συνέχισε με μεγάλη άνεση να έχει αξιώσεις επί των βραχονησίδων".

    Η "Σαμπάχ" γράφει ακόμη ότι, "ο ελληνικός Τύπος μετέτρεψε σε κρίση, μια σειρά από συνηθισμένα περιστατικά, που συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη στην Άγκυρα".

    "Η κρίση στα Ίμια ξεπεράστηκε με τη συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για ταυτόχρονη αποχώρηση των ακταιωρών από την περιοχή". Ο τίτλος αυτός σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ", είναι το κοινό σημείο στα περισσότερα σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Τα τουρκικά φύλλα προτάσσουν επίσης τις δηλώσεις, που έκανε χτες ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος υπογράμμισε ότι, ο χαρακτηρισμός της ενδεχόμενης επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ως αιτίας πολέμου, "είναι κρατική πολιτική, η οποία εξακολουθεί να έχει ισχύ".

    "Σαμποταρίστηκε στα Ίμια η επίσκεψη Μολυβιάτη;", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της σημερινής "Μιλιέτ". Η εφημερίδα γράφει ότι "Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν, πως η παραβίαση οφείλεται στην ελληνική πλευρά και πως στην επίλυση του προβλήματος επέδρασε το γεγονός της επίσκεψης του Μολυβιάτη στην Άγκυρα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για την ταυτόχρονη αποχώρηση των ακταιωρών από την περιοχή των Ιμίων, αλλά σημειώνει, πως "επειδή καθυστέρησε ο συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών αρχών των δύο χωρών, η αποχώρηση έγινε χτες το πρωί".

    "Τουρκοελληνική κωμωδία" είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της σημερινής "Ραντικάλ", η οποία αναφέρει ότι, "το κλίμα άνοιξης στις διμερείς σχέσεις, έπεσε πάνω σε καταιγίδα Ιμίων". Η εφημερίδα γράφει ότι, η κρίση στα Ίμια, "λύθηκε με δυσκολία, παρά τη συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για ταυτόχρονη αποχώρηση από την περιοχή".

    "Σκιά Ιμίων στην επίσκεψη", είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της "Τζουμχουριέτ" η οποία γράφει ότι, "τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, σκιάστηκαν από την κρίση στα Ίμια".

    Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη, που εκφράζει "ανώτερη διπλωματική πηγή", την οποία επικαλείται η εφημερίδα "Βατάν" σε σημερινό της δημοσίευμα. Σύμφωνα με την πηγή, "η συμφωνία στη Μαδρίτη αναφέρει ότι, όσο η Ελλάδα δεν δημιουργεί τετελεσμένα παραβιάζοντας τα τουρκικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η Τουρκία δεν θα κάνει χρήση βίας. Αν το διαβάσουμε αντίστροφα, αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξουν τετελεσμένα, η Τουρκία επιφυλάσσεται να κάνει χρήση δύναμης. Πρόκειται για το casus belli. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, η Ελλάδα παραβιάζει τη συμφωνία της Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια κρίσιμης επίσκεψης. Είναι σχεδόν προβοκάτσια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνομιλίες με προκλήσεις

    [05] Υγεία

    Σε πειραματικό στάδιο Ελπιδοφόρα θεραπεία

    14/4/2005 5:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το δρόμο για τη θεραπεία ορισμένων τύπων κληρονομικού καρκίνου του μαστού, ανοίγει μία νέα πειραματική μέθοδος, που βρήκαν Βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τις μελέτες, που δημοσιεύονται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Nature, η νέα θεραπευτική μέθοδος θα μπορούσε να συμβάλλει στη δραστική αντιμετώπιση, με μικρές παρενέργειες, των καρκίνων του μαστού, που προκαλούνται από γενετικές μεταλλάξεις. Όπως δηλώνει ο καθηγητής Άλαν Άσγουορθ, του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Έρευνας, στο Λονδίνο, η νέα μέθοδος "μπορεί να είναι πολύ πιο δραστική και λιγότερο τοξική από τη χημειοθεραπεία" γιατί εκμεταλλεύεται μία συγκεκριμένη ανεπάρκεια, που παρουσιάζουν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού. Αυτή η "νέα αντίληψη στη θεραπεία του καρκίνου" που δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλά μόνο σε ποντίκια, θα μπορεί να "στοχεύει" ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, με πολύ λιγότερες παρενέργειες στον οργανισμό της, σε σχέση με τις συνήθεις χημειοθεραπείες.

    Οι μεταλλάξεις των γονιδίων προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού

    Το 5% με 10% των καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών οφείλονται σε μεγάλη γενετική προδιάθεση και οι αλλοιώσεις των γονιδίων BRCA (από τα αρχικά του Καρκίνου του Μαστού στα αγγλικά: BReast CAncer) ενοχοποιούνται για το 95% των οικογενειακών μορφών καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών.

    Μια γυναίκα, φορέας μιας μετάλλαξης των γονιδίων BRCA διατρέχει οκταπλάσιο ή και δεκαπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών έως την ηλικία των 70 ετών. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το 15% με 40% των γυναικών αυτών δε θα εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

    Τα γονίδια αυτά, φυσιολογικά δρουν ως "καταστολείς νεοπλασμάτων", παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση των βλαβών του DNA. Διαφορετικές μεταλλάξεις αυτών των δυο γονιδίων αποτρέπουν τη διορθωτική λειτουργία και προδιαθέτουν για τον καρκίνο του μαστού.

    Η θεραπεία αυτή, που δοκιμάστηκε σε ποντίκια με καρκινικά κύτταρα που περιείχαν ελαττωματικά γονίδια BCRA2, έχει στόχο να εμποδίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την επιδιόρθωση του γενετικού κώδικα, ώστε τα καρκινικά κύτταρα να μην έχουν πια άλλη επιλογή παρά να ξεκινήσουν το δικό τους θάνατο.

    Τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν

    Οι επιστήμονες επέλεξαν να αναχαιτίσουν μέσα στα εν λόγω κύτταρα τη δράση ενζύμου, που επίσης εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και ονομάζεται PARP. Εμποδίζοντας τη δράση του PARP, το DNA προστατευμένο μέσα στον πυρήνα των καρκινικών κυττάρων υφίσταται αλλοιώσεις, που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν ορθώς λόγω ανεπάρκειας του γονιδίου BRCA2. Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν, ότι τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν και η ανάπτυξη του όγκου επιβραδύνεται, ενώ σε μία περίπτωση τρωκτικού, διαπιστώθηκε πλήρης ίαση.

    Οι οικογενειακές μορφές καρκίνου του μαστού προκαλούνται γενικά από μια κληρονομική ανεπάρκεια σε ένα μόνο από τα δύο αντίγραφα (αλληλόμορφα που έχουν κληρονομηθεί από τη μητέρα ή τον πατέρα) των γονιδίων BRCA1 και BRCA2. Στη διάρκεια της ζωής, όμως, προσθέτουν οι ερευνητές, το λειτουργικό αλληλόμορφο BRCA1 ή BRCA2 είναι "χαμένο" σε ορισμένα κύτταρα, επιτρέποντας την ανάπτυξη νεοπλάσματος. Αυτή η "νέα αντίληψη στη θεραπεία του καρκίνου" που θα πρέπει σύνομα να δοκιμαστεί στη γυναίκα θα μπορεί, συνεπώς, να στοχεύει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, με πολύ λιγότερες παρενέργειες στον οργανισμό της, σε σχέση με τις συνήθεις χημειοθεραπείες. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια που πλήττει τις γυναίκες.

    Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα κατά του Καρκίνου στη Γαλλία.

    Σχετικά Links:

    Cancer Research UK

    Nature

    [06] Πολιτική

    Η θέση της Ελλάδας, δηλώνει ο Π. Μολυβιάτης Βάση διαπραγματεύσεων η πρόταση Νίμιτς

    14/4/2005 6:03:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τη σταθερή ελληνική θέση για έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση την πρόταση Νίμιτς για το Σκοπιανό, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και τόνισε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα κατάφερε να αναστρέψει το εις βάρος της δυσμενές κλίμα. Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης σε Βερολίνο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα, με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Κλάους Σάριοτ και με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Νικολά Σμιτ. Στο μεταξύ, με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε δύο προτάσεις μία των Πρασίνων και μία των Φιλελευθέρων με τις οποίες ζητούσαν οι μεν πρώτοι να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία" και οι δεύτεροι να να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή "Μακεδονία". Εξάλλου, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με την ελληνική πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την κοινά αποδεκτή λύση

    [07] Πολιτική

    Συναντήθηκε με Παπούλια, Καραμανλή και Μολυβιάτη Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Σερβίας

    14/4/2005 2:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ Π.Μολυβιάτη είχε ο υπουργός Εξωτερικών Σερβίας -Μαυροβουνίου Βούκ Ντράσκοβιτς ενώ στις 4 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν το Κόσοβο, το σκοπιανό και η περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών ελληνοσερβικών σχέσεων. Σε δηλώσεις του μετά τη μεταξύ τους συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης αναφερόμενος στο σκοπιανό επανέλαβε την ετοιμότητα και ειλικρινή βούληση της Ελλάδας να εργαστεί με εποικοδομητικό πνεύμα στη βάση της πρότασης Νίμιτς. Από την πλευρά του ο κ. Ντράσκοβιτς υπογράμμισε ότι, η χώρα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε κοινά αποδεκτή λύση. "Χρειάζεται γενναιότητα και αποφασιστικότητα για να αλλάξουμε αυτό, που μπορούμε και πρέπει να αλλάξει, δύναμη να υπομείνουμε ό,τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε και σοφία για να ξεχωρίσουμε τις δύο καταστάσεις". Για το καθεστώς του Κοσόβου ο κ. Ντράσκοβιτς σημείωσε ότι, η χώρα του επιθυμεί κάτι περισσότερο από αυτονομία και κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία και διευκρίνισε ότι, "δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής στις εξτρεμιστικές θέσεις του 1999". Συγκεκριμένα ο κ. Ντράσκοβιτς ζήτησε εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων, επιστροφή 200.000 Σέρβων προσφύγων στις εστίες τους, ευρωπαϊκά στάνταρς δημοκρατίας και προστασία των εκκλησιών και των μοναστηριών.

    Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι, η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες, που γίνονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας-Μαυροβουνίου και ειδικότερα τη σχετική θετική έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του ο κ. Ντάσκοβιτς τόνισε ότι μετά την έκδοση της θετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβία και Μαυροβούνιο δεν έχουν καμία δικαιολογία καθυστέρησης ή αποτυχίας και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη, που της παρέχει.

    Σχετικά με το Κόσοβο ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι, η Ελλάδα υποστηρίζει εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι, η Σερβία-Μαυροβούνιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα μιας σταθερής πορείας προσέγγισης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. "Μια τέτοια πορεία θα επηρεάσει θετικά και τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Αυτό που έχει πρωτεύουσα σημασία είναι η όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση στα κριτήρια δημοκρατικής, χρηστής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης καθώς και στο σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις από τη διεθνή κοινότητα", επισήμανε ο κ. Μολυβιάτης.

    [08] Κοινωνία

    Με ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου Παύονται τρεις δικαστικοί

    14/4/2005 4:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εκτός δικαστικού σώματος τέθηκαν τρεις δικαστικοί λειτουργοί, μετά από ομόφωνη απόφαση της πειθαρχικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, παύονται οριστικά οι Πρόεδροι Πρωτοδικών Φωτεινή Κελαδίδου και Λεωνίδας Στάθης λόγω έλλειψης ήθους και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς που έβλαψε το κύρος της δικαιοσύνης, ενώ ο Πρωτοδίκης Αθηνών Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης παύεται λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπαρμπέρης κατηγορήθηκε ότι δεν έχει εκδώσει εδώ και δυόμισι χρόνια αποφάσεις σε 219 υποθέσεις, χωρίς να αμφισβητείται το ήθος του ως δικαστικού λειτουργού, το οποίο οι δικαστές έκριναν ότι θεωρείται άμεμπτο. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για τις 25 Οκτωβρίου η δίκη του Απόστολου Βαβύλη και τριών ακόμη συγκατηγορουμένων του, για την υπόθεση έκδοσης πλαστού δελτίου ταυτότητας στο όνομα Απόστολος Φωκάς το 2000.

    Αναβλήθηκε η δίκη του Βαβύλη

    Το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 25 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξακριβωθεί, εάν είναι ακριβής ο τόπος κατοικίας που έχει δηλώσει ο Απόστολος Βαβύλης στην εξουσιοδότηση προς τον δικηγόρο του Γιάννη Βλάχο και να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη.

    Στην υπόθεση είναι επίσης κατηγορούμενοι ο απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛΑΣ Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο αρχιμανδρίτης Ιωνάς κατά κόσμον Γεώργιος Παντελεήμων Μούρτος και ο ιδιωτικός υπάλληλος Στέφανος Μπονάκης.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία οι συγκατηγορούμενοι του Βαβύλη φέρονται να τον βοήθησαν να εκδώσει στο αστυνομικό τμήμα Καπανδριτίου το πλαστό δελτίο ταυτότητας, το οποίο χρησιμοποίησε στη συνέχεια για να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν πλαστογραφία μετά χρήσεως και κατ' εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδή υπεύθυνη δήλωση, υπόθαλψη εγκληματία, ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης και αναγκαστική συνέργια σε υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

    Το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει αναβολή που ζήτησε ο συνήγορος του Βαβύλη επικαλούμενος λόγους υγείας του εντολέα του. Ωστόσο προχώρησε στην αναβολή της εκδίκασης προκειμένου η Ασφάλεια να ελέγξει αν η κατοικία που δηλώνει ο Βαβύλης στο Βόλο, στο σχετικό πληρεξούσιο του συνηγόρου του είναι πράγματι ο κύριος τόπος διαμονής του. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο η δίκη διεκόπη επί τρίωρο προκειμένου να διαβιβαστεί η απάντηση της Ασφάλειας, γεγονός όμως που δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυθημερόν.

    Ο συνήγορος του Βαβύλη εξέφρασε στο δικαστήριο την επιθυμία του εντολέα του να δικαστεί εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και να παρασταθεί στη δίκη του, καθώς τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού νοσηλεύεται -σύμφωνα πάντα με τον συνήγορό του- σε νοσοκομείο του εξωτερικού με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ολομέλεια του Α.Π. οι επίορκοι

    [09] Κοινωνία

    Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

    14/4/2005 4:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνταξιούχοι, οικογένειες και νέοι θα μπορούν να συμμετέχουν στο 8ήμερο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, από τις 15 Ιουνίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι οι ενδιαφερόμενοι να μην δικαιούνται εισιτήρια διακοπών από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας. Ο ΕΟΤ καλεί τα τουριστικά καταλύματα και τα τουριστικά γραφεία που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέχρι 30 Απριλίου 2005. Για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, ενημέρωσε την Πέμπτη τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Τουρισμού. Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε στάδιο σταθεροποίησης και εκσυγχρονίζεται εκ βάθρων, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Από 1η Ιουνίου η διανομή των δελτίων

    Την 1η Ιουνίου ξεκινά η διανομή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού για τους δικαιούχους, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσω των ΚΕΠ. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο υπουργός, εξοικονομείται το ποσό των 10 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

    Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για το 2005 είναι συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ανήλθε στα 3,3 εκατ. ευρώ.

    Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού άλλων φορέων είναι ότι το πρόγραμμα του ΕΟΤ δεν είναι ανταποδοτικό, δηλαδή οι πόροι δεν αντλούνται από τις εισφορές των δικαιούχων αλλά αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΤ.

    Για πρώτη φορά, πέραν του κλασικού προγράμματος, υπάρχει και πρόγραμμα που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η μηδενική χρηματική συμμετοχή των ατόμων που θα το επιλέξουν.

    Τρεις επιλογές

    Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2005 περιλαμβάνει τριών ειδών επιλογές.

    Συγκεκριμένα:

    Πρόγραμμα διακοπών οκτώ ημερών (επτά διανυκτερεύσεων), από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005. Πρόκειται για το γνωστό μέχρι σήμερα πρόγραμμα, στο οποίο μπορούν όλοι οι πολίτες να λάβουν μέρος, με μικρή συμμετοχή. Πρόγραμμα για τους συνταξιούχους: Το πρόγραμμα θα ισχύσει για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η διάρκεια των διακοπών είναι έως επτά διανυκτερεύσεις και απευθύνεται σε όλους τους συνταξιούχους με τα προστατευόμενα μέλη τους όλων των ταμείων, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας από 67% και πάνω Πρόγραμμα εκδρομών εντός Ελλάδας: Οι εκδρομές θα πραγματοποιούνται από 15 Ιουνίου έως και 31-12-2005 και είναι τριήμερες ή πενθήμερες. Φορέας υλοποίησης είναι τα τουριστικά γραφεία της χώρας που λειτουργούν νομίμως.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

    [10] Κόσμος

    Επίσπευση της διαδικασίας ζητούν εισαγγελείς Ένταση στη δίκη Μιλόσεβιτς

    14/4/2005 5:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ - Reuters

    Την επίσπευση της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ζήτησαν εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Όπως είπε ο εισαγγελέας Τζέφρι Νάις, ο Μιλόσεβιτς χρονοτριβεί, με την αιτιολογία ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να υποβάλλει ερωτήματα στους μάρτυρες υπεράσπισής του και ζήτησε από το Δικαστήριο να συνεδριάζει περισσότερες ημέρες, εφόσον η κατάσταση της υγείας του κατηγορούμενου το επιτρέπει. Από την πλευρά του, ο Μιλόσεβιτς απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό και δήλωσε πως δεν θα καταθέσει, επειδή θεωρεί παράνομο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ ο δικαστής, Πάτρικ Ρόμπινσον, διευκρίνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο υπερωριών, ώστε η ακροαματική διαδικασία, που άρχισε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, να ολοκληρωθεί σύντομα.

