Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις ήττες στην FEL πάλι!
  • [02] Υπέγραψε ο Νεμπεγλέρας
  • [03] Απελευθέρωση ομήρου Θρίλερ ομηρείας
  • [04] Σεισμική δόνηση στις νήσους Κέιμαν
  • [05] Εκτέλεση βουδιστή στην Ταϊλάνδη
  • [06] Αιματηρή επιχείρηση στην Αϊτή
  • [07] Σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο στην Ινδία
  • [08] Αποκαλύπτει έγγραφο του αμερικανικού ναυτικού Συστηματικά τα
  • [09] Έπιασε τους 5.000 πόντους ο Ζέρμπιακ
  • [10] Νεκρός Τούρκος όμηρος
  • [11] Κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών Απειλεί την Ιαπωνία η Β Κορέα

    [01] Αθλητισμός

    Τρεις ήττες στην FEL πάλι!

    15/12/2004 12:14:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την έκτη της ήττα σε επτά αναμετρήσεις υπέστη απόψε η Ολύμπια Λάρισας στη FEL. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή ηττήθηκαν με 83-79 από την Αγία Πετρούπολη στο κλειστό της Νεάπολης για την 8η αγωνιστική του τέταρτου Ομίλου έχοντας μία ακόμη φορά κορυφαίο τον Φράνκο Νάκιτς. Ασφαλώς η Ολύμπια δεν κυνηγά κάτι στην FEL, έτσι ο στόχος που ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο επετεύχθη. Η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης πρωτοπόρος και με μόνο νίκες σίγουρα ήταν ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος, αλλά παρόλα αυτά οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή το "πάλεψαν" μέχρι το τέλος και έχασαν τελικά στις λεπτομέρειες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως περίπου 20 δεύτερα πριν την λήξη με μπροστάρη τον Νάκιτς η Ολύμπια κατάφερε να μειώσει στον πόντο αλλά η εμπειρία του αντιπάλου ήταν εκείνη που του έδωσε και την νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 23-21, 44-44, 59-65, 79-83 ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Παπαβασιλείου 2, Καράτζιος 2, Λιάκος, Λάππας 10 (1), Γκραντ 10 (1), Κακλαμάνος 7 (1), Μπένερμαν 19 (4), Νάκιτς 18 (2), Χαρισμίδης, Παπακώστας, Γιόνσεν 11 ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Κότα 10, Ιβάνοφ 5 (1), ΜακΚάρτι 17 (1), Ζίμπιροφ, Ντερελένκο 16, Μπλούτενταλ 19 (3), Ασκράμπιτς 16 (1), Σέπελεφ

    Ήττα και στην διαφορά

    Την πέμπτη του ήττα σε οχτώ αναμετρήσεις στη FEL γνώρισε απόψε ο Ιωνικός ΝΦ. Η ομάδα της Αμαλιάδας ηττήθηκε με 93-82 από τη Ντιζόν στη Γαλλία για τον δεύτερο Όμιλο και παράλληλα έχασε τη διαφορά των 10 πόντων με την οποία είχε επικρατήσει στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τη νίκη της Άζοβμας επί της πρωτοπόρου Ναχάρια μειώνονται πλέον οι πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση. Φριχτά παράπονα εξέφρασε ο Γιώργος Ζευγώλης για τη διαιτησία, για τρίτο συνεχόμενο αγώνα στην Ευρώπη, ενώ εκνευρισμός δημιουργήθηκε σε όλους τους παίκτες και τα μέλη του τεχνικού τιμ από τη συμπεριφορά του αντίπαλου πάγκου.

