Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση για όνομα στο τραπέζι
  • [02] Προς λύση για το όνομα
  • [03] Καθολικός θρήνος
  • [04] Παράταση στον Άρη
  • [05] Τα βγάζουν όλα για την Τέχνη
  • [06] "Casus belli" γιοκ...
  • [07] Αρνείται σχέσεις με 17Ν ο Μιχαλόπουλος
  • [08] Συνάντηση για τα οικονομικά των δήμων
  • [09] "Ακατάλληλοι οι ιμάντες"
  • [10] Αναχαιτίστηκε ύποπτο αεροσκάφος στην Ιταλία
  • [11] Στην εντατική ο Ερνέστος - Αύγουστος
  • [12] Έμφαση στην περιφέρεια
  • [13] Και το όνομα αυτού... Ιωάννης Παύλος
  • [14] Να μην γίνουν τα ίδια
  • [15] Τέρι:" Έκανε θέατρο ο Μπάλακ"
  • [16] Πιο σοβαρό το πρόβλημα με "Ιέρο"
  • [17] Μινχ: "Θα περάσει δύσκολα ο Αντώνης"
  • [18] Μέτρα για τη "μητέρα των μαχών"
  • [19] Θετικός "επί δύο" ο Μπλάκνεϊ
  • [20] Μάχες "φωτιά" σε όλο τον κόσμο για τον τίτλο
  • [21] "Άτυχο" Χάλκινο
  • [22] Πάει Μαδρίτη η Εθνική Ταε Κβο Ντο
  • [23] Ήταν να μην αρχίσει ο Φελπς
  • [24] Ελιξίριο ζωής η μεσογειακή διατροφή
  • [25] Ελιξίριο ζωής η μεσογειακή διατροφή
  • [26] Δύο έτοιμοι στη Χαλκδόνα
  • [27] Άναψαν τα αίματα στα ΤΕΙ Κοζάνης

    [01] Πολιτική

    "Republika Makedonija-Skopje" Πρόταση για όνομα στο τραπέζι

    8/4/2005 2:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2005 7:30:07 μμ)

    Συντάκτης:

    Σε νέα φάση περνά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά την πρόταση που κατέθεσε ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εξετάστηκε από την ελληνική Κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, μετά και την ολοκλήρωση των διαδοχικών ενημερωτικών επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε την πρόταση του κ. Νίμιτς για το όνομα, το οποίο είναι "Republika Makedonija-Skopje". Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα, ωστόσο αποτελεί βάση για την έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την άλλη πλευρά ώστε να υπάρξει μία κοινά αποδεκτή λύση. Επίσης, ανέφερε ότι το νέο όνομα θα χρησιμοποιείται από τη γείτονα χώρα χωρίς μετάφραση. Σημαντικό βήμα και βάση για διαπραγμάτευση χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Σύνθετη ονομασία ζητούν τα κόμματα

    Το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και τα ελληνουρκικά.

    Την ανάγκη να υπάρξει άμεση και ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Αθήνας- Σκοπίων εξέφρασε μετά τη συνάντηση του με τον κ. Μολυβιάτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι την ευθύνη των χειρισμών την έχει η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, οδήγησε τα πράγματα σε δυσμενέστερη συγκυρία από εκείνη κατά την οποία ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ανέφερε ότι η περίοδος 90-'93 ήταν αφετηρία πολύ κακών χειρισμών από την πλευρά της τότε κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το 1993 το κόμμα παραλαμβάνοντας αυτήν την κατάσταση, έκανε συστηματικές προσπάθειες να ανατρέψει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, καθώς και μια ολόκληρη κατάσταση τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη διεθνή κοινότητα, που είχε σχέση με την εικόνα της χώρας μας και τη διαπραγματευτική της ικανότητα στο θέμα αυτό.

    "Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να φτάσει στη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία που ακόμα ισχύει και είναι μια σημαντική συμφωνία που έβαλε σε νέα βάση τις σχέσεις μας, άλλαξε τη σημαία της χώρας αυτής, έβαλε το προοίμιο στο σύνταγμά τους και έθεσε στη χώρα αυτή την αναγκαιότητα να έχει ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για αδράνεια πολλών μηνών, η οποία, όπως είπε, έφερε πλήγμα στη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας.

    Εκτός από το Σκοπιανό, οι κ.κ. Μολυβιάτης και Παπανδρέου συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει του ταξιδιού του υπουργού στην Άγκυρα.

    "Το ΠΑΣΟΚ περιμένει τη θέση των Σκοπίων και την εξέλιξη της σχετικής διαπραγμάτευσης πριν προβεί σε περαιτέρω αξιολογήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι "η Ελλάδα ξεκινά από μία δυσμενή αφετηρία, στην οποία βρέθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς κατασπατάλησε το διαπραγματευτικό κεφάλαιο της χώρας".

    Ανήσυχη για τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, η γγ του ΚΚΕ, η οποία τόνισε ότι ολοένα "χειροτερεύει και ενδυναμώνετε η παρέμβαση των ΗΠΑ". Εφόσον υπάρξει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία", θα είναι όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια χωρίς εθνοτική διάσταση, δήλωσε η κα. Παπαρήγα.

    Μάλιστα, η Γ.Γ. προέβλεψε ότι τα Βαλκάνια θα μπουν σε νέες περιπέτειες, αφού συζητείται η αλλαγή των συνόρων, με επίκεντρο την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Το ζήτημα, είπε η κα Παπαρήγα, είναι να μην υπάρξει νέα αλλαγή συνόρων γιατί οι εξελίξεις μπορεί να είναι εκρηκτικές.

    Σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, η κα Παπαρήγα είπε ότι από μόνο του δεν μας διασφαλίζει σε τίποτα, εντάσσοντας και το ζήτημα αυτό στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε και αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούμενη από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον Πάνο Τριγάζη . O ΣΥΝ είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας κοινά αποδεκτής, δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας πως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα οι εκκρεμότητες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, πως τα δύο μεγάλα κόμματα "τα βρίσκουν με μεγάλη καθυστέρηση, σε αυτό που λέγαμε εμείς από την αρχή για μια συμβιβαστική συμφωνία στο θέμα της ονομασίας".

    Ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αποτελεί σημαντικό βήμα και βάση για διαπραγμάτευση. Ο κ. Αντώναρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που γίνεται μια πρόταση, την οποία πρέπει να αποδεχτούν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να διεξάγει δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Αντώναρος απάντησε με νόημα ότι για θέματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας αποφασίζει κυρίαρχα η Βουλή των Ελλήνων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ , σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, τόνισε ότι ειδικό βάρος έχει η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, θα σταθεροποιήσει την περιοχή και θα διευκολύνει το δρόμο της ΦΥΡΟΜ προς την Ευρώπη και τις υπερατλαντικές συμμαχίες.

    Κληθείς να απαντήσει για τον αν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει το κόστος της μη λύσης, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως διαρκούσης της διαπραγμάτευσης δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις.

    Θετική χαρακτήρισε την κινητικότητα στο Σκοπιανό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης . Σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αποδεχθούμε μια σύνθετη ονομασία. "Πριν 13 χρόνια θα μπορούσαμε να είχαμε ωφεληθεί, κάλλιο αργά όμως παρά ποτέ. Ένα σύνθετο όνομα θα είναι καλό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    "Συμβιβασμός για την ΠΓΔΜ η διπλή ονομασία"

    Από τα Σκόπια δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη αντίδραση για την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς σχετικά με την ονομασία του κράτους, αν και την είδηση και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Μολυβιάτη μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων. Πάντως, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι η θέση των Σκοπίων για "διπλή ονομασία" αποτελεί "μεγάλο συμβιβασμό " από την μεριά τους και επέμενε στη θέση για διπλή ονομασία.

    "Η θέση μας είναι σαφής και αφορά την πρόταση για διπλή ονομασία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για συμβιβασμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που προσπαθεί να επιβάλει η Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του σημερινού ελληνικού Τύπου, ότι ο όρος "Republika Makedonija-Skopje" (Ρεπούμπλικα Μακεντόνια-Σκόπια) αποτελεί συμβιβαστική λύση για τη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο κ. Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι "τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταδίδουν οτιδήποτε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και τα δικά μας μέσα ενημέρωσης να αποδεχτούν το παιχνίδι τους. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι και αναμένουμε την συνέχιση των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη. Ο εκπρόσωπος μας στις συνομιλίες αυτές Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει λάβει οδηγίες για την υπεράσπιση της θέσης της χώρας μας", τόνισε ο κ. Μπούτσκοφσκι.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η διπλή ονομασία που αποτελεί τη θέση των Σκοπίων περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας (Δημοκρατία της Μακεδονίας) στη διεθνή επικοινωνία και εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα για τη διμερή επικοινωνία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προς λύση για το όνομα

    [02] Πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις Προς λύση για το όνομα

    8/4/2005 7:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2005 4:18:01 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το ζήτημα με την ονομασία των Σκοπίων. Εντός των ημερών, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του, η οποία προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Το όνομα που προτείνει ο κ. Νίμιτς φέρεται να είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια". Από το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις ραγδαίες εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί λύση με αξιοπρέπεια στο Σκοπιανό, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μολυβιάτη. Για το ΚΚΕ, το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, αν θα λέγεται "Μακεδονία" ή κάποιο παράγωγο, περνάει σε δεύτερη μοίρα, δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι να μην υπάρξει αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική.

