Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλέφτης μηνών 11!
  • [02] Έδεσαν τα πλοία σε Πειραιά και Ραφήνα
  • [03] Η οικονομία στο επίκεντρο
  • [04] Νέα "Δημοπρασία Αγάπης" από την ΕΡΤ
  • [05] Οι "πράσινοι" ανακοίνωσαν Άντερσον
  • [06] "Χτύπημα" στη γραφειοκρατία
  • [07] Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιταλία
  • [08] Τα παιδιά τα μεγάλα θύματα των τσουνάμι
  • [09] Διευκρινίσεις για το ενιαίο εισιτήριο
  • [10] "Περάστε ξανά στις 20 του μηνός"
  • [11] Κατέθεσε έφεση η Κόλινς
  • [12] Νέο ωράριο για τα καταστήματα
  • [13] Πυξ Λαξ αλά... ιταλικά
  • [14] Έλληνας σώζει 35 άτομα από το τσουνάμι
  • [15] "Ιστορική στιγμή" οι ιρακινές εκλογές
  • [16] Πρωταθλήτρια και στην ανθρωπιά η Εθνική
  • [17] Λόγω ΟΤΕ η διακοπή
  • [18] Ένα ακόμη όπλο στα χέρια του "θεού του Πολέμου"
  • [19] Κληρώθηκαν οι δικαστές για την υπόθεση του ΕΛΑ

    [01] Παράξενα

    Κλέφτης μηνών 11!

    7/1/2005 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μία περίεργη υπόθεση έφτασε στα χέρια ενός Ρουμάνου δημάρχου, από τον οποίον οι αρχές της χώρας, ζητούσαν αν εντοπίσει έναν κλέφτη, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 27 Φεβρουαρίου το 2004. Ο Δήμαρχος της Αλμπέστιι ντε Μούσκελ, της επαρχίας Αρτζές, Ιονέλ Ναφτανάιλα, έλαβε επίσημη ειδοποίηση από την αστυνομία, να διενεργήσει έρευνες προκειμένου να εντοπίσει άγνωστο άνδρα, ηλικίας 11 μηνών, ο οποίος επιδίδονταν σε παράνομες πράξεις. Στην αρχή ο Δήμαρχος σάστισε, καθώς, νόμιζε, ότι κάποιος του έκανε φάρσα, αλλά είδε, πως το έγγραφο ήταν καθ΄ όλα επίσημο, με σφραγίδες και όλα τα σχετικά. Τελικά, φάνηκε, πως η όλη παρεξήγηση ήταν γραφειοκρατικό λάθος και ο καταζητούμενος δράστης είχε γεννηθεί το 1972 και η όλη παρεξήγηση ήταν τυπογραφικό λάθος.

    [02] Κοινωνία

    Έδεσαν τα πλοία σε Πειραιά και Ραφήνα

    7/1/2005 1:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Απαγορεύτηκε σήμερα ο απόπλους όλων των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων που αναχωρούν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Αιγαίο.

    [03] Οικονομία

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    7/1/2005 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2005 3:52:06 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    "Κρίσιμη χρονιά" για την οικονομία χαρακτήρισε το 2005 ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μετά την πολύωρη σύσκεψη, που είχε με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Κώστας Καραμανλής συζήτησε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για το 2005. Στη σύσκεψη, που διήρκεσε 2,5 ώρες συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, οι υφυπουργοί Αδάμ Ρεγκούζας, Πέτρος Δούκας και Χρήστος Φώλιας. Ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, έκαναν απολογισμό για τα πεπραγμένα του 2004 και προγραμματισμό δράσης κυρίως για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να υλοποιηθεί, όπως έχει καταρτισθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι, που έχουν τεθεί, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Στόχος η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα με έμφαση στην περιφέρεια, όχι μόνο στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και όλους τους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του Γ ΚΠΣ, η οποία, όπως υπογράμμισε, έφθασε από 22% στο 32% τους τελευταίους 10 μήνες.

    Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί και η εισοδηματική πολιτική του 2005.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις στους μισθούς θα κυμαίνονται από 3 μέχρι 3,5% και στις συντάξεις 3,7%. Οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ θα κυμαίνονται από 15 έως 20 ευρώ.