    Τα δεκάλεπτα: 22-15, 43-32, 64-50, 93-82 ΝΤΙΖΟΝ: Μικούντ 12 (3), Πλατό 2, Μπάρετ 33 (4), Μάντιτ 19 (5), Στεπάνσκι 12, Ντοντ 9, Σανίτσιτς 2, Σιμονέτ 4 ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Μπράντλεϊ 10, Ουάσιγκτον 13 (1), Γιαννουζάκος 8 (1), Νικολαϊδης 14 (3), Ζιφά, Μοσχοβίτης 7, Κουτρούλιας, Χάφναρ 17 (4), Πασχάλης 2, Νίκιλα 11

    Έκτη ήττα για Ηρακλή

    Ο Ηρακλής ολοκλήρωσε την ελληνική αποψινή πανωλεθρία με την έκτη του ήττα σε οκτώ αγώνες και μάλιστα με το βαρύ 71-51, από την Ρασίνγκ Παρί. Από την γενικά κακή εμφάνιση του "Γηραιού" ξεχώρισε και πάλι ο Τζάστιν Χάμιλτον που σημείωσε 17 πόντους, από εκεί και έπειτα όμως κανείς δεν βοήθησε όσο αναμενόταν και έτσι οι 20 πόντοι διαφοράς ήρθαν μάλλον φυσιολογικά.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 25-11, 37-24, 59-39, 71-51 Ρασίγκ Παρί: Φίλιπς 12, Χάρισον 16, Μπουζιάν 8, Τιτσινά, Κοροζίν, Λινεχάν 11, Πέριτσα 5, Ράντονιτς 3, Σάμνικ 8, Βεμπόμπ 7, Μάρκο 2. Ηρακλής: Χάμιλτον 17, Μιλόσεβιτς 1, Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 4, Μπράιαντ 2, Ταπούτος 2, Αποστολίδης 2, Σφέικος, Παπαϊωακείμ 7, Δέδας 8, Χένιακ 6, Κούβελας

    [02] Αθλητισμός

    Υπέγραψε ο Νεμπεγλέρας

    15/12/2004 12:19:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τη φανέλα του Αρη για τα επόμενα δύομιση χρόνια συμφώνησε να φοράει ο Κώστας Νεμπεγλέρας. Ο ποδοσφαιριστής βρέθηκε απόψε στα γραφεία της "κίτρινης" ΠΑΕ, οπότε και κατέληξε στη σχετική συμφωνία με τους διοικούντες την ομάδα. Ο Νεμπεγλέρας ήταν γνωστό εδώ και μερικές ημέρες πως ήταν πολύ κοντά στην ομάδα και απέμενε η τυπική επιβεβαίωση της συμφωνίας, που ήρθε σήμερα μετά την συνάντηση του εκπροσώπου του παίκτη με τους διοικούντες την ΠΑΕ.

    [03] Κοινωνία

    Απελευθέρωση ομήρου Θρίλερ ομηρείας

    15/12/2004 7:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2004 11:34:04 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Ελεύθερος αφέθηκε ένας άνδρας ηλικιώμενος, από τους ενόπλους, οι οποίοι πραγματοποιούν πειρατεία από τις 6 το πρωί σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο Γέρακα. Οι δράστες κρατούν ομήρους 24 επιβάτες. Ο οδηγός του λεωφορείου, ο εισπράκτορας και μία γυναίκα επιβάτης κατάφεραν να διαφύγουν από το λεωφορείο την ώρα που εκδηλώθηκε η ένοπλη πειρατεία. Μάλιστα, φεύγοντας ο οδηγός πήρε και τα κλειδιά του λεωφορείου. Οι διαπραγματεύσεις της αστυνομίας με τους δράστες, συνεχίζονται, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες πιθανότατα είναι Ρώσοι, οι οποίοι ζητούν να πάει οδηγός στο σημείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό τη χώρα τους. Η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Λ. Μαραθώνος έχει διακοπεί, ενώ όσοι κινούνται στην Αττική Οδό δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εξόδους 14 και 15. Από την πρώτη στιγμή τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν το θρίλερ της ομηρείας.

    Συσκέψεις στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    Κατέθεσε ο οδηγός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αττικής Χρυσόστομος Μητσός, στο αστυνομικό τμήμα του Γέρακα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός οδηγήθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται το λεωφορείο, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή του Γέρακα, καθώς και με τον Πρόεδρο των Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα, ο οποίος προσφέρθηκε να λάβει μέρος στις "διαπραγματεύσεις". Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι οι δράστες είναι Αλβανοί .

    Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος του Γέρακα, το λεωφορείο ξεκίνησε από την Ραφήνα στις 5:15 με προορισμό την Αθήνα. Περίπου στις 5:50 το πρωί, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ακούστηκαν πυροβολισμοί και το λεωφορείο σταμάτησε.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του οδηγού διέφυγε για να μην τον χρησιμοποιήσουν οι δράστες.

    Οι δράστες επιβιβάστηκαν στο Πικέρμι και όταν έφθασαν στον Γέρακα στο ύψος του Mon Repo πυροβόλησαν μία φορά στον αέρα.

    Στον τόπο που βρίσκεται το υπό κατάληψη λεωφορείο είναι και αρμόδιοι αξιωματικοί και ειδικός διαπραγματευτής.

    Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης γίνονται συσκέψεις. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη. Ο κ. Καραμανλής έδωσε αμέσως εντολές για τον καλύτερο δυνατό χειρισμό του θέματος και στόχο να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των επιβατών του, ενώ δια των στενών συνεργατών του έδωσε εντολή να είναι επί ποδός όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών στην περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξουν σχετικές διαπραγματεύσεις.

    Εισαγγελέας στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας προκειμένου να εποπτεύσει των ενεργειών που γίνονται για την αντιμετώπιση της πειρατείας του λεωφορείου.

    Αυτοκίνητο της Αντιτρομοκρατικής έχει κλείσει κάθετα την άνοδο της Λεωφόρου Μαραθώνος, για να μην υπάρχει η οπτική επαφή από πλευράς όσων έχουν συγκεντρωθεί στη Λεωφόρο Μαραθώνος για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ομηρείας.

    Η κατάθεση του οδηγού

    Ο οδηγός του λεωφορείου Χρυσόστομος Μήτσου 33 ετών, ο οποίος εκτελούσε την πρώτη βάρδια της ημέρας, κατέθεσε ότι οι δύο δράστες εισήλθαν στο λεωφορείο στη στάση Πικερμίου από την πίσω πόρτα. Οι δύο άνδρες κάθισαν στα τελευταία καθίσματα, ο εισπράκτορας Ηλίας Βοϊβόντας τους έκοψε εισιτήριο και μάλιστα τους αναγνώρισε, όπως ανέφερε στον οδηγό, καθώς οι ίδιοι είχαν επιβιβαστεί στο συγκεκριμένο λεωφορείο της συγκεκριμένης διαδρομής και άλλες φορές. Όταν ξεκίνησε το λεωφορείο, ένας από τους δύο δράστες πυροβόλησε τον ουρανό του λεωφορείου. Ο οδηγός νόμιζε ότι έσκασε λάστιχο ή ότι υπήρξε πρόβλημα στο καλοριφέρ.

    "Άνοιξα αμέσως τις πόρτες του λεωφορείου, πεταχτήκαμε έξω μαζί με τον Ηλία (εισπράκτορας), αλλά εκείνη την ώρα συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι γίνεται μέσα. Είδαμε τον κόσμο να τρέχει προς τα μπροστινά καθίσματα και προς τις θέσεις οδηγού -συνοδηγού και αυτοί οι δυο άρχισαν να πυροβολούν και να φωνάζουν στον κόσμο να κάτσει κάτω. Τράβηξα μια γυναίκα που ήταν κοντά στο κάθισμά μου και την έβγαλα έξω από το λεωφορείο, έφυγαν ακόμα ένα δυο άτομα απ' ότι αντιλήφθηκα και μαζί τους εγώ και ο εισπράκτορας", επεσήμανε ο κ. Μήτσου.

    Σε νεότερη επικοινωνία που είχε η εγκλωβισμένη στο λεωφορείο Στέλλα Ματαρά με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ του ανέφερε ότι η κατάσταση είναι καλή, δεν υπάρχει ψυχολογική πίεση προς τους όμηρους και αισιοδοξεί ότι όλα θα πάνε καλά.