    Βιώσιμη λύση

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα το οποίο φαίνεται να προτείνεται από τον μεσολαβητή και το οποίο συζητήθηκε και στη συνάντηση Παπανδρέου - Μολυβιάτη είναι το "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" σε σλαβική γραφή.

    Στην πρόταση θα προβλέπεται η χρήση αυτού του ονόματος στα διεθνή φόρα και στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη διεθνή κοινότητα, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και τις διμερείς σχέσεις της, θα χρησιμοποιείται το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα περί διπλής ονομασίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε την Παρασκευή στην "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ ότι η πρόταση Νίμιτς είναι να υπάρξει μία ονομασία έναντι όλων.

    Η αντίληψη και η στάση της Ελλάδας είναι να υπάρξει μία βιώσιμη λύση στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς και για να διευκολυνθεί η πορεία της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, το ενδεχόμενο για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, εάν κάτι τέτοιο χρειασθεί.

    "Σε νέες περιπέτειες τα Βαλκάνια"

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι την ευθύνη των χειρισμών την έχει η κυβέρνηση , η οποία οδήγησε τα πράγματα σε δυσμενέστερη συγκυρία από εκείνη που ήταν όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η περίοδος 90-'93 ήταν αφετηρία πολύ κακών χειρισμών από την πλευρά της τότε κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το 1993 το κόμμα παραλαμβάνοντας αυτήν την κατάσταση, έκανε συστηματικές προσπάθειες να ανατρέψει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, καθώς και μια ολόκληρη κατάσταση τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη διεθνή κοινότητα, που είχε σχέση με την εικόνα της χώρας μας και τη διαπραγματευτική της ικανότητα στο θέμα αυτό.

    "Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να φτάσει στη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία που ακόμα ισχύει και είναι μια σημαντική συμφωνία που έβαλε σε νέα βάση τις σχέσεις μας, άλλαξε τη σημαία της χώρας αυτής, έβαλε το προοίμιο στο σύνταγμά τους και έθεσε στη χώρα αυτή την αναγκαιότητα να έχει ειρηνικές σχέσεις με την Ελλάδα", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για αδράνεια πολλών μηνών, η οποία, όπως είπε, έφερε πλήγμα στη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας.

    Εκτός από το Σκοπιανό, οι κ.κ. Μολυβιάτης και Παπανδρέου συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει του ταξιδιού του υπουργού στην Άγκυρα.

    Ανήσυχη για τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια, εμφανίσθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, η Γ.Γ. του ΚΚΕ, καθώς "χειροτερεύει και ενδυναμώνεται η παρέμβαση των ΗΠΑ", όπως τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Εφόσον υπάρξει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία", θα είναι όρος με καθαρή γεωγραφική έννοια χωρίς εθνοτική διάσταση, δήλωσε η ίδια.

    Μάλιστα, η Γ.Γ. προέβλεψε ότι τα Βαλκάνια θα μπουν σε νέες περιπέτειες , αφού συζητείται η αλλαγή των συνόρων, με επίκεντρο την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Το ζήτημα, είπε η κα Παπαρήγα, είναι να μην υπάρξει νέα αλλαγή συνόρων γιατί οι εξελίξεις μπορεί να είναι εκρηκτικές.

    Σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, η κα Παπαρήγα είπε ότι από μόνο του δεν μας διασφαλίζει σε τίποτα, εντάσσοντας και το ζήτημα αυτό στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, πως τα δύο μεγάλα κόμματα "τα βρίσκουν με μεγάλη καθυστέρηση, σε αυτό που λέγαμε εμείς από την αρχή για μια συμβιβαστική συμφωνία στο θέμα της ονομασίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κινητικότητα για ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό

    [03] Κόσμος

    Ρέκβιεμ για τον Ποντίφικα Καθολικός θρήνος

    8/4/2005 1:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2005 5:16:51 μμ)

    Συντάκτης:

    Στους ώμους των 12 αρχόντων του Βατικανού, μεταφέρθηκε λίγο πριν τις 2 μ.μ. στην τελευταία του κατοικία, στην κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο αείμνηστος Πάπας Ιωάννης Παύλος Β. Η νεκρώσιμη ακολουθία, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της βασιλικής. Περίπου 4 εκ. εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, τους παρακείμενους δρόμους και άλλες πλατείες της Ρώμης, 200 ξένοι ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενώ εκατομμύρια πιστών κατέκλυσαν σε όλο τον πλανήτη τους χώρους, όπου είχαν αναρτηθεί γιγαντοοθόνες. Κατά τη διάρκεια της εξόδιας ακολουθίας το πλήθος των πιστών ζητούσε δια βοής την άμεση αγιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β. Η δεύτερη πράξη θα ξεκινήσει μετά τις 18 Απριλίου όταν το Κολέγιο των Καρδιναλίων θα κληθεί να εκλέξει τον επόμενο Πάπα.

    Επιβλητική επικήδεια τελετή

    Μετά τη λήξη της επιβλητικής επικήδειας τελετής το λιτό φέρετρο μεταφέρθηκε και πάλι πάνω στους ώμους των 12 αρχόντων και εισήλθε στη Βασιλική. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρώτα σε ένα μεταλλικό φέρετρο και μετά σε ένα δρύινο και οδηγήθηκε στην κρύπτη, όπου ενταφιάζονται όλοι οι Ποντίφικες. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' τοποθετήθηκε δίπλα στα οστά του Αγίου Πέτρου, μέσα στη γη και όχι σε σαρκοφάγο, όπως οι υπόλοιποι Ποντίφικες, όπως ήταν η επιθυμία του. Εξάλλου επιθυμία του αποτελούσε η πλάκα που θα τον σκεπάσει να είσαι όσο τον δυνατόν πιο λιτή σε αντίθεση με τις άλλες.

    Η σορός του πάπα, που ήταν εκτεθειμένη σε λαϊκό προσκύνημα μέσα στη βασιλική, τοποθετήθηκε το πρωί μέσα σε ένα λιτό φέρετρο από ξύλο κυπαρισσιού και σφραγίστηκε, αφού καλύφθηκε με ένα λευκό μεταξωτό πέπλο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από τους άρχοντες στο προαύλιο της βασιλικής και τοποθετήθηκε πάνω σε ένα χαλί μπροστά στο βωμό υπό τους ήχους ενός γρηγοριανού ύμνου, ενώ οι εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί χειροκροτούσαν και προσεύχονταν.

    Η επιβλητική επικήδεια τελετή ξεκίνησε με την πομπή των καρδιναλίων, που φορούσαν πορφυρά άμφια και λευκές μίτρες να εξέρχεται της βασιλικής ακολουθώντας το φέρετρο, πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε ένα ανοικτό ευαγγέλιο. Οι πρελάτοι γονάτισαν γύρω από το φέρετρο, πριν καθίσουν στις θέσεις τους. Αμέσως μετά ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο, έκανε το γύρω του βωμού με ένα θυμιατήρι, ενώ ο Γερμανός καρδινάλιος Τζόζεφ Ράτζινγκερ, που θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους, προΐστατο της ακολουθίας.

    Ο καρδινάλιος Ράτζινγκερ κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν και να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο σε δύο πιστούς, την Ισπανίδα Αλεχάντρα Κορέα και τον Βρετανό Τζον Μακντόναλντ.

    Ο τάφος του Ποντίφικα θα είναι επισκέψιμος για το κοινό από την προσεχή Δευτέρα.

    Αναταραχή στην Πολωνία

    Η ζωή σταμάτησε στην Πολωνία, ιδιαίτερη πατρίδα του Πάπα στις 10 το πρωί τοπική ώρα και ήχησαν οι καμπάνες και οι σειρήνες.

    Στη Βαρσοβία όλα τα μέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν για λίγα λεπτά ενώ ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους σήμερα, ημέρα αργίας στη χώρα. Οι περισσότεροι Πολωνοί επέλεξαν να παρακολουθήσουν την τελετή της κηδείας από την τηλεόραση.

    Οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία της Κρακοβίας για να προσευχηθούν και να παρακολουθήσουν την τελετή από τη γιγάντια οθόνη, που έχει στηθεί εκεί. Μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή της κηδείας, 26 κανονιοβολισμοί ερρίφθησαν στην πλατεία Πιλσούντσκι, για να τιμήσουν τα 26 χρόνια, που ήταν Ποντίφηκας.

