Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωσε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης "Nαι σε Πρόεδρο Δημοκρατίας από την
  • [02] Με το πενταετές του Υπ. Μεταφορών "Φρένο" στα τροχαία ατυχήματα
  • [03] Ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ Αναλύσεις που διχάζουν
  • [04] Πουλήθηκαν 11 κοσμήματά της έναντι 1,5 εκ. ευρώ Ακριβή μου... Ντίβα
  • [05] Ινδός γκουρού απέτυχε να ...πεθάνει Kι είναι ακόμα ζωντανός
  • [06] Ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ Αναλύσεις που διχάζουν
  • [07] Δεν προλαβαίνει τη Λεωφόρο ο Χέσελινκ
  • [08] Ξανά πρωταθλήτρια η Κασούμη
  • [09] Το νεώτερο μέλος της "οικογένειας" Sober "Απέθαντος" ιός
  • [10] Από τον Μάρτιο του 2005 Καταργείται η λίστα φαρμάκων
  • [11] Μπάγιεβιτς: "Η μεγάλη μας ευκαιρία"
  • [12] Ο Ιωάννης Κοραντής Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ
  • [13] Χάνει τη σεζόν ο Λάρσον
  • [14] Εντατικοί έλεγχοι στα καύσιμα
  • [15] Ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Έργα πνοής στην περιφέρεια
  • [16] Ενόψει των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου Σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη ο
  • [17] Συνελήφθη αστυνομικός για χρηματισμό
  • [18] Δήλωσε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης "Nαι σε Πρόεδρο Δημοκρατίας από την
  • [19] "Ασημένια" διάκριση
  • [20] Με το πενταετές του Υπ. Μεταφορών "Φρένο" στα τροχαία ατυχήματα
  • [21] Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης
  • [22] Στην πρόταση της διοίκησης για το ασφαλιστικό Με 24ωρη απεργία απαντούν
  • [23] Η σοκολάτα "Γλυκό" κόψιμο του βήχα
  • [24] Ρεχάγκελ: "Δεν συμμετείχα"
  • [25] Θύελλα αντιδράσεων για τις ουκρανικές εκλογές
  • [26] Νίκη-βάλσαμο για τον Ακράτητο

    [01] Πολιτική

    Δήλωσε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης "Nαι σε Πρόεδρο Δημοκρατίας από την Αριστερά"

    (22/11/2004 5:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Θετικός στο ενδεχόμενο επιλογής του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Παπαγιαννάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΝ και της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος. Ο κ. Παπαγιαννάκης εκτίμησε ότι η ανανεωτική Αριστερά δε θα πρέπει να αρνείται, λόγω θέσης αρχής, τη συμμετοχή της. Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΝ, ο κ. Παπαγιαννάκης πρότεινε η εκλογή του επόμενου προέδρου να γίνει από το Συνέδριο του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο, καθώς και διάλογο με τις δυνάμεις της Αριστεράς, εκτός του ΚΚΕ, για την ανάληψη κοινής δράσης. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαγιαννάκης έχει ανακοινώσει ότι στο Συνέδριο θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχτηκε από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο κ. Παπαγιαννάκης χαρακτήρισε "ξεθυμασμένες πολιτικές" τη χρήση επιχειρημάτων για το 89 αποδίδοντάς τις σε "εσωπασοκικές αντιφάσεις και αντιθέσεις" και κατέληξε: "Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα".

    [02] Κοινωνία

    Με το πενταετές του Υπ. Μεταφορών "Φρένο" στα τροχαία ατυχήματα

    (22/11/2004 5:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2010 είναι ο βασικός στόχος του πενταετούς προγράμματος του Υπουργείου Μεταφορών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, παρουσίασε σε εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων, καθώς και σε συγκοινωνιολόγους, τους πέντε βασικούς άξονες του προγράμματος που αφορούν τον οδηγό, το όχημα, το δρόμο, τους ελέγχους, αλλά και την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των τραυματιών. Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε για άλλη μια φορά την απόφασή του για ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης αδειών οδήγησης, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει την επαναληπτική εξέταση των οδηγών -ιδιαίτερα δε των επαγγελματιών- σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 5-10 χρόνια είναι η σκέψη του Υπουργείου) και με τρόπο που να διασφαλίζει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις διαδικασίες. Παράλληλα θα αρχίσει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

    "Τέρμα στην ασυδοσία των οδηγών"

    Ένας από τους βασικούς άξονες στον οποίο το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση είναι και η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες απώλειας ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα, απαιτείται μείωση του χρόνου μετακίνησης των τραυματιών από τον τόπο του ατυχήματος στο νοσοκομείο και βελτίωση του συστήματος ψυχολογικής στήριξης και κοινωνικής φροντίδας όσων υφίστανται άμεσα ή έμμεσα τις επιπτώσεις από την ύπαρξη θυμάτων στα τροχαία ατυχήματα.

    Για να έχει αποτελέσματα το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει να συνδυαστεί με επιμέρους ενέργειες όπως: -Σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια με έμφαση στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. -Αναθεώρηση του ΚΟΚ με επιβολή αυστηρών προστίμων και διοικητικών ποινών. -Ενεργοποίηση και αναβάθμιση του point system. -Αναβάθμιση των μικτών κλιμακίων ελέγχου και εντατικοποίηση των ελέγχων. -Δημιουργία ειδικού σώματος Τροχαίας οδών και εγκατάσταση δικτύου με ραντάρ και κάμερες. -Αύξηση της κατώτατης επιτρεπόμενης ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης λεωφορείου.

    Ο κ. Λιάπης επεσήμανε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων απαιτείται συγκεκριμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός, αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων εφαρμογής του σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η εξασφάλιση συγκεκριμένων κονδυλίων, τα οποία θα διαχειρίζεται ένα ειδικό ταμείο, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός και η συνέχεια των δράσεων, αλλά και η μεθοδευμένη αστυνόμευση, με αυστηρές ποινές στους παραβάτες και θέσπιση συστήματος που θα εξασφαλίζει την είσπραξη των προστίμων. Παράλληλα, όπως είπε ο Υπουργός, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο εντοπισμός των επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου, ώστε να ληφθούν μέτρα ελαχιστοποίησης ενδεχόμενου ατυχήματος, ενώ απαιτείται συστηματική και τακτική συντήρηση της υποδομής του.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα στην ασυδοσία των επικίνδυνων οδηγών, για να προστατεύσουμε και τους ίδιους αλλά και τους άλλους συμπολίτες μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και πρόσθεσε πως όποιοι οδηγοί θα συμπεριφέρονται αντικοινωνικά και όποιοι οδηγούν επικίνδυνα, θα υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες από την πολιτεία.

    [03] Μ. Ανατολή

    Ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ Αναλύσεις που διχάζουν

    (22/11/2004 12:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Παραδόθηκε σήμερα ο ιατρικός φάκελος του εκλιπόντος Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, στον ανηψιό του Νάσερ Αλ-Κίντουα, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Γαλλία Λέιλα Σαχίντ. "Ο φάκελος παραδόθηκε στον ανιψιό του από την Υπηρεσία υγείας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων", δήλωσε η Σαχίντ. Επιφυλακτικός, ωστόσο, εμφανίστηκε ο Αλ-Κίντουα, Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σε ξενοδοχείο του Παρισιού, όσον αφορά στα αίτια του θανάτου του Παλαιστίνιου προέδρου.

    Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δηλητηρίασης

    Ο ανιψιός του εκλιπόντος Παλαιστίνιου προέδρου θέλησε να κρατήσει τις επιφυλάξεις, παρά τις δηλώσεις των Γάλλων γιατρών, ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη από οποιαδήποτε γνωστή δηλητηριώδη ουσία στα σπλάχνα του εκλιπόντος.

    "Δεν έχουμε απόδειξη, ότι δηλητηριάστηκε", σχολίασε ο ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ. Ωστόσο, "δεν έχουμε απόδειξη, ότι σίγουρα δε συνέβη αυτό", συμπλήρωσε, αφήνοντας, ουσιαστικά, ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.

    Παρόλα αυτά, ο αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη επεσήμανε, ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αποδέχθηκαν το πόρισμα των Γάλλων γιατρών.

    [04] Ζωής ...σΤάσεις

    Πουλήθηκαν 11 κοσμήματά της έναντι 1,5 εκ. ευρώ Ακριβή μου... Ντίβα

    (19/11/2004 1:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έντεκα πανάκριβα και εντυπωσιακά κοσμήματα που κάποτε στόλιζαν τη μεγάλη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας πουλήθηκαν σε δημοπρασία του Οίκου Sothebys στη Γενεύη, έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Τα περισσότερα τα είχε δωρίσει στην Ελληνίδα ντίβα ο σύζυγος και μέντοράς της Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίν και εκείνη συνήθιζε να τα φορά στις μεγάλες Όπερες του Κόσμου, όπου εμφανιζόταν, σαγηνεύοντας τα πλήθη με τη θεϊκή φωνή της. Η δημοπρασία σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς τα περισσότερα κομμάτια της συλλογής της μεγάλης ντίβας πουλήθηκαν σε αστρονομικές τιμές, γεγονός που δεν περίμενε ούτε ο Οίκος Sothebys. Στην υψηλότερη τιμή πουλήθηκε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι 11,7 καρατίων, το οποίο, όπως και τα περισσότερα από τα 11 κομμάτια της δημοπρασίας, είχε χαρίσει στην Κάλλας ο Μενεγκίνι, τη δεκαετία του 50, όταν η ντίβα μεσουρανούσε. Αν και οι προβλέψεις των εκτιμητών κυμαίνονταν μεταξύ 92.000 και 140.000 ευρώ, το δαχτυλίδι πουλήθηκε τελικά έναντι 261.717 ευρώ. Ιδιαίτερα υψηλή τιμή "έπιασαν" επίσης ένα περιδέραιο από σμαράγδια και διαμάντια, το οποίο η Κάλλας συνήθιζε να φορά στις παραστάσεις της (215.533 ευρώ), ένα δαχτυλίδι με σμαράγδια και διαμάντια (67.040 ευρώ) και μια καρφίτσα από ρουμπίνια και διαμάντια (107.270 ευρώ) του οίκου Van Cleef & Arpels.

    Κοσμήματα από την προσωπική της συλλογή

    Εννέα φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση δημοπρατήθηκε μια βραδινή της τσάντα, από τον οίκο Van Cleef & Arpels με διαμάντια και χρυσό, η οποία πουλήθηκε αντί περίπου 34.639 ευρώ. Η δημοπρασία, η οποία περιελάμβανε και άλλα κοσμήματα, απέφερε συνολικά 15,54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. προήλθε από τα κοσμήματα της Κάλλας.

    Κάποια από τα πανάκριβα κομμάτια ίσως να ήταν δώρα του Έλληνα Μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, με τον οποίο η Κάλλας διατηρούσε θυελλώδη δεσμό. Λίγο πριν από το θάνατό της, το 1977, η Κάλλας εμπιστεύτηκε τα κομμάτια σε άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος της, ο οποίος τα κρατούσε φυλαγμένα στη θυρίδα κάποιας τράπεζας. Αυτό το πρόσωπο θέλησε να κρατήσει μυστική την ταυτότητά του.

    [05] Παράξενα

    Ινδός γκουρού απέτυχε να ...πεθάνει Kι είναι ακόμα ζωντανός

    22/11/2004 11:00:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Απογοήτευσε τους οπαδούς του ένας Ινδός γκουρού, αφού ενώ τους είχε υποσχεθεί ότι θα παρέδιδε πνεύμα και θα γινόταν άγιος, κάτι πήγε στραβά και έμεινε ζωντανός! Το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε αποδοκιμασίες, προκλήθηκαν επεισόδια, ενώ τελικά χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν μαζευτεί στην Ορίσσα για να παρακολουθήσουν τον άγιο να πραγματοποιεί "ίσχα μρίτου", δηλαδή τελετή, κατά την οποία θα πέθαινε με τη θέλησή του. Ο Ινδός ιερέας, σύμφωνα με την εφημερίδα Asian Age, πραγματοποίησε ορισμένες τελετές με την αυγή και στη συνέχεια άρχισε τον διαλογισμό, που θα οδηγούσε στο θάνατό του. Οι ώρες περνούσαν και ο γκουρού δεν άφηνε το θνητό του σώμα, γεγονός που διέψευσε τις προσδοκίες του πλήθους, που είχε συγκεντρωθεί και το οποίο ξέσπασε σε αποδοκιμασίες. Ο ιερέας αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους οπαδούς του για την απογοήτευση που σκόρπισε μένοντας ζωντανός, ενώ δήλωσε ότι ήθελε να πεθάνει, αλλά δεν μπορούσε.

    [06] Μ. Ανατολή

    Ο ιατρικός φάκελος του Αραφάτ Αναλύσεις που διχάζουν

    22/11/2004 12:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2004 6:05:48 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Παραδόθηκε σήμερα ο ιατρικός φάκελος του εκλιπόντος Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, στον ανηψιό του Νάσερ Αλ-Κίντουα, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Γαλλία Λέιλα Σαχίντ. "Ο φάκελος παραδόθηκε στον ανιψιό του από την Υπηρεσία υγείας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων", δήλωσε η Σαχίντ. Επιφυλακτικός, ωστόσο, εμφανίστηκε ο Αλ-Κίντουα, Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σε ξενοδοχείο του Παρισιού, όσον αφορά στα αίτια του θανάτου του Παλαιστίνιου προέδρου.

    Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δηλητηρίασης

    Ο ανιψιός του εκλιπόντος Παλαιστίνιου προέδρου θέλησε να κρατήσει τις επιφυλάξεις, παρά τις δηλώσεις των Γάλλων γιατρών, ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη από οποιαδήποτε γνωστή δηλητηριώδη ουσία στα σπλάχνα του εκλιπόντος.

    "Δεν έχουμε απόδειξη, ότι δηλητηριάστηκε", σχολίασε ο ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ. Ωστόσο, "δεν έχουμε απόδειξη, ότι σίγουρα δε συνέβη αυτό", συμπλήρωσε, αφήνοντας, ουσιαστικά, ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.

    Παρόλα αυτά, ο αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη επεσήμανε, ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αποδέχθηκαν το πόρισμα των Γάλλων γιατρών.