    Επίσης, επεσήμανε, πως επιδίωξη της Κυβέρνησης, είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες της εφορίας στους πολίτες, καθώς και η σχέση μεταξύ τους, με απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της χρήσης της νέας τεχνολογίας, καθώς, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, το 2005 "είναι μια χρονιά στην οποία η Κυβέρνηση θα πάρει νέες, σημαντικές πρωτοβουλίες και για την απελευθέρωση της οικονομίας και για τη βελτίωση των υπηρεσιών, που παρέχονται στον πολίτη".

    [04] Κοινωνία

    Στα τέλη Ιανουαρίου Νέα "Δημοπρασία Αγάπης" από την ΕΡΤ

    7/1/2005 2:11:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στον Τηλεμαραθώνιο που διοργάνωσε η ΕΡΤ στις 4 και 5 Ιανουαρίου για τους πληγέντες της ΝΑ Ασίας από τα φονικά τσουνάμι, και την επιτυχία της "Δημοπρασίας Αγάπης", η ΕΡΤ θα διοργανώσει μία νέα ειδική δημοπρασία για τον ίδιο σκοπό. Η δεύτερη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου και κατά τη διάρκειά της θα δημοπρατηθούν αντικείμενα μεγάλης συλλεκτικής αξίας όπως μια κάσκα πιλότου πολεμικού αεροσκάφους ΜΙΡΑΖ 2000, υπογεγραμμένη από όλους τους χειριστές, ευγενική προσφορά του Αρχηγού του ΓΕΑ, Γιώργου Αυλωνίτη, και η πένα με την οποία υπογράφηκε η Συνθήκη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από όλους τους ξένους ηγέτες στις 12 Αυγούστου του 2004.

    Σημαντικά συλλεκτικά αντικείμενα

    Επίσης, θα δημοπρατηθούν πέντε συλλεκτικά πιάτα, προσφορά του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία", τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε γεύματα που παρετέθησαν σε προσωπικότητες, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αλέξανδρος Ωνάσης.

    Μεταξύ των σημαντικότερων αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν θα είναι η τουαλέτα που φορούσε η Βάνα Μπάρμπα στην τελετή απονομής Βραβείων Όσκαρ για την ταινία "Μεντιτεράνεο", ένας πίνακας που φιλοτέχνησε ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας και ένα δακτυλίδι της ηθοποιού Μάρως Κοντού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες

    Μάθημα ανθρωπιάς και αγάπης

    873.000 Ευρώ από τα "Δώρα Ανθρωπιάς"

    Δημοπρασία ανθρωπιάς στη ΝΕΤ

    [05] Αθλητισμός

    Οι "πράσινοι" ανακοίνωσαν Άντερσον

    7/1/2005 3:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η λύση του συμβολαίου του Καμερουνέζου μέσου Ζοέλ Επαλέ με τον Παναθηναϊκό άνοιξε το δρόμο για την επισημοποίηση του Βραζιλιάνου Αντερσον ντε Λίμα Φρέιτας με το "τριφύλλι", το οποίο χωρίς να χάσει χρόνο ανακοίνωσε την επίσημη απόκτηση του νεοαποκτηθέντα άσου. Πανευτυχής ο πρώην μαέστρος της Χαλκηδόνας, δήλωσε ότι με τη μετεγγραφή αυτή πραγματοποιήθηκε ένα όνειρό του και έθεσε ευατόν στην διάθεση του τεχνικού του πρωταθλητή Ζντένεκ Σκάζνι για το Κυριακάτικο ντέρμπι του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ.

    Η φανέλα με το... 41

    Θα μπορούσε να θυμίζει και παραμύθι η ζωή του του 25χρονου Βραζιλιάνου άσου Αντερσον ντε Λίμα Φρέιτας, που γεννήθηκε στη Νατάλ του Ρίο Γκράντε Ντο Νόρτε στις 12 Ιανουαρίου του 1979.

    Το "μαύρο διαμάντι" του πρωταθλητή, έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική Αμέρικα και στη συνέχεια μεταπήδησε στην Ματονές του Σάο Πάουλο και την Βίλα Νόβα του Μίνας.