    Πάντως μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει μια φράση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β, που αναφερόταν στο ενδεχόμενο ταφής του στην Πολωνία και "εξαφανίστηκε" μυστηριωδώς από την ιταλική μετάφραση της διαθήκης του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Βατικανό. Η προτελευταία παράγραφος του πολωνικού κειμένου, με ημερομηνία 9 Μαρτίου 1979, αναφέρει: "Σε ό,τι αφορά την κηδεία, επαναλαμβάνω τις διευθετήσεις, που προέβλεψαν ο Άγιος Πατέρας Παύλος VI ( με μία προσθήκη στο περιθώριο: ενταφιασμός στη γη και όχι σε σαρκοφάγο, 13 Μαρτίου 1992). Ως προς τον τόπο, ας αποφασίσει το Κολέγιο των Καρδιναλίων και οι συμπατριώτες". Η απουσία αυτής της τελευταίας παραγράφου επισημάνθηκε αμέσως από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

    "Οι καρδινάλιοι καθυστέρησαν επί τούτου. Η απόφασή τους να μην δώσουν στη δημοσιότητα τη διαθήκη παρά την παραμονή της κηδείας επέτρεψε στο ιερό κολέγιο να αποφύγει ενδεχόμενες διεκδικήσεις των Πολωνών να ζητηθεί η γνώμη τους για τον τόπο της ταφής", σχολίασε το κρατικό πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP.

    "Τη Δευτέρα ακόμη ο Xοακίν Ναβάρο-Βαλς (εκπρόσωπος του Βατικανού) δήλωνε ότι δεν υπήρχε τίποτε στη διαθήκη του πάπα ως προς την κηδεία, ενώ βλέπουμε καθαρά ότι ο Ιωάννης Παύλος Β αναφερόταν στο ενδεχόμενο να ταφεί στην Πολωνία", πρόσθεσε ο δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης.

    Τις πρώτες μέρες μετά τον θάνατό του το ενδεχόμενο της κηδείας του στην Πολωνία, ή τουλάχιστον της ταφής της καρδιάς του στην Κρακοβία, όπου πέρασε 40 χρόνια της ζωής του, συζητήθηκε με επιμονή από τους συμπατριώτες του, που θεωρούν ήδη τον Πάπα τους άγιο.

    Αν και σχολιαστές στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι, η σημασία της φράσης, που συντάχθηκε το 1979 σχεδόν έχασε τη σημασία της εξαιτίας των προσθηκών, που έγιναν αργότερα από τον ίδιο τον πάπα, και στις οποίες αναφέρει ότι, το Κολέγιο των Καρδιναλίων δεν έχει την υποχρέωση να συμβουλευθεί τους "συμπατριώτες", εκατοντάδες Πολωνοί εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους με σχόλια στο Ίντερνετ.

    "Το Βατικανό είπε ψέματα δια στόματος του εκπροσώπου του", "Εμπόδισαν την ταφή του πάπα στην Πολωνία", "Γιατί οι Ρωμαίοι καταχρώνται το δικαίωμα να ηγούνται της καθολικής Εκκλησίας; Εκείνοι βασάνισαν τον Χριστό και καταπίεσαν τον λαό του", είναι μερικά χαρακτηριστικά σχόλια.

    Παγκόσμιος θρήνος

    Από την Αμερική μέχρι την Κίνα οι πιστοί απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ποντίφικα.

    Στη νότια Γαλλία, στη Λούρδη, περίπου 4.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν αργά χθες σε λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο επίσκοπος Ζακ Περιέ.

    Στις ΗΠΑ το Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ παρέμεινε ολόκληρη τη νύχτα στο σκοτάδι.

    Στην Πόλη του Μεξικού, την οποία ο Πάπας είχε επισκεφθεί πέντε φορές, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη, το βράδυ για να παρακολουθήσουν τη διέλευση ενός εκ των οχημάτων που χρησιμοποιούσε ο Ποντίφικας, όταν επισκεπτόταν τη χώρα. Το όχημα διέσχισε 20 χιλιόμετρα συνοδεία δεκάδων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών της αστυνομίας, καθώς και ενός ελικοπτέρου.

    Στην Κίνα, τόσο σε εκκλησίες του Πεκίνου όσο και σε παράνομες ενορίες στην επαρχία, οι κινέζοι Καθολικοί τίμησαν τον Πάπα παρά το επίσημο "μπλακ άουτ" που είχε επιβληθεί στην τελετή της κηδείας του. Μάλιστα, τόσο οι εφημερίδες, όσο και η κρατική τηλεόραση αγνόησαν το γεγονός.

    Στην Ινδία, στην Καλκούτα, μια γιγαντοοθόνη είχε στηθεί με αφορμή την κηδεία του Πάπα στην Οίκο της Μητέρας, την αποστολή, που ίδρυσε η καθολική Μητέρα Τερέζα για να βοηθάει τους φτωχούς και τους αρρώστους της ινδικής μεγαλούπολης.

    Στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, την πιο μεγάλη καθολική χώρα της Ασίας, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μεγάλο πάρκο για προσευχές και λειτουργία στη μνήμη του Πάπα.

    Στο Μαρόκο, στο Ραμπάτ, ο βασιλιάς Μοχάμεντ VI και πολλά μέλη της κυβέρνησης παρέστησαν σε λειτουργία στη μνήμη του Πάπα.

    Στο Λίβανο πολλά κανάλια, ανάμεσα σε αυτά και το κανάλι της Χεζμπολάχ, έδειξαν σε απευθείας μετάδοση την κηδεία του Πάπα από το Βατικανό. Μάλιστα, το Αλ Μανάρ μετέδωσε ζωντανή εκπομπή, στην οποία ένας καθολικός ιερέας μιλούσε για τη χριστιανοσύνη και το Ισλάμ και το αίτημα του Ποντίφικα για συνύπαρξη των θρησκειών.

    Αλλά και στο Ισραήλ, η δημόσια τηλεόραση και το δεύτερο κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης μετέδωσαν απευθείας την κηδεία του Πάπα, ενώ ο δημόσιος ραδιοσταθμός αφιέρωσε στην τελετή ειδική εκπομπή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ρέκβιεμ για τον Ποντίφικα

    [04] Τεχνολογία

    Για τα ρομπότ Opportunity και Spirit Παράταση στον Άρη

    8/4/2005 3:53:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την περιπέτειά τους στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη θα συνεχίσουν τα δίδυμα ρομπότ της NASA, Opportunity και Spirit, μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις για υδάτινα περιβάλλοντα στην επιφάνειά του. Η αποστολή, που αρχικά είχε διάρκεια τρεις μήνες, θα παραταθεί κατά ενάμιση χρόνο, μετά από 14 μήνες συνεχούς εξερεύνησης. "Τα οχήματα έχουν αποδείξει την αξία τους με μεγάλες ανακαλύψεις για αρχαία υδάτινα περιβάλλοντα στον Άρη, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν φιλοξενήσει ζωή", δήλωσε ο δρ Γκάσεμ Ασράρ από την Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών της NASA και κατέληξε: "παρατείνουμε την αποστολή έως τον Σεπτέμβριο του 2006". Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Προγράμματος Εξερεύνησης του Άρη, Νταγκ ΜακΚουίστιον, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των δύο ρομπότ, επισημαίνοντας, πως "πλησιάζουν στόχους, οι οποίοι πριν από ένα χρόνο φαινόταν εντελώς εκτός ακτίνας δράσης". Στο μεταξύ, την πρόθεσή της να προσπαθήσει εκ νέου να στείλει ρομπότ στον Άρη ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

    Εν αναμονή πολύτιμων συμπερασμάτων

    Τα πανομοιότυπα εξάτροχα ρομπότ έφτασαν τον Ιανουάριο του 2004 σε αντιδιαμετρικές περιοχές του πλανήτη και ανακάλυψαν ιζήματα και μορφολογικά χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του που υποδηλώνουν την παρουσία νερού.

    Μετά την ανάλυση των δεδομένων φαίνεται ότι στην Ισημερινή Πεδιάδα του Αρη (Meridiani Planum) υπήρχε πριν από εκατομμύρια χρόνια μια αβαθής, αλμυρή και όξινη θάλασσα, ικανή ίσως να συντηρεί μικροοργανισμούς.

    Το Opportunity, που έχει διανύσει και τη μεγαλύτερη συνολική απόσταση (4,8 χιλιόμετρα), βρίσκεται σε απόσταση από μια περιοχή στην οποία οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν βράχους διαβρωμένους από τον αέρα, αντί από καταστροφικές προσκρούσεις μετεωριτών ή από άλλα βίαια γεγονότα. Μάλιστα, τα πετρώματα της περιοχής έχουν επίσης διαφορετική ηλικία από αυτά που έχουν ήδη μελετηθεί.

    Την ίδια ώρα, ο συνάδελφός του, το Spirit, βρίσκεται σε πολύ πιο απότομο έδαφος, σκαρφαλώνοντας προς την κορυφή ενός βραχώδους λόφους. Παρά τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει στον δεξί μπροστά τροχό, το ρομπότ καλύπτει ικανοποιητικές αποστάσεις κάθε ημέρα, καθώς ο άνεμος έχει καθαρίσει την άμμο από τους ηλιακούς συλλέκτες, αυξάνοντας τη διαθέσιμη ενέργεια.

    Με "άρωμα" ευρωπαϊκό

    Κι ενώ τα ρομπότ της NASA συνεχίζουν την περιπέτειά τους στον Άρη, η ESA ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να στείλει στον πλανήτη δικό της "γεωλόγο".

