Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανίων
  • [02] Νέος κύκλος δολοφονιών στο Ιράκ
  • [03] Μάθημα ανθρωπιάς και αγάπης
  • [04] Χαμόγελα και προβληματισμός
  • [05] Έφυγε ο Νίκος Καίσαρης του ΣΥΝ
  • [06] Εμπρησμοί ΙΧ σε Αθήνα και Πειραιά
  • [07] Έτοιμος να αποχωρήσει ο Επαλέ
  • [08] Επίσκεψη Παπανδρέου στην "Κιβωτό"
  • [09] Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αντισημιτισμό στην Ελλάδα
  • [10] "Με το δεξί" η Μίλαν, "σκόνταψε η Γιούβε"
  • [11] "Πόντιος" ο Καραλιόπουλος
  • [12] Ενίσχυση από Βορρά για την Κέρκυρα

    [01] Πολιτική

    Σε όλη τη χώρα Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανίων

    6/1/2005 10:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/1/2005 6:34:03 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με επισημότητα και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκαν και φέτος σε ολόκληρη τη χώρα τα Άγια Θεοφάνια. Στην Αττική, επίκεντρο των εορτασμών αποτέλεσε το λιμάνι του Πειραιά, όπου ο αγιασμός των υδάτων έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που βρίσκεται από χθες στο νησί της Καρπάθου παρέστη στη δοξολογία για τα Θεοφάνια στο ναό της Ευαγγελιστρίας και αμέσως μετά, στον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι Πηγαδιών του νησιού. Ο κ Καραμανλής επεσήμανε τον ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα της σημερινής γιορτής και υπογράμμισε "την ανάγκη για περισσότερο φως περισσότερη διαφάνεια, ανάπτυξη και ευημερία, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους".

    Εορταστική ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί η ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο της πολιτικής της. Ο ίδιος τόνισε, ότι στόχος είναι να απολαύσουν οι κάτοικοι της περιφέρειας αυτά που δικαιούνται να απολαύσουν ως Ευρωπαίοι πολίτες: καλύτερη υγεία, παιδεία και μεταφορές.

    Στη συνέχεια ο κ Καραμανλής και η σύζυγός του ανέβηκαν στην κανονιοφόρο "Αήττητος" που μαζί με άλλα πλοία του νησιού απέδωσαν τιμές κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων και αντήλλαξαν ευχές με τους ναύτες και τους αξιωματικούς.

    Με λαμπρότητα τελέστηκε και στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο αγιασμός των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.Καλλίνικου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στη συνέχεια από εξέδρα στον προβλήτα του λιμανιού και σε χώρο, που έκλειναν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ο κ.Καλλίνικος αγίασε τα νερά με την κατάδυση του Σταυρού.

    Στον Πειραιά παρευρέθη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και πολλά ακόμη στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο κ Παπανδρέου εξήρε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις πληγείσες περιοχές της ΝΑ Ασίας και τόνισε, ότι η σκέψη όλων είναι στο δράμα, που ζουν οι χώρες αυτές.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια υπουργός, Πολιτισμού Φάνη-Πάλλη Πετραλιά. Η κ Πετραλιά στις δηλώσεις της στάθηκε στις ελληνικές επιτυχίες της χρονιάς που πέρασε επισημαίνοντας, ότι το 2005 είναι μία κρίσιμη χρονιά, μία χρονιά που η Ελλάδα μπορεί να δώσει το δικό της φως. "Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τις μεγάλες προκλήσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στην Αθήνα, ο αγιασμός των υδάτων έγινε στην πλατεία Δεξαμενής, στο Κολωνάκι, παρουσία της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, των υπουργών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, Προκόπη Παυλόπουλου και Γιώργου Αλογοσκούφη, και βουλευτών της Α' Αθηνών από όλα τα κόμματα. Ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων και στο κολυμβητήριο.

    Την ιδιαίτερη χαρά της, που οι Έλληνες απέδειξαν την ανθρωπιά τους με τη μαζική τους συμμετοχή στο μαραθώνιο αλληλεγγύης για τα θύματα της τραγωδίας στη ΝΑ Ασία, εξέφρασε η Δήμαρχος Αθηναίων.

