Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
  • [02] Χριστόδουλος: "Δεν παραιτούμαι"
  • [03] Αναζητούν παντού το Βαβύλη
  • [04] Mοbius: Βραβεύοντας το αύριο
  • [05] Ανησυχία για στρατιωτικά αντίποινα
  • [06] Φάρσα τρόμου στη Ρώμη
  • [07] Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά
  • [08] Πήρε τη νίκη ο "δικέφαλος"
  • [09] Έκανε το καθήκον του
  • [10] Πρώτη και περιμένει η Μπάγερν
  • [11] Ισορροπία στη βροχή
  • [12] Παρελθόν ο Ρανιέρι από τη Βαλένθια
  • [13] Νίκησε η Πάτρα, "βύθισε" τη Λάρισα
  • [14] Κέρδισε ο Εθνικός το ντέρμπι
  • [15] Στα Λιόσια οι τίτλοι της Πάλης
  • [16] Η καρδιά θέλει πρωινό
  • [17] Επιστροφή στα ροζ για Μακεδονικό
  • [18] Πήραν φόρα οι Ιντιάνα

    [01] Κοινωνία

    "Μείζον θέμα η γαλήνευση της Εκκλησίας" Η απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

    26/2/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με επίσημη ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απάντησε σήμερα το απόγευμα στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για μη εμπλοκή του στην αποστολή Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα. Το Πατριαρχείο εμμένει στα όσα είχαν υποστηρίξει ο εκπρόσωπός Τύπου του, Ευάγγελος Μαυραγάνης και ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακού, ότι το Βαβύλη με το όνομα Απόστολος Φωκάς τον είχε στείλει στα Ιεροσόλυμα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ωστόσο, στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι προτεραιότητα έχει η γαλήνευση στο χώρο της εκκλησίας το ταχύτερο δυνατό. Για το λόγο αυτό το Πατριαρχείο παίρνει την απόφαση να διακόψει κάθε δημόσιο διάλογο για τα θέματα, που τον τελευταίο καιρό απασχολούν την επικαιρότητα. Μετά την ανακοίνωση, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας δήλωσε, ότι παραιτείται από τη θέση του νομικού συμβούλου του Πατριαρχείου επικαλούμενος διαφωνίες με το περιβάλλον Πατριάρχη Ειρηναίου.

    Διακόπτει το δημόσιο διάλογο

    "Το μείζον του ανακύψαντος θέματος δεν πρέπει να αποτελεί το ποίος απέστειλε ή συνέστησε το Βαβύλη και τους περί αυτόν, αλλά η το ταχύτερον δυνατόν γαλήνευση της Εκκλησίας" επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση-απάντηση του Πατριαρχείου.

    Και το κείμενο συνεχίζει: "το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων διακόπτει ενταύθα κάθε δημόσιον επ αυτού διάλογον, ελπίζοντας εις την κατανόηση των αγαθών προθέσεων ταύτης της αποφάσεως και προσευχόμενον υπέρ της ειρήνης της ενότητας και της καταλλαγής".

    Παράλληλα, το Πατριαρχείο απευθύνει έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουν το θέμα υπεύθυνα και να αποφεύγουν δηλώσεις που συγχέουν τα εκκλησιαστικά με τα εθνικά ζητήματα "και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημία εις τα δίκαια του ευσεβούς γένους των Ελλήνων".

    Η ανακοίνωση αυτή έφερε την παραίτηση του Αλέξη Κούγια από τη θέση του νομικού συμβούλου του Πατριαρχείου. Ο κ Κούγιας με γραπτή του δήλωση δικαιόλογησε την απόφαση αυτή στη βάση σοβαροτάτων διαφωνιών του "με το περιβάλλον του Πατριάρχου Ειρηναίου για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί η προσπάθεια δυσφημήσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από εξωθεσμικά κέντρα και μυστικές υπηρεσίες, που ευρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με ανήθικους ανθρώπους στην Ελλάδα και τα Ιεροσόλυμα".

    Εμμένει στην παραίτησή του ο Θεόκλητος

    Στο μεταξύ την Τρίτη θα υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, υπέρ του οποίου τάσσονται, με ψήφισμά τους, οι κληρικοί της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Θεόκλητος σήμερα μιλώντας από το ιερό βήμα στους πιστούς της Καρδίτσας, τόνισε, ότι εμμένει στην απόφασή του να παραιτηθεί

    "Η απόφασή μου είναι καθοριστική για να σωθεί το κύρος της Εκκλησίας", επεσήμανε.

    Ο ίδιος παραδέχτηκε, ότι το μόνο λάθος του ήταν να εισηγηθεί την πρόσληψη ενός ιερέα που είχε προβεί σε ένα σφάλμα, εννοώντας τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

    Την ίδια ώρα, οι πιστοί που είχαν συρρεύσει στο μητροπολιτικό ναό, επευφημούσαν το Μητροπολίτη και του ζητούσαν να ανακαλέσει την απόφασή του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χριστόδουλος: "Δεν παραιτούμαι"

    [02] Κοινωνία

    Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλος: "Δεν παραιτούμαι"

    25/2/2005 9:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/2/2005 7:07:19 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Η κάθαρση είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση, υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη, που έδωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, αποκαλύπτοντας, πως είχε σκεφθεί το ενδεχόμενο παραίτησης, αλλά το απέρριψε, καθώς θεωρεί, ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος. Σχετικά με την παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, γνωστοποίησε, ότι είχε ειδοποιηθεί από το πρωί για το γεγονός. Επίσης, επανέλαβε, ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην αποστολή των Βαβύλη, Τριανταφυλλάκη και Νικόδημου στα Ιεροσόλυμα. Μάλιστα, δήλωσε, πως είχε συναντήσει το Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα το 2001, ως "σεκιούριτι", αλλά από εκεί και πέρα, δε θυμάται αν τον έχει ξανασυναντήσει. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απομακρύνει από το περιβάλλον του τον εκπρόσωπο Τύπου, αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου. Σχετικά με τον Ιάκωβο Γιοσάκη, τόνισε, πως όταν τον είδε κυριολεκτικά "ζεματίστηκε", αλλά δεν μπορούσε να του ζητήσει "να βγει έξω".

    Δε θεωρεί εαυτόν μέρος του προβλήματος

    "Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παραιτείται, εξοντώνεται από τους εχθρούς του" είχε δηλώσει νωρίτερα, εξερχόμενος από την Αρχιεπισκοπή ο κ. Χριστόδουλος.

    Στη συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha μίλησε για την κρίση, που περνά η Εκκλησία της Ελλάδος τον τελευταίο καιρό, μετά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα και διαφθορά στους κόλπους της.

    "Από την σκέψη μου έχουν περάσει όσα φαντάζεστε αλλά και πολλά άλλα που δεν φαντάζεστε" δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως απέρριψε το ενδεχόμενο της παραίτησης, καθώς δε θεωρεί εαυτόν μέρος του προβλήματος. Τόνισε, πάντως, πως εκείνος οφείλει να είναι επικεφαλής στην αυτοκάθαρση της Εκκλησίας, με τη στήριξη της Ιεραρχίας.

    Σχετικά με την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, δήλωσε, πως η απόφαση ελήφθη κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ενώ ο μητροπολίτης τον είχε ενημερώσει για το γεγονός από το μεσημέρι της Παρασκευής.

