Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμμαχία κατά των χάκερς
  • [02] Κόντρα για τα οικονομικά μέτρα
  • [03] "Καθαρός" ο Ανάν
  • [04] Αρνείται τα πάντα ο Καλούσης
  • [05] "Πράσινες" οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις
  • [06] Θρήνος και απόγνωση στην Ινδονησία
  • [07] Αγωνία για τον Ποντίφικα
  • [08] Θετικός ο Γιόχανσον για Μπεκενμπάουερ
  • [09] Ο Σρέντερ θέλει Σάλκε
  • [10] Από αύριο τα εισιτήρια του τελικού
  • [11] Άδεια πήρε ο Ντεγιάνοφ
  • [12] Χωρίς Σούρερ απέναντι στον Ιωνικό
  • [13] Νωρίτερα το επόμενο πρωτάθλημα
  • [14] Απών ο Πεϊτσίνοβιτς
  • [15] Αρχίζει η γιορτή του Final-8
  • [16] Στη Γερμανία η Χαλκιά
  • [17] Απειλές στον ΕΟΦ
  • [18] Στη Βουλιαγμένη το Len Trophy
  • [19] "Έφυγε" ο Γιώργος Σισιλιάνος
  • [20] ΔΙΣ καλεί Κωνσταντόπουλο
  • [21] Περιμένοντας τον Μόγιο
  • [22] Επέστρεψε ο Μακόρ

    [01] Τεχνολογία

    Παγκόσμιο σύστημα σταματά τις επιθέσεις Συμμαχία κατά των χάκερς

    30/3/2005 4:44:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το ρητό "η ισχύς εν τη ενώσει" αποφάσισαν να εφαρμόσουν ογδόντα εταιρίες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των χάκερς. Οι εταιρίες ενεργοποίησαν από κοινού ένα σύστημα που αναγνωρίζει και σταματά τις επιθέσεις στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας ψηφιακά "δακτυλικά αποτυπώματα". Με άλλα λόγια, το λογισμικό του συστήματος εντοπίζει τις ανωμαλίες στην κίνηση των δεδομένων και σε περίπτωση επίθεσης προειδοποιεί τις εταιρίες για να ετοιμαστούν. Επίσης, τα στοιχεία που συλλέγονται, στέλνονται και στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να εντοπισθούν οι εισβολείς. Την πρωτοβουλία της συμμαχίας είχε η Arbor Networks, ενώ σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων η βρετανική BT, η γερμανική Deutsche Telecom, οι αμερικανικές MCI και ITC DeltaCom, η καναδική Bell Canada και η ιαπωνική NTT DoCoMo. "Αυτό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε τις εταιρείες του Διαδικτύου να επικοινωνούν μεταξύ τους και να σπρώχνουν τις επιθέσεις όλο και πιο πίσω, μέχρι την πηγή τους", τόνισε ο Ρομπ Πόλαρντ της Arbor.

    Εντοπίζει και σταματά τις επιθέσεις

    Το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει στα αρχικά τους στάδια επιθέσεις του τύπου "άρνηση πρόσβασης" (Denial of Service, DoS), στις οποίες οι επιτιθέμενοι κατακλύζουν το δικτυακό τόπο - στόχο με αιτήματα, μέχρι να τεθεί εκτός λειτουργίας από υπερφόρτωση.

    Οι επιθέσεις DoS πραγματοποιούνται συχνά μέσω των λεγόμενων υπολογιστών "ζόμπι", οικιακών συστημάτων που έχουν μολυνθεί με ιούς και εξαπολύουν την επίθεση συντονισμένα, εν αγνοία των χρηστών τους.

    Το λογισμικό της Arbor καταγράφει τυχόν ανωμαλίες στην κίνηση δεδομένων και ειδοποιεί τους υπεύθυνους, ώστε να ελέγξουν αν πρόκειται για δικαιολογημένη αύξηση ή όχι.

    Σε περίπτωση επίθεσης, το λογισμικό δημιουργεί μέσω των ψηφιακών αποτυπωμάτων μια "ηλεκτρονική υπογραφή" και τη στέλνει στους συμμάχους. Έτσι, οι ογδόντα εταιρίες μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση της επίθεσης, αλλά και να ειδοποιήσουν τους χρήστες των μολυσμένων υπολογιστών.

    Τέλος, όπως επεσήμανε η Arbor, το νέο σύστημα προστατεύει όχι μόνο από τις τελικές συνέπειες της επίθεσης αλλά και από τις "παράπλευρες απώλειες", που δημιουργούνται στα δίκτυα από την υπερφόρτωση.

    Σχετικά Links:

    Arbor Networks

    [02] Οικονομία

    Σε ισχύ από την Παρασκευή Κόντρα για τα οικονομικά μέτρα

    30/3/2005 3:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2005 4:56:25 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή. Μιλώντας στην ΝΕΤ, ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλο φορολογικό πακέτο και κάλεσε σε εγρήγορση τους παράγοντες της αγοράς και κυρίως τους καταναλωτές, προκειμένου να αποφευχθούν κερδοσκοπικά φαινόμενα από την αύξηση του ΦΠΑ. "Η Κυβέρνηση επέλεξε τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο για να λύσει τα προβλήματα, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στη λογική της ήπιας προσαρμογής", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος. "Πυρά" αντάλλαξαν στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για φορομπηχτική πολιτική και υποστήριξε, ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και είναι επικίνδυνη. Για παθολογική περίπτωση ακατάσχετης λογοδιάρροιας και φλυαρίας κατηγόρησε τον βουλευτή ο κ. Πολύδωρας, απαντώντας στις επικρίσεις.

    Αντιδράσεων συνέχεια

    Για εντεινόμενη λιτότητα κάνουν λόγο η αντιπολίτευση, τα εργατικά συνδικάτα και παραγωγικοί φορείς.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105.8, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, έκανε λόγο για μέτρα πανικού, που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. "Το οικογενειακό εισόδημα θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, εξανεμίζοντας τις πενιχρές αυξήσεις που πήραν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι", εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος, Νίκος Σηφουνάκης.

    "Είχαμε υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις στα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα και έγινε ακριβώς το αντίθετο", υποστήριξε πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, επεσήμανε πως με τα νέα μέτρα "πλήττονται δυσανάλογα οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις".

