Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σωματοφύλακας η βιταμίνη C
  • [02] Συμπαράσταση Αλαβάνου σε απολυμένες
  • [03] Επιπλέον μοριοδότηση συμβασιούχων
  • [04] Τσιγγάνικη "ταρίφα"
  • [05] Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΠΓΔΜ
  • [06] Ο έρως χρόνια δεν κοιτά και ...το Νόμπελ κατακτά
  • [07] Μακάβρια ενέδρα στη Μοσούλη
  • [08] Αιματηρή επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού
  • [09] Όχι σε έκτακτα μέτρα για το έλλειμμα
  • [10] Στις 20 Φεβρουαρίου εκλογές στα κατεχόμενα
  • [11] "Έφυγε" η χορογράφος Ζουζού Νικολούδη
  • [12] Μπορούν την πρόκριση

    [01] Υγεία

    "Ασπίδα" κατά της παιδικής λευχαιμίας Σωματοφύλακας η βιταμίνη C

    17/12/2004 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: Reuters

    "Ένα πορτοκάλι ή μια μπανάνα σχεδόν κάθε μέρα, την παιδική λευχαιμία κάνουν πέρα", φαίνεται να καταδεικνύει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Η Δρ Μέριλυν Κβαν και η ερευνητική της ομάδα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν, ότι τα παιδιά, που τρώνε πορτοκάλια και μπανάνες ή πίνουν χυμό πορτοκαλιού τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας πριν από την ηλικία των 2 ετών, εμφάνισαν αξιοσημείωτα λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από λευχαιμία στα 14 τους χρόνια. Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει, ότι οι ιδιότητες της βιταμίνης C αλλά και η διατροφή, που ακολουθεί κάθε άνθρωπος, μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου (προστάτη, πνευμόνων, στήθους, ορθοκολίτιδας). Ωστόσο, τα θετικά τους αποτελέσματα δεν έχουν πλήρως διαπιστωθεί στα παιδιά κάτω των 15 ετών, που "απειλούνται" περισσότερο από λευχαιμία, παρά από άλλες μορφές καρκίνου.

    Τι έδειξε η έρευνα

    Διερευνώντας αυτό το πεδίο, η επιστημονική ομάδα της δόκτορος Κβαν ρώτησε τις μητέρες 328 παιδιών, που έπασχαν από λευχαιμία, καθώς επίσης και μητέρες ίδιου αριθμού υγιών παιδιών σχετικά με το είδος της διατροφής των παιδιών τους πριν από τα 2 τους χρόνια.

    Όλα τα παιδιά είχαν περίπου το ίδιο βάρος κατά τη γέννησή τους. Μάλιστα, οι μητέρες και των δύο ομάδων παιδιών, τα είχαν θηλάσει για περίπου ίδιο χρονικό διάστημα.

    Μέσα από τις απαντήσεις τους διαφάνηκε, ότι τα παιδιά, που έτρωγαν πορτοκάλια ή μπανάνες 4 έως 6 φορές την εβδομάδα, είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία πριν από την ηλικία των 14, σε αντίθεση με τα παιδιά, των οποίων η διατροφή δεν ήταν πλούσια στα συγκεκριμένα φρούτα.

    Αντίστοιχα, τα παιδιά, που έπιναν χυμό πορτοκαλιού 4 έως 6 φορές εβδομαδιαίως, εμφάνισαν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να υποφέρουν από λευχαιμία, λίγο πριν από την εφηβεία τους.

    Καπνιστά κρέατα και εγκυμοσύνη

    Η Δρ Κβαν σημείωσε, ότι τα καπνιστά κρέατα, όπως τα χοτντογκ, περιέχουν ουσίες, που μπορούν να αποτελούν καρκινογόνα απειλή για το στομάχι. Το συμπέρασμά της στηρίζει και εργαστηριακή έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση τέτοιων ειδών κρεάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξήσει του κινδύνους ανάπτυξης εγκεφαλικών όγκων στα βρέφη.

    Το σημαντικότερο, ίσως, πόρισμα της έρευνας, έγκειται στο γεγονός, ότι η κατανάλωση αυτού του είδους κρεάτων δεν επέδρασε θετικά στην εμφάνιση λευχαιμίας.