    [04] Κόσμος

    Σεισμική δόνηση στις νήσους Κέιμαν

    15/12/2004 9:04:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Τρίτη τις νήσους Κέιμαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν φαίνεται να προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 35 χλμ. ΝΑ της Τζορτζτάουν, πρωτεύουσας της χώρας της Καραϊβικής, που αποτελεί χρηματοοικονομικό κέντρο οφσόρ εταιριών και η οποία επλήγη από τον τυφώνα Ιβάν το Σεπτέμβριο. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 6:20 τοπική ώρα (01:20 ώρα Ελλάδας). Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, Κάθλιν Γκον, δήλωσε ότι ο πιο πρόσφατος συγκρίσιμου μεγέθους σεισμός στην περιοχή είχε σημειωθεί το 1900. Οι Νήσοι Κέιμαν είχαν πληγεί από σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την 9η Σεπτεμβρίου, που προκάλεσε ζημιές διπλάσιας αξίας από την ετήσια παραγωγή της χώρας.

    [05] Κόσμος

    Εκτέλεση βουδιστή στην Ταϊλάνδη

    15/12/2004 9:13:00 πμ

    Ένας Βουδιστής προύχοντας έπεσε νεκρός την Τετάρτη από τα πυρά αγνώστων, που οι αρχές υποψιάζονται ότι ήταν Ισλαμιστές αυτονομιστές στον μουσουλμανικό νότο της Ταϊλάνδης. Οι αρχές εκφράζουν φόβους πως σύντομα θα υπάρξει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του κύκλου βίας. Ένας οπλοφόρος που επέβαινε στο πίσω μέρος μοτοποδηλάτου εκτέλεσε με τρεις σφαίρες τον 52χρονο επικεφαλής ενός χωριού στην επαρχία Ναραθιουάτ. Ο θάνατος του θύματος ήταν ακαριαίος. Πρόκειται για το τελευταίο θύμα του τέτοιου είδους επιθέσεων που ξεκίνησαν στις 4 Ιανουαρίου και έχουν κοστίσει περίπου 500 ζωές έως σήμερα, στη χώρα.

    [06] Κόσμος

    Αιματηρή επιχείρηση στην Αϊτή

    15/12/2004 9:41:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στρατεύματα της αποστολής του ΟΗΕ με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων μπήκαν δίνοντας μάχη σε μια άναρχη, φτωχή γειτονιά της πρωτεύουσας της Αϊτής την Τρίτη, στην πρώτη τους απόπειρα να θέσουν τέλος στο κύμα δολοφονιών από συμμορίες. Τέσσερις άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός άνδρα της δύναμης του ΟΗΕ, τραυματίσθηκαν. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν επιβεβαίωσε αν αληθεύει η πληροφορία ότι ένα βρέφος βρήκε το θάνατο από αδέσποτη σφαίρα. Η φτωχογειτονιά Σιτ Σολέιγ, όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε μια συμμορία πιστή στον έκπτωτο πρώην πρόεδρο Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ και μια δεύτερη συμμορία που άλλαξε πλευρά.

    Χωρίς τέλος η βία και η εγκληματικότητα

    Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών αθώοι πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Η επιχείρηση σημειώθηκε μία ημέρα αφού η προσωρινή κυβέρνηση κατηγόρησε την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ότι αποτυγχάνει να καταστείλει την κλιμακούμενη βία, η οποία συνεχίζεται από τη στιγμή που ο Αριστίντ αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα την 29η Φεβρουαρίου, μετά από ένοπλη εξέγερση και ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

    Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος στρατιώτες από τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σρι Λάνκα και αστυνομικοί από την Κίνα και την Ιορδανία. Στόχος ήταν να καταληφθούν δύο εγκαταλειμμένα αστυνομικά τμήματα και να αποκατασταθεί μόνιμη παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

    Το έγκλημα και η πολιτική βία συνεχίζουν να ταλανίζουν τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, παρά την παρουσία της αποστολής με εντολή του ΟΗΕ με 6.000 στρατιώτες και αστυνομικούς, υπό διοίκηση της Βραζιλίας.