    Αναζητώντας καλύτερη τύχη, αποφάσισε πριν από 2,5 χρόνια να περάσει τον Ατλαντικό και να έρθει στην Ελλάδα, για λογαριασμού του Ατρομήτου. Με τη φανέλα της ομάδας του Περιστερίου αγωνίστηκε για ένα χρόνο και στη συνέχεια μετακόμισε στη Χαλκηδόνα.

    Οι ποδοσφαιρικές του ικανότητες όμως, που τον έκαναν να ξεχωρίσει στην ομάδα της Χαλκηδόνας, εκτιμήθηκαν μετά από 1,5 χρόνο από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη με άλλες ομάδες για να τον ντύσει τελικά στα "πράσινα", όπου θα αγωνίζεται για 2+2 χρόνια με το Νο "41" στην πλάτη.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του, ο Αντερσον τόνισε, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Παναθηναϊκού: "Το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την μεταγραφή μου στον Παναθηναϊκό. Υπόσχομαι ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, ώστε να πετύχει η ομάδα τους στόχους της".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έφυγε ο Επαλέ, έρχεται ο Άντερσον

    [06] Πολιτική

    Καταργείται το γνήσιο της υπογραφής "Χτύπημα" στη γραφειοκρατία

    7/1/2005 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Στην άμεση κατάργηση των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου. Οι διαδικασίες που αποφασίστηκε να καταργηθούν αφορούν την επικύρωση του γνησίου της υπογραφής και τη βεβαίωση της ταυτοπροσωπίας και οι οποίες θα αντικατασταθούν με την απλή επίδειξη του δελτίου ταυτότητας ή άλλου ισοδύναμου πιστοποιητικού, όπως π.χ. διαβατηρίου σε ισχύ.

    Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

    Αποφασίστηκε, επίσης, η άμεση απλοποίηση της διαδικασίας επικύρωσης των φωτοτυπιών δημόσιων εγγράφων, τις οποίες προσκομίζουν οι πολίτες σε δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και η γενίκευση και επιτάχυνση των διαδικασιών της αυτεπάγγελτης αναζήτησης, από κάθε υπηρεσία, είτε των εγγράφων που κατέχουν άλλες υπηρεσίες είτε των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλει οι πολίτες σε άλλη υπηρεσία.

    Οι ενέργειες αυτές θα παρέχονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών μετά τη σταδιακή μετατροπή τους σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.

    Επίσης, με εντολή του υφυπουργού Εσωτερικών, Απόστολου Ανδρεουλάκου, θα αρχίσουν να διανέμονται από 340 ΚΕΠ, όλης της χώρας, φυλλάδια της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης με πληροφορίες για το πετρέλαιο θέρμανσης και την προστασία του καταναλωτή.

    [07] Κόσμος

    Άγνωστα τα αίτια της σύγκρουσης των τρένων Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιταλία

    7/1/2005 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/1/2005 7:40:42 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ANSA- Corriere della Sera

    Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 60 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, στην Ιταλία από τη σύγκρουση ενός επιβατικού τρένου με ένα άλλο, που μετέφερε εμπορεύματα. Το δυστύχημα σημειώθηκε τα περίχωρα της Μπολόνια, λίγο πριν τα τρένα φτάσουν στο σταθμό Μπολονίνα ντι Κρεβαλκόρε, σε ένα σημείο του δικτύου με μονή σιδηροτροχιά. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν αιτία της σύγκρουσης ήταν η κακή συνεννόηση ή η ομίχλη, που επικρατούσε στην περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, η μηχανή της επιβατικής αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Βερόνα-Μπολόνια εκτροχιάστηκε και τα υπόλοιπα βαγόνια τινάχτηκαν στο αέρα. Στην περιοχή κατέφθασαν δυνάμεις τις πυροσβεστικής και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες, ενώ ήδη ανέσυραν τις σορούς επτά θυμάτων. Το έργο των συνεργείων διάσωσης γίνεται μετ εμποδίων λόγω της ομίχλης, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος, ότι τα βαγόνια του ενός τρένου έπεσαν πάνω στα βαγόνια του άλλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ταυτότητα και την εθνικότητα των θυμάτων.

