Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλες διαδηλώσεις λόγω APEC Δακρυγόνα και συλλήψεις στο Σαντιάγκο
  • [02] Δύο αντίπαλα "στρατόπεδα" Διακήρυξη ΟΗΕ για την ανθρώπινη κλωνοποίηση
  • [03] Εξαγγελίες Καραμανλή για τα ΤΕΙ "Επενδύουμε στη νέα γενιά"
  • [04] Μείον ένας για Χαλκηδόνα
  • [05] Νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη Ενδεχόμενες ενισχύσεις στο Ιράκ
  • [06] Επέστρεψε στην πατρίδα της Ελεύθερη η Πολωνέζα όμηρος
  • [07] Αποζημίωση κατέβαλε η ανθυποπλοίαρχος Ελεύθεροι για το ναυάγιο
  • [08] Άλλαξε ο Μανωλιός...
  • [09] Τουλάχιστον δεκατρείς νεκροί Αιματηρή πορεία στο Τόγκο
  • [10] Οι "Βαυαρί" ξανάρχονται
  • [11] Στα λευκά η Φλώρινα "Αγρίεψε" ο καιρός

    [01] Κόσμος

    Μεγάλες διαδηλώσεις λόγω APEC Δακρυγόνα και συλλήψεις στο Σαντιάγκο

    20/11/2004 1:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2004 2:43:10 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί οι δρόμοι της Χιλής, όπου αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Χιλιάδες διαδηλωτές, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, συγκρούστηκαν την Παρασκευή με την αστυνομία η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες. Μεταξύ των δεκάδων τραυματιών βρίσκονται και πολλοί δημοσιογράφοι, γεγονός που η Έθελ Πλίσκοφ, πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης των Χιλιανών δημοσιογράφων, χαρακτήρισε "απίστευτο" και το παραλλήλισε με τις διώξεις που είχε υποστεί ο Τύπος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοτσέτ. Στο επίκεντρο της Συνόδου του APEC θα βρεθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και των πυρηνικών, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη και η κατάργηση των δασμών μεταξύ των χωρών-μελών. Στη Σύνοδο συμμετέχουν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Κίνας, Χου Ζιντάο.

    "Όχι στον Μπους, όχι στην παγκοσμιοποίηση"

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας, του Πούτιν και του Ζιντάο, προκειμένου ν΄ αναθερμανθούν οι συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών και Β. Κορέας, για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, έξι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες τραυματίστηκαν και άλλοι δύο συνελήφθησαν αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας δεν έδωσε καμία πληροφορία για τους τραυματίες.

    Ο Κριστιάν Ακούνα, του ιδιωτικού χιλιανού τηλεοπτικού σταθμού Chilevision, υποστήριξε ότι δύο εικονολήπτες και ένας δημοσιογράφος του καναλιού σύρθηκαν με τη βία μέσα σε θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας όπου ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον Ακούνα, πιο σοβαρή κρίνεται η κατάσταση του εικονολήπτη Χάιμε Φιγκουερόα. Άλλοι δύο εικονολήπτες του τηλεοπτικού σταθμού του Καθολικού Πανεπιστημίου μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Χιλής, Χόρχε Κορέα Σούτιλ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι "μια ομάδα βανδάλων" διείσδυσε στη μεγάλη διαδήλωση. Όσον αφορά το σοβαρό τραυματισμό του Φιγκουερόα, είπε ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν πολύ κοντά στους αστυνομικούς και μπορεί να υπήρξε κάποια συμπλοκή.

    Σχετικά Links:

    APEC

    [02] Υγεία

    Δύο αντίπαλα "στρατόπεδα" Διακήρυξη ΟΗΕ για την ανθρώπινη κλωνοποίηση

    20/11/2004 2:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αφού έφθασε σε αδιέξοδο για το επίμαχο ζήτημα της ανθρώπινης κλωνοποίησης, η νομική επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε την Παρασκευή να συντάξει μια πολιτική διακήρυξη αντί να προσανατολιστεί σε μία διεθνή συνθήκη που θα απαγορεύει αυτή την πρακτική. Η επιτροπή αποδέχθηκε πρόταση της Ιταλίας να συστήσει μία ομάδα εργασίας που θα συντάξει μια Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη κλωνοποίηση, η οποία θα καλεί την κάθε μία χώρα να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα σε εθνικό επίπεδο. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να απαγορεύσουν την κλωνοποίηση ανθρώπων, για θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους. Ωστόσο, διαφωνούν για το θέμα της έρευνας εμβρυονικών κυττάρων, γνωστή ως θεραπευτική κλωνοποίηση, η οποία χρησιμοποιεί τα κύτταρα αυτά που μπορούν να αναπαραχθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα και πιθανότατα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη θεραπεία ανίατων, μέχρι τώρα, ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ο διαβήτης, ακόμη και ασθένειες νωτιαίου μυελού.

