Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φυσικό εντομοαπωθητικό
  • [02] Ευρώπη- Ρωσία μαζί στο Διάστημα
  • [03] Ανώνυμοι αλκοο-ληστές
  • [04] Η επίσημη... δεύτερη του Μπους
  • [05] Αυτοκτονία μέσω Διαδικτύου
  • [06] Στο Μαξίμου η Ναυτιλία
  • [07] Ευεργετικό για τον νου το αλκοόλ
  • [08] Μέτρα για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος
  • [09] "Σύμμαχος" της υγείας τα hands free
  • [10] WC επί πληρωμή
  • [11] Επιταχύνονται οι φορο-έλεγχοι
  • [12] "Καθυστερεί" το DSL στην Ελλάδα
  • [13] Συνάντηση Παπανδρέου-ΕΣΗΕΑ
  • [14] Μισός τόνος χασίς "σταμάτησε" στην Κακαβιά
  • [15] "Αστακός" η Νεάπολη
  • [16] Ανακωχή Φέργκιουσον – Βενγκέρ
  • [17] Συνεχίζεται ο μαραθώνιος ανθρωπιάς
  • [18] "Όχι" από Ραντόγεβιτς
  • [19] "Σκωτσέζος" και με τη βούλα ο Κυργιακός
  • [20] Δείπνο σύσφιξης σχέσεων
  • [21] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

    [01] Υγεία

    Έρευνα βρετανικού ινστιτούτου Φυσικό εντομοαπωθητικό

    20/1/2005 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Μήπως ανήκετε σε αυτούς που αποτελούν αγαπημένο "φαγητό" για τα κουνούπια; Ερευνητές από το ινστιτούτο Rothamsted της Μεγάλης Βρετανίας υπόσχονται να βάλουν τέλος στο μαρτύριο του τσιμπήματος και να κρατήσουν μακριά τα ενοχλητικά και ενίοτε επικίνδυνα έντομα, δημιουργώντας νέα σκευάσματα, με βάση τις μυρωδιές του ανθρώπινου σώματος. Όπως έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες, μερικοί άνθρωποι εκπέμπουν οσμές ιδιαίτερα ελκυστικές για τα κουνούπια. Ωστόσο, υπάρχει και η αντίπερα όχθη, στην οποία βρίσκονται όσοι παράγουν μυρωδιές που τα απωθούν. Έτσι, οι επιστήμονες έκαναν τον "κόπο" να συλλέξουν αυτές τις οσμές, ώστε να δημιουργηθούν νέα φυσικά εντομοαπωθητικά.

    "Νόστιμες" και "άνοστες" μυρωδιές

    Οι επιστήμονες του ινστιτούτου Rothamsted μελέτησαν την αντίδραση των κουνουπιών Aedes aegypti, που προκαλούν κίτρινο πυρετό, σε μερικούς εθελοντές, που δέχτηκαν να γίνουν "σουρωτήρι" για χάρη της επιστήμης.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας φανέρωσαν κάποια φυσικά συστατικά, τα οποία μειώνουν την ελκυστικότητα ενός ατόμου στα κουνούπια. Μάλιστα, αυτές οι φυσικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν όλα τα άτομα, που γίνονται συχνά "θύμα" των κουνουπιών.

    Όπως δήλωσε ο Τζέιμς Λόγκαν, ένας εκ των ερευνητών, είναι πλέον δυνατό να κατασκευαστούν νέα εντομοαπωθητικά, τα οποία θα περιέχουν αυτά τα φυσικά συστατικά. Μάλιστα, τα νέα σκευάσματα δεν θα έχουν δυσάρεστη οσμή για τους ανθρώπους, όπως συμβαίνει με αρκετά από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.

    Μέχρι τότε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες, αν ανήκετε σε αυτούς που δέχονται τις "επιθέσεις" των εντόμων μπορείτε να προστατευθείτε αγκαλίζοντας κάποιον που τα απωθεί!

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μη σκοτώνετε τα κουνούπια!

    Σχετικά Links:

    Ινστιτούτο Rothamsted

    [02] Τεχνολογία

    Συμφωνία για στενότερη συνεργασία Ευρώπη- Ρωσία μαζί στο Διάστημα

    20/1/2005 12:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και η Ρωσία έδωσαν τα χέρια, υπογράφοντας την Τετάρτη συμφωνία για στενότερη συνεργασία, στην οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η ανταλλαγή πληροφοριών και η χρήση ορισμένων ευρωπαϊκών διαστημικών εγκαταστάσεων από τη Μόσχα. Οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, μεταξύ του γενικού διευθυντή της ΕSA, Ζαν- Ζακ Ντορντέν και του επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ανατόλι Περμίνοφ. Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την μεγάλο "επίτευγμα", ενώ το σπουδαιότερο μέρος της συνεργασίας αφορά στην εκτόξευση διαστημικών πυραύλων από το κοσμοδρόμιο του Κουρού.

    Το Κουρού στο επίκεντρο

    Σύμφωνα με το σχέδιο, η ESA θα επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το κοσμοδρόμιο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, για την εκτόξευση διαστημικών πυραύλων. Επίσης, η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με στόχο την κατασκευή νέων διαστημικών πυραύλων και καυσίμων.

    "Το σχέδιο για την εκτόξευση Soyuz από το Κουρού αποτελεί μόνο τμήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου, που ανοίγει το δρόμο για πολλά άλλα πράγματα", δήλωσε ο κ. Περμίνοφ. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ESA, η πρώτη εκτόξευση Soyuz από το Κουρού έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2006.