    Προβληματισμός για τη διάρκεια

    "Ο σκοπός των ανοιχτών και δημόσιων δικών δεν είναι να προσφέρουν ψυχαγωγία και ευκαιρία για προπαγάνδα", δήλωσε ο κ. Νάις, ζητώντας από το Δικαστήριο να εργάζεται στο εξής τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα, αντί τριών που συνεδριάζει σήμερα.

    Παράλληλα, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας δείχνει βελτιωμένη και επεσήμανε, ότι ο Μιλόσεβιτς, που έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του, θα μπορούσε να ζητήσει συνηγόρους υπεράσπισης.

    Από την πλευρά του, ο Μιλόσεβιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο υπερωριών και ζήτησε περισσότερα διαλείμματα, επικαλούμενος "χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα" που αντιμετωπίζει. "Η πρόταση που έγινε από τον κ. Νάις έχει κακή πρόθεση. Θα ζητήσω παράταση της διορίας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται, πως ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έχει καλέσει περισσότερους από 1.000 μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Πάντως, όπως εκτίμησε ο δικαστής Ρόμπινσον, με αυτούς τους ρυθμούς της δίκης, ο Μιλόσεβιτς θα μπορέσει να καλέσει μόνο 110 με 120 από τους μάρτυρές του, καθώς επιθυμία του Δικαστηρίου είναι να ολοκληρωθεί η υπεράσπιση μέχρι τον Οκτώβριο.

    [11] Οικονομία

    Πέντε υποψήφιοι για τις Ο.Α. Δεν αυξάνονται τα εισιτήρια

    14/4/2005 3:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην προσπάθεια περιστολής των δαπανών, ώστε να μην οδηγηθούμε σε αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών συμφώνησαν κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών. Όσον αφορά στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που κατέθεσαν οι πέντε ενδιαφερόμενοι αγοραστές των Ο.Α, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Αξιολογούνται οι προσφορές

    Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Λιάπης είπε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί πάλι στο τέλος του χρόνου, και υπενθύμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το γενικότερο έργο στις μεταφορές και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, έχει βελτιωθεί η χρήση των μέσων αυτών, ενώ, πρόσθεσε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συγκράτησης των δαπανών στους οργανισμούς μεταφορών.

    Τέλος, για τις "Ολυμπιακές Αερογραμμές" οι δυο υπουργοί δήλωσαν ότι υπάρχουν πέντε δεσμευτικές προσφορές, ότι γίνεται η αξιολόγηση και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατάθεση προσφορών για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

    [12] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - ΓΣΕΕ Στο επίκεντρο εργασιακά - ασφαλιστικό

    14/4/2005 2:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 5:37:38 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ ζήτησε την Πέμπτη το προεδρείο της ΓΣΕΕ από τον υπουργό Οικονομίας. Η διοίκηση της Συνομοσπονδίας εμφανίστηκε έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα ανοιχτό διάλογο για το ασφαλιστικό, προειδοποίησε όμως ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν συρρίκνωση των κεκτημένων. Για το εργασιακό, η ΓΣΕΕ επανέλαβε τη θέση της ότι δεν συζητά την ελαστικοποίηση του εργασιακού πλαισίου. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αλογοσκούφης εγγυήθηκε τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και τόνισε ότι δόθηκαν ήδη οδηγίες για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Στο μεταξύ, αρχίζει διάλογος για να καθοριστούν οι παράμετροι και οι παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος. Στο συντονιστικό ρόλο, η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή. "Διάβημα διαμαρτυρίας" υπέβαλαν την Πέμπτη στον υπουργό Οικονομίας, η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, ενάντια στα πρόσφατα φορολογικά μέτρα.

    Χρηματοδότηση του ΙΚΑ και εισφοροδιαφυγή

    Σχετική επιστολή για την έναρξη του διαλόγου θα αποστείλουν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης στους εμπλεκόμενους φορείς.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλογοσκούφη, η Συνομοσπονδία αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση διορθωτικών αυξήσεων υποβάλλοντας και επίσημα το αίτημα στους εργοδότες.

    Μάλιστα, η ΓΣΕΕ διεκδικεί διορθωτικό ποσό της τάξης του 1,5% προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες των εργαζομένων από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ ζήτησε ακόμα από τον υπουργό να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ΙΚΑ, να αποδοθούν στο ίδρυμα τα χρέη του δημοσίου ύψους 9 δις ευρώ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, και να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή που ξεπερνά το 1,8 δις ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι ουδείς είναι ευχαριστημένος με τις αυξήσεις στους συντελεστές στο ΦΠΑ , αλλά ήταν τα λιγότερο δυσάρεστα μέτρα που μπορούσαν να εφαρμοστούν.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε με συναίνεση να λυθούν προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό.

    Όσον αφορά στην εισφοροδιαφυγή, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η αντιμετώπισή της είναι θέμα του ΙΚΑ και πως η κυβέρνηση δίνει το 1% του ΑΕΠ για τη στήριξη του Οργανισμού.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και όχι να αναζητείται άλλοθι για να κόβονται τα κεκτημένα των εργαζομένων.

    Διάβημα προς τον υπουργό Οικονομίας

    Στο διάβημα που υπεβλήθη στον υπουργό, αναφέρεται ότι οι αυξήσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προσδιορίστηκαν από συγκεκριμένες παραδοχές και δεδομένα, με κυριότερο τον πληθωρισμό. Οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί τότε (Ανοιξη 2004) ήταν ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί.

    Δυστυχώς, όμως, προστίθεται στο διάβημα, τα δεδομένα ανατράπηκαν, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης και των επιλογών της, όπως αυτή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.

    Η ΓΣΕΕ διεκδικεί την ανάκληση των πρόσφατων "φοροεισπρακτικών μέτρων ", όπως τα χαρακτηρίζει, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, την αποκατάσταση των απωλειών του εισοδήματος τουλάχιστον κατά 1,5%, τον αυστηρό έλεγχο των τιμών και της ακρίβειας στην αγορά και την καθιέρωση "εργατικού τιμαρίθμου" που θα παίρνει υπόψη του την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού.

    Η ΓΣΕΕ θα κατέλθει σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Μαΐου .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζει ο διάλογος

    Σε εξέλιξη συνάντηση Αλογοσκούφη-ΓΣΕΕ

    Διάλογος για ασφαλιστικό και εργασιακά

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μιλάν... ε τα στοιχήματα

    14/4/2005 12:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ιταλικά φαίνεται ότι θα "μιλήσει" το φετινό βαρύτιμο Κύπελλο του Τσάπιονς Λίγκ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιο γνωστών γραφείων στοιχημάτων, που μετά τα προημιτελικά επαναπροσδιόρισαν τις αποδόσεις τους. Συγκεκριμένα οι "μπούκερ" βλέπουνε πρωταθλήτρια την ομάδα του Μιλάνου, ακολουθεί η Τσέλσι, έπεται η Λίβερπουλ και τελευταία στα ποσοστά έρχεται η ολλανδική Αϊντχόβεν. Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι αποδόσεις που δίνει το γραφείο στοιχημάτων του "William Hill" για την ομάδα του Αντσελότι είναι 5 προς 4, για την Τσέλσι 11 προς 8, για τη Λίβερπουλ 6 προς 1 και για την ολλανδική ομάδα του Χίντιγκ 15 προς 2. Να θυμάστε πάντα όμως πως τα όρια του... ταμείου από αυτά του... κουβά είναι απειροελάχιστα.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μερκ: "Ήθελαν να το διακόψω"

    14/4/2005 4:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εσκεμμένες θεωρεί τις ενέργειες των οπαδών της Ίντερ ο Μάρκους Μερκ που δήλωσε πως είχαν σκοπό την διακοπή του αγώνα και τίποτα άλλο. Ο 43χρονος διαιτητής της επεισοδιακής αναμέτρησης μίλησε για αυτήν και υποστήριξε πως από την στιγμή που άρχισαν να πέφτουν αντικείμενα μέσα στον αγωνιστικό χώρο σκεφτόταν συνέχεια την οριστική διακοπή, καθώς ήταν αδύνατο να γίνει αγώνας κάτω από αυτές τις συνθήκες. "Ο αντικειμενικός σκοπός ήταν σίγουρα η διακοπή του αγώνα" τόνισε ο Μερκ, μιλώντας στην Stuttgarter Zeitung, και συμπλήρωσε, "Συνεχώς σκεφτόμουν ότι το παιχνίδι έπρεπε να διακοπεί. Στο τέλος, απλά πρέπει να αναρωτηθείς πώς τόσες πολλές φωτοβολίδες "μπήκαν" μέσα στο γήπεδο".