    Όσον αφορά στον εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής, πατέρα Επιφάνιο Οικονόμου, που τελεί εν αναγκαστική αδεία, και την ενέργεια του να εξαπατηθεί από άγνωστο, που προσπάθησε να του πουλήσει κασέτα με σκάνδαλα αρχιερέα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να τον απομακρύνει από το περιβάλλον του, ανάλογα με την πορεία των ερευνών γύρω από την υπόθεση. Μάλιστα, αποκάλυψε, πως έμαθε για το περιστατικό από τον ίδιο τον Επιφάνιο, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά, πως εξαπατήθηκε.

    Για τη δράση Βαβύλη

    Σχετικά, με τον αν υποψιάζεται, ότι μπορεί πίσω από τις τελευταίες αποκαλύψεις να κρύβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δήλωσε, πως κάτι τέτοιο ούτε καν τολμά να το υποθέσει.

    Όσον αφορά τη δήλωση του εκπροσώπου του Πατριάρχη Ειρηναίου, ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε τον Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα, υποστήριξε, ότι δεν έστειλε κανένα από τους τρεις (σσ. Βαβύλη, Τριανταφυλλάκη, αρχιμανδρίτη Νικόδημο), ωστόσο δεν αρνήθηκε, ότι γνώριζε προσωπικά τον Απόστολο Βαβύλη και ότι συναντήθηκε μαζί του και μετά την καταδίκη του για την υπόθεση των ναρκωτικών και την αποφυλάκισή του.

    Σε αυτό το σημείο, να πούμε ότι ο νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αλέξης Κούγιας, σχολιάζοντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, επεσήμανε πως ο φερόμενος ως εκπρόσωπος Τύπου του Πατριάρχη, δημοσιογράφος Βαγγέλης Μαυραγάνης, δεν εξέφραζε τον Ειρηναίο όταν αναφέρθηκε σε δήλωσή του για την αποστολή του Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η σχετική αντίδραση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αναφερόμενο στις απόψεις που θέλουν το Φανάρι πίσω από την εκκλησιαστική κρίση, ανακοίνωσε πως δεν έχει καμία ανάμειξη στα όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

    Η περιβόητη επιστολή ήταν για πανεπιστήμιο του εξωτερικού

    Για τη συστατική επιστολή, που είχε συντάξει για τον Βαβύλη, ο κ. Χριστόδουλος υπογράμμισε, ότι την έδωσε πολύ πριν ο Βαβύλης συλληφθεί για μεταφορά ναρκωτικών, αναφέροντας, πως συνέταξε την επιστολή επειδή του το ζήτησαν οι γονείς του Βαβύλη, για να τη χρησιμοποιήσει σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Μάλιστα, σχετικά με τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, επεσήμανε, πως όταν τον γνώρισε "δεν έδειχνε την εικόνα του ανθρώπου, που έδειξε αργότερα".

    Αποκάλυψε επίσης, πως συνάντησε τον Βαβύλη στις φυλακές Βόλου, όπου ως Μητροπολίτης Δημητριάδος είχε πάει για παρηγοριά στους κρατούμενους, ενώ ο καταζητούμενος Βαβύλης επισκέφθηκε τον κ. Χριστόδουλο και μετά την αποφυλάκισή του.

    Όπως είπε, η τελευταία φορά, που τον συνάντησε εν γνώση του, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2001 στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο, όπου ο Βαβύλης φορούσε στολή "σεκιούριτι" και υπέθεσε, ότι είχε προσληφθεί στο Πατριαρχείο. Από εκεί και πέρα δήλωσε, πως δε θυμάται να τον έχει ξανασυναντήσει, ενώ αρνήθηκε, ότι τον έχει δει ρασοφόρο.

    Για Γιοσάκη: "Δεν μπορούσα να του πω να βγει έξω"

    Για τον Ιάκωβο Γιοσάκη και την επίσκεψη του τελευταίου στην Αρχιεπισκοπή μαζί με δικαστικούς λειτουργούς, επεσήμανε, πως δε γνωρίζει αν κάποιοι από τους δικαστικούς, που τον επισκέφθηκαν τότε σήμερα κατηγορούνται ως επίορκοι, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε, πως όταν είδε το Γιοσάκη στην ουρά των επισκεπτών, στην κυριολεξία "ζεματίστηκε", αλλά δεν μπορούσε να του ζητήσει να περάσει έξω. Επίσης, αρνήθηκε, ότι είχε ποτέ προβλήματα με τη δικαιοσύνη, ή ότι ενδιαφερόταν για τη "διευθέτηση" δικαστικών υποθέσεων της Εκκλησίας. Ακόμα, αρνήθηκε, ότι έχει στην κατοχή του οποιαδήποτε περιουσία, κινητή ή ακίνητη, καλώντας όποιον θέλει να αναζητήσει τις σχετικές πληροφορίες στα υποθηκοφυλακεία της χώρας, στο όνομα Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης.

    Ανακοίνωσε την παραίτησή του ο Θεόκλητος

    Μπροστά στο ποίμνιό του στο μητροπολιτικό ναό της Καρδίτσας, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος ανακοίνωσε την παραίτησή του, την οποία, όπως είπε, θα υποβάλει την Τρίτη "με γαλήνια ψυχή". Όπως είπε, μάλιστα, κατέληξε στην απόφαση αυτή όχι γιατί είναι ένοχος αλλά για να σώσει το κύρος της εκκλησίας, μπροστά στον καταιγισμό των συκοφαντιών και των αναληθειών, που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για το πρόσωπό του και όχι μόνο.

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος δικαιολογώντας την παραίτησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Δεν θέλω να πουν ότι ο πνευματικός μου πατέρας μου χαρίστηκε, ενώ άλλους μητροπολίτες τους εξωθεί από τις μητροπόλεις. Την απόφαση την πήρα με πολύ πόνο. Δεν θυσιάζομαι, γιατί δεν είμαι άξιος για να θυσιαστώ".

    Όπως είπε, ευχή του ο διάδοχός του να είναι παιδί από τα σπλάχνα της περιφέρειας αυτής.

    Η ανακοίνωση της παραίτησης συγκλόνισε τους πιστούς, οι οποίοι ξέσπασαν μέσα στο ναό, φωνάζοντας "άξιος". Μάλιστα, δεκάδες πιστοί έμειναν ως αργά το βράδυ έξω από το Επισκοπίο ζητώντας του να αναθεωρήσει την απόφασή του.

    Ο κ. Θεόκλητος την προσεχή Τρίτη θα την υποβάλλει την παραίτηση του στην Ιεραρχία.

    Ο μητροπολίτης Θεόκλητος είχε εκλεγεί μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων στις 14 Οκτωβρίου 1999.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε, ότι η Κυβέρνηση περιμένει τολμηρές αποφάσεις για κάθαρση στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

    "Τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης θα βοηθήσουν, με τυχόν εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων, όπου αυτός κρίνεται απαραίτητος", τόνισε. Επίσης, διευκρίνισε, ότι οι όποιες ρυθμίσεις "γίνονται σε σύμπνοια με την Εκκλησία και ότι δεν τίθεται κάποιο "τελεσίγραφο" προς την Εκκλησία.