    Το συνολικό κόστος του σχεδίου εκτιμάται στα 344 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατομμύρια είναι το μερίδιο της Ρωσίας

    Σχετικά Links:

    Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

    Ρωσική Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία

    [03] Παράξενα

    Ανώνυμοι αλκοο-ληστές

    20/1/2005 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Όλα ήταν έτοιμα για την μεγάλη "μπάζα". Οι διαρρήκτες είχαν βάλει στο μάτι ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο της Βουλγαρίας. Αφού μελέτησαν καλά τις κινήσεις τους, μπήκαν στο διαμέρισμα όταν οι ιδιοκτήτες έλειπαν, ανυπομονώντας να πιάσουν την καλή. Αφού παραβίασαν δυο πόρτες, απενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού και κλείδωσαν το σκύλο στην κουζίνα άρχισαν να δρουν ανενόχλητα. Μπήκαν στο σαλόνι, κάθισαν στον καναπέ και άρχισαν να πίνουν το σπάνιο κρασί που είχαν αποθηκευμένο οι ιδιοκτήτες. Αφού τα ήπιαν όλα, άγνωστο αν έγιναν "σκνίπα" ή όχι, οι επίδοξοι κλέφτες έφυγαν σαν κύριοι, χωρίς να πάρουν τίποτα. Όπως δήλωσε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, στο διαμέρισμα υπήρχαν πολλά τιμαλφή και χρήματα, όμως, οι διαρρήκτες τα άφησαν ανέγγιχτα! Τελικά, με ένα ποτήρι καλό κρασί μπορείς να τα ξεχάσεις όλα

    [04] Κόσμος

    Σήμερα η ορκωμοσία του Μπους Η επίσημη... δεύτερη του Μπους

    20/1/2005 1:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2005 7:14:10 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC, CNN

    Σήμερα ξεκινά επισήμως η δεύτερη θητεία του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους και όλα είναι έτοιμα για τον όρκο του "πλανητάρχη" στο Καπιτώλιο, κατά τον οποίο θα υποσχεθεί επόμενα τέσσερα χρόνια να διευρύνει τον αγώνα για την ελευθερία στον κόσμο καταπολεμώντας την τρομοκρατία. Η επίσημη τελετή στα σκαλιά του Καπιτωλίου ξεκίνησε στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο Μπους να ακουμπά το χέρι του στην ίδια Βίβλο στην οποία ορκίστηκε και το 2001 και να δηλώνει ενώπιον του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ουίλλιαμ Ρένκουιστ, ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα και τους νόμους. Μετά την ορκωμοσία, στη χιονισμένη Ουάσινγκτον, θα ακολουθήσουν 21 κανονιοβολισμοί και ο πρόεδρος Μπους, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία 500.000 ανθρώπων, θα απευθύνει το διάγγελμά του για την προώθηση της ελευθερίας σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα, το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου χρειάστηκε να σβηστεί και να ξαναγραφτεί από την αρχή 21 φορές, για να είναι τελειοποιημένα και κατανοητά τα κύρια θέματα στα οποία θα αναφερθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος. Μαζί με τον Πρόεδρο Μπους θα ορκιστεί και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ.

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο διάρκειας 17 λεπτών διάγγελμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα τονίσει με έμφαση, ότι "η επιβίωση της ελευθερίας στο αμερικανικό έδαφος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεύρυνση της ελευθερίας σε άλλες χώρες".

    "Σε έναν κόσμο που κινείται προς την ελευθερία, είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε τη σημασία και την υπόσχεση της ελευθερίας" αναμένεται να τονίσει ο 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει παρέλαση στην λεωφόρο Πενσιλβάνια, την οποία θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος από ειδική εξέδρα μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της τελετής, είναι προγραμματισμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο πάρκο του Μάλκολμ Χ, ενώ αρκετοί διαδηλωτές σχεδιάζουν να γυρίσουν την πλάτη τους στον Μπους κατά την παρέλαση της ορκωμοσίας.

    Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι δρακόντεια, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει περίπου 100 τετράγωνα γύρω από το Λευκό Οίκο, ενώ 6.000-7.000 αστυνομικοί θα είναι υπ' ατμόν. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την ορκωμοσία Μπους αναμένεται να κοστίσουν 40 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η πόλη της Ουάσινγκτον θα δαπανήσει άλλα 17 εκατομμύρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια της τελετής.

    Μία μέρα πριν την ορκωμοσία, έγινε η πρόβα τζενεράλε στο χορό με "Επίσημο ΄Ένδυμα και Μπότες", που διοργανώθηκε προς τιμήν του Προέδρου. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν πολλοί. Ανάμεσά τους ο Αντρέα Μποτσέλι και άλλοι καλλιτέχνες, ενώ εντυπωσιακά πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό, σχηματίζοντας αστέρια, που πέφτουν στη Γη. Τη δική τους πρόβα τζενεράλε, όμως έκαναν και οι διαδηλωτές, οι οποίοι κρατώντας πανό, διαδήλωσαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Αστακός" η Ουάσινγκτον

    [05] Κοινωνία

    Συνελήφθη 25χρονος για συνέργια Αυτοκτονία μέσω Διαδικτύου

    20/1/2005 1:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2005 2:29:11 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πρωτοφανής υπόθεση αυτοκτονίας συγκλονίζει τη χώρα μας. Ένας 18χρονος από την Αθήνα έθεσε τέρμα στη ζωή του με οδηγίες που του έδωσε ένας άγνωστος μέσω του Διαδικτύου. Στον αυτόχειρα, που είχε ζητήσει βοήθεια για να προβεί στην μακάβρια πράξη του, έδωσε πληροφορίες ένας 25χρονος από τα Χανιά, ο οποίος συνελήφθη και κατηγορείται για συνέργια σε αυτοκτονία μέσω Διαδικτύου. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται στη χώρα μας τέτοιο περιστατικό, γεγονός που χαρακτηρίζεται από την αστυνομία ως σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η Ασφάλεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση, με συμβουλές προς τα παιδιά και τους γονείς, για τους κινδύνους του Ίντερνετ και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν.

    Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2004, ο 18χρονος διεκομίσθη σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από την τοξικολογική εξέταση βρέθηκε, ότι ο θάνατος επήλθε από δηλητηρίαση με γεωργικό φάρμακο. Μάλιστα, συσκευασία του φαρμάκου βρέθηκε στο χώρο διαμονής του αυτόχειρα.

    Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο 18χρονος ήταν χρήστης του Διαδικτύου και πραγματοποιούσε ηλεκτρονική αλληλογραφία με άγνωστα άτομα, "συνομιλώντας" μαζί τους για τρόπους αυτοκτονίας. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που υπήρχε στον υπολογιστή του βρέθηκε και μήνυμα από άγνωστο άτομο, με γυναικείο ψευδώνυμο, το οποίο υποδείκνυε στον αυτόχειρα ως τρόπο αυτοκτονίας τη λήψη του συγκεκριμένου γεωργικού φαρμάκου.

