Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον 31 νεκροί Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία
  • [02] Με ένα σκίτσο Ταλαντούχος νεαρός "κατατροπώνει" κλέφτη
  • [03] Για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι μαρτύριο Αντέχετε το βάρος των
  • [04] Ικανοποιημένο από την πρεμιέρα το υπουργείο Υγείας Αποτελεσματικές οι
  • [05] Δεν νομιμοποιεί την ευθανασία Γαλλικός νόμος για το δικαίωμα στο θάνατο
  • [06] Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου Στη Μόσχα ο Ιρακινός πρωθυπουργός
  • [07] Ικανοποίηση στον Άρη
  • [08] Συνάντηση Καραμανλή με Μεϊμαράκη και Σταύρου Συνεδρίασαν οι τομεάρχες
  • [09] Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης "Όχι" σε επαναληπτικές εκλογές
  • [10] Πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία Πρόωρα στις κάλπες οι Πορτογάλοι
  • [11] Τέλος ο Σινιόρι από τον Ηρακλή
  • [12] Τρεις αγώνες εκτός ο Χέντρι
  • [13] "Η ώρα της αλήθειας" για την ελληνική οικονομία Στη Βουλή η έκθεση της
  • [14] ULEB: Δύο νίκες, μία ήττα

    [01] Κόσμος

    Τουλάχιστον 31 νεκροί Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία

    30/11/2004 7:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2004 7:44:56 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μοιραίο τέλος είχε η διαδικασία προσγείωσης ενός αεροσκάφους με 153 επιβάτες στο αεροδρόμιο Σόλο, στην περιοχή Ιάβα της Ινδονησίας. Το αεροπλάνο της τοπικής εταιρίας "Lion Air" ξέφυγε από το αεροδιάδρομο και, κατά μακάβρια σύμπτωση, κατέληξε σε παρακείμενο νεκροταφείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 επιβάτες. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των νεκρών είναι και ένας βουλευτής της χώρας. Η άτρακτος καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο, πολλοί επιβάτες γλίτωσαν με τραυματισμούς και διακομίστηκαν σε πέντε νοσοκομεία της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, το δυστύχημα συνέβη εντελώς ξαφνικά: "ήμουν έτοιμος να λύσω τη ζώνη ασφαλείας, όταν τα φώτα του αεροπλάνου έσβησαν και βγήκαμε από τον διάδρομο προσγείωσης", δήλωσε ένας εκ των επιβατών. Οι πρώτες ενδείξεις αποδίδουν το συμβάν στην καταρρακτώδη βροχή, που έπεφτε εκείνη την ώρα στην περιοχή και την περιορισμένη ορατότητα.

    [02] Παράξενα

    Με ένα σκίτσο Ταλαντούχος νεαρός "κατατροπώνει" κλέφτη

    30/11/2004 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν είχε φανταστεί ο 11χρονος μαθητής Fabian Aigner, πως το αγαπημένο του χόμπι θα βοηθούσε τις αυστριακές αρχές να συλλάβουν έναν 42χρονο κλέφτη! Όλα ξεκίνησαν, όταν ο νεαρός, κάτοικος της πόλης Οberturm, στο Salzburg της Αυστρίας, χρειάστηκε να επιστρέψει στο σχολείο, μετά το μάθημα, για να πάρει ένα φανάρι ποδηλάτου, που είχε ξεχάσει στην αίθουσα διδασκαλίας. Το βλέμμα του, ωστόσο, "καρφώθηκε" σε έναν άγνωστο, τον οποίο εντόπισε να περιφέρεται ύποπτα γύρω από το σχολικό συγκρότημα. Αμέσως λειτούργησε το μυαλό και η παρατηρητικότητά του και, δίχως να χάσει χρόνο, ειδοποίησε την αστυνομία. Σε λιγότερο από μία ώρα το "μακρύ χέρι του νόμου" κατάφερε, χάρη σε ένα σκίτσο, που είχε ετοιμάσει ο μαθητής, να εντοπίσει τον ύποπτο στα περίχωρα της πόλης Braunau.

    Έπιανε το χέρι του

    "Ο Fabian σχεδίασε όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά του άνδρα. Η προσπάθειά του ήταν εξαιρετική, αν αναλογιστεί κανείς, ότι ελάχιστα πρόλαβε να δει το πρόσωπό του", δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, κ. Hannes Moser.