    Πέντε αγωνιστικές η πιθανή τιμωρία

    Στο μεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα η Ίντερ κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα κύπελλα Ευρώπης για την επόμενη χρονιά, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο η UEFA να μην εξαντλήσει την αυστηρότητά της και να της επιβάλει την ποινή των πέντε αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Ποινή που θα ισοδυναμεί με τεράστια οικονομική ζημιά καθώς αναμένεται να χαθούν 12 εκατομμύρια ευρώ, τόσο από τα εισιτήρια, όσο και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η απόφαση θα βγει αύριο το απόγευμα.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αγώνας δρόμου για Πίρλο

    14/4/2005 1:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χωρίς τον Αντρέα Πίρλο θα συνεχίσει για τις επόμενες δέκα μέρες η Μίλαν στο καμπιονάτο, λόγω του τραυματισμού του παίκτη στον πρόσφατο επαναληπτικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με την Ίντερ. Έτσι ο Πίρλο θα απουσιάσει από τον αγώνα κόντρα στη Σιένα. Το ιατρικό επιτελείο των "νερατζούρι" έχει ήδη ξεκινήσει αγώνα δρόμου, ώστε να έχει πανέτοιμο στη διάθεση του Κάρλος Αντσελότι, για την πρώτη μάχη των ημιτελικών κόντρα στην ολλανδική Αϊντχόφεν, του Γκους Χίντιγκ στις 26 Απριλίου. Σήμερα η ομάδα του Μιλάνου έχει ρεπό.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Καμπάνα" σε Λύμπε-Ασουνσάο

    14/4/2005 5:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 6:13:14 μμ)

    Τη μέση λύση βρήκε, όσον αφορά την τιμωρία του Νίκου Λυμπερόπουλου, ο Αθλητικός Δικαστής, τιμωρώντας τον διεθνή επιθετικό της ΑΕΚ με τρεις αγωνιστικές, για την αποβολή του στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Ο ποδοσφαιριστής της Ένωσης κινδύνευε με τιμωρία από δυο έως πέντε αγωνιστικές, γιατί εκτός του ότι απώθησε τον Ζωγραφάκη, στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν και αρχηγός της ομάδας, γεγονός που σημαίνει ότι η ποινή διπλασιάζεται. Από την άλλη πλευρά όμως δεν χαρίστηκε στον Ασουνσάο, που τον τιμώρησε με δυο αγωνιστικές, για κάρτα που δέχτηκε ο Πέτκοφ. Η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της ΑΕΚ, που βασιζόταν στο βίντεο του αγώνα για να αποδείξει ότι, από λάθος "κιτρινίστηκε" ο Πορτογάλος άσος δεν έγινε αποδεκτή από την δικαιοσύνη. Έτσι η κάρτα μέτρησε κανονικά, και ο μέσος της ΑΕΚ, συμπληρώνοντας εφτά κάρτες, τιμωρήθηκε με την προβλεπόμενη ποινή. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος, θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό και θα είναι "παρών" στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, (θα λείψει από τους αγώνες με Ξάνθη, Ολυμπιακό για το κύπελλο στο ΟΑΚΑ και Ιωνικό). Ο Ασουνσάο θα είναι απών στους αγώνες με την Ξάνθη και τον Ολυμπιακό για το κύπελλο. Με πρόστιμο 5.000 ευρώ τιμωρήθηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ από τον αθλητικό δικαστή, για τη συμπεριφορά των οπαδών της στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

    Κανονικά ο Σέζαρ

    "Έλαμψε" το χαμόγελο του Πορτογάλου τεχνικού Φερνάντο Σάντος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής προπόνησης ενόψει του εντός έδρας αγώνα με την Ξάνθη. Με ικανοποίησή του ο τιμονιέρης της "Ένωσης" είδε να βγάζουνε κανονικά το πρόγραμμα τόσο ο Βραζιλιάνος Ζούλιο Ζέζαρ, όσο και ο Χρήστος Χρηστοφορίδης.

    Αμφότεροι έδειξαν, ότι ξεπέρασαν τις ενοχλήσεις που ένιωθαν και σε αντίθεση με τους Μπούρμπο, Κόντη, που ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα, γυμνάστηκαν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

    Η αυριανή προπόνηση θα γίνει στις 10:30 στο βοηθητικό γήπεδο του ΟΑΚΑ και θα είναι κλειστή για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύο αγωνιστικές η ποινή του ΠΑΟ

    14/4/2005 4:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 5:09:07 μμ)

    Συντάκτης:

    Με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών τιμωρήθηκε τελικά η ομάδα του Παναθηναϊκού, που θα δώσει έτσι τα παιχνίδια με την Χαλκηδόνα και την ΑΕΚ, στην άδεια Λεωφόρο. Η αρχική ποινή είναι μιας αγωνιστικής, ωστόσο οι "πράσινοι" ως υπότροποι θα πρέπει να εκτίσουν δύο, ενώ σε γενικές γραμμές είναι ποινή που αφήνει ικανοποιημένους τους ανθρώπους της ομάδας, που περίμεναν ακριβώς αυτό το μέγεθος της τιμωρίας τους. Επιπλέον στην ΠΑΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και 5.000 ευρώ για τον αγώνα με τον Άρη.

    Οι ευθύνες στην αστυνομία

    Με μοναδικό εκπρόσωπο τον Γιώργο Στράτο απολογήθηκε σήμερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο. Ο αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος των "πρασίνων" προσπάθησε να οριοθετήσει τις ευθύνες της ΠΑΕ στα όσα συνέβησαν εντός γηπέδου και επεσήμανε πως στα επεισόδια που έλαβαν χώρα εκτός αυτού ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να έχει ευθύνη γιατί δεν είχαν καν ανοίξει οι πόρτες των θυρών. Συνεπώς το κύριο βάρος της ευθύνης για τα επεισόδια αυτά το φέρει η αστυνομία! Από εκεί και πέρα για τα καπνογόνα που με βάση το κατηγορητήριο ήταν 157, ο κ. Στράτος απάντησε χαρακτηριστικά πως αν ήταν όντως τόσα κανείς δεν θα είχε φύγει από την Λεωφόρο λόγω του καπνού, ενώ για το ομοίωμα του Νικοπολίδη που παρουσιάστηκε σε εφημερίδες, προέταξε αοριστία του κατηγορητηρίου καθώς υποστήριξε πως πιθανότατα ήταν εκτός γηπέδου, καθώς μέσα σε αυτό δεν φάνηκε να υπάρχει πουθενά κάτι τέτοιο.

    Αναμονή δύο αγωνιστικών

    Ο Παναθηναϊκός πάντως σήμερα ήταν διπλά κατηγορούμενος, καθώς εκτός από το ντέρμπι, κλήθηκε να απολογηθεί συμπληρωματικά και για τον αγώνα με τον Άρη. Υπόθεση στην οποία ο κ. Στράτος εξέφρασε τα παράπονα της ομάδας για την καθυστερημένη συμπληρωματική κλήση, η οποία έπρεπε να γίνει εντός επτά ημερών και έγινε σε εννέα. Ο αθλητικό δικαστής που σημειωτέον ήταν άλλο από εκείνον που εκδίκασε την υπόθεση με τον Παναθηναϊκό λίγο αργότερα, απάντησε πως η κλήση άργησε γιατί άργησε να φτάσει το βίντεο του αγώνα και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων. Πάντως οι "πράσινοι" είχαν επίγνωση της κατάστασης, η οποία με ένα τέτοιο κατηγορητήριο και με την δικαστική τακτική που υπάρχει φέτος, σε καμία περίπτωση δεν τους επέτρεπε να ελπίζουν πως μπορεί να γλίτωναν την τιμωρία. Έτσι η ποινή της μιας αγωνιστικής που θα γίνει δύο λόγω του ότι η ομάδα είναι υπότροπη και φυσικά το βαρύ πρόστιμο των 40.000 ευρώ ήταν κάτι που μάλλον αναμενόταν.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μια ακόμη ανακοίνωση της Ξάνθης

    14/4/2005 7:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αν και συνήθως οι ανακοινώσεις της Ξάνθης προλαβαίνουν ακόμη και την λήξη του αγώνα, αυτή τη φορά οι άνθρωποι της ακριτικής ΠΑΕ, προτίμησαν να περιμένουν το επόμενο πρωί. Έτσι σήμερα εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της διαιτησίας του κυρίου Ζωγράφου με δύο υστερόγραφα κατά του Γιώργου Χατζάρα.

    "Η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ είχε ζητήσει την εξαίρεση του διαιτητή Ζωγράφου από την κλήρωση του ημιτελικού Κυπέλλου Ελλάδος. Το γιατί, το είδε όλη η Ελλάδα. Εκτός των άλλων, (ο Άρης έπρεπε να παίζει με 5 παίκτες λιγότερους), έκανε και το εξής απίθανο: Δεν παραχώρησε φάουλ στον Luciano που έβγαινε μόνος του με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, άφησε τη φάση να εξελιχθεί και έδωσε πέναλτυ υπέρ του Άρη, σε "κλωτσοπατινάδα αέρα" του ποδοσφαιριστή του Άρη που έπεσε για το πέναλτυ.

    Τα ματς θα πρέπει να τα κερδίζουν οι καλύτεροι, αγωνιζόμενοι με ίσους όρους. Με το ζόρι ομάδες δεν γίνονται. Είναι κρίμα να αποπροσανατολίζουν αυτό τον εκπληκτικό κόσμο του Άρη και η ομάδα του να έχει αυτή την πορεία.

