Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λύγισε" ο Παναθηναϊκός
  • [02] Στην Εξεταστική Επιτροπή Κατάθεση Τζογάνη για τα εξοπλιστικά
  • [03] Προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια στον Εχίνο
  • [04] Το πλοίο προσέκρουσε σε βραχονησίδα Ναυάγιο με ένα νεκρό στο Αγκίστρι
  • [05] Δύο νεκροί, 19 τραυματίες Συντριβή αεροσκάφους στη Βενεζουέλα
  • [06] Οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ Αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον Ανάν
  • [07] Αρνήθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες Δε βιάζεται για το Κόσοβο ο Ανάν
  • [08] Δημοσιογράφος αρνείται να αναφέρει την πηγή του Βάλλεται η ελευθερία
  • [09] "Καλπάζουν" οι Καβαλίερς
  • [10] Αναγνωρίζει μέχρι και το χρώμα των φαναριών Ηλεκτρονικό "μάτι" για
  • [11] Στον Πρωθυπουργό Αλογοσκούφης και Σιούφας Στο Μέγαρο Μαξίμου ο

    [01] Αθλητισμός

    "Λύγισε" ο Παναθηναϊκός

    18/11/2004 11:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε ήρωας εξελίχθηκε ο Γιώργος Καλαϊτζής, αφού στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Μπενετόν, μπήκε στο παρκέ και σχεδόν γύρισε το ματς, μόνος του, ωστόσο ένα τρίποντο του Μάσιμο Μπουλέρι λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, έστειλε τον Παναθηναϊκό στο "καναβάτσο" και έκλεψε την δόξα του παίκτη. Οι "πράσινοι" με το 8377 υπέστησαν έτσι την δεύτερή τους ήττα σε τρεις αγώνες και παρά το γεγονός πως προσπάθησαν, μάλλον έδειξαν δύο πρόσωπα αφού στο πρώτο μέρος και το προβάδισμα είχαν αλλά και τον έλεγχο του αγώνα, στην επανάληψη όμως και κυρίως στο τρίτο δεκάλεπτο φάνηκαν να καταρρέουν. Σε εκείνο το σημείο έχασαν και την επαφή τους με την Μπενετόν, η οποία ξέφυγε και ολοκλήρωσε την τρίτη περίοδο με 67-55. Ο Καλαϊτζής ήταν εκείνος που στο τέλος προσπάθησε και κατάφερε να ξαναφέρει σε απόσταση βολής τον Παναθηναϊκό, όμως τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά και έτσι το τρίποντο του Μπουλέρι, έδωσε την νίκη στους Ιταλούς.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 18-23, 40-44, 67-55, 83-77 Μπενετόν Τρεβίζο (Έτορε Μεσίνα): Γκαρνέτ 11, Σοράνια 1, Γκορί 19, Σισκάουσκας 25, Μπουλέρι 10, Μορλέν, Μπερντ, Σλόκαρ 4,Μαρκονάτο 13. Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Χατζηβρέττας 3, Τσαρτσαρής 11, Μάρεϊ 12, Μπατίστ 5, Καλαϊτζής 7, Διαμαντίδης 6, Παπανικολάου, Φέμερλινγκ 4, Λάκοβιτς 18, Μίντλετον 8, Σκεπάνοβιτς 3.

    [02] Πολιτική

    Στην Εξεταστική Επιτροπή Κατάθεση Τζογάνη για τα εξοπλιστικά

    18/11/2004 10:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Με την κατάθεση του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αθανάσιου Τζογάνη, τελείωσαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τις επίμαχες αμυντικές προμήθειες. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε παρών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας την 7η Οκτωβρίου του 1998 και σε εκείνη του ΚΥΣΕΑ της μεθεπόμενης ημέρας, όπου και αποφασίστηκε η αγορά των ρωσικών πυραύλων TOR-M1 από το Στρατό Ξηράς, μια αγορά που "δεν ήταν επείγουσα, αλλά κατεπείγουσα". Ο κ. Τζογάνης αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα των ημερομηνιών των εγγράφων, όπου διαφαίνεται το Συμβούλιο Άμυνας να συνεδριάζει και να αποφασίζει, μία ημέρα προτού παραλάβει τις εκθέσεις της Επιτροπής Τεχνικοοικονομικής Αξιολόγησης με τις προτάσεις των εταιρειών, διευκρίνισε ότι, πέραν του ενδεχομένου λάθους της Γραμματείας, πιθανότατα το Συμβούλιο Άμυνας να είχε συνεδριάσει επί διήμερο και να είχε ενημερωθεί "προφορικά".

    "Η απευθείας ανάθεση δεν γίνεται χωρίς έλεγχο"

    Ο κ. Τζογάνης στην κατάθεση του επεσήμανε ότι για όλες τις αποφάσεις επιδιώκεται να υπάρχουν γραπτές εισηγήσεις, ώστε να παρέχονται όλα τα στοιχεία και να υπάρχει καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση. Όμως, όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που έρχονται έκτακτα στοιχεία, τα οποία μπορούν να τεθούν υπόψη προφορικά. Άλλωστε, "υπάρχει πάντα μια επιφυλακτικότητα για τις γραπτές εισηγήσεις", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "στο ΣΑΜ και στο ΚΥΣΕΑ νομίζω, δεν ερχόταν ποτέ μια γραπτή εισήγηση".