    "Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν το νέο κύμα αυξήσεων που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης", τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, ενώ η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας αναφέρει, ότι οι Ελληνες αγρότες οδηγούνται σε νέα δοκιμασία και χαρακτήρισε τα μέτρα εισπρακτικά.

    Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε για ακόμα μια φορά, ότι "με την ολοκλήρωση της απογραφής η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που μπορούσε να φανταστεί κανείς", σημειώνοντας, πως το έλλειμμα των 8 δις ευρώ είναι ποσά που υποεκτιμήθηκαν ή αποτέλεσαν κρυφά χρέη και τα οποία η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μια ευρεία καταγραφή των δεκάδων, όπως είπε, φορομπηχτικών μέτρων την περίοδο 1994 - 2004 και κάλεσε τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης "να επιδείξουν λίγη ντροπή στα όσα λένε".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα για το έλλειμμα

    [03] Κόσμος

    Απαλλακτικό πόρισμα για οικονομικό σκάνδαλο "Καθαρός" ο Ανάν

    30/3/2005 2:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με ανακούφιση και ικανοποίηση δέχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής για οικονομικό σκάνδαλο στο πρόγραμμα "πετρέλαιο για τρόφιμα", που επέβαλε ο Οργανισμός στο Ιράκ τη δεκαετία του '90. Ωστόσο, το πόρισμα ήταν και σκληρό για τον γενικό γραμματέα, αφού αποκάλυψε τη συμμετοχή του γιου του, Κότζο, στο σκάνδαλο. Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ώστε να αποδοθούν κατηγορίες στον κ. Ανάν και τον απήλλαξε από κάθε εμπλοκή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του. "Ήταν όλα ψέματα και γι' αυτό ήμουν απολύτως σίγουρος πως η έρευνα θα με δικαίωνε", σχολίασε ο γενικός γραμματέας μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πόρισμα υπολείπεται των πραγματικών προσδοκιών του κ. Ανάν, του οποίου η εικόνα υπέστη σοβαρό πλήγμα.

    Απαλλαγή με ερωτηματικά

    Αν και η επιτροπή δεν κατηγορεί τον κ. Ανάν για διαφθορά, τον επικρίνει έντονα διότι απέτυχε να εξετάσει επαρκώς τις πραγματικές δραστηριότητες του γιου του στην ελβετική εταιρεία "Κοτέκνα", που εξασφάλισε συμβόλαια στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Παράλληλα, το πόρισμα αναφέρει πως Κότζο Ανάν επιχείρησε να εξαπατήσει τον πατέρα του και, λίγο πριν την έναρξη της έρευνας, στενός συνεργάτης του γενικού γραμματέα κατέστρεψε σειρά εγγράφων, που πιστεύεται ότι είχαν σχέση με την υπόθεση.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πόρισμα δίνει αφορμές στους επικριτές του κ. Ανάν, που ζητούν εδώ και καιρό την παραίτησή του, μετά τις καταγγελίες για κρούσματα διαφθοράς και δωροδοκίας στον ΟΗΕ.

    Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Νορμ Κόλμαν, δήλωσε ότι ο Κόφι Ανάν ευθύνεται για την κακοδιαχείριση του προγράμματος "πετρέλαιο για τρόφιμα". Εν αντιθέσει, ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ουμάρ Κονάρε, εξέφρασε τη συμπαράσταση του οργανισμού στον Κόφι Ανάν και πρόσθεσε, πως ο γενικός γραμματέας δεν πρέπει να γίνεται στόχος για τα όσα έχει ή δεν έχει πράξει ο γιος του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ανάν τόνισε πως θα παραμείνει στη θέση του, διότι έχει ακόμα πολύ δουλειά να επιτελέσει, επισημαίνοντας, ότι η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε δεινή θέση ο Ανάν

    Σχετικά Links:

    Ανεξάρτητη έρευνα για το "πετρέλαιο για τρόφιμα"

    [04] Κοινωνία

    Απερρίφθη η αίτηση αποφυλάκισης Γιοσάκη Αρνείται τα πάντα ο Καλούσης

    30/3/2005 7:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στον Αρεοπαγίτη Χρήστο Μπαλτά, κατέθεσε σήμερα επί πέντε ώρες, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης. Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, έχει ήδη παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για ηθική και επαγγελματική ανεπάρκεια, ενώ ο Εισαγγελέας Εφετών του έχει ασκήσει ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροληψία. Νωρίτερα, η ανακρίτρια Πειραιά Αντιγόνη Τζελέπη απέρριψε την αίτησή για την υπό όρους αποφυλάκιση του Ιάκωβου Γιοσάκη. Στο μεταξύ, στο αρχείο μπήκε η υπόθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνη Πλωμαρίτη, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί σε ύποπτη αντικατάσταση δικαστή για την υπόθεση Γιοσάκη. Από την πειθαρχική έρευνα που διενήργησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του.

    Στον Κορυδαλλό παραμένει ο Γιοσάκης

    Κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, θα παραμείνει ο Ιάκωβος Γιοσάκης, μετά την απόρριψη της αίτησης του για υπό όρους αποφυλάκιση, από την έβδομη τακτική ανακρίτρια Πειραιά Αντιγόνη Τζελέπη.

    Η ανακρίτρια αναίρεσε την αρχική της απόφαση που ήταν να αφεθεί ο Γιοσάκης ελεύθερος με εγγύηση 200.000 Ευρώ και υιοθέτησε τη γνώμη του Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ότι ο ιερωμένος είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό, καθώς και πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις αποχρωσών ενδείξεων ενοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια έλαβε σοβαρά υπόψη της και την αρνητική πρόταση που της είχε υποβάλει στις 15 Μαρτίου, η Εισαγγελέας Καλλιόπη Βαρδάκη.

    [05] Κοινωνία

    Η υπεραξία των Αγώνων στον ελληνικό λαό "Πράσινες" οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις

    30/3/2005 5:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το πράσινο, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, παρουσίασε στο Βασικό Κέντρο Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού. Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν νέοι χώροι πρασίνου και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να οικοδομηθεί ούτε ένα μέτρο γης στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αναφερόμενη στο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς ιδιωτών για μισθώσεις δήλωσε ότι είναι μεγάλο και επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι "δεν πρόκειται να πουληθεί τίποτα ".

