Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο νοσοκομείο ο πατέρας του Πρωθυπουργού
  • [02] Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη ΝΑ Ασία
  • [03] Σεισμική δόνηση στην Ν.Δ. Τουρκία
  • [04] Στη Βουλή ο "βασικός μέτοχος"
  • [05] ΝΒΑ: "Χτύπησαν" οι Λέικερς
  • [06] Έκρηξη με έξι νεκρούς στο Ιράκ
  • [07] "Νίκη ειρήνης"
  • [08] Στο ΧΑΑ το Ταμιευτήριο
  • [09] Σκέφτεται να αποχωρήσει το Ισραήλ
  • [10] Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία
  • [11] Ο Ντι Κάνιο στο "τιμόνι" της Σιένα
  • [12] Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία

    [01] Κοινωνία

    Στο νοσοκομείο ο πατέρας του Πρωθυπουργού

    11/1/2005 7:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/1/2005 11:12:24 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    "Καλή και σταθερή" χαρακτηρίζουν οι θεράποντες ιατροί την κατάσταση της υγείας του πατέρα του Πρωθυπουργού, Αλέκου Καραμανλή, ο οποίος μεταφέρθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός", μετά από έντονη αδιαθεσία. Όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη πριν από λίγο, ο ασθενής εισήχθη λόγω καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας μετά πνευμονικής λοίμωξης. Θεράπων ιατρός του είναι ο διοικητής του "Ερυθρού Σταυρού", κ. Γούναρης. Ο κ. Αλέκος Καραμανλής υποβάλλεται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και το πρωί αναμένεται να τον επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός. Τον κ. Καραμανλή επισκέφθηκαν οι κ.κ. Σκανδαλάκης και Καμμένος.

    [02] Κόσμος

    Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη ΝΑ Ασία

    11/1/2005 7:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/1/2005 10:17:27 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - Reuters - BBC

    Δύο εβδομάδες πέρασαν από το καταστροφικό χτύπημα της φύσης στη ΝΑ Ασία και οι χώρες που χτυπήθηκαν από τα φονικά τσουνάμι αρχίζουν τη δύσκολη πορεία της επούλωσης των πληγών τους. Σήμερα στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη του ΟΗΕ με τη συμμετοχή εκπροσωπών των χωρών που επλήγησαν, κυβερνήσεων δωρητριών χωρών, διεθνών θεσμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, για τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς την πολύπαθη περιοχή. Ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα για τον συντονισμό της αποστολής βοήθειας με το πλωτό νοσοκομείο, το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει 16 με 17 Ιανουαρίου με προορισμό τη ΒΑ Σρι Λάνκα και θα μεταφέρει περισσότερους από 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ θα το επανδρώσουν περισσότεροι από 50 γιατροί και νοσηλευτές. Παρόμοια σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και σήμερα.

    Η προσοχή στραμμένη στις διαφανείς διαδικασίες

    Η σημερινή διάσκεψη γίνεται πέντε μέρες μετά από τη σύσκεψη της Τζακάρτα, κατά την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε 1 δις δολάρια, σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

    Η διάσκεψη γίνεται υπό τον συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ . Ένα από τα κύρια θέματα είναι να διασφαλιστεί, ότι η οικονομική βοήθεια θα φτάσει στους πληγέντες.

    Πάντως, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ πιστεύουν, ότι η διαδικασία βοηθείας είναι διαφανής, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι δεν υπάρχει και σκεπτικισμός, καθώς στο παρελθόν, όπως στο σεισμό του Μπαμ στο Ιράν, οι δωρητές είχαν αποτύχει στην διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στο μεταξύ, στη διάσκεψη θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα φλέγοντα ανθρωπιστικά προβλήματα του κόσμου, για αυτό θα παρουσιαστεί μια λίστα με 14 άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτή της περιοχής Νταρφούρ του Σουδάν, του Μπουρούντι και της Τσετσενίας.

    Συμφωνία με τους αντάρτες;

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τους αντάρτες του Άτσεχ, να μην διακόψουν την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή που δρουν.

