Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσοχή στη χρήση των κινητών
  • [02] Αναδρομική έκθεση χαρακτικών του Joan Barbara
  • [03] Αδυνατίστε στο …μαξιλάρι
  • [04] Όλοι πήγαν στο Παρίσι
  • [05] Κρίσιμη η κατάσταση του Γρ. Μπιθικώτση
  • [06] Ορκίζεται την Παρασκευή ο Αμπάς
  • [07] Νέες επιχειρήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα
  • [08] "Έξυπνες" βόμβες κατά του καρκίνου
  • [09] Περιποίηση ...στα άκρα
  • [10] Στην Εντατική ο Μπουλάς
  • [11] Τέρμα οι έρευνες για τα όπλα στο Ιράκ
  • [12] "Έρχεται" βαρυχειμωνιά
  • [13] Νεκρός νεαρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά
  • [14] Νέες συλλήψεις Ιρακινών ανταρτών
  • [15] Ένας Mac για τον "φτωχό"
  • [16] Χωρίς τέλος ο αγώνας των ανταρτών
  • [17] Επίσημη πρώτη
  • [18] Πυρκαγιά σε δημοτικό σχολείο στο Ιράν
  • [19] Καθοριστική συνάντηση
  • [20] "Πνίγονται" οι Αθηναίοι
  • [21] Οι …θεριακλήδες της Ευρώπης
  • [22] Αντιδράσεις για τις φιλο-ναζιστικές δηλώσεις Λεπέν
  • [23] Και το όνομα αυτού …Yahoo
  • [24] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Μητσοτάκη
  • [25] Φορό-ανάσα για τις επιχειρήσεις
  • [26] Καθ' οδόν για έκρηξη
  • [27] Δεν αναγνωρίζει η Αλβανία τα Σκόπια
  • [28] Συν βουλευτή και χείρα κίνει
  • [29] Στον Τραγάκη τα πορίσματα των κομμάτων
  • [30] Αμφίβολοι δυο στον Ιωνικό
  • [31] Μείωση των τροχαίων τις γιορτές
  • [32] Ανακοίνωσε Βούτερ ο Παναθηναϊκός
  • [33] Τους ενώνει η αναμονή
  • [34] Ανασφαλείς νιώθουν οι Αθηναίοι
  • [35] Νέες σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία
  • [36] Ολυμπιακό δώρο σε 100 αθλητές των Special Olympics
  • [37] Ολονυκτία στο δικαστήριο!
  • [38] Αστυνομικοί υπεύθυνοι για κακοποίηση μεταναστών
  • [39] "Χαλαρός" ο Χατζηνικολάου
  • [40] "Λεύκο" στην ΕΠΑΕ η ΑΕΚ

    [01] Υγεία

    Προειδοποιούν οι επιστήμονες τους γονείς Προσοχή στη χρήση των κινητών

    11/1/2005 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΒΒC

    Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των κινητών τηλεφώνων και ιδιαίτερα της χρήσης τους από τα παιδιά. Βρετανοί ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα κινητά παρά μόνο όταν είναι μεγάλη ανάγκη. Αιτία οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων και οι οποίοι συχνά παραβλέπονται. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων προκαλεί βλάβες στην υγεία, ωστόσο, οι επιστήμονες συστήνουν στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίζουν κατά το δυνατόν τη χρήση τους από τα παιδιά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για τη Βρετανία, ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 7-10 ετών έχει δικό του κινητό τηλέφωνο, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που ίσχυε το 2001.

    Όσο πιο μικρά, τόσο πιο ευάλωτα

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους και όχι απλώς να τους δίνουν ένα κινητό και να μην ενδιαφέρονται μετά.

    Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες δεν έχουν αποδείξει ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων προκαλεί βλάβες, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής ευρήματα έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες.

    Για το λόγο αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι δε θα πρέπει να επιτρέπεται η συχνή χρήση των κινητών σε παιδιά κάτω των 8 ετών.

    Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όσο πιο μικρό είναι το παιδί και αν και οι επιστήμονες κατανοούν τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν ένα κινητό για να μπορούν να ξέρουν πού βρίσκονται, ωστόσο, συνιστούν η χρήση τους να γίνεται με προσοχή και μόνο όταν είναι ανάγκη.

    Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν τα κινητά είναι επικίνδυνα. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες δείχνουν ότι η χρήση κινητών αυξάνει τους κινδύνους εμφάνισης όγκων και επηρεασμού του DNA. Την ίδια ώρα, καθησυχαστικοί εμφανίζονται άλλοι επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλή στη χρήση τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ασφαλή τα κινητά για τους ενήλικους

    Ξανά τα κινητά στο εδώλιο

    Φοράτε hands-free;

    [02] Πολιτισμός

    Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Αναδρομική έκθεση χαρακτικών του Joan Barbara

    11/1/2005 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ανοίγει την Τρίτη τις πόρτες της για το αθηναϊκό κοινό η αναδρομική έκθεση χαρακτικών του Joan Barbara. Από τις 11 μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου όσοι βρεθούν στο Μέγαρο Εϋνάρδου, στην Ομόνοια, θα έχουν την τύχη να θαυμάσουν δεκάδες σημαντικά χαρακτικά που δημιουργήθηκαν στο ατελιέ του Καταλανού καλλιτέχνη, στη Βαρκελώνη. Η έκθεση, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Θερβάντες, και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη από τις 3 έως τις 20 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του ίδιου του Barbara, των Joan Miro, Eduardo Chillida, Riera i Arago, Manuel Millares, Hans Hartung, Marcel Marti, Jose Hernandez και πολλών άλλων.

    Τόπος:

    Αθήνα Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3634117, 3234267 και 5221420

    Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή:10:00-14:00 και 18:00-20:00 Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή:10:00-14:00

    Θεσσαλονίκη Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης-Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108 Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-295149, 295170 και 295171

    Τρίτη-Κυριακή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00 Δευτέρα: κλειστά

    Σχετικά Links:

    Ινστιτούτο Θερβάντες

    [03] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Αδυνατίστε στο μαξιλάρι

    11/1/2005 6:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 10:03:21 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- ΝΕΤ

    Μήπως "λιώνετε" στο γυμναστήριο ή εφαρμόζετε εξαντλητικές δίαιτες, προκειμένου να χάσετε τα περιττά κιλά; Ερευνητές της Ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο του Νόρφολκ, στις ΗΠΑ, μας συμβουλεύουν να ξεχάσουμε τους συνηθισμένους τρόπους αδυνατίσματος και να στραφούμε σε κάτι πιο καθημερινό, για να διώξουμε τα "ενοχλητικά" κιλά. Οι επιστήμονες μελέτησαν χίλιους ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως όσοι κοιμούνται λιγότερο παχαίνουν περισσότερο και επισημαίνουν, ότι είκοσι λεπτά παραπάνω ύπνου κάθε βράδυ, αποτελούν την κατάλληλη μέθοδο για να διατηρήσουμε μια αδύνατη σιλουέτα. "Δίνουμε τόση έμφαση στο γυμναστήριο και τη δίαιτα, που ξεχάσαμε την αξία του καλού ύπνου", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Φρεντ Τούρεκ, ένας εκ των ερευνητών.

    Είκοσι λεπτά παραπάνω

    Σύμφωνα με την έρευνα, κατά μέσο όρο, οι άνδρες κοιμούνται 27 λεπτά λιγότερο από τις γυναίκες, ενώ όσοι έχουν παραπανίσια κιλά δεν είναι υπναράδες. Επίσης, οι γεματούληδες κοιμούνται κατά μέσο όρο 2 ώρες λιγότερο, σε σχέση με τους "καλίγραμμους".

    Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο λιγοστός ύπνος βάζει σε χειμερία νάρκη μια ορμόνη του εγκεφάλου, τη λεπτίνη, που είναι απαραίτητη στο μηχανισμό του αδυνατίσματος. Ταυτόχρονα, λες και πρόκειται για διαβολική σύμπτωση, η έλλειψη ύπνου "ξυπνάει" μια άλλη ορμόνη, που αυξάνει την επιθυμία να κατρακυλήσουμε προς το ψυγείο!

    Ωστόσο, οι γιατροί επισημαίνουν, πως σημασία δεν έχει ο χρόνος που σπαταλάμε αγκαλιά με το μαξιλάρι, αλλά η ποιότητα του ύπνου. Μάλιστα, συνιστούν να κοιμόμαστε από τις έντεκα το βράδυ μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα, γιατί τότε μόνο ξεκουραζόμαστε πραγματικά. Επίσης, συμβουλεύουν να μην διαταράσσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες στον ύπνο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους κοιμούνται ακανόνιστες ώρες.

    Ξεχάστε, λοιπόν, το διάδρομο, το τζόκιν και τα βαράκια και μην φτάνετε στα όρια της λιμοκτονίας. Ακόμα κι αν σας ενοχλούν, γυρίστε πλευρό και πείτε καληνύχτα στα περιττά κιλά!

    Σχετικά Links:

    Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Νόρφολκ

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    Υπήρξε πρώτο στις ταξιδιωτικές επιλογές το 2004 Όλοι πήγαν στο Παρίσι

    11/1/2005 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δεν είναι μόνο η πόλη του φωτός και των ερωτευμένων, αλλά και η πρώτη επιλογή στη λίστα κάθε ταξιδιώτη. Ο λόγος για τη γαλλική πρωτεύουσα, που αναδείχτηκε ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για το 2004. Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο επέλεξαν το Παρίσι ως τον ιδανικό τόπο για τις διακοπές τους καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το 2003 ήταν η προσέλευση των Αμερικανών τουριστών. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ είχαν σημειώσει κατακόρυφη πτώση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ωστόσο φαίνεται πως οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αρχίσουν και πάλι τα υπερατλαντικά ταξίδια. Τέλος, αύξηση κατά 15% σημειώθηκε και στις αφίξεις των Ιαπώνων τουριστών. Εμείς να ευχήθουμε το 2005 να είστε κι έσεις μεταξύ αυτών, που θα επισκεφθούν το φημισμένο Παρίσι.