    Φόρος για επενδυτές υπέρ ΟΤΑ

    Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

    Τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης Την καθιέρωση της διαδικασίας έκδοσης άδειας λειτουργίας των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Τη θεσμοθέτηση για τους επενδυτές ενιαίου φόρου 2% υπέρ των ΟΤΑ Την απαγόρευση δόμησης στα 2200 στρέμματα του Ολυμπιακού πόλο Τη χωροθέτηση ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή του ΟΑΚΑ Την ίδρυση δυο νέων αθλητικών μουσείων, ενός ψηφιακού αρχείου εικόνας και ήχου και ακαδημιών χορού, θεάτρου και κινηματογράφου στα Ανω Λιόσια. Η υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι όλες οι χρήσεις και οι συντελεστές δόμησης αφορούν τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις.

    Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι στον παλιό ιππόδρομο θα μειωθεί ο συντελεστής δόμησης κατά 50% και η περιοχή θα χαρακτηρισθεί "Αστικό Πράσινο".

    Η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, πρόκειται να διαδεχθεί τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων και Γραμματέας της θα αναλάβει ο Σπύρος Κλαδάς.

    Σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Όπως υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό "Ήρθε η ώρα ώστε η γιγαντιαία οικονομική επένδυση στην Ολυμπιάδα να αποδώσει την υπεραξία της στον ελληνικό λαό" ανέφερε χαρακτηριστικά η Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    [06] Κόσμος

    Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό Θρήνος και απόγνωση στην Ινδονησία

    30/3/2005 5:37:00 μμ

    Συντάκτης:

    Επαληθεύονται οι μακάβριες προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων από το σεισμό των 8,7 Ρίχτερ, που "χτύπησε" το βράδυ της Δευτέρας την Ινδονησία. Μόνο στο νησί Νίας, που επλήγη περισσότερο, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος χιλίων ανθρώπων, ενώ ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να φθάσει τους 2.000 νεκρούς, καθώς ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Στο μεταξύ, πολλές μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Σινάμπανγκ, την κύρια πόλη του νησιού Σιμελούε, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιοχής. Κι ενώ οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγάλη επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, με πρωταγωνιστές την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα ερωτηματικά της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τον ισχυρότατο σεισμό, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην πολύπαθη χώρα.

    Εν αναμονή της διεθνούς βοήθειας

    Η παρουσία των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ινδονησία ήταν ήδη έντονη εξαιτίας της φυσικής καταστροφής που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία στις 26 Δεκεμβρίου και στοίχισε τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους.

    Κι ενώ ομάδες του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Ανάν εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το νέο σεισμό αλλά και αμέριστη συμπαράστασή του.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε να παράσχει άμεση οικονομική συνδρομή στους πληγέντες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κλιμάκιο για την εκτίμηση της κατάστασης.

    Στο πλευρό των πληγέντων βρίσκεται η Αυστραλία, που συνδράμει με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη και διέταξε σε ένα από τα πλοία της να αλλάξει ρώτα και από τη Σιγκαπούρη και να κατευθυνθεί προς την Ινδονησία.

    Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή ενός υπαίθριου νοσοκομείου στη Σουμάτρα.

    Προβληματισμένοι οι επιστήμονες

    Στο μεταξύ, η διεθνής επιστημονική κοινότητα δηλώνει προβληματισμένη από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

    Πολλοί σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται τα 8,7 Ρίχτερ είναι μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι αποφαίνονται πως είναι εντελώς νέος σεισμός.

    Παράλληλα, αρκετοί επιστήμονες διερωτώνται γιατί δεν προκλήθηκε παλιρροϊκό κύμα. Μια πρώτη απάντηση έδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Βρετανίας, που πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού.

    Σ αυτό που συγκλίνουν όλοι είναι ότι η περιοχή της νοτιοανατολική Ασίας, που είναι ίσως η πιο σεισμογενής στον κόσμο, είχε παγιδευμένη τεράστια ενέργεια που σταδιακά απελευθερώνεται.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    H Ινδονησία θρηνεί ξανά

    [07] Κόσμος

    Σιτίζεται με σωληνάκι από την μύτη Αγωνία για τον Ποντίφικα

    30/3/2005 3:43:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η βραδεία και προοδευτική ανάρρωσή του από την τραχειοτομή στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος άρχισε να σιτίζεται με σωληνάκι από τη μύτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Γιόακιμ Ναβάρο-Βαλς. Συγκεκριμένα, στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις 13 Μαρτίου, όταν ο Πάπας βγήκε από το νοσοκομείο αναφέρεται, ότι προκειμένου να λαμβάνει τις απαραίτητες θερμίδες και να βελτιωθεί η ανάκαμψή του, άρχισε η σίτισή του με την τοποθέτηση ενός σωλήνα από την μύτη. Περνάει πολλές ώρες σε μία πολυθρόνα, βρίσκεται σε επαφή με τους συνεργάτες του και παρακολουθεί απευθείας τη δραστηριότητα της Αγίας Έδρας και της Εκκλησίας", καταλήγει η ανακοίνωση. Υπενθυμίζουμε, ότι ο Πάπας υποβλήθηκε σε τραχειοτομή στις 24 Φεβρουαρίου και ήδη του έχει τοποθετηθεί ένας σωλήνας για να διευκολύνει την αναπνοή του.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Θετικός ο Γιόχανσον για Μπεκενμπάουερ

    30/3/2005 7:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Θετικά αντιμετωπίζει την υποψηφιότητα του Φραντς Μπεκενμπάουερ για την προεδρία της UEFA, ο νυν πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Λέναρντ Γιόχανσον, ο οποίος αν και δεν έχει εκφράσει επισήμως την υποστήριξή του προς τον Γερμανό, αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Γιόχανσον που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, όπως αναμένεται δεν θα υποστηρίξει τον Μισέλ Μπλατινί, λόγω του ότι είναι ένας από τους άμεσους συνεργάτες του Μπλάτερ. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον σε αυτή την φάση ο Σουηδός πρόεδρος της UEFA δεν έχει πάρει ανοικτά θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέντευξη Τύπου για το Μουντιάλ, τόνισε μάλιστα πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι. "Μέχρι τώρα οκτώ-εννέα άνθρωποι έχουν δηλώσει πως ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα. Ο Φραντς είναι φίλος, τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια και είναι αυτός που θα αποφασίσει αν τελικά θέλει να είναι υποψήφιος", είπε ο Γιόχνασον.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο Σρέντερ θέλει Σάλκε