    "Σήμερα μπορούμε να είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι μιας και όλοι οι Έλληνες δίνοντας από το υστέρημά τους κατάφεραν να συμπαρασταθούν με την προσφορά αλληλεγγύης τους σε λαούς που υποφέρουν πάρα πολύ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα προσωπικά σε όλους" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ευχήθηκε να είναι το 2005 χρόνια δημιουργική για όλους τους Έλληνες, δεσμευμένος, ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η οικονομία να συνεχίσει την πορεία της δυναμικά, και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. "Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βελτιωθούν τα πράγματα", τόνισε ο κ Αλογοσκούφης υπογραμμίζοντας, ότι όλες της οι πρωτοβουλίες είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

    Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής δήλωσε, ότι η σημερινή μέρα είναι μια μεγάλη μέρα της χριστιανοσύνης και της ορθοδοξίας και ευχήθηκε σε όλους τους Έλληνες μια δημιουργική χρονιά με υγεία, δύναμη και χαρά. Τις ευχές του για πρόοδο και υγεία έδωσε και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Με ιδιαίτερα πανηγυρικό τρόπο γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στη Θεσσαλονίκη. Στα κρύα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 23 θαρραλέα άτομα και το σταυρό κατάφερε να πιάσει πρώτος ένας 20χρονος, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ο οποίος τον αφιέρωσε στους πληγέντες συνανθρώπους μας στην Ασία και στους συντρόφους του, που θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην περιοχή. Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, καθώς και βουλευτές του νομού.

    Στη Χαλκίδα, τέλεσε τη λειτουργία των Θεοφανείων ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μαζί με το μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον επίσκοπο Θερμοπυλών Ιωάννη και Φαναρίου Αγαθαγγέλο. Στο επίκεντρο των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου βρέθηκε η τραγωδία στη ΝΑ Ασία τονίζοντας, ότι "η αμαρτία διέστρεψε την ψυχή του ανθρώπου και ταυτόχρονα πολλά από τα φυσικά φαινόμενα" και πρόσθεσε, ότι "η Χάρη του Θεού, ακυρώνει τη διαστροφή και επαναφέρει τα πράγματα εις την προτέρα κατάσταση".

    Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκπος προέτρεψε τους πιστούς να φυλάξουν τον αγιασμό στο σπίτι τους και να μη διστάσουν να τον χρησιμοποιήσουν κάθε φορά που έχουν ανάγκη. Επίσης, τίμησε με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας τον πρώην μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο, για την τριακονταετή προσφορά του στην Εκκλησία.

    Κατάνυξη στο φανάρι

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στον Κεράτειο Κόλπο και τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων καταδύοντας τον Τίμιο Σταυρό. Όπως κάθε χρονιά και φέτος Έλληνες της πόλης βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν. Ωστόσο, και τη σημερινή γιορτινή μέρα δεν έλειψαν οι προκλήσεις κατά του Πατριαρχείου. Το πρωί κι ενώ πλήθος πιστών παρακολουθούσε τη Θεία λειτουργία στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, εθνικιστές Τούρκοι, διερχόμενοι σε πούλμαν μετέδιδαν από μεγάφωνα τουρκικά εμβατήρια.

    [02] Ιράκ

    Σκότωσαν μέλος του ιρακινού ΚΚ Νέος κύκλος δολοφονιών στο Ιράκ

    6/1/2005 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ, καθώς 18 ακόμη άνθρωποι δολοφονήθηκαν σήμερα στο σιιτικό προάστιο Χαζίμια της Βαγδάτης. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, τα θύματα ήταν οικοδόμοι, που βρέθηκαν στη Χαζίμια, καθώς είχαν προσληφθεί από έναν υποτιθέμενο εργολάβο, ο οποίος τους είχε υποσχεθεί δουλειά σε αμερικανική βάση στην επαρχία Νινίβε. Στο μεταξύ, την Τετάρτη ένα από τα ηγετικά στελέχη του ιρακινού Κομμουνιστικός Κόμματος, Χάντι Σάλεχ δολοφονήθηκε στη Βαγδάτη. Όπως επισημαίνει το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών, ο Σάλεχ βρέθηκε στραγγαλισμένος με τα μάτια και τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα με σύρμα. Το θύμα είχε διπλή υπηκοότητα ιρακινή και σουηδική και ήταν υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις των συνδικάτων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Από την πλευρά του, το ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει, πως το στέλεχός του είχε "εργασθεί για πολλές δεκαετίες στην παρανομία για το Δημοκρατικό Κίνημα των Εργατικών Ενώσεων" κι "είχε επιστρέψει από την εξορία μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν κι εργάσθηκε ακάματα για την ανοικοδόμηση του κόμματος και την αύξηση της επιρροής του".