    Σύμφωνα με τη Δόκτορα Κβαν, αυτό συνέβη, γιατί η βιταμίνη C, σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες, που περιέχονται στα πορτοκάλια και τις μπανάνες, προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις επιβλαβείς επιδράσεις του καπνιστού κρέατος

    Πάντως, η ίδια επεσήμανε την ανάγκη διεξαγωγής μεγαλύτερης έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η βιταμίνη C προστατεύει τον άνθρωπο και από άλλες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης και αν άλλες τροφές, όπως τα λαχανικά, μπορούν με τη σειρά τους να αποτρέπουν την ανάπτυξη της παιδικής λευχαιμίας.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση με πρώην εργαζόμενες στη Σίσερ Πάλκο Συμπαράσταση Αλαβάνου σε απολυμένες

    17/12/2004 1:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2004 2:07:37 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Βάναυση χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης έναντι των απολυμένων εργατριών της Σίσερ Πάλκο, οι οποίες "παραμονές Χριστουγέννων δεν παίρνουν ούτε καν το επίδομα του ταμείου ανεργίας", ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Μετά τη συνάντησή του με τις απολυμένες της εταιρίας, ο κ. Αλαβάνος τόνισε, πως μαζί με αντιπροσωπεία των απολυμένων της Σίσερ Πάλκο, αλλά και παρεμφερών επιχειρήσεων, θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Παρότι κράτησε επιφυλάξεις ως προς το τελικό κείμενο, εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς, όπως είπε, "ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν συμπίπτει και με την διευθέτηση θεμάτων, που άπτονται των ελληνοτουρκικών προβλημάτων". Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε στα γραφεία του ΣΥΝ με τον Νομάρχη Δωδεκανήσου, Φ. Χατζηδιάκο, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων των νησιών και τόνισε, ότι ο ΣΥΝ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες σε Βουλή και Ευρωβουλή, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων προς όφελος των κατοίκων και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.

    [03] Κοινωνία

    Προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου Επιπλέον μοριοδότηση συμβασιούχων

    17/12/2004 1:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους του δημοσίου που δεν καλύπτονται από το Προεδρικό Διάταγμα για τις μονιμοποιήσεις προβλέπει το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Οι συμβασιούχοι που συμπληρώνουν αθροιστικά 24 μήνες υπηρεσίας λαμβάνουν επιπλέον μόρια 50% όταν είναι υποψήφιοι σε διαγωνισμούς για θέσεις της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας σε οποιοδήποτε φορέα. Επίσης ρυθμίζει το θέμα των επιλαχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1998, καθώς καθιερώνει ως κριτήριο στις προσλήψεις με μόρια και την προφορική συνέντευξη, ενώ από κυλιόμενους πίνακες που θα ανανεώνονται ανά 9 μήνες μπορεί να προσλαμβάνεται προσωπικό, προκειμένου να επιταχύνονται διαδικασίες και να μη χρειάζεται κάθε φορά νέος διαγωνισμός για συγκεκριμένες ειδικότητες. Στο μεταξύ, με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών εφιστάται η προσοχή των φορέων, προκειμένου τα υπηρεσιακά συμβούλια να ολοκληρώσουν ταχύτατα τις αποφάσεις του για το ποιοι συμβασιούχοι μονιμοποιούνται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα. Η προθεσμία της 19ης Δεκεμβρίου μπορεί να παραταθεί για 10 έως 15 ημέρες το αργότερο και οι φορείς που δεν θα ανταποκριθούν απειλούνται με ποινικές ευθύνες.