    30/3/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την συμπαράστασή του στην Σάλκε και την ευχή να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Γερμανίας, εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Σρέντερ αν και φανατικός υποστηρικτής της και επίτιμο μέλος της Μπορούσια Ντόρτμουντ, τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στην Σάλκε, αφού όπως επεσήμανε εκτιμά ιδιαιτέρως τον προπονητή της ομάδας, Ραλφ Ράκινγκ. "Είναι η ευχή μου για την ομάδα, η οποία διαθέτει έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες προπονητές, που είδα ποτέ στην μπουντεσλίγκα. Και το λέω αυτό εγώ, που είμαι επίτιμο μέλος της Ντόρτμουντ", ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Γερμανού πολιτικού.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Από αύριο τα εισιτήρια του τελικού

    30/3/2005 5:42:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στην κυκλοφορία τίθονται από αύριο και μέχρι τις 15 Απριλίου, τα εισιτήρια για τον τελικό του Champions League, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου στο στάδιο "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η UEFA. Οι αιτήσεις για την αγορά εισιτηρίων θα γίνονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (www.uefa.com). Η UEFA ανακοίνωσε ακόμη ότι τον τελικό θα παρακολουθήσουν περίπου 70.000 θεατές, καθώς κάποιες θέσεις θα παραμείνουν κενές, για λόγους ασφαλείας και τις ανάγκες των ΜΜΕ. Επίσης δεν θα διατεθούν εισιτήρια και για κάποιες θέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει καλή ορατότητα του γηπέδου. Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, περισσότερα από τα μισά εισιτήρια του τελικού θα κρατηθούν για τους φιλάθλους των δύο φιναλίστ, οι οποίοι θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για εισιτήρια απευθείας μέσω των συλλόγων τους.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άδεια πήρε ο Ντεγιάνοφ

    30/3/2005 7:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένα προσωπικό ζήτημα του Μετόντι Ντεγιάνοφ τον κράτησε μακριά από την σημερινή προπόνηση της ομάδας του ΟΦΗ, αφού ο Γιάννης Χατζηνικολάου του έδωσε άδεια να το τακτοποιήσει και να επιστρέψει αύριο, μαζί με τον Χατσατριάν, ο οποίος επιστρέφει από τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Αρμενίας. Σήμερα ο τεχνικός των Κρητικών υποδέχτηκε και τους διεθνείς με την Εθνική Ελπίδων, όμως το πρόβλημα που υπάρχει στην ομάδα είναι οι υποχρεώσεις του Νίκου Μαχλά στο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Κρητικός επιθετικός υπηρετεί στην Αεροπορία και όπως είναι φυσικό είναι μέλος της Εθνικής, η οποία στις επόμενες εβδομάδες έχει προγραμματίσει δύο αγώνες, στις 5 και 12 Απριλίου, ενώ αν προκριθεί στον μικρό τελικό θα αγωνιστεί και στις 5 Μαΐου, ενώ αν περάσει στον μεγάλο τελικό θα δώσει αγώνα στις 7 Μαΐου.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Χωρίς Σούρερ απέναντι στον Ιωνικό

    30/3/2005 7:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Άσχημα ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε σήμερα ο Γκαπριέλ Σούρερ. Ο Αργεντίνος που αισθανόταν πόνους στους κοιλιακούς, διαπιστώθηκε πως έχει μια θλάση εκεί κάτι που σημαίνει πως δεν θα δώσει το "παρών" στον αγώνα της Κυριακής, όπου οι "ερυθρόελυκοι" υποδέχονται στο γήπεδο Καραϊσκάκη τον Ιωνικό. Πλέον αυτό που ενδιαφέρει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και φυσικά εκεί στρέφονται και όλες οι προσπάθειες του ιατρικού επιτελείου του Ολυμπιακού είναι ο Σούρερ να προλάβει το μεγάλο ντέρμπι της επόμενης εβδομάδα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νωρίτερα το επόμενο πρωτάθλημα

    30/3/2005 7:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2005 7:43:30 μμ)

    Συντάκτης:

    Ικανοποιώντας το αίτημα του Ομοσπονδιακού τεχνικού Ότο Ρεχάγκελ, η ΕΠΑΕ ανακοίνωσε ότι το πρωτάθλημα της περιόδου 2005-06, θα ξεκινήσει στις 28 Αυγούστου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Μαϊου 2006 και η Εθνική αν έχει προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, να έχει περίπου τρεις εβδομάδες περιθώριο, ώστε να προετοιμαστεί επαρκώς. Όσον αφορά την πλειοψηφία των μελών της εθνικής ανδρών, η οποία αγωνίζεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν (ή έχουν ήδη πάρει) οι διοργανώτριες αρχές στην Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία κλπ.

    Εγκρίθηκε η διοργάνωση του League Cup

    Στο σημερινό Δ.Σ. της ΕΠΑΕ εξάλλου, αποφασίστηκε ομόφωνα η επέκταση των διαδικασιών Αντιντόπινγκ Κοντρόλ σε αγώνες Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν θα ανακοινωθούν στην αυριανή συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Ορφανού και του προέδρου της ΕΠΑΕ κ. Αλέξανδρου Λυκουρέζου.

    Επίσης ενεκρίθη η διοργάνωση του League Cup, για την περίοδο 2005-2006 με ψήφους 14 υπέρ (Πρόεδρος ΕΠΑΕ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Απόλλων Καλαμ., Αρης, Ηρακλής, Ιωνικός, Καλλιθέα, Κέρκυρα, Αιγάλεω, Ακράτητος, Καλαμάτα, Προοδευτική, Ηλυσιακός), τέσσερις κατά (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Ξάνθη), δύο υπό προϋποθέσεις (Καβάλα, Εθνικός / Α.Ο. Μάνης, είναι υπέρ της διοργάνωσης εφόσον συμμετάσχουν ομάδες Γ΄ Εθνικής) και μία "παρών" (ΕΠΟ).

    Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ Χαλκηδόνα, ΟΦΗ, Εργοτέλης και Κασσάνδρα/Ολυμπιακός Β.