    Κύριε Ζωγράφο, επειδή εμάς δεν μας ακούνε, εσάς, που σας διακατέχει ιδιαίτερη ευαισθησία, ζητείστε παρακαλούμε την εξαίρεσή σας από τους αγώνες της SKODA ΞΑΝΘΗ. Θα βοηθούσατε το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα βοηθούσατε μια «ασήμαντη ομάδα», που συμμετέχει στο Ελληνικό Πρωτάθλημα.

    Υ.Γ.1. Όσον αφορά στον κο Χατζάρα: Μια του φταίνε οι παίκτες του, μια το σύστημα, μια ο διαιτητής, μια ο αντίπαλος προπονητής, μια η έκλειψη ηλίου, μια. Αν βρισκόταν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, θα τον είχαν διώξει προ πολλού με την πορεία που έχει ο Άρης. Ο εκπληκτικός κόσμος του Άρη όμως συμπαρίσταται στην ομάδα του σαν να ήταν πρώτη στο Πρωτάθλημα και αυτό που εισπράττει είναι ο αποπροσανατολισμός που του επιβάλλει ο κος Χατζάρας και τα εβδομαδιαία «ευχαριστώ του» προς τον κόσμο.

    Υ.Γ.2. Ο κος Ματζουράκης διαμαρτύρεται. ΝΑΙ. Ποτέ όμως δεν "υβρίζει". ΠΟΤΕ! Ακόμη κι αυτό εφηύρε ο κος Χατζάρας για να αποπροσανατολίσει τον εκπληκτικό κόσμο του Άρη".

    [19] Μπάσκετ

    Σε καλή κατάσταση ο Ολυμπιακός

    14/4/2005 7:30:00 μμ

    Ικανοποιημένος με την αγωνιστική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός, δήλωσε ο Λιθουανός τεχνικός της ανδρικής ομάδας μπάσκετ των "ερυθρόλευκων", Γιόνας Καζλάουσκας, την επομένη της φιλικής αναμέτρησης με το Μαρούσι. "Είμαστε σε φόρμα. Το μόνο που με ανησυχεί είναι μήπως οι πολλές διακοπές του πρωταθλήματος και οι αλλαγές του προγράμματος μας βγάλουν εκτός ρυθμού. Το φιλικό με το Μαρούσι επέδρασε θετικά, ειδικά ενόψει του αγώνα με τον Πανελλήνιο. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με τρεις συνεχείς νίκες", τόνισε σχετικά με την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας του, που το Σάββατο θα αγωνιστεί στο κλειστό της Κυψέλης (17:00) χωρίς τον Άγγελο Κορωνιό.

    [20] Χάλκινο στο Ευρωπαϊκό η Ψαθά

    14/4/2005 7:18:00 μμ

    Το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των 48 κιλών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης γυναικών που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, κατέκτησε η Φανή Ψαθά. Η 4η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2003, στον τελικό των ρεπεσάζ επικράτησε 6-2 (4-1, 2-1) της Ουκρανής Λουντμίλα Μπαλούσκα και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, κάτι που είχε κάνει πέρυσι στη Σουηδία στην ίδια κατηγορία και η Μυρσίνη Κολώνη.

    [21] Επιστρέφει δριμύτερη η Τζόουνς

    14/4/2005 2:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά το "ναυάγιο" των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και την ανάμιξή της στο σκάνδαλο με την "αμαρτωλή" εταιρία BALCO, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια Μάριον Τζόουνς επιστρέφει στους στίβους. Η αθλήτρια των ΗΠΑ, την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να αγωνιστεί στο μίτινγκ "Mt. San Antonio College Relays", που θα διεξαχθεί κοντά στο Λος Αντζελες, αλλά δεν θα τρέξει τα 100 και τα 200 μέτρα. Στο αγώνισμα των 400μ. η Τζόουνς αναμένεται να μονομαχήσει με την παγκόσμια πρωταθλήτρια του αγωνίσματος, Τζάνα Πίτμαν από την Αυστραλία.

    [22] Πολιτισμός

    Το "Graffiti της Κλειστοφοβίας"

    14/4/2005 1:01:00 μμ

    Το "Graffiti της Κλειστοφοβίας", είναι ο χάρτης στις σκέψεις και τις εικόνες που δημιουργεί η απόφαση του καλλιτέχνη να αντιμετωπίσει την κλειστοφοβία του τρένου και της καθημερινότητας, με θάρρος και θράσος. Ένα απόσταγμα αισθημάτων και ο μηχανισμός του "από μηχανής θεού", που φέρνει σε αίσιο πέρας τη μέρα και το ταξίδι, δημιουργώντας από το χάος,τάξη και από το φόβο, δύναμη μια μπαλάντα που δένει τους ήχους των Pink Floyd με τους στοίχους της μέρας και των μεταλλικών ήχων των γραμμών του τρένου Μια έκθεση με φωτογραφικά collage και φωτογλυπτά του Σταύρου Μοσχόπουλου, που παρουσιάζεται στη Stavlos Art Gallery, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, μέχρι τις 7 Μαΐου.

    Αν και η σειρά των έργων είναι αυτοβιογραφική, δεν παύει να είναι και μια αναζήτηση στο υποσυνείδητο όχι μόνο το δικό του, αλλά και του θεατή που καλείται να πάρει μέρος και να συνδράμει με τις δικές του εμπειρίες, στο μυστικό δείπνο της καρδιάς και της αλήθειας.

    Η δουλειά του Σταύρου Μοσχόπουλου είναι μια συνεχής έρευνα που έχει τις ρίζες της στη ζωγραφική του De Chirico και τα βιβλία του Italo Calvino και είναι επηρεασμένη από την αρνητική πραγματικότητα των Γάλλων συμβολιστών του 1890 και των μεταφυσικών, ειρωνικών ονείρων των "θετών" παιδιών τους, των Σουρεαλιστών.

    Τα φωτογραφικά collage και φωτογλυπτά του δίνουν ένα τρόπο να αρνηθεί την οπτική πραγματικότητα και να παρουσιάσει τη δική του, μέσω νέων συμβόλων και σκέψεων. Με ένα εσωτερικό λεξικό αισθημάτων, αναζητά και προκαλεί την οπτική και ψυχική επαφή με το θεατή, σε μια πράξη κοινής μυσταγωγίας.

    Ο Σταύρος Μοσχόπουλος έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Η.Π.Α και Ιταλία και οι φωτογραφίες του έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στους New York Times, Washington Times , Washingtonian Magazine, Il FotoAmatore και άλλα περιοδικά και εφημερίδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Stavlos Art Gallery (Ηρακλειδών 10 Θησείο)

    [23] Πολιτισμός

    "Mετα-Oιδίπους"

    14/4/2005 12:47:00 μμ

    Σύμβολα, μνημεία, μηνύματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, όλα, τρόποι μέσω των οποίων η δυτική κουλτούρα πλάθει, επικοινωνεί ή συντηρεί το μύθο. Μύθος και μυθολογία, έννοιες, προϊόντα της Ελληνικής Ιστορίας και κουλτούρας αποτελούν το θέμα της νέας δημιουργίας του Νίκου Γιαβρόπουλου, ένα video-γλυπτό που παρουσιάζει 18 και 19 Απριλίου στις 20:00, στο Φούρνο.

    Με μια θεματολογία βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και στην εθνική ταυτότητα του νεοέλληνα, ο καλλιτέχνης γνωστός για την καυστικότητά του, στο έργο αυτό πλάθει έναν ιστό από αναφορές, με αφετηρία τον μύθο του Οιδίποδα, καταλήγει να σχολιάζει τον σύγχρονο Έλληνα στην "μετά - Οιδίποδος" εποχή, θέτοντας το καίριο ερώτημα "Τι έχει απομείνει από το ένδοξο παρελθόν;"

    Φούρνος, κέντρο για την τέχνη και τις νέες τεχνολογίες Μαυρομιχάλη 168 Αθήνα, τηλ: 210 64 60 748 Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [24] Υγεία

    Άλογο κλωνοποίησαν Γάλλοι και Ιταλοί γενετιστές Ο "ξάδερφος" της Ντόλι

    14/4/2005 7:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Τη γέννηση του δεύτερου κλωνοποιημένου αλόγου ανακοίνωσαν Γάλλοι και Ιταλοί γενετιστές. Το όνομα αυτού; Πιεράζ Κράιζουτεκ Στάλιον, ένα υγιέστατο και όμορφο καφέ πουλάρι, το οποίο σε 11 ημέρες, στις 25 Απριλίου, συμπληρώνει δύο μήνες ζωής. "Νονοί" του είναι το γαλλικό εργαστήριο γενετικής μηχανικής Cryozootech και το ιταλικό LTR - CIZ. Η "ιδιαιτερότητα" του μικρού Πιεράζ έγκειται στο ότι κλωνοποιήθηκε από άλογο που είχε προηγουμένως ευνουχισθεί και, συνεπώς, δεν είχε την ικανότητα να αναπαραχθεί. Όπως επισημαίνουν οι γενετιστές, το χαριτωμένο πουλάρι είναι καρπός της έρευνάς τους για το κατά πόσο μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα, όπως η ανικανότητα αναπαραγωγής, μέσω της κλωνοποίησης και επισημαίνουν ότι τα πειράματα θα συνεχισθούν με πρόβατα και χοίρους. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς τους, οι ίδιοι επιστήμονες δημιούργησαν και το πρώτο κλωνοποιημένο άλογο, τον Προμηθέα, το 2003.

