Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα χέρια του Θεού ο Πάπας
  • [02] Λίγα λόγια για τον Πάπα
  • [03] Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πάπα
  • [04] Κανονικά ο απόπλους
  • [05] "Πικρό" μέλι

    [01] Κόσμος

    Θρήνος στους απανταχού Καθολικούς Στα χέρια του Θεού ο Πάπας

    3/4/2005 12:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2005 10:26:48 πμ)

    Συντάκτης:

    Παγκόσμια συγκίνηση και βαρύ πένθος στους απανταχού Καθολικούς. Το βράδυ του Σαββάτου, στις 22:37 ώρα Ελλάδας, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από μακρά ασθένεια. Οι καμπάνες στη Ρώμη ηχούν πένθιμα, ενώ εκατομμύρια πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο θρηνούν για το χαμό του πνευματικού τους πατέρα. Στο μεταξύ, δεκάδες Καθολικοί και Καρδινάλιοι από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέουν στην ιταλική πρωτεύουσα για να παραστούν στο τελετουργικό, που θα διαρκέσει εννέα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την εκλογή νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από σώμα 120 Καρδιναλίων. Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του Β εξέφρασαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες.

    Βαθιά θλίψη

    Θρήνος έχει καταλάβει τους Καθολικούς, που πενθούν για τον Ιωάννη Παύλο τον Β, τον πρώτο μη Ιταλό Πάπα τα τελευταία 455 χρόνια.

    Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, στην Πολωνία και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον αποθανόντα ποιμένα ενός δισεκατομμυρίου πιστών στον κόσμο.

    Η Ρώμη προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους δεκάδες χιλιάδες πιστούς που θα κατακλύσουν την πόλη τις επόμενες ημέρες. Κοντά στο Βατικανό έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται ασθενοφόρα, ενώ έχουν ανακοινωθεί αυξημένα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς που θα κάνουν στάση στον ’γιο Πέτρο.

    Βαθιά λύπη εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι ο θάνατος του Πάπα "αποτελεί απώλειαν όχι μόνον δια την Εκκλησιαν του, αλλά και δια ολόκληρον τον Χριστιανισμόν και για την επιζητούσα ειρήνη και δικαιοσύνη παγκόσμια κοινότητα".

    "Η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια προς την Αγία Έδρα και τους Καθολικούς όλου του κόσμου", ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, προσθέτοντας ότι "ένας μεγάλος Πάπας, μια μεγάλη προσωπικότητα του ρωμαιοκαθολισμού, που δίκαια χαρακτηρίστηκε σημαιοφόρος της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, εκοιμήθη".

    "Ακούραστο θιασώτη της ειρήνης", χαρακτήρισε τον αποθανόντα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε πως "ο κόσμος έχασε έναν υπερασπιστή της ελευθερίας", τονίζοντας ότι ο Ιωάννης Παύλος ο Β αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια Αμερικανούς.

    "Με το θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β', η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, χάνουν ένα πνευματικό ηγέτη ιστορικών διαστάσεων", έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, χαιρετίζοντας τον "ιστορικό" ρόλο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στην "επανένωση" της Ευρώπης, "σε σημείο ώστε να αξίζει τον τίτλο του ιδρυτή πατέρα της ενωμένης Ευρώπης". Οκ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης ιδαίτερα την αλληλεγγύη του στην Πολωνία, η οποία έχασε "στο πρόσωπο του Κάρολου Βοϊτίλα ένα από τα πιο επιφανή παιδιά της".

    Σε τηλεοπτική του παρέμβαση, ο Ιταλός πρόεδρος, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, δήλωσε πως "η Ιταλία θρηνεί τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β" και κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υπογράμμισε ότι ο Πάπας συγκινούσε με την ευψυχία και την αποφασιστικότητά του.

    Τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του Πάπα εξέφρασε και βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι με τον θάνατο του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο κόσμος έχασε έναν θρησκευτικό ηγέτη, ασχέτως εάν διαθέτουν ή όχι θρησκευτικές πεποιθήσεις.