    [05] Πολιτισμός

    Κρίσιμη η κατάσταση του Γρ. Μπιθικώτση

    11/1/2005 8:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/1/2005 10:16:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε εκτάκτως το απόγευμα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, για την αντιμετώπιση φλεγμονής στο έντερο. Είναι η τρίτη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς, στην οποία υποβλήθηκε από την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, οπότε εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο, με ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Σήμερα το πρωί οι θεράποντες ιατροί του έκαναν τραχειοτομία, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας του στη μονάδα, ώστε να μην είναι πλέον διασωληνομένος και να εκλείψει έτσι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου νέας λοίμωξης, δεδομένου ότι παρατείνεται η νοσηλεία του στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    [06] Μ. Ανατολή

    Ορκίζεται την Παρασκευή ο Αμπάς

    12/1/2005 7:37:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, που εξελέγη την Κυριακή με ποσοστό 62,3%. Η ορκωμοσία του Αμπάς θα γίνει στη Μουκάτα, το γενικό αρχηγείο του Αραφάτ, στη Ραμάλα, όπως ανακοίνωσε ο προσωρινός πρόεδρος του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Χασάν Κρέισεχ. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ζητά από τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν στην κατασκευή των νέων φυλακίων στο διαχωριστικό τείχος με τα Παλαιστινιακά εδάφη, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση, που καλεί τη Ουάσιγκτον να συνεισφέρει 180 εκ. δολάρια για το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι, ήδη το Ισραήλ λαμβάνει 3 εκ. δολάρια κάθε χρόνο ως βοήθεια από τις ΗΠΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα εποχή για τη Μέση Ανατολή

    [07] Μ. Ανατολή

    Η Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη επίθεσης σε οικισμό Νέες επιχειρήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα

    12/1/2005 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενώ όλα σχεδόν είναι έτοιμα για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς την Παρασκευή στη Μουκάτα, το ιστορικό αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιχειρήσεις. Την ευθύνη για επίθεση εναντίον εβραϊκού οικισμού στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέλαβε σήμερα η παλαιστινιακή ριζοσπαστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, τονίζοντας ότι, σκοτώθηκαν δυο Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας μαχητής της. Νωρίτερα, ομάδα Ισραηλινών καταδρομέων πραγματοποίησε μία σύντομη εισβολή στα προάστια της Γάζας για να συλλάβει τέσσερις Παλαιστινίους, ο ένας μέλος της Χαμάς, υπό την προστασία ελικοπτέρων, τα οποία έβαλαν προειδοποιητικά πυρά σε μη κατοικούμενο τομέα της πόλης για να καλύψουν την επίγεια επιχείρηση και να απομακρύνουν ενόπλους Παλαιστινίους, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές. Εξάλλου δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Ραμάλα, ανακοίνωσαν πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Οι δύο Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε ένα σπίτι, στο οποίο εισέβαλαν οι στρατιώτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν τα θύματα ήταν ένοικοι ή είχαν καταφύγει στο οίκημα μετά από καταδίωξη των στρατιωτών.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος τηλεφώνησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, δυο μαχητές της διείσδυσαν στον εβραϊκό οικισμό Μοράγκ.

    "Ο ένας από τους μαχητές σκοτώθηκε, αλλά αγνοούμε την τύχη του δεύτερου", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης σύμφωνα με τον οποίο δυο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας, που οι μαχητές της οργάνωσης τοποθέτησαν κάτω από ισραηλινό στρατιωτικό όχημα.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε από την πλευρά του ότι, Παλαιστίνιοι μαχητές σκότωσαν σήμερα έναν Ισραηλινό πολίτη και τραυμάτισαν τρεις στρατιώτες σε ενέδρα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποίησαν βόμβα στην επίθεση αυτή.

    Τέλος Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, η έκρηξη προκλήθηκε κάτω από ισραηλινό στρατιωτικό όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες τους οποίους παρέλαβαν ελικόπτερα.

    [08] Τεχνολογία

    Ετοιμάζουν επιστήμονες στην Αυστραλία "Έξυπνες" βόμβες κατά του καρκίνου

    12/1/2005 4:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ειδήσεις > Τεχνολογία)&body=Νανοκάψουλες, που θα 'επιτίθενται' κατά μέτωπο στους καρκινικούς όγκους

    Πηγή: New Scientist

    Αποτελεσματικότερα και με λιγότερες παρενέργειες θα είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα του μέλλοντος. Η πρόοδος θα επιτευχθεί χάρη στο διαφορετικό τρόπο χορήγησης της χημειοθεραπείας, η οποία θα γίνεται με νανοκάψουλες, που θα "χτυπούν" ακριβώς τους όγκους χωρίς να τραυματίζουν τους γειτονικούς ιστούς. Στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του σχεδίου έχει αποδυθεί ο Φρανκ Καρούζο και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Συγκεκριμένα τοποθετούν το φάρμακο μέσα σε πολυμερείς νανοκάψουλες, τις οποίες καλύπτουν με μικροσωματίδια χρυσού και στη συνέχεια τις "επικολλούν" σε αντικαρκινικά αντισώματα. Με την είσοδο τους στο αίμα, οι νανοκάψουλες εισχωρούν στους όγκους, ενώ με τη βοήθεια ενός λέιζερ το χρυσό περίβλημά τους διαλύεται, ώστε να απελευθερωθεί το φάρμακο.

    Φιλική για τον οργανισμό η νέα μέθοδος

    Η μέθοδος αυτή βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία της εργαστηριακής επεξεργασίας και η κλινική εφαρμογή απέχει πολύ.

    Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν όσο το δυνατό μικρότερες σε μέγεθος κάψουλες.

    Ο Καρούζο δηλώνει, πως η πραγματική καινοτομία, που φέρνει αυτή η μέθοδος είναι πως οι κάψουλες έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να μην αποβαίνει βλαβερή η ακτινοβολία του λέϊζερ για τον οργανισμό.

    Ο χρυσός συνήθως απορροφά τόση ακτινοβολία από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, που μπορεί να κάψει τους ιστούς. Ωστόσο, οι ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα νανοσωματίδια χρυσού, που υπάρχουν στις κάψουλες μεταβάλλουν τις ιδιότητες του μετάλλου, κάνοντας το να απορροφά λιγότερη ακτινοβολία με αποτέλεσμα να μη διατρέχει κίνδυνο η υγεία του ασθενούς.

    [09] Ζωής ...σΤάσεις

    Κομψή από την κορυφή έως τα νύχια Περιποίηση ...στα άκρα

    12/1/2005 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θέλετε να είστε πάντα κομψή και όμορφη και ψάχνετε εναγωνίως εκείνες τις λεπτομέρειες στο μακιγιάζ και το ντύσιμο, που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε; Τις περισσότερες φορές, αφήνετε έξω από την επιχείρηση "ομορφιά" κάτι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο την περιποίηση των χεριών και ιδιαίτερα των νυχιών σας. Μην ξεχνάτε, ότι τα περιποιημένα ακροδάχτυλα είναι αυτά, που προσδίδουν στις γυναίκες μια ιδιαίτερη φινέτσα. Εξάλλου, από τα χέρια ξεχώριζαν κατά τους περασμένους αιώνες οι πριγκίπισσες. Κι αν αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε για αναδείξετε την ακρινή αυτή πτυχή της ομορφιάς σας δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές, που ακολουθούν.

    Οι συμβουλές που χρειάζεστε

    Πρώτα απ' όλα, αγοράζετε ή τσεκάρετε, ότι έχετε τα αναγκαία και απαραίτητα "εργαλεία". Μια χάρτινη λίμα, ένα σκληρυντικό νυχιών, μια βάση, ένα βερνίκι, ένα top coat για περισσότερη λάμψη και προστασία, καθώς και ασετόν σε μορφή στυλό, για να διορθώνετε τις ατέλειες του βερνικιού και κρέμα χεριών είναι το Α και το Ω στο νεσεσέρ νυχιών σας.

    Και ξεκινάμε: κατ' αρχάς λιμάρετε τα νύχια σας τουλάχιστον μία φορά στις 15 μέρες και προσοχή: μόνο με χάρτινη λίμα. Ωστόσο, καθημερινά τα περιποιείστε με ένα δυναμωτικό λάδι.

    Μια φορά την εβδομάδα σπρώξτε τα πετσάκια απαλά προς τη βάση των νυχιών και κόψτε τις παρανυχίδες.

    Πριν να βάψετε τα νύχια σας χρησιμοποιείτε πάντοτε μια βάση, η οποία παρατείνει τη διάρκεια του βερνικιού και χαρίζει λάμψη. Φροντίστε το προϊόν που έχετε επιλέξει να είναι φιλικό με τα νύχια σας, να τα προστατεύει, να τα θρέφει και να εμποδίζει το κιτρίνισμά τους.

    Αν τα νύχια σας είναι μαλακά, χρησιμοποιείτε εναλλάξ κάθε 15 μέρες μια βάση και ένα σκληρυντικό. Αν πάλι, είναι πολύ ευαίσθητα μόνο το σκληρυντικό αρκεί.

    Στη συνέχεια, επιλέγουμε το αγαπημένο μας χρώμα βερνίκι και απλώνουνε δυο στρώσεις: μία πρώτη, λεπτή, που στεγνώνει γρήγορα και μία δεύτερη, πιο πυκνή, για να διατηρείται περισσότερο.

    Μικρά μυστικά υγείας

    Για να δυναμώσετε τα νύχια σας, ακολουθήστε μια θεραπεία με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

    Επίσης, συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ασβέστιο, ολιγοστοιχεία και βιταμίνες είναι ότι χρειάζεστε αν τα νύχια σας σπάνε ή ξεφλουδίζουν.

    Τέλος, αν παρατηρήσετε να δημιουργούνται παράλληλοι προς τη ρίζα κυματισμοί, που υποδηλώνουν χτυπήματα και "βάναυσο" μανικιούρ, λιμάρετε ελαφρά τα νύχια ή τρίψτε τα με μία ελαφρόπετρα για να αποκτήσουν λεία επιφάνεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πιο όμορφες ...έξυπνα και απλά

    [10] Πολιτισμός

    Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον Στην Εντατική ο Μπουλάς

    12/1/2005 9:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κρίσιμες ώρες περνά ο γνωστός τραγουδιστής και ηθοποιός, Σάκης Μπουλάς. Το βράδυ της Τρίτης εμφάνισε συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σεισμανόγλειου Νοσοκομείου. Ο κ. Μπουλάς είναι διασωληνωμένος και δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, ενώ οι θεράποντες γιατροί εκφράζουν έντονη ανησυχία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

    [11] Ιράκ

    Δεν βρήκαν τίποτα... Τέρμα οι έρευνες για τα όπλα στο Ιράκ

    13/1/2005 7:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/1/2005 1:03:58 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Άνθρακες ο θησαυρός, αποδείχτηκαν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν για τις ΗΠΑ, εφόσον μετά από δύο χρόνια ερευνών, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα διαβόητα οπλοστάσια. Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, επανέλαβε την εκτίμηση, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε την πρόθεση να αποκτήσει παράνομα όπλα μαζικής καταστροφής. "Με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα, ο Πρόεδρος θα έκανε τις ίδιες ενέργειες, διότι στόχος ήταν η προστασία του αμερικανικού λαού", δήλωσε ο Σκοτ Μακλίλαν, υπερασπιζόμενος τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος τον Μάρτιο του 2003, είχε προβάλλει την ύπαρξη μυστικών οπλοστασίων, ως τον κύριο λόγο για την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ. Παρόλα αυτά ο Τζορτζ Μπους δηλώνει σε συνέντευξη του ότι αν και δεν βρέθηκαν όπλα δεν μετανιώνει για την εισβολή.

    Δε μετανιώνει ο Μπους

    Δεν μετανιώνει για την εισβολή στο Ιράκ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους μολονότι δεν βρέθηκαν τα περιβόητα όπλα μαζικής καταστροφής, που αποτελούσαν και την αφορμή για τον πόλεμο, όπως δήλωσε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. "Πίστευα ότι, θα βρίσκαμε όπλα μαζικής καταστροφής. Πολλοί εδώ στις ΗΠΑ, πολλοί σε όλο τον κόσμο, στα Ηνωμένα Έθνη, πίστευαν ότι (ο Σαντάμ Χουσεΐν) είχε όπλα μαζικής καταστροφής και πρέπει να βρούμε τι πήγε στραβά στη συλλογή πληροφοριών", είπε. Ο Μπους επέμεινε ωστόσο ότι, "ο Σαντάμ ήταν επικίνδυνος και ο κόσμος είναι πιο ασφαλής τώρα". Το κανάλι μετέδωσε μόνο μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Παρασκευής.

    "Η εισβολή στο Ιράκ έγινε για την προαγωγή της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε μία επικίνδυνη περιοχή του κόσμου", δήλωσε και ο Μακλίλαν, εξηγώντας γιατί ο Μπους εμμένει στην ορθότητα της πολιτικής του στο θέμα του Ιράκ.