    [07] Champions League

    Δεν προλαβαίνει τη Λεωφόρο ο Χέσελινκ

    22/11/2004 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε εξετάσεις αναμένεται να υποβληθεί σήμερα ο Ολλανδός Γιαν Φένεγκορ Χέσελινκ της Αϊντχόβεν που τραυματίστηκε χθες στο νικηφόρο παιχνίδι της με τη Βίτεσε στη δεξιά ωμοπλάτη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπέστη εξάρθρωση της δεξιάς ωμοπλάτης και ενδέχεται να απουσιάσει περίπου έξι εβδομάδες. Αυτό σημαίνει, ότι ο χρυσός σκόρερ της PSV στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θα χάσει τη συνάντηση με την Άρσεναλ, αλλά και τον επαναληπτικό με το "τριφύλλι" στη Λεωφόρο.

    [08] Αθλητισμός

    Ξανά πρωταθλήτρια η Κασούμη

    22/11/2004 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για μια ακόμη φορά η κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια της σκοποβολής, κάτοχος του αριθμού ρεκόρ των 6 συμμετοχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες Αγη Κασούμη πρόσθεσε έναν ακόμη πανελλήνιο τίτλο στο πλούσιο παλμαρέ της. Η πρωταθλήτρια του Ορίων Θεσσαλονίκης κατέκτησε όπως αναμενόταν για 27η φορά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας με 664 επιτυχίες. Δευτεραθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε η Ιωάννα Παρισίου (Κηφισιά) με 658, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Διαμαντούλα Σεμέλογλου (Πανελλήνια Σκοπευτική) με 645 επιτυχίες.

    [09] Τεχνολογία

    Το νεώτερο μέλος της "οικογένειας" Sober "Απέθαντος" ιός

    22/11/2004 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    "Πνευματικό παιδί" των spyware

    Το νεότερο μέλος της οικογένειας των Sober, που πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους τον Οκτώβριο του 2003 και "χτύπησαν" κυρίως τη Γερμανία, εμφανίστηκε στις 19 Νοέμβρη και μόλυνε κοντά ένα εκατομμύριο υπολογιστές μέσα σε λίγες ώρες. Ο ιός τοποθετεί δύο μικρά αρχεία στη μνήμη του υπολογιστή, τα οποία λειτουργούν ουσιαστικά ως "βλαβερό" backup σε περίπτωση που ο χρήστης εντοπίσει τον ιό και τον σβήσει. Η τεχνική αυτή θυμίζει τα προγράμματα spyware , ωστόσο, δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε κανονικούς ιούς.

    Ο Sober - I χρησιμοποιεί ύπουλους τρόπους για να πείσουν τους χρήστες να ανοίξουν το μολυσμένο φάκελο, προκειμένου να ενεργοποιηθούν. Ένας από αυτούς είναι η διαβεβαίωση του χρήστη ότι το ύποπτο μήνυμα είναι "καθαρό" από ιούς. Σε περίπτωση που το "θύμα" ανοίξει το attachment, μπορεί να καταστήσει τον υπολογιστή του ανοιχτό σε διαφόρων ειδών ιούς , καθώς ο Sober καταστρέφει πολλούς από τους αμυντικούς μηχανισμούς των υπολογιστών.

    Εξάλλου, ο εν λόγω ιός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις διευθύνσεις, που έχει κάποιος "μολυσμένος" χρήστης, για να μεταδοθεί αυτόματα και σε άλλα computer.

    [10] Υγεία

    Από τον Μάρτιο του 2005 Καταργείται η λίστα φαρμάκων

    22/11/2004 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2004 7:07:18 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων ως το Μάρτιο του 2005 είναι ένα από τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας με στόχο το τέλος της ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους. Όπως προανήγγειλε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης οι ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές, θα δώσουν ανάσα ανακούφισης, καθώς οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση σε σχεδόν όλα τα φάρμακα, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής τους θα παραμείνουν αμετάβλητα. Παράλληλα, οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που χρησιμοποιούν ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους, τα οποία μέχρι τώρα χορηγούνταν μόνο από τα νοσοκομεία, πλέον θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία, ενώ προτείνεται και η κατάργηση της πρακτικής της θεώρησης των συνταγών. Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε επίσης την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία, από τις 29 Νοεμβρίου.

    Τέλος στην ταλαιπωρία

    Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι των ταμείων υποχρεούνταν να ζητήσουν ειδικό έντυπο από το γιατρό τους που ανέγραφε τη λέξη "αναντικατάστατο" προκειμένου να προμηθευτούν με την κάλυψη του ασφαλιστικού τους φορέα φάρμακα εκτός λίστας. Από τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για την ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε όλα τα σκευάσματα, εξαιρούνται μόνο τα λεγόμενα "φάρμακα του σύγχρονου τρόπου ζωής", όπως για παράδειγμα εκείνα που αφορούν το αδυνάτισμα ή τη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία θα επιβαρύνουν εξολοκλήρου την τσέπη του ασθενή.

    Σημαντική, εξάλλου θεωρείται και η κατάργηση της θεώρησης των συνταγών, διαδικασία που υπέβαλε σε μεγάλη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους οι οποίοι έπρεπε να δαπανήσουν πολλές ώρες σε "ουρές" για να θεωρήσουν το βιβλιάριο και να πάρουν πίσω τα χρήματα που είχαν καταβάλει.

    Να σημειωθεί επίσης ότι εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας μελλοντικά να συσταθεί Επιτροπή Φαρμάκου, η οποία θα ασχολείται με την πολιτική αυτού του ευαίσθητου τομέα.

    Έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

    Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η κατάργηση της λίστας το οποίο, δια στόματος του Συντονιστή του Κύκλου Κοινωνικών Υποθέσεων, Θανάση Τσούρα, καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης.

    Με δηλώσεις του τόνισε ότι σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες ισχύουν οι λίστες φαρμάκων και ότι στόχος της λίστας είναι να προτιμώνται σε κάθε περίπτωση αποτελεσματικά και φθηνά φάρμακα.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η κατάργηση της λίστας θα οδηγήσει στην επιδείνωση των οικονομικών των ταμείων, στην επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης με αρνητικά αποτελέσματα στην Οικονομία, ενώ θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό των μεσαίων και κατώτερων οικονομικών στρωμάτων.

    "Ελπίζουμε η Ν.Δ. να αναλογιστεί τις βαρύτατες συνέπειες για τους ασθενείς, τα ταμεία και την Εθνική Οικονομία, που θα επιφέρει αυτή η πρωτοφανής σε διεθνές επίπεδο ενέργειά της και δε θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο" καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    Νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία

    Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε επίσης στη δοκιμαστική εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών, το οποίο στοχεύει στην εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου των ράντζων στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

    Σύμφωνα με αυτό όλα τα νοσοκομεία της Αττικής θα εφημερεύουν καθημερινά από τις 08.00 έως τις 14.00. Αμέσως μετά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας θα αναλαμβάνουν τέσσερα έως επτά νοσοκομεία. Μόλις η δυνατότητα υποδοχής τους θα εξαντλείται, θα σταματά η εισαγωγή ασθενών.

    Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη και σε ενδελεχή έλεγχο που αναμένεται να γίνει σε 17 νοσοκομεία, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν έχουν διαχειριστεί ως θα όφειλαν τα κοινοτικά κονδύλια.