    [07] Κόσμος

    Σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο στην Ινδία

    15/12/2004 10:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2004 10:28:02 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπερταχεία συγκρούσθηκε την Τετάρτη με αυτοκίνητο στη νότια Ινδία, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να βρουν το θάνατο, μία ημέρα μετά από πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στο βορρά της χώρας. Στέλεχος της εταιρίας σιδηροδρόμων ανέφερε ότι η τελευταία σύγκρουση έλαβε χώρα σε διάβαση στο Μουντιαμπάκαμ, στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου, προσθέτοντας ότι και οι πέντε επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, τύπου τζιπ, σκοτώθηκαν. Την Τρίτη, η σύγκρουση δύο συρμών στο Πουντζάμπ κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 27 επιβατών, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 50.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία

    [08] Ιράκ

    Αποκαλύπτει έγγραφο του αμερικανικού ναυτικού Συστηματικά τα βασανιστήρια στο Ιράκ

    15/12/2004 9:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2004 10:36:58 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συνέχεια στις αποκαλύψεις για τα αποτροπιατικά βασανιστήρια εναντίον Ιρακινών κρατουμένων δίνει έγγραφο του αμερικανικού ναυτικού. Οι περιγραφές για τα βασανιστήρια είναι χαρακτηριστικές. Σε ένα από αυτά, πεζοναύτες διέταξαν τέσσερις εφήβους κρατουμένους για λεηλασίες να γονατίσουν και πυροβόλησαν προς το μέρος τους σα να επρόκειτο να τους εκτελέσουν. Οι ίδιοι δράστες αναφέρεται, ότι κλείδωσαν νεαρούς Ιρακινούς σε εγκαταλειμμένο άρμα μάχης και τους ψέκασαν με πυροσβεστικό υγρό. Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, τον Αύγουστο του 2003 πεζοναύτης άναψε με ένα σπίρτο το υγρό καθαρισμού, που είχε ψεκαστεί στα χέρια κρατουμένου προκαλώντας του εγκαύματα δεύτερου βαθμού. Σε ένα άλλο περιστατικό Αμερικανοί στρατιώτες προκάλεσαν ηλεκτροπληξία σε έναν Ιρακινό τοποθετώντας τα καλώδια ενός μετασχηματιστή στον ώμο του. Τα εν λόγω περιστατικά σημειώθηκαν από το Μάιο του 2003 και 13 από τους συνολικά 24 Αμερικανούς πεζοναύτες, που φέρονται ως δράστες καταδικάστηκαν από στρατοδικεία έως και σε 15 μήνες φυλάκισης.

    "Απόρροια της αμερικανικής πολιτικής"

    Το εν λόγω έγγραφο συντάχθηκε επτά εβδομάδες μετά το σάλο, που προκάλεσαν οι φωτογραφίες με σκηνές βασανισμών από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

    Όπως αναφέρει ο δικηγόρος της Ένωσης, Τζαμίλ Τζάφερ το έγγραφο παρέχει αδιάσειστα στοιχεία, ότι τα βασανιστήρια δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά διαδεδομένη και συστηματική τακτική, "απόρροια της πολιτικής, που είχε υιοθετήσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας".

    Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Πενταγώνου παραδέχτηκε, ότι ορισμένοι στρατιώτες προβαίνουν σε ανάρμοστες συμπεριφορες, υποστηρίζοντας, όμως, ότι πρόκειται περιορισμένες παρεκλίσεις. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι οι Αρχές διεξάγουν έρευνες σε βάθος για να βρουν τους δράστες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα στοιχεία για βασανισμούς κρατουμένων

    [09] Αθλητισμός

    Έπιασε τους 5.000 πόντους ο Ζέρμπιακ

    15/12/2004 10:36:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    To φράγμα των 5000 πόντων έσπασε χθες ο Ζέρμπιακ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς που στον αγώνα με τους Πόρτλαντ Μπλεϊζερς σημείωσε φετινό ρεκόρ με 28 πόντους και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 100-89. Φανερά ικανοποιημένος ο Ζέρμπιακ για αυτή την επιτυχία δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει εδώ αλλά βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά: "Είμαι 6 χρόνια στην ομάδα και έτσι είμαι πολύ χαρούμενος να πετυχαίνω κάτι τέτοιο. Αυτό το ρεκόρ όμως πέρασε και τώρα στοχεύω στα επόμενα" δήλωσε ο τοπ σκόρερ του αγώνα. Σε άλλο παιχνίδι, στο Μιλγουόκι, οι Σακραμέντο Κίνγκς με ένα εύστοχο τρίποντο στην εκπνοή της αναμέτρησης του Κρις Ουέμπερ επικράτησαν με 89-86 των γηπεδούχων. Στους υπόλοιπους αγώνες είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Φιλαδέλφεια-Ντένβερ110-102, Σαρλότ-Νέα Ορλεάνη 94-93 (παράταση) Νιού Τζέρσεϊ-Νέα Υόρκη 79-87, Ατλάντα-Ιντιάνα 97-108 (παράταση), Ντάλας-Γκόλντεν Στέιτ 107-111, Γιούτα-Κλίπερς 93-91, Σιάτλ-Λέικερς 108-93

