Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λαγός" η Τσέλσι
  • [02] Στο προσκήνιο πάλι ο Χοντορκόφσκι
  • [03] Αντίο από Μπερλουσκόνι
  • [04] Χωρίς "Έκι" με ΠΑΟΚ
  • [05] Ανδρικά trendy μυστικά
  • [06] Στη δίνη του ολέθρου
  • [07] Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών
  • [08] Έρευνες για Έλληνες ταξιδιώτες

    [01] Αθλητισμός

    "Λαγός" η Τσέλσι

    28/12/2004 8:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2004 8:34:18 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με ένα γκολ του Ρομπέν στο 79 η Τσέλσι κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Πόρτσμουθ και να ανοίξει τον δρόμο για την νίκη, που μέχρι εκείνο το σημείο έμοιαζε να την στερεί η ομάδα του Βέλιμιρ Ζάετς. Το τελικό 0-2 μετά το γκολ του Ολλανδού σημείωσε ο Τζο Κόουλ στις καθυστερήσεις, όπου η Πόρτσμουθ εξακολουθούσε να πιέζει για την ισοπαλία. Στα υπόλοιπα ματς της 20ης αγωνιστικής της Πρέμιερλιγκ, η Μπέρμιγχαμ πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Φούλαμ με 3-2, ενώ η Τσάρλτον επικράτησε με 2-0 της Έβερτον και την "σταμάτησε" στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με την απειλή της Μάντσεστερ που αντιμετωπίζει την Άστον Βίλα στις 22:00. Η άλλη εκτός έδρας νίκη των μέχρι τώρα σημερινών αγώνων πήρε η Μπλάκμπερν επί της Μπόλτον με 1-0 χάρη σε ένα γρήγορο γκολ του Ντίκοφ μόλις στο 6.

    Συνοπτικα τα αποτελέσματα

    Μπόλτον-Μπλάκμπερν 0-1 (6΄ Ντίκοφ) Τσάρλτον-Έβερτον 2-0 (82΄ Ελ Καρκουρί, 85΄ Χρέινταρσον) Φούλαμ-Μπέρμιγχαμ 2-3 (34΄ Λεγκβίνσκι, 90΄ Ρατζίνσκι - 25΄ Χέσκι, 41΄ Κάρτερ, 53΄ Σάβατζ) Μάντσεστερ Σ.-Γουέστ Μπρομ. 1-1 (32΄ Ανελκά - 85΄αυτ. Νταν) Μίντλεσμπρο-Νόριτς 2-0 (52΄, 54΄ Τζομπ) Πόρτσμουθ-Τσέλσι 0-2 (79΄ Ρόμπεν, +90΄ Κόουλ) Τότεναμ-Κρίσταλ Πάλας 1-1 (52΄ Ντεφόε - 79΄ Τζόνσον) Λίβερπουλ-Σαουθάμπτον 1-0 (44' Σιναμά) Άστον Βίλα-Μάντσεστερ Γ. Εναρξη 22:00 Νιούκαστλ-Άρσεναλ 29/12

    Βαθμολογία (σε 20αγ)

    Τσέλσι 49 Άρσεναλ 41 -19αγ Έβερτον 40 Μάντσεστερ Γ. 37 -19αγ Μίντλεσμπρο 35 Λίβερπουλ 34 Τσάρλτον 31 Τότεναμ 29 Μπέρμιγχαμ 26 Πόρτσμουθ 26 Άστον Βίλα 25 -19αγ