    Ερευνώνται τα αίτια

    Η σύγκρουση υπήρξε σφοδρότατη. Και τα δυο τρένα έτρεχαν με μέγιστη ταχύτητα ,αφού κανένας από τους μηχανικούς τους δεν είχε υπολογίσει τον επικείμενο κίνδυνο. Η μηχανή του επιβατικού τρένου εκτροχιάστηκε, ενώ kκάποια από τα βαγόνια του έπεσαν πάνω στην εμπορική αμαξοστοιχία, που μετέφερε φορτία σιδήρου.

    Τουλάχιστον 200 άτομα μετέχουν στο έργο διάσωσης των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια. Τις προσπάθειες τους, όμως, δυσκολεύει η πυκνή ομίχλη, που επικρατεί στην περιοχή και η οποία εμποδίζει και την πρόσβαση των ασθενοφόρων εκεί.

    Η ίδια πυκνή ομίχλη "σκέπαζε" την περιοχή την ώρα, που συνέβη το δυστύχημα και σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο στη μοιραία σύγκρουση. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 50 μέτρα και κατά συνέπεια ήταν εξαιρετικά δύσκολο οι οδηγοί να διακρίνουν τη σήμανση, που υπήρχε στη γραμμή.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις το δυστύχημα συνέβη επειδή το ένα από τα δυο τρένα, πιθανότατα το επιβατικό, δε σταμάτησε πριν τη διασταύρωση για να ελέγξει ,αν έρχεται άλλο τρένο. Αντιθέτως συνέχισε την πορεία του χωρίς να κόψει ταχύτητα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το εμπορικό τρένο.

    Τη σύσταση ειδικής ομάδας, που θα διερευνήσει τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος διέταξε, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Πιέτρο Λουνάρντι.

    [08] Κόσμος

    Φόβοι για έξαρση απαγωγών Τα παιδιά τα μεγάλα θύματα των τσουνάμι

    7/1/2005 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στο έλεος εκατοντάδων επιτήδειων έχουν είναι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που βρέθηκαν μόνα τους, μετά το τσουνάμι. Ήδη η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και κάνει έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να μη γυρίσει την πλάτη στα παιδιά, που υποφέρουν. Στο μεταξύ, η οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα, πως επιβεβαίωσε την απόπειρα απαγωγής παιδιού στην Ινδονησία. Η Μπριγκίτε Λουντ-Χένρικσεν επικεφαλής της μονάδας προστασίας παιδιών του οργανισμού στην Ινδονησία, δήλωσε πως η αστυνομία της χώρας επιβεβαίωσε την περίπτωση ενός τετράχρονου αγοριού το οποίο απήγαγε από την Μπάντα Ατσεχ ζευγάρι, που ισχυριζόταν, πως ήταν οι γονείς του. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε, όταν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων σε νοσοκομείο της πόλης Μεντάν, 450 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπάντα Ατσεχ, άρχισαν να υποπτεύονται το ζευγάρι επειδή έπεφτε σε αντιφάσεις. Όταν επενέβη η αστυνομία, οι παρ ολίγον απαγωγείς, ισχυρίστηκαν, πως ήταν γείτονες με την οικογένεια του μικρού.

