Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβουλές για ασφαλή Σαρακοστή
  • [02] Δερματολογικό τεστ για την καρδιά
  • [03] Απεργούν οι γιατροί
  • [04] Επιθέσεων συνέχεια στη Βαγδάτη
  • [05] Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο
  • [06] Επιχορηγούνται 17.650 θέσεις εργασίας
  • [07] Μόνιμος κάτοικος Αθηνών η ΔΕΜΑ
  • [08] Φιλική νίκη για τις ΗΠΑ
  • [09] Δια χειρός Ζλαγιέτα!
  • [10] Πικρή νίκη για την Άρσεναλ
  • [11] Η πρωτάρα "πάτησε" την φιναλίστ

    [01] Κοινωνία

    Συμβουλές για ασφαλή Σαρακοστή

    10/3/2005 1:28:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΕΦΕΤ

    Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και ο κατάλογος με τα ψώνια των νοικοκυριών κατακλύζεται από τα παραδοσιακά "επιβεβλημένα" αλλά και αγαπημένα εδέσματα της Σαρακοστής. Στη Βαρβάκειο αγορά η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη, η ποικιλία μεγάλη και η παρουσία των καταναλωτών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με αναμενόμενη κορύφωση την Κυριακή και ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα. Οι τιμές από την πλευρά τους και αυτές ποικίλουν. Το ύψος τους κυμαίνεται στα συνηθισμένα επίπεδα σε συνάρτηση με την ποιότητα των προϊόντων, με εξαίρεση ορισμένα όπως το χταπόδι και οι σουπιές που παρουσιάζουν αύξηση από 3%-5% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές για το χταπόδι ξεκινούν από 2,98 και φτάνουν έως 12 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, για τα καλαμάρια κυμαίνονται από 4,5 έως 8 ευρώ, οι σουπιές από 5,5 έως 7, ενώ τα θράψαλα ξεκινούν από 3 και φτάνουν έως και 6 ευρώ. Τα μύδια οι καταναλωτές θα τα βρουν από 2 ευρώ, τις γυαλιστερές από 6 έως 8 ευρώ, ενώ τα χτένια και τα κυδώνια από 10 ευρώ. Όσο για την τιμή του χαλβά κυμαίνεται από 3,20 έως και 8 ευρώ, ενώ ο ταραμάς ξεκινά από 6,5 έως και 20 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα. Σημαντικό σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ποτέ δεν πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα είναι το θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ δίνει μια σειρά χρήσιμων συμβουλών για τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στην επιλογή των προϊόντων προκειμένου να αποφύγουν το εξαιρετικά δυσάρεστο ενδεχόμενο μιας τροφικής δηλητηρίασης από ακατάλληλα θαλασσινά.

    Τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής

    Τα χαρακτηριστικά για το φρέσκο χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά είναι:

    η επιφάνειά τους να είναι υγρή και γυαλιστερή η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

    Τα χαρακτηριστικά για τα φρέσκα οστρακοειδή όπως τα στρείδια, τα μύδια, οι αχιβάδες και τα κυδώνια είναι :

    Εφ΄ όσον πουλιούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται : - από το κέλυφος το οποίο είναι κλειστό και πολύ δύσκολα ανοίγει, - από το ερμητικό κλείσιμο του ανοίγματος του κελύφους όταν προσπαθούμε να το κλείσουμε, μετά το άνοιγμα από την σάρκα που είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή και από την κίνηση που προκαλείται στη σάρκα μετά από τσίμπημα με το πιρούνι ή με λίγες σταγόνες λεμονιού.

    Στα αποφλοιωμένα μύδια που είναι πάνω σε πάγο θα πρέπει η σάρκα να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

    Για τις κονσέρβες που διατηρούνται εντός και εκτός ψυγείου θα πρέπει:

    να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου, οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις συσκευασίας, ιδιαίτερα τη λήξη του χρόνου διατήρησης, να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός ΕΟΚ της επιχείρησης. Επίσης θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

    Στον αλατισμένο μπακαλιάρο, τη λακέρδα και τονολακέρδα, η αλλοίωση φαίνεται με κοκκινωπό χρώμα και δυσοσμία,

    Στα παστά και καπνιστά ιχθυηρά η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και γλοιώδη σάρκα

    Στο μαύρο χαβιάρι και το μπρίκ, η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και υγροποίηση.

