Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην αντεπίθεση ο Ειρηναίος
  • [02] Κάλλιο αργά παρά ποτέ
  • [03] Νέα διοίκηση στον ΕΦΕΤ
  • [04] Στο επίκεντρο πάλι ο βασικός μέτοχος
  • [05] Στο Μαξίμου ο Πολιτισμός
  • [06] Ακατάλληλα κρέατα σε νοσοκομεία
  • [07] Η ισχύς εν τη ενώσει
  • [08] Στη Χάγη για το Νταρφούρ
  • [09] Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ο ΟΠΑΠ
  • [10] Περιμένοντας τον Μπεκς
  • [11] Σε ευθεία αντιπαράθεση
  • [12] Απών ο Μπασινάς
  • [13] Νίκη σε δύσκολη έδρα
  • [14] Τόπο στα νιάτα
  • [15] Ιστορική πρόκριση της ΕΑΠ στους "4"
  • [16] "Καπάρωσε" μετάλλιο ο Κρεάνκα
  • [17] Ανοίγει το φάκελο ο Ρογκ
  • [18] Το CAS απέρριψε τις εφέσεις των Ούγγρων
  • [19] Berlin in Athens: Άρωμα Βερολίνου
  • [20] Στο Μαξίμου ο Πολιτισμός
  • [21] Δύο μισθοί σε εφημέριους - εκπαιδευτικούς

    [01] Κοινωνία

    Πληθαίνουν οι φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί Στην αντεπίθεση ο Ειρηναίος

    1/4/2005 8:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ

    Να ανταποκριθεί στις ιστορικές του ευθύνες, καλεί για ακόμα μία φορά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων η ελληνική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, μεταβαίνει την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Την ίδια ώρα, το κλίμα στα Ιεροσόλυμα παραμένει βαρύ. Τέσσερις συνοδικοί Ιεράρχες ζητούν την παραίτηση Ειρηναίου και ένας εξ αυτών, ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, με επιστολή του ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αργά το απόγευμα, ο Πατριάρχης Ειρηναίος πέρασε στην αντεπίθεση και απείλησε με καθαίρεση εκείνους που ζητούν την παραίτηση του.

    Απειλεί με καθαιρέσεις

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Αλέξης Κούγιας, ο οποίος επανήλθε στα καθήκοντα του, τέσσερις είναι οι συνοδικοί που θέτουν θέμα παραίτησης του κ. Ειρηναίου.

    "Εκ των 18 μελών της Ιεράς Συνόδου μόνο οι Κορνήλιος, Χριστόδουλος, Παλλάδιος και Δαμασκηνός έθεσαν θέμα παραίτησεως του Πατριάρχου και ουδείς άλλος" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Για να στοιχειοθετηθεί πρόταση μομφής κατά Πατριάρχη, πρέπει να το ζητήσουν τα 2/3 της Συνόδου συν ένας, δηλαδή 13 Συνοδικοί.

    Παράλληλα, δια μέσου του νομικού του συμβούλου, ο Πατριάρχης, απειλεί με καθαιρέσεις, όλους όσοι ζητούν την παραίτηση του και ήταν ασεβείς στο πρόσωπο του.

    Στα Ιεροσόλυμα πάντως , το κλίμα παραμένει φορτισμένο και η προγραμματισμένη για σήμερα Σύνοδος του Πατριαρχείου, αναβλήθηκε .

    Κριτική στον Ειρηναίο

    Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Αντώναρος επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής του Μητροπολίτη Πέτρας Κορνήλιου, σύμφωνα με την οποία ζητείται παρέμβαση από τον πρωθυπουργό και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την επίλυση του θέματος.

    Και υπογράμμισε, ότι η ελληνική πολιτεία ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ελληνικότητας του Πατριαρχείου.

    Κριτική στον Πατριάρχη Ειρηναίο, άσκησε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η Μαριέττα Γιαννάκου έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

    "Δηλαδή θεωρεί ο Πατριάρχης ότι μπορεί μόνος του να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση χωρίς να βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα; Πως έγινε Πατριάρχης; Αν η Ελλάδα δεν είχε ενδιαφερθεί ποτέ για αυτή την υπόθεση, θα ήταν Ελληνορθόδοξος ο Πατριάρχης; Μην λέμε παραλογισμούς, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα" τόνισε.

    Ευθύνες στον Πατριάρχη Ειρηναίο επέρριψε και η Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι "είναι απόλυτα εκτεθειμένος για τη ζήτημα πώλησης ή εκμίσθωσης παλαιστινιακών εδαφών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις για τη στάση Ειρηναίου

    [02] Παράξενα

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ

    1/4/2005 6:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πόσες φορές έχετε στείλει ένα γράμμα σε αγαπημένο σας πρόσωπο και αγωνιάτε αν καθυστερήσει να φτάσει; Ένα Τσέχος έστειλε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μια κάρτα στους γονείς του, η οποία, όχι μόνο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της, αλλά του επιστράφηκε 60 χρόνια μετά! Το μακρύ ταξίδι της κάρτας ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 1945 από αμερικανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Γαλλία, όπου βρισκόταν κρατούμενος ο 79χρονος σήμερα Κάρελ Μπρόζντα. Ο κ. Μπρόζντα αναγκάστηκε να καταταγεί στον γερμανικό στρατό το 1944, στη διάρκεια της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας, ενώ το 1945 μετατέθηκε στη Γαλλία και αργότερα στη Γερμανία. Το Μάρτιο του 1945 εγκατέλειψε το στράτευμα, όμως, συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις. "Ποιος ξέρει πού βρισκόταν επί 60 χρόνια", αναρωτήθηκε ο 79χρονος, προσθέτοντας με παράπονο πως οι γονείς του δεν έλαβαν ποτέ την κάρτα, αφού πέθαναν πριν από 20 χρόνια.

    [03] Κοινωνία

    Μετά τις χθεσινές παραιτήσεις για το θέμα της ΦΑΓΕ Νέα διοίκηση στον ΕΦΕΤ

    1/4/2005 3:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2005 5:50:14 μμ)

    Συντάκτης:

    Ο Ιωάννης Βλέμμας, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προτείνεται από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη θέση του Προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Για τη θέση του Αντιπροέδρου, προτείνεται ο Ευ. Λάζος, προϊστάμενος του τμήματος τεχνολογίας τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας ενώ η θέση του Γενικού Διευθυντή θα προκηρυχθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Έως ότου αναλάβει τα καθήκοντά του στον ΕΦΕΤ ο νέος πρόεδρος, χρέη προσωρινού προέδρου θα εκτελεί ο Διονύσης Μαντέλης, Γενικός Διευθυντής του Γενικού Χημείου του κράτους. Αφορμή για την αλλαγή στη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, στάθηκαν οι ατυχείς χειρισμοί της προηγούμενης διοίκησης για την υπόθεση με τα αλλοιωμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ. Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε, το υπουργείο Ανάπτυξης, ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις του Προέδρου Νίκου Κατσαρού και του Γενικού Διευθυντή Χρήστου Αποστολόπουλου.

    Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

    Το υπουργείο Ανάπτυξης, έκανε δεκτές τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΕΦΕΤ, γιατί υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, δεν ενημερώθηκε το κοινό αλλά ούτε και η πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.

    Παράλληλα, το θέμα που προέκυψε εξέθεσε τη χώρα έναντι των ευρωπαϊκών αρχών.

    Τη Δευτέρα, πάντως, αναμένεται να συνεδριάσει το νέο ΔΣ του ΕΦΕΤ, για την επιβολή κυρώσεων στη ΦΑΓΕ, η οποία νωρίτερα με ανακοίνωση της ζήτησε συγνώμη από τους καταναλωτές.

    Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός , δήλωσε ότι ο φορέας ενημερώθηκε για το πρόβλημα στο τέλος Φεβρουαρίου και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης.

    Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ενδεχομένως υπήρξε βραδύτητα.

    Στο θέμα παρενέβη την Πέμπτη και ο Εισαγγελέας , προκειμένου να διαπιστωθεί πότε και από ποιον διαπιστώθηκε η αλλοιωμένη παρτίδα γιαουρτιών, γιατί η ΦΑΓΕ δεν ενημέρωσε άμεσα τον ΕΦΕΤ και γιατί ο ΕΦΕΤ δεν ενημέρωσε το υπ. Ανάπτυξης και τους καταναλωτές.

    Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν

    Παρέμβαση υπήρξε και από τις ευρωπαϊκές αρχές.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί εγγράφως μέχρι την Παρασκευή (σήμερα δηλαδή), για το ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

    Και στη δήλωση του εκπροσώπου Επιτρόπου για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών, Μάρκου Κυπριανού, εκφράστηκε λύπη για το ότι η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε για το συμβάν με τα μουχλιασμένα γιαούρτια μέσω του συστήματος άμεσης ειδοποίησης.

    Στα ερωτήματα για τα αλλοιωμένα γιαούρτια που θέτει με επιστολή της η Κομισιόν, η γραπτή απάντηση που ετοιμάζει να στείλει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει ότι:

    Δεν υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, από την κατανάλωση τους. Δεν ενημερώθηκε εγκαίρως το υπουργείο Ανάπτυξης από τον ΕΦΕΤ Αντικαταστάθηκε η διοίκηση του ΕΦΕΤ, μόλις έγιναν γνωστές οι παραλείψεις της

    Αντιδράσεις

    Η υπόθεση απασχόλησε και σήμερα τα πολιτικά κόμματα.

    Με δηλώσεις της η Άννα Διαμαντοπούλου, η νέα υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να πάρει μέτρα ώστε να μην τεθεί ξανά σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

    Διεξοδική έρευνα για το θέμα ζήτησε ο Συνασπισμός, ενώ ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα και την ενημέρωση των καταναλωτών, υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημ. Παπαδημούλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΕΦΕΤ

    [04] Πολιτική

    Ένταση στη Βουλή ανάμεσα σε Παυλόπουλο-Ρόβλια Στο επίκεντρο πάλι ο βασικός μέτοχος

    1/4/2005 1:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κλίμα αντιπαράθεσης επικράτησε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το βασικό μέτοχο την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας. Μιλώντας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε το νόμο πρότυπο, τονίζοντας ότι κλείνει τις κερκόπορτες της διαπλοκής που είχε αφήσει το ΠΑΣΟΚ με το νόμο Βενιζέλου. Από την πλευρά του ο κ Ρόβλιας επέμεινε στη δημοσιοποίηση των κρατικών τραπεζών, που θεωρούνται διαπλεκόμενες βάσει του νόμου για το βασικό μέτοχο. Στο μεταξύ σε σχετικό του άρθρο στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει, ότι η κυβέρνηση έκανε ένα τεράστιο πρόβλημα παρερμηνεύοντας το Σύνταγμα και χρεώνοντάς του επιλογές του δικού της νόμου. Ο κ Βενιζέλος χαρακτηρίζει την κυβέρνηση "αιχμάλωτη των δημαγωγικών εντυπώσεων, που θέλησε να δημιουργήσει" και την κατηγορεί, ότι δεν κατανοεί την κοινοτική πραγματικότητα.

    [05] Πολιτική

    Στο Μαξίμου ο Πολιτισμός

    1/4/2005 1:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Θέματα πολιτισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής. Πρώτος το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας της Λυών και διευθυντής χορού στο Φεστιβάλ των Καννών, Γιώργος Λούκος, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρεία του Φεστιβάλ Αθηνών. Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής, με την ιδιότητά του ως Υπουργός Πολιτισμού, συναντήθηκε με το σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, που ανέλαβε διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Θανάση Βαλτινό, που ανέλαβε τη διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    Αισιοδοξία για τις μελλοντικές δράσεις

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Λούκος δήλωσε χαρούμενος από τη γνωριμία του με τον Πρωθυπουργό καθώς και για τα σχέδια και την "αγάπη που έχει για τον ελληνικό πολιτισμό".

    "Είμαι αισιόδοξος και έχω διάθεση να δουλέψουμε μαζί. Να ξανάρθω και να δουλέψω", είπε ο κ. Λούκος κάνοντας γνωστό ότι του έγινε πρόταση να αναλάβει, από το επόμενο έτος, το Φεστιβάλ Αθηνών το οποίο χαρακτήρισε "καταπληκτικό θεσμό" για τον οποίο θα εργαστεί προκειμένου να ενισχυθεί και να προβάλει περισσότερο τη χώρα μας στο εξωτερικό.

    "Περιμένουμε πολλά και υποσχόμαστε πολλά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή υποσχόμενος ότι η νέα διοίκηση θα συνεχίσει "τον κόπο και τις προσπάθειες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και του Μισέλ Δημόπουλου" καθώς ο Κινηματογράφος είναι "συλλογική δουλειά".

    "Ελπίζουμε οι μέρες που έρχονται να είναι μέρες ευκαιρίας για τους νεώτερους κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένους - εφόσον είναι διεθνές το Φεστιβάλ", κατέληξε ο κ. Βούλγαρης.

    Αισιόδοξος για όσα θα γίνουν εμφανίστηκε ο Θανάσης Βαλτινός, που του ανατέθηκε η διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο κ. Βαλτινός εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μέριμνα για τα οικονομικά του ΕΚΚ και είπε ότι πιστεύει πως οι κινήσεις που θα γίνουν στο μέλλον θα πρέπει να αποβλέπουν κυρίως στους νέους ανθρώπους.

    [06] Κοινωνία

    Στον Ερυθρό Σταυρό και την Αγία Όλγα Ακατάλληλα κρέατα σε νοσοκομεία

    1/4/2005 6:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ακατάλληλα τρόφιμα καθώς και τρόφιμα δίχως τις απαιτούμενες ενδείξεις στη συσκευασία, εντόπισαν κλιμάκια της Νομαρχίας Αθηνών σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε δυο νοσοκομεία της Αθήνας. Στον Ερυθρό Σταυρό εντοπίστηκαν 91 κιλά αλλοιωμένου βοδινού κρέατος ενώ στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, βρέθηκαν 258 κιλά κατεψυγμένα ψάρια, δίχως τις απαιτούμενες ενδείξεις στη συσκευασία τους. Οι ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων κατασχέθηκαν και για το θέμα ενημερώθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο Νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός δήλωσε ότι οι έλεγχοι των υπηρεσιών θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λαμβάνουν μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε το λόγο θα παίρνει η Δικαιοσύνη.

    [07] Κόσμος

    Είσοδος στη διεθνή αγορά Η ισχύς εν τη ενώσει

    1/4/2005 6:52:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία κοινού δικτύου ενημέρωσης, του Net 3, προχώρησαν την Παρασκευή στο Σεράγεβο το βοσνιακό πρακτορείο FENA, το κροατικό HINA και το σλοβένικο STA. Στόχος τους, να βελτιώσουν τη ροή της πληροφόρησης στην περιοχή και να αναπτυχθούν στις διεθνείς αγορές των μέσων ενημέρωσης. Τα τρία πρακτορεία θα δημιουργήσουν μια κοινή βάση δεδομένων που θα είναι προσβάσιμη στους πελάτες τους. Στο εγχείρημα είχε προταθεί να συμμετάσχουν επίσης το Tanjug, το πρακτορείο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και το MIA της ΠΓΔΜ, κάτι που τελικά δεν έγινε. Ωστόσο, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος, τα δύο πρακτορεία ενδέχεται να ενταχθούν στο δίκτυο στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στο Ζάγκρεμπ.