    Ιδιαίτερα περήφανη για τον γιο της δήλωσε η μητέρα του Fabian, κ. Bertha Aigner. "Δε θα έλεγα, ότι διαθέτει καλλιτεχνικές ικανότητες, ωστόσο, όταν σχεδιάζει είναι αρκετά ακριβής. Ο Fabian έχει "ανήσυχο πνεύμα" και μαθαίνει γρήγορα. Ενδιαφέρεται για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του", ανέφερε η κ. Aigner.

    Τις τελευταίες ημέρες, έχει αυξηθεί η δημοτικότητα του νεαρού μαθητή στο σχολείο του. Ο ίδιος, ωστόσο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, παραμένει αρκετά "προσγειωμένος" και μετριοπαθής.

    "Δεν αισθάνομαι σαν ήρωας. Έκανα, απλώς, το καθήκον μου", είναι το σχόλιό του.

    Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν, προς το παρόν, φήμες, που θέλουν τον Fabian να συνεργάζεται στο εξής με τις τοπικές αρχές, στο τμήμα αναγνώρισης υπόπτων!

    [03] Ζωής ...σΤάσεις

    Για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι μαρτύριο Αντέχετε το βάρος των Χριστουγέννων;

    30/11/2004 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αν νομίζετε ότι όλοι πιστεύουν στη μαγεία των Χριστουγέννων, στη λαμπερή όψη τους και το λυτρωτικό μήνυμα τους στις ψυχές των ανθρώπων.κάνετε λάθος και μάλιστα μεγάλο. Την ώρα που κάποιοι τρελαίνονται να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, βάζουν φωτιά στην κουζίνα τους, φτιάχνοντας μετά μανίας κουραμπιέδες και μελαμακάρονα, συνωστίζονται στα μαγαζιά για να αγοράσουν δώρα..κάποιοι άλλοι πέφτουν σε χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη. Βυθίζονται σε σκέψεις, που μπορεί να έχουν περάσει και από το δικό σας μυαλό

    Μας βομβαρδίζουν με τελειότητα

    Οι γιορτές, έτσι όπως αυτές "περνούν" καθημερινά μέσα από τα ΜΜΕ δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

    Όπου και αν γυρίσουμε το μάτι μας στην TV και κυρίως στα διαφημιστικά σποτάκια βλέπουμε οικογένειες, χάρμα οφθαλμών.μαμάδες κουκλάρες, μπαμπάδες στιλάτους έτοιμους να ξοδέψουν πολλά Ευρώ για να πάρουν το τρενάκι του κανακάρη και την μπάρμπι της μικρής πριγκίπισσας.

    Όσο για τα μικράμοντελάκια με προτίμηση τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια .

    Η τελειότητα που παρελαύνει σε όλο της το μεγαλείο από τους δέκτες μας κάνει κάποιους να βυθίζονται σε κατάθλιψη, μήπως και σας;

    Τα ερωτήματα που βάζουμε στον εαυτό μας πολλά και βασανίζουν το μυαλουδάκι μας, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα.

    "Γιατί να μην μπαίνω σ αυτό το εφαρμοστό φόρεμα; γιατί να μην αντέχει η τσέπη μου ένα ταξίδι, γιατί δεν μπορώ να πάρω του μικρού το τηλεκατευθυνόμενο που τόσο θέλει;"

    Δεν είναι όμως μόνο ο βομβαρδισμός της τελειότητας που μας βυθίζει σε σκέψεις.

    Στις γιορτές δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται μόνοι

    Θυμούνται ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, ότι δεν έχουν φίλο/η, ή τα τελευταία Χριστούγεννα που έκαναν όλοι μαζί στο σπίτι πριν ο μπαμπάς και η μαμά χωρίσουν .

    Η λύτρωση βρίσκεται στο μυαλό μας

    Το σύνδρομο της χριστουγεννιάτικης κατάθλιψης που ορισμένες φορές οδηγεί κάποιους ανθρώπους και στην απόγνωση (τάσεις αυτοκτονίας, αλκόολ, ναρκωτικά) έχει λύση.

    Και η λύση βρίσκεται στα χέρια μας, ή καλύτερα στο μυαλό μας.