    Την ίδια ώρα, όμως, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στη χώρα δήλωσε πως δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρωπιστικών αποστολών έξω από την Μπάντα Άτσεχ και το Μελαμπόχ, στις περιοχές δηλαδή που ελέγχουν οι αντάρτες. Σύμφωνα με τον Μπούντι Ατμάτζι, οι αποστολές θα χρειαστούν ειδικές άδειες για να εργαστούν έξω από τις δύο αυτές πόλεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χωρίς τέλος ο εφιάλτης

    [03] Κόσμος

    Αισθητός σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο Σεισμική δόνηση στην Ν.Δ. Τουρκία

    11/1/2005 8:08:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,1 και 4,7 Ρίχτερ συγκλόνισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες τη νοτιοδυτική Τουρκία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άνθρωπος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η πρώτη δόνηση, που ήταν και η πιο ισχυρή, σημειώθηκε στις 01.48 π.μ. (τοπική ώρα) κοντά στην πόλη Μίλας. Ένας κάτοικος, που πανικοβλήθηκε πήδησε στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά. Η δεύτερη δόνηση είχε επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Τζόκοβα και έγινε στις 04.35 (τοπική ώρα). Από τις δύο δονήσεις δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι. "Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας", δήλωσε η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεωργία Πανοπούλου, και εξήγησε ότι, σεισμοί της τάξης των 5 με 5,5 Ρίχτερ γίνονται συχνά σε αυτή την περιοχή.

    [04] Πολιτική

    Εν μέσω έντονων αντιδράσεων Στη Βουλή ο "βασικός μέτοχος"

    11/1/2005 8:29:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, εν μέσω έντονων διαφωνιών από την αντιπολίτευση. Ανοιχτή είναι η κυβέρνηση σε προτάσεις που θα διατυπωθούν από τα κόμματα και θα εναρμονίζονται με τη γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Στόχος της, να κλείσει τα παράθυρα που επιτρέπουν την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από συγκεκριμένους επιχειρηματίες που ελέγχουν Μέσα Ενημέρωσης. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, αναμένεται να καθοριστεί στη σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών. Την ίδια ώρα, η γ.γ. του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα. Με το νομοσχέδιο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αύριο στη Βουλή ο βασικός μέτοχος

    [05] Αθλητισμός

    ΝΒΑ: "Χτύπησαν" οι Λέικερς

    11/1/2005 9:40:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στις νίκες επέστρεψαν οι Λέικερς, οι οποίοι τα ξημερώματα επικράτησαν των Μινεσότα εκτός έδρας με 96-105. Σπουδαία νίκη πέτυχε και το Πόρτλαντ στην Φιλαδέλφεια επί των Σίξερς, εώ οι Σέλτικς στην Βοστόνη δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα κόντρα στο Ορλάντο. Νίκη και για τους Μπουλς στο Σικάγο επί των Ουόριορς, ενώ στην αμφίρροπη μάχη μεταξύ της Γιούτα και του Σαν Αντόνιο, οι Τζαζ ήταν οι νικητές.

    Τα αποτελέσματα

    Μινεσότα-Λ.Α Λέικερς 96-105

    Φιλαδέλφεια-Πόρτλαντ 100-109

    Βοστώνη-Ορλάντο 119-101

    Σικάγο-Γκόλντεν Στέιτ 94-85

    Γιούτα-Σαν Αντόνιο 97-96

    [06] Ιράκ

    Έξω από αστυνομικό κτήριο στο Τικρίτ Έκρηξη με έξι νεκρούς στο Ιράκ

    11/1/2005 9:56:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έξι Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, έξω από το κεντρικό κτήριο της αστυνομίας, στο Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ, απ όπου κατάγεται ο Σαντάμ Χουσεΐν, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού. Το Τικρίτ βρίσκεται 175 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και είναι ένα από τα κέντρα της αντίστασης των σουνιτών.

    [07] Μ. Ανατολή

    Πρόσκληση Μπους σε Αμπάς "Νίκη ειρήνης"

    11/1/2005 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    "Εντός δύο εβδομάδων" πιθανότατα θα συναντηθούν ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας Ναμπίλ Σάατ, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Αμπάς ότι "τείνει το χέρι" στο Ισραήλ για να γίνει δυνατή η ειρήνη στη βάση του λεγόμενου "οδικού χάρτη" που προωθεί η διεθνής κοινότητα. Από την πλευρά του, το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι κύριο θέμα στη συνάντηση με τον Αμπάς θα είναι ο συντονισμός της επικείμενης αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Τη στήριξη του στον Μαχμουντ Αμπας εξέφρασε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο προεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή αρχή "πρέπει να προετοιμαστεί για το σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών εποίκων" ενώ αναφέρθηκε και στη "σημασία της διάσκεψης του Λονδίνου για την ανάπτυξη παλαιστινιακών υποδομών και θεσμών". Από την πλευρά του, ο νέος Παλαιστίνιος πρόεδρος απεδέχθη πρόσκληση του Τζορτζ Μπους να μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

    "Στο πλευρό του Αμπάς"

    Ο Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον Μαχμούτ Αμπάς στην Ουάσινγκτον και είπε ότι "θέλει να βοηθήσει το νεοεκλεγμένο πρόεδρο στο έργο της οικοδόμησης ενός ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους και της αντιμετώπισης των ουσιαστικών προβλημάτων όπως η ασφάλεια, η τρομοκρατία, η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία δημοκρατικών θεσμών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, ο Σκοτ Μακλίλαν.