    Σχετικά Links:

    FENA

    HINA

    STA

    [08] Κόσμος

    Αντιδρά η κυβέρνηση του Σουδάν Στη Χάγη για το Νταρφούρ

    1/4/2005 6:11:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την παραπομπή υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποφάσισε με ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με ψήφους 11 - 0 και τέσσερις αποχές, το Συμβούλιο ζητά από την Χάγη να διερευνήσει υποθέσεις για βασανισμούς, βιασμούς και σφαγές, οι οποίες, όπως αναφέρει σχετική έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από περίπου δύο μήνες, ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στη λίστα των υπόπτων, που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και αξιωματικοί του στρατού, ηγέτες ανταρτών και ξένοι στρατιωτικοί διοικητές. Το δρόμο για την παραπομπή άνοιξαν οι ΗΠΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων, καθώς δεν αναγνωρίζουν το Διεθνές Δικαστήριο. Τελικά αποφάσισαν μαζί με την Κίνα, τη Βραζιλία και την Αλγερία να μην προβάλουν βέτο, αλλά να απόσχουν της ψηφοφορίας. Άδικη χαρακτήρισε την απόφαση η κυβέρνηση του Σουδάν, ενώ οι αντάρτικες οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

    "Άδικη απόφαση"

    Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Σουδάν, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Νατζιμπ αλ - Χέιρ Αμπντούλ Ουάχαμπ.

    "Η απόφαση είναι άδικη, στενόμυαλη και αψυχολόγητη", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, υποστηρίζοντας πως "υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης για δικαιοσύνη στο Νταρφούρ, μέσω της συμφιλίωσης".

    Όπως είπε ο ίδιος, το Σουδάν θα μελετήσει την απόφαση και θα λάβει τα "κατάλληλα μέτρα", ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση την απορρίπτει ή την αποδέχεται.

    Από την πλευρά τους, οι δύο κυριότερες αντάρτικες οργανώσεις του Νταρφούρ χαιρέτισαν την απόφαση και ανέφεραν ότι θα συμμορφωθούν, στέλνοντας στο Δικαστήριο οποιοδήποτε από τα μέλη τους κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.

    Σημειώνεται, πως περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Νταρφούρ, μετά το κύμα δολοφονιών, βιασμών και απαγωγών που έχει εξαπολύσει η Τζάντζαγουιντ, η φιλοκυβερνητική αραβική πολιτοφυλακή.

    [09] Οικονομία

    Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ο ΟΠΑΠ

    1/4/2005 5:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στη διάθεση μετοχών, της εταιρίας "Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου - ΟΠΑΠ ΑΕ", σε εγχώριους και ξένους επενδυτές, προχωρά το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του στον Οργανισμό να μειωθεί από στο 34% από το 51% που είναι τώρα. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους διάθεσης των μετοχών, αφού συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες για την επιτυχή διάθεσή τους.

    Κρατάει το δικαίωμα διορισμού του ΔΣ

    Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι στη νομοθετική διάταξη θα υπάρχει ειδικός όρος με τον οποίο θα κατοχυρώνεται, στο ελληνικό Δημόσιο, το δικαίωμα του διορισμού της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της εταιρίας, για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση αποκλειστικότητας και οι τυχόν ανανεώσεις της.

    Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει το υπουργείο, το ελληνικό Δημόσιο θωρακίζει ακόμη περισσότερο τους μετόχους του ΟΠΑΠ ΑΕ όσο και τους πολίτες που τον εμπιστεύονται.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Περιμένοντας τον Μπεκς

    1/4/2005 1:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2005 3:13:46 μμ)

    Συντάκτης:

    Πάνω στον Άγγλο αρχηγό των λιονταριών, έχει πέσει το ιατρικό επιτελείο της "Βασίλισσας", προκειμένου να είναι έτοιμος για τον αγώνα με την Μπάρτσα. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, τραυματίστηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και σίγουρα δεν θα αγωνιστεί στον αγώνα της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Αλμπαθέτε και μένει αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσει να αγωνιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σε ευθεία αντιπαράθεση

    1/4/2005 8:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Από τη στιγμή που διευκρινίστηκε ότι δεν επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο, ήταν σίγουρο ότι η έκτακτη και με επείγουσα μορφή επαφή του Ντέμη Νικολαϊδη με εκπροσώπους του Τύπου, θα είχε βαρύνουσα σημασία. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΑΕΚ ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος θα έκανε δηλώσεις κάτω από τα γραφεία της ΠΑΕ. Ο Νικολαϊδης αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα του γηπεδικού και δεν δίστασε να έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση τόσο με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, όσο και με τον εκπρόσωπο της οriginal, Δημήτρη Χατζηχρήστο. "Είναι εξωφρενικό να απειλεί τον πρόεδρο της ΠΑΕ ο Χατζηχρήστος. Να σταματήσει γιατί εκθέτει την Original", είπε ο ηγέτης της ΑΕΚ, αναφερόμενος στο πρόσφατο μήνυμα του ενωσίτη οπαδού στον αυτόματο τηλεφωνητή της original ("Θα πρέπει να έχει στιβαρό χέρι, όποιος βάλει την υπογραφή του για να φύγει το γήπεδο της ΑΕΚ από τη Νέα Φιλαδέλφεια").

    "Το συναίσθημα δεν παίζει ρόλο"

    Όσον αφορά την πρόσφατη παρέμβαση του Δημήτρη Μελισσανίδη, σε δείπνο με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τόνισε: "Δεν είναι σωστό, αληθές αυτό που λένε πως η ΠΑΕ θέλει να απομακρύνει την ΑΕΚ από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Εγώ θυμάμαι πως μόνο μια διοίκηση της ΑΕΚ ήθελε να κατασκευάσει γήπεδο εκτός Νέας Φιλαδέλφειας και συγκεκριμένα στη Νέα Ιωνία. Και σε αυτή τη διοίκηση, υπήρχαν οι Μελισσανίδης και Γρανίτσας. Ο Μελισσανίδης έλεγε πως, όποιος αναλάβει την ΠΑΕ με χρέη 150 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι ή τρελός ή λαμόγιο. Οπότε, μάλλον είμαστε ή τρελοί ή λαμόγια. Στη Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί να γίνει γήπεδο 18.000 θέσεων. Εμείς δε θέλουμε κάτι τέτοιο, γιατί σε τέτοια περίπτωση, η ΑΕΚ δε θα γίνει ποτέ μεγάλη".

    Επίσης, ο Νικολαϊδης διευκρίνισε ότι πρόθεση της ΠΑΕ δεν είναι η επιλογή περιοχής πλην της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, είναι φυσικό κι επόμενο να κινηθεί προς άλλη κατεύθυνση. "Έως τις 10 Μαΐου εμείς δε θα ασχοληθούμε με το νέο γήπεδο. Μετά από αυτή την ημερομηνία, αν δεν έχει βρεθεί λύση για κατασκευή νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπληροφόρηση. Δεν υπάρχει ρήξη με τον Μελισσανίδη. Δίνουμε χρόνο σε όποιον θέλει να καταθέσει πρόταση για κατασκευή νέου γηπέδου. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία πρόταση. Για το αν το γήπεδο μπορεί να μπει στον αναπτυξιακό νόμο που θέλει ο Γρανίτσας, έχουμε πάρει γραπτή απάντηση ότι δε γίνεται κάτι τέτοιο. Πρόθεσή μας όμως είναι να ξανακάτσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί του και να το διερευνήσουμε. Το συναίσθημα δεν παίζει ρόλο στην απόφαση που θα παρθεί για την περιοχή του νέου γηπέδου. Υπάρχει γη, η ΑΕΚ έχει γη. Ο πρόσφυγας δεν έχει πατρίδα. Έφυγε στην καταστροφή και πήγε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θα μπορούσε να είχε πάει στο Καματερό ή οπουδήποτε αλλού".