    1. Ας είμαστε ρεαλιστές . Ωραία όσα μας λένε οι διαφημιστές στην τηλεόραση.αλλά μπορώ να χάσω δέκα κιλά από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα; Ακόμα και αν μπορούσα να το κάνω πόσο καλό θα ήταν αυτό για την υγεία μου;

    2. Καταπολεμήστε τη νοσταλγία. Δεν ωφελεί σε τίποτα να σκέφτεστε τι κάνατε πέρσι, σκεφτείτε το σήμερα και επενδύστε στο αύριο.

    3. Δείτε με ρεαλισμό τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Σκεφτείτε, ποιος πραγματικά χρειάζεται ένα δώρο; Δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε αν δεν μπορείτε να προσφέρετε κάτι σε όλους Αποταμιεύστε για τα χριστουγεννιάτικα δώρα από την αρχή του χρόνου.

    4. Το αλκοόλ δεν είναι αληθινή λύση αλλά προσωρινή διέξοδος στα όποια προβλήματα 5. Αν παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, με το άγχος των Χριστουγέννων καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο για βοήθεια.

    [04] Κοινωνία

    Ικανοποιημένο από την πρεμιέρα το υπουργείο Υγείας Αποτελεσματικές οι νέες εφημερίες

    30/11/2004 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πολλά άδεια κρεβάτια, αλλά και ράντζα άφησε πίσω της η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης. Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης διευκρίνισε, πως ουσιαστικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος εφημεριών θα υπάρξουν μετά από 15 ημέρες και τα πρώτα συμπεράσματα θα διεξαχθούν σε ένα μήνα. Αν και 335 κρεβάτια παρέμεναν σήμερα κενά και οι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν γρήγορα, παρουσιάστηκαν φαινόμενα κακού συντονισμού, συνωστισμού και ράντζων. Την ίδια ώρα, γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να αντιδρούν και απαντούν με νέες απεργίες στις 10 και 17 Δεκεμβρίου.

    Σε ένα μήνα τα συμπεράσματα

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε και η δεύτερη μέρα εφαρμογής του νέου συστήματος εφημεριών.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, τον "Ευαγγελισμό", τα εξωτερικά ιατρεία δέχθηκαν 1.050 ασθενείς, ενώ στην 24ωρη εφημερία δέχονταν περισσότερους από 1.600. Τα ράντζα που εγκαταστάθηκαν ανήλθαν σε 61, ενώ πρώτα έφταναν τα 100.

    Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η χθεσινή μέρα δεν είναι ενδεικτική και τα πρώτα συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά από ένα μήνα. Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης εξήγησε, ότι υπήρξαν και λάθη, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην κακή συνεργασία του ΕΚΑΒ με το νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", που είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν από λάθος έξι ράντζα στο νοσοκομείο.

    Πάντως, προβληματισμός επικράτησε για το νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου οι εισαγωγές ασθενών ήταν περισσότερες απ ότι συνήθως. Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ελπίδα "να οφείλεται σε κακό συντονισμό και όχι σε άλλους λόγους", ενώ, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν πελατειακές σχέσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών σημείωσε, ότι "είναι και αυτό κάτι που θα πρέπει να δούμε στην πορεία".

    Τέλος, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε, πως, παρά τις αντιδράσεις και την έλλειψη προσωπικού, τελικά γιατροί και νοσηλευτές θα συνεργαστούν προς όφελος του πολίτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση για τις νέες εφημερίες