    Η ανεξάρτητη επιτροπή της Γερουσίας με επικεφαλής τον Τσαρλς Ντέφλερ, σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ήδη από τον Οκτώβρη είχε αποφανθεί, ότι δεν έχουν βρεθεί τα οπλοστάσια. Πάντως, η δουλειά της επιτροπής δεν τελειώνει εδώ, καθώς θα συνεχίσουν να μελετούν όσα έγγραφα έχουν συλλέξει, αν και αποκλείουν την περίπτωση να συνεχίσουν τις έρευνες. Πλέον, η επιτροπή θα έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει τη σταθερότητα στο Ιράκ και να περιορίσει τη βία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Ιράκ "καίει" τον Μπους

    [12] Κοινωνία

    Mετά της Αλκυονίδες "Έρχεται" βαρυχειμωνιά

    13/1/2005 10:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/1/2005 7:20:30 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Χιόνια, βροχές και θυελλώδης βοριάδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα έχουμε ραγδαία μεταβολή των συνθηκών και η πτώση της θερμοκρασίας θα φτάσει μέχρι και τους 10 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα επίπεδα που επικρατούν τώρα. Τα παράξενα του καιρού μετά της Αλκυονίδες αρχίζουν από σήμερα το βράδυ και θα ενταθούν αύριο, ενώ το Σάββατο το πρωί αναμένονται οι χιονοπτώσεις. Εν τω μεταξύ, σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Σύσκεψη για την προετοιμασία και το συντονισμό των δυνάμεων της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Βοριάδες και χιονόπτωσεις

    Οι χάρτες των βαρομετρικών συστημάτων δείχνουν ότι το κύμα κακοκαιρίας θα έρθει από την Αδριατική και σύντομα θα καλύψει όλο τον Ελλαδικό χώρο.

    Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος, οι πυκνές νεφώσεις σε όλη τη χώρα και κυριώς στα κεντρικά και οι έντονες βροχοπτώσεις στα νότια.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χιονοπτώσεις που θα ξεκινήσουν από το Σάββατο το πρωί στα ορεινά της βοριοανατολικής Πελοποννήσου, στην κεντρική Εύβοια, τη Χαλκιδική και τα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας.

    Το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί δυτικά αλλά είναι άγνωστο αν θα ακολουθήσει κάποια άλλη μεταβολή που θα επηρεάσει ή θα επιδεινώσει το καιρό της επόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι όλες οι προβλέψεις έχουν "ορίζοντα" 2-3 ημερών.

    Χάρτης 72 ωρών

    Οι προβλέψεις για τις χιονοπτώσεις φαίνονται ανάγλυφα στους χάρτες που έχει ετοιμάσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος bolam και το οποίο καλύπτει για ορισμένα μετεωρολογικά στοιχεία και διάστημα των επόμενων 72 ωρών.

    Ο χάρτης της φωτογραφίας αφορά την κάλυψη χιονιού την Κυριακή 16 Ιανουαρίου στις 2 τα ξημερώματα, που είναι και η τελευταία πρόβλεψη για αυτό το μετεωρολογικό στοιχείο. Οι περιοχές που είναι καλυμμένες πέρα της Πίνδου είναι τα όρη της Κορινθίας και της Δυτικής Αρκαδίας - Λακωνίας, ενώ χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά της Αττικής.

    Σχετικά Links:

    Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

    [13] Μ. Ανατολή

    Την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του Νεκρός νεαρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

    13/1/2005 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τα ξημερώματα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Πρόκειται για τον 23χρονο Αλάα Χασούνα, που δέχθηκε τα πυρά καθώς έβγαινε από το σπίτι του που βρίσκεται κοντά σε οικισμό Εβραίων εποίκων. Από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000, έχουν σκοτωθεί 4.685 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.637 Παλαιστίνιοι και 973 Ισραηλινοί. Εξάλλου στη διάρκεια της νύχτας 18 καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό σε επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, δήλωσε Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    [14] Ιράκ

    Συνελήφθησαν 31 στο Κιρκουκ Νέες συλλήψεις Ιρακινών ανταρτών

    13/1/2005 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριάντα ένας Ιρακινούς αντάρτες συνελήφθησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Κιρκούκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και 17 άτομα, που καταζητούνταν από τις δυνάμεις του συνασπισμού για συμμετοχή τους σε εκτός νόμου οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν τέσσερις αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Στο μεταξύ ένοπλοι εισέβαλαν σήμερα σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης, απήγαγαν έναν Τούρκο υπήκοο, που διέμενε σ αυτό και σκότωσαν έξι Ιρακινούς, ανέφεραν τοπικές πηγές. Ωστόσο η επίθεση δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία ή από Ιρακινούς αξιωματούχους.

    [15] Τεχνολογία

    Νέο δημιούργημα της Apple Ένας Mac για τον "φτωχό"

    13/1/2005 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μια κίνηση- έκπληξη ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρία υπολογιστών Apple, προσπαθώντας να εισέλθει δυναμικά στην αγορά ευρείας κατανάλωσης. Αν και είναι γνωστή για τα πολυτελή προϊόντα της και τις "τσουχτερές" τιμές, η εταιρία ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Mac Mini, ενός προσωπικού υπολογιστή σε μέγεθος βιβλίου και με τιμή περίπου 377 ευρώ! Παράλληλα, η Apple παρουσίασε και ένα τζουκ μποξ iPod, με μνήμη flash και μέγεθος μπρελόκ. "Οι χρήστες που σκέφτονταν να αλλάξουν (από το PC στον Mac) δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Apple, Στιβ Τζομπς, παρουσιάζοντας τα νέα δημιουργήματα της εταιρίας στη φετινή Macworld Expo, στο Σαν Φρανσίσκο.

    Μικρό στο μάτι

    Ο νέος υπολογιστής θα κυκλοφορήσει στις 22 Ιανουαρίου και θα πωλείται χωρίς οθόνη, πληκτρολόγιο ή ποντίκι, ενώ διαθέτει οδηγό DVD. Σε αυτή ακριβώς την απαλλαγή από τα "περιττά", οφείλεται και η χαμηλή τιμή του Mac Mini.

    Οι διαστάσεις του υπολογιστή είναι 5x16 cm, ενώ το βάρος του "αγγίζει" τα 1,32 kg. Όλοι οι Mac Mini διαθέτουν επεξεργαστή 1.25Ghz/ 1.4Ghz PowerPC G4 και θα πωλούνται με προεγκατεστημένο το Panther, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού MAC OS X, καθώς και την τελευταία έκδοση του iLife, για τις εφαρμογές πολυμέσων.

    Το μοντέλο με το σκληρό δίσκο των 40GB θα πωλείται περίπου 377 ευρώ στην αμερικανική αγορά, ενώ η έκδοση με σκληρό 80GB κοστίζει σχεδόν 80 ευρώ επιπλέον.

    Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο Mac Mini θα επιτρέψει στην Apple να εισέλθει δυναμικά στην αγορά των "φθηνών" PC, τα οποία συνήθως τρέχουν λειτουργικό σύστημα Windows.

    Ένα τζουκ μποξ στο μπρελόκ σας

    Το νέο τζουκ μποξ iPod, που πωλείται στα αμερικανικά καταστήματα από την Τρίτη, δεν διαθέτει οθόνη και σκληρό δίσκο, όπως τα προηγούμενα, ακριβότερα μοντέλα.

    Το βασικό μοντέλο με μνήμη 500MB (αρκετή για περίπου 120 κομμάτια) κοστίζει περίπου 75 ευρώ, ενώ η έκδοση του ενός GB έναντι 113 ευρώ. Ο χρήστης μπορεί να ακούει τα αποθηκευμένα τραγούδια είτε στη σειρά, είτε ανακατεμένα.

    Παράλληλα, το iPod "συνοδεύει" προαιρετικά τα καινούργια μοντέλα της Mercedes, η οποία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Apple. Το iPod επιτρέπει στον οδηγό να ακούει καθ οδόν τα αγαπημένα του mp3, ενώ εμφανίζει λεπτομέρειες για τα κομμάτια στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

    Κι ενώ η Apple εισάγει έξυπνες και καινοτόμες λύσεις, ανεβαίνοντας σταδιακά στην ευρεία αγορά, το αντίπαλο δέος, η Microsoft, ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι από τον ανταγωνισμό ο καταναλωτής θα βγει κερδισμένος!

    Σχετικά Links:

    Mac Mini

    Macworld Expo

    [16] Ιράκ

    Προειδοποιεί σε βίντεο ιρακινή οργάνωση Χωρίς τέλος ο αγώνας των ανταρτών

    13/1/2005 11:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/1/2005 1:12:09 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η ιρακινή οργάνωση "Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος στο Ιράκ" κάλεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους και να ενταχθούν στην ιρακινή αντίσταση, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Σε βίντεο εμφανίζεται εκπρόσωπος της οργάνωσης να δηλώνει ότι όσοι Αμερικανοί στρατιώτες παραδώσουν τα όπλα τους και " αντιπαρατεθούν στην πολιτική του προέδρου Μπους", μπορούν να βρουν καταφύγιο στα τεμένη, τις εκκλησίες και τα σπίτια, όπου θα επωφεληθούν της φιλοξενίας και της προστασίας του λαού". Επίσης, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης ειρωνεύεται τον πρόεδρο Μους για τις δηλώσεις του περί καταστολής της ιρακινής αντίστασης και προειδοποιεί ότι ο αγώνας των ανταρτών θα συνεχιστεί "μέχρι να φύγουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ".

    Δολοφονία εκπροσώπου του αγιατολάχ Σιστάνι

    Δολοφονήθηκαν χθες το βράδυ νότια της Βαγδάτης, ο εκπρόσωπος του αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο γιός του και τέσσερις σωματοφύλακες, ανακοίνωσε το γραφείο του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη στην ιερή πόλη της Νατζάφ.

    "Ο σεΐχης Μαχμούντ αλ Μανταχάινι, ο γιός του και τέσσερις σωματοφύλακες δολοφονήθηκαν, καθώς επέστρεφαν από τη βραδυνή προσευχή στο Σάλμαν Πακ. Είχε δεχθεί επανειλημμένες απειλές και πολλές απόπειρες απαγωγής είχαν εκδηλωθεί εναντίον του", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Το Σάλμαν Πακ, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες, βρίσκεται στην οδική αρτηρία που οδηγεί στο Κουτ, στο νότιο Ιράκ, και αποτελεί ζώνη αναρχίας, όπου ένοπλοι πραγματοποιούν συστηματικά απαγωγές και ληστεύουν τα διερχόμενα φορτηγά.

    [17] Πολιτική

    Για το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας Επίσημη πρώτη

    13/1/2005 11:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/1/2005 1:05:50 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΜΠΕ

    Προσκλητήριο προς όλους τους Έλληνες επιστήμονες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, προκειμένου να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για διαμόρφωση όρων βιώσιμης ανάπτυξης, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το πρωί στην πρώτη, υπό τη νέα του σύνθεση πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, που συνήρθε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο. Νέος πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο διεθνούς φήμης καθηγητής Αστροφυσικής, Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος. Οκ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι, η Κυβέρνηση σχεδιάζει την ίδρυση Εθνικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, ύστερα από εκτεταμένο διάλογο ενώ οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ανατεθεί στα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης.