    Η κεντρική μονάδα του ηλεκτρονικού υπολογιστή και το άλλο υλικό μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Ασφάλειας, όπου έγινε αποκωδικοποίηση των ιχνών, των ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων. Έτσι, εντοπίστηκε η ηλεκτρονική διεύθυνση, καθώς και ότι το συγκεκριμένο μήνυμα στάλθηκε από την περιοχή των Χανίων Κρήτης. Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε δικογραφία κατά αγνώστου και υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος παρήγγειλε τον εντοπισμό του δράστη και τη λήψη της απολογίας του.

    Κλιμάκιο αξιωματικών πήγε στα Χανιά και από έρευνα διαπιστώθηκε, ότι για την επικοινωνία με τον αυτόχειρα είχε χρησιμοποιηθεί ένας από τους τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές Ίντερνετ-Καφέ, που βρίσκεται στην πόλη. Στη συνέχεια βρέθηκε, πως ο δράστης είναι ένας 25χρονος, ο οποίος αποδέχθηκε ότι είχε ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον αυτόχειρα.

    Η δικογραφία που σχηματίσθηκε έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Συμβουλές σε γονείς και παιδιά

    Από την αστυνομία δόθηκαν οδηγίες και συμβουλές προς τους γονείς για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές:

    Κρατείστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους, όπως στο σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε για το πως δουλεύει το Ίντερνετ και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον Kυβερνοχώρο. Σιγουρευτείτε πως τα παιδιά σας είναι ενήμερα ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatroom χωρίς την επίβλεψή σας και ενθαρρύνετέ τα να προτιμούν τις ιστοσελίδες που εσείς θέλετε και όχι αυτές που θεωρούνται ανάρμοστες. Να βάλετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέραση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Η προμήθεια των φίλτρων γίνεται από τα καταστήματα πώλησης λογισμικού. Γνωρίστε ποιούς πρέπει να ενημερώσετε και αν παραστεί ανάγκη να το καταγγείλετε.

    Επίσης, η αστυνομία εξέδωσε συμβουλές και προς τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου:

    Εξηγείτε στους γονείς σας τις εμπειρίες σας κατά την περιπλάνησή σας στο Ίντερνετ. Ποτέ μην δίνετε το όνομά σας, τη διεύθυνσή σας, τη διεύθυνση και το όνομα του σχολείου σας, το τηλέφωνό σας, ή φωτογραφίες σας σε αγνώστους που συναντάτε στο Ίντερνετ, ακόμη και αν στο σας ζητήσουν. Κρατάτε το κωδικό εισόδου στον υπολογιστή σας μυστικό. Μην εμπιστεύεστε απόλυτα ό,τι διαβάζετε στο Ίντερνετ. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόμενο με κριτικό μάτι.

    [06] Πολιτική

    Στο Μαξίμου η Ναυτιλία

    20/1/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για το τρέχον έτος συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον αρμόδιο υπουργό, Μανόλη Κεφαλογιάννη. Στόχοι του ΥΕΝ είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των επιβατών σε όλα τα νησιά, η αναβάθμιση των λιμανιών και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και το ζωντάνεμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. "Η ελληνική Ναυτιλία είναι πρώτη στην ατζέντα της σημερινής Κυβέρνησης. Αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της ελληνικής Οικονομίας", δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι εντολή του κ. Καραμανλή είναι να δοθούν όσα χρήματα χρειάζονται ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των Ελλήνων σε όλα τα νησιά.

    Μέτρα για την ενίσχυση της ακτοπλοΐας

    Στους στόχους του ΥΕΝ περιλαμβάνονται η επιδότηση εισιτηρίων των επιβατών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι φοιτητές, οι ανάπηροι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχουν προορισμό νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται περίπου στα επτά εκ. ευρώ.

    Επίσης, το Υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων των λιμανιών της χώρας και ιδιαίτερα του Πειραιά και του Λαυρίου, ενώ θα δημιουργηθεί στην Αττική ένα δεύτερο μεγάλο λιμάνι για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

    Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι, επίσης, η σύνδεση του Λαυρίου με τον Πειραιά και το Αεροδρόμιο μέσω του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ενώ στους στόχους του ΥΕΝ είναι να αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά και να γίνουν πιο γρήγορες οι μετακινήσεις επιβατών με προορισμό τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τα Δωδεκάνησα.

    Το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων περιλαμβάνει, ακόμα, την αναζωογόνηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που θα προσφέρει εργασία σε χιλιάδες ανέργους αλλά και σημαντικά έσοδα στο κράτος, χωρίς όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης, "τις αρτηριοσκληρώσεις του παρελθόντος".

    [07] Υγεία

    Με μέτρο για τις γυναίκες της τρίτης ηλικίας Ευεργετικό για τον νου το αλκοόλ

    20/1/2005 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, αλλά με μέτρο, έχει θετικές συνέπειες για τις γυναίκες που διανύουν την τρίτη ηλικία, όπως διαπιστώνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, οι γυναίκες που πίνουν ημερησίως ένα ποτηράκι κρασί, μπύρα ή δυνατό αλκοολούχο ποτό για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, διατρέχουν 20% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείωση των διανοητικών τους ικανοτήτων. "Μικρές ποσότητες αλκοόλ αποδεικνύονται ευεργετικές για τον εγκέφαλο", τονίζει η επικεφαλής των ερευνητών, Φρανσίν Γκρόντστεϊν, από το Νοσοκομείο Γυναικών της Βοστόνης. Αξίζει να σημειωθεί, πως η έρευνα αυτή είναι η πλέον εκτενής μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό.

    Καθημερινά, αλλά με μέτρο

    Η έρευνα διεξήχθη σε 12.480 γυναίκες ηλικίας 70 έως 81 ετών, επί αρκετές δεκαετίες. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, κατά μέσο όρο, οι κυρίες που έπιναν ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί ημερησίως είχαν την διανοητική ευεξία ενός ατόμου ηλικιακά μικρότερου κατά 1,5 χρόνο, σε σχέση με αυτές που απείχαν.