    Να φιλοξενηθούν τα παιδιά στην Ευρώπη

    Δυστυχώς, η περίπτωση του μικρού αγοριού δεν είναι η μόνη. Η Λουντ-Χένρικσεν επεσήμανε, πως υπάρχουν και άλλες πληροφορίες για απαγωγές και εμπόριο παιδιών, όπως η μαρτυρία ενός εργαζόμενου σε μη κυβερνητική οργάνωση, ο οποίος είδε άγνωστους να μεταφέρουν μέσα στη νύχτα από την επαρχία Ατσεχ με ταχύπλοο σκάφος περίπου 100 νήπια, προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Μία λύση στο τεράστιο πρόβλημα πρότεινε ο Ευρωπαίος επίτροπος Φράνκο Φρατίνι, αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα, πως έχει κάνει την πρόταση να φιλοξενηθούν πολλά από τα παιδιά αυτά, προσωρινά, στην Ευρώπη, ώστε να συνέλθουν από τα τραύματά τους και να γλιτώσουν από τις συμμορίες, που έχουν βάλει στόχο τα ορφανά παιδιά στις πληγείσες περιοχές. Πάντως, όπως διευκρινίζει ο Ιταλός επίτροπος, κάτι τέτοιο προϋποθέτει τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών περί προσωρινού ασύλου, ώστε να περιλάβουν και τις περιπτώσεις παιδιών, αφού μέχρι τώρα ισχύουν μόνο για ενήλικες. "Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες στην Ευρώπη έτοιμες να τα δεχτούν", κατέληξε ο κ. Φρατίνι.

    [09] Κοινωνία

    Διευκρινίσεις για το ενιαίο εισιτήριο

    7/1/2005 5:02:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διευκρινίσεις για το ενιαίο εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών και συγκεκριμένα για το χρόνο διάρκειάς του, έδωσε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ). Όπως ανακοινώθηκε, το ενιαίο εισιτήριο, με αντίτιμο 1 ευρώ το ολόκληρο και 0,50 ευρώ το μειωμένο, ισχύει για όλα τα Συγκοινωνιακά Μέσα της περιοχής ευθύνης του ΟΑΣΑ, και το ενιαίο εισιτήριο, με αντίτιμο 0,70 ευρώ το ολόκληρο και 0,40 ευρώ το μειωμένο, ισχύει για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ. Η χρονική διάρκεια της ισχύος των συγκεκριμένων εισιτηρίων είναι 90 λεπτά της ώρας. Το ενιαίο εισιτήριο ακυρώνεται υποχρεωτικά κατά την πρώτη επιβίβαση στο Συγκοινωνιακό Μέσο, αλλά εφόσον ο επιβάτης εκτιμά με ασφάλεια ότι θα εξέλθει από το τελευταίο Συγκοινωνιακό Μέσο στο χρόνο των 90΄ δεν χρειάζεται άλλη ακύρωση.

    Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την επιβίβασή του στο τελευταίο μέσο μετακίνησης και πριν από τη λήξη των 90΄, ο επιβάτης υποχρεούται να ακυρώσει με επιμέλεια για δεύτερη φορά το εισιτήριό του στην απέναντι ή την πίσω πλευρά από την πρώτη ακύρωση. Μετά την ακύρωση αυτή, το εισιτήριο ισχύει για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδρομής του Συγκοινωνιακού Μέσου.

    Σχετικά Links:

    ΟΑΣΑ

    [10] Αθλητισμός

    "Περάστε ξανά στις 20 του μηνός"

    7/1/2005 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παράταση στην αγωνία του Ολυμπιακού έδωσε η αθλητική δικαιοσύνη της ΕΟΠΕ, που ανέβαλε σήμερα την εκδίκαση της υπόθεσης του ΤΑΠ Ολυμπιακός για την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου (10:00). Οι ερυθρόλευκοι σήμερα είχαν κληθεί σε απολογία γιατί μετά τη λήξη του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (20/12/2004) φίλαθλοί του έριξαν στον αγωνιστικό χώρο δύο κροτίδες, κέρματα και αναπτήρες. Ακόμη, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είχαν ακουστεί υβριστικά συνθήματα κατά της αντίπαλης ομάδας, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οπαδοί των γηπεδούχων κατά την έξοδό τους από το κλειστό γυμναστήριο "Μελίνα Μερκούρη" του Ρέντη, εκσφενδόνισαν μπουκάλια κατά της αστυνομικής δύναμης, χωρίς άλλες συνέπειες.

    [11] Αθλητισμός

    Κατέθεσε έφεση η Κόλινς

    7/1/2005 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στην αντεπίθεση πέρασε η 33χρονη Αμερικανίδα πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια των 200μ. στον κλειστό στίβο, Μισέλ Κόλινς που είχε καταδικαστεί με οκταετή ποινή αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους για την εμπλοκή της στην υπόθεση BALCO. Η πρώτη αθλήτρια που τιμωρήθηκε με αποκλεισμό στην υπόθεση με το εργαστήριο BALCO, χωρίς να βρεθεί "θετική" σε έλεγχο ντόπινγκ ή να παραδεχθεί ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, κατέθεσε έφεση στο Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό (CAS) ανατροπή της απόφασης..