    Επένδυση στην τεχνολογία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την τεράστια σημασία, που αποδίδει η Κυβέρνηση στην παραγωγή και την αξιοποίηση νέας γνώσης, την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία, τις οποίες θα ενισχύσει με επενδύσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" και το Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", όσο και με τα κίνητρα, που δίνονται μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.

    "Η βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η πρόοδος και η ευημερία όλων, είναι οι βασικοί στόχοι της νέας διακυβέρνησης", τόνισε ο Πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών" και πρόσθεσε ότι "ο δρόμος θα είναι μακρύς και το έργο μας πολυσύνθετο και δύσκολο, για αυτό απαιτείται συστράτευση όλων".

    "Ο στρατηγικός προσανατολισμός μας είναι η επένδυση στην τεχνολογία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό", επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής και εξήγγειλε την σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την Έρευνα και την Τεχνολογία. "Όραμά μας είναι η Ελλάδα του πολιτισμού, της Παιδείας, της έρευνας και της καινοτομίας", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    "Στόχος μας είναι να θεσμοθετήσουμε, το συντομότερο δυνατό, το αναγκαίο κανονιστικό πλαίσιο για την αποτελεσματική σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας", είπε ο ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Να θεμελιώσουμε την πιο αρμονική και δημιουργική σύνδεση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με τα ερευνητικά κέντρα και τους παραγωγικούς φορείς. Να διαμορφώσουμε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη προοπτική για όλους τους απόφοιτους".

    Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, συμμετέχει και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης της Παιδείας με την έρευνα και την παραγωγή ενώ η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου επισήμανε την ανάγκη για ενίσχυση των φυσικών και μαθηματικών επιστημών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με την εκπαίδευση.

    [18] Κόσμος

    16 μαθητές έχασαν τη ζωή τους Πυρκαγιά σε δημοτικό σχολείο στο Ιράν

    13/1/2005 12:47:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τραγικό θάνατο βρήκαν 16 μαθητές, σε δημοτικό σχολείο αρρένων του χωριού Σαφιλάν, στο κεντρικό Ιράν, όταν εκδηλώθηκε φωτιά, μετέδωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ. Ένας δάσκαλος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. "Αιτία της φωτιάς φαίνεται ότι είναι η κακή χρήση θερμαντικού σώματος", επεσήμανε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    [19] Κοινωνία

    Μεταξύ υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης-βαμβακοπαραγωγών Καθοριστική συνάντηση

    13/1/2005 1:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/1/2005 7:15:43 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Λίγο μετά τις 19:00 ολοκληρώθηκε η μαραθώνια, κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου με τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας. Στη συνάντηση αυτή μετείχαν και βουλευτές της ΝΔ από τη Θεσσαλία. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλείσιμο των εθνικών οδών εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους για απορρόφηση του συνόλου της ποσότητας της παραγωγής τους. Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθούν εθνικές επιδοτήσεις, ούτε άτοκα δάνεια στους βαμβακοπαραγωγούς. Την ίδια ώρα, στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών εξακολουθούν να είναι παρατεταγμένα στην άκρη του δρόμου τα τρακτέρ των βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα τόσο της σημερινής συνάντησης, όσο και εκείνης που θα έχουν οι ίδιοι τη Δευτέρα με την ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ζητούν και επανέλεγχο βαμβακοπαραγωγών

    Ο κ. Μπασιάνος έχει τονίσει ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε κάθε πρόταση αρκεί να είναι νόμιμη και υλοποιήσιμη, ωστόσο οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κατεβούν στους δρόμους αν δεν τους καταβληθούν επιπλέον επιδοτήσεις.

    Λίγο πριν από τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λάρισας Θανάσης Κοκκινούλης ζήτησε τον επανέλεγχο και των 85.000 βαμβακοπαραγωγών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλες οι ποσότητες που παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια παρήχθησαν νόμιμα. Εκτίμησε δε ότι αν αυτό συμβεί, τότε το σύνολο της παραγωγής δεν θα ξεπεράσει το 1.100.000 τόνους και άρα θα εισπραχθεί το σύνολο της επιδότησης από την ΕΕ.

    Ο δήμαρχος Τυρνάβου Θανάσης Νασίκας δήλωσε "προσερχόμαστε στη σύσκεψη πιστεύοντας σε έναν ειλικρινή διάλογο" και τόνισε ότι υπάρχουν λύσεις που η κυβέρνηση μπορεί να τις δώσει. "Ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος από σήμερα περιοδεύει σε Μακεδονία και Θράκη εξέφρασε την άποψη ότι τα στελέχη της ΝΔ δεν πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας το μεσημέρι σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση συζητά μόνο με τους δικούς της εκπρόσωπους των αγροτών, τόνισε "η κυβέρνηση συζητά με όλους τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, δεν υπάρχουν φορμαλιστικοί κανόνες. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η σημερινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με αγρότες συνδικαλιστές δεν έχει κομματικό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα επικρατεί προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ. Πολλοί βουλευτές άσκησαν έντονη κριτική για την έλλειψη σαφούς θέσης, αλλά και την απουσία του Κινήματος από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο συντονιστής του τομέα παραγωγής και εμπορίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σημείωσε ότι ο αγροτικός κόσμος "οδηγείται σε απόγνωση και μεγάλη μείωση του εισοδήματος με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ" και πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα μετέτρεψε την υπόθεση του βαμβακιού σε "πεδίο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και διευθετήσεων".

    "Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών" τόνισε ο κ. Παπουτσής και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να εγγυηθεί τον έλεγχο και τη νομιμότητα της παραγωγής και να εξασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμο "ραντεβού" για τους αγρότες

    [20] Υγεία

    Έρευνα του Πολυτεχνείου για τους ρύπους "Πνίγονται" οι Αθηναίοι

    13/1/2005 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τους επικίνδυνους ρύπους στην Αθήνα κρούει πενταετής έρευνα του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο περιβάλλον της πρωτεύουσας υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις των νανοσωματιδίων ΡΜ2,5, τα οποία θεωρούνται από τα πλέον επικίνδυνα της εποχής μας, καθώς το μικροσκοπικό τους μέγεθος τους επιτρέπει να εισχωρούν βαθύτερα στους πνεύμονες. Την ίδια ώρα, πάνω από τα όρια είναι και οι συγκεντρώσεις των "μεγαλύτερων" σωματιδίων, PM10. Μάλιστα, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα που αφορά υπερβάσεις 24ωρου ορίου των 50 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα, το οποίο δεν πρέπει να παραβιάζεται περισσότερες από 35 φορές κατά τη διάρκεια του έτους.

    Υψηλές συγκεντρώσεις

    Όπως προκύπτει από την έρευνα, που πραγματοποιείται από το 1999 με συντονιστή τον καθηγητή Ν. Σπυρέλλη και επιστημονική υπεύθυνο την επίκουρη καθηγήτρια Α. Χαλουλάκου και δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα", οι συγκεντρώσεις των PM2,5 την τελευταία πενταετία στην Αθήνα είναι διπλάσιες από τα όρια που έχει θέσει η αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

    Και τα πέντε έτη, οι μετρήσεις στον σταθμό της οδού Αριστοτέλους έδειξαν, πως οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις των σωματιδίων υπερέβησαν κατά πολύ τα 15 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το 1999 ήταν 40,6 μg/m3, το 2000 40,3 μg/m3 και 31 μg/m3 το 2003.

    Όμως, οι συγκεντρώσεις των PM2,5 είναι υψηλές και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, περιοχή μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου καταγράφηκαν συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα 15 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα. "Το φαινόμενο των αυξημένων ρύπων είναι υπαρκτό σε ευρεία κλίμακα", δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Χαλουλάκου στα "Νέα".

    Πάνω από τα όρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ (40 μg/m3) είναι και οι συγκεντρώσεις των PM10. Σε άλλη έρευνα των επιστημόνων σε τέσσερις σταθμούς στην Αττική, κατά τα έτη 2001- 2002, καταγράφηκαν υπερβάσεις των ορίων κατά 107% στην Αριστοτέλους, κατά 85,6% στο Μαρούσι και κατά 38,8% στην Ελευσίνα.

    Υπερβάσεις, και μάλιστα ανησυχητικές, παρατηρούνται και στα ημερήσια όρια. Συγκεκριμένα, η υπέρβαση του ημερήσιου ορίου ήταν 91,8% για την Αριστοτέλους, 69% για το Μαρούσι, 48,6% για την Ελευσίνα και 10,3% για τους Θρακομακεδόνες.

    Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία

    Τι είναι, όμως, τα PM2,5 και ποιές οι πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία;

    Τα ΡΜ2,5 είναι μικροσκοπικά σωματίδια (όπως η σκόνη), με διάμετρο μικρότερη των 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου, τέσσερις φορές μικρότερα από τα μικροσωματίδια ΡΜ10. Παράγονται από τις εκπομπές βιομηχανιών, πετρελαιοκίνητων οχημάτων, αλλά και τις κεντρικές θερμάνσεις κατοικιών.

    Tα εν λόγω σωματίδια εκτιμάται, πως μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, βλάβες στους πνεύμονες, ακόμα και πρόωρους θανάτους, ενώ ενοχοποιούνται και για καρκινογενέσεις.

    Μάλιστα, ο κίνδυνος για την υγεία είναι ακόμα μεγαλύτερος, επειδή τα PM2,5 περιέχουν ιδιαίτερα τοξικές και καρκινογόνες χημικές ουσίες (όπως βαρέα μέταλλα και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες), ενώ το μικρό τους μέγεθος επιτρέπει την βαθύτερη διείσδυση στους πνεύμονες.

    Λόγω της επικινδυνότητας των σωματιδίων αυτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει να επιβάλει στα κράτη- μέλη μετρήσεις των PM2,5 αντί των PM10.

    [21] Ζωής ...σΤάσεις

    Διπλή πρωτιά σε άντρες και γυναίκες Οι θεριακλήδες της Ευρώπης

    13/1/2005 2:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μια θλιβερή πρωτιά καταλαμβάνουν οι Έλληνες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, όσον αφορά στα ποσοστά των καπνιστών. Εντυπωσιακή μάλιστα, είναι η αυξητική τάση, που παρουσιάζει το κάπνισμα στο γυναικείο πληθυσμό τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ αγγίζει το 95%. Αντίθετα, οι Έλληνες καπνιστές παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 5%,η οποία, όμως δε φαίνεται να είναι αρκετή. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Επιτρόπου, Μάρκου Κυπριανού, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή τα υπάρχοντα συγκριτικά στοιχεία για την έκταση του προβλήματος του καπνίσματος, το κόστος του στον προϋπολογισμό των Εθνικών Συστημάτων Υγείας των κρατών μελών, καθώς και ποιες άμεσες πρωτοβουλίες πρόκειται να υιοθετήσει η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Πρώτοι και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες

    Τα συγκριτικά στοιχεία, που παραθέτει ο κ. Κυπριανού παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρεται πρωτίστως σε μια πρόσφατη έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή και συντάχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα δημόσιας υγείας και καπνίσματος. Στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με τη διάδοση του καπνίσματος κατά τα τελευταία 20 χρόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Στους άνδρες, το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών παρουσιάζει η Ελλάδα και η Λετονία, 51%, ενώ το χαμηλότερο η Σουηδία, 16%. Στις γυναίκες, το υψηλότερο ποσοστό παρουσιάζει η χώρα μας με 39%, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η Ουγγαρία με 29%, ενώ το χαμηλότερο παρουσιάζει η Κύπρος, με 8%.