    Αναφορικά με τη δήλωση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία δήλωσε, πως "δε θέτουμε θέμα παραίτησης του Αρχιεπισκόπου", ο κ. Αντώναρος επανήλθε σε παλαιότερη δήλωσή του, υπογραμμίζοντας, πως "ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας".

    Σε ερώτηση τέλος, αν η Κυβέρνηση επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, ως προηγούμενη Κυβέρνηση, για τη δράση του Βαβύλη, σημείωσε, πως η έρευνα συνεχίζεται και άρα το ερώτημα είναι πρόωρο.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, ότι η ΝΔ επιχείρησε να προσεταιριστεί την Εκκλησία και να την χρησιμοποιήσει για μικροκομματικά παιχνίδια, αναφέροντας τα εναντίον του φυλλάδια, που στάλθηκαν προεκλογικά. Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επέκρινε προσωπικά τον κ. Χριστόδουλο, αλλά διερωτήθηκε "ποιος μίλησε για τη Δεξιά του Κυρίου" και "ποιος έλεγε ευτυχώς οι καιροί αλλάζουν";

    Επίσης, 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν με επιστολή τους στην πρόεδρο της Βουλής, η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνει ενώπιον της Προέδρου της Βουλής κι όχι του Αρχιεπισκόπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ραγδαία πτώση...

    [03] Κοινωνία

    Έρευνες και σε μοναστήρια Αναζητούν παντού το Βαβύλη

    26/2/2005 4:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/2/2005 5:05:00 μμ)

    Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό εντός και εκτός Ελλάδας οι έρευνες για τον εντοπισμό του Απόστολου Βαβύλη. Χθες κατέθεσε στην Ασφάλεια του Βόλου η μητέρα του, η οποία υποστήριξε, ότι η δε γνωρίζει τίποτα για τη δράση του πέρα από την εμπλοκή του στο παρελθόν με υποθέσεις ναρκωτικών. Πρόσθεσε ακόμη πως έχει να δει το γιο της από τα Χριστούγεννα, αλλά παραδέχθηκε, ότι της τηλεφωνεί. Ωστόσο, αρνήθηκε, ότι γνωρίζει, που βρίσκεται. Παράλληλα, μιλώντας στη ΝΕΤ υποστήριξε πως ο γιος της είναι άρρωστος και κυνηγημένος. Την ίδια ώρα νέα στοιχεία για την πολυπλόκαμη δράση του βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η Νέα Ελληνική Τηλεόραση αποκάλυψε μια περίεργη αγορά επαγγελματικού τηλεπικοινωνιακού υλικού από πολυεθνική εταιρία στο όνομα της πρώην συζύγου του Μάλυ Κοέν.

    "Ύποπτη" αγορά από την πρώην σύζυγό του

    Η Κοέν φέρεται να αγόρασε ειδικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, από πολυεθνική εταιρία, που ειδικεύεται σε παραγωγή επαγγελματικών συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το τι ακριβώς κομμάτια εξιοπλισμού περιλάμβαναν οι αγορές της.

    ’ξιο αναφοράς είναι, όμως, ότι ο Βαβύλης στην επιστολή που φέρεται να απέστειλε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίο το Δεκέμβριο του 2002 του πρότεινε μεταξύ άλλων να υλοποιήσουν το σχέδιο για δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού στο Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, οι Αρχές εκτός από το Βαβύλη προσπαθούν να εντοπίσουν και τα πρόσωπα με τα οποία ο καταζητούμενος είχε στενές σχέσεις μέχρι τον Ιανουάριο.

    Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας νεαρός ιερομόναχος 20-22 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκείνων, που τον είχαν δει είναι ιδιαίτερα καχεκτικός και χλωμός.

    Μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε τρία μοναστήρια στη Βόρεια Ελλάδα.

    [04] Τεχνολογία

    Mοbius: Βραβεύοντας το αύριο

    26/2/2005 3:45:00 μμ

    Συντάκτης:

    Καινοτομία και έμπνευση, τεχνολογία και ποιότητα, προώθηση της αισθητικής και διάδοση της γνώσης είναι μερικά από τα κριτήρια που καλούνται να εκπληρώσουν οι συμμετοχές στο διαγωνισμό για τα βραβεία πολυμέσων Mobius. Ένας μοναδικός στο είδος του θεσμός με γαλλική καταγωγή και με διεθνή εμβέλεια πια, που έχει σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας των multimedia. Η χώρα μας, που μετρά αρκετές εθνικές συμμετοχές και μία διοργάνωση, ετοιμάζεται για ακόμα μια δυναμική εκπροσώπηση στο διεθνή διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη νήσο Reunion στις 22 και 23 Μαρτίου. Και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ελληνικού Φεστιβάλ Πολυμέσων και Internet Mοbius και καθηγητή Νέων Τεχνολογιών κ. Μιχάλη Μεϊμάρη, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Ποια παραγωγή θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας; Αυτό θα το μάθετε αν βρεθείτε στην τελετή απονομής των Εθνικών Βραβείων Mοbius που θα γίνει στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου, στις 17.00, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (ifa).

    Ενας διεθνής θεσμός και με ελληνική ιστορία

    Το ποιος θα ταξιδέψει με το Μεγάλο Ελληνικό Βραβείο Mοbius, ανά χείρας, μέχρι τη Reunion στα τέλη Μαρτίου για να δώσει μάχη για λογαριασμό της χώρας μας, δεν είναι γνωστό, καθώς μόλις έκλεισε η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών. Γνωστό όμως είναι ότι θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με αντιπάλους από χώρες της Ευρώπης και της αμερικανικής ηπείρου, αλλά και από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

    Τώρα τα μέλη της ελληνικής κριτικής επιτροπής σηκώνουν τα μανίκια και ρίχνονται στη δουλειά προκειμένου να αναδείξουν το Μεγάλο Νικητή, αλλά και τους καλύτερους σε κάθε κατηγορία και συγκεκριμένα στις "Επιστήμες", στον "Πολιτισμό", στην "Εκπαίδευση" και στη "Μυθοπλασία".

    Οι ελληνικές συμμετοχές για τίτλους DVD/CD-ROM και web-sites που θα αξιολογηθούν, όπως δήλωσε στην ERT Online, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Μεϊμάρης, είναι 33 στον αριθμό και ορισμένες από αυτές ήδη ξεχωρίζουν, ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

    Ποιες όμως είναι σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ελληνικής παρουσίας στο θεσμό; Πρώτα να πούμε ότι η εκδήλωση έγινε για πρώτη φορά το 1992 με την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Paris 8. Μετά από μερικά χρόνια και με την υποστήριξη πολλών διεθνών οργανισμών άνοιξε τα φτερά του για το διεθνές σκηνικό με την πραγματοποίηση του στο Πεκίνο, το 2000. Η ελληνική εκπροσώπηση ήταν δυνατή και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, μας λέει ο κ. Μειμάρης. Αφενός έφυγε με το 2ο Βραβείο στην αποσκευές της, για την παραγωγή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη με τίτλο "Μελίνα", αλλά και με την ευθύνη να οργανώσει το διεθνή διαγωνισμό επί ελληνικού εδάφους το 2003. Όπερ και εγένετο με την προσθήκη, μάλιστα, άλλης μίας ελληνικής διάκρισης στην ιστορία της διοργάνωσης. Τότε το βραβείο "Πολιτισμού" είχε αποσπάσει το έργο "Ακρόπολη: ’νθη της Πέτρας" μια υψηλής ποιότητας δουλειά του Πανεπιστημίου της Πάτρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Εμείς να ευχηθούμε φέτος το μεγάλο Βραβείο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μobius να βρεθεί σε ελληνικά χέρια...