    Εν τω μεταξύ πριν την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με δήλωσή του που αναφέρεται σε δημοσιεύματα που αφορούν την έως τώρα θητεία του στην ηγεσία της λίγκας, ο κ. Λυκουρέζος τόνισε:

    "Επειδή τον τελευταίο καιρό γράφονται και λέγονται διάφορα, όσον αφορά την παρουσία μου στα διοικητικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι σε αυτούς τους δυόμισι μήνες που βρίσκομαι στην προεδρία της Ε.Π.Α.Ε., ενημερώνομαι καθημερινά και αγωνίζομαι για να ανταποκριθώ στο χρέος μου. Για μένα είναι δέσμευση. Μπορεί να γίνονται κάποια λάθη, όμως θέλω να γνωρίζετε ότι αποκλειστικό κριτήριο των αποφάσεων που λαμβάνονται είναι το συμφέρον της Ε.Π.Α.Ε. και των ομάδων. Δεν χειραγωγούμαι από κανένα , δεν παρασύρομαι από κανένα και δεν παγιδεύομαι από κανένα. Δέχομαι την κριτική, τις συμβουλές , επιδιώκω τον διάλογο με όλους και είμαι ο πρώτος που θα αναγνωρίσω τυχόν λάθος. Θέλω όμως να γνωρίζετε ότι διατηρώ την απόλυτη αυτονομία μου, την αυτοτέλεια μου."

    [14] Μπάσκετ

    Απών ο Πεϊτσίνοβιτς

    30/3/2005 8:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς τον Νταβόρ Πεϊτσίνοβιτς θα παραταχθεί απέναντι στον Πανιώνιο η Ολύμπια Λάρισας. Η θλάση που ταλαιπωρεί τον σέντερ των "πορτοκαλί" δεν υποχωρεί και όπως είναι φυσικό ο Βαγγέλης Αλεξανδρής δεν μπορεί να τον υπολογίζει στα αρχικά. Το καλό πάντως για τον "τίγρη" είναι ότι, σύσσωμη η ομάδα έχει καταλάβει το δύσκολο έργο που την περιμένει στη νέα Σμύρνη, και δηλώνει έτοιμη για την εκτός έδρας νίκη που θα ολοκληρώσει το στόχο της παραμονής στη μεγάλη κατηγορία. Τέλος, στο Ολ Σταρ Γκέιμ που θα διεξαχθεί στην Πάτρα (19/4) η Ολύμπια θα εκπροσωπηθεί στον αγώνα των Ελπίδων, όπου στην ομάδα του Βορρά θα αγωνιστούν οι νεαροί Τριχόπουλος-Νεοφυτίδης.

    [15] Βόλεϊ

    Αρχίζει η γιορτή του Final-8

    30/3/2005 8:09:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την ελπίδα τους πρωταρχικά να πραγματοποιηθεί μια καλή και πετυχημένη διοργάνωση, εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, οι προπονητές των οκτώ ομάδων, που μετέχουν στο εφετινό του Final-8 Κυπέλλου Ελλάδας βόλεϊ των ανδρών. Η μεγάλη γιορτή του βόλεϊ ξεκινά αύριο στο Ρέθυμνο, με την παρουσία της τοπικής ομάδας, καθώς και των Ηρακλή, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιου, ΕΑ Πατρών και ΕΑ Νίκαιας, και όπως καταλαβαίνει, μόνο από τα ονόματα των ομάδων που συμμετέχουν, αναμένεται θέαμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός είναι ο εφετινός κάτοχος του τίτλου του Top Teams Cup, ενώ ο Ηρακλής το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε συμμετείχε στον τελικό του Champions League, στην Θεσσαλονίκη όπου όμως έχασε από την γαλλική Τουρ με 3-1. Όπως τόνισαν και οι οχτώ προπονητές, το θέαμα αναμένεται να είναι εξαιρετικά όμορφο, με τις ομάδες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, για την κατάκτηση του τίτλου.

    Απρόβλεπτη διοργάνωση το Κύπελλο

    Την συνέντευξη ξεκίνησε ο προπονητής του Ρεθύμνου, Ντράγκαν Μιχαϊλοβιτς: "Το Final-8 του Κυπέλλου είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση βόλεϊ σάλας που γίνεται στο Ρέθυμνο. Είναι η γιορτή του βόλεϊ και ελπίζω όλες οι ομάδες να μείνουν ευχαριστημένες. Έχω εμπιστοσύνη στην οργανωτική επιτροπή και πιστεύω ότι η διοργάνωση θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για την ομάδα μας, είναι η σημαντικότερη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν αξίζαμε να υποβιβαστούμε στην Α2".

    Αμέσως μετά πήρε το λόγο, ο τεχνικός του Ηρακλή, Αλέκος Λεώνης: "Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα του Ρεθύμνου για τη φιλοξενία. Είμαι σίγουρος ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η φιλοξενία τους θα είναι καταπληκτική. Ο θεσμός του Κυπέλλου πάντα κρύβει εκπλήξεις και όλες οι ομάδες είναι ισάξιες. Εύχομαι για την ομάδα μου να μη γίνουν εκπλήξεις και να μείνουμε ως την Κυριακή. Είναι δύσκολο, γιατί πρέπει να δώσουμε πέντε παιχνίδια σε επτά ημέρες. Το πρόγραμμα το ξέραμε από την αρχή. Είχαμε πει ότι, είτε πάρουμε το Champions League, είτε όχι, πρέπει να το ξεχάσουμε γρήγορα. Αν είμαστε μεγάλη ομάδα, που πιστεύω ότι είμαστε, πρέπει να το ξεπεράσουμε. Έχουμε αντικειμενικά προβλήματα, γιατί ο Μπάεφ μάλλον δεν θα παίξει αύριο, επειδή έκανε ένεση στον ώμο. Όμως, πρέπει να αποδείξουμε στο γήπεδο ότι είμαστε μεγάλη ομάδα. Το Κύπελλο δεν έχει την αίγλη του πρωταθλήματος, αλλά σε καταξιώνει και οδηγεί στο επόμενο Champions League. Όσο για τον προημιτελικό, πρέπει να παίξουμε πολύ σοβαρά για να αποκλείσουμε τον Πανελλήνιο".

    Από την πλευρά του, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Κλαούντιο Κουέγιο, υπογράμμισε: "Στόχος του Ολυμπιακού είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Δεν θα μπορούσα να πω κάτι άλλο. Το Κύπελλο αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για όλες τις ομάδες να αποδείξουν τις δυνατότητές τους. Πρέπει να τις σεβαστούμε όλες, γιατί παίζουν για το «θαύμα» και μία θέση στο Champions League. Προχωράμε με ηρεμία και σεβασμό".

    Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Χρήστος Παπαδόπουλος, επεσήμανε: "Το Κύπελλο είναι θεσμός των εκπλήξεων και εμείς δεν θα θέλαμε να γίνουμε θύματα μιας αναπάντεχης εξέλιξης. Ομως, διαφωνώ με τον Αλέκο Λεώνη και προτιμώ αντί του Ηρακλή να φτάσουμε εμείς ως τον τελικό της Κυριακής. Βέβαια, θα ήταν έγκλημα να σκεφτούμε κατευθείαν τον αγώνα κόντρα στον Ηρακλή, αφού προηγείται η αναμέτρηση με τη Νίκαια, την οποία αντιμετωπίζουμε όλοι πάρα πολύ σοβαρά. Αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν για εμάς και τα φέρει η τύχη να συναντηθούμε με τον Ηρακλή στον ημιτελικό, νομίζω ότι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, αφού οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές από τον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος. Κατεβαίνουμε στην Κρήτη με καλή ψυχολογία, έτοιμοι για όλα".

    Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Γιώργος Χριστόπουλος, είπε: "Δεν ήμασταν τυχεροί στην κλήρωση, γιατί δεν κρύβουμε ότι δεν θέλαμε τον Ολυμπιακό. Είναι μια ομάδα που δεν μας ταιριάζει, γιατί παίζει γρήγορα και είναι και σε καλή κατάσταση. Ομως, εμείς δεν έχουμε άγχος και επίσης είμαστε σε καλή κατάσταση. Είμαστε προσγειωμένοι, αλλά αισιόδοξοι. Αν φτάσουμε στο 100% και ο Ολυμπιακός βρεθεί σε άσχημη μέρα, μπορούμε να πάρουμε την πρόκριση. Και για να είμαι ειλικρινής, άλλο είναι να παίζει ο Ολυμπιακός με τον Ντιρσέου και άλλο με τον Σάλμον. Ο Ολυμπιακός δεν έχει πολλές επιλογές, αν κάτι δεν πάει καλά. Οσο για το ζευγάρι του τελικού, έχω να πω ότι θα δούμε εκπλήξεις".

    Ο τεχνικός της ΕΑ Πατρών, Γιάννης Νικολάκης, δήλωσε: "Είναι πρόκληση για εμάς αυτό το Κύπελλο. Θα είναι για εμάς ηθική ικανοποίηση αν φτάσουμε στον ημιτελικό, μολονότι το Ρέθυμνο, ως γηπεδούχος ομάδα, θα θέλει να παρουσιάσει κάτι καλό, ενώ θα έχει και τον κόσμο στο πλευρό του. Αυτό μας δημιουργεί λίγο άγχος, αλλά, αν είμαστε σοβαροί, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Η ομάδα μου έχει συνέλθει μετά την απώλεια της 4άδας και προετοιμάστηκε για το Final-8, αλλά και για τα παιχνίδια με τον Πανελλήνιο, με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη".

    Ο προπονητής του Πανελληνίου, Γιάννης Λάιος, τόνισε: "Για εμάς είναι η πιο δύσκολη κλήρωση που θα μπορούσε να μας τύχει. Τα θαύματα, όμως, είναι για να γίνονται και εμείς ελπίζουμε σε ένα από αυτά. Αν ο Ηρακλής θέλει να αποδείξει ότι κακώς έγινε ό,τι έγινε στο Final-8, θα μας «σκοτώσει». Ο Ηρακλής είναι καλύτερος σε όλους τους τομείς, αλλά κι εμείς τον τελευταίο καιρό κάναμε πολύ καλή προετοιμασία με στόχο το Κύπελλο, αλλά και τα ματς για την έξοδο στην Ευρώπη".

    Τέλος, ο τεχνικός της ΑΕ Νίκαια, Σωτήρης Δρίκος, επεσήμανε: "Το Κύπελλο είναι απρόβλεπτη διοργάνωση με πολλές εκπλήξεις. Αυτός που θα επικρατήσει θα είναι η ομάδα, η οποία θα το πιστέψει και θα καταφέρει να περάσει χωρίς απώλειες τις ιδιαίτερες δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Αυτή θα είναι και η καλύτερη ομάδα. Σίγουρα φαβορί είναι οι τρεις μεγάλες ομάδες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διασκεδάσουμε τη συμμετοχή μας, ζώντας το όνειρο του 2003, όταν πήραμε το Κύπελλο".

    Αλλαγές στο πρόγραμμα

    Εν τω μεταξύ για τις ανάγκες τις τηλεοπτικής κάλυψης άλλαξε η ώρα των ημιτελικών του Σαββάτου. Έτσι, το ζευγάρι Νικητής 4 Νικητής 2 θα γίνει στις 4μμ για να καλυφθεί τηλεοπτικά, ενώ το ματς ανάμεσα στο Νικητή 1 και το Νικητή 3 θα ξεκινήσει στις 8μμ.

    Το πρόγραμμα:

    Πέμπτη 31 Μαρτίου 5μμ Ηρακλής Πανελλήνιος (4) 8μμ Παναθηναϊκός ΑΕ Νίκαια (2)

    Παρασκευή 1 Απριλίου 5μμ Ρέθυμνο ΕΑ Πατρών (3) 8μμ Ολυμπιακός ΠΑΟΚ (1)

    Σάββατο 2 Απριλίου 4μμ (ΕΤ-1) Νικητής 4 Νικητής 2 (β) 8μμ Νικητής 1 - Νικητής 3 (α)

    Κυριακή 3 Απριλίου4μμ (ΕΤ-1) Νικητής α Νικητής β

    [16] Στη Γερμανία η Χαλκιά

    30/3/2005 4:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο Μόναχο θα βρεθεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Φανή Χαλκιά. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 400μ. εμπόδια θα περάσει από τη Δευτέρα σε μία σειρά εξετάσεων εξετάσεις για τις ενοχλήσεις που έχει στην ποδοκνημική του δεξιού ποδιού της. Στη Γερμανία θα εξεταστεί τη Δευτέρα και την Τρίτη από τον γιατρό της Μπάγερν Μονάχου, Χανς-Βίλχελμ Μίλερ-Βόλφαρτ, ο οποίος θα την ξαναδεί την Πέμπτη και την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να της προτείνει την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή. Η Χαλκιά θα επιστρέψει από την Γερμανία την Τρίτη 12 Απριλίου.