    [04] Παράξενα

    Λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης τους Τσιγγάνικη "ταρίφα"

    17/12/2004 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    "Πήγαινέ με, όπου θέλω, ταξιτζή", θα μπορούν να τραγουδούν οι 20.000 τσιγγάνοι σε λίγο καιρό στην πόλη Ρομάν της ανατολικής Ρουμανίας. Τοπικός επιχειρηματίας σχεδιάζει να συστήσει υπηρεσία ταξί μόνο για αυτούς, καθώς ανακάλυψε, ότι κανένας "ταρίφας" δεν προσφέρεται να τους εξυπηρετήσει. Όπως τονίζει ο Αουρέλ Μολοντόβαν, που είναι ήδη ιδιοκτήτης εταιρείας ταξί, οι ταξιτζήδες δεν παίρνουν κούρσα με τσιγγάνους, γιατί φοβούνται, ότι θα τους δημιουργήσουν προβλήματα ή θα τους ξεγελάσουν και δε θα πληρώσουν τη διαδρομή. Αντίθετα, ο ίδιος θα προσλάβει οδηγούς, που ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν από τους πελάτες τους και πώς να τους αντιμετωπίσουν. Η "τολμηρή" απόφασή του έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των τοπικών, πολιτικών φορέων, οι οποίοι θεωρούν, ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει διακρίσεις στην πόλη και απειλούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο κ. Μολοντόβαν πάντως δεν πτοείται από τις επικρίσεις της κοινής γνώμης, δηλώνοντας ότι οι τσιγγάνοι "θα προτιμούσαν να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα ταξί, παρά να περιμένουν μέσα στο κρύο".

    [05] Κόσμος

    Στην κυβέρνηση Μπούτσκοφσκι Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΠΓΔΜ

    17/12/2004 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με 71 βουλευτές υπέρ και 25 κατά, το κυβερνητικό σχήμα του Βλάντα Μπούτσκοφσκι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής της ΠΓΔΜ. Ο 42χρονος πρωθυπουργός υποσχέθηκε, ότι η κυβέρνηση θα εργασθεί για να ξεπεράσει η χώρα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και έθεσε ως προτεραιότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε, πως μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησής του, το φθινόπωρο του 2006, η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Τις εξαγγελίες του κ. Μπούτσκοφσκι αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για γενικόλογες υποσχέσεις, χωρίς προγραμματισμό. Σημειώνεται, πως η ΠΓΔΜ οδηγήθηκε στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που αποτελείται από τέσσερις αντιπροέδρους και 15 υπουργούς, μετά την παραίτηση, τον προηγούμενο μήνα, της κυβέρνησης του Χάρι Κόστοφ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμφωνία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

    Παραιτήθηκε ο Κόστοφ

    [06] Παράξενα

    Νεαρή παντρεύευται "πάλαι" ποτέ Νομπελίστα Ο έρως χρόνια δεν κοιτά και ...το Νόμπελ κατακτά

    17/12/2004 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Λένε ότι ο άνθρωπος έχει τρεις ηλικίες: αυτή που νιώθει, αυτή που δείχνει και αυτή, που αναγράφεται στην ταυτότητά του. Στην περίπτωση του Κινέζου, Τσενγκ Νινγκ Γιανγκ, δόκτορα και Νομπελίστα στη Φυσική, η ταυτότητά του αναγράφει 82 χρόνων. Από εμφάνιση, τόσο φαίνεται, αλλά για το πόσων ετών νιώθει, το μότο του είναι:"Αλοίμονο στους νέους"! Παρά το ύψιστο βραβείο, που έλαβε στην επαγγελματική του καριέρα το 1957, ο κ. Γιανγκ δεν άντεχε το κενό, που άφησε ο θάνατος της αγαπημένης του γυναίκας στον προσωπικό του τομέα τον προηγούμενο χρόνο. Αποφάσισε, λοιπόν, ότι προλαβαίνει να καμαρώνει με μια άλλη γυναίκα το Νόμπελ του. Ο διάσημος φυσικός, γνωστός στην πατρίδα του ως Γιανγκ Ζενίνγκ, δεν πτοήθηκε από την αρκετά προχωρημένη του ηλικία και έκανε πρόταση γάμου στην 28χρονη φοιτήτρια, Ουόνγκ Φαν, με την οποία γνωρίζονταν από το 1995. Ο επιφανής επιστήμονας (με κωδικό "αγέρωχη καρδιά"), ποτέ δεν περίμενε, ότι η κατά 54 χρόνια νεότερή του Φαν θα δεχόταν να "ανέβει" μαζί του τα σκαλιά της εκκλησίας. Στο άκουσμα των νέων, ο υπερήλικος καθηγητής δεν έκρυψε τη χαρά του, χαρακτηρίζοντας τη μέλλουσα σύζυγό του ως "το τελευταίο δώρο του Θεού" προς αυτόν, λίγο πριν από τη δύση της ζωής του.