    [05] Μ. Ανατολή

    Ανησυχία για στρατιωτικά αντίποινα

    26/2/2005 1:52:00 μμ

    Συντάκτης:

    Με το φόβο ισραηλινών στρατιωτικών αντιποίνων ξημέρωσε η επομένη της επίθεσης αυτοκτονίας σε νυχτερινό κλαμπ του Τελ Αβίβ, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερεις άνθρωποι. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που είχε σήμερα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας στη Ραμάλα, δεσμεύτηκε για προσαγωγή των υπεύθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες "μιας τρίτης πλευράς που θέλει να σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία". Αυτές οι αναφορές του Αμπάς απορρέουν, όπως δήλωσε και ο ίδιος, από το γεγονός ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις έχουν απορρίψει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση. Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί απειλούν με ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις. "Η απάντηση θα είναι ακριβής και θα αφορά άμεσα τα στοιχεία που εμπλέκονται στην επίθεση", μετέδωσε ο ραδιοσταθμός της χώρας επικαλούμενος ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου ’μυνας. Ήδη, ο στρατός πραγματοποίησε επιδρομή σε χωριό κοντά στην Τουλκαρέμ και συνέλαβε πέντε άτομα, δυο εκ των οποίων είναι αδερφοί του καμικάζι. Χθες λίγο μετά την επίθεση οι αρχές είχαν συλλάβει άλλα δύο άτομα.

    Μυστήριο η "πατρότητα" της επίθεσης

    Η επιδρομή έγινε στο χωριό Ντέιρ αλ-Γκουσούν, ανατολικά της Τουλκάρεμ, στη Δυτική Όχθη, όπου συνελήφθησαν μεταξύ άλλων τα δύο αδέρφια του 22χρονουν καμικάζι Αμπντάλα Μπαντράν.

    Παλαιστινιακές πηγές, αναφέρουν πως ο βομβιστής ήταν μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ ’κσα, που χρηματοδοτούνται από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, αν και εκπρόσωπος της οργάνωσης από τη Βηρυτό αρνήθηκε τις κατηγορίες.

    Την ευθύνη είχε αναλάβει λίγο μετά την επίθεση πυρήνας της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η ηγεσία της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για το θέμα και ότι εξακολουθεί να τηρεί την εκεχειρία που συμφώνησε ο Αμπάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στη σύνοδο κορυφής της 8ης Φεβρουαρίου.

    Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι πιέσεις που δέχεται η Παλαιστινιακή Αρχή για να στείλει "σαφές μήνυμα κατά της τρομοκρατίας". Από την Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, κάλεσε τον Αμπας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. "Καταλαβαίνουμε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε την επίθεση. Τώρα πρέπει να δρούμε πράξεις που θα στείλουν σαφές μήνυμα πως η τρομοκρατία δεν θα γίνει ανεκτή" δήλωσε η Ράις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Iσχυρή έκρηξη με νεκρούς στο Τελ Αβίβ

    [06] Κόσμος

    Ήθελα να φέρει νωρίτερα το τέλος του κόσμου Φάρσα τρόμου στη Ρώμη

    26/2/2005 7:37:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον πανικό σκόρπισε το απόγευμα στη Ρώμη ένας άντρας, ο οποίος εισέβαλε οπλισμένος σε κτήριο, όπου βρίσκονταν 2000 Μάρτυρες του Ιεχωβά. Ο τελευταίος ισχυριζόταν, ότι ήταν ζωσμένος εκρηκτικά και απειλούσε να ανατιναχθεί. Όπως αποδείχθηκε, όμως, οι ισχυρισμοί του ήταν ψεύτικοι και οι αστυνομικοί κατάφεραν να εκκενώσουν το κτήριο και στη συνέχεια να τον πείσουν να παραδοθεί. Ο επίδοξος καμικάζι, που απειλούσε με πήλινα εκρηκτικά ήταν ένας 35χρονος, ο οποίος πιθανότατα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, καθώς έλεγε πως σκοπός της εισβολής του ήταν να φέρει το τέλος του κόσμου πριν έρθει ο Αρμαγεδδών. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ο 35χρονος άνδρας παρευρισκόταν τακτικά στις συναντήσεις των, που πραγματοποιούσαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο κτήριο.

    [07] Ιράκ

    Αποτάχτηκαν με δυσμένεια από το στράτευμα Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά

    26/2/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένοχοι κρίθηκαν οι τρεις Βρετανοί στρατιώτες, που κατηγορούνταν για κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων. Η ποινή, που τους επιβλήθηκε είναι απόταξη από το στράτευμα με δυσμένεια και φυλάκιση. Συγκεκριμένα, ο δεκανέας Ντάνιελ Κένιον, που είχε τον υψηλότερο βαθμό από τους τρεις, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, για βοήθεια και εξώθηση άλλου στρατιώτη σε προσβολή κρατουμένου, αλλά και γιατί παρέλειψε να αναφέρει άλλα περιστατικά, σε ένα από τα οποία δύο Ιρακινοί εξαναγκάσθηκαν σε στοματικό σεξ. Παράλληλα, ο υποδεκανέας Μαρκ Κούλι καταδικάστηκε στην ανώτατη ποινή των δύο ετών φυλάκισης, έπειτα από την παρουσίαση μιας φωτογραφίες-ντοκουμέντα, που το δείχνουν να ξυλοκοπά κρατουμένους. Τέλος, ο υποδεκανέας Ντάρεν Λάρκιν, που παραδέχθηκε ενοχή στην αρχή της δίκης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών, για προσβολή αφού φωτογραφήθηκε με το εσώρουχο να στέκεται πάνω σε έναν άνδρα δεμένο στο έδαφος. Μιλώντας στους τρεις άνδρες ο Μάικλ Χάντερ συνήγορος πολιτικής αγωγής του στρατοδικείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Από τη στιγμή, που καταχραστήκατε την εξουσία που είχατε πάνω τους, δεν μπορεί να περιμένετε και πολλή επιείκεια".

    [08] Μπάσκετ

    Πήρε τη νίκη ο "δικέφαλος"

    26/2/2005 7:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Από το πρώτο λεπτό η ΑΕΚ έκτισε μία διαφορά την οποία κράτησε μέχρι και το τέλος επί των Θεσσαλονικέων με 77-66. Έτσι η Ένωση πέτυχε την εκτός έδρας νίκη και έμεινε στην πρώτη τετράδα. Όσο για την ομάδα του Παρασκευά Μουρατίδη, παρέμεινε στην επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 10-18, 24-30, 51-52, 66-77.

    Μόνο στο τρίτο προσπάθησε

    Τα εύκολα-δύσκολα έκανε η ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου. Οι «κιτρινόμαυροι», οι οποίοι κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο στο +8 (18-10) και έδειχναν να μετατρέπουν σε περίπατο την αναμέτρηση με τη ΜΕΝΤ, συμπλήρωσαν εννέα λάθη και έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Βέβαια, η εκνευριστική αστοχία και η εμμονή των παικτών της ΜΕΝΤ από την περιφέρεια (2/10τριπ.) τους στοίχισε. Το πρώτο μέρος, πάντως, βρήκε την ΑΕΚ στο +6 (30-24), έχοντας ως κορυφαίους τους Μπέιλι-Χαζτή με 7 πόντους αντίστοιχα.