    [17] Απειλές στον ΕΟΦ

    30/3/2005 2:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενώπιον της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, Δημήτρης Βαγιωνάς, κατήγγειλε απειλές σε βάρος του, κατά την περίοδο που ο ΕΟΦ πραγματοποίησε έφοδο στις αποθήκες της επιχείρησης του Χρήστου Τζέκου. Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ είπε συγκεκριμένα πως έχει δεχθεί εικοσιδύο τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία του Οργανισμού.

    "Ακόμα και τώρα"

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, τα απειλητικά τηλεφωνήματα συνεχίζονται. "Ακόμα και την προηγούμενη Τετάρτη, δεχθήκαμε απειλητικό τηλεφώνημα" και συμπλήρωσε ότι ο προπονητής των Κεντέρη και Θάνου, δεν έχει πληρώσει ακόμα το πρόστιμο που του επέβαλε ο ΕΟΦ το Σεπτέμβριο και πως βάσει πληροφοριών, "ο Τζέκος θα πέσει στα μαλακά".

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κατήγγειλε επίσης την ύπαρξη εργοστασίου στην Ελλάδα (φίρμα NORMA), το οποίο έχει διαπιστωθεί να παρασκευάζει αναβολικά για εξαγωγή, με ετήσια παραγωγή 1.400.000 κουτιά.

    Ο κ. Βαγιωνάς, διευκρίνισε ότι ελλείψει προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου, ο ΕΟΦ αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της διακίνησης "συμπληρωμάτων διατροφής",τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως ανέφερε, εμπεριέχουν ουσίες που στην Ελλάδα κατατάσσονται στην κατηγορία των φαρμάκων - με ετήσιο τζίρο 6 δις ευρώ.

    Μίλησαν για τον Σαμπάνη

    Στην επιτροπή μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ), πρώην ΓΓ Αθλητισμού και νυν νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος τόνισε και πάλι πως είναι σίγουρος για την Ομοσπονδία, πως ο Λεωνίδας Σαμπάνης, δεν ήταν ντοπαρισμένος το καλοκαίρι. Παράλληλα τόνισε πως η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, δεν υιοθετεί επισήμως το σενάριο περί «ουσίας που έριξαν στην πορτοκαλάδα του αθλητή εν αγνοία του μετά τον αγώνα» - ως μόνη δε, εναλλακτική εκδοχή για το τι συνέβη με τον κ. Σαμπάνη, περιορίστηκε να υπαινιχθεί ότι «οι τιμές μονάδος από εργαστήριο σε εργαστήριο, διαφέρουν».

    Πάντως ο πιο σημαντικός κριτής από όλα όσα ακούγονται, είναι ο κόσμος, που υποστηρίζει θερμά τον Έλληνα Αρσιβαρίστα. "Η κοινή γνώμη είναι αδιάψευστος μάρτυρας και έχει εκφραστεί. Αν ο Σαμπάνης έλεγε ψέματα, αυτό θα το είχαμε αντιληφθεί εμείς και θα το είχε αντιληφθεί και ο κόσμος".

    Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, είπε :" Με όλες τις ενέργειες που κάναμε, χωρίς να αμφισβητούμε τις αναλύσεις και την πρόθεση των θεσμικών οργάνων, πιστεύουμε ότι ο Λεωνίδας Σαμπάνης, παρότι βρέθηκε θετικός στον έλεγχο, είναι αθώος. Έχει περάσει πάρα πολλούς ελέγχους και ποτέ δεν είχε βρεθεί θετικός. Αυτή η ουσία δεν έχει ξαναβρεθεί σε αθλητή της Άρσης Βαρών. Ούτε μία στο εκατομμύριο".

    Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΒ, υπερασπίστηκε τη δράση της Ομοσπονδίας ενάντια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών, επικαλούμενος την υποχρέωση των αθλητών της να υπογράφουν επίσημες δηλώσεις ότι δεν λαμβάνουν τέτοιου είδους σκευάσματα, αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιεί η ίδια στους αρσιβαρίστες, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, να βγαίνουν κάθε χρόνο, κατά μέσον όρο, ένας έως δύο αθλητές θετικοί (ντοπαρισμένοι) στους ελέγχους.

    Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε πως οι ι έλεγχοι θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. "Για δική μας προστασία, έπρεπε να είναι πιο οργανωμένη η κατάσταση. Πρέπει η ΓΓΑ, οι Ομοσπονδίες, το Εθνικό Συμβούλιο για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ, να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις των διεθνών αθλητικών οργανισμών και να τις ακολουθούμε κατά γράμμα, με ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι και τίμιοι

    "Είναι δυνατόν η Ελλάδα να θεωρείται το επίκεντρο του ντόπινγκ, ενώ άλλες χώρες έχουν δεκαπλάσιους πληθυσμούς; Για να υπάρξει έλεγχος ωστόσο, χρειάζεται υποδομή, ενημέρωση - και το μεγαλύτερο μέρος του αθλητικού κόσμου, δεν είναι ενημερωμένο".

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τη δράση του ως γενικού γραμματέα Αθλητισμού στο παρελθόν, ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι από τη θέσπιση της θέσης του υφυπουργού Αθλητισμού, "κουμάντο κάνει ο υφυπουργός και όχι ο γενικός γραμματέας" και, μεταξύ άλλων, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Έφερα προσωπικά εγώ τον Πύρρο Δήμα στην Ελλάδα και οι Αλβανοί μου κάψανε το σπίτι".

    [18] Στη Βουλιαγμένη το Len Trophy

    30/3/2005 7:45:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Βουλιαγμένη θα φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά μια μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Συγκεκριμένα, μετά την περσινή διοργάνωση του Champions League, ο ΝΟΒ θα φιλοξενήσει φέτος το Final-4 του κυπέλλου Len Trophy στην υδατοσφαίριση γυναικών, με την συμμετοχή και της ομάδας του Ομίλου. Οι αγώνες είναι προγραμματισμένοι για το τριήμερο 22-24 Απριλίου στο ανοικτό κολυμβητήριο του ΝΟΒ, ενώ σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η διοργάνωση θα μεταφερθεί στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Η Βουλιαγμένη θα έχει αντιπάλους κατά σειρά τις Σκιφ (Ρωσία), Ουραλότσκα (Ρωσία) και Ορτίτζια (Ιταλία).

