Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίσιμο το 2005 για την Οικονομία"
  • [02] "Όχι" στον πόλεμο στο Ιράκ λένε 2 στους 3 Βρετανούς
  • [03] Τις 1.069 έφτασαν οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ
  • [04] Στα ίχνη των μυστικών του σύμπαντος
  • [05] Νέες επιχειρήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα
  • [06] "Κρίσιμο το 2005 για την Οικονομία"
  • [07] Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο
  • [08] Εθνικός διάλογος για την Παιδεία
  • [09] Αλκοτέστ στους αιθέρες
  • [10] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για βασικό μέτοχο
  • [11] Ο Κολίνα στο Ελλάς - Δανία
  • [12] Παράνομη απαλλαγή Βαλάντη από το στρατό
  • [13] "Έξυπνες" βόμβες κατά του καρκίνου
  • [14] Αδιάβλητες οι Πανελλήνιες εξετάσεις
  • [15] Δριμύ κατηγορώ από τον Ολυμπιακό
  • [16] Κύπελλο Ελλάδας: Αναμενόμενες προκρίσεις
  • [17] Επίσκεψη Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη
  • [18] Αναδρομικά σε συνταξιούχους του Δημοσίου
  • [19] Υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • [20] Κρίσιμο "ραντεβού" για τους αγρότες

    [01] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με τον πρόεδρο του ΣΕΒ "Κρίσιμο το 2005 για την Οικονομία"

    12/1/2005 1:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 3:38:49 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Κρίσιμη χρονιά για την Οικονομία χαρακτήρισε το 2005 ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι, ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες, που πρέπει να πάρουν τόσο η Κυβέρνηση όσο και ιδιωτικός τομέας για την Οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας και προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, χρειάζονται συντονισμένες πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση και τους ιδιώτες. Ο κ. Κυριακόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο ελκυστική για τις επενδύσεις.

    Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα

    Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2005, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι, θα τηρηθεί, όπως έχει ψηφιστεί στη Βουλή και θα δοθεί έμφαση στη συγκράτηση των δαπανών, ενώ πρόσθεσε ότι, η Κυβέρνηση θα στηρίξει την εξωστρέφεια της ελληνικής Οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και του προεδρείου του ΣΕΒ.

    Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομίας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι θέσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει προφορικές διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν αντίκειται στην Κοινοτική νομοθεσία και σύντομα αναμένεται και η τοποθέτησή της εγγράφως.

    Ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των Ενώσεων των δικαστών, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες αύξησης των επιδομάτων τους. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι τους, από το 1997 αυξήθηκαν οι μισθοί τους όχι όμως τα επιδόματα τους.

    [02] Ιράκ

    "Κατρακύλησε" η αποδοχή μέσα σε 2 χρόνια χρόνια "Όχι" στον πόλεμο στο Ιράκ λένε 2 στους 3 Βρετανούς

    12/1/2005 10:30:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μόλις ο ένας στους τρεις Βρετανούς υποστηρίζει πλέον τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς το ποσοστό έχει κατρακυλήσει στο ναδίρ από την αρχή του πολέμου, μόλις στο 29% ενώ η πλειοψηφία υποστηρίζει, πως οι εκλογές στη χώρα θα πρέπει να διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση, που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Τάιμς. Στην έρευνα της εταιρείας Populus, μόνον το 29% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν πιστεύει πως ο πόλεμος για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ορθός. Το 53% κατέθεσε αρνητική απάντηση. Στην αντίστοιχη σφυγμομέτρηση τον Απρίλιο του 2003, έναν μήνα μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 64% είχε υποστηρίξει την αμερικανοκινούμενη επέμβαση, έναντι του 24%, που την καταψήφιζε.

    Θέλουν γρήγορα εκλογές

    Η έρευνα διαπιστώνει επίσης, πως το 58% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στο Ιράκ στην προδιαγεγραμμένη ημερομηνία, παρά την αύξηση των επιθέσεων από τους αντάρτες τις τελευταίες εβδομάδες. Το 29% απάντησε πως θα επιθυμούσε οι εκλογές να αναβάλλονταν.

    [03] Ιράκ

    Ένας ακόμα νεκτός Αμερικανός στρατιώτης Τις 1.069 έφτασαν οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ

    12/1/2005 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ στα δυτικά της χώρας, όπου δρουν σουνίτες αντάρτες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου στρατού. Στο ανακοινωθέν των Πεζοναυτών, που σταθμεύουν κοντά στην πόλη της Φαλούτζα τονίζεται μόνον ότι, ο οπλίτης, που ανήκε στην 1η Εκστρατευτική Δύναμη του σώματος, βρήκε τον θάνατο χθες στην επαρχία Αλ Άνμπαρ. "Ένας στρατιώτης της πρώτης εκστρατευτικής δύναμης Πεζοναυτών σκοτώθηκε στις 11 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για την ασφάλεια και τη σταθεροποίηση στην επαρχία Αλ Άλνμπαρ", αναφέρει η ανακοίνωση. Τηρώντας στη συνήθη διαδικασία δεν προσέθεσε άλλες λεπτομέρειες. Η νέα απώλεια ανεβάζει στους 1.069 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα της εισβολής στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003.