    "Όχι στη δημιουργία ανθρώπου μέσω της κλωνοποίησης"

    Η πρόταση θεωρήθηκε ως ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο ανένδοτες πλευρές σε μία διαμάχη τριών χρόνων, με σκοπό να αποτρέψει μια παρατεταμένη διαίρεση για το θέμα.

    Η ομάδα εργασίας θα συναντηθεί το Φεβρουάριο για να συμπληρώσει τη σύνταξη της διακήρυξης. Στη συνέχεια, θα συγκληθεί η νομική επιτροπή για να την εγκρίνει.

    Η επιτροπή ανέφερε ότι η πολιτική διακήρυξη θα καλεί τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν από μόνες τους "να απαγορεύσουν κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί ανθρώπινη ζωή μέσω διαδικασιών κλωνοποίησης και κάθε έρευνα που επιδιώκει να επιτύχει αυτό το σκοπό".

    Οι κυβερνήσεις θα κληθούν επίσης "να διασφαλίσουν πως, κατά την εφαρμογή της επιστήμης της ζωής, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα είναι σεβαστή σε κάθε περίσταση και, ιδιαίτερα, ότι δεν θα υπάρξει εκμετάλλευση των γυναικών".

    Η επιτροπή είχε χωριστεί σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

    Από τη μια πλευρά, η Κόστα Ρίκα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τάσσονταν υπέρ μιας συνθήκης η οποία θα απαγόρευε όλες τις μορφές ανθρώπινης κλωνοποίησης. Από την άλλη, το Βέλγιο και η Ν. Κορέα, που ευνοούσαν τη συνέχιση της έρευνας για τη θεραπευτική κλωνοποίηση και τα εμβρυονικά κύτταρα.

    [03] Πολιτική

    Εξαγγελίες Καραμανλή για τα ΤΕΙ "Επενδύουμε στη νέα γενιά"

    20/11/2004 2:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2004 7:37:24 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την αύξηση της χρηματοδότησης στα ΤΕΙ όλης της χώρας, με έκτακτη επιχορήγηση 14 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στην έδρα του ΤΕΙ Ηπείρου, στην Άρτα. Παράλληλα, προωθούνται προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, ενώ αυξημένα κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και τη σίτιση των σπουδαστών τους προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2005. Στη συνέχεια της διήμερης περιοδείας του στην Ήπειρο, που "έκλεισε" με επισκέψεις στην Άρτα και την Πρέβεζα, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη δέσμευσή του για στήριξη της Περιφέρειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "στρέφουμε την προσοχή της διακυβέρνησης της χώρας στη μέχρι πρόσφατα ξεχασμένη Ελλάδα".

    Αύξηση κονδυλίων και προσλήψεις

    Κατά τη σύσκεψη στο ΤΕΙ Ηπείρου, ο κ. Καραμανλής τόνισε, ότι με την έκτακτη επιχορήγηση εξασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία τους για το 2004 και ανακοίνωσε, πως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ κατά 16% και για τη σίτιση των σπουδαστών τους κατά 49%.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε την προκήρυξη θέσεων μονίμου διδακτικού προσωπικού για τα ΤΕΙ και οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, "μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και μέσα από ευρύ εθνικό διάλογο".

    Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, Σωτήρης Κανδρέλης, επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό και περισσότερα μέσα, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμο ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των σπουδαστών προσέφεραν στον πρωθυπουργό μία πένα, ώστε, όπως είπαν, "να υπογράψει τη λύση των προβλημάτων τους", ενώ η διοίκηση του Ιδρύματος προσέφερε έναν ασημένιο δίσκο με το έμβλημά του, που αναπαριστά την Ολυμπιάδα, σύζυγο του Φιλίππου.