    Στην τρίτη περίοδο, η ΜΕΝΤ, που δεν έδειχνε να πτοείται από την απογοητευτική αστοχία της από τη γραμμή του φάουλ, έχοντας ως κορυφαίους τους Κέκελη-Καμπερίδη, κατάφερε να... ροκανίσει το +12 (27-39), που είχε χτίσει η ΑΕΚ στο 25ο λεπτό, και να μειώσει αρχικά σε 47-49 και εν συνεχεία σε 51-52, που ήταν και σκορ δεκαλέπτου. Στον επίλογο του αγώνα, η ΑΕΚ συγκεντρώθηκε σε άμυνα και επίθεση και κατάφερε να φτάσει στη νίκη, με το τελικό 77-66.

    Διαιτητές: Καρούσης-Κουκουλίτσιος-Καλδίρης

    Οι συνθέσεις:

    ΜΕΝΤ: Μπεχλιβάνης, Καμπερίδης 12, Κέκελης 18 (5), Χρήστου 2, Σπανός 5 (1), Τσέλιος 3 (1), Πέιτζ 15 (1), Μπίγκους 4, Ντίξον 7, Μπογκόγιεβιτς.

    ΑΕΚ: Λόλις 8, Νικολαϊδης 2, Ζήσης 10 (1), Πελεκάνος 3, Κους, Χατζής 10 (2), Νίτσεβιτς 15 (1), Γλυνιαδάκης 2, Τσιάρας 7 (1), Μαγκουνής, Μπουρούσης 2, Μπέιλι 18 (2).

    [09] Μπάσκετ

    Έκανε το καθήκον του

    26/2/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο που οι "πράσινοι" φάνηκαν λίγο κουρασμένοι από το ταξίδι στο Κάουνας, στο δεύτερο έπαιξαν σωστά και έφτασαν στην τελική επικράτηση επί των φιλοξενούμενων με 84-66. Αυτή ήταν η 15η νίκη στο φετινό Πρωτάθλημα για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η οποία παρέμεινε μόνη πρώτη στη κορυφή. Από την άλλη, οι "μπλε" που προσπάθησαν στα πρώτα 20 λεπτά, αλλά μετά φυσιολογικά υποτάχθηκαν στην ανωτερότητα των "πράσινων", η ήττα αυτή τους κράτησε στη Ζώνη του υποβιβασμού. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 17-12, 36-31, 58-43, 84-66.

    Ανώτερος

    Παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με έναν μόνο Αμερικανό (ο Κόρεϊ Λιούις επέστρεψε στις ΗΠΑ), ο Ιωνικός ΝΦ πάλεψε μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού. Αυτό άλλωστε το καταμαρτυρά και το σκορ ημιχρόνου, που βρήκε τους «πράσινους» στο «εύθραυστο» +5 (36-31). Βέβαια, οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που είχαν υποπέσει σε 15 λάθη, τα οποία αξιοποίησαν κατάλληλα οι αντίπαλοι, μπόρεσαν να μείνουν σε... τροχιά νίκης, χάρη στην απόδοση του Μπατίστ (11 πόντους) και στον έλεγχο των ριμπάουντ.

    Στην τρίτη περίοδο, η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων έγινε εμφανής μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ο Ιωνικός «παραδόθηκε» στην ανωτερότητα του Παναθηναϊκού. Η διαφορά λίγο πριν τη συμπλήρωση των 30 λεπτών έφτασε στους 20 πόντους, για τους «πράσινους» (58-38), ενώ τοποθετήθηκαν στην... αφετηρία της τέταρτης περιόδου στο +15 (58-43).

    Στην τελευταία περίοδο, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν για την υπέρβαση, πετυχαίνοντας ένα σερί 17-1, αλλά οι «πράσινοι» διατήρησαν την ψυχραιμία τους και έφτασαν στη νίκη με το τελικό 84-66. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπουτζινάουσκας στο ντεμπούτο του πέτυχε 7 πόντους (1τριπ.).

    Διαιτητές: Τζάμος-Καρακατσούνης-Διαμαντής

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 10 (2), Καλαϊτζής 2, Λάκοβιτς 14 (2), Μπατίστ 15 (1), Σάκοτα 7 (1), Χατζηβρέττας 11 (1), Μπάξτερ 7, Διαμαντίδης 8, Σκεπάνοβιτς 3, Κουτλουάι 7.

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ: Μπουτζινάουσκας 7 (1), Κούρτοβιτς 10 (2), Γιαννουζάκος 13 (2), Νικολαϊδης 3, Μπράουν 13 (2), Μοσχοβίτης 5 (1), Δορκοφίκης 1, Κουτρούλιας 7, Πασχάλης 7 (1).

    [10] Ποδόσφαιρο

    Πρώτη και περιμένει η Μπάγερν

    26/2/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Βέβαια η Σάλκε δεν αγωνίστηκε καθώς παίζει αύριο με το Ανόβερο και αν κερδίσει θα την πιάσει στην κορυφή. Στα του αγώνα, η Μπάγερν Μονάχου, ξεπέρασε πάντως και το εμπόδιο της Φράιμπουργκ νικώντας εκτός έδρας με 0-1. Σκόρερ ο Ντάισλερ. Στα άλλα η Πρωταθλήτρια Βλερντερ δεν έδειξε επηρεασμένη από την ήττα της Τετάρτης με τη Λυόν για το Τσάμπιονς Λιγκ Λιόν και νίκησε 4-0 την εκ των ουραγών Μπόχουμ στο «Βέζερσταντιον», ενώ η Καϊζερσλάουτερν δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί το αριθμητικό της πλεονέκτημα εναντίον της Βόλφσμπουργκ (αποβολή Φακούντο Κιρόγκα στο 49΄), στην οποία παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία. Επιστροφή στις νίκες και για την Ντόρτμουντ.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ

    Ντόρτμουντ-Μάιντς 3-0

    (28΄ Σμολάρεκ, 54΄ Κόλερ, 74΄ Ρίκεν)

    Φράιμπουργκ-Μπάγερν Μονάχου 0-1

    (52΄ Ντάισλερ)

    Βέρντερ Βρέμης-Μπόχουμ 4-0

    (45΄ Ισμαέλ, 49΄ Μπάουμαν, 53΄ Βαλντές, 73΄ Μικού)

    Χάνσα Ροστόκ-Γκλάντμπαχ 0-0

    Καϊζερσλάουτερν-Βόλφσμπουργκ 0-0

    Χέρτα Βερολίνου-Αμβούργο 4-1

    (4΄ Ρέινα, 16΄, 81΄ Ζιλμπέρτο, 31΄ Μαρσελίνιο - 78΄ Μπαρμπάρεζ)

    Αρμίνια Μπίλεφελντ-Νυρεμβέργη 3-1

    (6΄ Μπάκλεϊ, 19΄ Οβομογέλα, 72΄ Πίντο - 31΄ Μίνταλ)

    Σάλκε-Ανόβερο 27/2

    Λεβερκούζεν-Στουτγκάρδη 27/2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες)

    Μπάγερν Μονάχου 47

    Σάλκε 44 -22αγ

    Βέρντερ Βρέμης 43

    Χέρτα Βερολίνου 39

    Λεβερκούζεν 38 -22αγ

    Στουτγκάρδη 38 -22αγ

    Αμβούργο 37

    Βόλφσμπουργκ 34

    Ανόβερο 32 -22αγ

    Καϊζερσλάουτερν 32

    Αρμίνια Μπιλ. 32

    Ντόρτμουντ 31

    Γκλάντμπαχ 25

    Νυρεμβέργη 24

    Μάιντς 23

    Μπόχουμ 19

    Φράιμπουργκ 16

    Χάνσα Ροστόκ 14

    [11] Ποδόσφαιρο

    Ισορροπία στη βροχή

    26/2/2005 6:06:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ένα κακό παιχνίδι, σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο, ήταν αυτό που παρακολουθήσαν οι λιγοστοί θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο της Νίκαιας. Πολύ λίγες οι φάσεις, παιχνίδι κέντρου και τελικά το 0-0 ήταν το τελικό αλλά και το δίκαιο αποτέλεσμα μεταξύ της ομάδας του Βαγγέλη Βλάχου και των "κυανέρυθρων".