    [05] Κόσμος

    Δεν νομιμοποιεί την ευθανασία Γαλλικός νόμος για το δικαίωμα στο θάνατο

    30/11/2004 8:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σχεδόν ομόφωνα, με 548 ψήφους υπέρ και τρεις απουσίες, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου για το "δικαίωμα στο θάνατο" ανίατων ασθενών, το οποίο, όμως, δεν νομιμοποιεί την ευθανασία. Το νομοσχέδιο εισήγαγε ο υπουργός Υγείας, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, ο οποίος διευκρίνισε, πως θα πρέπει να αποσαφηνισθεί η ιατρική πρακτική που εφαρμόζουν τα νοσοκομεία σε περιπτώσεις ανίατων ασθενών. Με τη νέα ρύθμιση, οι βαρειά ασθενείς θα μπορούν να ζητούν να μειωθούν στο ελάχιστο ή και να σταματήσουν τελείως οι θεραπείες που τους κρατούν τεχνητά στη ζωή και παράλληλα θα προστατεύονται οι γιατροί, ώστε να μην οδηγούνται αδίκως στα δικαστήρια. Αφορμή για τη ρύθμιση αποτέλεσε η περίπτωση ενός νεαρού άνδρα, του Βενσάν Ιμπέρ, που έμεινε τετραπληγικός ύστερα από δυστύχημα και στη συνέχεια έπεσε σε βαθύ κώμα, αφού η μητέρα του του χορήγησε βαρβιτουρικά σε ενέσιμη μορφή. Αξίζει να σημειωθεί, πως περίπου 150.000 Γάλλοι πεθαίνουν κάθε χρόνο στα νοσοκομεία της χώρας, μετά από απόφαση των γιατρών να κλείσουν τα μηχανήματα που τους κρατούν στη ζωή.

    [06] Ιράκ

    Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου Στη Μόσχα ο Ιρακινός πρωθυπουργός

    30/11/2004 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το πετρέλαιο και το ιρακινό χρέος αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, με Ρώσους αξιωματούχους, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλάουϊ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, του τηλεφώνησε και συζήτησαν για το χρέος του Ιράκ, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 111 και 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα επτά δισεκατομμύρια οφείλονται στη Ρωσία. Παράλληλα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο για την επικοινωνία του με τον κ. Πούτιν, ο Ιρακινός πρωθυπουργός είπε, ότι "οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για εκχωρήσεις δικών μας νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε αντίρρηση να συνενωθούν και οι αυτοί με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ρωσική παρέμβαση για το Ιράκ

    Παραγράφεται μέρος από το χρέος του Ιράκ

    [07] Αθλητισμός

    Ικανοποίηση στον Άρη

    30/11/2004 9:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ικανοποιημένος από την ομάδα και τους παίκτες του έμεινε ο Γιώργος Χατζάρας, για την εμφάνισή τους κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο τεχνικός του Άρη στάθηκε στην απόδοσή τους, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν έτσι, ενώ έδωσε συγχαρητήρια και στους υπόλοιπους γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε έδωσαν τον καλύτερο εαυτό σας και δεν τα παράτησαν μετά το γκολ που δέχτηκαν. Μεταξύ άλλων, τόνισε ακόμη ότι «Με τις μεγάλες ομάδες τα πάμε καλά. Αν είχαμε πάρει τους τρεις βαθμούς με τον Ιωνικό, τώρα θα ήμασταν πολύ καλύτερα". Με παράδειγμα αυτό λοιπόν συνέχισε για να επισημάνει στους παίκτες του την προσοχή που πρέπει να δείξουν στον αγώνα με την Καλαμαριά, "Κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο για μας. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και να προσπαθήσουμε να παίξουμε ακόμη καλύτερα με την Καλαμαριά, προκειμένου αυτή τη φορά να πάρουμε τους τρεις βαθμούς", είπε.

    [08] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή με Μεϊμαράκη και Σταύρου Συνεδρίασαν οι τομεάρχες της ΝΔ

    30/11/2004 9:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με βασικά θέματα την καλύτερη συνεργασία μεταξύ κόμματος και Κυβέρνησης και την προβολή του κυβερνητικού έργου, συνεδρίασε στη Ρηγίλλης το συντονιστικό όργανο της ΝΔ, μαζί με τους νεοεκλεγέντες τομεάρχες και τους αναπληρωτές τους. Αργά το απόγευμα, ο γραμματέας του κόμματος, Βαγγέλης Μαϊμαράκης και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Απόστολος Σταύρου, που προήδρευσαν στη σύσκεψη, συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνεδρίαση στη Ρηγίλλης, βουλευτές της ΝΔ παραπονέθηκαν για έλλειψη συνεργασίας με κάποιους υπουργούς, προκαλώντας την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή.

