Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα κόντρα για τον προϋπολογισμό
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή – Μίλερ
  • [03] Μια ανάσα από τις εκλογές
  • [04] Αυξημένο κατά 2,8% το αγροτικό εισόδημα φέτος
  • [05] Βομβιστική επίθεση στη Στοκχόλμη
  • [06] Το μικρότερο βρέφος του κόσμου
  • [07] Κορυφαία η Εθνική
  • [08] Εννιάχρονος "έσβησε" στο διάλειμμα
  • [09] Επίσημο ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για Γκέκα
  • [10] Παρέμβαση ΣτΕ για τις τιμές των φαρμάκων
  • [11] Στη Βουλή η Ιστορία της Δημοκρατίας
  • [12] Κοντά στην Παιανία ο Βούτερ
  • [13] Παραλίγο καρέ νικών στο ULEB Cup
  • [14] Επιστροφή στις νίκες για Μπάρτσα

    [01] Οικονομία

    Αποκαλύψεις για σκάνδαλα Νέα κόντρα για τον προϋπολογισμό

    21/12/2004 6:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 8:09:45 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται, για τέταρτη ημέρα στη Βουλή, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2005, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης, με την ομιλία του Πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία. Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή δήλωση του πρώτου, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι η χώρα έχει υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης, λόγω της δημοσιονομικής απογραφής, και έκανε λόγο για ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Απαντώντας σε έντονο ύφος, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει την πρόταση του Καρόλου Παπούλια για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν όντως θεωρεί την Κυβέρνηση καταστροφική. Επίσης, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε σκάνδαλο, το οποίο ανακαλύφθηκε σε νοσοκομείο της Ρόδου, όπου επί δυο χρόνια εμφανίζονται εικονικές εισαγωγές ασθενών, διπλάσιες από όσες μπορούσε να εξυπηρετήσει το νοσοκομείο.

    Αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες

    Επίσης, ο κ .Κακλαμάνης παρουσίασε έγγραφο με υπογραφή του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης, Σωκράτη Κοσμίδη, που ευνοούσε την προνομιακή εισαγωγή, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, φαρμάκων.

    Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε, ότι με τον πρώτο αυτό προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας θα αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, αλλά και θα γίνουν προσπάθειες για αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Υγείας με τη δημιουργία εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, εντός του 2005 θα πληρωθούν περίπου 6000 θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 400 θα αφορούν θέσεις στο ΕΚΑΒ, οι 3.100 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι 1.000 θέσεις εποχιακού προσωπικού για επείγουσες ανάγκες. Ακόμη, άλλες 180 θέσεις στον ΟΚΑΝΑ, 340 θέσεις στα ψυχιατρεία, 830 για ψυχική υγεία, και 300 θέσεις ιατρών ΕΣΥ.

    Ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία εφαρμογής του νέου προγράμματος εφημεριών. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι, μετά από τρεις εβδομάδες που λειτουργεί το νέο σύστημα, τα ράντσα "έχουν σχεδόν εξαφανιστεί". Ωστόσο, πρόσθεσε, πως πρέπει να περιμένουμε λίγους μήνες για να σιγουρευτούμε για την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

    Ακόμη, ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε, ότι προχωρά η συνεννόηση με τους Δήμους, ώστε να γίνεται εκεί η θεώρηση των βιβλιαρίων του Δημοσίου και να σταματήσουν οι ουρές στον ΟΠΑΔ, ενώ, όσον αφορά τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, εκτίμησε, ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια.

    Τέλος, για την απορροφητικότητα των κονδυλίων από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, δήλωσε, ότι "ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα δεν έχει εκλείψει, αλλά έχει μειωθεί ".

    Κριτική στην κυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Στο μεταξύ, η κ Βάσω Παπανδρέου τόνισε στην ομιλία της, ότι η "χώρα προχωρά χωρίς πυξίδα" και επιτέθηκε στην Κυβέρνηση γιατί "η δήθεν μάχη κατά της διαπλοκής απειλεί να παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, που απειλείται από μία σκληρή λιτότητα που μόνον η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει να επιβάλει".