    "Ο Κατσουράνης θα πάει όπου θέλει "

    Όσον αφορά το θέμα της μεταγραφής του Κώστα Κατσουράνη και στο τι θα γίνει το καλοκαίρι, καθώς οι φήμες περί μεταγραφής του στην Πόρτο δίνουν και παίρνουν, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ήταν κατηγοριματικός: "Ο Κατσουράνης θα πάει όπου θέλει ή αν θέλει θα παραμείνει στην ΑΕΚ. Μπορεί να πάει στην Πόρτο ή στην Μπάγερν ή όπου αλλού θέλει ο ίδιος. Και καλό είναι να τον αφήσουμε γιατί έχει παιχνίδια μπροστά του. Όσο για το αν η ΑΕΚ πάει για πρωτάθλημα, η χρονιά είναι επιτυχημένη, όλα τα υπόλοιπα που θα έρθουν είναι έξτρα χαρά".

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απών ο Μπασινάς

    1/4/2005 8:16:00 μμ

    Συντάκτης:

    Υπό πολικό ψύχος και χωρίς τον Άγγελο Μπασινά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η προπόνηση του Παναθηναϊκού. Ο αρχηγός των "πρασίνων", αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα και ο Μαλεζάνι δεν θέλησε να τον επιβαρύνει, καθώς προέρχεται από δύο αγώνες με την εθνική ομάδα. Λογικά πάντως, ο διεθνής μέσος θα είναι "παρών" την Κυριακή στη Λεωφόρο. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε για μία ακόμη μέρα ο Μάρκους Μινχ, που προσπαθεί να ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και παράλληλα να επανέλθει σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορέσει να παίξει στο μεγάλο ντέρμπι της επόμενης εβδομάδας με τον Ολυμπιακό. Θεραπεία έκανε σήμερα και ο Αντερσον. Αντιθέτως με τους προαναφερόμενους, ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν έβγαλε την προπόνηση χωρίς να αισθανθεί ενοχλήσεις και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του, ενόψει του κυριακάτικου αγώνα με τον Αρη. Τέσσερις νεαροί παίκτες του Παναθηναϊκού, οι Κρητικός, Τριποτσέρης, Σιόντης και Παντελής, κλήθηκαν στην εθνική νέων για τους φιλικούς αγώνες στην Ρουμανία, στις 12 και 14 Απριλίου.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη σε δύσκολη έδρα

    1/4/2005 6:36:00 μμ

    Συντάκτης:

    Επτά αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος και η ΑΕΚ καταφέρνει με την σταθερή της απόδοση να παραμένει μέσα στο παιχνίδι της κατάκτησης τόσο του τίτλου, όσο και μιας από τις θέσεις που οδηγούν στην συμμετοχή της στο Champions League. To Σάββατο ο Δικέφαλος να καλείται να ξεπεράσει ακόμα ένα εμπόδιο αυτό της Χαλκηδόνας, για να κρατήσει την επαφή του με την κορυφή. Λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση Μίλεν Πέκτοφ και Σίμος Κρασσάς στην καθιερωμένη Συνέντεξη Τύπου της Παρασκευής μίλησαν για τον αγώνα που θα γίνει στη Νεάπολη, αλλά και για τους στόχους που έχουν φέτος ως ομάδα, χωρίς όμως να αποκλίνουν απ΄την κεντρική γραμμή της ηγεσίας....

    "Δύσκολος αγώνας"

    Καμιά φορά αναρωτιόμαστε γιατί θα πρέπει οι παίκτες της ΑΕΚ, πρέπει να υποβάλλονται στο μαρτύριο της ερώτησης για το ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας, αφού όλοι ξέρουμε ότι η απάντηση είναι στερεότυπη. "Πάμε να φτιάξουμε ομάδα, στο τέλος θα δούμε τι θα γίνει" και άλλα τέτοια κλίσε, είναι από την αρχή του χρόνου η απάντηση και αυτό δεν αλλάζει.

    Η ερώτηση τέθηκε ακόμα μια φορά και η απάντηση ίδια σαν να ακούς κασέτα:

    Πρώτος απάντησε ο αναγεννημένος τις τελευταίες αγωνιστικές, Μίλεν Πέτκοφ: "Στόχος μας είναι να φτιάξουμε την ομάδα και μια ομάδα φτιάχνεται και με τα αποτελέσματα. Σε κάθε παιχνίδι βέβαια πηγαίνουμε με στόχο να κερδίσουμε και μέχρι στιγμής έχουμε μόνο μια ήττα. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα πηγαίνει προς το καλό. Στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τι καταφέραμε. Μέχρι το τέλος όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Εμείς θέλουμε τους τρεις βαθμούς σε όλους τους αγώνες. Το πιο σημαντικό για μας αυτή τη στιγμή, είναι το παιχνίδι με τη Χαλκηδόνα αύριο. Εγώ έπαιξα στα δύο τελευταία παιχνίδια και είδατε το καλό αγωνιστικό μου πρόσωπο. Πρέπει να συνεχίσω έτσι".

    Στο ίδιο μήκος κασέτας... και ο Σίμος Κρασσάς: "Εμείς πρέπει να δείχνουμε το καλό μας πρόσωπο πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Έχουμε καλή ομάδα και αυτό μας ενδιαφέρει. Δεν ασχολούμαστε με τη διαιτησία, δεν μας απασχολεί τίποτα άλλο. Η Χαλκηδόνα είναι ένας αξιόλογος αντίπαλος, ειδικά όταν αγωνίζεται στην έδρα της. Πρέπει να δείξουμε το κατάλληλο αγωνιστικό πρόσωπο, πρέπει να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι".

    Ευτυχώς που ο Κύπριος μέσος, αναγκάστηκε να μιλήσει και για την εμπειρία του από την πρώτη του χρονιά στην ΑΕΚ και εκεί άλλαξε ο επαναλαμβανόμενος λόγος: "Είμαι μικρός στην ηλικία και στην πορεία βλέπω αρκετά πράγματα. Η ομάδα βρίσκεται σε τέτοιο ρυθμό που κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι πάντα ετοιμοπόλεμος για να δώσει ό,τι καλύτερο έχει. Ο κάθε παίκτης πρέπει να αντεπεξέρχεται κάθε στιγμή στις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Μπορεί να έχω λιγότερο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με την αρχή της περιόδου, αλλά πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές να είμαστε πανέτοιμοι κάθε φορά που ο προπονητής μας χρειάζεται. Πρέπει να βοηθάμε με όλες μας τις δυνάμεις".

    Όσο για το "μυστικό της επιτυχίας" της φετινής ΑΕΚ, μάλλον δεν είναι κρυφό αλλά κοινό, αφού και εκεί η απάντηση είναι μια: "Νομίζω η ίδια η ομάδα είναι το μυστικό. Δεν υπάρχουν τα λεγόμενα αστέρια στην ομάδα. Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Φέτος είμαστε φίλοι, στο γήπεδο και στην προπόνηση. Και δουλεύουμε πολύ. Είμαι πέντε χρόνια στην ομάδα και ποτέ δεν δουλέψαμε τόσο πολύ. Αυτό είναι το μυστικό", τόνισε ο Πέτκοφ.

    Και ο Κρασσάς πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει μυστικό. Η ΑΕΚ δουλεύει τόσο επαγγελματικά που το ένα φέρνει το άλλο".