    Η αποστολή προβλέπεται να ξεκινήσει από την Γη τον Ιούνιο του 2011 και θα φθάσει στον προορισμό της δύο χρόνια αργότερα, το 2013. Στόχος της; Μα, φυσικά, η εξερεύνηση και ανάλυση του εδάφους και της βιολογίας του κόκκινου πλανήτη. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Υπηρεσία, το ρομπότ της θα συμπληρώσει την αποστολή των Αμερικανών συναδέλφων του.

    Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα της ESA για "απόβαση" στον Άρη: το 2003 η αποστολή της απέτυχε, όταν το Beagle 2 χάθηκε, χωρίς να αφήσει κάποιο ίχνος.

    Το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η αποστολή της ESA θα αποφασισθεί στο προσεχές μέλλον, αφού χρειάζεται να εγκρίνουν την πρόταση όλα τα μέλη της Υπηρεσίας, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί των χωρών - μελών, που θα συναντηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα μυστικά του Κόκκινου Πλανήτη

    Σχετικά Links:

    ESA

    Πρόγραμμα Εξερεύνησης του Άρη

    [05] Παράξενα

    Τα βγάζουν όλα για την Τέχνη

    8/4/2005 3:48:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πίνακες με γυναίκες να ποζάρουν γυμνές. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν βλέπατε τις γυναίκες αυτές όπως τις γέννησε η μητέρα τους να εκτίθενται μπροστά στα μάτια σας; Όχι, δεν πρόκειται για αποκύημα φαντασίας, αλλά για μονοήμερη έκθεση σε γκαλερί του Βερολίνου. Εκατό γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 65 χρόνων, φορώντας μόνο ένα διαφανές καλσόν, στην ουσία γυμνές, εκθέτουν τα σώματα τους, κατόπιν "εμπνεύσεως" της Βανέσας Μπίκροφτ. Όπως διευκρίνισε η καλλιτέχνης, τα 100 γυμνά μοντέλα δεν φορούν τίποτα, δεν είναι μακιγιαρισμένες ή χτενισμένες και θα στέκονται στο κέντρο της New National Gallery επί τρεις ώρες. Επίσης, δεν επιτρέπεται να μιλούν, να κοιτάζουν στα μάτια η μια την άλλη και πρέπει να μείνουν ακίνητες, όσο μπορούν. "Είναι προκλητικό και επιθετικό θέαμα για το κοινό" επισημαίνει η κ. Μπίκροφτ. Όσο για το τι θέλει να πει η κατά πολλούς εκκεντρική καλλιτέχνης; Όπως δήλωσε η ίδια, "θέλω να δω είναι εάν μπορούν να αποτελέσουν ένα πορτραίτο, ένα ανθρώπινο πορτραίτο και να μην είναι απλά αντικείμενα".

    [06] Πολιτική

    Αιφνιδιαστική πρόταση από την Τουρκία "Casus belli" γιοκ...

    8/4/2005 12:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την άρση του "casus belli" στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο πρότεινε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Μπουλέντ Αρίντς. Οι δηλώσεις αυτές, τις οποίες ανακοίνωσε ο κ. Αρίτς στους διευθυντές του τουρκικού Τύπου στην Άγκυρα, τους οποίους κάλεσε στο γραφείο του, έχουν προκαλέσει αίσθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, καθώς ανατρέπουν την πολιτική, που έχει διαμορφωθεί από την δεκαετία του 70. Ο κ. Αρίντς είπε ότι θα πρέπει πλέον να καταργηθεί η απόφαση, που είχε ληφθεί το 1995 από τη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την παρεμπόδιση της επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στο Αιγαίο σε 12 μίλια. Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ διευκρίνισε ότι, η δήλωση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης εντάσσεται στην πολιτική της Τουρκίας για τη λύση όλων των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Η πολιτική της Τουρκίας στα θέματα του Αιγαίου είναι γνωστή και δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτό", τόνισε ο κύριος Γκιουλ. Ως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Δεν έχει ψηφισθεί

    "Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η συνεχής βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πιστεύω ότι, και η τουρκική Κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή τη θέση και επιθυμεί και εκείνη νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", είπε ο κ. Μολυβιάτης. Άλλωστε, συμπλήρωσε, σκοπός της επίσκεψής μου στην Τουρκία και της συνάντησης μου με τον κ. Γκιούλ είναι να επιβεβαιώσουμε τη βούληση για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας.

    Την ικανοποίησή της για την πρόταση Αρίνκ εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία δήλωσε, ότι το θέμα είχε συζητηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της σε πνεύμα φιλίας και συνεννόησης. "Μια τέτοια κίνηση πρόσθεσε θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων" τόνισε κ κα. Μπενάκη και ευχήθηκε η δήλωση Αρίνκ να λάβει σάρκα και οστά και μάλιστα το συντομότερο.

    Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "είχαμε θέσει το ζήτημα πολλές φορές, οι απαντήσεις, που παίρναμε από διάφορους ιθύνοντες της Τουρκίας είναι ότι αυτό είναι θέμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης γιατί αυτή είχε πάρει την απόφαση, εμείς είχαμε περάσει και μέσω του Κοινοβουλίου το μήνυμα για άρση του casus belli ως βήμα καλής θέλησης και καλής γειτονίας" και κατέληξε λέγοντας "μακάρι να υπάρξει αυτή η απόφαση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση".

    Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υπενθύμισε, πως το 1995 ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής Καμέρ Γκεντς, που διηύθυνε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης , δεν είχε θέσει το θέμα σε ψηφοφορία.

    "Απ ό,τι καταλαβαίνω εγώ, το "casus belli" είναι "αιτία πολέμου" και η απόφαση αυτή φαίνεται ότι, έχει δημιουργήσει ενόχληση στη Βουλή των Ελλήνων... Γι αυτό το λόγο δεν μπόρεσε να εμπεδωθεί ένα κλίμα φιλίας. Εγώ εξέτασα το θέμα. Στην ουσία δεν πρόκειται ούτε για απόφαση. Κάποιος είπε να θέσουμε το θέμα αυτό σε ψηφοφορία, αλλά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Καμέρ Γκεντς δεν το έθεσε σε ψηφοφορία. Αυτό θα πρέπει να εξετασθεί", πρόσθεσε ο κ. Αρίντς.

    [07] Κοινωνία

    Αρνείται σχέσεις με 17Ν ο Μιχαλόπουλος

    8/4/2005 7:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Την απολογία του ολοκλήρωσε σήμερα ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, απαντώντας στις κατηγορίες που τον βαρύνουν περί εκβιασμών εις βάρος μεγαλοεπιχειρηματιών με το πρόσχημα της διαγραφής τους από τη λίστα της 17Ν. Ο εκδότης αρνήθηκε κάθε σχέση με τη 17 Νοέμβρη και είπε ότι η μόνη συνάντηση του με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο έγινε με αφορμή την αγορά κάποιων βιβλίων, γεγονός το οποίο ανέφερε ο ίδιος στην αστυνομία μετά τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, διότι δεν είχε λόγο να αισθάνεται ένοχος για κάτι. Όσο για τους εκβιασμούς απέρριψε τις κατηγορίες, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά μαρτύρων.

    Απορρίπτει τις κατηγορίες για εκβιασμούς

    Για την υπόθεση του επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλλη ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος υποστήριξε ότι οι δυο τους είχαν συμφωνήσει ένα χρηματικό ποσό, προκειμένου να προβληθεί συνέντευξη του πρώτου στο "ΤΗΛΕΤΩΡΑ" επειδή ήθελε να "ζωγραφίσει ένα άλλο ίματζ", μετά την αποφυλάκιση του. Κατά τον κ. Μιχαλόπουλο ο επιχειρηματίας κατόπιν διαφώνησε, είπε ότι δεν έχει χρήματα και η συνέντευξη δεν προβλήθηκε.

    Για το ένα εκατομμύριο δραχμές που πήρε από το Δήμαρχο Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κασσιδόκωστα, ισχυρίστηκε ότι και αυτό ήταν προϊόν συμφωνίας για συνέντευξη που έδωσε παραμονές των δημοτικών εκλογών του 1998.

    Ο κατηγορούμενος εκδότης καταφέρθηκε εναντίον της οικογένειας Λάτση υποστηρίζοντας ότι τόσο ο εκλιπών εφοπλιστής όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του "πλήρωναν και πληρώνουν το Σύμπαν", ενώ κατά καιρούς είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα του αλλά και στο βιβλίο που εξέδωσε για το Γιάννη Λάτση αποτελούν πραγματικά στοιχεία για τα οποία ουδέποτε δέχτηκε μήνυση.

    Την Τρίτη η εισαγγελέας της έδρας θα αγορεύσει προτείνοντας την ενοχή ή μη του κατηγορουμένου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απολογία Μιχαλόπουλου

    [08] Κοινωνία

    Μεταξύ Παυλόπουλου και ΚΕΔΚΕ Συνάντηση για τα οικονομικά των δήμων

    8/4/2005 5:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Έως το τέλος του χρόνου και με τη μορφή ομολόγων θα δοθεί στους δήμους η πρώτη δόση των πόρων που υπεξαιρέθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με την εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα οποία οι δήμαρχοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ο κ. Παυλόπουλος επίσης έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί και ο τρόπος χρηματοδότησης των δήμων για τις νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται από την κεντρική διοίκηση.