    Τη δεύτερη και τρίτη θέση στους άνδρες κρατά η Σλοβακία με 48% και η Εσθονία 45%, ενώ στις γυναίκες ακολουθούν η Σλοβακία με 32% και η Γερμανία με 30% αντίστοιχα.

    Μάλιστα, στους άνδρες καπνιστές η χώρα μας παρουσιάζει μία από τις μικρότερες πτωτικές τάσεις (-5% σε διάστημα 16 ετών), αντίθετα με τη Δανία, που το 41% των Δανών καπνιστών, αποφάσισε να κόψει το τσιγάρο.

    Στις γυναίκες η αύξηση είναι εντυπωσιακή και φτάνει το 95%. Πάντως, τα σκήπτρα κρατά η Λιθουανία, σε επίπεδο γυναικών, όπου η αύξηση φτάνει το 100% (από 6% σε 12%).

    Επιπρόσθετα, ο κ. Κυπριανού αναφέρεται σε στοιχεία από το Πάνελ Νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECHP), που καλύπτουν 10 κράτη μέλη της ΕΕ των 15. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το 2001, ο ελληνικός αντρικός πληθυσμός ηλικίας 25-34 ετών κατείχε την πρώτη θέση στο κάπνισμα μεταξύ όλων των χωρών και των ηλικιακών ομάδων με ποσοστό 70,2%. Το ίδιο ισχύει και για το γυναικείο πληθυσμό ηλικίας 35-44 ετών (ποσοστό 51,7%).

    Μάλιστα, σημειώνει, ότι το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 1% του ΑΕΠ.

    "Είστε ελεύθεροι να πείτε όχι"

    Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, οι μελλοντικές ενέργειες της Επιτροπής θα στηριχθούν στην υπάρχουσα ισχυρή κανονιστική βάση για τα προϊόντα καπνού και τη διαφήμισή τους (Οδηγίες 2001/37/ΕΚ και 2003/33/ΕΚ). Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται καταρχάς η νέα αντικαπνιστική εκστρατεία με σλόγκαν "Είστε ελεύθεροι να πείτε όχι", το κόστος της οποίας θα ανέλθει στα 72 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, η Επιτροπή προετοιμάζει κατάλογο έγχρωμων αποκρουστικών φωτογραφιών με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, που μπορεί να τοποθετηθούν, προαιρετικά από τα κράτη μέλη, στις συσκευασίες προϊόντων καπνού.

    Tα ποσοστά αναλυτικά

    Περίοδος 2002-2003

    Άνδρες %

    ± %

    Γυναίκες %

    ±%

    Αυστρία

    32

    -20

    26

    24

    Βέλγιο

    33

    -27

    22

    -19

    Γαλλία

    36

    -28

    25

    -22

    Γερμανία

    39

    -7

    30

    11

    Δανία

    30

    -41

    24

    -43

    ΕΛΛΑΔΑ

    51

    -5

    39

    95

    Εσθονία

    45

    -2

    18

    16

    Ηνωμένο Βασίλειο

    26

    -26

    24

    -23

    Ιρλανδία

    28

    -24

    26

    -19

    Ισπανία

    39

    -29

    25

    8

    Ιταλία

    31

    -24

    17

    -

    Κύπρος

    39

    -9

    8

    14

    Λετονία

    51

    -

    19

    -

    Λιθουανία

    44

    2

    12

    100

    Λουξεμβούργο

    39

    -5

    26

    4

    Μάλτα

    30

    15

    21

    91

    Ολλανδία

    28

    -28

    27

    -23

    Ουγγαρία

    42

    -14

    29

    24

    Πολωνία

    39

    -28

    23

    -15

    Πορτογαλία

    31

    -29

    περίπου 15 %

    0

    Σλοβακία

    48

    12

    32

    -26

    Σλοβενία

    28

    -33

    20

    -26

    Σουηδία

    16

    -46

    19

    -30

    Τσεχία

    38

    -17

    23

    -12

    Φινλανδία

    26

    -19

    19

    36

    Περίοδος 1985-2002

    Άνδρες %

    Γυναίκες %

    Αυστρία

    40

    21

    Βέλγιο

    45

    27

    Γαλλία

    50

    32

    Γερμανία

    42

    27

    Δανία

    51

    42

    ΕΛΛΑΔΑ

    54

    20

    Εσθονία

    46

    15

    Ηνωμένο Βασίλειο

    35

    31

    Ιρλανδία

    37

    32

    Ισπανία

    55

    23

    Ιταλία

    41

    17

    Κύπρος

    43

    7

    Λετονία

    -

    -

    Λιθουανία

    43

    6

    Λουξεμβούργο

    41

    25

    Μάλτα

    26

    11

    Ολλανδία

    44

    35

    Ουγγαρία

    49

    22

    Πολωνία

    54

    27

    Πορτογαλία

    44

    14

    Σλοβακία

    43

    43

    Σλοβενία

    42

    27

    Σουηδία

    30

    27

    Τσεχία

    46

    26

    Φινλανδία

    32

    14

    [22] Κόσμος

    Αντιδράσεις για τις φιλο-ναζιστικές δηλώσεις Λεπέν

    13/1/2005 2:25:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Την έντονη αντίδραση του γαλλικού πολιτικού κόσμου έχουν προκαλέσεις οι νέες δηλώσεις του ηγέτη της ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν, σχετικά με τη ναζιστική κατοχή στη Γαλλία. Μιλώντας στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Rivarol", ο Λεπέν είπε ότι η γερμανική κατοχή, τουλάχιστον, στη Γαλλία, δεν ήταν "ιδιαίτερα απάνθρωπη". Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο διέταξε προανάκριση, ενώ ο ίδιος ο υπουργός, Ντομινίκ Περμπέν, δήλωσε ότι ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς "πρέπει να εξηγηθεί στη δικαιοσύνη". Τις δηλώσεις Λεπέν καταδίκασαν η κυβέρνηση, οι οποία άσκησε ποινική δίωξη κατά του Λεπέν, καθώς και οι αντιρατσιστικές και οι εβραϊκές οργανώσεις.

    "Δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η παγκοσμιοποίηση από τις οποίες πρέπει να απελευθερώσουμε τη Γαλλία. Είναι, ακόμα, και τα ψέματα για τη γαλλική ιστορία, που προστατεύονται από εξαιρετικά μέτρα", δήλωσε στο ακροδεξιό περιοδικό ο Λεπέν και πρόσθεσε: "Αν οι Γερμανοί είχαν διαπράξει τόσες πολλές μαζικές εκτελέσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, όπως λέει ο απλός πολίτης, τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη στρατοπέδων συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατούμενους".

    Μάλιστα, ο Λεπέν δικαιολόγησε τις γερμανικές επιθέσεις λέγοντας ότι "μερικά τυφλά κτυπήματα είναι αναπόφευκτα σε μία χώρα με έκταση 550 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ.".

    Η αναδημοσίευση αποσπασμάτων της εν λόγω συνέντευξης από την εφημερίδα "Λε Μοντ", προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Γαλλίας, που θυμήθηκε αντίστοιχες δηλώσεις του Λεπέν, το 1987. Τότε, ο Λεπέν είχε χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα "ιστορική λεπτομέρεια" η οποία "στις μελλοντικές παγκόσμιες ιστορίες θα έχει την έκταση λίγων παραγράφων".

    Σημειώνεται ότι στη Γαλλία, ισχύει νόμος σύμφωνα με τον οποίο, όσοι αρνούνται το Ολοκαύτωμα "κάνουν αρνητισμό, με τον όρο του νόμου" και τιμωρούνται με φυλάκιση και πρόστιμο.

    Σχετικά Links:

    Rivarol

    [23] Παράξενα

    Και το όνομα αυτού Yahoo

    13/1/2005 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η τεχνολογία έχει εισβάλλει σε τέτοιο βαθμό στη ζωή μας, που μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός ζευγαριού από τη Ρουμανία, που βάπτισε πρόσφατα το παιδί του. Οι γονείς έψαχναν να βρουν τι όνομα θα του δώσουν και τελικά αποφάσισαν: ο μικρός νεοφώτιστος δεν πήρε μόνο το όνομα του παππού του, αλλά και το όνομα της αγαπημένης ιστοσελίδας της μαμάς του. Το όνομα αυτού; Λουκάς Yahoo! Περήφανη η μητέρα "εξομολογήθηκε" στην εφημερίδα Libertatea, πως ο μικρούλης πήρε το όνομά του από "τα δύο σημαντικότερα στοιχεία, που καθοδήγησαν τη ζωή μου".

    Να σας ζήσει και σίγουρα όλοι αναμένουμε με ανυπομονησία το όνομα του δευτερότοκου!

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "@"ύχησε με το όνομα

    [24] Οικονομία

    Με θέμα την Οικονομία Συνάντηση Αλογοσκούφη-Μητσοτάκη

    13/1/2005 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αναγκαιότητα να προχωρήσει η κυβέρνηση με πιο αποφασιστικά βήματα όσον αφορά τον τομέα της Οικονομίας, τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Πέμπτη με του υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Μετά τη συνάντηση, το θέμα της οποίας ήταν η κατάσταση και οι προοπτικές της Οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην Οικονομία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, ενώ τόνισε ότι, παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί βάρος στην προστασία του περιβάλλοντος. Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος είπε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έδωσε κατευθύνσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και κατέληξε: "Το 2005 θα είναι κρίσιμη χρονιά και χρειάζονται αποφάσεις".

    "Oι αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα"

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι αγρότες θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα δεδομένα της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι, ακόμα και να θέλει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να δώσει εθνικές ενισχύσεις.

    Τέλος, έκανε αναφορά και στο θέμα της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης.

    [25] Οικονομία

    Αύριο ο κατάλογος με τις εκπτώσεις Φορό-ανάσα για τις επιχειρήσεις

    13/1/2005 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον κατάλογο με τις δαπάνες, που θα αναγνωρίζουν οι εφορίες ως εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αναμένεται να δημοσιοποιήσει αύριο το Υπουργείο Οικονομίας. Με βάση τον κατάλογο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου, θα περιοριστεί η "συναλλαγή" στα θέματα επιβολής του ύψους του φόρου. Παράλληλα, θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, τον Ιούνιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με την απαλλαγή και άλλων δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν από το Υπουργείο Οικονομικών όλοι οι διευθυντές των εφοριών σε σύσκεψή κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν στόχοι για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού του 2004 ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας είπε ότι, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ήταν 5,5% κατά μέσο όρο, ενώ οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά το δυνατόν. Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά με τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, είπε ότι αφενός μεν εκτιμά ότι, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Ε.Ε. αφετέρου δε ότι, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Η προθεσμία λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2005.

    [26] Τεχνολογία

    Το Deep Impact της ΝASA Καθ' οδόν για έκρηξη

    13/1/2005 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Την πορεία του προς την καταστροφή ξεκίνησε το σκάφος Deep Impact της ΝASA. Στόχος της εξάμηνης αποστολής είναι ο "βομβαρδισμός" του κομήτη Tempel 1, με ένα μεταλλικό βλήμα βάρους 360 κιλών, ώστε να μελετηθεί η χημική του σύσταση. Το Deep Impact θα καταγράψει τη σύγκρουση με το τηλεσκόπιό του, ενώ η ανατίναξη θα παρακολουθείται και από τηλεσκόπια στη Γη. Το μητρικό διαστημόπλοιο, που αναχώρησε την Πέμπτη από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, θα είναι σε θέση να "βομβαρδίσει" τον Tempel 1 στις 4 Ιουλίου, εξαπολύοντας το βλήμα κατευθείαν στην τροχιά του κομήτη. "Θα είναι η πρώτη αποστολή με την οποία θα διατρήσουμε το εξωτερικό περίβλημα ενός κομήτη και θα διεισδύσουμε στον πυρήνα του", δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος, Τομ Μόργκαν.