    Με απουσίες οι δυο ομάδες

    Όσον αφορά τα αγωνιστικά ο Φερνάντο Σάντος εκτός του Μπούρμπου, που χτες τραυματίστηκε και θα λείψει από τις υποχρεώσεις της ομάδας για τις επόμενες δυο εβδομάδες, από την αποστολή αποκλείστηκε τελικά και ο Σίμος Κράσσας που επέστρεψε από τον αγώνα της Εθνικής Κύπρου με την Ελβετία, με μια μικρή θλάση στα πλευρά.

    Οι 19 που επέλεξε ο Σάντος είναι οι εξής: Χιώτης, Μιχαηλίδης, Κόντης, Μόρας, Άλβες, Μάλμπασα, Ασουνσάο, Κατσουράνης, Ίβιτς, Πετκόφ, Σοάρες, Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ, Κωστένογλου, Κωνσταντινίδης, Καμπάνταης, Κυριακίδης, Ρούσεφ και Γεωργέας.

    Στο πλευρό της ομάδας θα βρίσκονται και πολλοί οπαδοί, καθώς η ΠΑΕ είχε προμηθευτεί 1.100 εισιτήρια τα οποία εξαντλήθηκαν. Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν με την ΠΑΕ στο θέμα του γηπέδου, ο κόσμος της ΑΕΚ έχει δείξει από την αρχή της σεζόν πως θα βρίσκεται πολύ κοντά στην ομάδα μέχρι και τον τελευταίο αγώνα.

    Απουσίες όμως έχει και η Χαλκηδόνα που θα παραταχθεί απέναντι στην Ένωση, χωρίς τους τραυματίες Σίμο, Παβέλα, Θεμελή, , αλλά και χωρίς τον Σένσο Μόγιο, ο οποίος δεν επέστρεψε ακόμη από τη Ζιμπάμπουε, επικαλούμενος διάφορες δικαιολογίες και πλέον η διοίκηση της ομάδας είναι αποφασισμένη να τον τιμωρήσει με βαρύ χρηματικό πρόστιμο.

    Μετά τη σημερινή προπόνηση, ο Γιώργος Παράσχος ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών, που απαρτίζουν την αποστολή της Χαλκηδόνας. Αυτοί είναι οι: Εμπέντε, Ανδριόλας, Κατεμής, Γελαδάρης, Ντάγκας, Παππάς, Χάλαρης, Σωτήρχος, Κουτσοκώστας, Κορακάκης, Αλ Τζάχερ, Δήμος, Ηλιόπουλος, Κούτσης, Ζαχαρόπουλος, Μασάδο, Κόρμπος και Τσικτσίρης.

    [14] Μπάσκετ

    Τόπο στα νιάτα

    1/4/2005 7:53:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τους νεαρούς Νεοφυτίδη-Τριχόπουλο στην αποστολή, αλλά χωρίς τον Νταβόρ Πεϊτσίνοβιτς που παρέμεινε στη Λάρισα για να συνεχίσει την θεραπεία στη γάμπα (θλάση), ταξίδεψε η Ολύμπια Λάρισας στην Αθήνα για την αυριανή αναμέτρηση (17:00) με τον Πανιώνιο. Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής δεν έχει υψηλές προσδοκίες από τους παίκτες του για νίκη-έκπληξη μέσα στη Νέα Σμύρνη και σκοπεύει να δώσει χρόνο συμμετοχής στους νέους παίκτες. Είναι ένα παιχνίδι απέναντι σ΄ έναν δυνατό αντίπαλο, στο οποίο θα δώσω ευκαιρίες σε νέα παιδιά, δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ ο τίγρης, ο οποίος ήδη σκέφτεται τον αγώνα με τον Ιωνικό που ακολουθεί και που θα κρίνει κατά πολύ την παραμονή στην Α1. Eν τω μεταξύ, θέμα χρόνου είναι η επισημοποίηση της συμφωνίας των "πορτοκαλί" με τον Μόρις Φίνλει (24χρ., 1.80), ο οποίος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Σερβίας με τη Μόρναρ. Ο Φίνλεϊ θα καλύψει το κενό που άφησε ο Ερικ Μπάρκλεϊ στη θέση "1".

    [15] Βόλεϊ

    Ιστορική πρόκριση της ΕΑΠ στους "4"

    1/4/2005 7:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2005 7:47:26 μμ)

    Συντάκτης:

    Η Ενωση Αθλοπαιδιών Πατρών... χάλασε τη γιορτή του Final-8 Κυπέλλου ανδρών του Ρεθύμνου, καθώς με την ιστορική της νίκη 3-1 (25-22, 19-25, 30-28, 25-22) στο "Μελίνα Μερκούρη" επί του τοπικού ΟΠΕ Ρεθύμνου, σφράγισε για πρώτη φορά στο θεσμό την πρόκρισή της στην 4άδα της διοργάνωσης. Εκεί αύριο στις 20:00, θα τεθεί στα ημιτελικά αντιμέτωπη με το νικητή της συνάντησης που θα διεξαχθεί στις 20:00 μεταξύ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού.

    Με όπλο το καλό μπλοκ

    Η ομάδα του Γιάννη Νικολάκη προσπάθησε από την αρχή να επιβάλλει το ρυθμό της . αλλά το Ρέθυμνο, παρά το, δυστυχώς, ελάχιστο κόσμο που βρέθηκε στο "κρητικό" κλειστό, για να τον ενισχύσει την γηπεδούχο ομάδα, ισοφάρισε σε 6-6. Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι χέρι στο σκορ μέχρι και το 12-12, όπου οι Κρητικοί εκμεταλλευόμενοι τα άστοχα σερβίς των πατρινών και τον επιθετικό οίστρο του Βούλγαρου Μιλιάκοφ, πήρανε προβάδισμα με 1-0, 25-22

    Στο δεύτερο σετ η ΕΑΠ κατάφερε με το σερβίς της να χαλάσει την άμυνα των γηπεδούχων και με κορυφαίο τον Νίκο Ρουμελιώτη να πάρει από την αρχή μία σημαντική διαφορά. Το Ρέθυμνο προσπάθησε να κλείσει την ψαλίδα, αλλά το καλοστημένο μπλοκ της αχαϊκής ομάδας, έφερε με 25-19 την ισοφάριση 1-1.

    Στο τρίτο σετ οι Κρητικοί, στηριζόμενοι στις επιθέσεις του Μιλιάκοφ, πήραν κεφάλι στο σκορ, αλλά γρήγορα οι φιλοξενούμενοι με το καλό σερβίς του Χρύσανθου Κυριαζή αλλά και το καλό μπλοκ, ισορρόπησαν τον αγώνα σε 20-20. Από κείνο το σημείο και έπειτα, το ματς παίχθηκε πόντο πόντο, αλλά τελικά η ομάδα του Γιάννη Νικολάκη, κατάφερε από ένα λάθος των Κρητικών και μία επίθεση του Πέτρογλου να διπλασιάσει τα κερδιμσένα της σετ με 30-28, 2-1.

    Στο τελευταίο σετ οι φιλοξενούμενοι έδειξαν να πιστεύουνε περισσότερο στη νίκη και με πρωταγωνιστή το διεθνή Νίκο Ρουτμελιώτη, έφτασαν με 25-22 στο 3-1 και στην ιστορική νίκη, που τους έστειλε για πρώτη φορά στους "4" του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών.