    Ανούσιο

    Γρήγορα θα ξεχαστεί το παιχνίδι της Νίκαιας. Στο πρώτο μέρος, μέσα στο βροχερό τερέν, έλειπαν καθώς και οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να στρώσουν παιχνίδι αλλά και να δημιουργήσουν κάποιες καλές φάσεις στις δύο εστίες. Η πρώτη και τελευταία καλή στιγμή του ημιχρόνου έγινε στο 44, με τους γηπεδούχους. Όμως την κεφαλιά του Κοΐμπρα έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Ντρόμπνι.

    Στο δεύτερο μέρος δεν άλλαξαν πολλά. Ο Ιωνικός ήταν λίγο πιο θετικός, χωρίς να κάνει όμως ευκαιρίες, αφού ο Πανιώνιος ήταν πολύ καλά στημένος.

    Μία ακόμη κεφαλιά του Κοϊμπρα στο 60΄ πέρασε άουτ, ενώ στο 64΄ ο Μακόρ επιχείρησε δυνατό σουτ από μακριά, όμως ο Ντρόμπνι αντέδρασε εκ νέου σωστά. Από την πλευρά τους, οι «κυανέρυθροι» απείλησαν στο 75΄, όταν ο Πατσιαβούρας βρέθηκε απέναντι από τον Μπεκιάι, τον απέφυγε, όμως βγήκε πολύ πλάγια και δεν μπόρεσε να σουτάρει. Στο τελευταίο 15λεπτο δεν σημειώθηκε κάτι το αξιόλογο κι έτσι το 0-0 παρέμεινε ως το σφύριγμα της λήξης.

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης (Δράμας)

    Κίτρινες: Κοϊμπρα - Εξουζίδης

    Οι συνθέσεις:

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Βουρεξάκης, Ισά, Νατσούρας (81΄ Ντα Κόστα), Κινγκ, Μακόρ, Μελαμπιανάκης, Λετιέρι (75΄ Μάγγος), Κοϊμπρα, Γαβριλόπουλος (87΄ Ρόκας), Ουκάρ

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Εξουζίδης, Τζιόλης, Γαλανόπουλος, Ζίμονιτς, Γουνδουλάκης, Τσιώλης, Κιάσσος (85΄ Ναλιτζής), Μπρέσκα (46΄ Πατσιαβούρας), Σαλίχι (59΄ Μάντζιος)

    [12] Ποδόσφαιρο

    Παρελθόν ο Ρανιέρι από τη Βαλένθια

    26/2/2005 4:38:00 μμ

    Συντάκτης:

    Μετά από την ήττα και τον αποκλεισμό από τη Στεάουα στο Κύπελλο UEFA, η Βαλένθια πλέον απώλεσε και τον τελευταίο στόχο της για φέτος. Στο Ισπανικό Πρωτάθλημα είναι 7η και έχει χάσει κάθε ελπίδα για τίτλο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν ενώ παλεύει για να βρει μία θέση για έξοδο στην Ευρώπη. Φυσικό επακόλουθο όλων αυτών ήταν η απομάκρυνση του Κλαούντιο Ρανιέρι από τον πάγο των Πρωταθλητών Ισπανίας. Το όνομα που ακούγεται έντονα για την αντικατάσταση του, είναι αυτό του Ρόναλντ Κούμαν, που παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία του ’γιαξ και είναι ελεύθερος.

    Ρανιέρι: "Δεν τα κατάφερα"

    Στην απόφαση της απόλυσης του Ιταλού τεχνικού, προχώρησαν οι διοικούντες μετά από το διοικητικό συμβούλιο που έγινε την Παρασκευή

    Ο ίδιος ο Ρανιέρι με αφοπλιστική ειλικρίνεια δέχτηκε το σύνολο των ευθυνών και τόνισε πως δεν τα κατάφερε.

    "Πάντα στην καριέρα μου προσπαθούσα να δημιουργήσω μία ομάδα παικτών που θα παλεύουν σκληρά και θα δουλεύουν μαζί. Όμως αυτήν την φορά δεν τα κατάφερε. Δέχομαι στο σύνολο της την ευθύνη, αφού η εικόνα της κάθε ομάδας αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του προπονητή", συμπλήρωσε και συνέχισε: "Πολλοί έκαναν το λάθος να πιστέψουν ότι η Βαλένθια θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα και να κατακτά διαρκώς τίτλους. Για μένα όμως, πρωταρχικός στόχος ήταν μία θέση στην τετράδα και εφόσον πήγαινε καλά η χρονιά, ένας τίτλος. Ήρθα στην Βαλένθια, εξ αιτίας της αγάπης που έχω για την σπουδαία ομάδα και την καταπληκτική πόλη. Γι αυτό και είναι σαν ντροπή για μένα ότι τελείωσε η δουλειά μου εδώ. Ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου στην Βαλένθια. Θέλω να ξέρουν οι φίλοι της ομάδας, ότι πάντα θα είμαι ένας απ αυτούς".

    [13] Μπάσκετ

    Νίκησε η Πάτρα, "βύθισε" τη Λάρισα

    26/2/2005 7:42:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία νίκη που πάνω από όλα εξασφάλισε την παραμονή του στην Α1 Μπάσκετ πέτυχαν οι "ασπρόμαυροι", μετά το 71-75 επί των "Πορτοκαλί". Από την άλλη, οι γηπεδούχοι έχασαν χρυσή ευκαιρία για να γιγαντώσουν τις ελπίδες τους για παραμονή και παρέμειναν στις τελευταίες θέσεις. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 16-18, 27-27, 44-51, 71-75.

    Ήταν ντέρμπι

    Το πρώτο ημίχρονο (27-27) εξελίχθηκε όπως ακριβώς αναμενόταν. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο ομάδων ήταν οι κλειστές άμυνες και οι αργές επιθέσεις, ενώ η σκυτάλη της πρωτοπορίας στο σκοράρισμα άλλαξε πολλές φορές χέρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φιλοξενούμενοι με τον Παναγιώτη Λιαδέλλη να επιστρέφει στην αγωνιστική δράση, κατάφεραν να ξεφύγουν με μόλις... τέσσερις πόντους στο 8 (16-12), αλλά η αντίδραση των γηπεδούχων ήταν άμεση. Σκορ πρώτου δεκαλέπτου 18-16, υπέρ του Απόλλωνα. Στη συνέχεια, η Ολύμπια με κορυφαίο τον Νάκιτς κατάφερε να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια έχοντας ισοφαρίσει σε 27-27.

    Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν «καρμπόν» του πρώτου μέρους, αλλά ο Παναγιώτης Λιαδέλης, με τρίποντη «βόμβα», στην εκπνοή του δεκαλέπτου, «έγραψε» το 51-44 για την ομάδα του. Η τελευταία περίοδος εξελίχθηκε σε θρίλερ... Ένα λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα όμως ο Απόλλων, με κορυφαίους τους Λιαδέλη, Μπάρλο και Χαρίση, εξασφάλισε μία διαφορά εννέα πόντων (74-63). Η Ολύμπια είχε την ευκαιρία να πλησιάσει ακόμη περισσότερο, όταν ο Ζαβλανός χρέωσε τον Γεωργαλή και τον Απόλλωνα με δυο τεχνικές ποινές, όμως στις τέσσερις συνολικά ελεύθερες βολές που σούταραν οι παίκτες της Λάρισας, μόνο οι δυο του Κακλαμάνου βρήκαν το δρόμο προς το καλάθι, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό 71-75.

    Διαιτητές: Ζαβλανός-Δελλάς-Αναστόπουλος

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Μπάρκλεϊ 17 (1), Γκραντ 16, Νάκιτς 6 (1), Μπένερμαν 8, Λιάκος 9 (1), Λάππας 6, Γιόνσεν 2, Κακλαμάνος 2, Χαρισμίδης 2, Παπακώστας, Παπαβασιλείου 3 (1).

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Χαρίσης 13 (2), Γεωργαλής 2, Μπάρλος 24 (4), Μόρρις 14, Ντέιβις 2, Αργυρόπουλος 5 (1), Νεμάνια, Τσάκιτς 1, Κουμπούρας, Λιαδέλης 14 (1), Πέττας.

    [14] Κέρδισε ο Εθνικός το ντέρμπι

    26/2/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, ο Εθνικός επικράτησε των "ερυθρολεύκων" εκτός έδρας με 5-6 και αύξησε τη διαφορά από τους διώκτες του. Ο τρίτος της παρέας Πανιώνιος δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ήττα των "κόκκινων" και να βρεθεί στη δεύτερη θέση, αφού ηττήθηκε στα Χανιά από την τοπική ομάδα. Νίκη και για την Χίο επί της Βουλιαγμένης.

    Τα αποτελέσματα

    Ολυμπιακός-Εθνικός 5-6

    Χανιά-Πανιώνιος 9-8

    Χίος-Βουλιαγμένη 10-7

    Πάτρα-ΠΑΟΚ Εναρξη 19:00

    Ηρακλής-Π. Φάληρο Εναρξη 19:00

    Παναθηναϊκός-Γλυφάδα Εναρξη 19:00

    [15] Στα Λιόσια οι τίτλοι της Πάλης

    26/2/2005 5:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Ευπιρίδαι Aνω Λιοσίων, όπως και πέρυσι, κατέκτησαν τον τίτλο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης γυναικών που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο Δ. Τόφαλος της Πάτρας. Ο σύλλογος των Aνω Λιοσίων συγκέντρωσε 23 βαθμούς, έναντι 14 του Aτλαντα Καλλιθέας και 9 του Εμμανουήλ Παππά. Η έκπληξη σημειώθηκε στην κατηγορία των 63 κιλών, όπου η Αγόρω Παπαβασιλείου (Εμμανουήλ Παππάς) επικράτησε με πτώση της 5ης Ολυμιονίκη της Αθήνας, Σταυρούλας Ζυγούρη (Aτλας Καλλιθέας) και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κάτι που πέτυχαν ακόμη οι Σοφία Πουμπουρίδου (55κ.), Φανή Ψαθά (48κ.) και Μαρία Βρυώνη (72κ.), οι τρεις δηλαδή αθλήτριες που επίσης έλαβαν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά τον περασμένο Αύγουστο.

    Οι τρεις πρώτες ανά κατηγορία σωματικού βάρους

    48 κιλά

    1. Ψαθά (Aτλας Καλλιθέας)

    2. Χρηστίδου (Ευπιρίδαι)

    3. Κολώνη (Εμμανουήλ Παππάς)

    51 κιλά

    1. Παυλίδη (ΧΑΝΘ)

    2. Δανιήλ (Αλκαίος Μυτιλήνης)

    3. Σερβετά (Aθλος Λαρίσης)

    55 κιλά

    1. Πουμπουρίδου Σ. (Ευπιρίδαι)

    2. Σκουλίδα (Ηρακλής Ζεφυρίου)

    3. Αλεξοπούλου (Αντύπας Λάρισας)

    59 κιλά

    1. Χρυσή (Μίλωνας Ιωαννίνων)

    2. Σταματάκου (Ηρακλής Ζεφυρίου)

    3. Δήμου (Πανελλήνιος)

    63 κιλά

    1. Παπαβασιλείου (Εμμανουήλ Παππάς)

    2. Ζυγούρη (Aτλας Καλλιθέας)

    3. Τζώλα (Παγκράτι Πατρών)

    3. Αλεξανδρίδη (Παλαίστρα Ελλασσώνας)

    67 κιλά

    1. Χριστοδουλάκη (Ευπιρίδαι)

    2. Μαυρουλέα (Ευπιρίδαι)

    3. Αναγνωστοπούλου (Ολύμπια Κλαμπ Πατρών)

    3. Καμπανάρη (Τιτάνες Αχαρνών)

    72 κιλά

    1. Βρυώνη (Aτλας Καλλιθέας)

    2. Νταντούτη (Σπάρτακος Γλυφάδας)

    3. Σιαβού (Εύρωπος)

    [16] Υγεία

    Η καρδιά θέλει πρωινό

    26/2/2005 11:33:00 πμ

    Συντάκτης:

    Αν μέχρι τώρα κάνατε πως δεν ακούγατε τις πάγιες συμβουλές γιατρών και διαιτολόγων για ένα καλό πρωινό, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσετε. Με αφορμή μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφολογίας, έρχεται στο προσκήνιο ξανά η σημασία του πρώτου γεύματος της ημέρας. Σύμφωνα με τη μελέτη ένα καλό πρωινό μπορεί να διασφαλίσει τη διατήρηση του σωστού βάρους, αλλά και την υγεία της καρδιάς. Η διαπίστωση ήρθε έπειτα από την καταγραφή της επίδρασης που είχε σε υγιείς, κανονικού βάρους γυναίκες η μη κατανάλωση πρωινού επί δύο εβδομάδες. Οι ερευνητές παρατήρησαν άνοδο των επιπέδων της "κακής" χοληστερόλης (LDL) και μείωση της ευαισθησίας του οργανισμού στην ινσουλίνη, της ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα του ζάχαρου στο αίμα. Και τα δύο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση καρδιοπαθειών.

    Χοληστερίνη και ινσουλίνη "θέλουν" σωστό ξεκίνημα της ημέρας

    Αν και οι προγενέστερες έρευνες που εξέταζαν τη μη κατανάλωση πρωτινού από παχύσαρκα άτομα, παρήγαγαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, εντούτοις για τα άτομα με σωστό βάρος οι ενδείξεις ήταν σαφείς.