    "Δεν υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα"

    Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Σταύρου συζητήθηκαν οι παρατηρήσεις και η κριτική που διατυπώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση των συντονιστών και τομεαρχών της ΝΔ, αλλά και οι ενστάσεις του γραμματέα του κόμματος για την επικοινωνιακή πολιτική.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη λειτουργία της Κυβέρνησης και το συντονισμό μεταξύ των βουλευτών, ενώ ο κ. Σταύρου επεσήμανε, ότι "δεν υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα".

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση των συντονιστών, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είπε, ότι ήταν μια συζήτηση για την οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ συντονιστών, τομεαρχών και υπουργών και δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού.

    Παράλληλα, ο κ. Σταύρου διέψευσε τις πληροφορίες, που έκαναν λόγο για επεισόδιο στη συνεδρίαση των τομεαρχών, με πρωταγωνιστή τον βουλευτή, Πάνο Καμμένο. "Υπήρχαν εκεί 50 βουλευτές. Αν κάποιος πει κάτι, δεν νομίζω ότι συνιστά πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρου, προσθέτοντας, ότι οι απόψεις του κ. Καμμένου δεν αφορούσαν κάποιους υπουργούς, αλλά ορισμένους διοικητές και είναι σεβαστές ως απόψεις βουλευτή.

    Το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου θα συνέλθει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, με βασικό θέμα την έγκριση του νέου κανονισμού λειτουργίας της.

    [09] Κόσμος

    Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης "Όχι" σε επαναληπτικές εκλογές στη Ρουμανία

    30/11/2004 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αρνητική ήταν η απάντηση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής της Ρουμανίας, στο αίτημα της αντιπολίτευσης να ακυρωθεί η ψηφοφορία της Κυριακής για το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Τραϊάν Μπασέσκου, ζήτησε σήμερα την επανάληψη των βουλευτικών εκλογών και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, επικαλούμενος "κρούσματα νοθείας, που διαπιστώθηκαν από τους παρατηρητές στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων". Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Μίρον Μιτρέα, απάντησε στις καταγγελίες λέγοντας, πως "οι εκλογές ήταν σωστές, παρά το ότι συνέβησαν κάποια αμφισβητούμενα γεγονότα". Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν 37%, έναντι 31% της συντηρητικής αντιπολίτευσης, ποσοστά που καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία μονοκομματικής κυβέρνησης. Σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο το 90%, ο κ. Μπασέσκου κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 33,55%, έναντι 40,71% του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος και απερχομένου πρωθυπουργού, Αντριάν Ναστάζε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταμέτρηση με καταγγελίες

    [10] Κόσμος

    Πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία Πρόωρα στις κάλπες οι Πορτογάλοι

    30/11/2004 9:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Σαντάνα Λόπεζ μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Ζόρζε Σαμπάιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί η ημερομηνία των εκλογών. Να σημειώσουμε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πέδρο Σαντάνα Λόπεζ, ασκεί τα καθήκοντά του το τελευταίο τετράμηνο μετά την τοποθέτηση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως επικεφαλής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [11] Αθλητισμός

    Τέλος ο Σινιόρι από τον Ηρακλή

    30/11/2004 10:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ΠΑΕ Ηρακλής ενεργοποιεί τον όρο του συμβολαίου που είχε με τον Τζουζέπε Σινιόρι καθώς αποφάσισε να διακόψει την συνεργασία μαζί του στα μέσα του συμβολαίου του, δηλαδή τον Δεκέμβρη. Σήμερα ο γενικός διευθυντής της ομάδας, Γιάννης Γλυκός συναντήθηκε με τον Ιταλό και τον ενημέρωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς συλλόγου να συνεχιστεί η συνεργασία, έτσι σύντομα, αυτό που άρχισε ωραία τελειώνει με πόνο! Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και ο εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή για το τυπικό του "διαζυγίου" και εν συνεχεία ο παίκτης θα αποχωρήσει για την πατρίδα του.