    Επίσης, ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή "πρέπει να προετοιμαστεί για το σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών" αλλά αναφέρθηκε και στη "σημασία της διάσκεψης του Λονδίνου για την ανάπτυξη παλαιστινιακών υποδομών και θεσμών".

    Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως "οραματίζεται την ημέρα κατά την οποία ο ίδιος, ο νέος πρόεδρος Αμπάς και οι Ισραηλινοί ηγέτες θα μπορέσουν να πουν μαζί έχουμε ειρήνη", πρόσθεσε ο Μακλίλαν.

    Από την πλευρά του, ο Αμπάς ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του και τόνισε ότι θα ήταν ευτυχής να ξαναεπισκεφτεί την Ουάσινγκτον, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    Επιθέσεις με ρουκέτες και βλήματα όλμων

    Ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν το πρωί της Τρίτης ρουκέτα τύπου Κάσαμ από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος, δίχως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ.

    Επίσης, δύο βλήματα όλμων εξερράγησαν στην περιοχή Γκους Κατίφ, στη Γάζα, όπου υπάρχουν αρκετοί οικισμοί Εβραίων εποίκων, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα σπίτι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα εποχή για τη Μέση Ανατολή

    [08] Οικονομία

    Στο ΧΑΑ το Ταμιευτήριο

    11/1/2005 10:55:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Η Επιτροπή, αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη και Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο, αποφάσισε επίσης, να διερευνήσει τον προσφορότερο τρόπο για την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Ελληνικά Ταχυδρομεία, συμπεριλαμβανομένης και της έως 10% μετοχικής συνεργασίας των δύο εταιριών, καθώς και να τερματίσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, τις χρονίζουσες διαδικασίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (πρώην ΕΤΑ) που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα διερευνήσει και σε επόμενη συνεδρίαση θα προκρίνει, νέες διαφανείς διαδικασίες για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης.

    [09] Μ. Ανατολή

    Από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας Σκέφτεται να αποχωρήσει το Ισραήλ

    11/1/2005 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έτοιμο να προτείνει στους Παλαιστινίους να αναλάβουν τον έλεγχο ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εμφανίζεται το Ισραήλ, μετά την εκλογή του Μαχμούντ Αμπάς στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ. Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο, οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί να αναλάβουν τον έλεγχο της Ραμάλα εντός δύο εβδομάδων και σταδιακά τους επόμενους μήνες της Βηθλεέμ, της Ιεριχούς, της Χεβρώνας, του Τουλκάρεμ, της Καλκίλια, της Ναμπλούς και της Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακαταλάβει τις παλαιστινιακές πόλεις από τον Μάρτιο του 2002 θέλοντας, όπως υποστηρίζει, να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ.

    Αισιόδοξες δηλώσεις Μοφάζ στη Μααρίβ

    "Δρούμε στις παλαιστινιακές πόλεις για να αποτρέψουμε την τρομοκρατία. Αλλά δεν έχουμε άλλους λόγους για να παραμείνουμε εκεί", δήλωσε στην Μααρίβ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπό την προϋπόθεση ότι, θα σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες τύπου Κάσαμ και όλμους από την περιοχή αυτή εναντίον του Ισραήλ.

    [10] Ζωής ...σΤάσεις

    Μόνες και υγιείς Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία

    11/1/2005 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Πιο καλή η μοναξιά" θα πρέπει να λένε οι απανταχού ώριμες και μόνες γυναίκες καθώς η μοναχική ζωή, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ευνοεί τις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν από κοινού τα πανεπιστήμια University of Queensland και Queensland University of Technology της Αυστραλίας σε 2.300 γυναίκες άνω των 60 ετών, οι ώριμες και άνευ συντρόφου γυναίκες είναι πιο υγιείς από τις παντρεμένες. Έτσι, καταρρίπτεται η επικρατούσα αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι παντρεμένες είναι υγιέστερες από τις ελεύθερες. Τα ευρήματα της έρευνας, πάντως, περιορίζονται στους εκπροσώπους του "ασθενούς φύλου", καθώς η υγεία των ανδρών δε φαίνεται να επηρεάζεται από το αν είναι παντρεμένοι ή όχι.