    [04] Τεχνολογία

    Βρίσκονται οι επιστήμονες Στα ίχνη των μυστικών του σύμπαντος

    12/1/2005 12:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 1:02:19 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην προσπάθεια καθορισμού μιας ακριβούς μονάδας επέκτασης του σύμπαντος επιδίδονται τώρα οι επιστήμονες, έπειτα από την κατάρτιση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα χάρτη του διαστήματος. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στα πλαίσια της χειμερινής συνέλευσης της Αμερικανικής Ένωσης Αστρονομίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Ντάνιελ Έζενσταϊν του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ένας από τους επιστήμονες των δύο διεθνών ομάδων που εργάσθηκαν στο εν λόγω πρόγραμμα, οι παρατηρήσεις τους τείνουν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία για τη μορφή ενός σύμπαντος επίπεδου, σε διαρκή διαστολή, το οποίο διατρέχεται από κυματισμούς, που προέκυψαν από τα κύματα της "Μεγάλης Έκρηξης" (Big Bang). Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με τα επικρατέστερα κοσμολογικά μοντέλα η Bing Bang αποτέλεσε την αιτία γέννησης του κόσμου μας πριν 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος της βαρύτητας

    Ο Έζενσταϊν εξήγησε, ότι η διάταξη των γαλαξιών, όπως έχει σήμερα σε όλο το μήκος και πλάτος του σύμπαντος αντιστοιχεί στα κύματα αυτά.

    Όπως τόνισε, τα αποτελέσματα αυτά των ερευνών αποδεικνύουν, ότι "η βαρύτητα διαδραμάτισε έναν σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία των γαλαξιών και των συμπλεγμάτων τους, που παρατηρούνται σήμερα στο σύμπαν".

    Συγκεκριμένα τα ηχητικά σήματα έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους στον κοσμικό ιστό και μοιάζουν με τις ακτινοβολίες που δημιουργήθηκαν από την Bing Bang, όταν το σύμπαν ήταν ηλικίας μόλις 400.000 ετών.

    Ανάλογοι κυματισμοί είναι ορατοί και σήμερα στους 46.000 εξαιρετικά φωτεινούς γαλαξίες, που παρατήρησαν οι επιστήμονές σε έναν όγκο διαστήματος με ακτίνα περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια. έτη φωτός.

    [05] Μ. Ανατολή

    Η Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη επίθεσης σε οικισμό Νέες επιχειρήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα

    12/1/2005 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενώ όλα σχεδόν είναι έτοιμα για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς την Παρασκευή στη Μουκάτα, το ιστορικό αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιχειρήσεις. Την ευθύνη για επίθεση εναντίον εβραϊκού οικισμού στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέλαβε σήμερα η παλαιστινιακή ριζοσπαστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, τονίζοντας ότι, σκοτώθηκαν δυο Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας μαχητής της. Νωρίτερα, ομάδα Ισραηλινών καταδρομέων πραγματοποίησε μία σύντομη εισβολή στα προάστια της Γάζας για να συλλάβει τέσσερις Παλαιστινίους, ο ένας μέλος της Χαμάς, υπό την προστασία ελικοπτέρων, τα οποία έβαλαν προειδοποιητικά πυρά σε μη κατοικούμενο τομέα της πόλης για να καλύψουν την επίγεια επιχείρηση και να απομακρύνουν ενόπλους Παλαιστινίους, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές. Εξάλλου δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Ραμάλα, ανακοίνωσαν πηγές των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Οι δύο Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε ένα σπίτι, στο οποίο εισέβαλαν οι στρατιώτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αν τα θύματα ήταν ένοικοι ή είχαν καταφύγει στο οίκημα μετά από καταδίωξη των στρατιωτών.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος τηλεφώνησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, δυο μαχητές της διείσδυσαν στον εβραϊκό οικισμό Μοράγκ.

    "Ο ένας από τους μαχητές σκοτώθηκε, αλλά αγνοούμε την τύχη του δεύτερου", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης σύμφωνα με τον οποίο δυο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας, που οι μαχητές της οργάνωσης τοποθέτησαν κάτω από ισραηλινό στρατιωτικό όχημα.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε από την πλευρά του ότι, Παλαιστίνιοι μαχητές σκότωσαν σήμερα έναν Ισραηλινό πολίτη και τραυμάτισαν τρεις στρατιώτες σε ενέδρα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποίησαν βόμβα στην επίθεση αυτή.

    Τέλος Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, η έκρηξη προκλήθηκε κάτω από ισραηλινό στρατιωτικό όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες τους οποίους παρέλαβαν ελικόπτερα.

    [06] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με τον πρόεδρο του ΣΕΒ "Κρίσιμο το 2005 για την Οικονομία"

    12/1/2005 1:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 3:38:49 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Κρίσιμη χρονιά για την Οικονομία χαρακτήρισε το 2005 ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι, ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες, που πρέπει να πάρουν τόσο η Κυβέρνηση όσο και ιδιωτικός τομέας για την Οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας και προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, χρειάζονται συντονισμένες πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση και τους ιδιώτες. Ο κ. Κυριακόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο ελκυστική για τις επενδύσεις.

    Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα

    Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2005, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι, θα τηρηθεί, όπως έχει ψηφιστεί στη Βουλή και θα δοθεί έμφαση στη συγκράτηση των δαπανών, ενώ πρόσθεσε ότι, η Κυβέρνηση θα στηρίξει την εξωστρέφεια της ελληνικής Οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και του προεδρείου του ΣΕΒ.

    Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομίας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι θέσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει προφορικές διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν αντίκειται στην Κοινοτική νομοθεσία και σύντομα αναμένεται και η τοποθέτησή της εγγράφως.

    Ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των Ενώσεων των δικαστών, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες αύξησης των επιδομάτων τους. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι τους, από το 1997 αυξήθηκαν οι μισθοί τους όχι όμως τα επιδόματα τους.

    [07] Οικονομία

    Στο 2,9% ο μέσος πληθωρισμός για το 2004 Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

    12/1/2005 1:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο 3,1% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ ο μέσος πληθωρισμός για το 2004 διαμορφώθηκε στο 2,9% και ο εναρμονισμένος δείκτης που παρακολουθεί η κοινότητα στο 3%. Οι μεγάλες αυξήσεις που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα στις τιμές των φρούτων και λαχανικών αντισταθμίστηκαν από τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης. Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρείται στο πετρέλαιο θέρμανσης με 27,1% και ακολουθεί το ελαιόλαδο με 14,6%. Μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στις πατάτες με πτώση 30,7%, στα ψάρια με 5,8% και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες με 5,2%.