    Μάννα εξ ουρανού

    Αφού ξεπεράστηκε οποιαδήποτε πιθανότητα να μείνει άγαλμα μετά το "ναι" της αγαπημένης του, τα ερωτευμένα πιτσουνάκια αποφάσισαν να τελέσουν τη γαμήλια τελετή μέσα στον Ιανουάριο.

    Μολονότι η νύφη δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί επαγγελματικά, το ζευγάρι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα έξοδα του γάμου, καθώς ο γαμπρός είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τσινγουά. Ο Δρ Γιανγκ φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα "Πρωινή του Πεκίνου", ότι η μέλλουσα κα. Γιανγκ "γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά και είναι όμορφη".

    Η επιλογή της νύφης δεν ήταν δύσκολη. Όπως ανέφερε μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τσινγουά, ο επώνυμος φυσικός "διαθέτει μεγάλη ενέργεια και πολύ νεανική προσωπικότητα. Εγώ και οι φίλοι μου τού στείλαμε τις καλύτερες ευχές μας μέσω Διαδικτύου. Έχει προσφέρει τόσα πολλά στην επιστήμη και όλοι τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπο του".

    Το μόνο, που έχουμε να ευχηθούμε είναι .."βίον ανθόσπαρτον και καλούς απογόνους".

    [07] Ιράκ

    Τέσσερις νεκροί Μακάβρια ενέδρα στη Μοσούλη

    17/12/2004 3:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σκηνές ωμής βίας εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Μοσούλη. Αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, που φαίνεται ότι ήταν ξένοι και τον Ιρακινό οδηγό τους. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, οι άγνωστοι επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο ενώ κινούταν και στη συνέχεια το πυρπόλησαν. Το μακάβριο έργο των ανταρτών, όμως, δεν σταμάτησε εδώ. Αφού κράτησαν ως όμηρο, για μικρό χρονικό διάστημα, έναν από τους επιβαίνοντες, τον αποκεφάλισαν και πέταξαν το κεφάλι του στο δρόμο. Μάρτυρες ανέφεραν, ότι ένας από τους άνδρες φαίνεται να είναι Τούρκος και δύο άλλοι έμοιαζαν με Ευρωπαίους, περίπου 20 με 30 ετών, ενώ το τέταρτο πτώμα, που είχε εν μέρει απανθρακωθεί, μάλλον ανήκει σε Άραβα. Τα θύματα είχαν διαβατήρια, αλλά οι αντάρτες τα πέταξαν μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητο. Ο αμερικανικός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι ήταν οι δράστες και τα κίνητρά τους.

    [08] Μ. Ανατολή

    Πέντε νεκροί, 22 τραυματίες ο απολογισμός Αιματηρή επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού

    17/12/2004 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Στο θάνατο πέντε Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 22 οδήγησε σημερινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, στον προσφυγικό κατακλυσμό Χαν Γιούνις. Αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και γιατροί, που έσπευσαν στην περιοχή έκαναν λόγο για κατεδάφιση σπιτιών προσφύγων από τις ισραηλινές δυνάμεις, χωρίς όμως να δώσουν λεπτομέρειες για τον αριθμό των κατεδαφισθέντων κατοικιών. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο εικοσάχρονοι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, ενώ λίγο πριν από αυτούς έπεφτε νεκρός από τα ισραηλινά πυρά 24χρονος μαχητής των ταξιαρχιών Αμπού Ριτς. Οι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ένας εκ των οποίων ανήκε επίσης στη δύναμη της Αμπού Ριτς, σκοτώθηκαν το πρωί, όταν ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ μέσα στον καταυλισμό. Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αναμένεται να επισκεφθεί την Ραμάλα, προκειμένου να παραστεί σε συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία.