    Όπως αποκάλυψε σήμερα στους δημοσιογράφους η επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών επέβαλε πρόστιμο ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων, στο νοσοκομείο Ηλείας.

    [11] Champions League

    Μπάγιεβιτς: "Η μεγάλη μας ευκαιρία"

    22/11/2004 6:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2004 7:40:16 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ως το σημαντικότερο παιχνίδι, μέχρι το επόμενο, χαρακτήρισε τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Λα Κορούνια, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, τόνισε πως το παιχνίδι με τους Ισπανούς είναι η μεγάλη ευκαιρία των "ερυθρόλευκων" να "καθαρίσουν" την πρόκριση, μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρώτου γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Τέλος, είπε πως η νίκη είναι το μόνο πράγμα που σκέφτονται οι παίκτες του αλλά και ο ίδιος και αυτό είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα επιδιώξουν οι "κόκκινοι".

    Κλειδί η ψυχολογία

    Ο "Ντούσκο" είπε συγκεκριμένα: "Αυτό είναι το πιο σημαντικό παιχνίδι πριν το επόμενο. Είχα πει πριν το παιχνίδι με τη Μονακό πως εκείνο ήταν το πιο σημαντικό αλλά τώρα αυτό είναι το σημαντικότερο. Με νίκη μπορούμε να τελειώνουμε την υπόθεση πρόκριση και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε".

    Ο Μπάγιεβιτς ρωτήθηκε και για την απόδοση του Ολυμπιακού, όσον αφορά τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας που δείχνει μία σταθερότητα, εν αντιθέσει με τα εκτός που άλλες φορές παίζει καλά και άλλες όχι, με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ακόμα σε εκτός έδρας νίκη. Ο προπονητής του Ολυμπιακού απάντησε μάλλον διπλωματικά : "Είμαστε σοβαροί και εντός και εκτός έδρας. Αυτή τη νοοτροπία έχουμε. Είναι σημαντικό που ο κόσμος θα γεμίσει πάλι το Καραϊσκάκη. Το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό, το ξέρουμε και εμείς. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο άλλο παιχνίδι του ομίλου και ίσως αναγκαστούμε να περιμένουμε το τελευταίο ματς για να δούμε τι θα γίνει. Τότε φυσικά θα πούμε πως αυτό θα είναι το σημαντικότερο παιχνίδι".

    Ο Μπάγιεβιτς δεν αποκάλυψε το σύστημα με το οποίο θα παραταχθούν οι "ερυθρόλευκοι" και αρκέστηκε να πει πως όλοι θα το δουν αύριο.

    Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Μπάγιεβιτς τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι οι παίκτες του να αγωνιστούν χωρίς άγχος. Η "Ντέπορ", όπως είπε ο "ερυθρόλευκος" τεχνικός, δεν έχει τίποτα να χάσει και αυτό ψυχολογικά τους δίνει ένα προβάδισμα, ενώ για τις απουσίες που έχουν οι "Ντεπορτιβίστας", είπε πως αυτό δεν είναι σημαίνει τίποτα, καθώς όποιοι και να αγωνιστούν, θα είναι και πάλι πολύ επικίνδυνη.

    Όλοι σκοράρουν

    Όσον αφορά την δυστοκία των επιθετικών του Ολυμπιακού και την επίτευξη τερμάτων από τον Σούρερ ή τον Ανατολάκη, ο "Ντούσκο", έδειξε να μην τον πολυπειράζει. "Δεν έχω πρόβλημα ποιος βάζει τα γκολ. Ας το βάλει όποιος θέλει. Αν μπορείτα βάλτε το εσείς από την εξέδρα Ο Ολυμπιακός έχει τέτοιους παίκτες που μπορεί να βάλει γκολ ο καθένας, ανάλογα φυσικά με το στιλ που παίζει ο αντίπαλος".

    Σε ερώτηση για το τι αποτέλεσμα θέλει στο άλλο παιχνίδι του ομίλου μεταξύ της Μονακό και της Λίβερπουλ, ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε το μυαλό όλων στην ομάδα είναι στο παιχνίδι με τους Ισπανούς και δεν ασχολούνται με το τι θα συμβεί στο Μονακό. Όπως χαρακτηριστικά είπε, εξαρτάται μόνο από τον Ολυμπιακό η πρόκριση.

    Ο Αντώνης Νικοπολίδης εκπροσώπησε τους ποδοσφαιριστές. Ο διεθνής τερματοφύλακας συμφώνησε στα λεγόμενα του προπονητή του και χαρακτήρισε το παιχνίδι σημαντικό. "Καταλαβαίνουμε όλοι μας πως είναι σημαντικό παιχνίδι. Ίσως μάλιστα να μη μας φτάσει και η νίκη αλλά σίγουρα αν την κατακτήσουμε τότε θα είμαστε πολύ κοντά στην πρόκριση. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα είναι ένα ματς όπου με νίκη θα περάσουμε αλλά σίγουρα όλες οι ομάδες έχουν ελπίδες. Η Λα Κορούνια και στόχο να μην είχε, είναι ομάδα με αξία. Έχει καλούς παίκτες και δε θα έρχονταν για ένα ωραίο βράδυ".

    Έφτασε η "Ντεπόρ"

    Στην Αθήνα αφίχθη η Λα Κορούνια με απόντα τον Ντιέγκο Τριστάν αλλά με τον Βάλτερ Παντιάνι να δίνει το "παρών". Η Ντέπορ έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα με σημαντική απόκλιση από την αρχικώς προγραμματισμένη ώρα άφιξής της, κάτι που οφείλεται στην πυκνή νέφωση που υπήρχε στην περιοχή της Γαλικίας. Κατά την άφιξη της ισπανικής ομάδας, ο Χαβιέρ Ιρουρέτα ξεκαθάρισε πως ήρθαν για τη νίκη, καθώς μόνο έτσι η "Ντεπόρ" θα έχει κάποιες ελπίδες για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Όσον αφορά την χρησιμοποίηση του Παντιάνι, που ήρθε τραυματίας, τόνισε πως θα το αποφασίσει τελευταία στιγμή. Από τους παίκτες μίλησε η σημαία της ομάδας, ο 36χρονος Μάουρο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο για την ομάδα του το παιχνίδι αλλά και πολύ σημαντικό να τα καταφέρει. Κλείνοντας, στάθηκε στις πολλές απουσίες βασικών παικτών που έχει η Λα Κορούνια άλλα αυτό δεν θα επηρεάσει τους υπόλοιπους. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον Τριστάν, στη Γαλικία έμειναν και Σέρχιο και Βίκτορ με προβλήματα τραυματισμών και ο τιμωρημένος Ζόρζε Αντράντε.

    [12] Πολιτική

    Ο Ιωάννης Κοραντής Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

    22/11/2004 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τα νέα του καθήκοντα, ως διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ανέλαβε το μεσημέρι ο μέχρι πρότινος πρεσβευτής μας στις Βρυξέλλες, Ιωάννης Κοραντής. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, παρουσία του Υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της θητείας του κ. Αποστολίδη και την αισιοδοξία του ότι η ΕΥΠ θα δικαιώσει ακόμη περισσότερο την απόδοσή της και σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους φορείς θα είναι ένας από τους μοχλούς για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία. Στόχος, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, είναι η ΕΥΠ να γίνει ανοιχτή στο κόσμο, σύγχρονη, επίκαιρη και αποτελεσματική, γι' αυτό, όπως είπε, θα ενισχυθούν τόσο με έμψυχο υλικό όσο και με τεχνικά μέσα.