    [09] Κοινωνία

    "Ακατάλληλοι οι ιμάντες"

    8/4/2005 5:09:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: NET, NET 105.8, Τοπικά Νέα ΕΡΤ

    Με καταθέσεις οδηγών και συνεπιβατών ΙΧ που βρίσκονταν πίσω από το μοιραίο λεωφορείο και είδαν το τροχαίο που έκοψε το νήμα της ζωής 21 μαθητών του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία στο Βόλο. Οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στις συνθήκες του δυστυχήματος.

    Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν να προσκομιστούν στο δικαστήριο και να αποτελέσουν πειστήριο της δίκης οι ιμάντες, που συγκρατούσαν τις πλάκες νοβοπάν που μετέφερε η νταλίκα. Κατόπιν κάλεσαν έναν εκ των μαρτύρων, που έχει επαγγελματικές γνώσεις για ιμάντες, να τους εξετάσει και να πει τη γνώμη του. Ο μάρτυρας υπήρξε κατηγορηματικός και χαρακτήρισε τους ιμάντες που του επιδείχθηκαν ως τελείως ακατάλληλους για χρήση, λόγω της φθοράς που είχαν υποστεί σε πολλά σημεία, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι η φθορά προήλθε από τη σύγκρουση.

    Σήμερα ολοκληρώθηκε και η κατάθεση του οδηγού του λεωφορείου, ο οποίος επανέλαβε ότι η αψίδα του φορτηγού ήταν αυτή που προκάλεσε την τραγωδία.

    [10] Κόσμος

    Υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφερε βόμβα Αναχαιτίστηκε ύποπτο αεροσκάφος στην Ιταλία

    8/4/2005 6:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters, ANSA

    Συναγερμός σήμανε στην ιταλική πολεμική αεροπορία ανήμερα της κηδείας του Πάπα όταν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ενημέρωσαν ότι ένα ιδιωτικό αεροσκάφος μετέφερε βόμβα. Αμέσως, απογειώθηκαν δύο μαχητικά F-16 που ανάγκασαν το αεροσκάφος να προσγειωθεί στη στρατιωτική αεροπορική βάση, Πράτικα ντι Μάρε, κοντά στη Ρώμη, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Όπως προέκυψε, οι πληροφορίες αποδείχτηκαν λανθασμένες καθώς το αεροπλάνο ήταν στην υπηρεσία των αρχηγών της Σερβίας-Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, που είχαν μεταβεί στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα. Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τα Βαλκάνια με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης επέβαιναν στο αεροσκάφος οι επίσημες αντιπροσωπείες των δύο βαλκανικών χωρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθολικός θρήνος

    [11] Κόσμος

    Σοβαρή η κατάσταση του συζύγου της Καρολίνας Στην εντατική ο Ερνέστος - Αύγουστος

    8/4/2005 2:49:00 μμ

    Αγωνία και πάλι στο πριγκιπάτο του Μονακό, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του πρίγκιπα Ρενιέ. Ο πρίγκιπας Ερνέστος - Αύγουστος του Ανόβερου, σύζυγος της πριγκίπισσας Καρολίνας, μεταφέρθηκε στην εντατική. Όπως δήλωσε νοσοκομειακή πηγή, ο Ερνέστος - Αύγουστος, που νοσηλεύεται από την Δευτέρα στο νοσοκομείο Γκρέις Κέλι του πριγκιπάτου, δεν είναι σε κώμα και πάσχει από οξεία παγκρεατίτιδα. Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του, χαρακτήρισαν την κατάσταση της υγείας του σοβαρή, αλλά αναστρέψιμη. Ο Ερνέστος - Αύγουστος του Ανόβερου παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Καρολίνα στις 23 Ιανουαρίου 1999 και έχουν μια κόρη, την Αλεξάνδρα.

    [12] Οικονομία

    Αλλαγή στην αναπτυξιακή πορεία Έμφαση στην περιφέρεια

    8/4/2005 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2005 7:24:54 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ενίσχυση της ανάπτυξης της περιφέρειας και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Φώλιας. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε, ότι οι Οργανισμοί Περιφερειακής Ανάπτυξης αποτελούν σημαντικό εργαλείο, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές και οι μηχανισμοί απορροφητικότητας των κονδυλίων. Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία για την περιφέρεια και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι έχασε μεγάλες ευκαιρίες και κοινοτικούς πόρους

    "Δε γίνεται πολιτική με προπαγάνδα"

    Ο κ. Παυλόπουλος απέφυγε να κάνει σχόλιο για τις δηλώσεις του υφυπουργού του Θανάση Νάκου, ο οποίος είχε δηλώσει, ότι "μία αξιοκρατική διαδικασία σημαίνει προβάδισμα στα δικά μας παιδιά", αλλά τόνισε, ότι "η Κυβέρνηση υποστήριξε και υποστηρίζει το ΑΣΕΠ, σημειώνοντας, πως όσοι νομίζουν, ότι μπορούν να κάνουν πολιτική με προπαγάνδα τέτοιου τύπου αυτά είναι φληναφήματα".

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, είπε, πως "το μόνο έργο, που έχει να επιδείξει η Κυβέρνηση Καραμανλή στην περιφέρεια είναι η δραματική περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων". Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, ότι κανένα μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στην περιφέρεια, καθώς και ότι η οικονομία στην περιφέρεια ακολουθεί την τύχη της οικονομίας στο σύνολό της και κατά συνέπεια την ίδια τύχη έχουν τα εισοδήματα, η αναπτυξιακή προσπάθεια και οι προοπτικές για το μέλλον.

    Αναβάθμιση του ελληνικού Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Αλέν Πομπιντού.

    Ο κ. Σιούφας είπε, ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για σύγχρονα ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, σημειώνοντας, ότι οι πατέντες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας.

    "Η Κυβέρνηση" είπε ο κ. Σιούφας "δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα και σκοπεύει να αναβαθμίσει το ρόλο του ελληνικού Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας", σημειώνοντας, πως "η χώρα μπορεί να υποστηρίξει τις βαλκανικές και να παρέχει τεχνογνωσία στον τομέα αυτό".

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Και το όνομα αυτού... Ιωάννης Παύλος

    8/4/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η αγάπη του Ρονάλντο για τον αείμνηστο Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ είναι γνωστή εδώ και χρόνια, όταν το "φαινόμενο" της Βραζιλίας του είχε κάνει δώρο μία μπλούζα της "σελεσάο". Τότε η κίνησή του αυτή είχε χαρακτηριστεί από όλους, ως μία ευγενική χειρονομία του Βραζιλιανού άσου προς τον τότε ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Φαίνεται όμως ότι αυτό που ένιωθε ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν κάτι πολύ βαθύτερο, αφού αποφάσισε μαζί με την Βραζιλιάνα εγκυμονούσα σύζυγό του, σε περίπτωση που φέρει στον κόσμο αγόρι, να του δώσει το όνομα Ιωάννης Παύλος, εις μνήμην του κατά κόσμον Καρόλου Βοιτίλα, που το περασμένο Σάββατο "κοιμήθηκε" για πάντα .

    Το Κορίτσι της... Victoria's Secret,

    Ο Ρονάλντο παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Ντανιέλα Τσικαρέλι στις 2 Ιανουαρίου στο Παρίσι και θα γίνει μπαμπάς για δεύτερη φορά.

    Η 23χρονη σύζυγός του, είναι ένα από τα μοντέλα της δημοφιλούς μάρκας γυναικείων εσωρούχων, ενώ παράλληλα παρουσιάζει και μία εκπομπή στο μουσικό κανάλι MTV της χώρας της.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Να μην γίνουν τα ίδια

    8/4/2005 4:50:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία, για τα όσα προτίθενται να κάνουν για τη ρεβάνς του Τσάμπιονς Λιγκ της Γιούβε με την Λίβερπουλ, όταν και ηττήθηκαν με 2-1. Ο Δήμαρχος του Τορίνο, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους, έκανε έκκληση προς τους φιλάθλους της Κυρίας, ώστε να δείξουν καλή διαγωγή, τονίζοντας πως "ο αγώνας Γιουβέντους-Λίβερπουλ να είναι μια αθλητική γιορτή και όχι μια ευκαιρία για συγκρούσεις ή -ακόμη χειρότερα- για μια βεντέτα". Και συμπλήρωσε: "Στην πόλη η κατάσταση θα είναι συνεχώς υπό παρακολούθηση και θα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων τάξης και ασφάλειας. Ο ρόλος των οργανωμένων συνδέσμων οπαδών θα είναι θεμελιώδης για την απομόνωση του σκληρού πυρήνα των «θερμοκέφαλων» και δημιουργεί τις συνθήκες, όπου δεν μπορούν να κάνουν κακό". Υπενθυμίζεται ότι οι «κόκκινοι» θα επισκεφθούν το «Ντέλε Αλπι» για πρώτη φορά μετά το 1985 και την τραγωδία του «Χέιζελ», όπου 39 φίλαθλοι, στην πλειοψηφία τους οπαδοί της «Γηραιάς Κυρίας» έχασαν τη ζωή τους στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τέρι:" Έκανε θέατρο ο Μπάλακ"