    Στην απάντησή του, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται από το ΤΕΙ Ηπείρου και κατέληξε: "οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις. Επενδύουμε στην Παιδεία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, στη νέα γενιά".

    "Μοχλός ανάπτυξης" η Ήπειρος

    Το πρωί, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το τελωνείο Μαυρομματίου Θεσπρωτίας και, μετά τη σύσκεψη στο ΤΕΙ Ηπείρου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κόπραινα Άρτας. Στη συνέχεια, ακολούθησε περίπλους του Αμβρακικού κόλπου και ενημέρωση για τα προβλήματα των παράκτιων περιοχών, ενώ η διήμερη περιοδεία του κ. Καραμανλή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο λιμάνι της Πρέβεζας.

    Μετά τον περίπλου στον Αμβρακικό, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε, πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της Ηπείρου, ώστε "να ξεφύγει οριστικά" από την εγκατάλειψη και τη στασιμότητα και να μπει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου.

    Από την Πρέβεζα, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους, ο κ. Καραμανλής απέδωσε στην Ήπειρο το ρόλο ενός "καίριου μοχλού ανάπτυξης". Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι τα μεγάλα έργα, όπως η γέφυρα Ρίου- Αντίρριου, η Εγνατία και η Ιόνια οδός, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, "θα εντάξουν την Ήπειρο στην τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης και προόδου".

    "Στόχος είναι: ταχύτερη ανάπτυξη, περισσότερα έργα υποδομής, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες στην Περιφέρεια", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ήπειρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε λόγο για "απόλυτο κενό πολιτικής και έργου" και χαρακτήρισε "επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης" τις εξαγγελίες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στροφή στην "εκτός Αθηνών" Ελλάδα

    [04] Αθλητισμός

    Μείον ένας για Χαλκηδόνα

    20/11/2004 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2004 4:29:21 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς τον Μάρκο Δήμο θα αγωνιστεί η Χαλκηδόνα κατά του ΠΑΟΚ. Ο παίκτης της ομάδας της Νίκαιας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ένα πρόβλημα τραυματισμού που του παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες και θα απουσιάσει από τον αγώνα Πρωταθλήματος κόντρα στον "δικέφαλο του Βορρά". Έτσι, οι 19 παίκτες, τους οποίους επέλεξε ο προπονητής της Χαλκηδόνας, Γιώργος Παράσχος, είναι οι εξής: Εμπέντε, Ανδριόλας, Κατεμής, Γελαδάρης, Ντάγκας, Παππάς, Σίμος, Μικές, Ντρένοβα, Αντερσον, Αλ Τζάχερ, Σωτήρχος, Κορακάκης, Κουτσοκώστας, Κόρμπος, Μασάδο, Ζαχαρόπουλος, Ηλιόπουλος και Χάλαρης. Τα εισιτήρια του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ τιμώνται 15 (θύρες 1-2) και 25 ευρώ (επίσημα) και θα διατίθενται την Κυριακή πριν από την έναρξη του αγώνα στο γήπεδο της Νεάπολης. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ μπορούν να προμηθεύονται τα εισιτήρια τους έξω από τις Θύρες 7-8, όπου και θα φιλοξενηθούν (κοστίζουν 15 ευρώ).

    Πέντε οι ασπρπρόμμαυρες απουσίες

    Μισός κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ να παρουσιαστεί στον αγώνα της Κυριακής. Μετά τις τέσσερις σίγουρες απουσίες των Βαγγελή, του τραυματία Μάρκου, του Σκαρμούτσου και του τιμωρημένου Ανδράλα, προστίθεται και η απουσία του Ουντέζε, ο οποίος δεν έχει επιστρέψει μέχρι σήμερα από τη Νιγηρία. Την θέση του αμυντικού αναμένεται να πάρει ο Κουτσόπουλος. Το θετικό για τον τεχνικό του ΠΑΟΚ, Ρολφ Φρίνγκερ, είναι πως μπορεί να υπολογίζει τους Μαλαδένη και Καρυπίδη στα σχέδιά του. Στην αποστολή επιστρέφουν και οι Γαρπόζης, Λουκά. Συγκεκριμένα, στην 18άδα που θα μεταβεί το απόγευμα στην Αθήνα, συμπεριλήφθηκαν οι Ατματσίδης, Καραδήμος, Κουτσόπουλος, Χασιώτης, Βόκολος, Κούτσης, Μαλαδένης, Φουτσίνι, Καρυπίδης, Γιασεμή, Σαλπιγγίδης (πιθανή αρχική ενδεκάδα), Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Ζησόπουλος, Γαρπόζης, Λουκά, Σπάσιτς και Χάγκαν.