    Στον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.

    Τα χαρακτηριστικά για τις φρέσκιες γαρίδες, τους αστακούς και τα καβούρια είναι:

    τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν τη αίσθηση ζέστης όταν βυθίσουμε το χέρι στο κιβώτιο που τις περιέχει.

    Τέλος ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι για την υγιεινή και την καταλληλότητα των τροφίμων όπως και για την αποφυγή παραπλάνησης, σοβαρό ρόλο παίζουν:

    α) η προσοχή στις πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων

    β) η προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των συνήθων χαρακτηριστικών των τροφίμων (οσμή, χρώμα κ.λ.π.)

    γ) η διαχείριση των τροφίμων από τον ίδιο τον καταναλωτή (θερμοκρασία συντήρησης, μαγείρευμα κ.λ.π.)

    δ) η σύγκριση τιμών και ποιότητας και

    ε) η αποφυγή αγορών από πλανόδιους μικροπωλητές και "ανώνυμα" σημεία πώλησης

    [02] Υγεία

    Δερματολογικό τεστ για την καρδιά

    10/3/2005 11:00:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ένα απλό δερματολογικό τεστ μπορεί να διαγνώσει καρδιαγγειακές παθήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Το τεστ, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 54ου ετήσιου Συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, μπορεί να δώσει μέσα σε μερικά λεπτά μετρήσεις των επιπέδων χοληστερόλης του δέρματος, καταδεικνύοντας την ύπαρξη κινδύνου ακόμη και σε ασθενείς που εμφανίζονται υγιείς. Η αξιοπιστία του εν λόγω ειδικού δερματολογικού ελέγχου αντιπαραβλήθηκε με μια από τις πιο περίπλοκες και ακριβές μεθόδους διάγνωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, τον υπέρηχο, και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

    Στις δοκιμές συμμετείχαν 80 εθελοντές. Αφού υπεβλήθησαν στο δερματολογικό τεστ, εξετάστηκαν και με τη μέθοδο των υπερήχων για τη διαπίστωση τυχόν αποφράξεων στις δυο καρδιακές αρτηρίες. "Τα αποτελέσματα δεν απείχαν σημαντικά μεταξύ τους" δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας James Stein, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάντισον στο Ουισκόνσιν.

    Κληθείς να σχολιάσει ο συνάδελφος του Gerald Fletcher καθηγητής ιατρικής στην Πανεπιστημιακή Κλινική Mayo, έκανε λόγο για πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, ωστόσο τόνισε ότι οι αιματολογικές εξετάσεις δεν παύουν να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Τόνισε, όμως, ότι όσο περισσότερες επιλογές έχουν οι ασθενείς τόσο το καλύτερο.

    Το τεστ κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά στην τιμή των 25 δολαρίων.

    [03] Κοινωνία

    Απεργούν οι γιατροί

    10/3/2005 7:31:00 πμ

    Συντάκτης:

    Μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Οι γιατροί διεκδικούν την καταβολή των εφημεριών περασμένων μηνών, νέο μισθολόγιο και προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων στα τμήματα του ΕΣΥ.

    [04] Ιράκ

    Στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους Επιθέσεων συνέχεια στη Βαγδάτη

    10/3/2005 10:18:00 πμ

    Συντάκτης:

    Νεκρός από τα πυρά ανταρτών έπεσε σήμερα ο διοικητής κεντρικού αστυνομικού τμήματος της Βαγδάτης, Ahmed Abeis. Ο τελευταίος δέχτηκε επίθεση από ένοπλους μοτοσικλετιστές την ώρα, που κατευθυνόταν προς το γραφείο του. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν δυο ακόμη αστυνομικοί. Νωρίτερα, βλήματα όλμων ρίφθησαν εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην πόλη Χίλα νότια της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άμαχος και να ξεσπάσει μάχη ανάμεσα σε στρατιώτες και επιτιθέμενους ενόπλους. Κατά τη διάρκεια της μάχης εκτοξεύτηκε από αστοχία μια χειροβομβίδα, η οποία έπληξε γειτονικό σπίτι με αποτέλεσμα μια γυναίκα να βρει ακαριαίο θάνατο και ακόμη τρεις άνθρωποι να τραυματιστούν. Οι εχθροπραξίες αυτές έρχονται μια μέρα μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην ιρακινή πρωτεύουσα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 20. Σύμφωνα με ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ στην περιοχή οι επιθέσεις ανταρτών κλιμακώνονται συνεχώς μετά τις ιρακινές εκλογές.