    Επίσκεψη Μπλερ στη Γάζα

    Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα γνωστοποίησε σήμερα την πρόθεση του κ Τόνι Μπλερ να επισκεφθεί την Ραμάλα στις 22 Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες επερχόμενης διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθούν θέματα, που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η διάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στο τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου του ερχόμενου έτους, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    "Ο κ Μπλερ θα πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στη Ραμάλα την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου και θα έχει συνομιλίες με παλαιστίνιους ηγέτες μεταξύ των οποίων τον Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι" ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Η επίσκεψη αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2001, όταν και είχε βρεθεί στη Γάζα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ.

    [09] Οικονομία

    "Οι Κασσάνδρες αποπροσανατολίζουν" Όχι σε έκτακτα μέτρα για το έλλειμμα

    17/12/2004 4:55:00 μμ

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις γνωστές Κασσάνδρες της αντιπολίτευσης που ευθύνονται για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, συνεχίζεται, παραμονή της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2005, σχολίασε το υπουργείο Οικονομίας με αφορμή δημοσιεύματα για λήψη έκτακτων μέτρων με στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Η κυβέρνηση θα ασκήσει την πολιτική της ήπιας προσαρμογής χωρίς τη λήψη εκτάκτων μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων "που δημιούργησαν οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του συμφώνου σταθερότητας, μπορεί να κάνει σύσταση όχι, όμως, να επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα.

    [10] Κόσμος

    Στις 20 Φεβρουαρίου εκλογές στα κατεχόμενα

    17/12/2004 6:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η 20η Φεβρουαρίου 2005 ορίστηκε ως ημερομηνία διενέργειας γενικών εκλογών στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, μετά από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς. "Οι εκλογές θα διενεργηθούν στις 20 Φεβρουαρίου", ανέφερε ο Ντενκτάς ύστερα από μία συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην εθνοσυνέλευση των Τουρκοκυπρίων. Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα μετά την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    [11] Πολιτισμός

    "Έφυγε" η χορογράφος Ζουζού Νικολούδη

    17/12/2004 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: AΠΕ

    Η χορογράφος Ζουζού Νικολούδη έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή, σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στον καλλιτεχνικό χώρο. Το "τελευταίο αντίο" στη "μεγάλη κυρία" του χορού θα πουν συγγενείς και φίλοι στην κηδεία της, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 14:00, στο Α΄Νεκροταφείο, με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.

    Η ζωή και το έργο της

    Η Ζουζού Νικολούδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917 και από νωρίς εκδήλωσε την αγάπη της για τη μουσική και την τέχνη του χορού. Σπούδασε πιάνο κοντά στην Τζίνα Μπαχάουερ, καθώς επίσης χορό και χορογραφία με δασκάλα την Κούλα Πράτσικα. Επί σαράντα χρόνια δίδαξε τα μυστικά της τέχνης της στη σχολή της Κούλα Πράτσικα, ενώ έδωσε σεμινάρια χορογραφίας στην Αμερική, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

    Ενώ ξεκίνησε ως χορεύτρια σύγχρονου χορού, στην πορεία το όνομά της ταυτίστηκε με το αρχαίο δράμα (χορογραφία και σκηνοθεσία).

    Η ίδια θεωρούσε, ότι ο χορός αντικαθιστά το λόγο και πως ο δημιουργός είναι ελεύθερος να παρέμβει στους μύθους, με βάση την προσωπική του ματιά.

    Το 1966 ίδρυσε την ομάδα "Χορικά-Λόγος, Κίνηση, Μουσική", που στόχευε στην έρευνα σχετικά με το χορό του αρχαίου δράματος.

    Πραγματοποίησε σπουδαίες συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Σκηνή της Έλσας Βεργή, τη Λυρική Σκηνή, αλλά και την Όπερα της Πράγας.