    Αναφορά στο υπό ανακατασκευή γήπεδο του ΠΑΟΚ έκανε το μεσημέρι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη και σε εκδήλωση για την βράβευση των Παραολυμπιονικών. «Το γήπεδο του ΠΑΟΚ εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την χώρα και στην πολιτική βελτίωσης των γηπεδικών εγκαταστάσεων. Το είδαμε με θετικό μάτι και με προοπτική. Ως τώρα έγινε μια μόνο επαφή και δεν μπορώ να πως περισσότερες λεπτομέρειες. Θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις και επαφές και, εφ όσον η πρόταση είναι υλοποιήσιμη, τότε θα προχωρήσει».

    [05] Ιράκ

    Νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη Ενδεχόμενες ενισχύσεις στο Ιράκ

    20/11/2004 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2004 3:38:43 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Γαλλικό Πρακτορείο

    Την αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Ιράκ εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον στρατηγό Λανς Σμιθ. Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, ο Αμερικανός στρατηγός αποκάλυψε, πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν ενισχύσεις ενόψει των εκλογών, που αναμένονται τον Ιανουάριο, ενώ η αποστολή θα εξαρτηθεί τελικά από το αν η αμερικανική επιχείρηση στη Φαλούτζα καταφέρει να εξασθενήσει την ιρακινή αντίσταση. Σύμφωνα με τον στρατηγό Σμιθ, η επιχείρηση στη Φαλούτζα είναι "εξαιρετικά επιτυχημένη", ενώ Αμερικανοί αξιωματικοί στην πόλη, τόνισαν, πως ελπίζουν να εξουδετερώσουν και τους τελευταίους θύλακες αντίστασης μέσα στις επόμενες μέρες. Στο μεταξύ, νέες επιθέσεις ανταρτών πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη.

    Επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα

    Ένας άνθρωπος απανθρακώθηκε σήμερα το πρωί, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της Βαγδάτης. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο προσπάθησε ανεπιτυχώς να πέσει πάνω σε μια αυτοκινητοπομπή πέντε οχημάτων παντός εδάφους, που χρησιμοποιούνται από τους φρουρούς ασφαλείας και τελικά ανατινάχτηκε τη στιγμή που πέρασε δίπλα του ένα άλλο όχημα.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, από επίθεση που είχε ως στόχο την αυτοκινητοπομπή τους, στο κέντρο της Βαγδάτης. "Μια συσκευή με εκρηκτικά ανατινάχτηκε, ενώ περνούσε η αυτοκινητοπομπή και ακολούθησαν πυρά με αντιαρματικές ρουκέτες και ελαφρά όπλα", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    Τέλος, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, δυο αξιωματικοί των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Βαγδάτης, ενώ το πτώμα ενός αξιωματικού της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς, που είχε στραγγαλιστεί από αγνώστους, βρέθηκε κοντά στο Κούτ, 175 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.

    [06] Ιράκ

    Επέστρεψε στην πατρίδα της Ελεύθερη η Πολωνέζα όμηρος

    20/11/2004 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2004 6:14:21 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Αίσιο τέλος είχε για την Πολωνέζα, Τερέζα Μπορζ Χαλίφα, η ομηρία της στο Ιράκ. Η γυναίκα, που κρατούνταν από ομάδα ανταρτών από τα τέλη Οκτωβρίου, αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε στην πατρίδα της. Η Χαλίφα έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα. "Αφέθηκε ελεύθερη και είναι σώα και αβλαβής", είπε ο κ. Μπέλκα, ενώ, από την πλευρά της, η Χαλίφα δήλωσε ότι οι απαγωγείς της φέρθηκαν καλά. "Η στιγμή που ελευθερώθηκα ήταν πολύ ευτυχισμένη ...νομίζω ότι θα παραμείνω προς το παρόν στην Πολωνία", πρόσθεσε η ίδια. Η Τερέζα Χαλίφα είναι παντρεμένη με Ιρακινό και έχει ιρακινή υπηκοότητα. Απήχθη στις 27 Οκτωβρίου στην Βαγδάτη από μια ελάχιστα γνωστή οργάνωση, που ζήτησε την αποχώρηση των πολωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ, αίτημα που απορρίφθηκε από την Βαρσοβία.