    [03] Κοινωνία

    Έδωσαν με τις προσφορές τους οι Έλληνες Μάθημα ανθρωπιάς και αγάπης

    6/1/2005 12:22:00 μμ

    Πρωτοφανής ήταν η επιτυχία του μαραθώνιου αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που διοργάνωσε η ΕΡΤ. Το ποσό, που συγκεντρώθηκε και ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς ανέρχεται σε περισσότερα από 16.000.000 . Αποκορύφωμα αποτέλεσε η χθεσινή δημοπρασία αγάπης με αντικείμενα, που προσέφεραν προσωπικότητες από τον πολιτικό, αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο και τα έσοδά της έφτασαν το 873.000 . Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ, αν ληφθεί υπόψη το μικρό αναλογικά πληθυσμιακό μας μέγεθος. Η επιτυχημένη αυτή προσπάθεια αποτελεί μια ακόμη τρανή απόδειξη της καρδιάς και της ψυχικής δύναμης, που διαθέτει ο ελληνικός λαός.

    Συνεχίζεται η προσπάθεια

    Στο μεταξύ, επειδή η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μαζική οι τράπεζες αποφάσισαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους ειδικούς λογαριασμούς του μαραθωνίου αύριο Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, αλλά και τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ώστε να προλάβουν όλοι όσοι επιθυμούν να καταθέσουν χρήματα.

    Επίσης, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στις 17 Ιανουαρίου, θα αναχωρήσει από τη χώρα μας για τη Σρι Λάνκα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο θα λειτουργήσει ως πλωτό νοσοκομείο. Το πλοίο θα μεταφέρει και την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνει η Εκκλησία, και η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 5.500.000 .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    873.000 Ευρώ από τα "Δώρα Ανθρωπιάς"

    [04] Κόσμος

    Από τη Διάσκεψη στη Τζακάρτα Χαμόγελα και προβληματισμός

    6/1/2005 3:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/1/2005 7:31:21 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, ώστε να συνδράμει σε ανθρωπιστική βοήθεια όσο περισσότερο μπορεί τις πληγείσες περιοχές, απευθύνεται με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ασίας. Στην τελευταία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τόνισε, ότι μόνο το επόμενο εξάμηνο ο Οργανισμός θα χρειαστεί περίπου 1.000.000.000 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών των 5.000.000 ανθρώπων, που υποφέρουν. Παράλληλα, στο επίκεντρο της Διάσκεψης βρέθηκε και το ζήτημα της σωστής και αποτελεσματικής οργάνωσης της επιχείρησης αρωγής. Επίσης, πολλές δυτικές χώρες πήραν την πρωτοβουλία να παγώσουν τα χρέη, που έχουν πολλές από τις πληγείσες χώρες απέναντί τους και να τους παρέχουν ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή τους. Έκτακτη Σύνοδο θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Υγείας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης της Ε.Ε. προκειμένου να οργανώσουν το σχέδιο για την παροχή της οικονομικής βοήθειας της Ένωσης στους πληγέντες.

    Πρωτοστατεί στη βοήθεια η ΕΕ

    Στη δέσμευση, ότι θα χορηγήσει συμπληρωματική οικονομική βοήθεια ύψους 350.000.000 προέβη η ΕΕ διά στόματος του πρόεδρου της Κομισιόν Ζοάο Μανουέλ Μπαρόζο. Ωστόσο η απόφαση αυτή μένει να κυρωθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο.

    Επίσης, η Επιτροπή πρότεινε να παραχωρήσει δάνειο 1.000.000.000 μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανοικοδόμησης. "Η βοήθεια είναι σημαντική, όμως, ίσως ακόμη πιο σημαντική από το πόσα χρήματα υποσχόμαστε είναι η ανάγκη να διασφαλισθεί, ότι πρόκειται για ποιοτική βοήθεια, η οποία θα διοχετευθεί τάχιστα και με έναν αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο. Από την πλευρά του, ο Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η βοήθεια που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ προς τα θύματα των τσουνάμι και η οποία ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια δολάρια είναι "περισσότερο από γενναιόδωρη".