    Κλώνοι για τον αθλητισμό

    Ο Πιεράζ Κράιζουτεκ Στάλιον είναι το πιστό αντίγραφο ενός θρυλικού αλόγου κούρσας, του Πιεράζ, που έφτασε στην κορυφή των επιδόσεων το 1994 και το 1996.

    Οι υπέρμαχοι της κλωνοποίησης υποστηρίζουν, ότι κλώνοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα αγωνίσματα που γίνονται με ζώα, όπως οι ιπποδρομίες, όπου συχνά τα συμπαθή τετράποδα ευνουχίζονται σε νεαρή ηλικία ή αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπαραγωγής.

    Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την αντίθεσή τους με το νέο δημιούργημα των γενετιστών, όπως και με το δημοφιλές πρόβατο - κλώνο, την Ντόλι. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τα άλογα των ιπποδρομιών σπάνια ευνουχίζονται, ενώ οι κορυφαίοι "εκπρόσωποί" τους στέλνονται για αναπαραγωγή στο τέλος της "καριέρας" τους.

    Πάντως, η Cryozootech έχει μια τράπεζα γενετικού υλικού από 30 άλογα, που θεωρούνται "άσσοι" στην υπερπήδηση εμποδίων και την ιππική δεξιοτεχνία

    Σχετικά Links:

    Cryozootech

    LTR - CIZ

    [25] Τεχνολογία

    Mία ιδέα του ΟΗΕ Βιντεοπαιχνίδι κατά της πείνας

    14/4/2005 4:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΒΒC

    Κάθε χρόνο η πείνα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους, από ότι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση. Για αυτό, ο ΟΗΕ έθεσε στην υπηρεσία του τα video games προκειμένου, να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα πληροφορήσει για την πείνα, που μαστίζει την υφήλιο. Το παιχνίδι ονομάζεται Food Force και είναι μία ιδέα του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (World Food Programme-WFP), χάρη στο οποίο πέρυσι σιτίστηκαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας οκτώ έως 13 ετών και είναι σχεδιασμένο για PC και Mac. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν από το www.food-force.com.

    Διαχείριση κρίσεων

    Σύμφωνα με τον Νιλ Γκάλαχερ, διευθυντή επικοινωνίας του WFP του ΟΗΕ, τα παιδιά, που ζουν στον αναπτυγμένο κόσμο δε γνωρίζουν τι πάει να πει πείνα και για το λόγο αυτό σχεδιάστηκε το Food Force.

    Σκοπός του παιχνιδιού, είναι οι παίκτες να ολοκληρώσουν μία σειρά από αποστολές, τις οποίες κατευθύνει μία ομάδα χαρακτήρων- υπευθύνων του WFP. Αρχικά, ο παίκτης πληροφορείται από κάποιον χαρακτήρα του παιχνιδιού για την αποστολή, που πρέπει να φέρει εις πέρας και από εκεί και πέρα να την ολοκληρώσει.

    Ανάλογα μα την ταχύτητα και την ακρίβεια των αποφάσεων του κάθε παίκτη, του δίνονται επιπλέον πόντοι.

    Οι αποστολές, που πρέπει να ολοκληρωθούν είναι ποικίλες. Πχ. μπορεί να αφορούν τη διανομή πακέτων με φαγητό, ώστε να αναστηλωθεί η οικονομία μίας χώρας.

    Στο τέλος της κάθε αποστολής, οι παίκτες βλέπουν ένα βίντεο, που εξηγεί, πως η υπηρεσία του ΟΗΕ θα είχε χειριστεί την κατάσταση.

    Επίσης, τα παιδιά θα μπορούν να συγκρίνουν τη βαθμολογία τους με τις βαθμολογίες άλλων παικτών σε όλο τον κόσμο, μέσω τις ιστοσελίδας του Food Force.

    Υπεύθυνοι για το παιχνίδι είναι η εταιρία σχεδιασμού Deepend, με έδρα τη Ρώμη και από η εταιρία σχεδιασμού παιχνιδιών Playerthree στο Λονδίνο.

    Το παιχνίδι κυκλοφορεί στα αγγλικά αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε άλλες γλώσσες.

    Σχετικά Links:

    Food Force

    OHE

    [26] Παράξενα

    Λύθηκε η παρεξήγηση Ήρεμα, ήρεμα δεν είναι τρομοκράτης!

    14/4/2005 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2005 4:54:35 μμ)

    Συντάκτης:

    Τον πανικό στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου προκάλεσε άθελά του ένας Γερμανός ηθοποιός, ο οποίος μπήκε για τα καλά στο πετσί του ρόλου. Ο 28χρονος Γερμανός σταρ Alexander Scheer κινητοποίησε ολόκληρη την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της πόλης, καθώς μπήκε στο τρένο έχοντας ξεχάσει να αφήσει το ψεύτικο όπλο, που χρησιμοποιούσε στο γύρισμα. Βιαστικός καθώς ήταν δεν πρόσεξε, ότι το όπλο ήταν σε εμφανές σημείο, ούτε παρατήρησε τον εισπράκτορα, που τον κοιτούσε λίγο περίεργα. Τρομοκρατημένος ο εισπράκτορας κάλεσε την αστυνομία, η οποία περίμενε με "ανοιχτές αγκάλες" τον Alexander στην επόμενη στάση. Μάταια προσπαθούσε να τους πείσει, ότι είναι διάσημος ηθοποιός. Δε γλίτωσε ούτε τη μεταφορά του στο τμήμα, ούτε την ανάκριση. Γρήγορα πάντως, οι αστυνομικές αρχές κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται και άφησαν ελεύθερο τον ηθοποιό, ο οποίος άλλη φορά θα είναι πιο προσεκτικός με τα πράγματα της δουλειάς του. Πάντως, ο εκπρόσωπος του σιδηροδρομικού σταθμού τόνισε, πως ο υπάλληλος δεν έδρασε υπερβολικά, καθώς "των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".

    [27] Παράξενα

    Κατά λάθος θύμα

    14/4/2005 2:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Του το κρατούσε μανιάτικο από το 1992, όταν του έβγαλε το λάθος δόντι και μετά προσπάθησε, όπως όπως να διορθώσει τη ζημιά. Ο λόγος για έναν 47χρονο Γερμανό, ο οποίος μισούσε θανάσιμα τον παλιό του οδοντίατρο, γιατί, όπως έλεγε η "κομπογιαννίτικη" δουλειά του οδοντιάτρου του χάλασε τη ζωή. Αποφάσισε λοιπόν να τον εκδικηθεί, αλλά δεν ήξερε το πώς. Τελικά αφού κατανάλωσε αρκετή ποσότητα αλκοόλ, βρήκε τον τρόπο. Θα του έστηνε καρτέρι έξω από το ιατρείο και θα τον πατούσε με το αυτοκίνητο, αφού του έλεγε πρώτα δύο λογάκια Λίγο όμως το αλκοόλ, λίγο το αίμα, που έβραζε, ο πολύπαθος 47χρονος μπερδεύτηκε και κατά λάθος χτύπησε έναν άλλο γιατρό, που έτυχε εκείνη τη στιγμή να βαίνει από το ιατρείο. Ευτυχώς, ο άτυχος γιατρός δεν τραυματίστηκε σοβαρά, απλά υπέστη ορισμένα ελαφρά επιφανειακά τραύματα. Πάντως, ο θερμόαιμος άνδρας, όχι μόνο δεν κατάφερε να εκδικηθεί για τους πόνους, που τον ταλαιπωρούν, αλλά θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας από πρόθεση και σοβαρές σωματικές βλάβες. Ωστόσο, δείχνει αμετανόητος και τονίζει, πως συνεχίζει να μισεί από τα βάθη της ψυχής του τον οδοντίατρο.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με απουσίες ο Ιωνικός

    14/4/2005 7:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά τη νίκη επί του Εργοτέλη, ο Ιωνικός θα κυνηγήσει να πάρει τους τρεις βαθμούς και στον αγώνα με την Χαλκηδόνα, για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην Α΄Εθνική. Στο δύσκολο παιχνίδι που μπορεί να κρίνει την παραμονή της ομάδας στα "μεγάλα σαλόνια", ο Βαγγέλης βλάχος θα στερηθεί των υπηρεσιών των Κινγκ, Ρόκα και Κοτίτσα αλλά και του Αντώνη Νατσούρα, ο οποίος έχει υποστεί διάταση έσω πλαγίου συνδέσμου. Πάντως ο προπονητής του Ιωνικού δεν χάνει την αισιοδοξία του, καθώς θεωρεί ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές του είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανά πάσα στιγμή και πως έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το όποιο κενό παρουσιαστεί. Οι "κυανόλευκοι" θέλουν τη νίκη κόντρα στη Χαλκηδόνα, όχι μόνο για βαθμολογικούς λόγους, αλλά και γιατί θέλουν να την αφιερώσουν στη μνήμη του ανθρώπου, που έκανε τον Ιωνικό ομάδα Α΄Εθνικής. Εκείνη την ημέρα, στις 11:30 το πρωί, στο νεκροταφείο του Σχιστού, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου προέδρου Νίκου Κανελλάκη, που έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή, πέρυσι στις 21 Απριλίου.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Πανιώνιος απαντά στον Σκόρδα

    14/4/2005 7:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την έντονη αντίδραση της ΠΑΕ Πανιώνιος προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ Αρης, Λάμπρου Σκόρδα, περί διευκολύνσεων της ΕΠΟ προς την ομάδα της Νέας Σμύρνης. "Είναι ντροπή αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι βαπτίστηκαν παράγοντες να ασελγούν εις βάρος ιστορικών σωματείων όπως ο Αρης, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ανικανότητά τους και την ανυπαρξία τους", τονίζει, μεταξύ των άλλων, η ανακοίνωση της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ, ενώ προσθέτει χαρακτηριστικά:"Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι με τις κινήσεις τους και τις ενέργειες τους προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια χιλιάδων αγνών φιλάθλων του ιστορικού αυτού σωματείου".