    Το πρόγραμμα:

    22/4: Σκιφ (Ρωσία) - Βουλιαγμένη, Ορτίτζια (Ιταλία) - Ουραλότσκα (Ρωσία)

    23/4: Ουραλότσκα (Ρωσία) - Βουλιαγμένη, Σκιφ (Ρωσία) - Ορτίτζια (Ιταλία) 24/4: Ορτίτζια (Ιταλία) - Βουλιαγμένη, Σκιφ (Ρωσία) - Ουραλότσκα (Ρωσία)

    [19] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 85 ετών "Έφυγε" ο Γιώργος Σισιλιάνος

    30/3/2005 5:04:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έχασε χθες τη μάχη με το θάνατο ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του ΄50, ο Γιώργος Σισιλιάνος. Με συνεχή καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του (έργο του σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση παρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 2005 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ο Σισιλιάνος συνέθεσε πάνω από 60 έργα για όλα τα μουσικά είδη: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική μπαλέτου, μουσική υπόκρουση για αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και άλλα. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

    Η ζωή και το έργο του

    Ο Γιώργος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920 και σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και τη Μουσική Ακαδημία Santa Cecilia της Ρώμης.

    Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Gottfried von Herder, το 1994 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το 2001 με το βραβείο "Μαρία Κάλλας" από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας, ενώ το 1999 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχει ανακηρυχθεί επίσης "Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών" της Γαλλικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας.

    Διετέλεσε Διευθυντής Μουσικών Εκπομπών στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (1961-1962) και 1974-75), ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρίας Σύγχρονης Μουσικής (1964-67), μέλος του ΔΣ και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1976-80), μέλος και αργότερα αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1978-85), μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΕΡΤ-ΑΕ, 1988-89), μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρίας Αισθητικής και πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (1981-1989).

    Έργα του επιλέχθηκαν δύο φορές από Διεθνή Επιτροπή για να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στα ετήσια Φεστιβάλ της Διεθνούς Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής, το 1965 και το 1967. Από το 1962 και μετά, έργα του έχουν παιχθεί επανειλημμένα στο Φεστιβάλ Αθηνών από ελληνικές και ξένες ορχήστρες ή μπαλέτα.

    Τέλος, έργα του διηύθυναν κατά καιρούς γνωστοί Έλληνες, όπως οι Οικονομίδης, Μιχαηλίδης, Αγραφιώτης, Μπαλτάς, Φιδετζής και Τσούχλος, αλλά και ξένοι αρχιμουσικοί και ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, ο Daniel Sternenfeld με τη Συμφωνική Ορχήστρα των Βρυξελλών και ο Samuel Baud - Bovy με την ορχήστρα της Ρομανικής Ελβετίας.

    [20] Κοινωνία

    Μετά τις καταγγελίες για κληρικούς που οπλοφορούν ΔΙΣ καλεί Κωνσταντόπουλο

    30/3/2005 7:54:00 μμ

    Συντάκτης:

    Έγγραφο στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ζητώντας του να καταθέσει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τα στοιχεία που διαθέτει για κληρικούς που οπλοφορούν, ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Χθες, κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησής του στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για παρακρατικά και παραεκκλησιαστικά κυκλώματα και κατήγγειλε, πως εβδομήντα κληρικοί και ιεράρχες οπλοφορούν. Παράλληλα, ο βουλευτής ζήτησε την διάλυση της Χρυσοπηγής και τη διενέργεια ελέγχου στην οργάνωση "Φίλοι του Τζανείου", της οποίας ηγείται, σύμφωνα με τον ίδιο, ο μητροπολίτης Πειραιά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επερώτηση για κυκλώματα σε καίριους θεσμούς

    Σχετικά Links:

    ΣΥΝ

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Περιμένοντας τον Μόγιο

    30/3/2005 7:07:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ασυνεπής στο ραντεβού του με την Χαλκηδόνα, φάνηκε ο Σένσο Μόγιο, καθώς ενώ προπονητής και διοικούντες της ομάδας της Νίκαιας τον περίμεναν να επιστρέψει την Τρίτη από τη Ζιμπάμπουε, όπου είχε μεταβεί για αγώνα της εθνικής ομάδας της χώρας του, αυτός δεν κατάφερε να έρθει. Ο παίκτης ειδοποίησε χθες την διοίκηση πως προέκυψε πρόβλήμα με τη βίζα του, ενώ σήμερα την ενημέρωσε εκ νέου ότι δεν βρήκε εισιτήριο. Η επιστροφή του ανβλήθηκε για αύριο Πέμπτη. Αντίθετα, στη σημερινή προπόνηση έδωσε το "παρών" μετά από πολύ καιρό ο στρατευμένος Χρήστος Ανέστης. Τα αγωνιστικά προβλήματα της Χαλκηδόνας, ενόψει του Σαββατιάτικου αγώνα με την ΑΕΚ, είναι αυτά των Σίμου και Παβέλα, οι οποίοι ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα και του Ραγκουέλ, που έκανε θεραπεία.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επέστρεψε ο Μακόρ

    30/3/2005 6:39:00 μμ

    Συντάκτης:

    Κανονικά το "παρών" στη προπόνηση του Ιωνικού έδωσε σήμερα ο Όλιβερ Μακόρ, που επέστρεψε από το Ντακάρ, όπου βρισκόταν για τον αγώνα της εθνικής Λιβερίας κόντρα στη Σενεγάλη. Ο Αφρικανός επιθετικός, γυμνάστηκε κανονικά και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του, για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Το σημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε μια προπόνηση το πρωί στο γήπεδο της Βάρης και "αποθεραπεία" το απόγευμα στο γήπεδο της Νεάπολης. Μεγάλο μέρος της προπόνησης αφιερώθηκε σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης, ενώ προς το τέλος έγιναν και ασκήσεις τακτικής.

    Βλάχος: "Είμαστε σε καλή κατάσταση"

    Μοναδικός απών ήταν ο Βασίλης Σαχινίδης, που έχει υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα των Νέων.

    Μετά το τέλος της προπόνησης ο Βαγγέλης Βλάχος δήλωσε: "Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια που καταβάλουν όλα τα παιδιά. Γυμνάζονται με κέφι, έχουν ομαδικό πνεύμα και δουλεύουν σκληρά, στοιχεία που κάθε προπονητής ζητά από τους παίκτες του. Βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση και είμαστε έτοιμοι για τη δύσκολη συνέχεια του πρωταθλήματος".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 March 2005 - 18:09:56 UTC