    Και εμφανίσθηκε συγκρατημένος για το ενδεχόμενο αύξησης της, τονίζοντας ότι "οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφθούν και τις ανάγκες άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό".

    Στην έκκληση για βοήθεια δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ κάνοντας λόγο για αποστολή οικονομικής βοήθειας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον. Προς το παρόν η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει 50.000.000 λίρες. Επίσης, θα αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς στη Βρετανία των Βρετανών που σκοτώθηκαν από τα τσουνάμι.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε, το Λονδίνο έχει ζητήσει από τις τοπικές αρχές να φροντίσουν, ώστε κανένας Βρετανός να μην ενταφιαστεί στους ομαδικούς τάφους. Σημειώνουμε, ότι μέχρι στιγμής επίσημα 41 Βρετανοί είναι νεκροί κι άλλοι 199 αγνοούνται.

    Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν παρουσίαζε στο Εδυμβούργο "το νέο Σχέδιο Μάρσαλ για τον αναπτυσσόμενο κόσμο" υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανακούφιση από τα χρέη των πτωχών χωρών, κυρίως αυτών που επλήγησαν από τα παλιρροϊκά κύματα στον Ινδικό Ωκεανό.

    Στο μεταξύ, υπό το συντονισμό του ΟΗΕ τίθεται και η προσπάθεια αρωγής, που είχαν αρχικά ξεκινήσει ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Τραγικός ο απολογισμός

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι καταγεγραμμένοι νεκροί φθάνουν τους 156.000, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί, ότι ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί απο τις μολυσματικές ασθένειες, αν δεν κατασκευαστούν εγκαταστάσεις καθαρισμού του νερού.

    Οι πρώτες σκηνές που προωθεί η Ύπατη Αρμοστία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες στην πλέον πληγείσα, περιοχή Άτσεχ στη Βόρεια Σουμάτρα. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ινδονησίας, περίπου 500.000 άνθρωποι διαμένουν αυτή τη στιγμή σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

    Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν, ότι οι υλικές καταστροφές στην Ινδία θα ξεπεράσουν το 1.000.000.000 δολάρια, με το Ταμίλ Ναντού να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

    Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε, ότι θα διοργανώσει ένα ειδικό event για να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα της τραγωδίας.

    [05] Πολιτική

    Σε ηλικία 59 ετών Έφυγε ο Νίκος Καίσαρης του ΣΥΝ

    6/1/2005 4:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 59 ετών, ο Νίκος Καίσαρης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ύστερα από βαριά αρρώστια από την οποία δοκιμάστηκε σκληρά για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο ΣΥΝ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφο της ζωής του Λίτσα Καίσαρη και τα δυο τους παιδιά, Τίτα και Πολύβιο. Η κηδεία του, θα γίνει το Σάββατο στο Νεκροταφείο Βύρωνα στις 11 το πρωί.

    Ο Νίκος Καίσαρης, γεννήθηκε στην Καλαμάτα, σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Στη διάρκεια των σπουδών του συνδέθηκε με τη Δ.Ν.Λαμπράκη και συμμετείχε στον αγώνα εναντίον της χούντας από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου».

    Μεταδικτατορικά υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσ, και δούλεψε σε θέματα Παιδείας και Περιβάλλοντος. Διετέλεσε μέλος της Διοίκησης της ΟΙΕΛΕ και επί πολλά χρόνια μέλος της Γραμματείας της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης (ΑΚΕ), την οποία εκπροσώπησε σε πολλές διεθνείς κινητοποιήσεις και συνέδρια στο εξωτερικό

    Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Ν. Καίσαρης συμμετείχε ενεργά στο οικολογικό κίνημα της χώρας μας και στη συνέχεια αναδείχθηκε μεταξύ των κορυφαίων στελεχών των Οικολόγων Εναλλακτικών. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Νέα Οικολογία» και ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ).

    Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 συνεργάστηκε με τον ΣΥΝ, μαζί με άλλα στελέχη του οικολογικού χώρου. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΣΥΝ και ανέλαβε υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογίας του κόμματος. Παράλληλα, υπήρξε τακτικός συνεργάτης της ΑΥΓΗΣ και από τους πρωτεργάτες του μηνιαίου ένθετου περιοδικού της εφημερίδας «Δαίμων της Οικολογίας». Επίσης, συμμετείχε στη Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.

    Ο Νίκος δεν κάμφθηκε ούτε όταν χτυπήθηκε από τη βαριά αρρώστια, την οποία αντιμετώπισε με εξαιρετική γενναιότητα. Συμμετείχε μέχρι τέλους στη δραστηριότητα του κόμματος. Ειδικότερα, ήταν μέλος της Επιτροπής Θέσεων για το 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ , από το οποίο εκλέχτηκε μέλος της νέας ΚΠΕ του κόμματος.

    [06] Κοινωνία

    Έξι αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς Εμπρησμοί ΙΧ σε Αθήνα και Πειραιά

    6/1/2005 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στόχοι εμπρησμών έγιναν τα ξημερώματα ΙΧ στο Κερατσίνι, τα Πατήσια και την Κυψέλη. Στο Κερατσίνι, από την πυρκαγιά κάηκαν ολοσχερώς τέσσερα αυτοκίνητα ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε ακόμα δυο ΙΧ και μία μοτοσικλέτα. Εμπρησμοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σημειώθηκαν τα ξημερώματα και στο κέντρο της Αθήνας, στην Πατησίων και την Κυψέλη. Ένα τέταρτο πριν τις δυο τα ξημερώματα, εκδηλώθηκε φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Αγίων Αναργύρων στα Πατήσια και επεκτάθηκε σε δυο αυτοκίνητα τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Υλικές ζημιές υπέστησαν και άλλα δυο οχήματα. Μισή ώρα αργότερα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τρεις μοτοσικλέτες και δυο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην οδό Φεβριάδος στην Κυψέλη. Η φωτιά επεκτάθηκε σε άλλα δύο αυτοκίνητα που υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι οι ίδιοι και στις δυο περιπτώσεις.

    [07] Αθλητισμός

    Έτοιμος να αποχωρήσει ο Επαλέ

    6/1/2005 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τέλος στο σίριαλ Επαλέ, φαίνεται να μπαίνει για τον Παναθηναϊκό. 0 Καμερουνέζος μέσος φαίνεται πως τελικά πείσθηκε για τη λύση του συμβολαίου του με τους "πράσινους" και έτσι ο Άντερσον πλέον θα είναι και τυπικά στη διάθεση του Ζντένεκ Σκάζνι για το Κυριακάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ευχάριστα τα νέα και για την υπόθεση του Ολλανδού Βούτερ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επήλθε συμφωνία του ΠΑΟ με την Ανόρθωση για το οικονομικό σκέλος ενώ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής ομάδας φαίνεται να "ρίχνει νερό στο κρασί του". Έτοιμος για την "μάχη" της Κυριακής ο Μπασινάς, ακόμα "παίζει" για Κυργιάκο. Αμφιταλαντεύεται για το σχήμα που θα κατεβάσει ο Τσέχος τεχνικός των Πρωταθλητών κόντρα στον "Δικέφαλο". Εισιτήρια τέλος.

    Βρέθηκε η "χρυσή τομή"

    Έτοιμος θα είναι και τυπικά από αύριο, όπως λένε οι πληροφορίες, ο νεοαποκτηθείς Βραζιλιάνος Άντερσον να αγωνιστεί με την ομάδα του "τριφυλλιού". Και αυτό γιατί ο Επαλέ φέρεται να "λογικεύεται" καιν α είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη λύση του συμβολαίου του με του "πράσινους". Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Καμερουνέζος θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή, στα γραφεία της ΠΑΕ και θα υπογράψει τη λύση του συμβολαίου του και σε αντάλλαγμα θα λάβει όλα τα χρήματα που έχει λαμβάνειν βάσει συμβολαίου μέχρι το καλοκαίρι, δηλαδή περίπου 118.000 ευρώ.