    [02] Κόσμος

    Με μια συνέντευξη ποταμό Στο προσκήνιο πάλι ο Χοντορκόφσκι

    28/12/2004 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σκληρή κριτική και κατά μέτωπο επίθεση στη ρωσική κυβέρνηση εξαπολύει με συνεντευξή του στην επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti, ο ιδρυτής του ομίλου της Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την αναγκαστική της μεγαλύτερης θυγατρικής του ομίλου, τη Yuganskneftegaz, ως την απάτη του αιώνα και σημειώνει, ότρι είναι η πιο παράλογη και καταστροφική ενέργεια του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Χοντορκόφσκι η εξέλιξη αυτή οδηγεί στο "χάος". Εκφράζει ακόμα την άποψη, ότι στην περίπτωση της Yukos "΄δε μιλάμε για ένα πόλεμο ανάμεσα στο κράτος και στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά για την επίθεση μιας επιχείρησης γραφειοκρατών εναντίον μιας άλλης". Ο ιδρυτής του πετρελαϊκού ομίλου εμφανίζεται συμβιβασμένος με την ιδέα, ότι μπορεί να περάσει πολλά χρόνια στη φυλακή και το γεγονός, ότι μάλλον δε θα μπορέσει να σώσει την επιχείρησή του. Ωστόσο, προειδοποιεί τους εχθρούς του πως όσο και να θέλουν να τον βάλουν στο περιθώριο εκείνος δεν πρόκειται να υπομείνει την τιμωρία του σαν άλλος κόμης Μοντεκρίστο.

    Συμβουλές κι εξομολογήσεις

    Στο άρθρο του με τίτλο "Ιδιοκτησία και Ελευθερία", ο Χοντορκόφσκι προβαίνει σε μια προσωπική εξομολόγηση, αλλά και σε παραινέσεις προς τη ρωσική νεολαία.

    Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι ήταν περισσότερο ικανοποιημένος χωρίς την περιουσία των 15 δισεκατομμυρίων, που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία, ενώ προειδοποιεί, τους νέους να μη ζηλεύουν τα πλούτη των άλλων.

    "Τα πλούτη ανοίγουν νέους δρόμους αλλά σκλαβώνουν τις δημιουργικές ικανότητες και αλλοτριώνουν στην προσωπικότητα" δηλώνει χαρακτηριστικά.

    [03] Αθλητισμός

    Αντίο από Μπερλουσκόνι

    28/12/2004 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με απολογισμό επτά πρωταθλήματα Ιταλίας, τέσσερα κύπελλα πρωταθλητριών, τέσσερα ευρωπαϊκά και τέσσερα ιταλικά σούπερ καπ, δύο διηπειρωτικά και ένα κύπελλο Ιταλίας, σε 18 χρόνια και εννέα μήνες προεδρίας του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε σήμερα πως αποχωρεί από την θέση που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως και του έδωσε την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός της χώρας του. Ο Μπερλουσκόνι ανακοινώθηκε σήμερα από την ομάδα πως παραιτείται και πλέον το ζητούμενο των ημερών είναι ο αντικαταστάτης του κάτι που όπως ειπώθηκε θα γίνει γνωστό τις προσεχείς ημέρες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αποκλείστηκε ρητά η ανάληψη της προεδρίας από τον γιο του Μπερλουσκόνι, Πιερσίλβιο, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος στην εταιρεία του πατέρα του, όμως λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, δεν είναι δυνατό να αναλάβει και άλλες. Φαβορί δε για την θέση είναι ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Αντριάνο Γκαλιάνι.

    [04] Αθλητισμός

    Χωρίς "Έκι" με ΠΑΟΚ

    28/12/2004 9:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ανέτοιμος κρίθηκε ο "Έκι" Γκονζάλες από τον Ζντένεκ Σκάζνι και έτσι δεν θα δώσει το "παρών" στο μεγαλύτερο από τα παιχνίδια της 13ης αγωνιστικής, απέναντι στον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Αργεντίνος μέσος έχασε όλες τις προπονήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, αφού βρισκόταν στην πατρίδα του, από όπου επέστρεψε χθες και έτσι θα αντικατασταθεί όπως όλα δείχνουν από τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν, ο οποίος θα ξεκινήσει βασικός. Για τους ίδιους λόγους έμειναν εκτός αποστολής και ο Ρενέ Χένρικσεν με τον Ντουμίτρυο Μίτου, όπως και Ολιζαντέμπε που βρίσκεται ακόμη στην Νιγηρία.