    [12] Κοινωνία

    Ποικίλες αντιδράσεις Νέο ωράριο για τα καταστήματα

    7/1/2005 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105, "Το Βήμα"

    Την εφαρμογή ενιαίου ωραρίου για τα καταστήματα και τις αγορές όλης της χώρας επιχειρεί με ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση προβλέπει, ότι τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Επίσης, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα οι νομάρχες δε θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν το ωράριο, αλλά θα μπορούν να το επιμηκύνουν, κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Με ρητό τρόπο θα διασφαλίζεται η αργία της Κυριακής. Θετικά αντιμετωπίζουν την προωθούμενη ρύθμιση οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ αντιδρούν οι υπάλληλοι των καταστημάτων, αλλά και πολλοί καταστηματάρχες. Από την πλευρά του, πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου κατέστησε σαφές, ότι η νέα ρύθμιση, που προωθείται θα αποτελέσει προϊόν διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Αντιδρούν υπάλληλοι και καταστηματάρχες

    Έντονες είναι οι αντιρρήσεις, που έχουν για το νέο μέτρο οι καταστηματάρχες και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. "Δε θα συνηγορήσουμε να κλείσουν καταστήματα και να υπάρξει ανεργία στον κλάδο" τόνισε, η Μεταξία Στεκουλέα, πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας.

    Επίσης σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων υπογραμμίζει, ότι αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια ανατροπής του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. "Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να "πληρώσουν" τις επιπτώσεις της επιμήκυνσης του ωραρίου αναγκαζόμενοι να εργαστούν περισσότερες ώρες με απλήρωτες υπερωρίες" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. Τέλος η Ομοσπονδία καλεί τη ΓΣΕΕ και τις εργατικές οργανώσεις να αντιδράσουν κι εκείνες στη νέα ρύθμιση.

    Από την πλευρά του, ο Αντώνης Χανίδης, πρόεδρος εργαζομένων υπαλλήλων Θεσσαλονίκης δήλωσε: "uα δουλεύουμε 12ωρα, όπως στις γιορτές και δεν θα πληρωνόμαστε".

    Όσον αφορά τους καταστηματάρχες, ο αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Γιαννέτος εκτίμησε, ότι το νέο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω της κρίσης, που υπάρχει στην αγορά.

    "Δεν απέδιδαν οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων στις εποχιακές αγορές", επεσήμανε μιλώντας στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δημήτρης Αρμενάκης.

    Στο νέο μέτρο αντιτάσσεται και ο Συνασπισμός τονίζοντας σε ανακοίνωσή του, ότι πρόκειται για ένα "καθαρό βήμα εξόντωσης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας των απασχολούμενων στο εμπόριο". Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις πάγιες προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για λειτουργικό ωράριο 50-52 ωρών, με κλείσιμο το Σάββατο στις 4 το απόγευμα και διασφάλιση της αργίας της Κυριακής.

    Από την πλευρά του, πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου κατέστησε σαφές, ότι η νέα ρύθμιση, που προωθείται θα αποτελέσει προϊόν διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Όπως τόνισε ο Υφυπουργός στόχος είναι να μην έχουν το δικαίωμα οι νομάρχες να περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας αλλά μόνο να το επιμηκύνουν. "Το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [13] Αθλητισμός