    [13] Champions League

    Χάνει τη σεζόν ο Λάρσον

    22/11/2004 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άσχημα ήταν τα νέα για τον Χένρικ Λάρσον. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τον τραυματισμό του μιλούσαν για απουσία έξι εβδομάδων, όμως μετά από την μικροεπέμβαση που υπεβλήθη για την αποκατάσταση στο γόνατο, φανερώθηκε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Ο Σουηδός επιθετικός, σύμφωνα και με το επίσημο site της ομάδας, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο και πλέον υπάρχει περίπτωση να χάσει όλη την υπόλοιπη σεζόν. Στην ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης πως ο στράικερ των "μπλαουγκράνα" ζήτησε να αναβληθεί η επέμβαση την αποκατάσταση του προβλήματος στον χιαστό, θέτοντας άγνωστο το χρονικό διάστημα της απουσίας του από τα γήπεδα. Υπενθυμίζεται πως ο 33χρονος φορ της "Μπάρτσα" τραυματίστηκε στο "el classico" του Σαββάτου κόντρα στη Ρεάλ και έγινε αμέσως αλλαγή.

    [14] Οικονομία

    Εντατικοί έλεγχοι στα καύσιμα

    22/11/2004 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ήλιο που "δαγκώνει" και χιόνια στα ορεινά έφερε ο Νοέμβρης σημαίνοντας το τέλος στην αναβλητικότητα στην προμήθεια του αναγκαίου πετρελαίου θέρμανσης. Η ζήτηση ήδη σημείωσε αύξηση σχεδόν 50%, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης εντείνει τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων. Όλες οι νομαρχίες έχουν συγκροτήσει ειδικά συνεργία για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας και λαθρεμπορίας ιδίως στην περιφέρεια. Στην Αττική το πετρέλαιο διατίθεται με μέση τιμή στα 0,446 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην περιφέρεια πωλείται κατά μέσο όρο στα 0,453 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 1,95%, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, επανέλαβε ότι θα θέσει εκ νέου στην ευρωπαϊκή επιτροπή το αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,15% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2004 στα 0,806 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας, δηλαδή, μείωση κατά 1,71%, από τα 0,82 ευρώ ανά λίτρο στις 12 Νοεμβρίου. Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 10,26%.

    Στο μεταξύ, οι μετεωρολογικές προβλέψεις για χαμηλότερες των φυσιολογικών θερμοκρασίες στις ενεργοβόρες βορειοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και το ασυνήθιστα ψυχρό για την εποχή κύμα στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα χαμηλά επίπεδα των αποθεμάτων καυσίμων θέρμανσης έδωσαν νέα ώθηση στο πετρέλαιο και η τιμή του αμερικανικού αργού πλησίασε εκ νέου στα 50 δολάρια το βαρέλι.

    [15] Κοινωνία

    Ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Έργα πνοής στην περιφέρεια

    22/11/2004 4:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Σημαντικά έργα συνολικού ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ θα δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. "Προτεραιότητά μας είναι η περιφέρεια" δήλωσε ο κ. Σουφλιάς διευκρινίζοντας ότι το 90% των έργων αυτών θα αφορούν την περιφέρεια, ενώ στην πλειοψηφία τους θα αφορούν νέα έργα. Μάλιστα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι τα νέα έργα θα είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχία της εφαρμογής του νέου νόμου δημοπρατήσεων εκτιμώντας ότι "όλα θα πάνε καλά". Τέλος, αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι, βάσει των κανόνων του Χρηματιστηρίου, στο οποίο είναι ενταγμένη η εταιρεία, είναι υποχρεωτικό να γίνουν μέσα στο 2004 και διευκρίνισε ότι αυξήσεις, ύψους 2,8%, θα εφαρμοστούν από τις 15 Δεκεμβρίου.

    "Εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα"

    Τα μεγαλύτερα από τα νέα αυτά έργα αφορούν την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών του αεροδρομίου "Μακεδονία" ύψους 245 εκατ. ευρώ, το έργο αποπεράτωσης του φράγματος Συκάς στον Αχελώο ύψους 175 εκατ. ευρώ, το φράγμα Πείρου-Παραπείρου και τον αγωγό ύδρευσης ύψους 170 εκατ. ευρώ, τη σύνδεση της παράκαμψης της Πάτρας με το νέο λιμάνι ύψους 90 εκατ. ευρώ, καθώς και διάφορα έργα στην Εγνατία οδό (1,3 δις ευρώ) και στο μετρό της Αθήνας (209,5 εκατ. ευρώ).

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα και δε θα υπάρχουν πλέον καθυστερήσεις και υπερβάσεις. Επίσης, τόνισε ότι το 2005 θα είναι το έτος των έργων παραχώρησης, ζήτημα για το οποίο είπε ότι θα κάνει ανακοινώσεις στο προσεχές διάστημα.

    Σχετικά με το Μαλιακό, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης της ζεύξης διευκρινίζοντας ότι η ζεύξη είναι ένα έργο απαγορευτικό και επικίνδυνο από πλευράς σεισμικότητας. "Εκείνο που εμείς πασχίζουμε είναι να προχωρήσουν τα έργα ανακατασκευής του δρόμου από τον Άγιο Κοσμά μέχρι τη Λαμία", είπε ο κ. Σουφλιάς ανακοινώνοντας ότι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μελέτες.

    Για το θέμα της εκτροπής Αχελώου ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι το φράγμα της Συκάς πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως της εκτροπής και η βούληση της πολιτείας είναι η εκτροπή να γίνει στο ποσό που έχει καταγραφεί.

    Σχετικά με το Ελληνικό, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι σύντομα θα γίνει σύσκεψη διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη διενεργηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που δίνει τις βασικές και κύριες κατευθύνσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, ενώ θα ακολουθήσουν επιμέρους μελέτες για τις χρήσεις και θα ληφθούν αποφάσεις.

    Για την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου απαιτεί μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. "Υπάρχει οδηγία της κοινότητας η οποία προβλέπει υπό ποίες προϋποθέσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή, πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε ένα λεκανοπέδιο που έχει περισσότερη ρύπανση", διευκρίνισε για το θέμα.

    [16] Μ. Ανατολή

    Ενόψει των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου Σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη ο Πάουελ

    22/11/2004 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Λίγες ώρες πριν την άφιξη στο Ισραήλ του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ένας 53χρονός και τέσσερις 20χρονοι Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί από πυρά Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ συνοδεύτηκε από διαβεβαιώσεις για οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, με στόχο την ομαλή διοργάνωση των επερχόμενων εκλογών, ενώ και ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους που ζουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ να παρευρεθούν κανονικά στις εκλογές. Σε μια άλλη εξέλιξη, η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, γνωστοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να στείλει στην περιοχή παρατηρητές, για να επιβλέψουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

    Συνάντηση με Παλαιστίνιους ηγέτες στην Ιεριχώ

    Ο Ναμπίλ Σάατ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, δήλωσε σήμερα ότι ο Κόλιν Πάουελ έδωσε την υπόσχεση για οικονομική βοήθεια για την διοργάνωση των ορισμένων για τις 9 Ιανουαρίου, παλαιστινιακών εκλογών. Ο απερχόμενος Αμερικανός ΥΠΕΞ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση στη διάρκεια συνάντησης που είχε με ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, στην Ιεριχώ. Στις συνομιλίες έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι.