    [05] Ζωής ...σΤάσεις

    Tips για ξεχωριστό ντύσιμο Ανδρικά trendy μυστικά

    28/12/2004 8:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πόσες φορές πριν πας στη δουλειά στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη και αναρωτιέσαι "ουφ, πάλι τα ίδια θα φορέσω;" Και πόσες ακόμα δεν έχεις αναρωτηθεί αν "επιτρέπεται" να φορέσεις τζιν και σακάκι, αντί να πηγαίνεις για ποτό ή σε club ντυμένος σαν λόρδος; Τα tips που ακολουθούν θα λύσουν τις απορίες σου και θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο trendy, ξεφεύγοντας από τα βαρετά κλισέ του στυλ "μαύρο κοστούμι- άσπρο πουκάμισο". Επίσης, επειδή η γραβάτα είναι το απόλυτα αρσενικό αξεσουάρ, αναλαμβάνουμε να ...σου λύσουμε τα χέρια, ώστε να μην τα δέσεις μαζί με τον κόμπο της!

    Στη δουλειά με "άποψη"

    Ο χώρος δουλειάς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα ντυθείς, οπότε δεν έχεις και πολλές εναλλακτικές. Ωστόσο, η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει την διαφορά και γι αυτό τόλμησε με χρώματα, σχέδια, κόψιμο και αξεσουάρ!

    Αν εργάζεσαι σε ένα αυστηρό επαγγελματικό περιβάλλον, τότε δεν γλιτώνεις και πολύ από το κλασσικό μπλε, μαύρο, γκρι, καφέ κοστούμι. Σε κάθε περίπτωση, το κουστούμι πρέπει να έχει τέλεια εφαρμογή, αφού οι τάσεις της μόδας το θέλουν να σου έρχεται "κουτί" και όχι φαρδύ, όπως τη δεκαετία του 80, αλλά ούτε και στενό, όπως το 70.

    Πάντως, αν τα έχεις "τσουγκρίσει" με τη μόδα, συμβουλεύσου την trendy φίλη σου. Αν πάλι θες τα βγάλεις πέρα μόνος σου, παίξε με τα σχέδια και τα χρώματα στο πουκάμισο και τη γραβάτα.

    Η γεωμετρία είναι πάντα της μόδας, πάρε λοιπόν το ρίσκο και φόρεσε έντονα χρώματα, όπως πράσινο, κίτρινο, κερασί, ακόμα και ροζ! Όμως, μην το παρακάνεις και φρόντισε να αποφύγεις το πουά, τα καρτούν και τις χαριτωμένες καρικατούρες στη γραβάτα σου.

    Αν πάλι είσαι fan της μονοχρωμίας, παίξε μόνο με τη γεωμετρία, σε ουδέτερα χρώματα, όπως το κάμελ, το γαλάζιο, το μοβ, το σκούρο πορτοκαλί και το σπασμένο κίτρινο. Μπλε ριγέ ή μονόχρωμα πουκάμισα, με γραβάτες σε απαλές αποχρώσεις, είναι σίγουρα ιδανικός συνδυασμός για να δώσεις στην εμφάνισή σου ένα πιο dandy ύφος.

    Σημαντικό ρόλο και διαφορετικό τόνο στο ντύσιμο δίνουν τα αξεσουάρ. Ζώνες με γυαλιστερό κροκό δέρμα, δετά παπούτσια με "τρυπίτσες" ή μυτερά, κασκόλ από κασμίρ, δερμάτινα γάντια, γυαλιά ηλίου σε μοντέρνο σχέδιο και μανικετόκουμπα με γεωμετρικά σχέδια ή ημιπολύτιμους λίθους σίγουρα θα σε βάλουν στη "λίστα" των κλασσικών με μοντέρνα άποψη.

    Τζιν με σακάκι; Ναι!

    Στην εποχή μας, η επισημότητα πνέει τα λοίσθια. Κάθε σου έξοδος μπορεί να είναι η αποθέωση του στυλ, αν αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη σε ένα δημιουργικό mix and match, αναμειγνύοντας "κλασσικά" κομμάτια με designer clothes.

    Αν θες να γοητεύσεις, σίγουρα θα επιλέξεις τζιν και σακάκι. Άλλωστε, το φόρεσε στην Eurovison o Σάκης και πέτυχε! Βέβαια, πριν τον Sakis, το καθιέρωσαν διασημότητες όπως ο Andy Warhol, ο Elvis και ο David Bowie.