    Ρέθυμνο (Ντράγκαν Μιχαϊλοβιτς): Παλιουδάκης 9, Σβάαρκ 10, Μλιάκοφ 22, Θεοδωρίδης 12, Βάσοβιτς 9, Χαριτωνίδης 2, Μηνούδης (λ, 67%), Γκανάς

    ΕΑ Πατρών (Γιάννης Νικολάκης): Κυριαζής 13, Πέτκοβιτς 5, Πέτρογλου 14, Ράντιτς 11, Ν. Ρουμελιώτης 22, Π. Ρουμελιώτης 11, Κόζης (λ, 43%), Ουτζής 3, Μπασούκας, Γκαϊτάν

    [16] "Καπάρωσε" μετάλλιο ο Κρεάνκα

    1/4/2005 7:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2005 8:22:19 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα ακόμη μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, άγνωστης προς το παρόν απόχρωσης, πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Καλλίνικος Κρεάνγκα αλλά και το ελληνικό πινγκ πονγκ. Ο αθλητής της γαλλικής Ενεμπόντ, εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο του διπλού ανδρών, αφού στα προημιτελικά όπου είχε προκριθεί με παρτενέρ τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, νίκησε χωρίς αγώνα τους Σουηδούς Πέτερ Κάρλσον και Γιάνς Λούντγκβιστ. Ο Κάρλσον, που λίγο νωρίτερα είχε γνωρίσει την ήττα από τον Ντανιέλ Τσιόκα στο απλό ανδρών, δήλωσε ότι είναι τραυματίας και έτσι δεν "κατέβηκε" να αγωνιστεί, χαρίζοντας την πρόκριση και το μετάλλιο στους Κρεάνγκα/Σαμσόνοφ.

    Δύσκολοι αντίπαλοι

    Οι Κρεάνγκα/Σαμσόνοφ, στα ημιτελικά της διοργάνωσης που θα γίνουν αύριο (14:00 ώρα Ελλάδας) θα αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς Τίμο Μπολ και Κρίστιαν Σους. Ο Μπολ είναι Νο-1 στην ευρωπαϊκή κατάταξη και Νο-4 στον κόσμο ενώ ο Σους βρίσκεται στην 36η και 59η αντίστοιχα.

    Στο Ευρωπαϊκό του 2003, ο Μπολ είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο απλό ανδρών, ενώ ήταν πρωταθλητής στη "γηραιά" ήπειρο το 2002. Στο παλμαρέ του εκτός των άλλων υπάρχει ένα χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο του 2002 και μια πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Τοπ 12 τόσο το 2002 όσο και το 2003.

    Το άλλο ζευγάρι του ημιτελικού αποτελείται από τους Αλεξέι Σμιρνόφ/Ντμίτρι Μαζούνοφ (Ρωσία) και Βέρνερ Σλάγκερ/Καρλ Γκίντρακ. Ο τελικός θα γίνει την Κυριακή 3 Απριλίου.

    Στους "16" και του απλού

    Λίγο αργότερα, ο Κρεάνγκα, κατάφερε να προκριθεί και στους "16" του απλού ολκληρώνοντας θριαμβευτικά την ημέρα του.

    Αν και βρέθηκε να χάνει 3-2, επιστράτευσε το επιθετικό ταλέντο που διαθέτει και κατέκτησε τα δύο τελευταία σετ 11-9, απέναντι στον Γερμανό Κρίστιαν Σους (Νο-36), παίρνοντας τη νίκη με 4-3.

    Ο αθλητής της γαλλικής Ενεμπόντ, κατέκτησε τα δύο πρώτα σετ 11-8 και 11-9, έχασε 14-12, 11-1 και 11-8 τα τρία επόμενα, για να πετύχει τελικά τη νίκη που του δίνει το δικαίωμα να αγωνιστεί και στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Ο Κρεάνγκα στους "16" θα αντιμετωπίσει τον Σουηδό Γιαν-Όβε Βάλντνερ, ο οποίος για τον δ` γύρο επικράτησε άνετα 4-0 (11-7, 11-7, 11-8, 11-7) του πρωταθλητή Ευρώπης πριν από λίγες ώρες με την ομάδα της Δανίας, Άλαν Μπέντσεν.

    Αντίθετα από τον Κρεάνγκα, ο Ντανιέλ Τσιόκας δεν τα κατάφερε απέναντι σ` έναν άλλον Γερμανό και συγκεκριμένα τον Ζόλταν Φέχερ-Κόνερθ, από τον οποίο ηττήθηκε 4-2 (παρά το γεγονός ότι βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-0 σετ) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

    Το ίδιο και ο Παναγιώτης Γκιώνης που ηττήθηκε 4-0 (11-8, 11-9, 11-4, 11-6) από τον Σέρβο Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς και έμεινε εκτός συνέχειας διοργάνωσης.

    Το βιογραφικό του

    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 8 Μαρτίου 1972

    ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Μπίστριτσα Ρουμανίας

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Ενεμπόντ (Γαλλία)

    ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ: 10

    ΣΤΥΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Φύσει επιθετικός και πολύ θεαματικός δεξιόχειρας αθλητής με ευχέρεια στα top spin τόσο από το forehand (ντράιβ), όσο και από το backhand (ρεβέρ).

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

    Χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα του απλού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2003. Αργυρό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2002. Αργυρό μετάλλιο στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2003 και του 2004. Αργυρό μετάλλιο στον τελικό των τουρνουά Προ Τουρ του 2002, επίσης στο απλό. Χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του `92 στο διπλό μικτό και χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του `94 στο διπλό ανδρών. Πρώτος Μεσογειονίκης το `93. Έκτη θέση με την εθνική ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του `97. Νικητής στο απλό, στα τουρνουά Προ Τουρ της Ιαπωνίας το 2002, της Χιλής το 2004 και της Ρωσίας την ίδια χρονιά (στη Ρωσία πήρε την 1η θέση και στο διπλό). Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου «Νάνσι Έβανς» σε συλλογικό επίπεδο με τη γαλλική Μονπελιέ το 2003.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στους 16 ο Τσιόκας

    [17] Ανοίγει το φάκελο ο Ρογκ

    1/4/2005 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2005 2:43:32 μμ)

    Συντάκτης:

    Ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποστήριξε, ότι σε περίπτωση που οι Κεντέρης και Θάνου θελήσουν να αγωνισθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, δεν αποκλείεται η ΔΟΕ να επανεξετάσει την υπόθεση τους. Αυτά ήταν τα λόγια του "Αθανάτου" της ΔΟΕ, ο οποίος έδωσε μία νέα προοπτική στο θέμα των δύο Ελλήνων Αθλητών.

    Περιμένοντας την απόφαση

    Η αθωωτική απόφαση του ΣΕΓΑΣ, σχετικά με την υπόθεση των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, φαίνεται πως "δεν τελείωσε" για την ΔΟΕ. Ο Ζακ Ρογκ, που βρίσκεται στο Μπρεσμπέιν της Αυστραλίας, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Ωκεανίας, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται στο Μπρεσμπέιν, τόνισε πως η διεθνής αθλητική γνώμη δεν συμφωνεί με την απόφαση και θα περιμένει την οριστική απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας (IAAF), η οποία δήλωσε «έκπληκτη» από την ετυμηγορία του ΣΕΓΑΣ και δεν αποκλείεται να καταθέσει έφεση στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού (TAS).

    Όπως είπε συγκεκριμένα, περιμένουμε "την απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας σε μία με δύο εβδομάδες. Εφόσον κλείσει ο φάκελος, από την ΔΟΕ υπάρχει πιθανότητα επανεξέτασης, εφόσον οι Κεντέρης και Θάνου εκφράσουν την επιθυμία να τρέξουν στο Πεκίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής".

    Εστάλησαν στην IAAF

    Στα χέρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας, βρίσκεται όλη η πρωτότυπη απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής για το θέμα των Κώστα Κεντέρη, Κατερίνας Θάνου και Χρήστου Τζέκου, υπογεγραμμένη απ΄ όλα τα μέλη και η οποία σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, στάλθηκε στις 29 Μαρτίου στην IAAF.