    Καλύτερη η κοινωνική ζωή των ελεύθερων γυναικών

    Στην προσπάθειά τους οι επιστήμονες να εξηγήσουν τα ευρήματα της έρευνας αποδίδουν την κακή υγεία των παντρεμένων γυναικών στο ότι είναι υποχρεωμένες να περιποιούνται και να φροντίζουν τους συζύγους τους, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους όταν εκείνες είναι σε ήδη προχωρημένη ηλικία.

    Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, καταρρίπτουν και έναν άλλο μύθο. Αυτό ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν καλύτερη κοινωνική ζωή. Η επικεφαλής της έρευνας, Μπελίντα Χιούιτ, αντιτείνει ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι ελεύθερες ώριμες γυναίκες έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή, από την αντίστοιχη των παντρεμένων, γεγονός το οποίο επιδρά πολύ θετικά στην υγεία τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έχει ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς το σύνολο των ηλικιωμένων θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διαζευγμένων στην ιστορία. Μεταξύ των χρονολογιών 1991 και 2001, ο αριθμός των διαζευγμένων Αυστραλών πάνω από την ηλικία των 60, αυξήθηκε από 165.000 σε 300.000. Το 2003, ο αριθμός των διαζευγμένων γυναικών ηλικίας άνω των 60, ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των χηρών, ενώ την ίδια περίοδο, ο αριθμός των διαζευγμένων αντρών άνω των 60, διπλασιάστηκε.

    [11] Αθλητισμός

    Ο Ντι Κάνιο στο "τιμόνι" της Σιένα

    11/1/2005 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα ατυχή φετινά αποτελέσματα στον πάγκο της Σιένα, οδήγησαν τη διοίκηση του Ιταλικού συλλόγου να δείξει την πόρτα της εξόδου στον, πρώην πλέον, τεχνικό Λουίτζι Σιμόνι. Η Σιένα κινήθηκε μάλιστα άμεσα για την αντικατάσταση του και σήμερα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Λουίτζι Ντι Κάνιο στον πάγκο. Ο 47χρονος Ντι Κάνιο ήταν στο παρελθόν στην τεχνική ηγεσία της Λουκέζε, της Σιένα (ξανά), της Πεσκάρα, της Ουντινέζε, της Νάπολι, της Τζένοα και της Ρετζίνα.

    [12] Υγεία

    Μόνες και υγιείς Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία

    11/1/2005 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Πιο καλή η μοναξιά" θα πρέπει να λένε οι απανταχού ώριμες και μόνες γυναίκες καθώς η μοναχική ζωή, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ευνοεί τις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν από κοινού τα πανεπιστήμια University of Queensland και Queensland University of Technology της Αυστραλίας σε 2.300 γυναίκες άνω των 60 ετών, οι ώριμες και άνευ συντρόφου γυναίκες είναι πιο υγιείς από τις παντρεμένες. Έτσι, καταρρίπτεται η επικρατούσα αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι παντρεμένες είναι υγιέστερες από τις ελεύθερες. Τα ευρήματα της έρευνας, πάντως, περιορίζονται στους εκπροσώπους του "ασθενούς φύλου", καθώς η υγεία των ανδρών δε φαίνεται να επηρεάζεται από το αν είναι παντρεμένοι ή όχι.

    Καλύτερη η κοινωνική ζωή των ελεύθερων γυναικών

    Στην προσπάθειά τους οι επιστήμονες να εξηγήσουν τα ευρήματα της έρευνας αποδίδουν την κακή υγεία των παντρεμένων γυναικών στο ότι είναι υποχρεωμένες να περιποιούνται και να φροντίζουν τους συζύγους τους, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους όταν εκείνες είναι σε ήδη προχωρημένη ηλικία.

    Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, καταρρίπτουν και έναν άλλο μύθο. Αυτό ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν καλύτερη κοινωνική ζωή. Η επικεφαλής της έρευνας, Μπελίντα Χιούιτ, αντιτείνει ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι ελεύθερες ώριμες γυναίκες έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή, από την αντίστοιχη των παντρεμένων, γεγονός το οποίο επιδρά πολύ θετικά στην υγεία τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έχει ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς το σύνολο των ηλικιωμένων θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διαζευγμένων στην ιστορία. Μεταξύ των χρονολογιών 1991 και 2001, ο αριθμός των διαζευγμένων Αυστραλών πάνω από την ηλικία των 60, αυξήθηκε από 165.000 σε 300.000. Το 2003, ο αριθμός των διαζευγμένων γυναικών ηλικίας άνω των 60, ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των χηρών, ενώ την ίδια περίοδο, ο αριθμός των διαζευγμένων αντρών άνω των 60, διπλασιάστηκε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 January 2005 - 9:51:51 UTC