    Για "μία εξαιρετική φυσιογνωμία του καιρού μας, η οποία συνδέθηκε με μια ολόκληρη εποχή", έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

    "Ο καθολικός κόσμος χάνει ένα μοναδικό ηγέτη που σημάδεψε τον κόσμο με ένα πολύ προσωπικό τρόπο", τόνισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. Τη λύπη του για το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του Β, που τον χαρακτήρισε "μεγάλο φίλο της Κροατίας", εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Στίπε Μέσιτς.

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχοφστάτ, δήλωσε πως ο Πάπας "έβαλε το σημάδι του" στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ενώ η πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε, ότι σε όλους τους αγώνες της Κυριακής θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ποντίφικα.

    Στη γενέτειρα του Πάπα, Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα δήλωσε ότι "χωρίς αυτόν δε θα είχε υπάρξει το τέλος του κομμουνισμού ή θα συνέβαινε πολύ αργότερα και θα ήταν αιματηρό".

    Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε "συλλυπητήρια, σεβασμό και αλληλεγγύη" προς την καθολική κοινότητα και αποκάλεσε τον εκλιπόντα "φίλο" του νησιού.

    Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, χαρακτήρισε το θάνατο του πάπα "μεγάλη απώλεια για ολόκληρη την ανθρωπότητα" και εγκωμίασε την ιστορική συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Καθολική Εκκλησία και τους Εβραίους. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Νάσερ αλ - Κίντουα υπενθύμισε την "εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη του Πάπα στους Αγίους Τόπους, που είχε συμβάλει τότε στη δημιουργία μιας διαφορετικής ατμόσφαιρας, αυξάνοντας την ελπίδα στο λαό μας" . Ο υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων της Αιγύπτου, Μαχμούντ Χάμντι Ζάκζουκ, τόνισε, πως ο Ποντίφικας "συνέβαλε στην ειρήνη" και εξέφρασε την ελπίδα ο διάδοχός του "να συνεχίσει αυτό, που άρχισε ο Ιωάννης Παύλος Β' ".

    Στις Φιλιππίνες, εκατομμύρια καθολικοί συνέρευσαν στις εκκλησίες, ενώ η Πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο χαρακτήρισε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' "ήρωα" για τους καταπιεσμένους και "υπέρμαχο της οικογένειας των Φιλιππίνων". Στο πάρκο της Μανίλας, ιερείς θα φυτέψουν 84 δέντρα, όσα και τα χρόνια του Πάπα, δημιουργώντας το δάσος του Ιωάννη Παύλου Β'.

    Η επόμενη μέρα

    Από το 1996, ο Ιωάννης Παύλος ο Β' είχε ορίσει λεπτομερώς τους κανόνες συμπεριφοράς στην περίπτωση που η Αγία Έδρα μείνει κενή.

    Αμέσως μετά το θάνατο, ο αρχιθαλαμηπόλος, ή "καρδινάλιος καρμελένγκο", πρέπει να σφραγίσει τα ιδιαίτερα δωμάτια και το γραφείο του Ποντίφικα, ενώ οι ανώτατοι καρδινάλιοι, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Αγίας Έδρας και οι επίσκοποι των συνελεύσεων, παραιτούνται από τα αξιώματα της Κουρία.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του αποστολικού Συντάγματος, η τελετουργία του πένθους για έναν Πάπα διαρκεί εννέα ημέρες. Αφού εκτεθεί σε βάθρο φερέτρου, ενταφιάζεται τέσσερις έως έξι ημέρες μετά το θάνατο. Η τελευταία κατοικία για όλους τους τελευταίους Ποντίφικες ήταν μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, αν και αυτό δεν προβλέπεται κατ ανάγκην από τους επίσημους κανόνες.