    [12] Αθλητισμός

    Τρεις αγώνες εκτός ο Χέντρι

    30/11/2004 10:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πήγε για "μαλλί", η Άστον Βίλα και πλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βγει κουρεμένη, αφού ο Λι Χέντρι όχι μόνο δεν γλίτωσε τις τρεις αγωνιστικές αλλά κινδυνεύει πλέον με μεγαλύτερη τιμωρία από την ομοσπονδία της Αγγλίας. Η Βίλα είχε ασκήσει ένσταση στην αποβολή του παίκτη στον αγώνα με την Μάντσεστερ Σίτι και υποστήριζε πως στο βίντεο φαίνεται ότι δεν υπήρξε επαφή ανάμεσα σε εκείνον και τον αντίπαλό του, τον οποίο προσπάθησε να χτυπήσει με το κεφάλι. Η ομοσπονδία δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα και του επέβαλλε ποινή τριών αγωνιστικών, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να την αυξήσει, λόγω του ότι δεν έφυγε αμέσως μετά την κόκκινη κάρτα που δέχθηκε αλλά συμπεριφέρθηκε απρεπώς.

    [13] Οικονομία

    "Η ώρα της αλήθειας" για την ελληνική οικονομία Στη Βουλή η έκθεση της Eurostat

    30/11/2004 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αποστέλλεται την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιστολή για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δεν αμφισβητείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και δεν τίθεται θέμα παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Νωρίτερα πάντως, η κατάθεση της έκθεσης της Eurostat στη Βουλή, ανέβασε και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση. "Ήρθε η ώρα να αποδεχθείτε την αλήθεια ως έχει" τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παραθέτοντας το ρητό του φιλοσόφου Α. Σοπενχάουερ "η αλήθεια διατρέχει τρεις φάσεις, πρώτα λοιδορείται, κατόπιν πολεμιέται βίαια και τέλος γίνεται αποδεκτή". Νωρίτερα πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα τεθεί σε επιτήρηση για δυο χρόνια. "Η αντιπολιτευτική πολιτική του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από ισοπέδωση και άρνηση. Έτσι καθίσταται πλήρως αναξιόπιστη", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Έκθεση καταπέλτης για το ΠΑΣΟΚ"

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    Καταθέτοντας την έκθεση της Eurostat, ο υπουργός Οικονομίας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ.

    Όπως είπε, επιδίδεται σε σενάρια κινδυνολογίας για να κρύψει τα δικά του λάθη.

    "Καθημερινά ρίχνετε μελάνι για να ξεφύγετε, αλλά έχετε κουράσει το λαό" τόνισε υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση με την πολιτική της αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό".

    "Ελπίζαμε ότι ο κ. υπουργός θα έπαυε κάποια στιγμή να περιφέρει την απελπισία του και την αγωνία του για την κατάσταση που δημιούργησε η κακοστημένη σκηνοθεσία της απογραφής" δήλωσε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης. Η έκθεση της Eurostat

    Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής για την Eurostat στο παρελθόν , ενώ τα στατιστικά θέματα της Ελλάδας αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων με την Eurostat περισσότερο από όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Επίσης, αναφέρεται ότι "οι σχετικές αμφιβολίες της Eurostat διατυπώθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν με υποσημειώσεις, ιδιαίτερα σχόλια και αστερίσκους στα δελτία τύπου της".

    Η Eurostat αναφέρει ότι το 2002 έγινε μια σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η αναθεώρηση αυτή οδήγησε σε επιδείνωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ το 2000 και 1,3% το 2001, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 1,5% και 1,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

    Όπως επισημαίνει η ευρωστατιστική υπηρεσία, οι βασικοί λόγοι της αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000-2003 συνοψίζονται στην ελλιπή καταγραφή των αμυντικών δαπανών, στην υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών οργανισμών και στην αναθεώρηση -προς τα κάτω- των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως από ΦΠΑ).

    Επίσης καταγράφονται τα νέα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος για την περίοδο 1997-1999:

    1997: 6,6% του ΑΕΠ έναντι 4% 1998: 4,3% του ΑΕΠ έναντι 2,5% 1999: 3,4% του ΑΕΠ έναντι 1,8%

    Οι αναθεωρήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην πληρέστερη καταγραφή των αμυντικών δαπανών, στους κεφαλαιοποιημένους τόκους, στη σωστή καταγραφή των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων και των εσόδων από την ΕΕ μετά τη μετάβαση από το ESA79 στο ESA95.

    Για την ίδια περίοδο τα στοιχεία του χρέους της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνονται ως εξής:

    1997: 114,0% του ΑΕΠ έναντι 108,2% 1998: 112,4% του ΑΕΠ έναντι 105,8% 1999: 112,3% του ΑΕΠ έναντι 105,2%.