    [10] Κόσμος

    Νεκρός Τούρκος όμηρος

    15/12/2004 10:34:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τούρκος μηχανικός που είχε απαχθεί από συμμορία στο ανατολικό Αφγανιστάν βρέθηκε την Τετάρτη νεκρός, γεγονός που επιβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Καμπούλ. Ο Εγιούπ Οζέλ είχε πέσει το βράδυ της Τρίτης θύμα απαγωγής μαζί με δύο Αφγανούς -έναν διερμηνέα και έναν οδηγό-στην ανατολική επαρχία Κουνάρ. Οι δύο Αφγανοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο άτυχος μηχανικός εργαζόταν για λογαριασμό εταιρίας δημοσίων έργων. Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο το ποιός βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Πάντως, μέλη των Ταλιμπάν και μία ακόμη ομάδα, η "Χιτζμπ Ι Ισλάμι" δρούν στην περιοχή.

    [11] Κόσμος

    Κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών Απειλεί την Ιαπωνία η Β Κορέα

    15/12/2004 11:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2004 11:52:24 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΒΒC

    Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Βόρειας Κορέας και Ιαπωνίας. Η κυβέρνηση της Β Κορέας απείλησε την Τετάρτη, ότι θα εκλάβει ως "κήρυξη πολέμου" τις όποιες οικονομικές κυρώσεις από πλευράς Ιαπωνίας και δεσμεύτηκε να αντιδράσει άμεσα σε κάθε τέτοια περίπτωση. Η διαμάχη ανάμεσα στις δυο χώρες ήταν ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Πιονγκγιάνγκ επέστρεψε στο Τόκιο τα οστά μιας γυναίκας την η οποία φερόταν να ήταν ιαπωνικής καταγωγής και να είχε απαχθεί από τη Β Κορέα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Τεστ DNA, που πραγματοποιήθηκαν, δεν επιβεβαίωσαν την υπηκοότητα της γυναίκας δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την κρίση.

    Ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί

    Η γυναίκα είχε απαχθεί, όπως παραδέχεται και η Πιονγκγιανγκ το 1977 και σύμφωνα με τις αρχές της τελευταίας αυτοκτόνησε το 1984. Ωστόσο, οι γονείς της πιστεύουν, ότι είναι ζωντανή και κρατείται επειδή γνωρίζει πάρα πολλά για τη μυστική αστυνομία της Β Κορέας.

    Στο μεταξύ, η Ιαπωνία σταμάτησε, ήδη, το πρόγραμμα παροχής διατροφικής βοήθειας στη γειτονική της χώρα.

    Από την πλευρά της, η Β Κορέα κατηγορεί την Ιαπωνία, ότι διαστρέβλωσε εσκεμμένα τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

    Η Πιονγκγιανγκ προειδοποιεί, ότι, αν οι οικονομικές κυρώσεις συνεχίσουν θα αντιδράσει αποτελεσματικά έναντι της Ιαπωνίας σα να της έχει κηρυχθεί πόλεμος. Επίσης απειλεί να μη συμμετάσχει στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν η Ιαπωνία επιμείνει σε αυτή την τακτική.

    Ωστόσο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνικίρο Κοϊζούμι χαρακτηρίζει τις απειλές της Β Κορέας μέρος της πολιτικής στρατηγικής της χώρας και τόνισε, ότι η Ιαπωνία πρέπει να διερευνήσει προσεκτικά τα κίνητρα της γείτονος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 December 2004 - 9:54:57 UTC