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι ο προϋπολογισμός του 2005 δεν έχει κοινωνική στόχευση. Ο ίδιος τόνισε, ότι ο Συνασπισμός πρεσβεύει ένα προϋπολογισμό, που θα έχει στο επίκεντρό του την εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής και της οικονομικής ανάπτυξης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Φιλόδοξος και κρίσιμος" ο προϋπολογισμός

    [02] Πολιτική

    Αποχαιρετιστήρια συνάντηση στο Μαξίμου Συνάντηση Καραμανλή Μίλερ

    21/12/2004 8:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, συζήτησαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρεσβευτής, επανέλαβε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αρνήθηκε όμως να προβλέψει αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία, ή λύση πριν από τις 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. " Πριν από καιρό σταμάτησα να μιλάω για ημερομηνίες. Είναι επικίνδυνο να μιλάς για ημερομηνίες. Όλοι θα θέλαμε να δούμε μια λύση, όσο το δυνατόν είναι πρακτικά συντομότερο " ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν υπογράμμισε ότι το σχέδιο υπάρχει και θα πρέπει οι δυο πλευρές να συζητήσουν τις ανησυχίες τους για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος.

    [03] Κόσμος

    Η Ουκρανία Μια ανάσα από τις εκλογές

    21/12/2004 8:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην τελική ευθεία για την επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς μόνο πέντε μέρες μας χωρίζουν από τη διεξαγωγή τους. Έντονη στις εκλογές θα είναι η παρουσία των διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι από 5000, που ήταν στο δεύτερο γύρο τώρα θα ξεπερνούν τις 12.000. Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ήδη μέχρι σήμερα 12.184 ξένοι παρατηρητές έχουν καταγραφεί για την αποστολή τους στις εκλογές. Παρατηρητές αποστέλλουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως και πολλές ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς, αλλά και η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Χωρών (ΚΑΚ), την οποία απαρτίζουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

    Έμμεση στήριξη από Μπαλκενέντε

    Από την πλευρά του, ο νέος επικεφαλής Επιτροπής, Γιάροσλαβ Νταβιντόβιτς, διαβεβαίωσε, ότι καταβάλλονται "εξαιρετικές προσπάθειες" για να αποφευχθεί η επανάληψη της νοθείας που διαπιστώθηκε στις προηγούμενες εκλογές.

    Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση δια στόματος του Ολλανδού πρωθυπουργού, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε διαμήνυσε, ότι διατηρεί "ουδέτερη" στάση , αλλά θέλει αυτές οι εκλογές να είναι "ελεύθερες και έντιμες".

    Ωστόσο, ο κ Μπαλκενέντε παρείχε εμμέσως πλην σαφώς στήριξη στον υποψήφιο της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιουστσένκο εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα εκλεγεί ο υποψήφιος που έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη στους κόλπους του ουκρανικού λαού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ντιμπέιτ Γιανούκοβιτς-Γιουστσένκο

    [04] Οικονομία

    Έκθεση της Eurostat Αυξημένο κατά 2,8% το αγροτικό εισόδημα φέτος

    21/12/2004 8:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 8:54:42 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σημαντικά αυξημένο θα είναι φέτος το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat θα εμφανίσει άνοδο κατά 2,8% σε σχέση με το 2003, έναντι ανόδου 0,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "15". Σε ανακοίνωση του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, επεσήμανε ότι το αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί φέτος, παρά τη δυσμενή συγκυρία που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο και οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και στην υπερπαραγωγή καθώς και στα μεγάλα αποθέματα των τελευταίων ετών.

    [05] Κόσμος

    Στο πολωνικό προξενείο Βομβιστική επίθεση στη Στοκχόλμη

    21/12/2004 8:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον του πολωνικού προξενείου στη Στοκχόλμη πραγματοποίησαν άγνωστοι διαμαρτυρόμενοι για τη στρατιωτική παρουσία της Πολωνίας στο Ιράκ. Από τις βόμβες προκλήθηκε μικρής έκτασης φωτιά, η οποία έσβησε γρήγορα, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όπως διαβεβαίωσε η Αστυνομία. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ καμιά επίσημη δήλωση δεν έχει γίνει ούτε από το πολωνικό προξενείο.