    Η μελέτη παρατήρησε την επίδραση που είχε στον οργανισμό δέκα γυναικών, συγκεκριμένο διαιτολόγιο, σε προκαθορισμένες ώρες. Επί δύο εβδομάδες κάθε πρωί ξεκινούσαν τη μέρα τους καταναλώνοντας μεταξύ 07.00 με 08.00 μερίδα δημητριακών με γάλα χαμηλών λιπαρών. Μέσα στη διάρκεια της ημέρας έτρωγαν κολατσιό και δυο κανονικά γεύματα.

    Οι ίδιες γυναίκες ακολούθησαν κατόπιν το ίδιο διαιτολόγιο επί δύο εβδομάδες, μεταφέροντας όμως το πρωινό στη θέση του κολατσιού, δηλαδή περίπου στις 12:30 το μεσημέρι.

    Τότε οι ερευνητές παρατήρησαν αντίδραση του οργανισμού. Μέτρησαν τη χοληστερίνη τους στα 133 mg/dL, και ειδικότερα το δείκτη "κακής" χοληστερόλης στο 70. Οι ίδιες μετρήσεις κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες, έδειχναν το συνολικό χοληστερίνης στα 121 mg/dL, την "κακή" χοληστερόλη στο 60. Επίσης παρατηρήθηκε ότι στην πρώτη περίπτωση έκαναν καλύτερη καύση των θερμίδων, ενώ η ανταπόκριση της ινσουλίνης στην κατανάλωση τροφής ήταν καλύτερη, γεγονός που σημαίνει μικρότερο πιθανό κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.

    Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι το φαινόμενο της παράλειψης του πρωινού, λόγω έλλειψης χρόνου, άγχους ή για λόγους απώλειας βάρους είναι λανθασμένη επιλογή διότι το μόνο που επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα είναι απλώς ένα "βηματάκι" προς το ενδεχόμενο εκδήλωσης ανεπιθύμητων καρδιοπαθειών.

    [17] Μπάσκετ

    Επιστροφή στα ροζ για Μακεδονικό

    26/2/2005 7:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Μακεδονικός υποχρέωσε τον φιλοξενούμενο Πανελλήνιο στην όγδοη εκτός έδρας ήττα του, μετά τη νίκη της ομάδας της Κοζάνης με το τελικό 90-71, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής. Κορυφαίοι των νικητών Μάικλ και Χάτσον, με 33 και 19 πόντους αντίστοιχα. Όσο για την ομάδα των «Ολυμπιονικών» παρέμειναν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 23-13, 43-35, 64-47, 90-71.

    Από την αρχή

    Με κορυφαίο τον Πιτ Μάικλ ο Μακεδονικός δε δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει μια διψήφια διαφορά ασφαλείας από το πρώτο δεκάλεπτο (23-13). Στη συνέχεια πάντως, Κράσιτς, Μασλαρινός και Μποζίκας, προσπάθησαν για την υπέρβαση, όταν στο 25΄ μείωσαν σε 25-20, αλλά με τον Χάτσον να αναλάμβει δράση οι «πράσινοι» πάτησαν και πάλι... γκάζι. Το πρώτο 20λεπτο βρήκε τους γηπεδούχους στο +8 (43-35).

    Το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε μονόλογο του Μακεδονικού, και με τους Μάικλ-Χάτσον να φτάνουν συνολικά τους 52 πόντους, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη, που στα τελευταία λεπτά πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους «πιτδιρικάδες», έφτσαν στη νίκη με το τελικό 90-71.

    Διαιτητές: Σχινάς-Μαχαιριανάκης-Χουλιάρας

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ:Καυκής, Παπαμακάριος 8 (2), Χαραλαμπίδης 3 (1), Λουκόφσκι 8, Χάτσον 19, Ρίματς 11 (3), Σπανούλης, Χίζνιακ 4, Μάικλ 33 (1), Τσάνακ 1, Δαλιάρης, Πέτρουλας 3.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ:Δρελιώζης 2, Καταρτζής 2, Τσάπιν 9 (1), Κράσιτς 16, Σακελλαρίου 2, Μποζίκας 2, Μασλαρινός 8 (2), Τσόπης, Μπέριτς 15 (1), Στρούλενς 6, Ρίκερτ 9, Τσαμάτος.

    [18] Μπάσκετ

    Πήραν φόρα οι Ιντιάνα

    26/2/2005 4:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας εντυπωσιακός Στέφεν Τζάκσον, οδήγησε τους Πέισερς στην πέμπτη συνεχόμενη νίκη τους στο ΝΒΑ, καθώς η ομάδα της Ιντιάνα επικράτησε 106-82 του Κλίβελαντ. Ο Τζόνσον σημείωσε 28 πόντους, εκ των οποίων 11 διαδοχικούς στην τέταρτη περίοδο, ενώ πολύ καλή απόδοση είχε και ο Ζερμέν ΟΝιλ με 20 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και πέντε ασίστ. Από τους φιλοξενούμενους διασώθηκαν ο ΛεΜπρον Τζέιμς με 21 πόντους και ο Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας που πέτυχε 20 πόντους, μάζεψε 15 ριμπάουντ και μοίρασε τέσσερις «τάπες».

    Επιστροφή Κάρτερ

    Στο Ιστ Ράδερφορντ ο Βινς Κάρτερ πέτυχε 28 πόντους και συνέβαλε τα μέγιστα στην νίκη των Νετς επί των Μπόμπκατς με 93-86. Ο νεαρός Νέναντ Κρστιτς σημείωσε ρεκόρ παραγωγικότητας στην καριέρα του με 25 πόντους, ενώ ο Τζέισον Κιντ είχε 11 πόντους, εννέα ασίστ και οκτώ ριμπάουντ. Οσον αφορά στην ομάδα της Σάρλοτ, ξεχώρισε ο Τζέραλντ Γουάλας με 23 πόντους.

    Στο Μέμφις, οι Μπόικινις και Γκάμπι με 19 και 17 πόντους αντίστοιχα ήταν πρωταγωνιστές στην νίκη των Νάγκετς επί των γηπεδούχων, από τους οποίους διακρίθηκε ο Κάρντιναλ με 28 πόντους.

    Στο Σικάγο, οι Μπουλς πήραν μία σπουδαία νίκη επί των Ουίζαρντς με 97-90 και συνέχισαν τις πολύ καλές τους εμφανίσεις με πρωταγωνιστή τον Κερκ Χάινριχ που σημείωσε 26 πόντους και άξιο συμπαραστάτη του τον Μπεν Γκόρντον που είχε 20 πόντους. Οσον αφορά στους φιλοξενούμενους, οι 36 πόντοι του Αρίνας και οι 19 του Τζέιμσον δεν στάθηκαν αρκετοί.

    Τα αποτελέσματα

    Νιού Τζέρσεϊ-Σαρλότ 93-86

    Ιντιάνα-Κλίβελαντ 106-82

    Μέμφις-Ντένβερ 94-97 (παράταση)

    Σικάγο-Ουάσινγκτον 97-90

    Μιλγουόκι-Τορόντο 102-106

    Γιούτα-Βοστόνη 102-109

    Πόρτλαντ-Ατλάντα 102-101

    ΛΑ Λέικερς-Ντιτρόιτ 90-111

    Σιατλ-Μινεσότα 98-88


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 February 2005 - 17:56:27 UTC