    [07] Κοινωνία

    Αποζημίωση κατέβαλε η ανθυποπλοίαρχος Ελεύθεροι για το ναυάγιο

    20/11/2004 4:52:00 μμ

    Απολογήθηκαν στην ανακρίτρια οι τρεις ναυτικοί του φορτηγού "Αβάντις 3", που ναυάγησε χθες κοντά στο Αγκίστρι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 35χρονος μάγειρας του πλοίου, Βασίλης Κορώνης. Ο πλοίαρχος, Σωτήρης Μπίμπος, η ανθυποπλοίαρχος, Μαγδαληνή Μάντζιου και ο ναύτης Γιώργος Σπανός, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η ανθυποπλοίαρχος κατέβαλε χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ. Ο Εισαγγελέας Πειραιά άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση ρύπανσης και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας. Τέλος, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημοσθένη Μπούκη, ο θάνατος του άτυχου μάγειρα οφείλεται καθαρά σε πνιγμό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονία από αμέλεια"

    [08] Παράξενα

    Άλλαξε ο Μανωλιός...

    20/11/2004 5:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    "Επανάσταση" στην πλαστική χειρουργική και τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια φέρνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Η εκπομπή "Extreme Makeover" προσφέρει live ένα τηλεπαιχνίδι πλαστικής χειρουργικής! Μάλιστα, μεταξύ των παικτών που θα "μεταμορφωθούν" βρίσκεται και ένας άνδρας, που έπεσε δύο φορές θύμα δικαστικής πλάνης και καταδικάστηκε σε θάνατο για δολοφονία, λόγω των πεταχτών δοντιών του. Ο Ρέι Κρόουν θεωρήθηκε ένοχος, επειδή το αποτύπωμα των δοντιών του ήταν παρόμοιο με αυτά που βρέθηκαν στο σώμα του θύματος. Η δικαστική πάλη του 47χρονου πρώην κατάδικου τερματίστηκε μετά από μια δεκαετία, χάρη σε εξέταση DNA, που απέδειξε την αθωότητα του. Όπως δήλωσε ο παραγωγός του "Extreme Makeover", Λου Γκόρφεν, ο πρώην κατάδικος δικαιούται "ξαναφτιάξιμο", επειδή τα χαρακτηριστικά του επηρέασαν πολύ τη ζωή του. Η "μεταμόρφωση" του Κρόουν ξεκίνησε την Παρασκευή, με εμφύτευση μαλλιών, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα τον αναλάβουν οδοντίατροι και θα ακολουθήσει πλαστική στη μύτη, λίφτινγκ στην περιοχή γύρω από τα μάτια και λιποαναρρόφηση στο σαγόνι.

    Συντονιστείτε!

    Σχετικά Links:

    "Extreme Makeover"

    [09] Κόσμος

    Τουλάχιστον δεκατρείς νεκροί Αιματηρή πορεία στο Τόγκο

    20/11/2004 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Τραγική εξέλιξη είχε μια διαδήλωση στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής, για να χαιρετιστεί η βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα άρχισαν όταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από την κατοικία του Προέδρου, Γκνασίνγμπε Εγιαντέμα, για να γιορτάσει την απόφαση της ΕΕ να ξαναρχίσει ορισμένα πρόγραμμα βοήθειας, που είχαν ανασταλεί από το 1993 λόγω ανησυχιών για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Από το συνωστισμό, τουλάχιστον 13 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίσθηκαν. Όπως ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση, που διαβάστηκε από την τηλεόραση, οι διαδηλωτές "από τις σπρωξιές και την πίεση έπεσαν στο έδαφος και ποδοπατήθηκαν και μερικοί από αυτούς υπέκυψαν στα τραύματά τους".