    [05] Κόσμος

    Τουλάχιστον 16 οι νεκροί Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο

    10/3/2005 8:56:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τραγικό θάνατο βρήκαν 16 ανθρακωρύχοι, ενώ επτά ακόμη αγνοούνται έπειτα από δυστύχημα σε ορυχείο της επαρχίας Σανξί στα βόρεια της Κίνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν η κινεζική Υπηρεσία Εργασιακής Ασφάλειας και τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης συνολικά 83 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα, που σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη με αποτέλεσμα 29 να παγιδευτούν. Από αυτούς μόλις έξι διεσώθησαν, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των επτά αγνοουμένων. Υπολογίζεται, ότι κάθε χρόνο 8.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν ετησίως στα ορυχεία της Κίνας, τα νόμιμα καθώς και τα παράνομα, στα οποία τα μέτρα εργασιακής ασφαλείας είναι ανύπαρκτα.

    [06] Οικονομία

    Επιχορηγούνται 17.650 θέσεις εργασίας

    10/3/2005 8:44:00 πμ

    Συντάκτης:

    Τρία νέα προγράμματα επιχορήγησης 12.650 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών τα οποία αναφέρονται στον πολιτισμό, το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ολοκληρωμένες δράσεις από τις οποίες αναμένεται να ωφεληθούν 5.000 άνεργες Ελληνίδες, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η υπαγωγή των ενδιαφερομένων γυναικών στα προγράμματα θα γίνεται με την υποβολή μόνο μιας αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης, από τις 21 Μαρτίου.

    Πιο αναλυτικά, τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν :

    1. Μέριμνα για την ενίσχυση 5.000 γυναικών:

    α. μέσω της επιχορήγησης 1.000 νέων ελεύθερων γυναικών επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 64 ετών, που είναι εγγεγραμμένες στον Ο.Α.Ε.Δ., με το ποσό των 9.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι αν οι γυναίκες είναι μητέρες παιδιού σε προσχολική ηλικία ή φροντίζουν συγγενικά άτομα με σημαντικό βαθμό αναπηρίας, μπορούν να δημιουργήσουν την επιχείρηση στο χώρο της κατοικίας τους.

    β. μέσω της επιχορήγησης 2.500 νέων θέσεων εργασίας για 12 μηνη απασχόληση άνεργων γυναικών, ηλικίας από 18 μέχρι 64 ετών.

    γ. μέσω της επιχορήγησης 1.500 θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στο πλαίσιο του προγράμματος "stage". Σε αυτό μπορούν να υπαχθούν άνεργες γυναίκες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, για 9μηνη εργασία.

    Οι αιτήσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τα 3 προγράμματα υπέρ των γυναικών μπορούν να υποβληθούν από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου μέχρι να εξαντληθούν οι θέσεις και το αργότερο μέχρι 31 Αυγούστου 2006, στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. (Πληροφορίες: http://www.oaed.gr/ )

    Επίσης στις άλλες δράσεις του ΟΑΕΔ περιλαμβάνεται :

    2. Πρόγραμμα επιχορήγησης 6.450 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 64 ετών, για δραστηριοποίηση στους τομείς του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από το Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί με τη συμπλήρωση των θέσεων.

    3. Προγράμματα επιχορήγησης 4.500 ανέργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα

    4. Πρόγραμμα επιχορήγησης 1.700 νέων ελεύθερων επαγγελματιών στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Αφορά ανέργους ηλικίας 18 έως 64 ετών που θα ανοίξουν επιχειρήσεις υποστήριξης, παροχής υπηρεσιών, εμπορίας κλπ. στους τομείς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί σύντομα και σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος μετά την 1η Νοεμβρίου 2004.

