Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Κύριος είναι πλέον της Κυρίας
  • [02] Συνέχεια παραβιάσεων στο Αιγαίο
  • [03] "Μετωπική" για το ωράριο
  • [04] Απόφαση-σταθμός για τα στεγαστικά
  • [05] Άρχισε η υποβολή των δηλώσεων
  • [06] Για την ιστορία του Ολυμπιακού
  • [07] Σε διαθεσιμότητα ο Γερμανάκος
  • [08] Πλήρωσε και ζητάει τα… ρέστα!
  • [09] Κατασχέθηκαν επικίνδυνες πατάτες
  • [10] Χωρίς ταξί την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη

    [01] Παράξενα

    Όταν ένας άνδρας αγαπάει μία γυναίκα... O Κύριος είναι πλέον της Κυρίας

    15/3/2005 8:02:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μετά το γάμο, οι γυναίκες είναι αυτές που συνήθως αποκτούν το επίθετο του συζύγου τους. Κόντρα στο ρεύμα και στη φήμη που τους θέλει να έχουν έναν "μάτσο" ρόλο, οι άνδρες στη Βραζιλία, φαίνεται ότι πλέον προτιμούν τα επίθετα των γυναικών τους μετά τη γάμου κοινωνία, γίνονται δηλαδή κύριοι τον κυριών τους. Μόνο στο ληξιαρχείο του Σάο Πάολο, τους τελευταίους τρεις μήνες, έγιναν 540 αλλαγές επιθέτων από άνδρες που ζητούσαν να πάρουν το επίθετο των συζύγων τους. Και αν στην Ελλάδα το να βαφτίσει κανείς έναν άνδρα με το επίθετο της συζύγου του, εκλαμβάνεται υποτιμητικά και χλευαστικά, στη Βραζιλία, μόνο αυτό δεν σημαίνει αφού, όπως διατείνονται οι ψυχολόγοι που μελέτησαν το νέο "κοινωνικό φαινόμενο", πρόκειται για μία ένδειξη σεβασμού αγάπης και θαυμασμού από τους άνδρες προς τις γυναίκες.

    [02] Κοινωνία

    37 τουρκικά αεροσκάφη διείσδυσαν στο Αιγαίο Συνέχεια παραβιάσεων στο Αιγαίο

    15/3/2005 8:40:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Τριάντα επτά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διείσδυσαν σήμερα στο Αιγαίο, χωρίς σχέδια πτήσεως. Σε 18 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ σε τρεις έγιναν αερομαχίες. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες έξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα, δύο ήταν φωτογραφικά φάντομ και ένα ναυτικής συνεργασίας. Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι η σημερινή παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας καταγράφεται ως η πλέον έντονη μέσα στους τελευταίους 10-11 μήνες.

    [03] Οικονομία

    "Μετωπική" για το ωράριο

    15/3/2005 9:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Μπορεί οι επτά στους δέκα καταναλωτές, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου των καταστημάτων ωστόσο το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κυβέρνησης, η οποία εμμένει στην πρόθεση της για την εφαρμογή του μέτρου. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, κλήθηκαν να παραδώσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα σε διάστημα 15 ημερών, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα ικανοποιεί κοινό και καταστηματάρχες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσα ωράρια όσα και οι νομοί της χώρας, ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, η πρόταση περί εθνικού ωραρίου θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων.

    Στον αντίποδα τοποθετήθηκαν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών, βιοτεχνικών και εμπορικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΣΜΕ, ΟΙΥΕ). Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσαν σήμερα, έκαναν λόγο για αδιέξοδο, καταστροφικό μέτρο, που θα αυξήσει την ανεργία, θα εξαντλήσει τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα συνθλίψει το εμπόριο προς όφελος λίγων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Επίσης επισήμαναν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από το 70% των εργαζομένων, ζήτησαν την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου και ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ερχόμενης Πέμπτης.

    Κάνουν λόγο για καταστροφικό μέτρο

    Εκ μέρους των βιοτεχνών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, παρουσίασε στοιχεία ερευνών για χώρες όπου εφαρμόστηκε η διεύρυνση του ωραρίου: στην Ισπανία χάθηκαν εξαιτίας αυτού του γεγονότος 34 με 65 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στη Γαλλία αυξήθηκαν οι δαπάνες των καταστημάτων κατά 15% και οι πωλήσεις κατά 0,5%, ενώ, όπως είπε, μόνο το 4,7% των καταναλωτών αξιοποίησε για τις αγορές του τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις αργίες.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ) κ. Μανώλης Αποστόλου επανέλαβε την αντίθεση του Συνδέσμου στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τόνισε ότι διεύρυνση του ωραρίου σημαίνει αύξηση των λειτουργικών εξόδων , και όχι αύξηση των θέσεων εργασίας ή των κερδών των επιχειρήσεων.