    Εξάλλου, ο Κόλιν Πάουελ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την περίπτωση διευκόλυνσης της ψηφοφορίας από την πλευρά του Ισραήλ, παρόλο που η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για αποχώρηση των στρατευμάτων της από τις πόλεις της Δυτικής Όχθης, πράγμα που αποτελεί απαίτηση των Παλαιστινίων.

    Δέσμευση Ισραήλ για συνεργασία

    Στην Ιερουσαλήμ, ο Κόλιν Πάουελ εξασφάλισε την υπόσχεση του Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση στους Παλαιστίνιους προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές για τον διάδοχο του Αραφάτ. "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα συνεργαστούμε, ώστε οι εκλογές αυτές να διενεργηθούν με τρόπο ειρηνικό και να δώσουμε την ευκαιρία στον παλαιστινιακό λαό να προοδεύσει", τόνισε σε δηλώσεις του ο Πάουελ, ενώ ανάλογες ήταν και αυτές του ισραηλινού ομόλογού του, Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι τα Ισραήλ προτίθεται να βοηθήσει για την καλύτερη διοργάνωση των εκλογών που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Άλλωστε και ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα έχουν συνάντηση, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες των εκλογών. Το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να λυθεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίσουν οι Παλαιστίνιοι της προσαρτημένης από το Ισραήλ ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το μοντέλο του 1996, όταν έγιναν και οι πρώτες γενικές παλαιστινιακές εκλογές έδιναν τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να ψηφίσουν σε διάφορα εκλογικά τμήματα στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, που βρίσκονται κοντά στην Ιερουσαλήμ. Όπως δείχνουν οι δηλώσεις του κ Πάουελ, το ίδιο μοντέλο θα υιοθετηθεί και στις εκλογές του Ιανουαρίου.

    Ευρωπαίοι παρατηρητές για τις εκλογές

    Την πρόθεση της ΕΕ να στείλει παρατηρητές για τις παλαιστινιακές εκλογές, έκανε γνωστή η νέα ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, η οποία ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κα Φερέρο-Βάλντνερ προτίθεται να καταστήσει επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό, Μισέλ Ροκάρ

    [17] Κοινωνία

    Συνελήφθη αστυνομικός για χρηματισμό

    22/11/2004 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την κατηγορία ότι εισέπραττε χρήματα από Αλβανούς που στερούνταν διαβατηρίων, προκειμένου να τους επιτρέψει την είσοδο στη χώρα, συνελήφθη σήμερα ένας αστυνομικός, που υπηρετεί στον έλεγχο διαβατηρίων του τελωνείου Κακαβιάς. Το όλο θέμα έπεσε στην αντίληψη των ανδρών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, το περασμένο Σάββατο όταν λίγα χιλιόμετρα από την Κακαβιά, συνοριοφύλακες σταμάτησαν έναν άνδρα και μια γυναίκα αλβανικής υπηκοότητας για έλεγχο και τους συνέλαβαν. Τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Δελβινακίου, όπου ο άνδρας ομολόγησε ότι είχε καταβάλλει στον εν λόγω αστυνομικό 200 ευρώ προκειμένου να επιτρέψει στην αρραβωνιαστικιά του να διέλθει τα σύνορα. Ο συλληφθείς ο οποίος δηλώνει ότι δεν παρέλαβε τα χρήματα, οδηγήθηκε το μεσημέρι στο Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων όπου ζήτησε και έλαβε 48ωρη προθεσμία. Η δίκη του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

    [18] Πολιτική

    Δήλωσε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης "Nαι σε Πρόεδρο Δημοκρατίας από την Αριστερά"

    22/11/2004 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Θετικός στο ενδεχόμενο επιλογής του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Παπαγιαννάκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΝ και της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος. Ο κ. Παπαγιαννάκης εκτίμησε ότι η ανανεωτική Αριστερά δε θα πρέπει να αρνείται, λόγω θέσης αρχής, τη συμμετοχή της. Όσον αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΝ, ο κ. Παπαγιαννάκης πρότεινε η εκλογή του επόμενου προέδρου να γίνει από το Συνέδριο του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο, καθώς και διάλογο με τις δυνάμεις της Αριστεράς, εκτός του ΚΚΕ, για την ανάληψη κοινής δράσης. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαγιαννάκης έχει ανακοινώσει ότι στο Συνέδριο θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχτηκε από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο κ. Παπαγιαννάκης χαρακτήρισε "ξεθυμασμένες πολιτικές" τη χρήση επιχειρημάτων για το 89 αποδίδοντάς τις σε "εσωπασοκικές αντιφάσεις και αντιθέσεις" και κατέληξε: "Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα".

    [19] Αθλητισμός

    "Ασημένια" διάκριση

    22/11/2004 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεύτερος στον κόσμο αναδείχθηκε ο Πρωταθλητής μας στο Καράτε Κώστας Παπαδόπουλος. Ο Έλληνας αθλητής ηττήθηκε στο τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών της κατηγορίας των 75 κιλών στο Μόντερεϊ του Μεξικό και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής έχασε από τον Ισπανό Σαντάνα Βέγκα με 2-1, ωστόσο στις δηλώσεις του τόνισε ότι θα μπορούσε να είναι αυτός ο νικητής. "Φαίνεται ότι παραμένω πιστός στο ραντεβού μου με τους τελικούς στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο και συγκεντρώνομαι σε αυτό που κάνω. Ο αγώνας κρίθηκε στο σημείο. Μπορούσα να είμαι κι εγώ ο νικητής".

    [20] Κοινωνία

    Με το πενταετές του Υπ. Μεταφορών "Φρένο" στα τροχαία ατυχήματα

    22/11/2004 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2010 είναι ο βασικός στόχος του πενταετούς προγράμματος του Υπουργείου Μεταφορών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, παρουσίασε σε εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων, καθώς και σε συγκοινωνιολόγους, τους πέντε βασικούς άξονες του προγράμματος που αφορούν τον οδηγό, το όχημα, το δρόμο, τους ελέγχους, αλλά και την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των τραυματιών. Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε για άλλη μια φορά την απόφασή του για ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης αδειών οδήγησης, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει την επαναληπτική εξέταση των οδηγών -ιδιαίτερα δε των επαγγελματιών- σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 5-10 χρόνια είναι η σκέψη του Υπουργείου) και με τρόπο που να διασφαλίζει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις διαδικασίες. Παράλληλα θα αρχίσει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

    "Τέρμα στην ασυδοσία των οδηγών"

    Ένας από τους βασικούς άξονες στον οποίο το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση είναι και η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες απώλειας ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα, απαιτείται μείωση του χρόνου μετακίνησης των τραυματιών από τον τόπο του ατυχήματος στο νοσοκομείο και βελτίωση του συστήματος ψυχολογικής στήριξης και κοινωνικής φροντίδας όσων υφίστανται άμεσα ή έμμεσα τις επιπτώσεις από την ύπαρξη θυμάτων στα τροχαία ατυχήματα.