    Ο θάνατος του Πάπα αφήνει την Καθολική Εκκλησία ακέφαλη για πολλές εβδομάδες, μέχρι το Κολέγιο των Καρδιναλίων να εκλέξει τον επόμενο Ποντίφικα. Το Κολέγιο αναλαμβάνει επίσης την καθημερινή διαχείριση της Εκκλησίας, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις, καθώς δεν μπορεί να αλλάξει διατάγματα του Πάπα ή τους εκλογικούς κανόνες για το διορισμό του διαδόχου του.

    Ο πρύτανης του Κολεγίου συγκαλεί το σώμα, που αποτελείται από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Καθολικής Εκκλησίας μετά τον Ποντίφικα. Επίσης, το Κολεγίο θα επιλέξει "την ημέρα, την ώρα και τον τρόπο με τον οποίο το άψυχο σώμα του πάπα θα μεταφερθεί στη βασιλική του Βατικανού για να εκτεθεί και να δεχθεί το σεβασμό των πιστών".

    Η ιταλική κρατική ραδιοτηλεόραση RAI μετέδωσε, πως ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων, συγκάλεσε ήδη τους 117 καρδιναλίους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το κογκλάβιο από το οποίο θα εκλεγεί ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    Σύμφωνα με την παράδοση, το κογκλάβιο θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 20 ημερών από το θάνατο του Πάπα, στην Καπέλα Σιστίνα.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βαλς,, η πρώτη συνεδρίαση των καρδιναλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που θα αποφασίσουν για την ημερομηνία της κηδείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο πηγές του Βατικανού, μετέδωσε, πως η κηδεία του Ποντίφικα δε θα πραγματοποιηθεί πριν από την ερχόμενη Πέμπτη.

    Σενάρια διαδοχής

    Μετά τις πένθιμες εκδηλώσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στο Κολέγιο των Καρδιναλίων, που καλείται να εκλέξει τον νέο Ποντίφικα.

    Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β θα είναι ενδεχομένως Ευρωπαίος και στην ηλικία μεταξύ των 62 και 72 ετών.

    Επικρατέστερος από τους Ιταλούς φέρεται ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Ντιονίτζι Τεταμάντζι, 70 χρόνων, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του Καρδινάλιου ’ντζελο Σκόλα, από τη Βενετία.

    Καλές προοπτικές θεωρείται ότι συγκεντρώνει και ο Αρχιεπίσκοπος της Βιέννης, Κρίστοφ Σένμπορν, που όμως θεωρείται νέος, καθώς είναι 59 ετών.

    Από την άλλη, μειωμένες πιθανότητες λόγω προχωρημένης ηλικίας φαίνεται πως έχουν ο Γερμανός Καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσιγκερ, ανώτερος σύμβουλος του Ποντίφικα για θεολογικά θέματα και ο καρδινάλιος Φράνσις ’ιντζεϊ από τη Νιγηρία

    Επίσης, ως πιθανοί υποψήφιοι αναφέρονται δύο Λατινοαμερικανοί: ο Αρχιεπίσκοπος Τεγκουθιγκάλπα. της Ονδούρας, Όσκαρ Μαραντιάγκα και ο Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, Κλαούντιο Χούμες.

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β' θα πρέπει να συνεχίσει την ενασχόληση με ζητήματα που απασχολούν τους πιστούς στο δυτικό κόσμο, αλλά και με τα προβλήματα που ταλανίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λίγα λόγια για τον Πάπα

    Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πάπα

    Σχετικά Links:

    Βατικανό

    [02] Κόσμος

    Είκοσι επτά χρόνια προσφοράς Λίγα λόγια για τον Πάπα

    2/4/2005 9:30:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1920 στο Βαντοβίτσε της Πολωνίας. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Κρακοβίας και της Ρώμης, ενώ το πρώτο του "βήμα" στο χώρο της Εκκλησίας έγινε το 1946, οπότε και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 1948 γίνεται διδάκτωρ Θεολογίας και από το 1953 έως το 1958 διδάσκει Ηθική Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Κρακοβίας. Από το 1963 μέχρι το 1978 διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας, ενώ το 1967 χειροτονήθηκε Καρδινάλιος από τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ. Σε ηλικία 58 ετών, τον Οκτώβριο του 1978, εκλέχθηκε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έγινε ο νεώτερος αρχηγός της Αγίας Έδρας στον 20ο αιώνα και ο πρώτος Πάπας σλαβικής καταγωγής. Ηγετική φυσιογνωμία, πρωτοστάτησε στη διεθνή πολιτική σκηνή, συνέβαλε στην πτώση του κομμουνισμού στην Ευρώπη, ενώ προώθησε όσο κανένας Ποντίφικας την ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας του ξεκίνησε τις μακρινές περιοδείες, τα αποστολικά προσκυνήματα, όπως συνήθιζε να τις ονομάζει.

    Ηγετική και αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία

    Τα πρώτα χρόνια στον παπικό θρόνο σημαδεύτηκαν από μια δολοφονική απόπειρα εναντίον του: στις 13 Μαΐου 1981 ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Ακτσά τον πυροβολεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Ποντίφικας διασώθηκε με σοβαρά τραύματα, ενώ ο επίδοξος δολοφόνος τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Βουλγαρία παρέδωσε στη Ρώμη έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η απόπειρα σχεδιάστηκε από την Κα Γκε Μπε, συμμετείχε η Στάζι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αλλά και οι βουλγαρικές Μυστικές Υπηρεσίες. Ο Ακτσά, πάντως, ισχυρίζεται πως τον βοήθησαν ιερείς και Καρδινάλιοι του Βατικανού.

    Ο Ιωάννης Παύλος ο Β' επικρίθηκε για την ανάμειξή του στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και την αμφιλεγόμενη οικονομική δύναμη του Βατικανού. Με τις επισκέψεις του σε όλο τον πλανήτη, ήταν σαν να έκανε το γύρο του κόσμου τριάντα φορές.

    Πρώτοι σταθμοί στα "αποστολικά προσκυνήματα" ήταν Λατινική Αμερική, η Ιρλανδία και η Ισπανία, ενώ το 1979 βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πολωνία, όπου προσκύνησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς.

    Στις 4 Μαΐου 2001 βρέθηκε την Ελλάδα και ζήτησε συγνώμη από την Ορθόδοξη Εκκλησία για τα "επώδυνα τραύματα" που προκάλεσαν στο παρελθόν οι Καθολικοί στους Ορθόδοξους. Δύο μέρες αργότερα, επισκέφθηκε μουσουλμανικό τέμενος στη Δαμασκό, για πρώτη φορά στα 1400 χρόνια της ιστορίας του Ισλάμ.

    Ως θρησκευτικός ηγέτης περίπου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, ασκούσε μεγάλη κοινωνική επιρροή. Χαρακτηριστικό είναι ότι Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ινδουιστές και Βουδιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του το 1986 και συγκεντρώθηκαν στην Ασίζη και χιλιάδες πιστοί τον άκουσαν το 2001 στο Βατικανό, να μιλά για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Αφρική και να προσεύχεται για έναν καλύτερο κόσμο.

    Συχνά, οι απόψεις και τα λεγόμενά του προκάλεσαν αίσθηση. Οι ελιγμοί του μπορεί να μην συγκίνησαν τους πολέμιους του καθολικισμού, άφησαν όμως τη σφραγίδα του στην Ιστορία, καταρρίπτοντας ταμπού αιώνων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στις 2 Μαΐου 1995, όπου αναφέρει πως το σχίσμα ήταν λάθος, αλλά και η "ομολογία" του το 1998 ότι οι προσπάθειες του Βατικανού για να αποτραπεί το Ολοκαύτωμα δεν ήταν επαρκείς.

    Ακόμη και η έμμεση άρση του αλάθητου, όταν παραδέχθηκε ότι η Γη κινείται, αλλά και η αναγνώριση των λαθών της Αγίας Έδρας με το αξέχαστο "μέα κούλπα", θεωρήθηκαν έξυπνες πολιτικές κινήσεις.