    Η πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων (ΟΙΥΕ) κ. Μεταξία Στεκουλέα ανέφερε ότι υπάρχει κορεσμός στο εμπόριο την τελευταία τριετία και η διεύρυνση που επιδιώκεται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων

    Το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εντάχθηκε στον κατάλογο των αιτημάτων των κινητοποιήσεων που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το τριήμερο από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου. Οι φορείς από το χώρο των μικροσμεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν στην παναττική 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 12.00 έως τις 16.00 και προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματα τους.

    Τον χορό των απεργιών ξεκινούν πάντως οι έμποροι της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας βάζουν αύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου λουκέτο στα καταστήματά τους. Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, ενώ προγραμματίζουν να αποκλείσουν το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στην Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου. Μάλιστα όπως υποστήριξαν δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

    Την Τρίτη 29 Μαρτίου τη σκυτάλη θα πάρουν τα καταστήματα των Τρικάλων, της Λάρισας και της Καρδίτσας .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενημέρωση η "ασπίδα" του καταναλωτή

    [04] Οικονομία

    Απόφαση-σταθμός για τα στεγαστικά

    15/3/2005 9:03:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένα χρόνιο αίτημα των δανειοληπτών που κατήγγειλαν δύο όρους σύναψης των στεγαστικών δανείων έρχεται να δικαιώσει με απόφαση του ο Άρειος Πάγος, έπειτα από συλλογική αγωγή της οργάνωσης καταναλωτών Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κατά μεγάλης τράπεζας. Με απόφαση του κρίνει ως καταχρηστικό και παράνομο τον όρο που επιβαρύνει τον καταναλωτή με "ποινή" σε περίπτωση "πρόωρης εξόφλησης" του δανείου, ύψους 2,5% επί του προεξοφλούμενου κεφαλαίου.

    Δικαιολογώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο Άρειος Πάγος επισημαίνει ότι η εν λόγω επιβάρυνση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στην περίπτωση του κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς η τράπεζα, επανατοποθετώντας τα χρήματα, επιτυγχάνει την ίδια επιτοκιακή απόδοση και δεν υφίσταται καμία ζημία. Ούτε μπορεί η τράπεζα να αξιώνει τίμημα για την παροχή της δυνατότητας πρόωρης εξόφλησης γιατί αυτή είναι δικαίωμα του δανειολήπτη.

    Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή των ποσών αυτών. Να σημειωθεί ότι η "ποινή προεξόφλησης" έχει χαρακτηρισθεί καταχρηστική και με παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις.

    Ο δεύτερος όρος κατά του οποίου αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος αφορά τον τρόπο υπολογισμού των τόκων, που βασίζεται σε έτος 360 ημερών αντί 365 ή 366 ημερών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πρόσθετα ο δανειολήπτης.

    Εξάλλου, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής) ανακοινώνει ότι ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων επί των ομαδικών αγωγών που οργανώνει για την επιστροφή των "εξόδων δανείου". Για περισσότερες πληροφορίες, ενημέρωση ή καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της οργάνωσης στο τηλέφωνο 210 330 44 44.

    Σχετικά Links:

    http://www.ekpizo.gr/

    [05] Οικονομία

    Οδηγίες για το Ε9 έδωσε το Υπ. Οικονομικών Άρχισε η υποβολή των δηλώσεων

    15/3/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας. Επίσης, οι επιχειρήσεις με τζίρο έως και 300.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ, θα μπορούν να υποβάλουν στην εφορία δήλωση αυτοελέγχου με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να περαιώσουν τις χρήσεις 2003-2004, εφόσον δηλώσουν στην εφορία γι' αυτές εισόδημα, όπως προκύπτει με βάση την εφαρμογή του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους. Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 με τα ακίνητα , έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.

    Οι καταληκτικές ημερομηνίες

    Οι ημερομηνίες λήγουν σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ:

    15 Μαρτίου: 1 16 Μαρτίου: 2 17 Μαρτίου: 3 18 Μαρτίου: 4 21 Μαρτίου: 5 22 Μαρτίου: 6 23 Μαρτίου: 7 24 Μαρτίου: 8 28 Μαρτίου: 9 29 Μαρτίου: 10,20,30, 40, 50 30 Μαρτίου: 60,70, 80, 90, 00

    Να σημειωθεί ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους θα αρχίσουν να λήγουν στις αρχές Μαΐου.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Για την ιστορία του Ολυμπιακού