    8/4/2005 12:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2005 2:12:27 μμ)

    Συντάκτης:

    Την έντονη αντίδραση του Τζον Τέρι προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο κέρδισε το πέναλτι ο Μίκαελ Μπάλακ, στο παιχνίδι της Τσέλσι με την Μπάγερν για τα προημιτελικά του Champions League και με το οποίο γερμανική ομάδα μείωσε σε 4-2, αυξάνοντας τις ελπίδες της για πρόκριση. Ο κεντρικός αμυντικός της ομάδας του Λονδίνου, κατηγόρησε τον μέσο της βαυαρικής ομάδας ότι εκμαίευσε την εσχάτη των ποινών από τον διαιτητή της συνάντησης, παίζοντας θέατρο και πέφτοντας με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Τέρι που δεν μπορούσε με τίποτα να "χωνέψει", ότι το "άγγιγμα" γι αυτόν του Καρβάλιο, κατέστρεψε την μαγική νύχτα των "μπλε", κάθισε το βράδυ της Τετάρτης και είδε πολλές φορές στο βίντεο τη φάση. Από την λεπτομερή εξέταση και ανάλυση της, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο Γερμανός άσος κορόιδεψε τον διαιτητή "κάνοντας βουτιά" και χθες ανακοίνωσε την ετυμηγορία του. "Δεν ήταν πέναλτι".

    Μπάλακ: " Ήταν πέναλτι"

    Τα ίδια υποστήριξε και ο συμπαίκτης του Εντουρ Γκούντγενσεν, που σχολιάζοντας τη φάση υποστήριξε ότι ο Μπάλακ έκανε θέατρο.

    Το αφτί πάντως του άσου της Μπάγερν, δεν ίδρωσε. "Προσπάθησα να πάρω την μπάλα αλλά λίγο πριν φτάσω σε αυτή με τράβηξαν. Ήταν πέναλτι", υποστήριξε χαρακτηρίζοντας αυτό το γκολ ως "ανάσα" για την ομάδα του.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πιο σοβαρό το πρόβλημα με "Ιέρο"

    8/4/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης:

    Παρά το γεγονός, πως οι άνθρωποι του Ολυμπιακού φαινόντουσαν εφησυχαστικοί εχτές για τη συμμετοχή του Έλληνα αμυντικού μέσου στο ντέρμπι της Κυριακής, τα πράγματα μάλλον πήραν άσχημη τροπή. Ο Στολτίδης, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την προπόνηση και σήμερα, το ίδιο συνέβη και εχτές, με πόνους στη γάμπα και πλέον η συμμετοχή του την Κυριακή κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Πάντως, αύριο θα εκτιμηθεί και πάλι η κατάσταση του και εκεί θα φανεί αν θα μπορέσει να είναι στη διάθεση του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ή αν θα δει να χάνει ένα ακόμα όπλο στην μεγάλη αναμέτρηση.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μινχ: "Θα περάσει δύσκολα ο Αντώνης"

    8/4/2005 6:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Όταν μιλάει ο Γερμανός, πάντα έχει να πει πολλά. Έτσι, είπε πολλά και για την μεγάλη αναμέτρηση της Κυριακής μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Το "πράσινο πάντσερ" τόνισε πως ο ΠΑΟ πρέπει να κερδίσει, πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και δεν "ξέχασε" να αναφέρει τον Αντώνη Νικοπολίδη, που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με τα κόκκινα στο Απόστολος Νικολαΐδης, τονίζοντας πως "θα περάσει πολλές δύσκολες στιγμές".

    "Με όπλο την έδρα μας"

    Ο Μάρκους Μινχ, σε δηλώσεις του στο γερμανικό Kicker, θέλησε να δώσει το έναυσμα στους πράσινους για τη νίκη. Ο Γερμανός τόνισε πως ο πορτιέρο της Εθνικής και του Ολυμπιακού, "δεν θα είναι εύκολα" και τόνισε: "Δεν ξέρω αν θα αγωνιστεί ο Νικοπολίδης, οι φίλοι μας πάντως τον περιμένουν "ανυπόμονα". Δεν θα είναι εύκολο για αυτόν, ειδικά μετά τις πρόσφατες γκέλες".

    Όσο για την μεγάλη αναμέτρηση, τόνισε πως "πρέπει και πρόκειται να κερδίσουμε", και είπε πως το μέγεθος του σκορ θα εξαρτηθεί από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. "Αυτό που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός είναι η έδρα", είπε χαρακτηριστικά.

    Όσο για μία ενδεχόμενη νίκη στο ντέρμπι, ο Γερμανός τόνισε, πως θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα μεν, όμως το Πρωτάθλημα θα έχει ακόμα πολλές και δύσκολες αναμετρήσεις στη συνέχεια. " Όποιος κερδίσει τον αγώνα, αποκτά πλεονέκτημα, αλλά εμείς έχουμε και δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια, με τον ΠΑΟΚ εκτός και την ΑΕΚ εντός έδρας".

    Όσο για την κακή εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, είπε πως δεν "παίζουμε καλά και αυτό φάνηκε από τις γκέλες με Άρη και Ηρακλή". Ρόλο σε αυτή την εικόνα για το γερμανό παίζει το γεγονός των πολλών αλλαγών στην τεχνική ηγεσία. "Πιστεύω

    Κλείνοντας, μίλησε και για την περίπτωση ανανέωσης του συμβολαίου του με τους πράσινους και τόνισε πως θα ήθελε να παραμείνει. "Ο Παναθηναϊκός με θέλει. Μου πρότεινε τριετές συμβόλαιο, αλλά εγώ θέλω διετές. Βέβαια, επειδή θα είναι το τελευταίο μου συμβόλαιο ως παίκτης, πιστεύω πως θα τα βρούμε, αλλά όλα είναι πιθανά".

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μέτρα για τη "μητέρα των μαχών"

    8/4/2005 4:14:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με τον Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, συναντήθηκαν σήμερα, από τους πράσινους, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ, Αργύρης Μήτσου και από τους κόκκινους ο α΄ αντιπρόεδρος Γιώργος Λούβαρης, ο γενικός αρχηγός Σάββας Θεοδωρίδης και ο υπεύθυνος ασφαλείας Θανάσης Παπαβασιλείου. Μετά την συνάντηση αποφασίστηκε πως ο αγώνας θα γίνει παρουσία Εισαγγελέα, ενώ τα μέτρα που θα ληφθούν θα εποπτεύσει ο κ.Παπαγγελόπουλος.

    Διαβεβαίωση από όλους

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΟ, τόνισε μεταξύ άλλων πως "εμείς, ως Παναθηναϊκός, διαβεβαιώσαμε, ότι όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη της Αστυνομίας θα τηρηθούν κατά γράμμα. Δεν υπήρξε καμία διαφωνία με τον Ολυμπιακό για τα μέτρα ασφαλείας".

    Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος των ερυθρολεύκων, επεσήμανε πως οι κόκκινοι ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα στο ντέρμπι, αλλά και να τηρηθούν όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη της Αστυνομίας. Και συνέχισε, "Ο κ.Παπαγγελόπουλος μας διαβεβαίωσε, ότι θα στείλει εισαγγελέα στο γήπεδο και θα εποπτεύσει ο ίδιος τα μέτρα που θα ληφθούν στον αγώνα. Οι δύο ΠΑΕ συμφώνησαν σε ό,τι αφορά στα μέτρα. Ας ευχηθούνε να πάνε όλα καλά και να μην χρειαστεί να ξαναγίνουν τέτοιες συναντήσεις". Παράλληλα, ο κ.Θεοδωρίδης τόνισε, ότι πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα οι κανονισμοί και ευχήθηκε να γίνει ένα καλό παιχνίδι.

    [19] Μπάσκετ

    Θετικός "επί δύο" ο Μπλάκνεϊ

    8/4/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό σε χρήση ινδικής κάνναβης, όπως ενημέρωσε σήμερα το πρωί η ΕΟΚ τη διοίκηση του Αμαρουσίου. Αν και σε αυτή την περίπτωση αν η τιμή που ανιχνεύτηκε αυτή τη φορά ήταν μικρότερη από την πρώτη (από 0,290 σε 0,282, με όριο το 0,150), ήταν και πάλι θετική και αναμένονται πλέον εξελίξεις. Συγκεκριμένα, η υπόθεση αναμένεται να διαβιβαστεί στον αθλητικό δικαστή και εκεί θα αποφασίσει την ποινή που θα επιβάλει στον παίκτη. Παράλληλα, εκτός από την Ομοσπονδία, κυρώσεις θα του επιβληθούν και από τον σύλλογο των "κιτρινόμαυρων", όταν αυτός επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [20] Βόλεϊ

    Μάχες "φωτιά" σε όλο τον κόσμο για τον τίτλο

    8/4/2005 6:19:00 μμ

    Συντάκτης:

    Εκτός από την Ελλάδα, όπου ο Ηρακλής περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του στη σειρά των τελικών της Α1 Ανδρών, στην τελική ευθεία βρίσκονται επίσης πολλά σημαντικά πρωταθλήματα του παγκόσμιου χάρτη του αθλήματος. Αντίθετα χθες στην Ιταλία, στη "Μέκκα του ευρωπαϊκού βόλεϊ" άρχισε χθες η μάχη των πλεϊ οφ, όπου οι Τρεντίνο, Περούτζια, Ματσεράτα και Τρεβίζο επικράτησαν των Πιατσέντσα (1-3), Πάντοβα (3-2), Βίμπο Βαλέντια (3-1) και Βερόνα (3-0) αντίοιχα, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο βήμα για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Στη Γερμανά εξάλλου η πρωταθλήτρια Φριντριχσχάφεν, Μπερλίν, η Μέρσερ εξασφάλισαν το εισιτήριό τους για την 4άδα, ενώ απόμένει ακόμη η συνάντηση Ουντερχάχιγκ-Ντούρεν για να γίνει γνωστός και ο τέταρτος μονομάχος.