    [06] Παράξενα

    Ζύγιζε μόλις 243,8 γραμμάρια Το μικρότερο βρέφος του κόσμου

    21/12/2004 8:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: AΠΕ

    Με το που ήρθε στη ζωή, κατάφερε να μπει στο Βιβλίο Γκίνες! Ο λόγος για τη Ρουμάισα Ραχμάν, η οποία, όταν γεννήθηκε το Σεπτέμβριο είχε βάρος μόλις 243,8 γραμμάρια και το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου! Σήμερα ζυγίζει 1.190 γραμμάρια και το πιθανότερο είναι, πως θα ζήσει μια φυσιολογική ζωή, παρέα με τη δίδυμη αδελφή της, Χίμπα, που ζύγιζε 567 γραμμάρια όταν γεννήθηκε. Οι πανευτυχείς γονείς, που κατάγονται από το Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, θα περάσουν τα Χριστούγεννα μόνο με τη Χίμπα, καθώς η Ρουμάισα αναμένεται να πάρει εξιτήριο τον Ιανουάριο.

    Απολύτως υγιή τα κοριτσάκια

    Η Ρουμάισα, που το όνομά της σημαίνει "άσπρη σαν το γάλα" και η δίδυμη αδελφή της Χίμπα, που σημαίνει "δώρο θεού", γεννήθηκαν με καισαρική τομή την 26η εβδομάδα της κύησης, όταν η 23χρονη μητέρα τους παρουσίασε προ-εκλαμψία.

    Τα δύο κοριτσάκια δεν αντιμετωπίζουν σήμερα κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς οι γιατροί της πανεπιστημιακής κλινικής Λογιόλα του Σικάγο που τις παρακολουθούν, διόρθωσαν με λέιζερ τα προβλήματα όρασης που παρουσίασαν, φαινόμενο σύνηθες σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού.

    Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, το προηγούμενο ρεκόρ βρέφους με το μικρότερο βάρος κατά τη γέννησή του κατείχε μια 15χρονη σήμερα Αμερικανίδα, η οποία, όταν γεννήθηκε ζύγιζε 280 γραμμάρια, 36,85 περισσότερα από τη Ρουμάισα.

    [07] Αθλητισμός

    Κορυφαία η Εθνική

    21/12/2004 9:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 11:05:02 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Εθνική Ελλάδας Ποδοσφαίρου ήταν και στα βραβεία του ΠΣΑΤ, αυτή που έκλεψε την παράσταση. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης ανακηρύχτηκε η κορυφαία ομάδα για το 2004, ενώ καλύτερος προπονητής αναδείχτηκε ο τεχνικός του θριάμβου Ότο Ρεχάγκε. Καλύτερος Έλληνας παίκτης ο αρχηγός, Θοδωρής Ζαγοράκης, ενώ στις Γυναίκες πρώτη αναδείχτηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης του βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 469 μέλη του ΠΣΑΤ, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Το «παρών» έδωσε πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας, ανάμεσα στους οποίους η Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος και ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.

    Όλα τα βραβεία

    ΑΝΔΡΕΣ

    1. Θοδωρής Ζαγοράκης (Ποδόσφαιρο-1.285), 2. Δημοσθένης Ταμπάκος (Γυμναστική-1.279), 3. Πύρρος Δήμας (Αρση Βαρών-939).

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    1. Αθανασία Τσουμελέκα (Στίβος-1.529), 2. Αιμιλία Τσουλφά-Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοϊα 1.487), 3. Φανή Χαλκιά (Στίβος-1.422).

    ΟΜΑΔΕΣ

    1. Εθνική Ποδοσφαίρου Ανδρών (2.279), 2. Εθνική Υδατοσφαίρισης Γυναικών (1.441), 3. Εθνική Υδατοσφαίρισης Ανδρών (835).