    Έτσι αδειάζει η θέση του ξένου που κάλυπτε ο Ζοέλ Επαλέ και οι "πράσινοι" θα ανακοινώσουν άμεσα τον Βραζιλιάνο, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αγωνιστεί από αυτή την Κυριακή.

    Θετικό κλίμα για Βούτερ

    Φαίνεται πάντως πως οι μεταγραφές για τον Παναθηναϊκό δεν θα τελειώσουν εκεί. Και αυτό γιατί τα τελευταία νέα μιλάνε για θετική εξέλιξη όσον αφορά το θέμα του Ολανδού Βούτερ. Οι "πράσινοι" φέρεται να έχουν αποδεχθεί την οικονομική πρόταση της Ανόρθωσης, ζητάει για τον παίκτη περίπου 130.000 ευρώ, αλλά και να δώσουν ως δανεικό τον Ραϊμόντας Ζουτάουτας για έξι μήνες. Πέραν αυτού, ο ΠΑΟ θα πληρώνει μέχρι το τέλος της σεζόν τον Λιθουανό, ενώ οι δύο ομάδες θα δώσουν και φιλικό παιχνίδι στην Κύπρο το καλοκαίρι, τοπυ οποίου τα έσοδα θα λάβει αποκλειστικά η Ανόρθωση.

    Μάλιστα, χαρακτηριστικό της καλής τροπής που δείχνει να έχει πάρει η υπόθεση είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βούτερ σκοπεύει να αποσύρει την προσφυγή του στην FIFA, προκειμένου να διευκολύνει και αυτός την όλη κατάσταση.

    Τέλος, όσον αφορά την επίσημη θέση της Κυπριακής ομάδας, ο Πρόεδρος της δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία, όμως τόνισε πως έγινε το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της μετακίνησης του Ολλανδού στην Παιανία.

    Παίζει ο "Άγγελος", "παίζεται" για Κυργιάκο

    Όσον αφορά το ντέρμπι της Κυριακής κόντρα στην ΑΕΚ, ο προπονητής των "πράσινων" είδε με ευχαρίστηση τον Άγγελο Μπασινά να πραγματοποιεί όλο το πρόγραμμα της προπόνησης και να τίθεται στη διάθεση του για τον αγώνα του ΟΑΚΑ. Το πρόβλημα παραμένει για τον Σωτήρη Κυργιάκο που δεν μπόρεσε να προπονηθεί κανονικά και πλέον είναο πολύ σύσκολο να είναι έτοιμος. Τέλος, αυτό που αναμενόταν για τα εισιτήρια έγινε πράξη, καθώς όσο διατέθηκαν, εξαφανίστηκαν "εν ριπή οφθαλμού" .

    [08] Πολιτική

    Έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης Επίσκεψη Παπανδρέου στην "Κιβωτό"

    6/1/2005 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στη νεανική εστία "Κιβωτός" στην Ακαδημία Πλάτωνος βρέθηκε το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της εστίας, πατέρα Αντώνιο για τα προβλήματα πού υπάρχουν στη στέγαση των 250 παιδιών, αλλά και για τις δραστηριότητες της "Κιβωτού". Ο κ Παπανδρέου συνεχάρη τον πατέρα Αντώνιο, αλλά και τη σύζυγό του για το έργο, που προσφέρουν και υπογράμμισε τη ιδιαίτερη σημασία, που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες με αφορμή την ανθρωπιστική βοήθεια της χώρας μας προς τις πληγείσες περιοχές της ΝΑ Ασίας. Επίσης, εξήρε τη μαζική συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών για αυτό το σκοπό."Είναι η αλληλεγγύη σε αυτούς που είναι κατατρεγμένοι, πρόσφυγες, που έχουν περάσει δύσκολα στη ζωή τους. Είναι η αλληλεγγύη αυτή που τελικά έχει αναδείξει και η Ελλάδα αυτές τις μέρες, ο ελληνικός λαός, με την τόσο θαρραλέα και μεγάλη προσφορά στα θύματα της μεγάλης καταστροφής, που υπήρξε στην Ασία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δώρισε βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια στα παιδιά και συνομίλησε μαζί τους.