    Ερευνώντας τους κομήτες

    Το σκάφος, σε μέγεθος αυτοκινήτου, αποτελείται βασικά από δύο τμήματα: το κυρίως σκάφος και μια μικρή βαρελοειδή βολίδα. Η εκτόξευσή του έγινε με πύραυλο Boeing Delta II από την αεροπορική βάση του ακρωτηρίου Κανάβεραλ, και τέθηκε σε τροχιά περίπου 35 λεπτά αργότερα.

    Στις 4 Ιουλίου, το Deep Impact θα απελευθερώσει το βλήμα, με αμβλεία κεφαλή από χαλκό, το οποίο θα πλήξει τον κομήτη από 500 χλμ μακριά, με ταχύτητα 37.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Παρόλο που δεν μεταφέρει γόμωση, το βλήμα θα ανοίξει μια τρύπα διαμέτρου 100 μέτρων, που θα μπορούσε να "καταπιεί" το Κολοσσαίο της Ρώμης και θα απελευθερώσει την ενέργεια 4,5 τόνων TNT.

    Η πρόσκρουση του μεταλλικού βλήματος θα δημιουργήσει έναν κρατήρα στον Tempel 1 και θα εκτινάξει συντρίμμια, τα οποία θα μελετηθούν από μακριά, ώστε να αποκαλυφθεί η σύσταση των κομητών.

    Το Deep Impact θα καταγράψει τη σύγκρουση με το τηλεσκόπιό του, το οποίο είναι το ισχυρότερο που έχει εκτοξευτεί ποτέ στο εξώτερο διάστημα. Επίσης, η πρόσκρουση θα μελετηθεί με επίγεια τηλεσκόπια, ενώ ενδέχεται να είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη, στις περιοχές που έχουν νύχτα.

    Οι ερευνητές ελπίζουν να αποκαλύψουν τα "μυστικά" των κομητών και ιδιαίτερα τη χημική τους σύσταση. Οι "βρώμικες χιονόμπαλες", όπως τους αποκαλούν οι επιστήμονες, αποτελούνται από πάγο και άλλα συστατικά, που έμειναν αναλλοίωτα για δισεκατομμύρια χρόνια και μοιάζουν με τα υλικά του αρχέγονου Ηλιακού Συστήματος.

    Σχετικά Links:

    Deep Impact

    [27] Πολιτική

    Δεν αναγνωρίζει η Αλβανία τα Σκόπια

    13/1/2005 4:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διευκρινίσεις σχετικά με τις πληροφορίες που ήθελαν την Αλβανία να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία δόθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης. Το θέμα προέκυψε όταν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, με τον Αλβανό ομόλογό του, Φάτος Νάνο, ο τελευταίος είπε ότι η χώρα του στη διμερή επικοινωνία χρησιμοποιεί την ονομασία "Μακεδονία" αλλά όσον αφορά το όνομα, θα υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος είπε: "Δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε επίσημη αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Αλβανία με το όνομα Μακεδονία" προσθέτοντας ότι η πληροφορία αφορά απάντηση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας η οποία όμως δεν είναι σαφής.

    Διαφορετική η στάση του Προέδρου της Αλβανίας

    Χαρακτηριστικό μάλιστα σημείο, ότι από την δήλωση του κ. Νάνο δεν προκύπτει θέμα αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία" από την Αλβανία, είναι οι αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, για την "διαφορετική", όπως χαρακτηρίζει, στάση που έχει για το θέμα ο πρόεδρος της Αλβανίας, Άλφρεντ Μοϊσίου.

    "Σε αντίθεση με το Φάτος Νάνο", σημειώνει ο Τύπος των Σκοπίων, "ο πρόεδρος της Αλβανίας Άλφρεντ Μοϊσίου, δήλωσε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπούτσκοφσκι, ότι είναι σίγουρος πως οι Αλβανοί στη Μακεδονία δε θέλουν να ακούν τον όρο ΠΓΔΜ".

    Ιδιαίτερα προσεχτικός, εμφανίστηκε την Πέμπτη και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    "Αυτό που ανέφερε ο κ. Νάνο, πιστοποιεί ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν" δηλώσε ο κ. Μπούτσκοφσκι και πρόσθεσε: "Μένουμε λοιπόν στη δεδομένη κατάσταση, η οποία, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση, δηλώνει ότι με την Αλβανία δεν έχουμε προβλήματα με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    [28] Παράξενα

    Συν βουλευτή και χείρα κίνει

    13/1/2005 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αίσθηση προκάλεσε στους βουλευτές και τους πολίτες της Αυστραλίας μια επιστολή του διευθυντή της κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης "Monash IVF clinic", Γκαμπ Κόβακς, προς τα μέλη του κοινοβουλίου της Βικτόριας. Όχι, ο κ. Κόβακς δεν ζητά από τους βουλευτές να διορίσουν σε μια καλή θεσούλα το σπλάχνο του, ούτε μια καλή μετάθεση για το γιο του, που υπηρετεί τη μαμά πατρίδα. Ο διευθυντής της κλινικής ζητά από όλους τους άνδρες βουλευτές να δωρίσουν σπέρμα! Σύμφωνα με τον διευθυντή, τα αποθέματα σπέρματος της κλινικής έχουν μειωθεί δραματικά, γεγονός που αποδίδεται σε νόμο του 1998, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά εξωσωματικής γονιμοποίησης να μαθαίνουν την ταυτότητα του δότη, όταν γίνονται 18 ετών. Για το λόγο αυτό, ο κ. Κόβακς στράφηκε προς τους αντιπροσώπους του λαού, ζητώντας να δώσουν σπέρμα, αλλά και το καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους άνδρες.

    Πάντως, εφόσον υπάρχει ο νόμος, η δωρεά σπέρματος είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία για τους βουλευτές να αποκτήσουν νέους ψηφοφόρους!

    [29] Πολιτική

    Τίθενται αύριο σε ψηφοφορία Στον Τραγάκη τα πορίσματα των κομμάτων

    13/1/2005 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Τις προτάσεις τους για το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά κατέθεσαν στον πρόεδρό της, Ιωάννη Τραγάκη, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετέχουν στην Επιτροπή κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία, ότι επιχείρησε ατυχώς να σπιλώσει το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας, ότι "η σκευωρία κατέρρευσε πλήρως". Από την πλευρά τους, Κομμουνιστικό Κόμμα και ΣΥΝ αναγνωρίζουν πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες στους δυο πρώην υπουργούς Άμυνας, τονίζοντας, ότι το Δημόσιο υπέστη ζημία από πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες οφείλονται στη μη βελτίωση του συστήματος προμηθειών. Το δικό της πόρισμα θα καταθέσει αύριο η Νέα Δημοκρατία, ενώ τα μέλη του κόμματος, που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Συνέντευξη Tύπου θα δώσει αύριο το πρωί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Τραγάκης.

    Κατηγορίες για σκευωρία από ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρότασή της, η ΝΔ αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες στους πρώην Υπουργούς και εκτιμά, ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία συζητήθηκαν.

    Επίσης, παραπέμπει στην ολομέλεια της Βουλής τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής. Σημειώνουμε, ότι για να έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια το θέμα απαιτούνται οι υπογραφές 60 βουλευτών.

    Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δίνοντας σήμερα συνέντευξη Τύπου κατηγόρησαν τη Νέα Δημοκρατία ως παράταξη σκευωριών και δικομανών "τους οποίους παραδίνουν στο λαό ως κοινούς συκοφάντες".

    "Η ΝΔ δε διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος για να αναγνωρίσει, ότι η επιχείρηση σπίλωσης του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια σκευωρία η οποία κατέρρευσε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Όπως επεσήμαναν οι βουλευτές, από τις περιπτώσεις των εξοπλιστικών, που εξέτασε η Επιτροπή δεν υπάρχει καμιά σκιά και δε στοιχειοθετείται η τέλεση κανενός αδικήματος εκ μέρους των πρώην υπουργών Εθνικής Άμυνας.

    Αντίθετα καταλήγουν, ότι όσον αφορά στους κ Σπηλιωτόπουλο και Ζορμπά προκύπτει παραβίαση του άρθρου 86 του Συντάγματος, αλλά και του νόμου περί των ενεργειών των Υπουργών, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν από τον Εισαγγελέα.

    Πολιτικές ευθύνες αναγνωρίζουν ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο βουλευτής Ιωάννης Πατσιλινάκος σημείωσε, ότι δεν αποδείχθηκε, πως το οπλικό σύστημα ΤΟΡ Μ1 ήταν μη επιχειρησιακό ή ακατάλληλο και τόνισε, πως δεν τίθεται θέμα παράνομων χρηματοδοτήσεων για την προμήθεια του.

    Ωστόσο, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες των δυο πρώην υπουργών Άμυνας όπως και "όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ισχύον διάτρητο σύστημα προμηθειών".

    Στο ίδιο μήκος κύματος η βουλευτής του Συνασπισμού, Ασημίνα Ξηροτύρη επεσήμανε, ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες υπουργών όχι όμως και ποινικές. "Το Δημόσιο υπέστη ζημία από πράξεις και παραλείψεις που έγιναν όχι από δόλο, αλλά από αμέλεια, γιατί δεν βελτιώθηκε το σύστημα των προμηθειών" ανέφερε.

    Σύμφωνα με το Συνασπισμό μεγάλο είναι και το μερίδιο ευθυνών, που αναλογεί στον νυν υπουργό, Εθνικής Άμυνας, για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων, αλλά και την τροποποίηση του συστήματος προμηθειών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ολομέλεια τα εξοπλιστικά

    [30] Αθλητισμός

    Αμφίβολοι δυο στον Ιωνικό

    13/1/2005 5:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/1/2005 5:55:38 μμ)

    Με δύο προβλήματα συνεχίζεται η προετοιμασία του Ιωνικού, για τον εκτός έδρας αγώνα με τη Ξάνθη. Συγκεκριμένα, σήμερα δεν προπονήθηκαν ο Αλέξης Γαβριλόπουλος που αισθάνεται ενοχλήσεις στο γόνατό του και ο Φερέιρα Κινγκ, που έχει προσβληθεί από ίωση και παρουσίασε υψηλό πυρετό. Ανάλογα την κατάσταση των δυο ποδοσφαιριστών, ο Βαγγέλης βλάχος θα αποφασίσει στις δυο επόμενες προπονήσεις αν θα βρίσκονται στη διάθεση του για τον αγώνα στην ακριτική πόλη. Αντίθετα, κανονικά γυμνάστηκε ο Νίκος Τσιμπλίδης. Όσοι αγωνίστηκαν χθες, έκαναν χαλάρωμα ενώ οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων, ο Βολιβιανός Μίλτον Κοϊμπρα και ο Νοτιοαφρικανός Πιέρ Ισά, γυμνάστηκαν εντατικά. Ωστόσο, το ζητούμενο για τον Ιωνικό είναι το πότε θα φτάσουν στην ΕΠΟ τα διεθνή πιστοποιητικά μεταγραφής των δύο διεθνών ποδοσφαιριστών, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    [31] Κοινωνία

    Μείωση των τροχαίων τις γιορτές

    13/1/2005 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των Γιορτών. Αν και φέτος σημειώθηκε μεγαλύτερη έξοδος οχημάτων, σε σχέση με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο, τα τροχαία δυστυχήματα παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό της τάξης του 3%. Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία που έδωσε η Τροχαία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, εκτίμησε ότι "ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και οι αυξημένοι έλεγχοι της Τροχαίας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί", ενώ τόνισε το γεγονός ότι στο βασικό εθνικό οδικό δίκτυο Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης, σημειώθηκαν μόνο δύο θανατηφόρα τροχαία. Ο κ. Βουλγαράκης συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

    Ενδεικτικά, από τις περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε έξοδος 305.217 περισσότερων αυτοκινήτων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (1.640.065 έναντι 1.334.848).