    Επίσης, οι γυναίκες που έπιναν μισό ή ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα είχαν ταυτόχρονα μικρότερη εξασθένιση της δυναμικότητας και των γνωστικών λειτουργιών τους, σε σχέση με εκείνες που ουδέποτε ήπιαν αλκοολούχα ποτά.

    Παράλληλα, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, η κατανάλωση περισσότερων του ενός ποτηριών αλκοόλ δεν είχε καμία επιπλέον επίδραση στις διανοητικές ικανότητες.

    Το αλκοόλ σε μέτρια ποσότητα δείχνει ότι προστατεύει τον εγκέφαλο, όπως το κάνει για την καρδιά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, διευκρίνισαν οι επιστήμονες. Επίσης, τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιορίσουν τους κινδύνους των λεγόμενων μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία, χωρίς να γίνουν αντιληπτά, ατονούν τις διανοητικές ικανότητες.

    Αν και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα υγείας για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα ποτηράκι αλκοολούχο ποτό κάνει τη ζωή ωραιότερη, υγιέστερη και μακροβιότερη, καταλήγουν οι ερευνητές.

    Σχετικά Links:

    New England Journal of Medicine

    Νοσοκομείο Γυναικών της Βοστόνης

    [08] Οικονομία

    Παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης Μέτρα για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος

    20/1/2005 4:07:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δέσμη μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα και να ενισχυθεί το υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ, παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Το πόρισμα με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα ηλεκτροδότησης το τρέχον έτος, επεξεργάστηκε επιτροπή υπό το συντονισμό του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Σαλαγκούδη, και έγινε με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Ο κ. Σιούφας απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας, για την αντιμετώπιση της ζήτησης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει έσχατη λύση και θα γίνει χωρίς προειδοποίηση.

    Οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές

    Στα μέτρα που προβλέπει το πόρισμα, το οποίο δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μειώσεις τιμολογίων για όσες βιομηχανίες περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, το καλοκαίρι του 2005, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο παροχής οικονομικών κινήτρων σε όσους καταναλωτές μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού.

    Οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν μετά από εισήγηση της ΔΕΗ, που θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο, και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει πρόταση για επιβάρυνση όσων κάνουν σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας το συγκεκριμένο διάστημα. Προς το παρόν, το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα νοικοκυριά, καθώς απαιτείται αλλαγή των μετρητών κατανάλωσης.

    Κατά τα άλλα, στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται η κατασκευή κέντρων υπερύψηλης τάσης στην Αχαΐα, την Κόρινθο και τη Μεγαλόπολη, καθώς και η κατασκευή κέντρου υπερύψηλης τάσης στο λεκανοπέδιο Αττικής για την ενίσχυση και ευστάθεια του συστήματος.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, τόνισε ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να σπαταλιέται και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει από τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαφημιστική καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Ο Υπουργός άσκησε κριτική για τις καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών στον προγραμματισμό και την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής καθώς και έργων διανομής και μεταφοράς και υπογράμμισε ότι από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έγιναν περισσότερα έργα από όσα την προηγούμενη τετραετία.

    Θα καταβληθεί εξάλλου προσπάθεια, ώστε η μονάδα παραγωγής ρεύματος που κατασκευάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Θεσσαλονίκη, να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2005, ενώ το 2006 αναμένεται να λειτουργήσει η νέα μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο.

    Στο πόρισμα της επιτροπής προτείνονται ακόμη:

    Μεταφορά ορισμένων καταναλώσεων, όπως για παράδειγμα της άρδευσης, από τις ώρες αιχμής στις βραδινές ώρες Διασφάλιση των εισαγωγών ρεύματος, καθώς και μέγιστης διαθεσιμότητας των υδροηλεκτρικών έργων Προγραμματισμός της συντήρησης των μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να είναι όλες διαθέσιμες το καλοκαίρι Ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Νότο με αεριοστροβίλους που θα τοποθετηθούν στο σταθμό της ΔΕΗ Λαυρίου Ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική και την Πελοπόννησο με κατασκευή νέων κέντρων υψηλής τάσης και υποσταθμών διανομής, σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    ΔΕΗ

    [09] Τεχνολογία

    Μειώνουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία "Σύμμαχος" της υγείας τα hands free

    20/1/2005 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε βασικό μέσο προστασίας των χρηστών κινητού τηλεφώνου φαίνεται ότι εξελίσσονται τα hands free, ένα από τα πλέον διαδεδομένα αξεσουάρ. Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γιορκ, η χρήση του hands free μειώνει κατά 53% την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, τα οποία απορροφώνται από το κεφάλι του χρήστη κάθε φορά που χρησιμοποιεί το κινητό του. Οι επιστήμονες δεν ασχολήθηκαν με τις επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού στην υγεία, αλλά συνιστούν τη χρήση του εν λόγω αξεσουάρ ως προληπτικό μέτρο. "Δεν λέμε στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν hands free επειδή τα κινητά δεν είναι ασφαλή τους λέμε ότι η χρήση του έχει κάποια αξία από την πλευρά της πρόληψης", τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ερευνητών, δρ. Στιούαρτ Πόρτερ.

    "Εμπόδιο" στα κύματα

    Οι επιστήμονες, που χρηματοδοτήθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση, διεξήγαγαν την έρευνά τους σε δύο διαφορετικές συχνότητες.

    Τα πειράματα έγιναν σε ένα μοντέλο ανθρώπινου κεφαλιού, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με ένα κινητό τηλέφωνο με hands free. Στο εσωτερικό του κεφαλιού υπήρχε ένα ειδικό υγρό, που μετρούσε τον ρυθμό ειδικής απορρόφησης (SAR- το μέγεθος μέτρησης των θερμικών επιδράσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας).

    Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν από 0,5 watt/kg μέχρι 1 watt/kg ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες έχει θέσει ως ανώτατο όριο τα 2 watt/kg.