    [09] Πολιτική

    Αναφορές σε περιστατικά και επωνύμους Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αντισημιτισμό στην Ελλάδα

    6/1/2005 6:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/1/2005 6:28:04 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για φαινόμενα αντισημιτισμού στη χώρα μας, κάνει λόγο έκθεση του State Department που δόθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη δημοσιότητα. Στην έκθεση, που καλύπτει το διάστημα από τον Ιούλιο του 2003 ως το Δεκέμβριο του 2004, αναφέρονται περιστατικά αντισημιτισμού και συμπεριφορές συγκεκριμένων ατόμων και ακροδεξιών οργανώσεων. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η ελληνική πολιτεία καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προσφέρει προστασία σε εβραϊκές οργανώσεις που το χουν ζητήσει και το ότι έχει ανακηρυχθεί η 27η Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του Αουσβιτς, ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα. "Δεν τρέφουμε αρνητικά αισθήματα για κανένα λαό" δήλωσε κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του State Dpt ο υφυπουργός Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος .

    Οι αναφορές της έκθεσης

    Στην έκθεση, που κατατέθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επισημαίνονται τρία περιστατικά βανδαλισμού σε εβραϊκά μνημεία των Ιωαννίνων το 2003, αλλά και ανάλογο περιστατικό κατά του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

    Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα αντισημιτικά συνθήματα που γράφονται από μέλη της Χρυσής Αυγής στους δρόμους, στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρνητικές αναφορές για Εβραίους σε σχολικά βιβλία, ακραία έντυπα αλλά και σε μεγάλες εφημερίδες της χώρας.

    Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζεται ότι η αντίθεση των Ελλήνων στην πολιτική του Ισραήλ, παίρνει συχνά τη μορφή αντισημιτικών αναφορών και ότι όταν περιγράφονται οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι των Παλαιστινίων γίνεται λόγος για "γενοκτονία" και "ολοκαύτωμα".

    Η έκθεση σημειώνει επικριτικά ότι ΕΟΤ συνεχίζει να προβάλει στο site του παραδόσεις του εορτασμού του Πάσχα, οι οποίες όπως αναφέρεται, ενθαρρύνουν το μίσος και τον φανατισμό κατά των Εβραίων, μέσα από αναφορές σε έθιμα όπως το κάψιμο εικόνας του Ιούδα σε μερικά νησιά, γνωστό και ως "κάψιμο του Εβραίου".

    Στην έκθεση επικρίνεται για την αντισημιτική του συμπεριφορά, ο ηγέτης του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ γίνεται λόγος και για την δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη , το Νοέμβριο του 2003 , όταν "αποκάλεσε τους Εβραίους ρίζα του κακού".

    Στο σημείο αυτό, πάντως, αναφέρεται ότι η επίσημη ελληνική κυβέρνηση είχε τότε δηλώσει πως οι αναφορές του Μίκη Θεοδωράκη αφορούσαν το Ισραήλ και όχι τους Εβραίους.

    Δήλωση Μιχαλολιάκου

    " Ο ελληνικός λαός ποτέ δεν ήταν άρνηση αλλά πάντα ήταν και είναι θέση" δήλωσε κληθείς να σχολιάσει την Έκθεση του State Department ο υφυπουργός Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος.

    " Δεν τρέφουμε αρνητικά αισθήματα για κανένα λαό και ανοίγουμε την καρδιά μας σε όλους τους ανθρώπους προσφέροντας την αγάπη μας" τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε:

    "Δεν παύουμε όμως να είμαστε Έλληνες , να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και να έχουμε τη δική μας πίστη".

    [10] Αθλητισμός

    "Με το δεξί" η Μίλαν, "σκόνταψε η Γιούβε"

    6/1/2005 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στους δύο βαθμούς μείωσε η Μίλαν τη διαφορά της από την πρωτοπόρο Γιουβέντους. Οι "ροσονέρι", ξεκίνησαν με το δεξί τη νέα χρονιά και ήταν πραγματικό "πολυβόλο", καθώς επικράτησαν με το ευρύ 5-2 της Λέτσε. Παράλληλα εκμεταλλεύτηκαν το στραβοπάτημα της "Κυρίας" που δεν είχε το ανάλογο ξεκίνημα. Οι "μπιανκονέρι" απωλέσαν δύο βαθμούς εκτός έδρας, φέρνοντας ισοπαλία με την Πάρμα. Νίκη εκτός έδρας για την Ίντερ κόντρα στο Λιβόρνο, ενώ η Μπολόνια του Ζαγοράκη ήρθε ισόπαλη εκτός έδρας με την Μπρέσια. Η Σαμπντόρια συνέχισε να εντυπωσιάζει και διατηρήθηκε ψηλά στη βαθμολογία με τη νέα νίκη της αυτή τη φορά επί της Ουντινέζε. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται το βράδυ με το μεγάλο ντέρμπι της Ρώμης, ανάμεσα στη Ρόμα και τη Λάτσιο.