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανιώνιος

    "Την τελευταία ημέρα και μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα δεν είχαμε ούτε ένα δικαιολογητικό να προσκομίσουμε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ δεν τηρούσαμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Ωστόσο με πολιτική παρέμβαση ως δια μαγείας πήραμε το πιστοποιητικό από την Επιτροπή". Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρώην πρόεδρο του Άρη κ. Σωτήρη Καραμπέρη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος 2003-04. Ο σχολιασμός και τα συμπεράσματα δικά σας. Η ΠΑΕ Πανιώνιος δεν θα ακολουθήσει την ξεφτίλα και το παραλήρημα της πλειοψηφίας των ανθρώπων που διοικούν τον Άρη γιατί σέβεται την ιστορία του κάθε σωματείου ανεξαρτήτου ονόματος. Είναι ντροπή όμως αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι βαπτίστηκαν παράγοντες να ασελγούν εις βάρος ιστορικών σωματείων όπως ο Άρης, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ανικανότητά τους και την ανυπαρξία τους. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι με τις κινήσεις τους και τις ενέργειες τους προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια χιλιάδων αγνών φιλάθλων του ιστορικού αυτού σωματείου. Εμείς δεν θα σταθούμε σε τέτοιες μικρότητες ούτε θα δώσουμε συνέχεια, γιατί δεν πρόκειται να κατέβουμε στο επίπεδο του κ. Σκόρδα.

    Το μόνο που έχουμε να επισημάνουμε είναι το εξής: Ας ψάξουν επιτέλους οι ενδιαφερόμενοι το ύψος των εκταμιεύσεων από τα κονδύλια της ΓΓΑ και του ΟΠΑΠ για να μάθει και ο φίλαθλος κόσμος πως λειτουργεί η ΠΑΕ Άρης. Κλείνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους του Άρη, ότι στο πρόσφατο παρελθόν, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επιβίωση της ομάδα τους τα ονόματα των κ.κ. Μπέου και Παγκοζίδη βρίσκονται στη λίστα του ειδικού λογαριασμού όπου είχε ανοιχθεί. Αυτά για να γνωρίζετε τη διαφορά επιπέδου των ανθρώπων του Πανιωνίου. Γιατί Πανιώνιος και Άρης δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μιας και εδώ και χρόνια δεν έχουν τους ίδιους στόχους. Όσο αφορά την εμπλοκή του ονόματος του κ. Μπέου δια στόματος αυτού του αξιόλογου, ικανού και μοναδικού παράγοντα κ. Σκόδρα, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε ότι ο κ. Μπέος εδώ και ημέρες απουσιάζει στο εξωτερικό άρα η παρουσία του στα γραφεία της ΕΠΟ ήταν αδύνατη. Για το λόγο αυτό καλά θα κάνει, ο κ. Σκόρδας να φροντίζει να ενημερώνεται καλύτερα τις επόμενες φορές που θα προβεί σε συκοφαντίες, ώστε να μην εκτεθεί ξανά".

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απειλήθηκε ο Λουτσιάνο

    14/4/2005 6:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Βραζιλιάνος μέσος της Ξάνθης σήμερα επιβεβαίωσε όσα κατήγγειλε χθες ο Γιάννης Ματζουράκης περί απειλών που δέχτηκε προκειμένου να μην αγωνιστεί ή να μην έχει καλή απόδοση στον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα στον Άρη και την Ξάνθη. Ο Λουτσιάνο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sportime Radio" είπε πως αν και αρχικά νόμιζε πως του έκαναν πλάκα, στην συνέχεια αποδείχτηκε πως εκείνοι που τον καλούσαν στα απειλητικά τηλεφωνήματα, μιλούσαν πολύ σοβαρά. "Στην αρχή νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα, αλλά μετά με έπαιρναν και μου έλεγαν ότι ξέρουν τη διεύθυνσή μου και τις πινακίδες του αυτοκινήτου μου και ότι θα το καταστρέψουν αν παίξω καλά και σκοράρω στα παιχνίδια με τον Άρη", είπε ο Βραζιλιάνος και συμπλήρωσε, "Είμαι 32 χρονών, έχω περάσει από πολλές ομάδες, αλλά πουθενά δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Κυκλοφορώ παντού, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Άμα θέλει να μου κάνει κάτι αυτός που με απειλεί, να έρθει μπροστά μου. Πιστεύω πως ο πραγματικός άντρας είναι αυτός που δεν τα λέει, αλλά τα κάνει. Αυτά είναι παιδικά πράγματα".

    [31] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χαρούμενος ο Κωφίδης με τις εξελίξεις

    14/4/2005 6:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Όπως ήταν αναμενόμενο οι διοικητικές εξελίξεις στον Ηρακλή ήταν το μεγάλο θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου του Σάββα Κωφίδη. Ο τεχνικός του "Γηραιού" δεχόμενος φυσικά τα ερεθίσματα από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ασχολήθηκε αρκετά με το θέμα της νέας διοίκησης και δήλωσε πως είναι ένα βήμα για να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο καθώς θα μπορούν πλέον όλοι να δουλέψουν απερίσπαστοι από προβλήματα. "Δεν αισθάνομαι απλά πιο ήρεμος με τις εξελίξεις, αλλά και χαρούμενος σαν Ηρακλειδέας. Όλο αυτό το διάστημα ψάχναμε να βρούμε μια λύση, διότι δεν ξέρω αν το είδατε εσείς, εγώ έτσι το αντιλήφθηκα, ήμασταν προ του κινδύνου να αγωνιστούμε σε ερασιτεχνικές κατηγορίες", ήταν τα πρώτα λόγια του Κωφίδη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, "Είχα πει ότι με τη διαμορφωθείσα κατάσταση στον Ηρακλή, με το άγχος στους ποδοσφαιριστές και χωρίς να βρίσκεται οικονομική λύση, είναι δύσκολο να δουλέψει κανείς. Από τη στιγμή που υπάρχει διοίκηση μπορούμε να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα. Δεν έχω συζητήσει ακόμη μαζί του, αλλά προτεραιότητα έχει να βγει ο Ηρακλής από το αδιέξοδο", απάντησε ο Κωφίδης σε ερώτηση για το αν διατηρεί επιφυλάξεις για τον κ. Χούλη. "Και βγαίνει. Όλα τ άλλα έχουν δευτερεύουσα σημασία. Αργότερα μπορεί να έχουμε προβλήματα, ζητήματα άλυτα. Αυτό που προέχει είναι ότι βρέθηκε λύση".

    Ομάδα με διάρκεια

    Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί και ο σχολιασμός για τι θα συμβεί σε περίπτωση που του ζητηθεί να αποχωρήσει από τον πάγκο της ομάδας και φυσικά ο Κωφίδης χωρίς να διστάσει απάντησε, βάζοντας πάνω από όλους τον Ηρακλή. "Το να πω ότι δεν θα με στενοχωρούσε ένα τέτοιο γεγονός θα είναι άτοπο. Το θέμα είναι η στενοχώρια μου να μη μετατραπεί σε υστεροβουλία", ήταν τα λόγια του. Ενώ για την ομάδα σχολίασε, "Για μένα το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα έχει διάρκεια. Το να προχωρήσουμε σε ηχηρές μεταγραφές για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις ή να βγούμε στην Ευρώπη για να δώσουμε μερικά παιχνίδια και μετά τίποτα, εμένα προσωπικά δεν με ικανοποιεί". Στο αγωνιστικό κομμάτι, με ατομικό πρόγραμμα προπόνησης κινήθηκαν και σήμερα οι Περπερίδης, Διαμαντίδης, Μουράτι, Μπακιρτσίογλου και Παντελής Καπετάνος. Η προετοιμασία για τη μάχη με τον Πανιώνιο θα ολοκληρωθεί αύριο με μια προπόνηση το μεσημέρι, με την ολοκλήρωση της οποίας η αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα. Για τον αγώνα ο Σάββας Κωφίδης αρκέστηκε να πει πως είναι ένα παιχνίδι σαν όλα τα υπόλοιπα και αυτό θα προσπαθήσει να μεταδώσει και στους παίκτες του, στην προσπάθειά του να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν όταν η ομάδα αγωνίζεται στην Αθήνα.