    Για αρκετά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

    [12] Αθλητισμός

    Μπορούν την πρόκριση

    17/12/2004 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2004 7:44:06 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αντίπαλους στα μέτρα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού επιφύλασσε η κλήρωση για το Κύπελλο UEFA που έγινε σήμερα στη Νιόν της Ελβετίας. Οι "πράσινοι" θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το Φεβρουάριο την Ισπανική Σεβίλλη που βρισκόταν στον όμιλο της ΑΕΚ, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" θα τεθούν αντιμέτωποι με την Γαλλική Σοσό, η οποία απέκλεισε τον Πανιώνιο. Οι πρώτοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τις 16-17 Φεβρουαρίου και οι επαναληπτικοί 22-23 του ίδιου μήνα. Σίγουρα ο ΠΑΟ έχει πιο δύσκολο έργο απέναντι στους Ισπανούς που όμως όπως έδειξαν και στο παιχνίδι με την Ένωση, δεν είναι και ανίκητοι, αντιθέτως μάλιστα άνετα κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις αυξομειώσεις που παρουσιάζoyn στην απόδοσή τους. Αντιθέτως οι "κόκκινοι" θα έχουν πιο εύκολο έργο απέναντι στους Γάλλους, που δεν αποτελούν και το όνομα φόβητρο. Αν περάσουν στην επόμενη φάση ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει κάποια από τις Πάρμα ή Στουγκάρδη, ενώ ο Ολυμπιακός μία από τις Χέρενφεν ή Νιουκάστλ.

    Ικανοποιημένος ο Μπάγεβιτς

    Ο Ολυμπιακός στάθηκε αρκετά τυχερός, καθώς κληρώθηκε να αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας (όπως και όλες οι ομάδες που αποκλείστηκαν από το Champions League) την Σοσό. Οι Γάλλοι, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φόβητρο, προκρίθηκαν από τον όμιλο του Πανιωνίου με τρεις νίκες, η σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν στη Λισαβόνα επί της Σπόρτινγκ με 1-0.

    Εφόσον ο Ολυμπιακός δείξει το καλό του πρόσωπο και εκμεταλλευτεί τον παράγοντα που λέγεται γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης", έχει τις δυνατότητες να βάλει τα θεμέλια πρόκρισης ενόψει του επαναληπτικού και να προκριθεί στους "16". Εκεί θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Χέρενφεν-Νιουκάστλ, με τους Άγγλους να θεωρούνται από τα φαβορί, ακόμη και για την κατάκτηση του τροπαίου.

    Ωστόσο, με τη μέχρι τώρα παρουσία τους, οι "ανθρακωρύχοι" δεν έχουν πείσει ότι μπορούν να αποκλείσουν εύκολα τον Ολυμπιακό. Άρα, σε κάθε περίπτωση οι "ερυθρόλευκοι" ατενίζουν με αισιοδοξία την συνέχεια τους στην διοργάνωση.

    Αναφερόμενος στην κλήρωση, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρότι φειδωλός στις δηλώσεις, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την κλήρωση.

    "Η κλήρωση είναι καλή, όμως θέλω πρώτα να πω ότι άσχημες ομάδες δεν υπάρχουν. Η Σοσο είναι μία καλή ομάδα, που την είδαμε χθες με τον Πανιώνιο. Υπήρχαν καλύτερες ομάδες και είναι θετικό ότι τις αποφύγαμε. Έχω ξαναπεί ότι τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Άλλωστε, στο Champions League αντιμετωπίσαμε πιο δυνατές ομάδες. Το πρώτο παιχνίδι θα είναι και το καθοριστικό" είπε χαρακτηριστικά ο Μπάγεβιτς ενώ αναφερόμενος στις απουσίες των Ανατολάκη και Σούρερ στον πρώτο αγώνα λόγω τιμωρίας (κίτρινες κάρτες) πρόσθεσε: "Έχουμε παίκτες για να καλύψουν το κενό του Σούρερ και του Ανατολάκη, αφού οι Βάλλας και Κωστούλας έχουν παίξει στο Champions League. Θα περιμένουμε τα δύο παιχνίδια και μετά θα δούμε για τον επόμενο αντίπαλο".