    Η πορεία τιμών την τελευταία 3ετία

    Άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται τον Ιανουάριο, καθώς οι εκπτώσεις ξεκινούν φέτος την 1η Φεβρουαρίου, αλλά, όπως επισημαίνει ο γ.γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπυράκης, η άνοδος αυτή θα είναι πρόσκαιρη και θα οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους.

    Εξάλλου, η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε την πορεία των τιμών περίπου 60 προϊόντων και υπηρεσιών κατά την τελευταία τριετία αλλά και το δεκάμηνο Μαρτίου -Δεκεμβρίου 2004.

    Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι στην τριετία η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης με 40,2%, στα εισιτήρια πλοίων 32%, στο λάδι 26,6%, στα έξοδα ξενοδοχείων 26,1%, στα κουρεία και κομμωτήρια 24,4% και στα εισιτήρια μουσείων 23,9%.

    [08] Πολιτική

    Σύσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ με τον πρωθυπουργό Εθνικός διάλογος για την Παιδεία

    12/1/2005 2:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 5:04:18 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στις 21 Ιανουαρίου παρουσία του Πρωθυπουργού θα αρχίσει στο Ζάππειο, ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία, όπως αποφάσισαν στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου και οι υφυπουργοί Σπύρος Ταλιαδούρος και Γιώργος Καλός συζητήθηκαν η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για την Παιδεία, οι προτεραιότητες του υπουργείου και ο προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο. Εκείνο, που ενδιαφέρει, τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Γιαννάκου είναι η ουσιαστική συνεννόηση με όλες τις πλευρές γι αυτό και ο διάλογος για την Παιδεία θα είναι μόνιμος μέσα από θεσμοθετημένα όργανα, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και η Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα αξιολόγησης των Πανεπιστημίων και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα πάρει το Υπουργείο, όπως η αλλαγή του ΔΙΚΑΤΣΑ, για την οποία θα κατατεθεί το επόμενο δεκαήμερο νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Διά βίου εκπαίδευση, πολυγλωσσία και ποιοτική εκπαίδευση

    Η κα Γιαννάκου τόνισε, πως στόχος είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, χωροταξικά, νέα κτίρια, μείωση της διπλής βάρδιας, καλύτερα βιβλία, ενώ υπογράμμισε ότι, αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης η διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη αξιολόγησης καθώς η χώρα μας θα πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην δια βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση και στην ανάγκη για πολυγλωσσία, καθώς -όπως είπε- ο περιορισμός στην αγγλική γλώσσα αφαιρεί πολλά από τον πολιτισμό.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι συζητήθηκε με τον Πρωθυπουργό και η εισαγωγή μαθήματος για τον πολιτισμό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει η σχετική όσμωση. Εξάλλου τόνισε ότι, "δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνονται από αλλού οι πανελλήνιες εξετάσεις και όχι από το υπουργείο Παιδείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ΔΑΚΕ είπε ότι, δεν έχει κανένα πρόβλημα στο υπουργείο με τη ΔΑΚΕ και πώς το υπουργείο λειτουργεί με αξιοκρατία, όπως κάνουν και τα άλλα υπουργεία, ενώ σε άλλη ερώτηση για τις διεκδικήσεις των αγροτών άφησε να εννοηθεί ότι, δεν πρέπει να δοθούν εθνικές επιδοτήσεις υπογραμμίζοντας ότι, οι κοινοτικοί κανονισμοί έχουν ωφελήσει στο παρελθόν και θα ωφελήσουν και στο μέλλον τη χώρα και δεν πρέπει να παραβιάζονται.

    Σημαντική επένδυση η Παιδεία

    "Η Παιδεία είναι πάρα πολύ σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα με την οποία ζητά περικοπές απο 35 έως 50% στις δαπάνες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Επίσης, ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι η Παιδεία για την κυβέρνηση είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.

    [09] Παράξενα

    Μεθυσμένη κυβερνήτης συνελήφθη πριν την πτήση Αλκοτέστ στους αιθέρες

    12/1/2005 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- SUN

    Οι επιβάτες της πτήσης 319 της easyJet από Βερολίνο για τη Βασιλεία της Ελβετίας περίμεναν υπομονετικά το πρωί του Σαββάτου να φτάσει η κυβερνήτης του Airbus, στο οποίο θα επιβιβάζονταν. Όσο κι αν περίμεναν, όμως, η Βρετανίδα πιλότος δεν έφτασε ποτέ, καθώς τα αποτελέσματα του αλκοτέστ, που της έγινε από αστυνομικούς του αεροδρομίου, έδειξαν, ότι είχε πιει πολλά παραπάνω ποτηράκια. Οι αστυνομικοί είχαν την πληροφορία, ότι η κυβερνήτης βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και όπως αποδείχτηκε δεν έκαναν λάθος. Συγκεκριμένα η περιεκτικότητα αλκοόλ, που βρέθηκε στο αίμα της ήταν τέσσερις φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Από την πλευρά της, η easyJet έθεσε αμέσως την "παραστρατημένη" κυβερνήτη σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο.

    Πρωτοφανές περιστατικό

    Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας Τόμπι Νίκολ τόνισε, ότι ανάλογη περίπτωση δεν έχει σημειωθεί, όσα χρόνια λειτουργεί η εταιρία και κάλεσε τους πελάτες της να καταγγέλουν όποιο παρόμοιο περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή τους.