    Η διαφορά σήμερα έγκειται στον τρόπο που φοριέται το σακάκι, το ύφασμά του και με συνδυάζεται, ώστε να μη δείχνει ρετρό. "Τσαλακωμένα" ή πιο χοντρά υφάσματα (όπως το λινό, το μαλλί, το χοντρό βαμβάκι, το κασμίρ και το κοτλέ) δίνουν στην εμφάνιση ένα πιο casual χαρακτήρα. Επίσης, σακάκια με "υφή", βλέπε 100% wool, καλό είναι να τα κρατάς μακριά. Χρυσός κανόνας; "Περιορίσου" στα μονόχρωμα σακάκια σε κλασικά χρώματα, όπως γκρι, μπλε, καφέ, μπεζ, εκτός κι αν θες να είσαι ακόμα πιο trendy, οπότε θα διαλέξεις τουίντ.

    Η ουσία είναι να "σπας" την επισημότητα του σακακιού με κάτι σπορτίφ ή αθλητικό chic. Συνδύασε το σακάκι με εφαρμοστά μπλουζάκια σε σκούρα χρώματα, όπως χακί, λαδί, γκρι, μαύρο, μονόχρωμα ή ακόμα και με logos. Όμως, μακριά από τα παστέλ, τα έντονα χρώματα και τα polo μπλουζάκια.. Επίσης, μπορείς να φορέσεις μονόχρωμα πουκάμισα, στους ίδιους τόνους ή με πολύ λεπτή ρίγα, αλλά ξεκούμπωτα!

    Και κλείνουμε με το παντελόνι. Η πρόταση των designers ακούει στο όνομα cargos, κοτλέ και όσα δίνουν την αίσθηση του φθαρμένου (dirty, μπαλωμένα- σκισμένα). Η μόδα "απαιτεί" να δείχνεις επιμελώς ατημέλητος. Τι σημαίνει αυτό; Το σκίσιμο στο τζιν πληρώνεται, αλλά μην διστάσεις να φορέσεις το περσινό σου- αρκεί βέβαια να μην αποσυντεθεί καθώς θα περπατάς!

    Συμπλήρωσε την εμφάνισή σου με sneakers ή loafers και απέφυγε τα δετά παπούτσια, τα οποία μάλλον θα καταστρέψουν το στυλιστικό σου τόλμημα.

    "Δέσου" σωστά

    Πριν ξεναγηθείς στα μυστικά του κόμπου, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά για τη γραβάτα. Φυσιολογικά, το μήκος της κυμαίνεται μεταξύ 128 και 147 εκατοστών και το πλάτος της μεταξύ 7 και 9 εκατοστών. Δεμένη πρέπει να φτάνει στη μέση της αγκράφας στη ζώνη. Επίσης, πριν την αγοράσεις, πέρασέ την πάνω στο χέρι σου και άσε τα δύο άκρα της προς τα κάτω: δεν πρέπει να ζαρώνει πουθενά!

    Ο καλύτερος τρόπος για να βρει μια γραβάτα τη σωστή της φόρμα είναι να ενώσεις τις δυο άκρες της και να την τυλίξεις γύρω από το δάκτυλό σου, σαν να είναι ζώνη. Άσε την τυλιγμένη όλο το βράδυ και την επομένη, αν είναι μεταξωτή, κρέμασέ την και αν είναι μάλλινη, βάλε την κατ ευθείαν στο συρτάρι.

    Οι μεγάλοι οίκοι μόδας προτείνουν το πουκάμισο να είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το κοστούμι και η γραβάτα πιο σκούρα από το πουκάμισο. Γι αυτό πάντα να αγοράζεις πρώτα το κοστούμι και μετά τη γραβάτα.

    Σε ότι αφορά τους κόμπους, υπάρχουν τρία είδη: four in hand (λεπτός), half winsdor (μέτριος) και full winsdor (χοντρός). Ο four in hand είναι ο πιο απλός και ο πιο κομψός. Το μυστικό του βρίσκεται στο τέλος του δεσίματος, οπότε και θα πρέπει να δημιουργηθεί μια "πιέτα" στο κέντρο του κόμπου. Για να το καταφέρεις βάλε ένα δάχτυλο στον κόμπο, την ώρα που τον σφίγγεις. Έχε επίσης κατά νου, ότι ο full winsdor είναι κάπως "μεγαλίστικος" και δεν ενδείκνυται για ντύσιμο με νεανικές "ανησυχίες".