    Τα αποτελέσματα

    Αταλάντα-Φιορεντίνα 1-0

    Μπρέσια-Μπολόνια 1-1

    Κάλιαρι-Μεσίνα 2-1

    Κίεβο-Σιένα 1-3

    Λιβόρνο-Ιντερ 0-2

    Μίλαν-Λέτσε 5-2

    Πάρμα-Γιουβέντους 1-1

    Ρετζίνα-Παλέρμο 1-0

    Σαμπντόρια-Ουντινέζε 2-0

    Λάτσιο-Ρόμα 21:30

    Βαθμολογία (Σε 17 αγώνες)

    Γιουβέντους 40

    Μίλαν 38

    Ουντινέζε 31

    Ίντερ 27

    Σαμπντόρια 27

    Κάλιαρι 25

    Παλέρμο 24

    Ρόμα 23-16αγ.

    Φιορεντίνα 22

    Ρετζίνα 22

    [11] Αθλητισμός

    "Πόντιος" ο Καραλιόπουλος

    6/1/2005 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τη δεύτερη του μεταγραφή πραγματοποίησε ο Απόλλων Καλαμαριάς. Μετά το Νίκο Παπαδόπουλο, και ο Μερκούρης Καραλιόπουλος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους Πόντιους για ενάμιση χρόνο. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει αγωνιστεί στη Νάουσα αλλά και τον Άρη, έχει το δικαίωμα να παίξει από αυτή την Κυριακή στο κρίσιμο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

    Μετράει απουσίες εν όψει ΠΑΟΚ

    Ο αγώνας Κυπέλλου με τον Πανσερραϊκό είναι πια παρελθόν και όλοι στην Καλαμαριά κοιτάνε πλέον το παιχνίδι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ. Ο Εντουάρντο Αμορίν δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Χατζί και Νικολόπουλο, ενώ αμφίβολος είναι και ο τραυματίας Φυτανίδης. Ευχάριστα τα νέα για τον Δημήτρη Ορφανό που παρουσίασε βελτίωση στον τραυματισμό του και πλέον είναι πολλές οι πιθανότητες να δώσει το παρών στην αναμέτρηση της Κυριακής.

    Πάντως ο Βραζιλιανός τεχνικός ζήτησε μεγαλύτερη πίεση από τους παίκτες του καθώς δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από την χθεσινή τους απόδοση κόντρα στον Πανσερραϊκό για το Κύπελλο. «Πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόμαστε και στον αγώνα της Κυριακής θέλουμε τη νίκη για να ξεκινήσουμε θετικά τη νέα χρονιά», δήλωσε ο Βραζιλιάνος τεχνικός.

    [12] Αθλητισμός

    Ενίσχυση από Βορρά για την Κέρκυρα

    6/1/2005 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άλλη μία σημαντική μεταγραφή πραγματοποίησε η Κέρκυρα. Μετά την απόκτηση του Έντερσον Φοφόνκα, οι Φαίακες, συμφώνησαν και με τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Εμπενίζερ Χάγκαν, που έμεινε ελεύθερος από τον "δικέφαλο του Βορρά". Το μόνο πλέον που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση από την ομάδα της Κέρκυρας για την απόκτηση του 29χρονου Γκανέζου, η οποία δεν έγινε σήμερα λόγω της αργίας των Φώτων. Σημειοτέον πως οι Φοφόνκα και Χάγκαν έχουν αγωνιστεί ως συμπαίκτες κατά το παρελθόν στον "Γηραιό" κάτι που σημαίνει πως δεν θα δυσκολευτούν στην προσαρμογή της νέας τους ομάδας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 January 2005 - 17:51:29 UTC