    Σύμφωνα με το ισχύοντα κανονισμό οι πιλότοι δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν αλκοόλ οχτώ ώρες πριν την πτήση, ενώ για την easyJet η εν λόγω περίοδος είναι 10 ώρες.

    [10] Πολιτική

    Συνεχίζεται η συζήτηση Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για βασικό μέτοχο

    12/1/2005 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 6:06:44 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία έγινε το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η συζήτησή του κατ άρθρο συνεχίζεται αυτή την ώρα. Στην πρωινή συνεδρίαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θωρακίζουν τη λειτουργία της δημοκρατίας και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ενώ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής δεν παρουσίασε συγκεκριμένη αντιπρόταση. Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην απόρριψή του με απαξιωτικές εκφράσεις εκ μέρους του εισηγητή του, ενώ ο Συνασπισμός, παρότι δεν υπερψήφισε επί της αρχής, το αντιμετώπισε με ευμενέστερη διάθεση.

    Αντιπαράθεση Κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις "διασφαλίζουν τις επιχειρήσεις ΜΜΕ ώστε να μην χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για την απόσπαση δημοσίων έργων, συμβάσεων και προμηθειών. Επίσης διασφαλίζουν την ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας αποτρέπουν τη γιγάντωση ανεξέλεγκτων εξωθεσμικών κέντρων που απεργάζονται την ποδηγέτηση της πολιτικής, καθώς και τον ουσιαστικό έλεγχο και αυστηρές κυρώσεις σε κάθε παρανομούντα". "Η μοιρολατρία απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή, ισοδυναμεί με πολιτική συνενοχή", υπογράμμισε ο κ. Παπαληγούρας. Ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, παρατήρησε "μετεωρισμό του ΠΑΣΟΚ" από το δόγμα ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που παραδέχεται "εμμέσως πλην σαφώς" την ύπαρξη του φαινομένου.

    Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην πλειοψηφία τους, καταδίκασαν το νομοθέτημα. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τηλέμαχος Χυτήρης, στη σημερινή του τοποθέτηση έκανε λόγο για "δείγμα έντονου κρατικισμού και αυταρχισμού", με το οποίο η Ελλάδα "μπαίνει σε καραντίνα σε σχέση με την Ε.Ε., χάνοντας σε κύρος και επενδύσεις". "Το σχέδιο είναι υποκριτικό, αποτελεί αποθέωση της νομιμοφανούς παρανομίας, με αχυρανθρώπους. Στο γενικό σύστημα της διαπλοκής, με τις σκοπιμότητες που είναι ευδιάκριτες, θέλετε να εμπλουτίσετε τη φράση "τα δικά μας παιδιά" με "τους δικούς μας πατεράδες", παρατήρησε ο κ. Χυτήρης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε ανεφάρμοστο και αποσπασματικό το νομοσχέδιο

    Πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στο σχέδιο νόμου κράτησε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος απέρριψε τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ περί ανατροπής του νομοσχεδίου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι εκεί, η Ελλάδα θα μπορεί να επικαλεστεί το Σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρατήρησε δε, ότι τα προβλήματα της διαπλοκής δεν προέκυψαν εν κενώ, "αλλά γεννήθηκαν μέσα από μία συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά". Στο μεταξύ, τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου κατέθεσαν σήμερα και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών και των ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών Παναγιώτης Καλοφωλιάς έκρινε ότι το σχέδιο νόμου δεν λύνει το πρόβλημα της διαπλοκής που είναι τεράστιο - παραδέχτηκε ωστόσο, ότι περιέχει "πάρα πολλά θετικά στοιχεία". Ο πρόεδρος της ΕΗΙΕΑ, πρότεινε να υπάρξει μία διακομματική Επιτροπή που να επεξεργαστεί τα προβλήματα του χώρου των μέσων ενημέρωσης και εξέφρασε την αντίθεσή του στην τιμωρία των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, σε περίπτωση που κάποιο διευθυντικό στέλεχός τους έχει συγγενείς που συνάπτουν σχέσεις με το Δημόσιο. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Μαθιουδάκης ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης δεν έχει λάβει απόφαση σχετική με το σχέδιο νόμου και περιορίστηκε να πει ότι πάγιες αρχές της Ενωσης είναι η απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μέσων ενημέρωσης, αλλά και η νομική θωράκιση των δημοσιογράφων, ώστε να μην μετατρέπονται σε πιόνια της διαπλοκής. Επίσης, εξέφρασε τη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε η Ένωση Συντακτών από τις προηγούμενες και την νυν κυβέρνηση για τα μυστικά κονδύλια με τα οποία έχει καταγγελθεί ότι είχαν χρηματοδοτηθεί δημοσιογράφοι, όπως επίσης και για το ότι δεν συμμετέχει επίσημα η ΕΣΗΕΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στο Δ.Σ. της ΕΡΤ.

    [11] Αθλητισμός

    Ο Κολίνα στο Ελλάς - Δανία

    12/1/2005 4:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 5:54:12 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Και το όνομα αυτού Πιερλουίτζι Κολίνα. Ο Ιταλός διαιτητής κληρώθηκε σήμερα για να διευθύνει τον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής μας Ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών με την αντίστοιχη της Δανίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 9 Φεβρουαρίου στο γήπεδο Καραϊσκάκη, και εντάσσεται στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Ο Κολίνα, είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα τυχερός στην Πορτογαλία, αφού δυο φορές μας έπαιξε, δυο νίκες κάναμε. Ο Ιταλόςείχε διευθύνει το εναρκτήριο παιχνίδι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όπου η Εθνική μας αντιμετώπισε την διοργανώτρια Πορτογαλία και την νίκησε με 2-1 (δίνοντας μάλιστα το πέναλτι με το οποίο φτάσαμε στο 2-0), αλλά και τον ημιτελικό με την Τσεχία την οποία κερδίσαμε με 1-0. Βοηθοί του Ιταλού διαιτητή ορίστηκαν οι Πισακρέτα-Μίτρο και 4ος διαιτητής ο Τρεφολόνι. Χρέη παρατηρητή διαιτησίας θα εκτελέσει ο Ρώσος Λέβνικοφ, παρατηρητής αγώνα θα είναι ο Ελβετός Ζόρζι και υπεύθυνος ασφαλείας ο Ολλανδός Ντε Μπρούιν.