    Πυξ Λαξ αλά... ιταλικά

    7/1/2005 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αγώνα μποξ θύμιζε το τρίτο ημίχρονο του ντέρμπι του καμπιονάτο ανάμεσα στην Πάρμα και τη Γιουβέντους, καθώς μετά τη λήξη του ισόπαλου 1-1 αγώνα ομάδες οπαδών των δύο συλλόγων συνεπλάκησαν μεταξύ τους χωρίς όμως να αναφερθούν τραυματίες ή συλληφθέντες. Επεισόδια όμως δημιούργησαν οπαδοί της Λάτσιο και της Ρόμα στην "Αιώνια Πόλη", όταν μετά το σφύριγμα της λήξης του τοπικού ντέρμπι, που βρήκε νικητές τους "λατσιάλι", μερίδα οπαδών των δύο ομάδων συγκρούστηκαν με τα όργανα της τάξης. Τα επεισόδια πάντως δεν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς μετά τη χρήση των δακρυγόνων και των γκλομπ των αστυνομικών, οι ταραξίες τράπηκαν γρήγορα σε φυγή.

    [14] Κοινωνία

    Έλληνας σώζει 35 άτομα από το τσουνάμι

    7/1/2005 6:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες αυτοθυσίας των ανθρώπων που έζησαν την καταστροφική μανία της φύσης στη ΝΑ Ασία βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Σειρά είχε η ιστορία ενός Έλληνα εκπαιδευτή καταδύσεων ο οποίος έσωσε από τη μανία των φονικών τσουνάμι 35 ανθρώπους. Η ιστορία έγινε γνωστή μέσω των ολλανδικών ΜΜΕ που φιλοξενούν μαρτυρίες Ολλανδών τουριστών σύμφωνα με τις οποίες ο Νίκος Ιωαννίδης, γιος του διευθυντή του γραφείου του ΕΟΤ Ολλανδίας, έσωσε με τα ίδια του τα χέρια από βέβαιο πνιγμό 35 ανθρώπους. Η αυτοθυσία του Έλληνα έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και οι Ολλανδοί που τον είδαν να σώζει τους συνανθρώπους του από τη μανία των κυμάτων ζητούν από τις ολλανδικές Αρχές να του απονείμουν τιμητική διάκριση.

    Ο Ιωαννίδης, σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα NCR Handelsblad, περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε κατά τη διάρκεια της θεομηνίας αλλά και την εμπειρία του από τις επόμενες ημέρες όταν βοηθούσε τα θύματα του τσουνάμι στο τουριστικό θέρετρο Koh Phi Phi, 45 χλμ νοτιοανατολικά του Πουκέτ, όπου διατηρούσε σχολή καταδύσεων.

    Πάντως, αποφεύγει να αναφερθεί στις "ηρωικές" πράξεις που του αποδίδονται, δηλώνοντας με σεμνότητα ότι και άλλοι, εκτός από εκείνον, συνέβαλαν αποφασιστικά στις προσπάθειες διάσωσης.

    [15] Ιράκ

    "Ιστορική στιγμή" οι ιρακινές εκλογές

    7/1/2005 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στις επικείμενες εκλογές στο Ιράκ αναφέρθηκε και πάλι με δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους τις οποίες και χαρακτήρισε ως "μια ιστορική στιγμή". Επίσης, εκτίμησε πως στις περισσότερες περιοχές του Ιράκ οι εκλογές μπορούν να οργανωθούν την προγραμματισμένη ημερομηνία (30 Ιανουαρίου) και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι μαζική. Ωστόσο, σημείωσε, ότι το χρονικό διάστημα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου θα είναι δύσκολο καθώς "οι τρομοκράτες καταβάλουν προσπάθειες για να μην πετύχει η εκλογική διαδικασία, γιατί δεν θέλουν να υπάρξει δημοκρατία στο Ιράκ".

    [16] Αθλητισμός

    Πρωταθλήτρια και στην ανθρωπιά η Εθνική

    7/1/2005 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο πλευρό των πληγέντων του καταστροφικού σεισμού και του φονικού τσουνάμι που έπληξε την Ν.Α Ασία, έθεσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την Εθνική Ανδρών. Η πρωταθλήτρια του 2004, θα δώσει φιλικό αγώνα, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση των θυμάτων. Συγκεκριμένα η ΕΠΟ απάντησε θετικά σε πρόσκληση που της απηύθυνε η FIFA, ζητώντας να συνδράμει την προσπάθεια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής οικογένειας να ενισχύσει τα θύματα της θεομηνίας.