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

    1.Οτο Ρεχάγκελ (ποδόσφαιρο-1.214), 2. Κούλης Ιωσηφίδης (υδατοσφαίριση-308), 3. Γιώργος Παναγιωτόπουλος (στίβος-149),

    ΑΘΛΗΤΕΣ-ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

    1. Χαράλαμπος Ταϊγανίδης (κολύμβηση-1.385), 2. Ανθή Καραγιάννη (στίβος-1.120), 3. Χρήστος Ταμπαξής (κολύμβηση-996).

    Ειδικά έπαθλα

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός των κορυφαίων, ο ΠΣΑΤ βράβευσε επίσης τους:

    - Πύρρο Δήμα (Έπαθλο Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους)

    - ΑΟ Αστέρα Καισαριανής 2004 (Επαθλο Κοινωνικής προσφοράς)

    - Ανδρέα Σταύρου (Επαθλο Ευ αγωνίζεσθαι)

    - Βάσω Καραντάσιου (συνδυάζει πρωταθλητισμό και επιστήμες)

    - Βασιλική Αγγελοπούλου (ανερχόμενο ταλέντο του ελληνικού αθλητισμού).

    - Μανώλη Μαυρομμάτη και Δημήτρη Κωνσταντάρα (οι πρώτοι αθλητικοί συντάκτες που εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινοβούλιο, αντίστοιχα)

    - Οικογένεια Δεσκουλίδη (για την πολυετή προσφορά όλων των μελών της στον αθλητισμό)

    - Αγη Κασούμη (ρεκόρ συμμετοχών σε 6 Ολυμπιακούς Αγώνες, συνδυάζοντας την οικογένεια με τον υψηλό αθλητισμό)

    - Πορτογάλους και Έλληνες φιλάθλους (για την άψογη συμπεριφορά τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου)

    - Ντάε Σουνγκ Μουν, Κορεάτη Ολυμπιονίκη του ταεκβοντό, και στον Ελληνα συναθλητή του, Αλέξανδρο Νικολαϊδη (για το φίλαθλο πνεύμα που επέδειξαν στον τελικό αγώνα της κατηγορίας των +80 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες).

    - Πολύβιος Κόσσυβας, ο άνθρωπος που βοήθησε τον Βραζιλιάνο μαραθωνοδρόμο, Βαντερλέι Ντε Λίμα, όταν ο τελευταίος δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    O ΠΣΑΤ τιμά τους κορυφαίους του 2004

    [08] Κοινωνία

    Συγκλονισμένη η κοινωνία του Αιγίου Εννιάχρονος "έσβησε" στο διάλειμμα

    21/12/2004 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη του Αιγίου, από τον αιφνίδιο θάνατο ενός εννιάχρονου μαθητή του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Ο Χρήστος Κριτάκης, έπαιζε στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όταν έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε λιπόθυμος. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των δασκάλων του, ο μικρός δεν κατάφερε να ανακτήσει τις αισθήσεις του και λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του 9χρονου θα προσδιοριστούν με νεκροψία νεκροτομή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Ρίου, όπου έχει μεταφερθεί η σωρός του. Οι γιατροί πάντως, εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό ο θάνατος του να οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο.

    [09] Αθλητισμός

    Επίσημο ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για Γκέκα

    21/12/2004 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόνο ο ΠΑΟΚ έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στην Καλλιθέα για τον Φάνη Γκέκα. Αυτό διεμήνυσε η ΠΑΕ, με επίσημη ανακοίνωση της, βάζοντας έτσι τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά το θέμα της μεταγραφής του Έλληνα επιθετικού. Ο Γκέκας, εδώ και καιρό αποτελεί στόχο πολλών μεγάλων ομάδων της Ελλάδας και μάλιστα το όνομα του έπαιζε έντονα για τον Παναθηναϊκό. το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης : "Εκτός από την επίσημη πρόταση που είχαμε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κανένας άλλος σύλλογος έχει εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για τον παίκτη. Επομένως, ότι αναγράφηκε στον Τύπο, διαψεύδεται κατηγορηματικά".