    Ειδικότερα για τις αμυντικές δαπάνες αναφέρεται ότι "το 2002 δηλώθηκε ανακριβώς από τις ελληνικές αρχές ότι οι προκαταβολές που πληρώνονται στους προμηθευτές στρατιωτικού υλικού αντιμετωπίζονται ως χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ότι με την παραλαβή του εξοπλισμού στην Ελλάδα, οι στατιστικές υπηρεσίες λαμβάνουν την πληροφόρηση αυτή και μπορούν να κάνουν τις σχετικές καταχωρίσεις στους εθνικούς λογαριασμούς (ως τελική κατανάλωση). Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΣΥΕ και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβαν καμία πληροφόρηση για παραλαβές στρατιωτικού υλικού από το 1997. Έτσι οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν με δανεισμό δεν καταγράφηκαν τα τελευταία επτά χρόνια.

    Για τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών οργανισμών σημειώνεται ότι "η Eurostat ζήτησε το 2002 έναν κατάλογο των ασφαλιστικών φορέων και των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

    Επανήλθε στο θέμα το Σεπτέμβριο του 2003 και έδωσε προθεσμία μέχρι το Σεπτέμβριο 2004 για την παροχή πιο αξιόπιστων στοιχείων. Έτσι διενεργήθηκε από την άνοιξη του 2004 νέα εκτενής έρευνα από την ΕΣΥΕ για όλους αυτούς τους φορείς, που κάλυψε τα έτη 2002 και 2003. Το αποτέλεσμα αυτής ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναθεωρηθούν τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών οργανισμών προς τα κάτω.

    Σε ότι αφορά τη ΔΕΚΑ:

    " Η Eurostat θεωρούσε ότι η ΔΕΚΑ ενεργούσε εκ μέρους και κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης και ήταν αμφίβολο αν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μονάδα με αυτονομία αποφάσεων. Έτσι τον Οκτώβριο 1997 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΚΑ έπρεπε να κατατάσσεται εντός της γενικής κυβέρνησης, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές".

    Η επιστολή Κομισιόν

    Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιστολή για την ελληνική οικονομία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή δεν θα αμφισβητείται η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, καθώς όπως θα επισημαίνεται με βάση τις μεθοδολογίες που ίσχυαν εκείνη την εποχή και οι οποίες είχαν τότε επικυρωθεί από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, η Ελλάδα εμφάνιζε ορθώς έλλειμμα μικρότερο του 3%.

    Επιπλέον, ο στόχος της Επιτροπής δεν θα είναι η τελική παραπομπή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες περιπτώσεις με αυτή της Ελλάδας.

    Βασική διαπίστωση της έκθεσης της Επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το πρόβλημα που ανέκυψε με τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία την περίοδο 1997-2003 οφείλεται κατά κύριο λόγο σε βαθιές αδυναμίες και ελλείψεις του συστήματος που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με τη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων.

    Στην έκθεση θα αναγνωρίζεται ακόμη, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και θα σημειώνεται η στενή και συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

    Ευθύνες

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή θα επιρρίπτει, τη μεγαλύτερη ευθύνη στις ελληνικές αρχές κάνοντας όμως παράλληλα λόγο για ευθύνες τόσο της ίδιας όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των κρατών μελών που δεν έθεσαν το πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό.

    Όπως προβλέπεται από την κοινοτική διαδικασία οι ελληνικές αρχές θα έχουν προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να αποδείξουν τη δέσμευσή τους για τη θέσπιση ενός αξιόπιστου συστήματος παροχής δημοσιονομικών στοιχείων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χαμόγελα αλλά και συστάσεις από ΟΟΣΑ