    [10] Αθλητισμός

    Οι "Βαυαρί" ξανάρχονται

    20/11/2004 6:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα, για πρώτη φορά φέτος ανέβηκε η Μπάγερν Μονάχου. Οι "Βαυαροί", αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ από την Καϊζερσλάουτερν, "γύρισαν" το παιχνίδι και επικράτησαν με 3-1. Τα γκολ πέτυχαν για την Καϊζερσλάουτερν ο Ριντλ στο 7΄ και για τους "Βαυαρούς" οι Πιζάρο (12΄), Φρινγκς (27΄) και -φυσικά- τον νεαρό Περουβιανό Γκερέρο (μπήκε στη θέση του Μακάι στο 60΄, σκόραρε στο 65!). Με τους φιλοξενούμενους αγωνίστηκε και ο Δημήτρης Γραμμόζηςοι Έτσι έφτασαν τους 29 βαθμούς και "κάθισαν" στην κορυφή, περιμένοντας όμως τον αυριανό αγώνα της Βόλφσμπουργκ που αν κερδίσει θα είναι και πάλι μόνη πρώτη. Προς το παρόν, τους "λύκους" έφτασε και η Σάλκε, η οποία πέτυχε εντυπωσιακή εκτός έδρας νίκη επί της Λεβερκούζεν, στο ντέρμπι της 14ης αγωνιστικής, με 3-0. Οι δύο επιθετικοί της Σάλκε, ο Εμπε Σαντ στο 26΄ και ο Αϊλτον στο 37΄, «καθάρισαν» το ματς από το πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Βραζιλιάνος Λίνκολν διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 71΄.

    Τα αποτελέσματα

    Μάιντς-Μπόχουμ 1-0

    Μπάγερν-Καϊζερσλάουτερν 3-1

    Ντόρτμουντ-Φράιμπουργκ 2-0

    Αρμίνια Μπίλ.-Βέρντερ Βρέμης 2-1

    Λεβερκούζεν-Σάλκε 0-3

    Χέρτα Βερολίνου-Χάνσα Ροστόκ 1-1

    Στουτγκάρδη-Γκλάντμπαχ 1-0

    Αμβούργο-Βόλφσμπουργκ 21/11

    Νυρεμβέργη-Ανόβερο 21/11

    Η βαθμολογία

    Μπάγερν Μονάχου 29

    Βόλφσμπουργκ 27 -13αγ

    Σάλκε 27

    Στουτγκάρδη 26

    Αρμίνια Μπίλεφελντ 23

    Ανόβερο 23 -13αγ

    Μάιντς 22

    Βέρντερ Βρέμης 21

    Λεβερκούζεν 19

    [11] Κοινωνία

    Στα λευκά η Φλώρινα "Αγρίεψε" ο καιρός

    20/11/2004 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Χειμωνιάτικο σκηνικό αντίκρισαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Φλώρινας και των ορεινών περιοχών της Θράκης, ενώ, στην υπόλοιπη χώρα, οι βροχές, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Πριν από λίγο, επετράπη ο απόπλους των πλοίων από τον Πειραιά, που είχε απαγορευθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας εκτελούνται μέχρι την Άνδρο, ενώ στον Αργοσαρωνικό μόνο με πλοία κλειστού τύπου και υδροπτέρυγα. Επίσης, η γραμμή Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης εκτελείται από ένα πλοίο και η γραμμή Καβάλας- Κεραμωτής μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Για αύριο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και αυξημένες χιονοπτώσεις.

    "Άσπρη μέρα" στη Φλώρινα

    Από αργά χθες βράδυ άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στη Φλώρινα και αραιές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές των νομών Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών.

    Το κρύο σε όλη τη χώρα ήταν ιδιαίτερα "τσουχτερό", με τον υδράργυρο να δείχνει -3 βαθμούς στο Νευροκόπι, 0 στη Φλώρινα, 2 στην Κοζάνη, 6 στη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά και 12 στην Αθήνα.

    Αύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, στη βόρεια και ανατολική Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανώς σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί, φθάνοντας τοπικά τα 8 μποφόρ.

    "Βουτιά" πάντως θα κάνει το θερμόμετρο, αφού αναμένονται -4 βαθμοί στη Φλώρινα, -3 στην Καστοριά, -2 στα Ιωάννινα, 1 στη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα, 4 στο Βόλο, 6 στην Αθήνα και 8 στην Πάτρα και το Ηράκλειο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χειμωνιάτικο σκηνικό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 November 2004 - 17:52:11 UTC