    Συνεπής στο ραντεβού της η Μπέλγκοροντ

    Στη Ρωσία η κάτοχος του τίτλου και χάλκινη πρωταθλήτρια Ευρώπης Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, που ξεπέρασε με 1-3 στους "4" την αντίσταση της Διναμό Καζάν θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα κεκτημένα στον τελικό κόντρα στη Διναμό Μόσχας, που επικράτησε στα ημιτελικά με 2-3 της Ίσκρα Οντιντσόβο.

    Στη "χώρα της σάμπας", με την πρωταθλήτρια Βραζιλίας Ουνισούλ, να έχει βγει ήδη εκτός μάχης, η Μίνας του πρώην άσου του Παναθηναϊκού, Αντρέ Νασιμέντο, σφράγισε το εισιτήριο για τον τελικό επικρατώντας σε 5ο ημιτελικό με 3-2 της Σουζάνο. Στο τελικό ραντεβού η ομάδα του Μπέλο Οριζόντε θα διασταυρώσει τα ξίφη της με την ομάδα του χρυσού Ολυμπιονίκη αρχηγού της σελεσάο, Μπιτενκούρ Νάλμπερτ, Μπανέσπα.

    Τέλος στην Ολλανδία, ο τελικός θα είναι μεταξύ της πρωταθλήτριας και φιναλίστ ομάδας του Τοπ Τιμς Καπ, Πέτερ Μπλανζέ, Όρτεκ Νεσελάντε και της Άπελντόορν του Μπας Φαν ντε Χόορ

    [21] "Άτυχο" Χάλκινο

    8/4/2005 3:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μπορεί ο Έλληνας Αθλητής του Πανελληνίου να κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στην Τσεχία, παρ όλα αυτά υπάρχει μία πικρία. Και αυτό γιατί, ο Σαρίδης, τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Τσέχο Ίαν Μπάζογκ και ως συνέπεια δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την είσοδό του στον τελικό της κατηγορίας των 60 κιλών όπου θα αντιμετώπιζε τον Γερμανό Ενρίκο Βάγκνερ. Το Χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισε και ο Γκεβόρ Γκαλστιάν (64κ.), ο οποίος με τη σειρά του επικράτησε 20-13 του Μολδαβού Ανατόλι Αντρέεβ και απόψε στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον Κουβανό Κάρλος Μπαντέους Σουάρεζ. Αντίθετα εκτός μεταλλίων βρέθηκε ο Λέρι Γκαγκνίτσε (69κ.) αφού γνώρισε την ήττα 19-2 από τον Κουβανό Λάρα Σατόγια Ενρισλάντι και αποκλείστηκε.

    [22] Πάει Μαδρίτη η Εθνική Ταε Κβο Ντο

    8/4/2005 1:48:00 μμ

    Συντάκτης:

    Παρά τους αρχικούς φόβους που εκφράστηκαν ότι, η Εθνική ομάδα Ταε Κβο Ντο, δεν θα μπορούσε να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών, λόγω οικονομικών δυσχερειών, τελικά βρέθηκε λύση και οι αθλητές θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα για τη Μαδρίτη. Πριν δυο ημέρες η ομοσπονδία είχε αποφασίσει να σταματήσει την προετοιμασία των αθλητών στο Λουτράκι, αλλά και την μετάβασή τους στην ισπανική πρωτεύουσα, δηλώνοντας αδυναμία να καλύψει τα έξοδα. Μετά όμως από πιέσεις προς το υφυπουργείο Αθλητισμού, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η εθνική ομάδα θα ταξιδέψει κανονικά. Από την ελληνική ομάδα ξεχωρίζουν οι Ολυμπιονίκες Μιχάλης Μουρούτσος και Ελλη Μυστακίδου, καθώς και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αρετή Αθανασοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παγκόσμιο δεν θα λάβει μέρος ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ο οποίος λίγες ημέρες πριν από τους αγώνες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο μηνίσκο. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί από την Τετάρτη (13/4) ως την Κυριακή (17/4).

    Η ελληνική ομάδα

    Ανδρες

    54κ.: Βασίλης Μυρισιώτης 58κ.: Νίκος Ζήκος 62κ.: Μιχάλης Μουρούτσος 67κ.: Στέφανος Κωνσταντινίδης 72κ.: Νίκος Παπαγγελής 78κ.: Κώστας Γκόλτσιος 84κ.: Μιχάλης Τόλιος

    Γυναίκες

    47κ.: Ιωάννα Κουτσού 51κ.: Φωτεινή Μπίρμπα 55κ.: Σοφία Χατζησαββίδου 59κ.: Αρετή Αθανασοπούλου 63κ.: Ευαγγελία Αναστασιάδου 67κ.: Ελισάβετ Μυστακίδου 72κ.: Νίκη Αθανασοπούλου +72κ.: Κική Κούβαρη.

    [23] Ήταν να μην αρχίσει ο Φελπς

    8/4/2005 1:28:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δυναμικά άρχισε την χρονιά ο έξι φορές χρυσός ολυμπιονίκης της Αθήνας Μαικλ Φελπς. Ο 19χρονος αθλητής, στα τράιλ που γίνονται αυτές τις ημέρες στην Ιδαινάπολη των ΗΠΑ, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που θα γίνει τον Ιούλιο στο Μόντρεαλ, πήρε την πρόκριση σε εφτά αγωνίσματα (100μ, 200μ, 400μ ελεύθερο, 100μ πεταλούδα, 200μ μικτής ατομικής και δυο σκυταλοδρομίες 4χ100 και 4χ200 ελεύθερο), πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά και καλές επιδόσεις. Στόχος του "φαινόμενου της Βαλτιμόρης", στους αγώνες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των θαυμαστών της κολύμβησης το καλοκαίρι να κατακτήσει αντίστοιχα χρυσά μετάλλια.

    [24] Υγεία

    Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων Ελιξίριο ζωής η μεσογειακή διατροφή

    8/4/2005 1:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τα τελευταία χρόνια η διατροφή των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Νότια Γαλλία και Πορτογαλία) γίνεται ολοένα και περισσότερο ευρέως αποδεκτή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία. Όπως έχουν καταδείξει πολλές επιστημονικές έρευνες, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ισχυρό όπλο εναντίον πολλών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διάφορες μορφές καρκίνου, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, καθώς και ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρατείνει και το προσδόκιμο όριο ζωής, όπως ανακοίνωσαν Έλληνες ερευνητές. "Η πιστή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει τη θνησιμότητα", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Αντικαρκινικού Κέντρου Πρόληψης του Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος.

    Σύμμαχος κατά του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων

    Στις αρχές τις δεκαετίας του '60 ξεκίνησε μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών, ανθρώπων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία). Διήρκεσε 30 χρόνια και πήραν μέρος περίπου 13.000 άτομα ηλικίας 40 - 59 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών και κυρίως της Ελλάδας, εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών.

    Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν και οι Έλληνες επιστήμονες. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 75.000 Ευρωπαίων, ηλικίας 60 ετών και άνω, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα.

    Με βάση τα στοιχεία αυτά σχεδίασαν ένα σκορ, στο οποίο έδιναν βαθμούς ανάλογα με την εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής. Όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση, τόσο περισσότερο μειώνονταν η θνησιμότητα. Αύξηση της τήρησης κατά δύο βαθμούς μείωνε τη θνησιμότητα κατά 8%, ενώ αν η τήρηση αυξάνονταν κατά 4%, η θνησιμότητα "έπεφτε" κατά 14%.

    Η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής εξαρτάται από την ηλικία κάθε ατόμου. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, όσοι ήταν 60 ετών ζούσαν ένα χρόνο περισσότερο, κάτι που ο κ. Τριχόπουλος χαρακτήρισε "σημαντικό επίτευγμα".

    Πάντως, η ακριβής επίδραση της μεσογειακής διατροφής είναι άγνωστη. Όπως επεσήμανε ο κ. Τριχόπουλος, η δύναμή της έγκειται στο ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδοτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνες Α και C, που επιβραδύνουν τη φθορά τον κυττάρων.

    Επίσης, η μεσογειακή δίαιτα εμποδίζει την μεγάλη λήψη κορεσμένων λιπαρών, που επηρεάζουν τον αριθμών λιπιδίων στο αίμα. "Η διατροφή φαίνεται να έχει επιπτώσεις και στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα και στη θνησιμότητα λόγω καρκίνου", πρόσθεσε ο καθηγητής.