    Για να λύσεις τη γραβάτα, ακολούθησε ανάποδα τα βήματα που έκανες για να την δέσεις, ώστε να μην την τσαλακώσεις. Για το καθάρισμα, προτίμησε το καθαριστήριο, μόνο να θυμάσαι, πως η πρέσα, μαζί με τους λεκέδες, "εξαφανίζει" και τη λάμψη της γραβάτας, αν είναι μεταξωτή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ντύσου όμορφα και βάλε τα καλά σου

    [06] Κόσμος

    Στους 59.000 οι νεκροί Στη δίνη του ολέθρου

    28/12/2004 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8- Reuters- Γαλλικό Πρακτορείο

    Στιγμή τη στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας, που επλήγησαν από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και τα φονικά τσουνάμι, που ξύπνησε η ισχύς του. Καθώς η τρίτη νύχτα μετά την ανείπωτη τραγωδία έχει σκεπάσει και πάλι το τοπίο της απόλυτης καταστροφής, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 59.000. Κι ενώ η θλίψη κι ο πόνος πλημμυρίζει τις ψυχές εκείνων, που σώθηκαν και αναζητούν στα συντρίμμια τους αγαπημένους τους, που έχουν χαθεί, ο φόβος γεννάται, για τις επιδημίες, που πιθανόν να ξεσπάσουν. Σρι Λάνκα, Ινδονησία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία μετρούν τις πληγές τους, ενώ ακόμη δε μπορούν να συλάβουν το μέγεθος των υλικών καταστροφών, που έφερε αυτό το ξέσπασμα της φύσης. Μαζί τους θρηνούν του νεκρούς τους και πολλές ακόμα χώρες από όλον τον κόσμο, των οποίων πολίτες είχαν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές και σκοτώθηκαν, ενώ η αγωνία εντείνεται για όσους αγνοούνται.

    Τραγωδία χωρίς προηγούμενο

    Οι λέξεις δε φτάνουν και δε μπορούν να περιγράψουν τον εφιάλτη, που έζησαν και εξακολουθούν να ζουν όλοι οι κάτοικοι των περιοχών, που χτυπήθηκαν από τα ορμητικά τσουνάμι. Οι αριθμοί τρομάζουν και οι προβλέψεις για τον τελικό απολογισμό φοβίζουν καθώς κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 νεκρούς.

    Στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία τα θύματα είναι περισσότερα από 38.000, ενώ οι Αρχές και τον δυο χωρών δε μπορούν να κρύψουν το φόβο τους, ότι ο θλιβερός αυτός κατάλογος των νεκρών δε θα σταματήσει εδώ. Κι εκτός από τους νεκρούς είναι αυτοί, που επέζησαν τραυματισμένοι βαριά και μη κι αριθμός τους και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ μεγάλος. στη Σρι Λάνκα, που δέχθηκε το πιο βαρύ πλήγμα οι ανέρχονται στις 20.000, ενώ οι άστεγοι ξεπερνούν το ένα μισό εκατομμύριο.

    Στην Ινδία, οι νεκροί έχουν αγγίξει τους 11.500 , αλλά και εδώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο παρών απολογισμός να αυξηθεί, δεδομένου, ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 30.000 μόνο στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ.

    Στην Ταϊλάνδη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, πως οι νεκροί είναι 1.516, ανάμεσα τους και 700 ξένοι, ενώ 1.200 είναι αγνοούμενοι.

    Στη Μιανμάρ, όπου ζει στη δίνη του ολέθρου με 17 χωριά της να έχουν καταστραφεί εντελώς, ο απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 90 νεκρούς.

    Στη Μαλαισία, οι νεκροί είναι 65 και οι τραυματίες 183, ενώ στις Μαλδίβες, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 55 και 69 οι αγνοούμενοι.