    Παράλληλα, ο ΣΕΓΑΣ προσκόμισε στην IAAF και έξι έγγραφα τα οποία κατέθεσαν κατά την διάρκεια της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης οι συνήγοροι των κατηγορουμένων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αθώωση των αθλητών και δεν συμπεριλαμβάνονταν στον φάκελο της υπόθεσης που είχε αποστείλει η διεθνής ομοσπονδία στον ΣΕΓΑΣ.

    Με την ίδια επιστολή ο ΣΕΓΑΣ ενημερώνει τον γενικό γραμματέα της IAAF, Ιστβάν Γκιουλάι, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποσταλεί όλο το υλικό της ακροαματικής διαδικασίας (απομαγνητοφωνήθηκε σε 125 σελίδες), το οποίο ήδη μεταφράζεται, μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης, τα υπομνήματα των δικηγόρων κλπ.

    Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ

    "Στις 29 Μαρτίου 2005 ο ΣΕΓΑΣ απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα της IAAF κ. Ιστβάν Γκιουλάι και φάκελο στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν επίσης:

    α. Η πλήρης πρωτότυπη απόφαση της Δικαστικής του Επιτροπής στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα δεόντως υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη.

    β. Έξι έγγραφα που κατατέθηκαν στην Δικαστική Επιτροπή από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων και τα οποία μεταξύ άλλων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Επιτροπής και δεν συμπεριλαμβάνονταν στον φάκελο της υπόθεσης που η IAAF απέστειλε προς τον ΣΕΓΑΣ.

    Στην παραπάνω επιστολή επίσης ο ΣΕΓΑΣ ενημερώνει τον κ Γκιουλάι ότι το υλικό της ακροαματικής διαδικασίας που αποτελείται από 9 κασέτες των 90 λεπτών η καθεμία, αφού απομαγνητοφωνήθηκε σε 125 σελίδες Α4, ήδη μεταφράζεται και θα σταλεί μαζί με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης θα αποσταλεί, η επίσημη μετάφραση του κειμένου της απόφασης επικυρωμένου από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία, υποστηρικτικά ντοκουμέντα, υπομνήματα των δικηγόρων και όλο το αποδεικτικό υλικό της απόφασης, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή προς την IAAF όλων των στοιχείων που αφορούν στην υπόθεση.

    Η όλη διαδικασία της αποστολής όλων των στοιχείων της υπόθεσης προς την IAAF αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα".

    [18] Το CAS απέρριψε τις εφέσεις των Ούγγρων

    1/4/2005 5:50:00 μμ

    Συντάκτης:

    Οριστικά και αμετάκλητα έχασαν τα χρυσά μετάλλια που είχαν κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι Ρόμπερτ Φαζέκας και Αντριαν Ανους, καθώς το Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό (CAS) απέρριψε τις εφέσεις, τις οποίες είχαν υποβάλει οι Ούγγροι αθλητές, κατά της ακύρωσής τους για παραβάσεις των κανονισμών περί φαρμακοδιέγερσης. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το χρυσό μετάλλιο στη σφυροβολία κατοχυρώνεται οριστικά στον Ιάπωνα Κότζι Μουροφούσι, ενώ το αργυρό και το χάλκινο κερδίζουν ο Λευκορώσος Ιβάν Τίχον και ο Τούρκος Εσρέφ Απάκ. Στην δισκοβολία το χρυσό μετάλλιο πάει και εκεί οριστικά στα χέρια του Λιθουανού Βιργκίλιους Αλέκνα, ενώ το αργυρό και το χάλκινο κατακτούν ο Ούγγρος Ζόλταν Κοβάγκο και ο Εσθονός Αλεξάντρ Τάμερτ.

    Αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα

    Για τη ιστορία, ο 31χρονος Ανους βρέθηκε αρνητικός πριν και μετά τη συμμετοχή του στη σφυροβολία, ωστόσο η ΔΟΕ διέταξε και τρίτη εξέταση, στην οποία αρνήθηκε να υποβληθεί, καθώς υπήρχε η φήμη ότι τα πρώτα δείγματά του περιείχαν ούρα από δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Ο Ανους ακυρώθηκε πριν από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και υποχρεώθηκε να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε.

    Από την δική του πλευρά, ο Φαζέκας αρνήθηκε να δώσει την απαιτούμενη ποσότητα ούρων μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό της δισκοβολίας, ενώ υπήρχε και γι΄ αυτόν η υποψία ότι έδωσε δείγμα με ούρα άλλου ατόμου. Δεν του απονεμήθηκε ποτέ το χρυσό μετάλλιο, καθώς ακυρώθηκε πριν από την τελετή της απονομής.

    [19] Πολιτισμός

    Από 1 έως και 23 Απριλίου Berlin in Athens: Άρωμα Βερολίνου

    1/4/2005 4:13:00 μμ

    Το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν μια πόλη παραγωγός ιδεών και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ένα σταυροδρόμι των σύγχρονων ρευμάτων στον πολιτισμό. Με αμέτρητα μουσεία και γκαλερί, σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, υπήρξε πηγή έμπνευσης για σπουδαίους καλλιτέχνες και επιστήμονες. Ο χωρισμός της πόλης στα δύο ανέκοψε τη δημιουργική πορεία του ανατολικού τμήματος αλλά η πτώση του τείχους ήταν μια ακόμη αφορμή για την άνθηση νέων καλλιτεχνικών τάσεων. Μια ευκαιρία για γνωριμία με το Βερολίνο είναι το φεστιβάλ Berlin in Athens που πραγματοποιείται στην Αθήνα μεταξύ 1 και 23 Απριλίου, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή τη σύγχρονη μητρόπολη πολιτισμού. Από σήμερα και για 23 ημέρες, το στίγμα της βερολινέζικης ζωής θα δίνουν συναυλίες, κινηματογράφος, θεατρικές παραστάσεις, καμπαρέ, clubbing, εικαστικά και γαστρονομία. Χορηγός των εκδηλώσεων είναι και η ΕΡΤ Α.Ε. Εμπρός λοιπόν, ας γνωρίσουμε το Βερολίνο...

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

    Κινηματογράφος

    Berlin International Film Festival, 1-7 Απριλίου Το διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου, η γνωστή Berlinale, ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες που φιλοξενήθηκαν στο "Panorama", τα τελευταία χρόνια καθώς και μερικές από αυτές που διαγωνίστηκαν στη φετινή διοργάνωση. Στην πρωινή και μεσημεριανή ζώνη, μια επιλογή από ταινίες της κατηγορίας "14+", για το νεανικό και εφηβικό κοινό. Τέλος τα "Teddy Awards", σε μεταμεσονύκτιες προβολές, περιλαμβάνουν ένα αφιέρωμα στα κινηματογραφικά βραβεία Teddy που κάθε χρόνο βραβεύουν τις καλύτερες ταινίες που συμμετέχουν στην Berlinale και έχουν θέμα τη ζωή των ομοφυλόφιλων. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι και φετινό βραβείο Teddy, Un ano sin amor.

    Στους κινηματογράφους Μικρόκοσμος και Τριανόν Filmcenter.

    Θέατρο

    8 -18 Απριλίου: Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Volksbuehne ενός από τα πιο σύγχρονα και ανατρεπτικά θέατρα του Βερολίνου. Περιλαμβάνει προβολές με αποσπάσματα παραστάσεων, αφίσες και προγράμματα.

    Bertolt Brecht "Συνομιλίες Φυγάδων" και "Το αλφαβητάρι του πολέμου", 18 - 19 Απριλίου: Μουσικο-θεατρική παράσταση βασισμένη σε άπαιχτο έργο του Μπρεχτ, με ζωντανή μουσική και τραγούδια, έτσι όπως δεν έχουν ακουστεί ποτέ. Σύγχρονο, ανατρεπτικό, καινοτόμο, για μυημένους και μη. Στο Βios.