    Νόστιμα και υγιεινά

    Τι ακριβώς, όμως, είναι η μεσογειακή διατροφή; Η δίαιτα της Νότιας Ευρώπης βασίζεται στην απλή παρασκευή εύγευστων πιάτων, χάρη στην ευρεία γκάμα προϊόντων που παράγονται στις χώρες αυτές.

    Βασικά της συστατικά είναι το ελαιόλαδο και το κρασί, ενώ είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού και το πιο συνηθισμένο επιδόρπιο είναι τα φρούτα εποχής. Επίσης, γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι. Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο, αφού καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα. Τέλος, πολύ συχνή είναι η κατανάλωση κρασιού (ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα).

    Η επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στην υγεία έχει επιβεβαιωθεί με πολλές επιστημονικές έρευνες. Με τη μεσογειακή διατροφή μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα καρδιοαγγειακών παθήσεων, ενώ ερευνητές από τη Νέα Ορλεάνη ανακοίνωσαν ότι είναι η κατάλληλη διατροφή για όσους έχουν υποστεί έμφραγμα.

    Παράλληλα, λόγω του ότι ελαττώνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης της ινσουλίνης και της κακής χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης. Το βασικό συστατικό της, το ελαιόλαδο, ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

    Εξίσου σημαντική επίδραση έχει στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και σε ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως η απώλεια μνήμης.

    Τέλος, η μεσογειακή δίαιτα είναι από τους πλέον κατάλληλους τρόπους για απώλεια σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

    [25] Ζωής ...σΤάσεις

    Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων Ελιξίριο ζωής η μεσογειακή διατροφή

    8/4/2005 1:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τα τελευταία χρόνια η διατροφή των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Νότια Γαλλία και Πορτογαλία) γίνεται ολοένα και περισσότερο ευρέως αποδεκτή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία. Όπως έχουν καταδείξει πολλές επιστημονικές έρευνες, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ισχυρό όπλο εναντίον πολλών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διάφορες μορφές καρκίνου, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, καθώς και ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας. Παράλληλα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρατείνει και το προσδόκιμο όριο ζωής, όπως ανακοίνωσαν Έλληνες ερευνητές. "Η πιστή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει τη θνησιμότητα", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Αντικαρκινικού Κέντρου Πρόληψης του Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος.

    Σύμμαχος κατά του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων

    Στις αρχές τις δεκαετίας του '60 ξεκίνησε μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με στόχο τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών ανθρώπων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία), η οποία διήρκεσε 30 χρόνια και πήραν μέρος περίπου 13.000 άτομα ηλικίας 40 - 59 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών και κυρίως της Ελλάδας, εμφάνιζαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο και στεφανιαία νόσο και είχαν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων χωρών.

    Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν και οι Έλληνες επιστήμονες. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 75.000 Ευρωπαίων, ηλικίας 60 ετών και άνω, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα.

    Με βάση τα στοιχεία αυτά σχεδίασαν ένα σκορ, στο οποίο έδιναν βαθμούς ανάλογα με την εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής. Όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση, τόσο περισσότερο μειώνονταν η θνησιμότητα. Αύξηση της τήρησης κατά δύο βαθμούς μείωνε τη θνησιμότητα κατά 8%, ενώ αν η τήρηση αυξάνονταν κατά 4%, η θνησιμότητα "έπεφτε" κατά 14%.

    Η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής εξαρτάται από την ηλικία κάθε ατόμου. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, όσοι ήταν 60 ετών ζούσαν ένα χρόνο περισσότερο, κάτι που ο κ. Τριχόπουλος χαρακτήρισε "σημαντικό επίτευγμα".

    Πάντως, η ακριβής επίδραση της μεσογειακής διατροφής είναι άγνωστη. Όπως επεσήμανε ο κ. Τριχόπουλος, η δύναμή της έγκειται στο ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδοτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνες Α και C, που επιβραδύνουν τη φθορά τον κυττάρων.

    Επίσης, η μεσογειακή δίαιτα εμποδίζει την μεγάλη λήψη κορεσμένων λιπαρών, που επηρεάζουν τον αριθμών λιπιδίων στο αίμα. "Η διατροφή φαίνεται να έχει επιπτώσεις και στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα και στη θνησιμότητα λόγω καρκίνου", πρόσθεσε ο καθηγητής.

    Νόστιμα και υγιεινά

    Τι ακριβώς, όμως, είναι η μεσογειακή διατροφή; Η δίαιτα της Νότιας Ευρώπης βασίζεται στην απλή παρασκευή εύγευστων πιάτων, χάρη στην ευρεία γκάμα προϊόντων που παράγονται στις χώρες αυτές.

    Βασικά της συστατικά είναι το ελαιόλαδο και το κρασί, ενώ είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

    Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού και το πιο συνηθισμένο επιδόρπιο είναι τα φρούτα εποχής. Επίσης, γλυκά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ πολλές φορές τη θέση της ζάχαρης παίρνει το μέλι. Το κόκκινο κρέας είναι σχεδόν απαγορευμένο, αφού καταναλώνεται λίγες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες, σε αντίθεση με το κοτόπουλο και το ψάρι που καταναλώνονται κάθε εβδομάδα. Τέλος, αρκετά συχνή είναι η κατανάλωση κρασιού (ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα).

    Η επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στην υγεία έχει επιβεβαιωθεί με πολλές επιστημονικές έρευνες. Με τη μεσογειακή διατροφή μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα καρδιοαγγειακών παθήσεων, ενώ ερευνητές από τη Νέα Ορλεάνη ανακοίνωσαν ότι είναι η κατάλληλη διατροφή για όσους έχουν υποστεί έμφραγμα.

    Παράλληλα, λόγω του ότι ελαττώνει τη συγκέντρωση της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της κακής χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης. Το βασικό συστατικό της, το ελαιόλαδο, ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

    Εξίσου σημαντική επίδραση έχει στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και σε ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως η απώλεια μνήμης.

    Τέλος, η μεσογειακή δίαιτα είναι από τους πλέον κατάλληλους τρόπους για απώλεια σωματικού βάρους, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύο έτοιμοι στη Χαλκδόνα

    8/4/2005 6:48:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στη διάθεση του Έλληνα τεχνικού, τέθηκαν οι Γιώργος Κούτσης και Γιάννης Κατεμής. Οι δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται αμφότεροι από τραυματισμούς, μετείχαν κανονικά στην προπόνηση, δεν αισθάνθηκαν καμία ενόχληση και τέθηκαν στη διάθεση του Γιώργου Παράσχου για το παιχνίδι της Κυριακής με τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Από εκεί και πέρα, με αρκετή βέβαια καθυστέρηση, επανήλθε στις προπονήσεις και ο Σένσο Μόγιο. Βέβαια, μετά την δύο εβδομάδων απουσία του, κλήθηκε σε απολογία από τη διοίκηση για τη Δευτέρα, ενώ ο Παράσχος δεν τον υπολογίζει στα πλάνα του, αφού έχει χάσει πολλές προπονήσεις. Τέλος, όσον αφορά τους δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προωθήθηκαν από τους Νέους στην πρώτη ομάδα της Χαλκηδόνας, έγινε γνωστό πως ο Μαρίνος θα φορά στη φανέλα το νούμερο 33 και ο Αποστολόπουλος το νούμερο 34.

    [27] Κοινωνία

    Άναψαν τα αίματα στα ΤΕΙ Κοζάνης

    8/4/2005 5:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ

    Χειροκροτήματα και συνθήματα από σπουδαστές της ΔΑΠ, αλλά και αποδοκιμασίες και γιαούρτια από φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συνόδευσαν σήμερα την επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας στα ΤΕΙ Κοζάνης.

    Όλα ξεκίνησαν την ώρα που ο Θόδωρος Ρουσόπουλος προσερχόταν στο αμφιθέατρο των ΤΕΙ προκειμένου να απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές. Ομάδα σπουδαστών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν και να εκσφενδονίζουν γιαούρτια. Μέλη της ΔΑΠ κινήθηκαν εναντίον τους προκειμένου να τους σταματήσουν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν αψιμαχίες στους διαδρόμους των ΤΕΙ.

    Ο πρόεδρος των ΤΕΙ ζήτησε συγγνώμη από τον υπουργό Επικρατείας για τη συμπεριφορά των σπουδαστών. Ο κ. Ρουσόπουλος από την πλευρά του διατήρησε την ψυχραιμία του. "Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια ορισμένων να βοηθήσουν στη διαφήμιση του συμπαθούς γαλακτοκομικού προϊόντος" σχολίασε και πρόσθεσε πως δημοκρατία είναι ο σεβασμό στην άλλη άποψη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

    Τα επεισόδια καταδίκασε η ΟΝΝΕΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μέχρι τις φοιτητικές εκλογές ένα κλίμα που θα ευνοεί την ομαλή διεξαγωγή τους και την ελεύθερη έκφραση του φρονήματος των φοιτητών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 April 2005 - 17:06:25 UTC