    Σχετικά Links:

    http://www.oaed.gr/

    [07] Αθλητισμός

    Μόνιμος κάτοικος Αθηνών η ΔΕΜΑ

    10/3/2005 11:05:00 πμ

    Συντάκτης:

    Αυτή την ώρα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Amar Addadi υπογράφουν τη σχετική συμφωνία για την οριστική εγκατάσταση, στην Αθήνα, της έδρας της Δ.Ε.Μ.Α. Η εκδήλωση, που έχει επίσημο χαρακτήρα, πραγματοποιείται στην αίθουσα Συνεντεύξεων Τύπου, του ανοικτού κολυμβητηρίου στο Ο.Α.Κ.Α. Επίσης θα υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο θα παραχωρούνται στη Δ.Ε.Μ.Α. γραφεία, στο συγκρότημα του Ο.Α.Κ.Α. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από την Γ.Γ.Α. ζωντανά μέσω Internet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sportsnet.gr

    Σχετικά Links:

    http://www.sportsnet.gr/cijm/index.html

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φιλική νίκη για τις ΗΠΑ

    10/3/2005 10:54:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε καλή κατάσταση έδειξαν ότι βρίσκονται οι ΗΠΑ που σε χθεσινό φιλικό στο Φούλερτον επικράτησαν παρουσία 10.000 θεατών με 3-0 της Κολομβίας. Τα αμερικάνικα πέτυχαν οι Νούναν (25), Μάρσαλ (33) και Ματίς (66). Σε άλλο χθεσινό φιλικό του Λος Άντζελες, Μεξικό και Αργεντινή αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Η ομάδα του Μεξικού άνοιξε το σκορ με τον Φουέντες (23) και η "μπιανκοσελέστε" ισοφάρισε στο 68 με τον Ζαράτε.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δια χειρός Ζλαγιέτα!

    10/3/2005 12:31:00 πμ

    Συντάκτης:

    Σε ένα πραγματικά μεγάλο παιχνίδι που χρειάστηκε και τον επιπλέον χρόνο της παράτασης για να αναδείξει νικητή, η Γιουβέντους "έπνιξε" στον έξυπνο τρόπο παιχνιδιού της την Ρεάλ Μαδρίτης και την άφησε έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτός Τσάμπιονς Λιγκ από την φάση των "16". Ο Τρεζεγκέ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα στο 75' και ο Ζαλαγιέτα με ένα εκπληκτικό σουτ, έδωσε την νίκη στους Ιταλούς, στο 26' της παράτασης. Ο αγώνας ήταν ένα κλασσικό επιφυλακτικό ματς όταν το σκορ του πρώτου αγώνα είναι 1-0. Οι Ιταλοί μπήκαν πιο ζωηροί την στιγμή που οι Ισπανοί αν και έδειχναν ελαφρώς μουδιασμένοι, κατάφερναν να διατηρούν στιβαρή την άμυνά τους. Η ισοπαλία ήταν αναμφίβολα ένα αποτέλεσμα που ταίριαζε απόλυτα στις αναμετρήσεις του ζευγαριού αυτού και έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος. Με τον Ιμπραϊμοβιτς να έχει μια χαμένη ευκαιρία νωρίς και τον Ρονάλντο να την ισοφαρίζει με ένα σουτ λίγο άουτ, προς το τέλος του ημιχρόνου.

    Βασιλικό ξεκίνημα στην επανάληψη

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μια μεγάλη ευκαιρία για τον Ρονάλντο, που έφυγε στην αντεπίθεση και από πλάγια αριστερά εξαπέλυσε ένα δυνατό συρτό σουτ, όμως ο Μπουφόν απέκρουσε με τη βοήθεια του δοκαριού σε κόρνερ. Το καλό ξεκίνημα της Ρεάλ όμως το συνέχισε η Γιουβέντους! Ο Καπέλο αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Ντελ Πιέρο με τον Τρεζεγκέ και αποδοκιμάστηκε για αυτό από το κατάμεστο "Ντελε Άλπι", όμως τελικά δικαιώθηκε καθώς ο Γάλλος με εξαιρετικό τρόπο στο 75' άνοιξε το σκορ, ισοφάρισε το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα και έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του να κυνηγήσει την πρόκριση με σαφώς μεγαλύτερες αξιώσεις. Στα 15 λεπτά που απέμεναν δεν άλλαξε κάτι (το γκολ που πέτυχε ο Ρονάλντο στο 85΄ ακυρώθηκε ορθώς ως οφσάιντ) και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