    Mime Crime, 10 - 11 Απριλίου: Μια πρωτότυπη παράσταση μιμικής. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία χωρίς λόγια για μεγάλα παιδιά. Στο Βios.

    Τέχνη

    30 Μαρτίου - 23 Απριλίου: Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Εικόνες από το τείχος του Βερολίνου - East Side Gallery ". 35 πίνακες με αναπαραγωγές των έργων που είχαν ζωγραφιστεί πάνω στο περιβόητο τείχος που χώριζε το Βερολίνο στα δύο. Μια ζωγραφική που μοιάζει περισσότερο με γκράφιτι και θέματα που παραπέμπουν στην ελευθερία, την ειρήνη, τη δύναμη της ζωής. Οι αναπαραγωγές σε καμβά έχουν γίνει από τους ζωγράφους των πρωτοτύπων. Στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

    Μουσική

    Alphaville, 1 Απριλίου: Αφιέρωμα στα 805 από τους αγαπημένους εκπρόσωπους της εποχής. Χορός στους ξέφρενους ρυθμούς του Big in Japan, και τρυφερές αγκαλιές με το Forever Young, το Sounds like a melody και τόσες άλλες μεγάλες επιτυχίες τους. Στο Club 22

    Underground Female Music Scene, 8 - 14 Απριλίου: Αφιέρωμα στα γυναικεία συγκροτήματα της βερολινέζικης underground σκηνής. Δυναμική εμφάνιση με ήχους hip flop, garage rock, ghetto techno, με μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά γκρουπ. Rhythm King & Her Friends και Cobra Killer (8 Απριλίου), Chicks On Speed (14 Απριλίου). Ένα θέαμα πολύ θορυβώδες και πολύ καυτό! Στο Βios.

    Cabaret

    String Of Pearls, 13 - 14 Απριλίου: Τρεις γυναικείες φωνές με λαμπερή παρουσία και ένας βιρτουόζος πιανίστας παρουσιάζουν ένα διασκεδαστικό Cabaret Show. Δύο μοναδικές βραδιές βερολινέζικης ατμόσφαιρας σ έναν χώρο διαμορφωμένο ειδικά! Στο Club 22.

    Shequida "Opera for Dummies", 20 - 21 Απριλίου. Μια ξενάγηση στην Όπερα με πολύ χιούμορ και μια ... ιδιαίτερη ξεναγό: την Drag Opera Diva, Shequida! Η Drag Opera Diva με εξαιρετικές σπουδές στο Julliard, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από ένα εντυπωσιακό εύρος φωνής 5 οκτάβων. Η Shequida είναι πνευματώδης, γοητευτική, υψίφωνος, μοντέλο, ηθοποιός, πολύγλωσση και εξαιρετική χορεύτρια. Ένα θέαμα διαφορετικό σε ατμόσφαιρα Cabaret με εντυπωσιακά κοστούμια και λάμψη. Στο Club 22.

    Clubbing

    Loveparade Party, 22 - 23 Απριλίου: Ένα μεγάλο πάρτι με μερικούς από τους πιο διάσημους d.js, που εμφανίζονται στην διάσημη παρέλαση αγάπης που γίνεται κάθε χρόνο στο Βερολίνο. Ο χώρος του Club 22 σε πλήρη ετοιμότητα για το μεγάλο γεγονός. Video clips φτιαγμένα ειδικά για την βραδιά θα προβάλλονται στις γιγαντοοθόνες, όπως και σκηνές από τις μοναδικές στιγμές του Loveparade στο Βερολίνο. Και μια γευστική πρωτοτυπία. Για τους πρωινούς θαμώνες... breakfast is served at 6.00 a.m..!!! Στο Club 22

    Γεύση

    Το Multi 22, το γνωστό bar-restaurant της Ερμού 116, θα μετατραπεί σε βερολινέζικο στέκι, όπου θα μπορεί κανείς να πάρει πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και βεβαίως να ευχαριστηθεί την μπύρα του και να γευτεί τις λιχουδιές της γερμανικής κουζίνας.

    Τέλος να σημειώσουμε ότι το όλο εγχείρημα που αποτελεί ιδέα της εταιρείας Cultural Action, επίσημης εκπροσώπου του Internationale Filmfestspiele Berlin, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Δήμου Βερολίνου, του Οργανισμού Τουρισμού Βερολίνου, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, του East Side Gallery, του Loveparade GmbΗ, της Volksbuehne Berlin, του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Συμπαραγωγοί των εκδηλώσεων είναι το Club 22, το ΒΙΟS και ο κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, στους χώρους των οποίων γίνονται οι εκδηλώσεις.

    Σχετικά Links:

    http://www.berlininathens.gr

    [20] Πολιτισμός

    Στο Μαξίμου ο Πολιτισμός

    1/4/2005 1:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Θέματα πολιτισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής. Πρώτος το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας της Λυών και διευθυντής χορού στο Φεστιβάλ των Καννών, Γιώργος Λούκος, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρεία του Φεστιβάλ Αθηνών. Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής, με την ιδιότητά του ως Υπουργός Πολιτισμού, συναντήθηκε με το σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, που ανέλαβε διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Θανάση Βαλτινό, που ανέλαβε τη διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    Αισιοδοξία για τις μελλοντικές δράσεις

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Λούκος δήλωσε χαρούμενος από τη γνωριμία του με τον Πρωθυπουργό καθώς και για τα σχέδια και την "αγάπη που έχει για τον ελληνικό πολιτισμό".

    "Είμαι αισιόδοξος και έχω διάθεση να δουλέψουμε μαζί. Να ξανάρθω και να δουλέψω", είπε ο κ. Λούκος κάνοντας γνωστό ότι του έγινε πρόταση να αναλάβει, από το επόμενο έτος, το Φεστιβάλ Αθηνών το οποίο χαρακτήρισε "καταπληκτικό θεσμό" για τον οποίο θα εργαστεί προκειμένου να ενισχυθεί και να προβάλει περισσότερο τη χώρα μας στο εξωτερικό.

    "Περιμένουμε πολλά και υποσχόμαστε πολλά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή υποσχόμενος ότι η νέα διοίκηση θα συνεχίσει "τον κόπο και τις προσπάθειες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και του Μισέλ Δημόπουλου" καθώς ο Κινηματογράφος είναι "συλλογική δουλειά".

    "Ελπίζουμε οι μέρες που έρχονται να είναι μέρες ευκαιρίας για τους νεώτερους κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένους - εφόσον είναι διεθνές το Φεστιβάλ", κατέληξε ο κ. Βούλγαρης.

    Αισιόδοξος για όσα θα γίνουν εμφανίστηκε ο Θανάσης Βαλτινός, που του ανατέθηκε η διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο κ. Βαλτινός εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μέριμνα για τα οικονομικά του ΕΚΚ και είπε ότι πιστεύει πως οι κινήσεις που θα γίνουν στο μέλλον θα πρέπει να αποβλέπουν κυρίως στους νέους ανθρώπους.

    [21] Κοινωνία

    Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ Δύο μισθοί σε εφημέριους - εκπαιδευτικούς

    1/4/2005 8:00:00 μμ

    Στο ακέραιο και τους δύο μισθούς θα παίρνουν οι εφημέριοι που συγχρόνως είναι και εκπαιδευτικοί στο δημόσιο τομέα. Αυτό έκρινε με την υπ αριθμ. 999/2005 απόφασή της η ολομέλεια του ΣτΕ και ακύρωσε ως αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 11 του Ν. 1810/1988, που θέτει περιορισμό στις αποδοχές τους. Με την απόφαση δικαιώθηκε εφημέριος της ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας, που ζητούσε από το δημόσιο να του καταβάλει 42.000 ευρώ για διαφορές αποδοχών 5 ετών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 April 2005 - 18:06:25 UTC