    Η απάντηση της ΕΠΟ

    Στη σχετική απαντητική επιστολή της ΕΠΟ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:«... η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να διαθέσει την εθνική της ομάδα Ανδρών, πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004, για τη διεξαγωγή ενός αγώνα εναντίον μιας μικτής ομάδας επίλεκτων, την οποία θα συγκροτήσει η FIFA, είτε στην Ελλάδα (στο στάδιο Καραϊσκάκη), είτε σε άλλη χώρα και σε ημερομηνία που θα αποφασίσετε. Τα έσοδα από το συγκεκριμένο αγώνα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τους πληγέντες στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας".

    [17] Κοινωνία

    Στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΡΑ Λόγω ΟΤΕ η διακοπή

    7/1/2005 6:41:00 μμ

    Η ΕΡΤ σας ενημερώνει ότι η πανελλήνια διακοπή του τηλεοπτικού προγράμματος της ΝΕΤ και των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΑ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στις 10:41, διάρκειας δυόμισι λεπτών, οφείλεται σε βλάβη του ΟΤΕ, λόγω εργασιών συντήρησης δικτύου. Επίσης, έχει παρουσιαστεί διακοπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ στην Ανατολική Αττική, λόγω βλάβης δικτύου της ΔΕΗ στην περιοχή Στύρων Ευβοίας.

    [18] Αθλητισμός

    Ένα ακόμη όπλο στα χέρια του "θεού του Πολέμου"

    7/1/2005 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγες ώρες πριν από το τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Άρη και τον Ηρακλή, οι "κίτρινοι" ανακοίνωσαν και επίσημα την απόκτηση Νιγηριανού Εμάνουελ Ιφεάνι Εκουέμε για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Παρόλα αυτά ο τεχνικός της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χατζάρας είναι ιδιαίτερα ανήσυχος εν όψει του αγώνα με το "Γηραιό" λόγω των πολλών τραυματιών Γόγολου, Σανχούρχο, Αβραάμ Παπαδόπουλου και Μαρικά.

    [19] Κοινωνία

    Η δίκη έχει οριστεί για τις 7 Φεβρουαρίου Κληρώθηκαν οι δικαστές για την υπόθεση του ΕΛΑ

    7/1/2005 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κληρώθηκαν από τις ολομέλειες εφετών και εισαγγελέων εφετών οι εφέτες και οι εισαγγελείς εφετών που θα απαρτίσουν το τριμελές εφετείο κακουργημάτων ενώπιον του οποίου θα εκδικαστεί σε ένα μήνα η δεύτερη υπόθεση που αφορά τον ΕΛΑ. Πρόεδρος του δικαστηρίου κληρώθηκε ο Ιωάννης Τέντες με αναπληρωτή του το Σπύρο Ζιάκα. Τακτικά μέλη κληρώθηκαν οι εφέτες Λεωνίδας Ντούλης και Μαρία Χυτήρογλου με αναπληρωτές τους εφέτες Αθανάσιο Λιάζο και Αριστείδη Πελεκάνο. Εισαγγελέας έδρας κληρώθηκε ο Μιλτιάδη Ανδριοτέλης με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Νίκα. Η δίκη έχει προσδιορισθεί για τις 7 Φεβρουαρίου με κατηγορούμενους τους τέσσερις καταδικασθέντες για την κύρια υπόθεση του ΕΛΑ, Κώστα Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Αγγελέτο Κανά και Χρήστο Τσιγαρίδα, αλλά και τον αθωωθέντα Μιχάλη Κασσίμη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με δέκα εκρήξεις σε κοινωφελείς οργανισμούς την περίοδο 1986-87.

    Για την υπόθεση αυτή είχε διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση που οδήγησε σε παραπομπή των κατηγορουμένων. Κατηγορούμενος επίσης είναι και ο Γιάννης Σερίφης που επίσης αθωώθηκε από την κύρια υπόθεση, σχετικά με την βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο των ΜΑΤ στον Περισσό το 1994 από την οποία είχε χάσει τη ζωή του ο αστυνομικός διευθυντής Απόστολος Βέλλιος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 January 2005 - 17:52:14 UTC