    Πραγματική "Κυρία"

    Στον επιπλέον χρόνο και οι δύο ομάδες παρά την κούραση προσπάθησαν, όμως δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες. Μάλιστα λίγο πριν το φινάλε και συγκεκριμένα στο 114' ο Μάρκους Μερκ αναγκάστηκε να αποβάλει τους Ρονάλντο και Τακινάρντι για μια "κοκορομαχία" εκτός φάσης. Τα νεύρα όμως σβήστηκαν αμέσως αφού στην επόμενη φάση ο Ζαλαγιέτα με ένα εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή νίκησε τον Κασίγιας και έδωσε μια μεγάλη πρόκριση στην Γιουβέντους, ολοκληρώνοντας την χρονιά της Ρεάλ τόσο πρόωρα, όσο δεν είχε ξαναζήσει ποτέ και αφήνοντας την Ισπανία χωρίς εκπρόσωπο στην συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία) Κίτρινες: Εμερσον, Τακινάρντι, Τζαμπρότα - Σολάρι Κόκκινες: Τακινάρντι (114΄) - Ρονάλντο (114΄)ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Τζαμπρότα, Καναβάρο, Τιράμ, Ζεμπινά, Πεσότο (66΄ Τακινάρντι), Εμερσον, Καμορανέζι, Ντελ Πιέρο (57΄ Τρεζεγκέ), Ιμπραϊμοβιτς, Ζαλαγέτα (120΄ Ολιβέρα) ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Ραούλ Μπράβο, Ελγκέρα, Σάμουελ, Ρομπέρτο Κάρλος, Μπέκαμ (77΄ Σολάρι), Γκράβεσεν, Φίγκο, Ζιντάν (74΄ Γκούτι), Ραούλ (96΄ Οουεν), Ρονάλντο.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πικρή νίκη για την Άρσεναλ

    10/3/2005 12:10:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε σήμερα η Μπάγερν Μονάχου, παρά την ήττα της με 1-0 από την Άρσεναλ στο «Χάιμπουρι». Έτσι, η ομάδα του Φέλιξ Μάγκατ, που είχε νικήσει στο πρώτο ματς με 3-1, πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση και αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο της Γερμανίας στη διοργάνωση. Η Μπάγερν ήταν αρκετά καλή στην αρχή του αγώνα, ήλεγξε τον ρυθμό και δημιούργησε μερικές καλές ευκαιρίες. Από την πλευρά της η Άρσεναλ, μπορεί να μην άρχισε δυνατά, αλλά στη συνέχεια βελτιώθηκε, χωρίς πάντως να μπορεί να διασπάσει με αξιώσεις την αμυντική γραμμή των Γερμανών. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με μια και μοναδική καλή στιγμή για τους γηπεδούχους, με τον Ανρί στο 41'.

    Πίεση χωρίς αποτέλεσμα

    Στην επανάληψη το ματς έγινε πιο σκληρό και περιλάμβανε αρκετές κίτρινες, ενώ οι "κανονιέρηδες" κατάφεραν να κάνουν το πρώτο βήμα για την ανατροπή με τον Γάλλο να επιβεβαιώνει τον ρόλο του ηγέτη, σκοράροντας στο 66'. Ο Άσλεϊ Κόουλ βρήκε με βαθιά μπαλιά τον Ανρί, ο τελευταίος κοντρόλαρε άψογα και νίκησε τον Καν με αριστερό σουτ στην κλειστή γωνία του Γερμανού, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στα τελευταία 25 λεπτά του αγώνα. Οι Άγγλοι στη συνέχεια πίεσαν, αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν το τέρμα που θα τους έδινε την πρόκριση και η Μπάγερν ήταν η ομάδα που πανηγύριζε στο τέλος. Διαιτητής: Μάσιμο Ντε Σάντις (Ιταλία) Κίτρινες: Σαλιχάμιζιτς, Κόλο Τουρέ, Μπάλακ, Λιζαραζού ΑΡΣΕΝΑΛ: Λέμαν, Λαουρέν, Κόλο Τουρέ, Σεντέρος, Κόουλ, Λιούνγκμπεργκ (80΄ Φαν Πέρσι), Βιεϊρά, Φλαμινί (64΄ Φαμπρέγκας), Ρέγες (63΄ Πιρές), Μπέργκαμπ, Ανρί ΜΠΑΓΕΡΝ: Καν, Σανιόλ, Λούσιο, Κόβατς, Λιζαραζού, Σαλιχάμιζιτς, Μπάλακ, Ντεμικέλις, Ντάισλερ (73΄ Ζε Ρομπέρτο), Γκερέρο (85΄ Λίνκε), Πιζάρο