    [12] Κοινωνία

    Καλείται για κατάταξη τον Φεβρουάριο Παράνομη απαλλαγή Βαλάντη από το στρατό

    12/1/2005 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 5:53:36 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Άλλη μια περίπτωση επωνύμου που πήρε απαλλαγή στράτευσης παράνομα, επικαλούμενος λόγους υγείας, είδε το φως δημοσιότητας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το ΓΕΕΘΑ, υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Λαμπρόπουλου. Πρόκειται για τον τον τραγουδιστή Βαλάντη, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους υγείας, χρησιμοποιώντας, όμως, γνωμάτευση που αφορούσε άλλο πρόσωπο. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η γνωμάτευση δεν ήταν νόμιμη, γιατί δεν εκδόθηκε από την Επιτροπή Απαλλαγών Αθηνών, η οποία ουδέποτε έκρινε τον τραγουδιστή για την σωματική του ικανότητα. Μετά την επιβεβαίωση της παράνομη απαλλαγής, ο Βαλάντης θα κηρυχθεί ανυπότακτος εσωτερικού και θα υποβληθεί σχετική μήνυση εναντίον του στο Στρατοδικείο Αθηνών. Παράλληλα, θα προσκληθεί για κατάταξη τον Φεβρουάριο, με τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις (εξάμηνη πρόσθετη στρατιωτική υποχρέωση).

    [13] Τεχνολογία

    Ετοιμάζουν επιστήμονες στην Αυστραλία "Έξυπνες" βόμβες κατά του καρκίνου

    12/1/2005 4:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ειδήσεις > Τεχνολογία)&body=Νανοκάψουλες, που θα 'επιτίθενται' κατά μέτωπο στους καρκινικούς όγκους

    Πηγή: New Scientist

    Αποτελεσματικότερα και με λιγότερες παρενέργειες θα είναι τα αντικαρκινικά φάρμακα του μέλλοντος. Η πρόοδος θα επιτευχθεί χάρη στο διαφορετικό τρόπο χορήγησης της χημειοθεραπείας, η οποία θα γίνεται με νανοκάψουλες, που θα "χτυπούν" ακριβώς τους όγκους χωρίς να τραυματίζουν τους γειτονικούς ιστούς. Στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του σχεδίου έχει αποδυθεί ο Φρανκ Καρούζο και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Συγκεκριμένα τοποθετούν το φάρμακο μέσα σε πολυμερείς νανοκάψουλες, τις οποίες καλύπτουν με μικροσωματίδια χρυσού και στη συνέχεια τις "επικολλούν" σε αντικαρκινικά αντισώματα. Με την είσοδο τους στο αίμα, οι νανοκάψουλες εισχωρούν στους όγκους, ενώ με τη βοήθεια ενός λέιζερ το χρυσό περίβλημά τους διαλύεται, ώστε να απελευθερωθεί το φάρμακο.

    Φιλική για τον οργανισμό η νέα μέθοδος

    Η μέθοδος αυτή βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία της εργαστηριακής επεξεργασίας και η κλινική εφαρμογή απέχει πολύ.

    Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν όσο το δυνατό μικρότερες σε μέγεθος κάψουλες.

    Ο Καρούζο δηλώνει, πως η πραγματική καινοτομία, που φέρνει αυτή η μέθοδος είναι πως οι κάψουλες έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να μην αποβαίνει βλαβερή η ακτινοβολία του λέϊζερ για τον οργανισμό.

    Ο χρυσός συνήθως απορροφά τόση ακτινοβολία από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, που μπορεί να κάψει τους ιστούς. Ωστόσο, οι ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα νανοσωματίδια χρυσού, που υπάρχουν στις κάψουλες μεταβάλλουν τις ιδιότητες του μετάλλου, κάνοντας το να απορροφά λιγότερη ακτινοβολία με αποτέλεσμα να μη διατρέχει κίνδυνο η υγεία του ασθενούς.

    [14] Κοινωνία

    Δηλώσεις Γιαννάκου Αδιάβλητες οι Πανελλήνιες εξετάσεις

    12/1/2005 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου σχολίασε το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" σύμφωνα με το οποίο σε συγκεκριμένο βαθμολογικό κέντρο η μέση βαθμολογία ήταν έως και 10 φορές χαμηλότερη από τον πανελλήνιο μέσο όρο. "Δεν πρέπει να είμαστε τόσο εύκολοι και πρόχειροι στην κριτική σε θέματα του συστήματος των εξετάσεων το οποίο έχει αποδεχθεί ως αδιάβλητο ο ελληνικός λαός. Το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει καχυποψία εκ των υστέρων στους πολίτες όταν όλα έχουν λειτουργήσει άψογα", τόνισε η κα Γιαννάκου. Επίσης, η Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι μπορεί σε ορισμένα κέντρα να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στη βαθμολογία όμως είναι πιθανόν κάποιοι βαθμολογητές να είναι αυστηροί ή κάποιοι μαθητές να μην έγραψαν καλά. "Δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνονται από αλλού οι εξετάσεις και όχι από το Υπουργείο Παιδείας", κατέληξε.