    Στη Σομαλία, 40 πτώματα ψαράδων ανασύρθηκαν από τη θάλασσα και αγνοούνται άλλοι 60, ενώ και στην Τανζανία αναφέρθηκαν τουλάχιστον 10 νεκροί, ενώ θάνατοι ανακοινώθηκαν και στις Σεϋχέλλες.

    Κι ο απολογισμός αυτής της τραγωδίας, που έχει συγκλονίσει όλη την ανθρωπότητα δε σταματά εδώ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και πολλοί Ευρωπαίοι και μη, που είχαν επιλέξει μέχρι και πριν λίγες εξωτικούς παραδείσους ως τον προορισμό των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους.

    Ήδη 10 Σουηδοί σκοτώθηκαν ενώ αγνοείται η τύχη περισσότερων από 1500. Επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, 100 Γερμανοί δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, ενώ, εξαιτίας της κατάστασης, ο Καγκελάριος Σρέντερ διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει εσπευσμένα στο Βερολίνο.

    Στο Παρίσι, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ότι ο αριθμός των Γάλλων που έχασαν τη ζωή τους στη βιβλική καταστροφή ανέρχεται σε 18, ενώ αγνοούνται άλλοι τόσοι. Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι, ότι οι 800 Γάλλοι που παραθέριζαν στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ στο Χάο Λακ της Ταϊλάνδης, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, είναι νεκροί. Εξάλλου, πριν από λίγο επιβεβαιώθηκε, ότι οι περίπου 770 άνθρωποι, που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο είναι όντως νεκροί, ωστόσο, δεν αναφέρεται η εθνικότητα τους.

    Φόβοι για επιδημίες

    Την ώρα που ο πόνος από το χαμό και την καταστροφή αφήνει στο νου και στην καρδιά μνήμες οδύνης, ο φόβος ξυπνά για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, ότι οι επιδημίες, που πιθανόν να ανακύψουν μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο τόσων ανθρώπων όσων πέθαναν από τα τσουνάμι.

    Η εκτίμηση, αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις των πληγέντων χωρών οι παραλιακοί δρόμοι είναι γεμάτοι με σωρούς, ενώ η οσμή του θανάτου έχει αρχίσει, ήδη, να γίνεται ενοχλητική.

    "Υπάρχει ασφαλώς πιθανότητα να έχουμε τόσους νεκρούς από τις μεταδοτικές ασθένειες όσους είχαμε και από τα τσουνάμι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της Υγείας στην ΠΟΥ.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος για να προληφθεί μια τέτοια καταστροφή θα πρέπει να σταλούν κατεπειγόντως συνεργεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πόσιμο νερό στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

    Τέλος, στη Σρι Λάνκα εκτός από τις επιδημίες τον κίνδυνο αύξησης των θυμάτων δημιουργούν και οι νάρκες από τον εμφύλιο, που με τα τσουνάμι διασκορπίστηκαν παντού και αποτελούν πλέον κρυφές απειλές θανάτου.

    Πρωτοφανής ανθρωπιστική βοήθεια

    Στο μεταξύ αστρονομικό περιγράφεται το ποσό, που θα ζητήσουν τα Ηνωμένα Έθνη από τα κράτη μέλη τους για να συγκεντρώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, που χρειάζονται οι πληγείσες περιοχές. Μάλιστα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,6 δισεκατομμυρίων δολάρια, ποσό, που ο ΟΗΕ ζήτησε το 2003 για την ιρακινή ανασυγκρότηση.

    Παράλληλα, έκτακτη σύνοδος διεθνών δωρητών συγκαλείται στις Βρυξέλλες, ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Λουί Μισέλ τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς δωρητές, "για να μην χαθούν και άλλες ζωές".

    Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία της ΕΕ "να συμμετάσχει στη συνολική προσπάθεια ανακούφισης των πλημμυροπαθών στοχεύοντας, μάλιστα, να τεθεί επικεφαλής του καταλόγου των διεθνών δωρητών".