    Για να έχει αποτελέσματα το συγκεκριμένο σχέδιο θα πρέπει να συνδυαστεί με επιμέρους ενέργειες όπως: -Σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια με έμφαση στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. -Αναθεώρηση του ΚΟΚ με επιβολή αυστηρών προστίμων και διοικητικών ποινών. -Ενεργοποίηση και αναβάθμιση του point system. -Αναβάθμιση των μικτών κλιμακίων ελέγχου και εντατικοποίηση των ελέγχων. -Δημιουργία ειδικού σώματος Τροχαίας οδών και εγκατάσταση δικτύου με ραντάρ και κάμερες. -Αύξηση της κατώτατης επιτρεπόμενης ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης λεωφορείου.

    Ο κ. Λιάπης επεσήμανε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων απαιτείται συγκεκριμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός, αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων εφαρμογής του σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η εξασφάλιση συγκεκριμένων κονδυλίων, τα οποία θα διαχειρίζεται ένα ειδικό ταμείο, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός και η συνέχεια των δράσεων, αλλά και η μεθοδευμένη αστυνόμευση, με αυστηρές ποινές στους παραβάτες και θέσπιση συστήματος που θα εξασφαλίζει την είσπραξη των προστίμων. Παράλληλα, όπως είπε ο Υπουργός, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο εντοπισμός των επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου, ώστε να ληφθούν μέτρα ελαχιστοποίησης ενδεχόμενου ατυχήματος, ενώ απαιτείται συστηματική και τακτική συντήρηση της υποδομής του.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα στην ασυδοσία των επικίνδυνων οδηγών, για να προστατεύσουμε και τους ίδιους αλλά και τους άλλους συμπολίτες μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και πρόσθεσε πως όποιοι οδηγοί θα συμπεριφέρονται αντικοινωνικά και όποιοι οδηγούν επικίνδυνα, θα υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες από την πολιτεία.

    [21] Οικονομία

    Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης

    22/11/2004 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα οικονομικά πλεονεκτήματα της χώρας μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, με την οποία άνοιξε της εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Ζάππειο με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων. Ο κ. Σιούφας είπε ότι η δημοσιονομική διαφάνεια, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η συμμετοχή της στην ONΕ και το ανθρώπινο δυναμικό, αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής Οικονομίας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και η προετοιμασία του Συμβουλίου υπουργών Ανταγωνιστικότητας που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση του ΕΣΑΑ τοποθετήθηκαν με ομιλίες τους και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της χώρας.

    Στο παράδοξο που παρατηρείται όσον αφορά την ελληνική ανταγωνιστικότητα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας είναι ουραγός στους δείκτες ανταγωνιστικότητας που παρακολουθούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονταν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

    Επίσης, επανέλαβε τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για στροφή προς την περιφέρεια, επεσήμανε ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα του Δημοσίου οδηγεί σε απώλεια επενδύσεων και ανάπτυξης και τόνισε ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελούν αναγκαιότητα και βασική επιλογή της κυβέρνησης.

    Mείζον πρόβλημα το παραεμπόριο

    Το πρόβλημα του παραεμπορίου τέθηκε από την πλευρά των παραγωγικών τάξεων. O πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Xρήστος Πολυζωγόπουλος, είπε ότι η ελληνική αγορά υφίσταται "επίθεση" από τις χώρες της Άπω Ανατολής εκτιμώντας ότι το πρόβλημα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και θα δημιουργήσει πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγώντας στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σε ό,τι αφορά τους στόχους της Λισαβόνας, ζήτησε να μην υιοθετηθεί η "εύκολη λύση" της υποβάθμισης της ποιότητας της εργασίας και να αξιοποιηθεί άμεσα η μεταολυμπιακή περίοδος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕB, Oδυσσέας Kυριακόπουλος, εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο "εξ Ανατολών", καθώς η ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών από τις HΠA και μείωση των εξαγωγών. Για το λόγο αυτό, πρότεινε την υιοθέτηση μιας επιθετικής πολιτικής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και στήριξης της ζήτησης καθώς επίσης και αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, συζήτηση των θεμάτων της ανταγωνιστικότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο μια φορά το μήνα και τακτικό απολογισμό των δράσεων του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δ. Aρμενάκης, είπε το παρεμπόριο πλήττει τη μεταποίηση και το εμπόριο και ζήτησε να εκδοθούν σύντομα τα Προεδρικά Διατάγματα, που ενεργοποιούν το νόμο για το υπαίθριο εμπόριο, που ψηφίστηκε πέρυσι.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Σιούφας είπε ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια που συγκροτήθηκαν πρόσφατα, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα παίρνει μορφή μάστιγας για την ελληνική αγορά και θα αποτελέσει ειδικό θέμα συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

    Όσον αφορά το πτωχευτικό δίκαιο, ο κ. Σιούφας επεσήμανε ότι ήδη λειτουργεί σχετική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ανακοίνωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, Τρίτη.

    [22] Οικονομία

    Στην πρόταση της διοίκησης για το ασφαλιστικό Με 24ωρη απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής

    22/11/2004 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Άκαρπη απέβη η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργου Προβόπουλου με τους εκπροσώπους του συλλόγου των εργαζομένων, για το επίμαχο θέμα των προωθούμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό της Εμπορικής, με τροποποιήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και με υπαγωγή των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ/ΕΤΕΑΜ. Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την πρόταση της Εμπορικής, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους που συνεδρίασε το μεσημέρι, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στις 26 Νοεμβρίου.

    [23] Υγεία

    Η σοκολάτα "Γλυκό" κόψιμο του βήχα

    22/11/2004 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΒΒC

    Από το 17ο αιώνα οι Αζτέκοι εξυμνούσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας, θεωρώντας την αντίδοτο στην κούραση και την εξάντληση, καθώς οι υδατάνθρακες, που περιέχει αποτελούν καύσιμη ύλη για το σώμα μας. Βρετανοί επιστήμονες φέρνουν πλέον στο προσκήνιο την ευεργετική επίδραση της θεοβρομίνης, μιας άλλης χημικής ουσίας, που περιέχεται στον εν λόγω "γλυκό πειρασμό". Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, η συγκεκριμένη ουσία συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση επίμονων συμπτωμάτων βήχα, καθώς καταστέλλει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, που τον προκαλεί. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη ουσία, σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές, δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, ούτε στο καρδιαγγειακό ούτε στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

    Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα

    "Παρόλο που ο επίμονος βήχας δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής, μπορεί να έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής κάποιου, συνεπώς, τα συγκεκριμένα ευρήματα των επιστημόνων μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος", αναφέρει ο καθηγητής Πίτερ Μπέιμς.

    Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές χορήγησαν σε δέκα υγιή άτομα, που συμμετείχαν εθελοντικά στην ιατρική μελέτη, ποσότητες θεοβρομίνης, κοδεϊνης και κάποιου ψευδοφαρμάκου, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

    Στη συνέχεια, τους χορήγησαν "καπσεϊσίνη" (capsaicin), μια ουσία, που χρησιμοποιείται σε κλινικές μελέτες για την πρόκληση βήχα.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι χρειάστηκε να παρασχεθούν μεγαλύτερες ποσότητες "καπσεϊσίνης" σε εθελοντές, που είχαν λάβει θεοβρομίνη, σε σύγκριση με όσους είχαν πάρει κοδεϊνη ή κάποιο ψευδοφάρμακο, γεγονός, που απέδειξε την καταπραϋντική δράση της θεοβρομίνης στο βήχα.