    Αυστηρά μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι βαθμολογικές αποκλίσεις και τα υψηλά ποσοστά αναβαθμολογήσεων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ανασφάλειας στους υποψηφίους. Κατά το ίδιο δημοσίευμα το Υπουργείο Παιδείας μελετά μέτρα για τις εξετάσεις έτσι ώστε:

    Να μπαίνουν θέματα χωρίς ασάφειες και με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας, με τα αντίστοιχα των σχολικών βιβλίων, τα οποία οι μαθητές διδάσκονται. Επίσης, να είναι θέματα που να μην επιτρέπουν υποκειμενικά κριτήρια βαθμολόγησης. Υποχρεωτική επιμόρφωση όλων των βαθμολογητών πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων και υποχρεωτική ενημέρωση όλων πριν από τη διόρθωση των γραπτών. Πανελλαδική τηλεδιάσκεψη των υπευθύνων κάθε βαθμολογικού κέντρου μετά την εκπομπή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα, ώστε να επιτυγχάνονται κοινά κριτήρια αξιολόγησης σε όλα τα μαθήματα. Αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά τη βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα και την Ιστορία που είναι τα μαθήματα με το μεγαλύτερο ποσοστό αναβαθμολογήσεων από την Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    [15] Αθλητισμός

    Δριμύ κατηγορώ από τον Ολυμπιακό

    12/1/2005 5:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/1/2005 7:36:33 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην αντεπίθεση πέρασε την Τετάρτη ο Ολυμπιακός, με αφορμή το βαρύ κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε από την αθλητική δικαιοσύνη για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση μέσω της οποίας καταδίκαζε τα έκτροπα της Κυριακής και επέρριπτε την ευθύνη για τη δημιουργία τους στον Πανιώνιο, σήμερα με νέα ανακοίνωση κάνει λόγο για υπονόμευση της ομάδας και οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του Ολυμπιακού. Από την άλλη πλευρά συνιστά ψυχραιμία στους φιλάθλους του, ώστε να μην δώσουν με ενέργειές τους, νέα αφορμή στους διώκτες της ομάδας για να προχωρήσουν στο καταστροφικό τους σχέδιο, ενώ κάνει γνωστό ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο, στον αγώνα που θα δώσει για την δικαίωσή του.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    "Πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου μας αντιμετωπίζουμε μία τέτοια προσπάθεια υπονόμευσης, ενώ είμαστε πρωτοπόροι σε όλους τους τομείς και συνεχώς προσπαθούμε και βελτιωνόμαστε. Τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του Ολυμπιακού. Ενοχλεί η πρόοδος, ενοχλούν οι επενδύσεις μας, η σύγχρονη οργάνωσή μας, το μεγάλο πλήθος των φιλάθλων μας, η δυναμική και η στελέχωση της ομάδας μας. Ας καταλάβουν ότι όλα έχουν ένα όριο. Η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός παρακολουθεί τις εξελίξεις και καλεί όλους τους φιλάθλους της ομάδας μας να μη δώσουν καμία αφορμή στους διώκτες μας να προχωρήσουν στο καταστροφικό τους σχέδιο. Ενωμένοι και με οδηγό τη μεγάλη μας αγάπη για τον Ολυμπιακό θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα με κάθε νόμιμο μέσο και μέχρι τελικής δικαίωσης".

    Σε κινητοποιήσεις καλεί η "Θύρα 7"

    Ανακοίνωση εξέδωσε και η "Θύρα 7" το κλαμπ των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, που καλεί όλα τα μέλη αλλά και τους φιλάθλους της ομάδας σε κινητοποιήσεις, ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του συλλόγου.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι οπαδοί του Ολυμπιακού σκέφτονται να προχωρήσουν σε συγκέντρωση και αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    " Η Θύρα 7 καταγγέλλει τα στημένα επεισόδια, τα στημένα κατηγορητήρια και τις στημένες αποφάσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν, αφού είδαμε τον κ. Ορφανό να κάνει αλλαγή πλεύσης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.

    Εμείς είδαμε όλη την εβδομάδα τον κ. Μπέο να προκαλεί προσπαθώντας να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα, χωρίς κανείς από αυτούς που τώρα κόπτονται για το Ελληνικό ποδόσφαιρο να τον μαζέψει.

    Είδαμε το γήπεδο χωρίς ασφάλεια και τους οπαδούς του Πανιωνίου στον αγωνιστικό χώρο να μας προκαλούν και να μας πετροβολούν από τη στιγμή που μπήκαμε στο γήπεδο.

    Τώρα βλέπουμε την μεθόδευση για την εξόντωση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Ετοιμάζουν εξοντωτικές αποφάσεις μόνο για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Αξιοποιούν τεχνολογία (κάμερες, φωτογραφίες κλπ) μόνο για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ (τώρα το θυμήθηκαν - Αλήθεια, σκοπεύουν να εξετάσουν τα υπόλοιπα βίντεο που έχουν από επεισόδια άλλων ομάδων στο πλαίσιο της καταπολέμησης της βίας;)

    Καλούμε τα 15.000 μέλη μας σ' όλη την Ελλάδα και όλους τους φιλάθλους του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ να προετοιμαστούν για κινητοποιήσεις που όμοιές τους δεν θα έχουν ξαναγίνει. Θα ξεκινήσουμε με το κλείσιμο του λιμανιού του Πειραιά και έπεται δυναμικότερη συνέχεια.

    Αν νομιμοποιήσετε τους προβοκάτορες της Κυριακής και τους θέσετε επίσημα "στον αγώνα κατά της βίας" μπορούμε και ξέρουμε να "βοηθήσουμε" κι εμείς.

    Οι αγνοί φίλαθλοι του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ δεν έχουν συμφέροντα πολιτικά ή οικονομικά. Έχουν μόνο το πάθος και τη λατρεία για τον Θρύλο.

    Αυτό το πάθος και τη λατρεία δεν μπορεί να το λυγίσει κανένας."