    [10] Υγεία

    Ακυρώθηκαν δύο δελτία τιμών φαρμάκων του 2001 Παρέμβαση ΣτΕ για τις τιμές των φαρμάκων

    21/12/2004 9:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 9:48:35 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Την απόφασή της με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο τρόπος καθορισμού με κριτήρια της ανώτατης τιμής φαρμάκων, έδωσε στη δημοσιότητα η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με το ΣτΕ ο τρόπος καθορισμού της ανώτατης τιμής των φαρμάκων προσκρούει στο άρθρο 5 του Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία της οικονομικής δραστηριότητας. Τα κριτήριά του δηλαδή οδηγούν σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής ή εμπορίας. Με την απόφαση ακυρώθηκαν δύο δελτία τιμών φαρμάκων του 2001 με τα οποία καθορίστηκαν από την 1η - 1 - 2002 οι ανώτατες τιμές 61 φαρμάκων. Υπενθυμίζουμε, ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

    [11] Πολιτική

    Στη Βουλή έκθεση για τα ελληνικά συντάγματα Στη Βουλή η Ιστορία της Δημοκρατίας

    21/12/2004 10:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έκθεση "30 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975. Τα ελληνικά Συντάγματα από τον Ρήγα έως σήμερα" εγκαινίασε το απόγευμα στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός και εκπρόσωποι των κομμάτων. Φόρο τιμής στην εδραίωση της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την έκθεση η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το 2005 και αποτελείται από συνταγματικά κείμενα, διάφορα έγγραφα, αντικείμενα, όπως οι πέννες με τις οποίες υπεγράφη το Σύνταγμα του 1975, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό , ενώ ιδιαίτερης αξίας είναι το "Χειρόγραφο των Κυθήρων" του Ρήγα Φεραίου με χρονολογία εκτύπωσης το 1797 στην Βιέννη. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, τα περισσότερα εκθέματα ανήκουν στην Βιβλιοθήκη της Βουλής, ενώ ένα μέρος τους προέρχεται από ιδιωτικές εκθέσεις.

    "Φόρος τιμής στην εδραίωση της Δημοκρατίας"

    Η Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι κινητήριος μοχλός του Συντάγματος του 1975 είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η αναγωγή σε πρόσωπα δεν είναι προσωπολατρία.

    "Με το Σύνταγμα αυτό, η χώρα ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την ευρωπαϊκή αντίληψη για το δημοκρατικό πολίτευμα, συνέδεσε τον φιλελευθερισμό με το κοινωνικό κράτος και υιοθέτησε τον κοινοβουλευτισμό, αποδίδοντας, ταυτόχρονα, αρχικά, αυξημένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", ανέφερε επισημαίνοντας παράλληλα, τη συνταγματική διορατικότητα του συνταγματικού νομοθέτη του 1975, ο οποίος με ειδική διάταξη έδινε την δυνατότητα παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στην τότε ΕΟΚ , κάτι που δεν προβλεπόταν σε άλλα ευρωπαϊκά Συντάγματα

    "Αυτή η διορατικότητα οφείλεται στην εμμονή και την σταθερή άποψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ευρωκεντρικό προσανατολισμό του Συντάγματος", πρόσθεσε.

    Η Πρόεδρος της Βουλής, ξενάγησε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους άλλους επισήμους στα εκθέματα στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα ιστορικά Συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης (Επιδαύρου, Άστρους και Τροιζήνας), το Σύνταγμα του 1844 με το οποίο καθιερώθηκε η Συνταγματική Μοναρχία, του 1864 με το οποίο καθιερώθηκε η Βασιλευομένη Δημοκρατία, του 1911 με το οποίο διευρύνθηκε η αστική Δημοκρατία, του 1927, του 1952 με το οποίο για πρώτη φορά οι ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, και του 1975.