    Υπενθυμίζουμε, ότι η ΕΕ έχει, ήδη, διαθέσει τρία εκατομμύρια στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και το επόμενο άμεσο βήμα θα είναι η διάθεση άλλων 30.000.00 . Από αυτά τα 10.000.000 . εκατομμύρια θα διοχετευτούν στις Μαλδίβες, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, περίπου άλλα 10.000.000 . στην Ινδονησία και όσα απομένουν στις λοιπές πληγείσες περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

    Τέλος, σημειώνουμε, ότι η Ολλανδία, η Γερμανία και Ισπανία έχουν, ήδη, προβεί μεμονωμένα σε χρηματικές δωρεές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μάχη με το χρόνο

    Επιστροφή από τον εφιάλτη

    [07] Κοινωνία

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

    28/12/2004 9:29:00 μμ

    Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών για τη συμπλήρωση 100 ετών μεγάλης σε έκταση και σπουδαίας κοινωνικής προσφοράς, στην αποψινή πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Το Αργυρό Μετάλλιο της ιδίας Τάξεως απενεμήθη στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, για την επί 30 έτη κοινωνική προσφορά του, ενώ το Χάλκινο Μετάλλιο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών, απενεμήθη στο καθηγητή Ιατρικής, Γεώργιο Δαϊκο. Επίσης, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε, μετά θάνατον, με βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών τον δάσκαλο, Γιάννη Κανίδη, για την πράξη αυτοθυσίας που επέδειξε στα τραγικά γεγονότα του σχολείου της Άνω Οσετίας, όπου έχασε και την ζωή του.

    Οι υπόλοιπες διακρίσεις

    Οι υπόλοιπες τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών έχουν ως εξής:

    Τάξη Θετικών Επιστημών

    Ακίνδυνος Κελεπερτζής (Ορυκτολογία), Νικόλαος Κονισπολιάτης και Κωνσταντίνος Περισοράτης (Γεωλογία), Γεώργιος Μανουσάκης (αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Αθηνών), Γεώργιος Δάσιος και Φωτεινή Καριώτου, Επαμεινώνδας Παπαστράτος (Άλγεβρα), Αντώνιος Πρόκος και Ιωάννης Τσολακίδης (Γεωδαισία), Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας, περιοδικό "Στρατιωτική Επιθεώρηση", Θεόδωρος Μουντοκαλάκης και Αναστάσιος Γερμενής (βιβλιομετρία και τεκμηρίωση στην Ελληνική Ιατρική), Αλέξανδρος Καρδούλης (Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Τροφίμων και Ποτών), Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

    Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

    Ηρακλής Λιόκης, Δημήτριος Χουλιαράκης, πρωτοσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας (ποίηση), Κωνσταντίνος Βαλιανάτος, Απόστολος Παληός (πιανίστες), Ιωσήφ Μπενάκης (ανάπτυξη σοβαρής ελληνικής μουσικής), Αχιλλέας Παπακώστας (ζωγραφική), Γεράσιμος Πεντόγαλος (βιβλίο, Γιατροί και Ιατρική της Κεφαλλονιάς 1500-1864), Δημήτριος Πασχαλίδης και Τάσος Χατζηαναστασίου (βιβλίο, Τα γεγονότα της Δράμας - Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1941), Ελένη Παπά (βιβλίο Georgios Pachymeres Philosophia), Άννα Αρβανιτάκη (μονογραφία Ήρωας και Πόλη), Νικόλαος Καλτσάς, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα γλυπτά. Κατάλογος), Σωτήρης Σόρογκας (Ζωγραφική), Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους (έκδοση Ορμύλια), Ιωάννης Τζαφέττας και Elvira Konecny (βιβλίο για τον μαικήνα Νικόλαο Δούμπα), Σιμόνη Ζαφειροπούλου (βιβλίο Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγαλέξανδρου, 2.300 χρόνια μετά).

    Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη

    Νάνος Βαλαωρίτης (ποίηση), Δημήτρης Νόλλας (αφηγηματικός πεζός λόγος), Λένα Μερίκα (παιδική λογοτεχνία), Αλέξανδρος Αργυρίου (δοκίμιο).

    Ίδρυμα Πέτρου Χάρη

    Αλέξης Ζήρας και Πρόδρομος Μάρκογλου (πεζογραφία).