    Όμως, ο Ποντίφικας δεν ήταν σε όλες του τις απόψεις ανατρεπτικός: τάχθηκε σθεναρά κατά των αμβλώσεων και υπερασπίσθηκε με πάθος την παραδοσιακή αντίληψη της εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία.

    Ακούραστος υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, διακήρυξε τις ανθρώπινες αξίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ανέλαβε μέχρι και ρόλο διπλωμάτη, το 1982, όταν μεσολάβησε για την ειρήνη μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής, στον πόλεμο για τα νησιά Φώκλαντ.

    Η επιρροή του Παπα στον κόσμο στάθηκε σίγουρα δυνατή. Η δημοφιλία του βασίστηκε κυρίως στην ικανότητά του να προσαρμόζεται στα κοινωνικά ήθη, χάρισμα για το οποίο κέρδισε τον τίτλο του πιο κοσμικού και λαοφιλούς Ποντίφικα.

    Ωστόσο, την θητεία του στον παπικό θρόνο επισκίασαν κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα στην τράπεζα του Βατικανού, αλλά και φήμες για ξέπλυμα χρήματος και σχέσεις με τη Μαφία.

    Η αρχή του τέλους

    Η υγεία του Ιωάννη Παύλου του Β' αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα του. Το 1992 υπεβλήθη σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από το παχύ έντερο.

    Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Καρδινάλιος του Παρισιού ανακοίνωσε, πως ο Ποντίφικας πάσχει από σταδιακή παράλυση, πάθηση που τον καθιστά αιχμάλωτο του σώματός του. Επίσης, την υγεία του ταλαιπώρησε και η νόσος Πάρκινσον.

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2005, οπότε εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο "Τζεμέλι" της Ρώμης, με οξεία μόλυνση του αναπνευστικού, που προκλήθηκε από γρίπη. Εννέα μέρες μετά, η περιπέτεια της υγείας του πήρε αίσιο τέλος, αφού βγήκε από το νοσοκομείο. Ωστόσο, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν εκφώνησε το κυριακάτικο κήρυγμά του (6/2) και δεν παρέστη στην έναρξη της σαρακοστής (9/2).

    Η εύθραυστη υγεία του κλονίστηκε και πάλι στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Ποντίφικας παρουσίασε υποτροπή της γρίπης και εισήχθη εκ νέου στο "Τζεμέλι", όπου υπεβλήθη σε επέμβαση τραχειοτομής για να διευκολυνθεί η αναπνοή του.

    Μετά από 18 ημέρες νοσηλείας, ο Πάπας επέστρεψε στην Αγία Έδρα. Ταλαιπωρημένος από τις περιπέτειες της υγείας του, ο Ποντίφικας δεν κατάφερε να μιλήσει, ενώ, λίγες μέρες μετά, ο εκπρόσωπος του Βατικανού ανακοίνωσε, πως η αγιότητά του σιτίζεται με σωληνάκι από την μύτη.

    Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία την 1η Απριλίου. Το Βατικανό ανακοίνωσε, πως υπέστη ανακοπή καρδιάς και σηψαιμία και η κατάσταση της υγείας του είναι "εξαιρετικά κρίσιμη", αλλά και ότι έλαβε την τελευταία Θεία Μετάληψη.

    Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, γεμάτοι αγωνία για την κατάσταση του Ποντίφικα. Τελικά, το βράδυ του Σαββάτου, 2 Απριλιου, ο Ιωάννης Παύλος ο Β' άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανά τον κόσμο.