    Αιτία για την έρευνα του πανεπιστημίου του Γιορκ στάθηκαν παλαιότερες αντικρουόμενες μελέτες. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, το hands free μειώνει την εκπομπή ακτινοβολίας από το κινητό προς τον χρήστη, ενώ άλλες ισχυρίζονται ότι το εν λόγω αξεσουάρ δεν έχει κάποια επίδραση.

    "Το κύριο πρόβλημα αυτών των ερευνών", ανέφερε ο δρ. Πόρτερ, "είναι πως βασίστηκαν σε εξοπλισμό, ο οποίος δεν κυκλοφορεί στην αγορά".

    Πάντως, αν και οι ειδικοί συνιστούν το hands free, αφήνουν την αγορά του ή όχι στο προσωπικό "γούστο" των χρηστών.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο του Γιορκ

    [10] Παράξενα

    WC επί πληρωμή

    20/1/2005 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αντίτιμο πληρώνουμε σχεδόν για κάθε μας ενέργεια, ωστόσο, κάποιοι Γερμανοί σκέφτηκαν να χρεώσουν και όσους θέλουν να κάνουν τη φυσική τους ανάγκη. "Θύματα" αυτής της φαεινής ιδέας είναι οι μαθητές του σχολείου στην περιοχή Sprockhoevel, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε τις παλιές είτε τις νέες τουαλέτες του σχολείου. Και μέχρι εδώ καλά Όμως μια λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά: όταν ο μαθητής επιλέξει τις καινούργιες τουαλέτες καλείται να καταβάλλει το αντίτιμο των 10 λεπτών, κάθε φορά που επιθυμεί να ξελαφρώσει! Βλέπετε, τα νέα αποκτήματα του σχολείου είναι άκρως πολυτελέστατα και φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, οπότε κάποιος πρέπει να πληρώσει την ανακαίνιση. Το σχολείο δέχθηκε τα πυρά της κοινής γνώμης, αλλά και των γονιών των μαθητών, που ζητούν να σταματήσει άμεσα η διάκριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών της τουαλέτας!

    [11] Οικονομία

    Επιταχύνονται οι φορο-έλεγχοι

    20/1/2005 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγή και την τόνωση των εσόδων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έδωσε σήμερα οδηγίες προς τους προϊσταμένους των εφοριών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων με προτεραιότητα στις παλαιότερες υποθέσεις από το 1998, οι οποίες παραγράφονται φέτος, καθώς και στις υποθέσεις του 2003, έτος το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην περαίωση. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος οι εφορίες θα λειτουργήσουν πολύ καλύτερα" τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης

    Ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τους προϊσταμένους, τόνισε ότι η περαίωση των φορολογικών υποθέσεων πηγαίνει αρκετά καλά, αλλά μπορεί και καλύτερα, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και κατά συνέπεια να υπάρξει επιτάχυνση στην είσπραξη των εσόδων. Ανακοίνωσε επίσης την συνεργασία του υπουργείου με εταιρία συμβούλων που θα προτείνει τρόπους αναδιοργάνωσης του τρόπου λειτουργίας των εφοριών. Όσον αφορά τα θέματα συμπεριφοράς, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ανοχή και υπομονή απέναντι στους φορολογούμενους.

    [12] Τεχνολογία

    Αρνητικές επιδόσεις στο "γρήγορο" Ίντερνετ "Καθυστερεί" το DSL στην Ελλάδα

    20/1/2005 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Φτωχές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, στη διάδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών DSL για γρήγορη πρόσβαση στο Ίντερνετ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κώστα Χατζηδάκη, η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντιγκ, επεσήμανε, ότι υπάρχει βραδεία αφομοίωση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, που τον Ιούλιο του 2004 αντιστοιχούσαν στο 0,24% του πληθυσμού της χώρας μας, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν 7,72%. Βασικός λόγος είναι η χρόνια καθυστέρηση στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, ώστε μέσω του ανταγωνισμού να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά καλύτερες τιμές, ενώ η κ. Ρέντινγκ συνέστησε τη γρήγορη μεταφορά του πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων στην εθνική μας νομοθεσία, ως το πλέον κατάλληλο μέτρο για την διάδοση της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

    Επιτακτική ανάγκη η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών

    Όπως σημείωσε η Ευρωπαία επίτροπος, "κλειδί" για τη διάδοση του ADSL στη χώρα μας είναι η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, η καθυστέρηση προσαρμογής στις σχετικές κοινοτικές διατάξεις έχει περιορίσει μέχρι σήμερα την ικανότητα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα στην αγορά. Αυτή η δυνατότητα θεωρείται σημαντική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "δεδομένης της απουσίας σημαντικού ανταγωνισμού στο σταθερό δίκτυο στην Ελλάδα και λόγω της έλλειψης εκτεταμένου καλωδιακού δικτύου".

    Επίσης, η κ. Ρέντιγκ υπενθύμισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2003) λόγω της κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία του νέου κανονιστικού πλαισίου για τις επικοινωνίες.

    Τέλος, η επίτροπος αναφέρθηκε στις δυνατότητες των ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που προβλέπουν ότι η ΕΕΤΤ θα πρέπει να συμβάλλει στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, με στόχο την απρόσκοπτη παροχή ευρυζωνικών και φωνητικών υπηρεσιών, χωρίς κανένας από τους φορείς να δύναται να εκμεταλλεύεται "δεσπόζουσα θέση στην αγορά".

    Σχολιάζοντας την απάντηση της κ. Ρέντινγκ, ο ευρωβουλευτής δήλωσε, πως, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα (όπως η μείωση των τιμών στη φωνητική τηλεφωνία), "πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος". "Οι χρήστες του Διαδικτύου μπορεί μέσω της επέκτασης του ανταγωνισμού να έχουν καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές", κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

    [13] Πολιτική

    Στο επίκεντρο το θέμα του Βασικού Μετόχου Συνάντηση Παπανδρέου-ΕΣΗΕΑ

    20/1/2005 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Το νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο αλλά και θέματα που αφορούν τα ΜΜΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Μανόλης Μαθιουδάκης, εκτίμησε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο "δεν αντιμετωπίζει το θέμα της συγκέντρωσης των Μέσων, δεν ελέγχει το ιδιοκτησιακό, δεν εξυπηρετεί την βιωσιμότητα και χρηματοδότηση των Μέσων, ενώ την πληρώνουν οι δημοσιογράφοι με απολύσεις". Ο κ. Μαθιουδάκης πρόσθεσε ότι η ΕΣΗΕΑ είναι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας χωρίς σκιές, χωρίς μετόχους-μαϊμού και με αφεντικό τον ελληνικό λαό, ενώ υπογράμμισε ότι η Ένωση Συντακτών έχει αποστείλει εγγράφως τις θέσεις της για το θέμα του Βασικού Μετόχου στους αρχηγούς των κομμάτων.