    [32] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Καραγεωργίου

    14/4/2005 6:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν τον ΠΑΟΚ, έδωσε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο τεχνικός της ομάδας Νίκος Καραγεωργίου. Ο Έλληνας προπονητής υπεραμύνθηκε των επιλογών του, στον αγώνα με την ΑΕΚ, δίνοντας έμφαση στην πρόοδο που έχουν κάνει οι παίκτες του, από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα. Ο κ. Καραγεωργίου τόνισε επίσης ότι η υπόθεση UEFA δεν έχει κριθεί ακόμα. Ερωτηθείς για το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ, Αιγύπτιο Σικαμπάλα, δεν εξέφρασε γνώμη αφού όπως είπε τον έχει δει μόνο σε μια προπόνηση, ενώ για τον συμπατριώτη του Μέγκαχεντ, είπε ότι είναι καλός παίκτης που όμως θα ήταν πιο χρήσιμος στο κέντρο, παρά στην άμυνα.

    "Παίζουμε πάντα με την ίδια φιλοσοφία"

    Ο Νίκος Καραγεωργίου, άρχισε την συνέντευξή του υπερασπιζόμενος την τακτική που ακολούθησε στον αγώνα με την ΑΕΚ, τονίζοντας ότι τίποτα δεν άλλαξε στο στήσιμο της ομάδας σε σχέση με τον τρόπο που αγωνίζεται από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία.

    "Η ομάδα στο τελευταίο της παιχνίδι έπαιξε κατά 95% με τον ίδιο τρόπο που έπαιξε όλα τα τελευταία παιχνίδια, το ότι κάποιες στιγμές προσπαθούσαμε στην άμυνα να ελέγξουμε τους επιθετικούς της ΑΕΚ, φάνηκε και από τον τρόπο που κατέβηκε η αντίπαλη ομάδα. Ισως το ό,τι δεν έπαιξε από την αρχή ο Μίετσελ φάνηκε σε σας σαν διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης. Όχι, ο τρόπος ήταν ίδιος, από αριστερά έπαιξε ο Θεοδωρίδης, από δεξιά ο Φουτσίνι, μπροστά ο Σαλπιγγίδης και με τα λίγα προβλήματα που είχαμε φάνηκε ίσως διαφορετικός ο τρόπος ανάπτυξης, αλλά δεν ήταν έτσι", είπε και πρόσθεσε:

    "Η ΑΕΚ είχε δυο ευκαιρίες εκτός από τα δυο γκολ που πέτυχε στο παιχνίδι μας και θέλω μ αυτό να πω, ότι, οι ευκαιρίες αυτές ήταν στον αριθμό λιγότερες από αντίστοιχες που δημιουργήθηκαν σε άλλα παιχνίδια στην άμυνα μας από αντιπάλους με μικρότερη δυναμικότητα από την ΑΕΚ. Νομίζω πως ένα σκαλοπάτι καλύτεροι ήμασταν σ αυτόν τον τομέα και ελπίζω πως δεν θα δώσουμε πολλές ευκαιρίες στον προσεχή μας αντίπαλο για να μας δημιουργήσει ευκαιρίες και θα είμαστε έτοιμοι και ικανοί για να κερδίσουμε".

    Για την αποβολή Ζωγραφάκη και αν αυτή στοίχισε περισσότερο από την αποβολή του Λυμπερόπουλου αντίστοιχα στην ΑΕΚ, είπε: "Νομίζω πως δεν επηρέασε κανένα ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο, αλλά και τις δυο ομάδες το ίδιο".

    Για το σχήμα που θα παραταχθεί με την δεδομένη απουσία του Ζωγραφάκη, τόνισε:"Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και τα αποτελέσματα από τότε που ήρθα στην ομάδα, θα ήταν πολύ κακό για μένα να σκεφθώ να αλλάξω την ομάδα. Σε επτά παιχνίδια έχοντας πάρει 5 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα έστω και αν δεν ήταν τα καλύτερα παιχνίδια, ήρθαν τα θετικά αποτελέσματα. Άρα λοιπόν εμείς θα αγωνιστούμε πάλι κατά τον ίδιο τρόπο".

    Για τα επί μέρους αγωνιστικά προβλήματα είπε: "Την προηγούμενα εβδομάδα είχα πει ότι έχουμε κενά στην άμυνα, εξακολουθούμε να έχουμε κενά, φάγαμε δυο γκολ για τα οποία είχαμε συζητήσει και είχαμε πει πως θα αντιμετωπίζαμε τέτοιες φάσεις. Είχαμε την δυνατότητα να ξαναμπούμε στο παιχνίδι ακόμα και στο 87".

    Για την δική του συνεισφορά στην ομάδα στους δυο μήνες περίπου που ηγείται του τεχνικού τιμ, είπε: "Είμαι αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω πως υπάρχει μια μικρή αλλαγή, ο κόσμος βλέπει πως κάνουμε μια μικρή προσπάθεια και όλοι μαζί θα βοηθήσουμε τα παιδιά στην προσπάθεια τους".

    Για το αν ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει το ΟΥΕΦΑ, τόνισε: "Δεν το έχουμε εξασφαλίσει και μαθηματικά. Πρέπει να παίξουμε αυτό το παιχνίδι που έχει τις δυσκολίες του, αφού ο ΟΦΗ έχει ανάγκη βαθμών, ενδεχομένως να έρθουν οι αντίπαλοι μας πιο δυνατοί, πιο γεμάτοι και αποφασισμένοι, έχει τις δυσκολίες του το παιχνίδι. Εμείς θα μπούμε έτοιμοι για να κερδίσουμε το παιχνίδι".

    "Ο Μέγκαχεντ παίζει καλύτερα στο κέντρο"

    Όπως ήταν φυσικό από τον Νίκο Καραγεωργίου ζητήθηκε και η γνώμη του για τον νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ, τον Σικαμπάλα. Ο Έλληνας τεχνικός που δεν τον έχει δει παρά μόνο σε μία προπόνηση ήταν φυσικό να μην έχει σχηματίσει συγκεκριμένη εικόνα ακόμα. Όμως ζήτησε τώρα που ήρθε επιτέλους στην Θεσσαλονίκη, να πέσουν οι τόνοι και να μειωθούν οι αναφορές γύρω από το όνομά του, ώστε να μπορέσει απερίσκεπτα να αφοσιωθεί στα αγωνιστικά του καθήκοντα και να δείξει την πραγματική του αξία: "Θα κάνω ένα σχόλιο, με μια προπόνηση δεν μπορούμε να έχουμε συμπεράσματα, αλλά έδειξε τεχνίτης και παίκτης που έχει να δώσει κάποια πράγματα. Το άλλο θέμα και θέλω την βοήθεια σας σ αυτό είναι το εξής. Αν όλη μέρα ασχολούμαστε με το παιδί αυτό, που είναι ένας 19χρονος ποδοσφαιριστής καταλαβαίνετε, μπορούμε να τον παρασύρουμε σε άλλες σκέψεις και να μην τον κάνουμε να δουλέψει όπως πρέπει. Όσο έλειπε δεν ήταν πρόβλημα αλλά τώρα που είναι εδώ, έχει διαφορά. Σε όλους αρέσει να έχουμε καλούς παίκτες και σε σας και σε σας και στον κόσμο, να βλέπουμε καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά να τον βοηθήσουμε και να μην του δημιουργήσουμε προβλήματα ή άλλα φαινόμενα που θα του κάνουν κακό".

    Από την συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές για τον έτερο Αιγύπτιο παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Μέγκαχεντ. Εκεί όμς ό τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε διαμορφωμένη αντίληψη: "Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ μου είπαν ότι είναι στόπερ. Στην πρώτη προπόνηση που έκανα, ένιωσα πως το παιδί αυτό πρέπει να παίξει χαφ. Μπορεί να παίξει χαφ καλύτερα όπως διαπίστωσα, νομίζω όμως πως το αιγυπτιακό ποδόσφαιρο έχει τελείως διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης και αγωνιστικής λειτουργίας και από αυτό ο ποδοσφαιριστής μας έχει ένα μειονέκτημα. Δεν πάει κοντά στον αντίπαλο, το διαπιστώσατε ότι ο Λυμπερόπουλος ήταν αρκετές φορές μόνος και ο Μέγκαχεντ δεν ήταν κοντά, είτε παίζει χαφ, είτε σέντερ μπακ. Αυτό είναι και το μόνο στο οποίο υστερεί, σε όλα τα άλλα είναι ένας πολύ καλός και προικισμένος ποδοσφαιριστής, που μπορεί να μας δώσει πολλά πράγματα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 April 2005 - 17:06:38 UTC