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η πρωτάρα "πάτησε" την φιναλίστ

    9/3/2005 11:57:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η Αϊντοχόβεν μπορεί να μην είχε φτάσει ποτέ ξανά σε φάση νοκ άουτ αγώνων στην ιστορία της, όμως ακόμη και στο ντεμπούτο της σε αυτήν, ήταν καλύτερη από την περσινή φιναλίστ του θεσμού και πήρε πανηγυρικά μια πανάξια πρόκριση. Οι Βέλγοι μετά το 1-0 του "Φίλιπς Στάντιον" επικράτησαν και μέσα στο Πριγκηπάτο απόψε με 2-0, χωρίς να αφήσουν το παραμικρό περιθώριο στους Μονεγάσκους να αντιδράσουν και να κυνηγήσουν την νίκη. Πάντως ένα γκολ από μια στημένη φάση ήταν αρκετό για να οδηγήσει σε όλα τα παραπάνω, αφού στο 27' ο Βαν Μπόμελ εκτέλεσε ένα κόρνερ και ο Βένεγκορ με κεφαλιά έκανε το 0-1. Νωρίτερα βέβαια η Μονακό είχε κάνει τις προσπάθειές της, όμως οι παίκτες της δεν κατάφεραν να της αξιοποιήσουν. Ο Καλόν μόλις στο 3', ο Σεβαντόν λίγο αργότερα και ο Πλασίλ στην συνέχεια αστόχησαν σε ισάριθμες προσπάθειες, έτσι μοιραία όταν η PSV ξάφνιασε με το 0-1, το κουράγιο για την ανατροπή δέχτηκε μεγάλο πλήγμα.

    Ο "κεφάτος" Μπίσλεϊ

    Το πλήγμα μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο που ούτε καν στην επανάληψη οι Μονεγάσκοι δεν κατάφεραν να δείξουν τα "δόντια" τους. Με εξαίρεση την φάση διαρκείας του 61' που ο Σεβαντόν και στην συνέχεια ο Σαβιόλα δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν, τίποτε άλλο δεν έχει να επιδείξει η ομάδα του Ντεσάμπ, την στιγμή που η θέληση των Βέλγων για αυτή την πρόκριση ήταν μεγάλη. Αυτό εξάλλου φάνηκε και με την είσοδο του Μπίσλεϊ στον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος δύο λεπτά αργότερα από πάσα του Κοκού διαμόρφωσε το τελικό 0-2. Από εκεί και έπειτα οι Γάλλοι έχασαν τον έλεγχο και άρχισαν το ξύλο που είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή του Ζιβέ στο 76' σε φάση που τραυμάτισε τον Φαρφάν και πολλές κίτρινες κάρτες.

    Διαιτητής: Στιβ Μπένετ (Αγγλία) Κίτρινες: Ζήκος, Μάικον, Σεβαντόν - Φαν Μπόμελ, Λι, Παρκ Κόκκινη: Ζιβέ (76΄) ΜΟΝΑΚΟ: Ρόμα, Μάικον, Ροντρίγκεζ, Ζιβέ, Εβρά, Ζήκος, Μπερνάρντι, Καλόν, Πλάσιλ (61΄ Αντεμπαγιόρ), Σαβιόλα (72΄ Νοντά), Σεβαντόν ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ: Γκόμες, Οϊγερ, Αλεξ, Μπουμά, Λι, Φαν Μπόμελ, Φόγκελ, Κοκού, Παρκ, Φένεγκορ οφ Χέσελινκ (67΄ Μπίσλεϊ), Φαρφάν (78΄ Ρόμπερτ)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 March 2005 - 12:58:43 UTC