    Αποφασισμένος για όλα ο Ορφανός

    Εν αναμονή της απολογίας των δυο ΠΑΕ αλλά και του Αχιλλέα Μπέου την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός μιλώνταςστο ραδιόφωνο του Δήμου Αθηναίων, δήλωσε αποφασισμένος να βάλει τέρμα στα φαινόμενα βίας ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους.

    "Πιστεύω, ότι θα υπάρξει μία αυστηρή αντιμετώπιση όλων αυτών που θα αποδειχθεί, ότι προκάλεσαν τα δυσάρεστα γεγονότα", τόνισε σχετικά ο υφυπουργός Αθλητισμού, ενώ συμπλήρωσε: "Δεν πρόκειται να μας σταματήσουν τα επεισόδια της Κυριακής. Εμείς θα προχωρήσουμε και με αυτούς, αν αλλάξουν συμπεριφορές, αλλά και χωρίς αυτούς, αν δεν αλλάξουν".

    Όσον αφορά το ποιοι φέρουν την ευθύνη για τις αρνητικές εικόνες, επεσήμανε:"Οι παράγοντες έχουν κεντρική ευθύνη. Οι προκλήσεις, οι συμπεριφορές, ο τρόπος καθοδήγησης, οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις. Ο καθένας όμως από αυτούς, που συμπεριφέρονται έτσι, θα βρεθεί στο σπίτι του. Εκεί οδηγούμαστε. Και αυτό ισχύει για όλους".

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε επίσης, ότι ελέγχονται πλέον όλα τα βίντεο, που αποτελούν πλέον αποδεικτικό στοιχείο, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν η Αστυνομία είχε λάβει όλα τα μέτρα, τόνισε:"Ελήφθησαν όλα τα μέτρα, γιατί το παιχνίδι είχε χαρακτηριστεί υψηλής επικινδυνότητας. Υπήρχαν οι απαραίτητες διμοιρίες για 3.000 άτομα και 300 μετακινούμενους. Βέβαια μετακινήθηκαν κάποιοι ακόμη, που θα αποδειχθεί με ποιων ευθύνη έγινε αυτό. Ακόμη, υπήρχε η παρουσία ομάδων ασφαλείας της γηπεδούχου, όπως προβλέπεται από το Ν. 3262, για την τήρηση της τάξης στα όρια της δικαιοδοσίας τους".

    Επιεικές το δικαστήριο

    Εν τω μεταξύ, στα μαλακά έπεσαν οι δυο συλληφθέντες των επεισοδίων, καθώς το Β' Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών στον καθέναν με αναστολή. Αν όντως εφρμοζόταν κατά γράμμα ο νόμος τότε θα έπρεπε να οδηγηθούν στη φυλακή, χωρίς δικαίωμα αναστολής.

    Παράλληλα οι δυο καταδικασθέντες τις ημέρες που αγωνίζεται η ομάδα τους θα πρέπει όπως ορίζουν οι διατάξεις του νόμου να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μια ώρα πριν την έναρξη του αγώνα και να παραμένουν εκεί έως και μία ώρα μετά τη λήξη του αγώνα.

    Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να μελετήσουν καρέ-καρέ τα βίντεο που κατέγραψαν τα επεισόδια ώστε να εντοπιστούν και άλλοι υπαίτιοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κόλαφος" το κατηγορητήριο της Ν. Σμύρνης

    [16] Αθλητισμός

    Κύπελλο Ελλάδας: Αναμενόμενες προκρίσεις

    12/1/2005 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα προγνωστικά επιβεβαίωσαν τα φαβορί και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση των "16" του Κυπέλλου Ελλάδας. Συγκεκριμένα τα εισιτήρια σφράγισαν σήμερα οι Ξάνθη, Άρης και Καστοριά. Η Ακριτική ομάδα νίκησε για δεύτερη φορά τον Λεβαδειακό με 3-0, (πρώτο παιχνίδι 1-2) και στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει το Αιγάλεω. Το "Σίτι", που είχε έρθει ισόπαλο χωρίς τέρματα την Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, επικράτησε πριν από λίγο του "Δικέφαλου του Βορρά" με 2-0 εντός έδρας και πήρε την πρόκριση. Οι "Κίτρινοι" που μετά το 0-5 του πρώτου αγώνα είχαν αγκαλιάσει την πρόκριση, επικράτησε και στον δεύτερο αγώνα με 3-0 του Ατρομήτου και είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τον Εθνικό. Η Καστοριά με την σειρά της νίκησε με 4-0 τον Παύλο Μελά και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα προκρίθηκε και θα αντιμετωπίσει την Πτολεμαϊδα.

    [17] Πολιτική

    Παρέμβαση για τους βαμβακοπαραγωγούς Επίσκεψη Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη

    12/1/2005 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Άμεση λύση στο πρόβλημα των αγροτών ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλεκος Αλαβάνος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη. "Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τους τρόπους και τα μέσα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα", τόνισε ο κ. Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτο" τον κανονισμό της Ε.Ε., "που τιμωρεί τον παραγωγό επειδή πήγε καλά η δουλειά του". Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ απηύθυνε πρόσκληση στον κόσμο της Αριστεράς και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει για όλους μια καρέκλα, αλλά το πάρτι θα γίνει και χωρίς όλους τους καλεσμένους". Τέλος, για το βασικό μέτοχο είπε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μην καταψηφίσει το νομοσχέδιο ο ΣΥΝ είναι να δεχθεί η κυβέρνηση τις τρεις τροπολογίες, που έχει ήδη καταθέσει το κόμμα.