    Τάξη Ηθικών & Πολιτικών Επιστημών

    Ειρήνη Βλαχάκη (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Χρήστος Μπαλόγλου (μελέτη Η επιρροή των στωικών στην πολιτική ζωή της Ρώμης), Σταύρος Παπαδάτος (εργασία Η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στο Αττικό Δίκαιο), Αθανασία-Ευαγγελία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη (Νεοελληνική Φιλοσοφία), Πολύβιος Μπάλτας (Πανεπιστημιακός Αθλητισμός), Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πύλου "Το Ναυαρίνο", Λύντια Τρίχα (βιβλίο Δικηγορείν εν Αθήναις...Μια διαδρομή στον 19ο αιώνα), Ξένη Μηλιαρά-Βλαχάκη (πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη), Μαλβίνα Σφίγγα (συμβολή στην σύσφιξη των σχέσεων Ηρακλείου Κρήτης και Ιωνίας Μ. Ασίας), Ασπασία Ζέρβα (προβολή της Ηπείρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό), Στρατής Φιλιππότης (προβολή πολιτιστικής ζωής του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου), Δημήτριος Λαϊνάς (δράση υπέρ των πολιτισμικών αξιών της Χίου), Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος (σημαντική πνευματική δραστηριότητα με υπερνίκηση των κινητικών του δυσχερειών), Ελένη Δάρα, Ιωάννα Μπίθα, Φωτεινή Σέρβου (εθελόντριες της ΑΘΗΝΑ 2004).

    [08] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη η κυβερνητική προσπάθεια Έρευνες για Έλληνες ταξιδιώτες

    28/12/2004 10:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με το βλέμμα στραμμένο στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, που επλήγησαν από το σεισμό και τα φονικά τσουνάμι, είναι οι ελληνικές Αρχές και αρκετές οικογένειες τουριστών. Αν και τα ξημερώματα της Τρίτης επέστρεψαν 135 Έλληνες ταξιδιώτες, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κυβερνητική προσπάθεια εντοπισμού και επαναπατρισμού των συμπατριωτών μας από τις πληγείσες περιοχές. Παρότι δεν έχουν κηρυχθεί επισήμως αγνοούμενοι, αφού δεν έχουν παρέλθει 72 ώρες από το τραγικό συμβάν, οι διπλωματικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν 27 Έλληνες, που δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμα με τους οικείους τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πέτρος Κουμουτσάκος. Σύσκεψη για τους Έλληνες στον τόπο της τραγωδίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    "Ουδείς θάνατος ή βαρύς τραυματισμός"

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος, στις χώρες που επλήγησαν παραμένουν 126 Έλληνες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. "Ουδείς θάνατος ή βαρύς τραυματισμός Έλληνα πολίτη έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας, πως το ότι οι 27 συμπατριώτες μας δεν έχουν επικοινωνήσει δεν σημαίνει πως δεν είναι καλά στην υγεία τους.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρόβλημα αναζήτησης Ελλήνων τουριστών εντοπίζεται στο Πούκε, όπου έχουν παραμείνει τρεις Έληνες διπλωμάτες για τον συντονισμό των ερευνών.

    Το έργο του υπουργείου Εξωτερικών, όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι δυσχερές και οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως από οικείους των τουριστών και ταξιδιωτικά γραφεία. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχουν και Έλληνες που μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές μεμονωμένα, χωρίς να καταγραφούν στις ανακοινώσιμες λίστες των τουριστικών πρακτορείων.

    Στο μεταξύ, το C-130, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, θα βρίσκεται αύριο το βράδυ ή την Πέμπτη το πρωί στο Πουκέ, για να παραλάβει και όσους συμπατριώτες μας επιθυμούν να επιστρέψουν.

    Το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εξωτερικών έχει δεχθεί 305 τηλεφωνήματα. Όσοι θέλουν να μάθουν πληροφορίες για ταξιδιώτες στις πληγείσες περιοχές, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210- 36 81 212, 210- 36 81 730 και 210- 36 81 350. Επίσης, ανάλογο τηλεφωνικό κέντρο έχει δημιουργήσει και το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση (00 66 26 43 52 62 και 00 66 26 43 50 00).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη δίνη του ολέθρου

    Επιστροφή από τον εφιάλτη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 December 2004 - 21:52:50 UTC