    [12] Αθλητισμός

    Κοντά στην Παιανία ο Βούτερ

    21/12/2004 10:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης του Παναθηναϊκού θα πρέπει να θεωρείται ο Νόρντιν Βούτερ, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Ολλανδός αλλά και οι μάνατζερ του. Ο μέσος σε δηλώσεις του στον Ολλανδικό Τύπο, επιβεβαίωσε τις φήμες περί ένταξης του στους "πράσινους" χαρακτηρίζοντας το μάλιστα το τέλειο βήμα για την καριέρα του αφού θα ξανααγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι διαπραγματεύσεις των Πρωταθλητών με την Ανόρθωση στην οποία αγωνίζεται, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και η συμφωνία μοιάζει σίγουρη. Την συμφωνία αυτή ανέφερε και ένας εκ των μάνατζερ του ποδοσφαιριστή, Χακίμ Σλίμανι λέγοντας πως ο παίκτης έχει έρθει σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό για συμβόλαιο 1,5 χρόνου με προοπτική ανανέωσης για δύο έτη ακόμα.

    [13] Αθλητισμός

    Παραλίγο καρέ νικών στο ULEB Cup

    21/12/2004 10:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2004 11:08:16 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τρεις νίκες και μία ήττα ήταν ο σημερινός απολογισμός των ελληνικών μας ομάδων στο ULEB Cup Μπάσκετ. Συγκεκριμένα ο Άρης πέτυχε μεγάλη εκτός έδρας επί της Τουρκ Τέλεκομ με 78-87 στην Τουρκία, πετυχαίνοντας έτσι την Πέμπτη νίκη του. Εύκολο βράδυ πέρασε και ο ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας, ο οποίος επικράτησε της γαλλικής Γκραβελίν με 104-82 και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση. Το Μαρούσι αν και δυσκολεύτηκε επικράτησε της κροατικής, Ζαντάρ με 78-72 και έκανε σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Δεύτερη συνεχόμενη ήτα υπέστη ο Μακεδονικός και μάλιστα εντός έδρας από την γερμανική Μπάμπεργκ στο κλειστό της Κοζάνης με 83-87. Στον ελληνικό εμφύλιο για τη FEL η Ολύμπια Λάρισας επικράτησε του Ηρακλή με 68-63 και πέτυχε τη δεύτερη ευρωπαϊκή νίκη του. Την έκτη του ήττα στη FEL, με 74-65, υπέστη απόψε ο Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδα από τη Μπράουνσβαϊγκ στη Γερμανία για την 9η ημέρα του Β΄ ομίλου και ουσιαστικά αποχαιρέτησε την υπόθεση-πρόκριση στην επόμενη φάση.

    [14] Αθλητισμός

    Επιστροφή στις νίκες για Μπάρτσα

    21/12/2004 11:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το παιχνίδι με τη Βαλένθια ήταν τελικά μία παρένθεση για την Μπαρτσελόνα, αφού σήμερα για την 17η αγωνιστική του Ισπανικού Πρωταθλήματος, επικράτησε, έστω και δύσκολα της Λεβάντε με 2-1. Αυτή ήταν η 8η εντός έδρας νίκη των "μπλαουγκράνα" σε 9 παιχνίδια στο Καμπ Νου. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 28ο λεπτό με τον Ντέκο για να ισοφαρίσει η Λεβάντε στο 60΄ με τον Γιοφρέ. Τελικά το νικητήριο τέρμα σημείωσε ο Σαμιουέλ Ετό τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη του ενενηνταλέπτου.

    Οι υπόλοιποι αγώνες

    Μπαρτσελόνα-Λεβάντε 2-1

    Μπέτις-Ατλέτικο Μαδρίτης

    Αλμπαθέτε-Βιγιαρεάλ 22/12

    Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μαγιόρκα 22/12

    Λα Κορούνια-Σαραγόσα 22/12

    Χετάφε-Σανταντέρ 22/12

    Μάλαγα-Ρεάλ Σοσιεδάδ 22/12

    Οσασούνα-Νουμάνθια 22/12

    Ρεάλ Μαδρίτης-Σεβίλη 22/12

    Βαλένθια-Εσπανιόλ 22/12


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 December 2004 - 21:52:30 UTC