    Ως μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε τους αγώνες με τον Ολυμπιακό, ο αθλητικός διευθυντής της Σοσό, Μπερνάρ Ζενγκινί: "Ο Ολυμπιακός είναι μία μεγάλη ομάδα με σπουδαίους παίκτες, όπως ο Ριβάλντο. Η κλήρωση μοιάζει λίγο με όσα ζήσαμε πέρυσι, όταν αντιμετωπίσαμε την Ντόρμουντ και την Ιντερ. Χθες πήραμε μία πρώτη γεύση από το ελληνικό ποδόσφαιρο στον αγώνα με τον Πανιώνιο. Σίγουρα δεν είμαστε το φαβορί και δεν θα είναι εύκολες οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό".

    Δύσκολα αλλά μπορεί να περάσει

    Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό, η κληρωτίδα δεν του έκανε απόλυτα το κέφι, καθώς στον δρόμο για την επόμενη φάση θα βρει την Σεβίλη. Οι Ισπανοί εντυπωσιάζουν με το ποιοτικό ποδόσφαιρο που παίζουν, κυρίως στην Primera Division, όμως είναι μία ομάδα, η οποία "παίζεται'. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι "πράσινοι" βρεθούν σε καλή ημέρα στους δύο αγώνες, έχουν τη δυνατότητα να προκριθούν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Σεβίλη προκρίθηκε από τον όμιλο της ΑΕΚ με δύο νίκες και μία ισοπαλία, ενώ στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν" επικράτησαν της Ένωσης με 3-2, χάρη σε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό.

    Πιο δύσκολη ακόμα είναι η συνέχεια, με τον Παναθηναϊκός να πρέπει να ξεπεράσει το "εμπόδιο" της Πάρμα ή της Στουτγκάρδης, με τους Γερμανούς να είναι το φαβορί για την πρόκριση στους "16" του θεσμού.

    Αναφερόμενος στην κλήρωση, ο προπονητής των "πρασίνων", Ζντένεκ Σκάζνι, δήλωσε: "Τα παιχνίδια με την Σεβίλια είναι ακόμη μακριά. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που αγωνίζεται σε ένα πολύ προηγμένο πρωτάθλημα. Έχουμε ακόμη χρόνο μπροστά μας για να ασχοληθούμε με αυτά τα παιχνίδια".

    Τα υπόλοιπα ζευγάρια

    Από τα υπόλοιπα ζευγάρια, ευνοημένη πρέπει να θεωρείται η Βαλένθια, η οποία θα αντιμετωπίσει την Στεάουα Βουκουρεστίου, ενώ η Λιλ του Στάθη Ταυλαρίδη θα δοκιμάσει τις δυνατότητες της με την Βασιλεία, ο Αγιαξ θα παίξει με την Οσέρ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Μπενφίκα του Τάκη Φύσσα και η Σάλκε με τους Ουκρανούς της Σαχτορ Ντόνιετσκ.

    1. Γκράτσερ (Αυστρία)-Μίντλεσμπρο (Αγγλία) 2. Χέρενφεν (Ολλανδία)-Νιουκάστλ (Αγγλία) 3. Βασιλεία (Ελβετία)-Λιλ (Γαλλία) 4. Πάρμα (Ιταλία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία) 5. Σπόρτινγκ Λισαβώνας (Πορτογαλία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) 6. Αλεμάνια Ααχεν (Γερμανία)-Αλκμάαρ (Ολλανδία) 7. Αούστρια Βιέννης (Ελβετία)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 8. Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία/Μαυροβούνιο)-Ντνίπρο (Ουκρανία) 9. Βαλένθια (Ισπανία)-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 10. Αγιαξ (Ολλανδία)-Οσέρ (Γαλλία) 11. ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία) 12. Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Σαραγόσα (Ισπανία) 13. Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Σεβίλη (Ισπανία) 14. Σαχτόρ Ντόνιετσκ (Ουκρανία)-Σάλκε (Γερμανία) 15. Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)-Σοσό (Γαλλία) 16. Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

    ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16» (οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου και οι επαναληπτικοί στις 16-17 Μαρτίου):

    Νικητής 1 - Νικητής 5 Νικητής 13 - Νικητής 4 Νικητής 9 - Νικητής 16 Νικητής 3 - Νικητής 10 Νικητής 15 - Νικητής 2 Νικητής 14 - Νικητής 6 Νικητής 8 - Νικητής 11 Νικητής 7 - Νικητής 10


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 December 2004 - 17:51:53 UTC