    [03] Κόσμος

    Αργοσβήνει ο Ποντίφικας Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πάπα

    2/4/2005 8:16:00 πμ

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Βαρύ το κλίμα στο Βατικανό από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Όπως δήλωσε στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) ο εκπρόσωπος του Βατικανού Χοακίν Ναβάρο - Βαλς, η κατάσταση της υγείας του Ποντίφικα παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη αλλά σταθερή. Όπως έγινε γνωστό, ο Πάπας το πρωί έχασε τις αισθήσεις του. Ωστόσο, καρδινάλιοι που τον επισκέφτηκαν αργότερα στο δωμάτιο του, δήλωσαν ότι τους απηύθυνε - με μεγάλη δυσκολία - τον ύστατο χαιρετισμό και πως γνωρίζει ότι πεθαίνει. Εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο συρρέουν σε πλατείες και εκκλησίες για να προσευχηθούν για τον πνευματικό τους ηγέτη, ενώ, στη Ρώμη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, άρχισαν πάλι από το πρωί να συγκεντρώνονται πλήθη πιστών. Στο μεταξύ, καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Ρώμη, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πάπα, εάν επέλθει το μοιραίο.

    Στο πλευρό του Ποντίφικα το ποίμνιό του

    Το βράδυ της Παρασκευής, το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι "η κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Παύλου ΙΙ επιδεινώθηκε δραματικά", διέψευσε, όμως, ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι σταμάτησε η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου του.

    Πιστοί συνέχιζαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, σχηματίζοντας, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πλήθος σχεδόν 70.000 ανθρώπων που ένωνε τις προσευχές του κάτω από τα παράθυρα του ετοιμοθάνατου Ποντίφικα.

    Η Εκκλησία κάλεσε τους καθολικούς να έρθουν και να συμμετάσχουν το βράδυ της Παρασκευής σε μία προσευχή του ροζαρίου για τον Πάπα.

    Το πλήθος άρχισε να συρρέει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου περίπου στις 22:00, την ώρα που άρχιζε η συγκεκριμένη αγρυπνία, μια ιεροτελεστία με την οποία ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ είναι πολύ συνδεδεμένος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σβήνει" ο Πάπας

    [04] Κοινωνία

    Κανονικά ο απόπλους

    3/4/2005 11:07:00 πμ

    Από τις 6.00 σήμερα το πρωί αναχωρούν κανονικά τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς ο απόπλους επετράπη. Πάντως, όπως συστήνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας καλό θα είναι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, να επικοινωνούν με τα πρακτορεία των πλοίων ή τις Λιμενικές Αρχές.

    [05] Κοινωνία

    Υψηλά επίπεδα καρκινογόνου ουσίας "Πικρό" μέλι

    3/4/2005 10:33:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την άμεση παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου προκάλεσε η καταγγελία του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Νίκου Κατσαρού, ότι στην αγορά κυκλοφορούν ακατάλληλες παρτίδες μελιού από μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, που περιέχουν επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες. Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΕΦΕΤ επιβεβαίωσε χθες, πως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη κυκλοφορεί ελληνικό μέλι με υψηλά επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας παραδιχλωροβενζόλιο. Η ουσία προέρχεται ένα συστατικό, τη κηροσκωρίνη, που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της κηρήθρας. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, ο ΕΦΕΤ γνώριζε από το 2003, ότι παρτίδες μελιού ενδέχεται να παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα της επικίνδυνης ουσίας και είχαν συστήσει στους μελισσοκόμους και τους τυποποιητές να αλλάξουν μεθόδους καθαρισμού των κηρήθρων, κάτι που δεν έγινε.

    Εντατικοί έλεγχοι

    Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους, σημειώνοντας, ότι η ΕΕ θέσπισε πρόσφατα, στις 16 Μαρτίου, όριο περιεκτικότητας της συγκεκριμένης ουσίας στο μέλι και αν βρεθούν ποσότητες, που περιέχουν την ουσία πάνω από το όριο θα αποσυρθούν άμεσα.

    Ήδη στην Κύπρο έχουν αποσυρθεί από το Φεβρουάριο παρτίδες μελιού με αυξημένα επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 April 2005 - 9:01:54 UTC