    15/3/2005 11:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Αναμφίβολα το 1-3 είναι αρκετά βαρύ σκορ για να κυνηγήσει ο Ολυμπιακός την πρόκριση, όμως όπως η Νιούκαστλ εξακολουθεί να "φοβάται" το ματς, ακόμη και μετά από αυτό έτσι και ο Ολυμπιακός θα κυνηγήσει το θαύμα με στόχο ό,τι καλύτερο. Εξάλλου η ιστορία της ομάδας του Πειραιά και το βαρύ όνομα, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παρατάει το οποιοδήποτε παιχνίδι. Αυτό εξάλλου δήλωσε και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατά την αποψινή συνέντευξη Τύπου, που είπε χαρακτηριστικά, "Θα παίξουμε για το όνομα και την ιστορία του Ολυμπιακού". Συνεχίζοντας πως δεν είναι ντροπή να πιστεύουν οι παίκτες πως μπορούν να τα καταφέρουν και να πάρουν την πρόκριση μέσα στο Νιούκαστλ. "Μετά την ήττα με 3-1 στο Καραϊσκάκη, θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από εμάς. Σίγουρα έχουμε ελάχιστες πιθανότητες, αλλά θα προσπαθήσουμε. Δεν είναι ντροπή να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο Ολυμπιακός έχει όνομα και ιστορία και θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό"

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σε διαθεσιμότητα ο Γερμανάκος

    15/3/2005 11:08:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Μιχάλης Γερμανάκος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο πατέρας του, Μάκης Γερμανάκος, για τα σφυρίγματά του στον αγώνα Χαλκηδόνας-Ξάνθης (2-1) και ειδικά για την πολυσυζητημένη φάση του πέναλτι της φιλοξενούμενης ομάδας, που χτυπήθηκε τρεις φορές. Ο διαιτητής του Συνδέσμου Αθηνών τέθηκε σε διαθεσιμότητα, παρά το γεγονός ότι δεν παραπεμπόταν στην Πειθαρχική Επιτροπή, σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας, κ. Κακλαμάνου.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πλήρωσε και ζητάει τα ρέστα!

    15/3/2005 11:03:00 μμ

    Συντάκτης:

    Έπειτα από αρκετό καιρό τελικά σήμερα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ πήραν χρήματα από τα χρωστούμενά τους, αφού η διοίκηση κατέβαλλε ποσό ύψους 320.000 ευρώ. Οι παίκτες μετά την απογευματινή προπόνηση, συναντήθηκαν με το τεχνικό τιμ και την αντιπροσωπεία της διοίκησης και έπειτα από κάτι περισσότερο από δύο ώρες είχαν καταβληθεί σε όλους οι δόσεις που τους αναλογούσαν. Ωστόσο ο κ. Γούμενος αφού έκανε αυτό που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό, "τράβηξε και το αυτί" των ποδοσφαιριστών του λόγω του ότι προχώρησαν σε απεργία από την προπόνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά, "Ποτέ δεν είπα ότι είμαι ζάπλουτος και ότι μπορώ να καλύπτω άμεσα όλες τις οφειλές. Δείτε πού ήταν ο σύλλογος, όμως, και πού είναι τώρα. Δεν έπρεπε να γίνει αποχή από την προπόνηση (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα). Με εκθέσατε κι εμένα και το σύλλογο με αυτό που έγινε".

    [09] Υγεία

    Κατασχέθηκαν επικίνδυνες πατάτες

    15/3/2005 9:21:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την ύπαρξη παθογόνου βακτηρίου σε αιγυπτιακές πατάτες ανίχνευσαν οι έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αμέσως σήμανε συναγερμός και οι συγκεκριμένες παρτίδες μπλοκαρίστηκαν. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα καμία ποσότητα με το εν λόγω βακτήριο και ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις για την πλήρη επιβεβαίωση της παρουσίας του βακτηρίου, γεγονός το οποίο θα σημάνει την άμεση διακοπή των εισαγωγών από την Αίγυπτο. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Κοντός τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο σοβαρές ενδείξεις για την παρουσία του βακτηρίου, ωστόσο με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα δοθεί τελική απάντηση. Όπως έγινε γνωστό, εν πλω προς τη χώρα μας βρίσκονται πέντε πλοία με 80.000 τόνους πατάτα.

    [10] Κοινωνία

    Χωρίς ταξί την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη

    15/3/2005 11:35:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χειρόφρενο τραβούν οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης από τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης και για ένα 24ωρο. Ενόψει της ανακοίνωσης του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, επαναφέρουν το αίτημα τους για παραχώρηση εισόδου των αυτοκινήτων τους στις λεωφορειολωρίδες. Οι τέσσερις εταιρίες ραδιοταξί της συμπρωτεύουσας θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, ξεχωριστές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 March 2005 - 22:03:26 UTC