    [14] Αθλητισμός

    ULEB: Δύο νίκες, μία ήττα

    30/11/2004 11:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εντυπωσιακή νίκη πέτυχε το Μαρούσι στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του ULEB Cup. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη συνέτριψε 93-60 τη Σολέ στο κλειστό του Αγίου Θωμά σε αγώνα για τον Δ΄ όμιλο, και διατήρησε στο ακέραιο τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Έξι παίκτες των νικητών ολοκλήρωσαν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ τους περισσότερους (14) σημείωσε ο Όλιβερ Πόποβιτς με 4 στα 5 τρίποντα. Τα δεκάλεπτα: 24-22, 49-28, 76-50, 93-60 ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 11 (1), Πόποβιτς 14 (4), Σμίλιανιτς 13 (3), Στεφανίδης 1, Καίμακόγλου 2, Σέκουλιτς 12, Καράγκουτης 8, Μπουντούρης 5 (1), Κολόκας, Σπανούλης 11, Τζόουνς 11, Στιούαρτ 5 (1). ΣΟΛΕ: Φερσό 9 (1), Μπιλμπά 2, Γκοτιέ 11 (1), Ακπομέντα 8 (1), Μπολ 18 (1), Μαλέ 2, Μαρκίς 7, Μπαρντέ 3, Χάιμαν

    Πρώτος και αήττητος ο Μακεδονικός

    Ο Μακεδονικός χρειάστηκε και την παράταση στον αγώνα με την Πιβοβάρνα, ωστόσο έστω και έτσι τα κατάφερε και πήρε την νίκη μέσα στην έδρα του με 86-77, η οποία τον διατηρεί στην πρώτη θέση του ομίλου του, χωρίς μάλιστα ακόμη να έχει γευτεί την πικρία της ήττας. ο αγώνας ήταν ντέρμπι από το ξεκίνημα και η απουσία ενός παίκτη που να μπορεί να ηρεμήσει την ομάδα του Αμαρουσίου και να την οργανώσει ήταν εμφανής. Η κανονική διάρκεια βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες στο 67-67 και στα έξτρα πέντε λεπτά η επιθετική μαεστρία του Ρίματς έδωσε τις λύσεις, αν και χρειάστηκε οι Σπανούλης και Χαραλαμπίδης να αποδειχτούν ψύχραιμοι στις βολές.

    Τα δεκάλεπτα: 14-13, 35-36, 54-54, 67-67 (κ.α), 86-77 (παρ.) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Κέτσμαν , Καυκής 4, Τσάνακ 12, Χάτσον 30, Σπανούλης 10, Ρίματς 15, Χίζνιακ 5, Χαραλαμπίδης 8, Πέτρουλας 2. ΠΙΒΟΒΑΡΝΑ: Ουκρεγκελίτζε 6, Μπρόλιχ 14, Γιοκσίμοβιτς 9, Βρέσκο, Γκνίντιτς 10(1), Ρίζβιτς 9, Αντονίγεβιτς 4, Τρόχα 22, Γιέβτζις 3.

    Ηττήθηκε ο Άρης

    Μετά από τρεις συνεχόμενες νίκες στο ULEB Cup ο Άρης γνώρισε την πρώτη του ήττα στην διοργάνωση από την Ρέφλεξ Ζελέζνικ. Οι Θεσσαλονικείς έμειναν από νωρίς πίσω στο σκορ και μάλιστα με διαφορά, με αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο του αγώνα και να επιτρέψουν στους αντιπάλους τους, να περάσουν ένα ξεκούραστο βράδυ. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους η ελληνική ομάδα πλησίασε στο σκορ, χάρη κυρίως στις ατομικές ενέργειες του Κόλινς και του Κυρίτση, όμως και πάλι δεν κατάφεραν κάτι, αφού η Ρέφλεξ αντέδρασε και αύξησε εκ νέου την διαφορά. Το σκηνικό συνεχίστηκε ίδιο και μετά την χαλάρωση, προέκυψε το τελικό 88-77.

    Τα δεκάλεπτα: 30-12, 46-31, 63-51, 88-77 ΡΕΦΛΕΞ ΖΕΛΕΖΝΙΚ: Πόβοβιτς 19(1), Φρίμαν 11(2), Μίτσιτς 2, Γιόροβιτς 18, Αλεξάντροφ 6, Ράσιτς, Ιλιτς 8, Μαϊστόροβιτς 11(1), Κρουστόβιτς 2, Ραντίνοβιτς 5, Πάντιτς 6 ΑΡΗΣ: Καστλ 5, Κυρίτσης 27(1), Πάντιους 2, Καραποστόλου, Στακ 14, Κόλινς 18(1), Φάρμερ 2, Ασημακόπουλος, Σχορτσιανίτης 6, Ραϊσεβιτς 3.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 November 2004 - 21:52:13 UTC