    Μάλιστα, "καθώς δεν εντοπίστηκαν παρενέργειες της θεοβρομίνης, μπορεί να παρασχεθεί μεγαλύτερη δοσολογία, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της", επισημαίνει η καθηγήτρια Μαρία Μπελβίσι.

    Ένα άλλο πλεονέκτημα της θεοβρομίνης είναι, ότι μπορεί να χορηγείται σε άτομα, που μεταχειρίζονται βαρέα μηχανήματα ή οδηγούν, καθώς, σε αντίθεση με την κοδεϊνη, δεν προκαλεί υπνηλία.

    Καλό είναι, ωστόσο, οι ασθενείς, πριν προβούν σε αλλαγή της φαρμακευτικής τους αγωγής, να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους γιατρό.

    Η έρευνα,που διεξήχθη από το Βρετανικό Κολέγιο Imperial, δημοσιεύθηκε στην ιατρική θεώρηση FASEB.

    [24] Αθλητισμός

    Ρεχάγκελ: "Δεν συμμετείχα"

    22/11/2004 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την μη πρακτική συμμετοχή του στο βιβλίο «Οτο Ρεχάγκελ: ''Το πορτρέτο ενός ιδιοφυούς προπονητή'', έκανε γνωστή ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας. Ο Γερμανός Πρωταθλητής Ευρώπης προέβη σε μία διευκρινιστική δήλωση, με αφορμή την κυκλοφορία του εν λόγω βιβλίου. "Ουδέποτε μίλησα με το συγγραφέα του συγκεκριμένου βιβλίου, ουδέποτε συγκατατέθηκα στην έκδοσή του και, όπως καθίσταται ευνόητο, δεν συμμετείχα στη διαδικασία συλλογής των στοιχείων που παραθέτει ο συγγραφέας". Εν τω μεταξύ, αύριο ο συνεργάτης του κ. Ρεχάγκελ, Γιάννης Τοπαλίδης, θα παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Λα Κορούνια. Μία ημέρα αργότερα θα συναντήσει τον Οτο Ρεχάγκελ στη Βρέμη, όπου και θα παρακολουθήσουν τον αγώνα μεταξύ της Βέρντερ και της Ιντερ (στη γερμανική ομάδα αγωνίζεται ο Αγγελος Χαριστέας και στους «νερατζούρι» ο Γιώργος Καραγκούνης). Ακόμη, ο Γιάννης Τοπαλίδης θα παρακολουθήσει το μεγάλο ντέρμπι της 10ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

    [25] Κόσμος

    Θύελλα αντιδράσεων για τις ουκρανικές εκλογές

    22/11/2004 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε αναβρασμό έφεραν την Ουκρανία τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα του χθεσινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που δείχνουν νικητή με ποσοστό 49,42% τον απερχόμενο πρωθυπουργό και υποψήφιο, Βίκτορ Γιανούκοβιτς έναντι του αντιπάλου του φιλοδυτικού Βίκτορ Γιουστσένκο που έλαβε 46,7%. Οι καταγγελίες για νοθεία υπήρξαν αλλεπάλληλες τόσο από τον ίδιο τον Γιουστσένκο, όσο και από τη διεθνή κοινότητα, με πρώτο τον ΟΑΣΕ να καταγγέλλει τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν, ως μη δημοκρατικές. Έντονες όμως ήταν και οι αντιδράσεις από πλευράς των πολιτών, τους οποίους ο Γιουστσένκο κάλεσε σε εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής. Μάλιστα δεκάδες χιλιάδες κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Κιέβου και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την έκβαση των εκλογών.

    Βροχή οι καταγγελίες για νοθεία

    Η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου σήμερα το μεσημέρι πλημμύρισε από 50.000 διαδηλωτές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι προηγείται του Γιανούκοβιτς και έχοντας στα χέρια μία δημοσκόπηση που έγινε έξω από εκλογικά τμήματα, που τού έδινε προβάδισμα με 54% έναντι 43% του αντιπάλου του, κατήγγειλε τις αρχές για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. "Ένα συνταγματικό πραξικόπημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Ουκρανία", υποστήριξε ο Γιουστσένκο, μιλώντας στους οπαδούς του από τους οποίους ζήτησε να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις ως την τελική νίκη. "Ξεκινάμε ένα οργανωμένο κίνημα πολιτικής αντίστασης" τόνισε ο Γιουτσένκο.

    Οι αντιρρήσεις του Γιουτσένκο όμως δεν ήταν οι μόνες που διατυπώθηκαν. Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι ο χθεσινός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών δεν πληροί τις δημοκρατικές προδιαγραφές. "Δεν ανταποκρίνεται σε ένα σημαντικό αριθμό κριτηρίων του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ούτε σε άλλους ευρωπαϊκούς κανόνες για μία δημοκρατική εκλογή", δήλωσε ο Μπρους Τζορτζ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

    Και ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ, απεσταλμένος του Τζορτζ Μπους, κατήγγειλε τις ουκρανικές αρχές για συντονισμένη νοθεία.

    Παράλληλα η ΕΕ είπε ότι θα ζητήσει από την Ουκρανία αναθεώρηση του εκλογικού αποτελέσματος. Για το λόγο αυτό οι πρεσβευτές της Ουκρανίας θα κληθούν στα υπουργεία Εξωτερικών των 25 χωρών μελών της ΕΕ, προκειμένου να τους ανακοινωθούν οι θέσεις των Βρυξελλών.

    Περιττό να πούμε ότι ο Μπόρις Γκριζλόφ, προσωπικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν ο μόνος που συνεχάρη σήμερα τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς για τη νίκη του.

    Να σημειώσουμε ότι ο μεταρρυθμιστής Γιουτσένκο, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ουκρανίας, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίζει την σταδιακή ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νοθεία καταγγέλλει ο Γιουστσένκο

    [26] Αθλητισμός

    Νίκη-βάλσαμο για τον Ακράτητο

    22/11/2004 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μετά την τιμωρία του στην αρχή του Πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας, ο Ακράτητος μοιάζει να μπαίνει σε καλό δρόμο. Στον αγώνα που ολοκλήρωσε την 8η αγωνιστική, η ομάδα των Άνω Λιοσίων επικράτησε εντός έδρας της Λάρισας με 2-1 και ξέφυγε από τις τελευταίες θέσεις, φτάνοντας μάλιστα στην 11η με 10 βαθμούς. Αυτή ήταν και η δεύτερη εντός έδρας νίκη των γηπεδούχων στο φετινό Πρωτάθλημα. Αντίθετα οι "βυσσινί" δεν κατάφεραν να πλησιάσουν στις πρώτες θέσεις. Τα τέρματα των γηπεδούχων πέτυχαν οι Μπαντάς (17`) και Τρούπκος (37`), ενώ για το θεσσαλικό συγκρότημα μείωσε ο Κυπαρίσσης στο 52ο λεπτό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 November 2004 - 17:52:08 UTC