    "Μέτωπο ενάντια στην ανεργία"

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφτηκε ώρους εργασίας και συζήτησε με τους εργαζόμενους τα προβλήματα τους και έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της ανεργίας.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στόχος του κόμματος είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός μεγάλου μετώπου ενάντια στην ανεργία. Ταυτόχρονα, πρότεινε πακέτο μέτρων, με άξονες την υιοθέτηση κλαδικών πολιτικών, τη διάχυση των επενδύσεων στην περιφέρεια, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και την αύξηση της χρονικής διάρκειας παροχής του στα 4 χρόνια.

    Την Πέμπτη, ο κ. Αλαβάνος θα επισκεφτεί το δήμο Κορδελιού, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, καθώς και ομοσπονδίες εργαζομένων, για να συζητήσει για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

    [18] Κοινωνία

    Αύξηση 5,3% στις επικουρικές Αναδρομικά σε συνταξιούχους του Δημοσίου

    12/1/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8- ΝΕΤ

    Αύξηση στα εισοδήματα των συνταξιούχων του Δημοσίου θα προκύψει από την εξομοίωση των μερισμάτων, που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, αλλά και από τη δεύτερη δόση των επικουρικών συντάξεων των δημόσιων υπάλληλων. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν πλέον ίδιο ποσοστό μερίσματος από το Μετοχικό τους Ταμείο, το οποίο διαμορφώνεται στο 8% για όλους τους συνταξιούχους- παλιούς και νέους. Σε μέσα επίπεδα, τα αναδρομικά του 2004 θα είναι περίπου 100 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ η φετινή μηνιαία αύξηση στις επικουρικές συντάξεις, κατά μέσο όρο πάντα, κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 ευρώ. Έτσι, η κατώτερη επικουρική σύνταξη θα διαμορφωθεί από 203 ευρώ στα 214 και η ανώτατη από 278,20 στα 293 ευρώ. Η απόφαση για την εξομοίωση των μερισμάτων θα γίνει μέσα στο Φεβρουάριο, με νομοθετική ρύθμιση.

    [19] Οικονομία

    Οι ακριβείς προθεσμίες Υποβολή φορολογικών δηλώσεων

    12/1/2005 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα διαρκέσει φέτος από 1 Μαρτίου έως και 1 Ιουνίου 2005. Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων και το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των υπόχρεων.

    Οι προθεσμίες υποβολής

    Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων έχουν ως εξής:

    Από 1 - 16 Μαρτίου για εισοδήματα από ακίνητα, κινητές αξίες, συμμετοχή σε ΕΠΕ, ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσους κατέχουν ακίνητα χωρίς να έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος. Από 1 - 15 Απριλίου για υπόχρεους με γεωργικά εισοδήματα ή εισοδήματα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης. Από 18 Απριλίου έως 4 Μαΐου για εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση και ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Γ΄ κατηγορίας. Από 3 - 17 Μαΐου για εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρία ή κοινοπραξία με βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, αντιπροσώπους, ασφαλιστές, εφημεριδοπώλες, συγγραφείς, μέλη Δ. Σ ΑΕ. Από 4 Μαΐου μέχρι 1 Ιουνίου για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, για εισοδήματα στην αλλοδαπή καθώς και κάτοικοι εξωτερικού για εισοδήματα στην Ελλάδα.

    Για τα νομικά πρόσωπα οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων κλιμακώνονται ως εξής:

    Μέχρι 10 Μαρτίου τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και κάθε είδους ιδρύματα, ανεξάρτητα αν τα εισοδήματά τους υπόκεινται ή όχι σε φορολογία. Μέχρι 10 Μαΐου ημεδαπές ΕΠΕ, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεταιρισμών, αλλοδαπές επιχειρήσεις και αλλοδαποί οργανισμοί και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν ιδιόκτητο ακίνητο στην Ελλάδα. Από 10-24 Μαΐου οι ελληνικές ΑΕ και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών ΑΕ εφόσον υφίσταται σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με τη χώρα της έδρας τους

    [20] Κοινωνία

    Αύριο με την ηγεσία του υπουργείου Κρίσιμο "ραντεβού" για τους αγρότες

    12/1/2005 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στάση αναμονής, με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες, τηρούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, που αναμένουν την αυριανή κρίσιμη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. "Οι διαβουλεύσεις με τους αγρότες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν θα δοθούν εθνικές ενισχύσεις ή άτοκα δάνεια. Άμεση λύση στο πρόβλημα των αγροτών, ζήτησε, από τη Θεσσαλονίκη όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε εξέλιξη ο διάλογος

    Οι αγρότες προειδοποιούν για μπλόκα στην εθνική οδό, αν δεν βρεθεί λύση για το θέμα του βαμβακιού, που μένει εκτός επιδότησης, ενώ, ήδη, οι βαμβακοπαραγωγοί των Γιαννιτσών έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους κατά μήκος του οδικού δικτύου.

    "Δεν θα δοθούν άτοκα δάνεια στους αγρότες", δήλωσε την Τετάρτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Αντώναρος και επανέλαβε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση γενικότερα εθνικών επιδοτήσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιό είναι το αντικείμενο του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις, ωστόσο, δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα, καθώς εκκρεμεί η συνάντηση των συνδικαλιστών με τον αρμόδιο υπουργό.

    Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος τόνισε, ότι ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός και οι αγρότες "για να συζητούν έχουν τους λόγους" τους και κατέληξε: "περιμένετε μέχρι την αυριανή συνάντηση και θα δείτε".

    Από τη συμπρωτεύουσα, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση, ώστε "να μην φτάσουμε σε μια ένταση των εκδηλώσεων". Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ, λέγοντας, ότι "είναι ντροπή να υπάρχει ένας κανονισμός που τιμωρεί τον παραγωγό, γιατί πήγε καλά η δουλειά του".

    Σημειώνεται, ότι, τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, θα συναντηθεί με τους βαμβακοπαραγωγούς της Πέλλας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στους δρόμους οι αγρότες


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 January 2005 - 17:51:41 UTC