    Κατά το χρονικό διάστημα από 22-12-2004 έως 9-1-2005 σημειώθηκαν:

    Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα: 58 έναντι 60 την αντίστοιχη περσινή εορταστική περίοδο (ποσοστό μείωσης: 3,3%) Θανάσιμα τραυματισμένοι: 65 έναντι 67 την αντίστοιχη περσινή εορταστική περίοδο (ποσοστό μείωσης: 3%).

    Στο βασικό εθνικό οδικό δίκτυο Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), όπου υπήρξε ειδικότερος σχεδιασμός των μέτρων Τροχαίας και αυξημένη αστυνόμευση, σημειώθηκαν μόνο 2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με 3 νεκρούς, έναντι 9 θανατηφόρων ατυχημάτων με 12 νεκρούς την αντίστοιχη περσινή εορταστική περίοδο.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    [32] Αθλητισμός

    Ανακοίνωσε Βούτερ ο Παναθηναϊκός

    13/1/2005 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι και επίσημα από σήμερα ο Νορντίν Βούτερ, καθώς η "πράσινη" ΠΑΕ ανακοίνωσε την απόκτησή του. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός που αποτελεί το τέταρτο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού της περιόδου του Ιανουαρίου, (προηγήθηκαν οι Μανώλης Ρουμπάκης, Κώστας Χαραλαμπίδης και Λίμα Άντερσον), ήρθε στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 3,5 ετών (1,5+1+1). Στις πρώτες του δηλώσεις στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", μάλιστα δήλωσε έτοιμος για τίτλους με την φανέλα του "τριφυλλιού". "Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα, με την οποία θα έχω την ευκαιρία για τίτλους", τόνισε χαρακτηριστικά.

    "Θέλω τίτλους"

    Ο Ολλανδός που κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει ντεμπούτο με την φανέλα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι της Κυριακής με τον ΟΦΗ, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, τόνισε επίσης: "Παρά τη μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αισιοδοξούσα από την πρώτη συνάντηση ότι θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή και τελικά το τέλος ήταν αίσιο. Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα με ιστορία που συμμετέχει συνεχώς στο Champions League. Θυμάμαι ότι είχα αγωνιστεί και είχα σκοράρει μάλιστα εναντίον της. Ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησα ήταν πριν από δέκα χρόνια και στη νέα μου ομάδα θα έχω πάλι την ευκαιρία να κατακτήσω τίτλους. Άλλωστε αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ήρθα", τόνισε από το "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Πλούσιο βιογραφικό

    Ο πολιτογραφημένος Ολλανδός γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1976 στην πρωτεύουσα του Σουρινάμ, Παραμαρίμπο, και, όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στην "χώρα της τουλίπας", εντάχθηκε στις ακαδημίες του Αγιαξ. Συνεπώς, ήταν μέλος της "χρυσής φουρνιάς" που έβγαλε ο "Αίαντας" επί προπονητικής θητείας Λουϊς Φαν Γκάαλ και η οποία το 1995 κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, επικρατώντας 1-0 της Μίλαν στο "Πράτερ" της Βιένης. Ο Βούτερ δεν ήταν τότε μέλος της πρώτης ομάδας και μετρούσε μόνο πέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα, έχοντας ωστόσο κάνει το ντεμπούτο του στις 28 Αυγούστου 1994 στο ματς με τη Βάαλβαϊκ, ως αλλαγή του συνομήλικού του, Πάτρικ Κλάιφερτ, στο ημίχρονο.

    Την επόμενη χρονιά καθιερώθηκε στον Αγιαξ (25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Ολλανδίας) και στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ είχε πετύχει το τρίτο γκολ της ομάδας του στο 3-0 επί του Παναθηναϊκού. Στον τελικό εναντίον της Γιουβέντους, αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ημίωρης παράτασης, όμως δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου, καθώς η «Γιούβε» επικράτησε 4-2 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 1-1).

    Έμεινε στον ιστορικό σύλλογο του Άμστερνταμ και την περίοδο 1996-97, πριν πάρει μεταγραφή τον Αύγουστο του 1997 για τη Σαραγόσα, η οποία δύο χρόνια πριν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων. Η καριέρα του δεν είχε την εξέλιξη που φαινόταν ότι θα έχει. Μετά από δύο χρόνια στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, έπαιξε ακόμη τρία στην Αγγλία και τη Γουότφορντ, το 2002 επέστρεψε στην πατρίδα του και τη Ρούζενταλ και το 2003 "μετακόμισε" στην Πορτογαλία και τη Μπράγκα. Τα γκολ έμπαιναν με το... σταγονόμετρο, αφού, από τότε που έφυγε από τον Αγιαξ και σε επτά ποδοσφαιρικές σεζόν, είχε σκοράρει έξι φορές σε περισσότερους από 120 αγώνες πρωταθλήματος.

    Τελικά, βρήκε την "Ιθάκη" του στην Κύπρο με τη φανέλα της Ανόρθωσης, έστω και στο μισό της τρέχουσας περιόδου. Σε 11 συμμετοχές πέτυχε επτά γκολ και ήταν ο ηγέτης της Ανόρθωσης, η οποία παραμένει αήττητη και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω από τον (επίσης αήττητο) ΑΠΟΕΛ.

    [33] Αθλητισμός

    Τους ενώνει η αναμονή

    13/1/2005 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η παρέμβαση του αρχηγού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος μετέφερε την "συγνώμη" των δύο λατινοαμερικάνων στους υπόλοιπους παίκτες, ήταν ο "κυματοθραύστης" στο νέο θέμα που προέκυψε ανάμεσα στους Γκαμπριέλ Σούρερ και Ριβάλντο. Οι δύο ποδοσφαιριστές δεν ακολούθησαν την υπόλοιπη ομάδα στην χθεσινή πρωινή βόλτα και αυτό ήταν κάτι που εκνεύρισε τον Σεβοέλληνα τεχνικό, όμως πλέον το θέμα θεωρείται λήξαν, καθώς όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον όλων στην ομάδα αφορά την απολογία στον αθλητικό δικαστή για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης. Κατά τα άλλα η σημερινή προπόνηση πραγματοποιήθηκε κανονικά με εκείνους που αγωνίστηκαν χθες στο "Ελ Πάσο" να κάνουν ένα χαλαρό πρόγραμμα και τους υπόλοιπους να γυμνάζονται κανονικά.

    Καταδικαστική ανακοίνωση

    Στο μεταξύ η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν χθες στην Καλλιθέα, εις βάρος μελών της κυβέρνησης και επεσήμανε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβαδίζουν με το ήθος του συλλόγου. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. καταδικάζει απερίφραστα τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα Καλλιθέα-Ολυμπιακός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβαδίζουν με το ήθος και την ένδοξη ιστορική διαδρομή του συλλόγου μας στο χώρο του ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού, γενικότερα".

    [34] Κοινωνία

    Σύμφωνα με έρευνα της Εurostat Ανασφαλείς νιώθουν οι Αθηναίοι

    13/1/2005 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Στους Ευρωπαίους πολίτες που δηλώνουν ότι νιώθουν λιγότεροι ασφαλείας στην πόλη τους, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συγκαταλέγονται οι Αθηναίοι όπως δείχνει έρευνα της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, στην ερώτηση για το "κατά πόσο αισθάνονται ασφαλείς στην πόλη τους" θετικά απαντούν το 67% των κατοίκων της Λιέγης, το 68% των κατοίκων της Αθήνας και το 69% των κατοίκων της Λισσαβόνας. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης (98%), του Μονάχου (97,5%) και του Ελσίνκι (97%). Στην ίδια έρευνα η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται τρίτη στη λίστα με τις πόλεις της Ε.Ε. που φιλοξενούν πολίτες από χώρες εκτός Ένωσης, σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της πόλης, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η Ελλάδα έχει κοινά σύνορα με τέσσερις χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

    Σε υψηλές θέσεις απασχόλησης η Πελοπόννησος

    Στην πρώτη θέση της λίστας με μεγάλη παρουσία πολιτών από τρίτες χώρες βρίσκεται το Ταλίν της Εσθονίας με παρουσία 27,8% πολιτών από τρίτες χώρες (κυρίως Ρώσοι) και ακολουθούν το Καγιέν της Γαλλίας με 22,7% (υπερπόντια γαλλική πόλη στη Νότια Αμερική) και η Αθήνα με 16,7%.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Πελοπόννησος με 63,5% είναι η ελληνική περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στα άτομα ηλικίας 15-64 ετών, ενώ το Βόρειο Αιγαίο με 52% είναι η ελληνική περιοχή με το μικρότερο ποσοστό.

    Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης εμφανίζει το Μπέρκσαϊρ της Βρετανίας με 79,4% και το χαμηλότερο η Σικελία, η Καλαβρία και η Καμπανία της Ιταλίας (από 41,9%).

    Σχετικά Links:

    Eurostat

    [35] Κόσμος

    Δεν υπήρξαν θύματα και δεν προκλήθηκαν ζημιές Νέες σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία

    13/1/2005 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δύο νέοι σεισμοί ισχύος 4,1 και 4,2 Ρίχτερ ανησύχησαν το μεσημέρι τη δυτική Τουρκία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ή να προκληθούν υλικές ζημιές. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Κιρκαγκάτς, στην επαρχία Μανίζα, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Σεισμολογικών ερευνών Καντιλί της Κωνσταντινούπολης. Οι υπεύθυνοι του Καντιλί πρόσθεσαν, ότι ένας τρίτος ασθενής σεισμός της τάξης των 2,9 Ρίχτερ καταγράφηκε στη γειτονική Σόμα.

    [36] Κοινωνία

    Από τον εξοπλισμό των Ολυμπιακών Αγώνων Ολυμπιακό δώρο σε 100 αθλητές των Special Olympics

    13/1/2005 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποδήλατα, που αποτελούν μέρος του κινητού εξοπλισμού των Ολυμπιακών Αγώνων, διέθεσε την Πέμπτη σε 100 αθλητές της ποδηλασίας των Special Olympics, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η παράδοση των ποδηλάτων έγινε στις αποθήκες του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο, όπου φυλάσσεται η κινητή περιουσία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια η κ. Πετραλιά παρακολούθησε αγώνα επίδειξης ποδηλασίας παιδιών που φιλοξενούνται σε διάφορα ιδρύματα της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Αγωνιστικού Τμήματος της ΕΛΠΑ. "Με την παράδοση των ποδηλάτων [] ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά σε αυτά τα παιδιά που έχουν μεγάλη δύναμη ψυχής" δήλωσε η Υπουργός και πρόσθεσε ότι "η φροντίδα και η στήριξη των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων αποτελούν κυβερνητική πολιτική πρώτης προτεραιότητας".