    Ζητούν τροποποίηση νόμου που επιβάλλει πρόστιμα στους δημοσιογράφους

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι το Προεδρείο έθεσε στον κ. Παπανδρέου όλα τα θέματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους προσθέτοντας ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η τροποίηση του Ν. 1178/1981 που επιβάλλει "εξοντωτικά πρόστιμα" στους δημοσιογράφους.

    "Αυτό για εμάς είναι λογοκρισία και όχι αυτή που λένε ότι πάμε να επιβάλουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας [] Ξέρετε ότι μιας συναδέλφου έχουν βγάλει το σπίτι της στον πλειστηριασμό και γίνεται έρανος απ όλους εμάς για να μη χάσει το σπίτι της;", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαθιουδάκης προσθέτοντας ότι η τροποποίηση του νόμου, που ζητούν οι δημοσιογράφοι, δε θα πρέπει να είναι προς την "κατεύθυνση ασυδοσίας του δημοσιογράφου" αλλά προς την κατεύθυνση προστασίας του πολίτη και του δημοσιογράφου.

    [14] Κοινωνία

    Μισός τόνος χασίς "σταμάτησε" στην Κακαβιά

    20/1/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μισό τόνο κάνναβης εντόπισαν οι αρχές στο τελωνείο Κακαβιάς. Το παράνομο φορτίο βρισκόταν μέσα σε αλβανικό φορτηγό που ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ του τελωνείου και ήταν σφραγισμένο με την ειδική μεταλλική σφραγίδα από το Τελωνείο Ιωαννίνων, ενώ σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα του έπρεπε να ήταν γεμάτο με ηλεκτρικά είδη που είχαν προορισμό την Αλβανία. Οι αρχές κατέσχεσαν τα 506 κιλά χασίς και συνέλαβαν τους δυο οδηγούς Αλβανικής καταγωγής και τώρα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, συνεχίζει τις έρευνες προς κάθε κατεύθυνση.

    Έρευνες εις βάθος

    Το συγκεκριμένο φορτηγό είχε ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου από το τελωνείο της Ελευσίνας με προορισμό την Κακαβιά, αλλά μέχρι χθες δεν είχε περάσει τα σύνορα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, στο μεσοδιάστημα αυτό, έγινε μεταφόρτωση των κιβωτίων του που περιείχαν μεταξύ άλλων τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες και κλιματιστικά, σε άλλο αλβανικό φορτηγό που βρέθηκε παρκαρισμένο σε βενζινάδικο, κοντά στο Καλπάκι. Όμως ένα σημαντικό μέρος του φορτίου των ηλεκτρικών ειδών έλειπε.

    Στο πρώτο φορτηγό φορτώθηκαν μεγάλα σακ-βουαγιάζ με 506 κιλά κάνναβης, σφραγίστηκε άγνωστο πως με την σφραγίδα του τελωνείου , και ήταν έτοιμο να επιστρέψει στην Αθήνα.

    Οι αρχές ερευνούν σχολαστικά την υπόθεση προκειμένου να διαλευκανθεί το πως ακριβώς συνέβησαν τα γεγονότα.

    Συνελήφθησαν αστυνομικοί για κατοχή κοκαΐνης

    Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν σήμερα από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, δύο αστυνομικοί και ένας ειδικός φρουρός του αστυνομικού τμήματος Πλατείας Δημοκρατίας, με ποσότητα κοκαΐνης στην κατοχή τους. Οι αστυνομικοί που ήταν εν ώρα υπηρεσίας, κατείχαν τέσσερα μικροδέματα κοκαΐνης συνολικού βάρους 3,6 γραμμαρίων. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένα ακόμη άτομο, όχι όμως αστυνομικός, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ο οποίος και συνελήφθη, Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    Στην Αθήνα, ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ρεγκούζας απέδωσε εύσημα τους ανθρώπους του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής και του Ε Τελωνείου Πειραιά για τον πρόσφατο εντοπισμό μεγάλης ποσότητας πρώτης ύλης για την παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών μέσα σε σάκους ρυζιού. Ο κ. Ρεγκούζας έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία των αρχών και ανακοίνωσε πως στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες της ΝΑ Ασίας, η κατασχεθείσα ποσότητα των 37 τόνων ρυζιού θα διατεθεί στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Δεκεμβρίου.

    [15] Αθλητισμός

    "Αστακός" η Νεάπολη

    20/1/2005 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα μάτια τους δεκατέσσερα ζήτησε να έχουν οι οπαδοί του Ιωνικού, Χρήστος Κανελλάκης, την Κυριακή στον αγώνα με τον ΠΑΟ, ενώ παράλληλα τόνισε πως τα μέτρα θα είναι δρακόντεια, παρά την απουσία των φιλοξενούμενων φιλάθλων. Ο Πρόεδρος των "μπλε" δήλωσε πως όσοι παρευρεθούν στο γήπεδο, " δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα, που πιθανόν να επιχειρήσουν να στήσουν κάποιοι" και τους κάλεσε να δείξουν αλλά και να συνεχίσουν την άψογη εικόνα που έχουν κάνει πράξη μέχρι τώρα. Όσον αφορά τα μέτρα, αποκάλυψε πως θα υπάρχει υπεράριθμη αστυνομική δύναμη και πως στο γήπεδο θα εισέρχονται μόνο όσοι επιδεικνύουν εισιτήριο και αστυνομική ταυτότητα.