    Ολοκληρώνεται η διάθεση του Ολυμπιακού εξοπλισμού

    Η κ. Πετραλιά τόνισε ότι η προσπάθεια διάθεσης του Ολυμπιακού εξοπλισμού συνεχίζεται και εκτίμησε ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Από την πλευρά της, η γ.γ. του Υπουργείου Υγείας και πρόεδρος των Special Olympics, Ιωάννα Δεσποτοπούλου, ευχαρίστησε την εταιρία "Ολυμπιακά Ακίνητα" για το έργο της και τον Πρωθυπουργό που την ενέταξε στην ομάδα που έχει αναλάβει την κατανομή του κινητού ολυμπιακού εξοπλισμού στα 282 ιδρύματα της χώρας. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρος Κλαδάς.

    [37] Αθλητισμός

    Ολονυκτία στο δικαστήριο!

    13/1/2005 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Προς ολονυκτία οδεύει η σημερινή απολογία Ολυμπιακού, Πανιωνίου και Αχιλλέα Μπέου για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, καθώς μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται η εξέταση των μαρτύρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν το βράδυ και από εκεί και έπειτα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το αν θα εκδώσει απόφαση απόψε ή αν θα διακόψει για αύριο. Όπως όλα δείχνουν η διαδικασία θα "τραβήξει" ίσως και μέχρι τις 22:00 και εν συνεχεία το δικαστήριο θα συνεδριάσει, είναι άγνωστο όμως αν η απόφαση θα εκδοθεί σήμερα ή αν θα οδηγηθούμε σε νέα περιπέτεια αύριο. Μέχρι τώρα τα ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν προκύψει από την απολογία περιορίζονται σε εκείνη του αστυνομικού διευθυντή, Γιαταγάνη, ο οποίος τόνισε πως εκείνοι που έκαναν τα επεισόδια στην θύρα 7 του γηπέδου ήταν οπαδοί των "ερυθρολεύκων", κάτι που διαπίστωσε από τα συνθήματα που φώναζαν υπέρ του Ολυμπιακού και κάτι που οδήγησε στην άμεση αντίδραση του κ. Βούλτση, δικηγόρου των Πειραιωτών.

    "Θέατρο του παραλόγου"

    Από την διακοπή λόγω απειλής βόμβας, πριν καν ξεκινήσει σημαδεύτηκε η διαδικασία των απολογιών των τριών εγκαλούμενων πλευρών για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης. Η διαδικασία που βρισκόταν στα μισά της, (25 τον αριθμό, για κάποια καπνογόνα, υβριστικά συνθήματα κλπ), όταν και σταμάτησε μετά το απειλητικό τηλεφώνημα. Αμέσως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διέταξε την εκκένωση του χώρου και παράλληλα, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, άρχισε να ερευνά την αίθουσα. Αφού υπήρξαν μετά από ώρα οι απαραίτητες εγγυήσεις, ξεκίνησε και πάλι η ακροαματική διαδικασία, όμως τότε ήρθαν τα αιτήματα του Πανιωνίου για αναβολή, ζήτησαν από τον Αθλητικό δικαστή να μην γίνει η διαδικασία καθώς η ομάδα δεν αναγραφόταν ως Νέος Πανιώνιος, αλλά ως Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης υποστήριξε πως πρόκειται για διαφορετικούς συλλόγους, όμως το αίτημα του δεν έγινε δεκτό.

    Άμεσα οι "κυανέρυθροι" επανήρθαν ζητώντας αναβολή για δεύτερη φορά, καθώς απουσιάζει ο διαιτητής της αναμέτρησης, Τσικίνης και θεωρείται ένας από τους βασικούς μάρτυρες, αφού ήταν αυτός που αποφάσισε την αναβολή του αγώνα. Δεν έγινε κανένα αποδεκτό και άρχισε και πάλι η διαδικασία. Παράλληλα, στα γραφεία της ΕΠΑΕ έφτασε και ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος δεν έχει παρευρεθεί εξαρχής, λόγω του είχε κληθεί λανθασμένα, όπως υποστήριξε και η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι, με καθυστέρηση πολλών ωρών.

    Πάντως μέχρι τη στιγμή της απειλής για βόμβα, ο Αθλητικός δικαστής έδειξε πως "δεν αστειεύεται". Στα 25 θέματα που διεκπεραιώθηκαν, έκανε δριμείες παρατηρήσεις στους εκπροσώπους των ομάδων, λέγοντας τους πως πρέπει να "περάσουν λουρί" στους οπαδούς τους. Αξίζει να σημειωθεί πως στο χώρο που παίρνει χώρα η απολογία των δύο αλλά και του Αχιλλέα Μπέου, υπάρχει κατακλυσμός τηλεοπτικών συνεργείων (περίπου 11 σταθμοί) και δημοσιογράφων, αλλά και πλήθος μαρτύρων, κάτι που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και τη σημασία της απόφασης. Στα σημεία αναφοράς, η απουσία του πρώην Προέδρου του Πανιωνίου, ο οποίος εκπροσωπείται από τον δικηγόρο του, ενώ το παρών έχουν δώσει ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Ταξίαρχος κ.Τσιρώνης.

    Η θέση της Κυβέρνησης

    Την ώρα που εξελίσσεται η διαδικασία, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έκανε δηλώσεις για θέμα των επεισοδίων στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και των αποδοκιμασιών που ακούστηκαν χθες στο γήπεδο της Καλλιθέας.

    "Η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί συμπεριφορές πουν ξεφεύγουν από τους κανόνες που ακολουθεί κάθε μέρα η πλειοψηφία των πολιτών" και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χώρο του ποδοσφαίρου και ότι οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

    Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης ότι "όσοι πάνε στο γήπεδο το κάνουν για να απολαύσουν τον αγώνα και ότι εκφράσεις χυδαιότητας αποδοκιμάζονται από την πλειοψηφία των πολιτών και ο μεγάλος αριθμός των φιλάθλων απομονώνει αυτούς που παρεκτρέπονται".

    Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχόλιο για την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός που κάνει λόγο για προσπάθειες εξόντωσής της ο κ. Αντώναρος απάντησε μονολεκτικά "όχι".

    [38] Κοινωνία

    Στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Παντελεήμονα Αστυνομικοί υπεύθυνοι για κακοποίηση μεταναστών

    13/1/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένας αστυφύλακας και ένας ειδικός φρουρός του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα φέρονται υπεύθυνοι για την κακοποίηση ανήλικων Αφγανών μεταναστών τις παραμονές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η δικογραφία πρόκειται να διαβιβαστεί στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ οι δύο αστυνομικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, διατάχθηκε νέα έρευνα και για δεύτερο περιστατικό που αφορά καταγγελίες για κακοποίηση οικονομικού μετανάστη από το Μπαγκλαντές από αστυνομικούς στην πλατεία Μπουρναζίου.

    [39] Αθλητισμός

    "Χαλαρός" ο Χατζηνικολάου

    13/1/2005 7:20:00 μμ

    "Τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό τον αντιμετωπίζουμε όπως τα άλλα παιχνίδια που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα, είτε εντός, είτε εκτός έδρας, ανεξάρτητα από το γεγονός που είναι γνωστό σε όλους ότι ο αντίπαλος μας είναι σήμερα μέσα στις τρεις καλύτερες ομάδες της χώρας μας", τόνισε την Πέμπτη για στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του ΟΦΗ, Γιάννης Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στην κρίσιμη αναμέτρηση της ομάδας του με τους νταμπλούχους Ελλάδας. Ο νεαρός προπονητής επισήμανε επίσης ότι το μόνο αγωνιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι αυτό του Θανάση Κολιτσιδάκη που έχει το χέρι του σε νάρθηκα, ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι το παιχνίδι θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών τόνισε, ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι εις βάρος του ποδοσφαίρου και δεν αποτελεί πλεονέκτημα για την ομάδα του.

    Αναζητεί χαφ και κεντρικό αμυντικό

    Όσον αφορά τα μεταγραφικά, ο τεχνικός του ΟΦΗ έκανε γνωστό ότι οι στόχοι παραμένουν ίδιοι, όπως αυτοί οριοθετήθηκαν το 2004, και αφορούν την απόκτηση ενός αμυντικού χαφ και ενός κεντρικού αμυντικού. Για το ίδιο θέμα τόνισε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα η κρητική ομάδα θα δώσει φιλικό αγώνα, για να δει αγωνιζόμενο τον Βραζιλιάνο Ντίλσον

    Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εργομετρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκαν οι παίκτες του ΟΦΗ από τον καθηγητή σωματικής αγωγής και εργοφυσιολόγο, Νίκο Κουνδουράκη. Όπως είπε ο κ. Χατζηνικολάου, οι εξετάσεις δείχνουν ότι οι παίκτες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Εξαίρεση αποτελούν 2-3 παίκτες, οι οποίοι δεν είναι στο γκρουπ των παικτών που συμμετέχουν στους αγώνες και οι οποίοι πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα, προκειμένου να φθάσουν στο επίπεδο που ζητάει ο προπονητής του ΟΦΗ.

    [40] Αθλητισμός

    "Λεύκο" στην ΕΠΑΕ η ΑΕΚ

    13/1/2005 7:37:00 μμ

    Αποστάσεις από τους δυο υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου της ΕΠΑΕ παίρνει η ΠΑΕ ΑΕΚ, που με σημερινή ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι θα ψηφίσει "λευκό" στις αυριανές εκλογές της επαγγελματικής ένωσης. Η διοίκηση της Ένωσης επισημαίνει ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει ανάγκη από ηγεμόνες και αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, τους οποίους -εμμέσως πλην σαφώς- κατηγορεί ότι κινούν τα νήματα για τα δικά τους συμφέροντα. Τονίζει επίσης ότι η λύση στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν βρίσκεται στην οικονομική εξάρτηση των ΠΑΕ από την Πολιτεία και ζητά την από κοινού κατάρτιση ενός προγράμματος εξυγίανσης, που να περιλαμβάνει μέτρα για την πάταξη της βίας, ισότιμη μεταχείριση των ομάδων και διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι η ΑΕΚ θα στηρίξει οποιαδήποτε διοίκηση προκύψει από τις αυριανές αρχαιρεσίες, χωρίς όμως να προσδεθεί στο άρμα κανενός.

    Ψάχνει λύση για Μάλμπασα

    Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΑΕΚ αποφάσισε να αποφανθεί στη FIFA για να βρει λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την "μπλε κάρτα" του Νίκολα Μάλμπασα.

    Η κάρτα του Σέρβου έχει χαθεί κάπου μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας και η Ενωση ζήτησε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να εκδώσει στον παίκτη ένα προσωρινό πιστοποιητικό προκειμένου να ενισχύσει την ομάδα μέχρι να βρεθεί. Ο κίνδυνος, πάντως, ο Μάλμπασα να μην είναι στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος για το ματς με την Καλαμαριά είναι πλέον ορατός.

    Όσον αφορά στον ξένο παίκτη πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την ΑΕΚ να έχει έρθει σε συμφωνία με ξένο επιθετικό. Μάλιστα δεν αποκλείεται η μεταγραφή να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

    H ΑΕΚ εξάλλου παρέλαβε την Πέμπτη, 400 εισιτήρια για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλων Καλαμαριάς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 January 2005 - 17:52:40 UTC