    Υπό την ασυνομική επίβλεψη

    Ο Χρήστος Κανελλάκης είπε συγκεκριμένα : "Θα πρέπει να περιφρουρήσουν το γήπεδό μας και να είναι κόσμιοι στις αντιδράσεις τους, όπως άλλωστε έχουν κάνει σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει η ομάδα μας στο γήπεδο της Νεάπολης. Οι φίλαθλοι του Ιωνικού ενισχύουν αποφασιστικά την ομάδα, αλλά συγχρόνως έχουν αποδείξει πως είναι φίλαθλοι με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό επεισόδιο. Συνεπώς, θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να απομονώσουν αμέσως όποιους επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια, τα οποία θα είναι καταστροφικά για την ομάδα μας".

    Εκτός από τις δηλώσεις του Προέδρου του Ιωνικού, η διοίκηση προέβη σε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μέσες άκρες τα όσα είπε και ο Πρόεδρος. Παράλληλα αναφέρει πως δεν υπάρχουν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, όμως οι θύρες στις οποίες θα φιλοξενούνταν δεν θα ανοίξουν καθόλου και δεν θα διατεθούν εισιτήρια για αυτές. Τέλος κάνει παράκληση στους οπαδούς των Πρωταθλητών, να μην πάνε στο γήπεδο, αφού μετά το κλείσιμο των θυρών αυτών δεν θα υπάρχει διαχωρισμός

    Στο μεταξύ, με δύο απόντες συνεχίστηκε σήμερα στο γήπεδο της Βάρης η προετοιμασία του Ιωνικού για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, καθώς οι Οφρυδόπουλος και Γαβριλόπουλος ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα. Τέλος, η διοίκηση του Ιωνικού ανακοίνωσε σήμερα την παραχώρηση -με τη μορφή του δανεισμού- των Τζαναβάρα και Κακαρά στον Σαρωνικό.

    [16] Αθλητισμός

    Ανακωχή Φέργκιουσον Βενγκέρ

    20/1/2005 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον Αρσέν Βενγκέρ αποφάσισαν να δώσουν οι διοικήσεις των δύο ομάδων. Σε συνάντηση των μελών της Λίγκας που έγινε και με το ματς του Χάιμπουρι να πλησιάζει, οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων, δήλωσαν πως έχουν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τους πρωταγωνιστές της κόντρας, πως αυτή θα σταματήσει. Στην συνάντηση δεν παραβρέθηκαν οι δύο προπονητές, ωστόσο ο πρόεδρος της Πρέμιερλιγκ, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, άκουσε με ευχαρίστηση πως εκτός από τις λεκτικές μάχες των Φέργκιουσον και Βενγκέρ που στόχος είναι να σταματήσουν, θα περιοριστούν επίσης και οι δηλώσεις πριν και μετά τους αγώνες των ομάδων.

    [17] Κοινωνία

    Στους πληγέντες της ΝΑ Ασίας Συνεχίζεται ο μαραθώνιος ανθρωπιάς

    20/1/2005 5:29:00 μμ

    Η συγκινητική και πρωτοφανής ανταπόκριση των Ελλήνων στο Μαραθώνιο Ανθρωπιάς και τη δημοπρασία, για τη βοήθεια των θυμάτων από τα φονικά τσουνάμι στη ΝΑ Ασία, που διοργάνωσε η ΕΡΤ, αποτέλεσε το έναυσμα για να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή συμπαράστασης στους πληγέντες. Σ αυτά τα πλαίσια η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οργανώνει τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου μεγάλη δημοπρασία στο Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", στην οποία θα δημοπρατηθούν έργα Τέχνης και 45 συλλεκτικά αντικείμενα γνωστών Ελλήνων. Η δημοπρασία θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ. Δύο μέρες μετά, στις 26 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσει η μεγάλη Συναυλία αλληλεγγύης, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ, με τη συμμετοχή 50 γνωστών καλλιτεχνών.

    Δημοπρασία αγάπης

    Η δεύτερη αυτή δημοπρασία αγάπης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 22:00 στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

    Τα είδη, που θα δημοπρατηθούν θα εκτίθενται την Κυριακή 23 Ιανουαρίου -από τις 10.00 έως τις 22.00- και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου από τις 10:00 το πρωί έως και την έναρξη της δημοπρασίας, στην Αίθουσα Golden Room D του ιστορικού ξενοδοχείου.

    Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να δηλώνουν συμμετοχή για τη δημοπρασία.

    Στη δημοπρασία αυτή τη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος, όχι μόνο όσοι παρευρεθούν στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου, αλλά και ενδιαφερόμενοι εκτός Αθήνας, αφού θα γίνουν ταυτόχρονες συνδέσεις με Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Στα ξενοδοχεία ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ της Θεσσαλονίκης, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ της Πάτρας και ΑΤΛΑΝΤΙΣ του Ηρακλείου θα τοποθετηθούν ειδικές οθόνες, μέσω των οποίων όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να μετέχουν ζωντανά στη δημοπρασία, που θα μεταδίδεται από τη ΝΕΤ.

    Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κ Ελισάβετ Φιλιππούλη, ενώ τη δημοπράτηση των αντικειμένων θα κάνει ο ειδικός κ Πέτρος Βέργος με διαδικασίες κανονικής δημοπρασίας έργων Τέχνης και σπανίων αντικειμένων.

    Δείτε αναλυτικά τη λίστα των αντικειμένων, που θα δημοπρατηθούν

    Συναυλία αλληλεγγύης

    Ο μαραθώνιος συμπαράστασης συνεχίζεται με τη διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας, στις 26 Ιανουρίου στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ.

    Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 19:30 και το "παρών"και δώσουν 50 γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Φαραντούρη, Θάνος Μικρούτσικος, Έλλη Πασπαλά, Πασχάλης Τερζής.

    Τους καλλιτέχνες θα συνοδεύσουν τα "Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ", με διευθυντή τον Ανδρέα Πυλαρινό. Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ και το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

    [18] Αθλητισμός

    "Όχι" από Ραντόγεβιτς

    20/1/2005 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χωρίς τον Αλεξάντερ Ραντόγεβιτς θα πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό του ο Βαγγέλης Αλεξανδρής για το Σαββατιάτικο αγώνα με τον Μακεδονικό. Ο Βόσνιος σέντερ απάντησε αρνητικά στην επίσημη πρόταση των Λαρισαίων για συνεργασία, καθώς είχε δεχτεί πιο συμφέρουσες προτάσεις από την Πρόκομ και την Αγία Πετρούπολη. Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τον Έλληνα τεχνικό, ωστόσο όπως πάντα δεν χάνει την ψυχραιμία του. "Έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, αλλά θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε", τόνισε και συμπλήρωσε, "Μας έχουν κουράσει πολύ τα πέντε εκτός έδρας παιχνίδια. Ο αγώνας με τον Μακεδονικό είναι πολύ κρίσιμος και θέλουμε τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο για να μας ενισχύσει, καθώς η παρουσία του μας δίνει μεγάλη δύναμη για να επιτύχουμε τον στόχο μας".

    [19] Αθλητισμός

    "Σκωτσέζος" και με τη βούλα ο Κυργιακός

    20/1/2005 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα όποια προβλήματα πήγαν να δημιουργηθούν ξεπεράστηκαν εύκολα και ο Σωτήρης Κυργιάκος είναι και επίσημα, "κάτοικος Άιμπροξ". Ο διεθνής πρώην πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τους "μπλε" διάρκειας 3,5 χρόνων, βάζοντας τέλος στο "θρίλερ" που πήγαινε να δημιουργηθεί. Ο ίδιος θα λαμβάνει ετησίως περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Νίκησε η θέληση

    Η συμφωνία φάνηκε εξ αρχής να "σκαλώνει" σε δύο τομείς. Πρώτον οι Σκωτσέζοι φάνηκαν να κολλάνε στο εγχειρισμένο πόδι του Κυργιάκου, γεγονός που γρήγορα ξεπεράστηκε. Μετά ήταν η αρχική διαφωνία των δύο πλευρών, σχετικά με την χρονική διάρκεια του συμβολαίου, η οποία όμως δε στάθηκε ικανή να "χαλάσει" τη μεταγραφή αφού οι δύο πλευρές έριξαν "νερό στο κρασί τους", αφού αμφότερες ήθελαν πολύ να γίνει πράξη η συνεργασία τους, η οποία και ολοκληρώθηκε.

    [20] Αθλητισμός

    Δείπνο σύσφιξης σχέσεων

    20/1/2005 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε μια προσπάθειά του να αντιστρέψει και να ξεπεράσει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, που εντάθηκε μετά την κακή εμφάνιση στο Καυταντζόγλειο και την ήττα από τον Ηρακλή για το κύπελλο, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποφάσισε να παραθέσει δείπνο στους παίκτες και το προπονητικό τιμ της ομάδας. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα ή στο εστιατόριο του γηπέδου Καραϊσκάκη ή σε ψαροταβέρνα της Κηφισιάς, αύριο και η παρουσία δεν είναι υποχρεωτική. Στο μεταξύ στα αγωνιστικά θέματα, η σημερινή προπόνηση ήταν χαλαρή και συνεχίστηκε η προετοιμασία για τον κυριακάτικο αγώνα με την Καλλιθέα. Οι τρεις λατίνοι, Τζιοβάνι, Σούρερ και Ριβάλντο ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα με τον πρώτο να θεωρείται δυσκολότερο από τους άλλους να είναι παρών, ενώ τα άλλα προβλήματα αφορούν τους Μάριτς, Ρέζιτς, βενετίδη και Στολτίδη.

    Επέστρεψε τα εισιτήρια

    Πάντως η ΠΑΕ Ολυμπιακός επέστρεψε τα εισιτήρια που είχε παραλάβει από την ΠΑΕ Καλλιθέα, για τον κυριακάτικο αγώνα πρωταθλήματος του "Ελ Πάσο", εναντίον της ομώνυμης ομάδας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η πειραϊκή ομάδα, αναφέρεται πως η απόφαση γνωστοποιήθηκε στα αρμόδια όργανα (Ελληνική Αστυνομία και ΕΠΑΕ), ενώ υπογραμμίζεται πως "Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή, η οποία και δημοσιοποιήθηκε, δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση υποκίνηση, ενθάρρυνση, ανοχή ή διευκόλυνση προς φιλάθλους που ενδεχομένως βρεθούν στον συγκεκριμένο αγώνα και επιθυμούν να δηλώσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα φίλαθλα αισθήματα τους ή την συλλογική τους προτίμηση".

    [21] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

    20/1/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οικονομικά θέματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την Τράπεζα της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκο Γκαργκάνα. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Γκαργκάνα για την τελευταία συνεδρίαση του ECOFIN και του EUROGROUP, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη φετινή πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι ενημερώθηκε από τον Υπουργό για όσα έγιναν στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα λέει τη γνώμη της σε διάφορα θέματα με τις εκθέσεις της.

    Μέτρα για τα καταναλωτικά δάνεια

    Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δάνεια, είπε ότι, την Τετάρτη, είχε συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη προσαρμογή στους συντελεστές προβλέψεων για τα καταναλωτικά δάνεια και πρόσθεσε πως τα μέτρα θα ανακοινωθούν όταν θα είναι έτοιμα.

    Ο κ. Γκαργκάνας διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει για εποπτικούς λόγους καθώς διαπιστώνεται ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι προβλέψεις σε ορισμένες τράπεζες για την κάλυψη πιθανόν κινδύνων που προκύπτουν από καταναλωτικά δάνεια.

    Το 2006 θα ισχύσει το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων

    Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα το καταθέσει έγκαιρα σημειώνοντας ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί ο ΦΠΑ με τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για την αγορά, ενώ υπενθύμισε ότι το σχέδιο νόμου θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2006.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδα "Τα Νέα", σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν απάντησε σε στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για την απογραφή, είπε ότι η απάντηση είναι μια "πλήρης δικαίωση των απόψεων που όλο αυτό τον καιρό υποστηρίξαμε, ότι η απογραφή έγινε σε τεχνοκρατικό επίπεδο [] και ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική σκοπιμότητα".

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το θέμα της απογραφής έχει λήξει και πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σχέδια νέας φορολογίας ακινήτων

    Γκαργκάνας - Τραπεζίτες για ασφαλιστικό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 January 2005 - 17:58:33 UTC