    Απαντώντας δε, σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρη Νιώτη, πρόσθεσε ότι ο κύριος όγκος του υλικού, ήταν σε γνώση των μελών του ΣΑΜ και του ΚΥΣΕΑ από παλαιότερες συνεδριάσεις των Οργάνων τον Ιούλιο του 1998. Σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις αγοράς οπλικών συστημάτων (που, σύμφωνα με την Ασημίνα Ξυροτήρη του ΣΥΝ, "από εξαίρεση έγιναν κανόνας") ο κ. Τζογάνης παρατήρησε ότι "η απευθείας ανάθεση δεν γίνεται χωρίς έλεγχο, αλλά μετά από σοβαρή έρευνα της αγοράς και σοβαρή αξιολόγηση των συστημάτων" και έκρινε ότι "αυτός ο τρόπος είναι πιο αποτελεσματικός. Αν πηγαίναμε σε μια διαδικασία διαγωνισμών για τα οπλικά συστήματα, φοβάμαι ότι δε θα καταλήγαμε ποτέ να αγοράσουμε τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, γιατί είναι σύνθετα, πολύπλοκα και δεν είναι εύκολο να τα βάλετε μέσα σ' ένα διαγωνισμό".

    Για το ζήτημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, των οποίων η σύμβαση έχει υλοποιηθεί μονάχα κατά ένα μικρό ποσοστό, ο κ. Τζογάνης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει "αν φταίει η χώρα που ήταν υποχρεωμένη να μας τα δώσει και δεν μας τα έδωσε, ή αν φταίνε οι κατευθυντήριες οδηγίες ή η εσωτερική μας αγορά που δεν κατάφερε να τα απορροφήσει". Η όποια εμπειρία του παρελθόντος ωστόσο, διδάσκει ότι "τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν υλοποιούνται στο χρόνο που συμφωνούνται" και πως "τα προβλήματα ήταν και από τι δύο πλευρές".

    Ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην αρχηγού ΓΕΣ

    Σήμερα ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις προμήθειες των πυραύλων TOR-M1 και των ραντάρ TPQ-37, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης. Ερωτηθείς σχεδόν αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παναγιωτάκης, κατά τη σημερινή του κατάθεση ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των βολών με βάση τα ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37, παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα και έφερε ως παράδειγμα ότι χάλασε η γεννήτρια, ενώ στη συνέχεια διερωτήθηκε "εάν είναι δυνατόν ένα τέτοιο σύστημα να δουλεύει επί μέρες και να μην χαλάσει η γεννήτρια;". Επίσης, είπε ότι οι παρατηρήσεις των υφισταμένων του στην Ιεραρχία για τις δυσλειτουργίες που παρουσίασαν τα TPQ-37 κατά τις δοκιμές, δεν ήταν τόσο σημαντικές ώστε να οδηγήσουν σε διακοπή των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον τόνισε ότι ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος είχε ήδη ενημερωθεί για την πορεία των δοκιμών του ραντάρ και "συμφώνησε" ότι δεν ήταν δυνατόν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς είχαν προχωρήσει σε τελική φάση. Σε ότι αφορά στους ρωσικούς πυραύλους TOR-Μ1, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε πως ήταν "παράλειψη" το ότι δεν επιδιώχθηκε να επισπευσθεί η διαδικασία εξασφάλισης ανταλλακτικών εντός του δεκαμήνου (όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση) κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας και του αντικαταστάτη του κ. Χαρβάλα. "Σοβαρή παράλειψη" αναγνώρισε επίσης ο κ. Παναγιωτάκης, και στο γεγονός ότι δεν συνυπολογίστηκε στην τιμή των συστημάτων TOR-M1, η τιμή του κέντρου διοίκησής τους (ένα ανά τέσσερις μονάδες πυρός) κατά την αρχική εκτίμηση του κόστους τους, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το λάθος αυτό διορθώθηκε σε μεταγενέστερη φάση. Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρόβλημα του εξοπλισμού του οπλοστασίου της Κύπρου με δυτικά αμυντικά συστήματα "είναι πολύ σοβαρό" και πως "έχουν γίνει προσπάθειες κατά καιρούς και δεν έχουν ευοδωθεί".

    Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι "η Ελλάδα στα πλαίσια του ενιαίου χώρου και της σχέσης που έχει με την Κύπρο, όσες φορές έστειλε οπλικά συστήματα, έστειλε γαλλικά άρματα πριν από πολλά χρόνια, πήρε και την έγκριση της γαλλικής κυβερνήσεως. Όταν όμως ετοιμάζεσαι να κάνεις πόλεμο, παραβλέπεις κάποιες διπλωματικές αβρότητες. Κάποτε στείλαμε κάποια πυροβόλα αμερικανικής κατασκευής και σε μία εβδομάδα το έμαθαν οι Αμερικανοί. Αμέσως πήγε ο Πρόεδρος στον υπουργό και αμέσως ήρθε ο Στρατιωτικός Ακόλουθος σε μένα και στους άλλους. Δεν κρύβεται δυστυχώς", τόνισε ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ.

    Τέλος, είπε πως η Ελλάδα "δεν ζημιώθηκε με την αγορά των TOR-M1. Αντιθέτως, κέρδισε, γιατί έχουμε ένα οπλικό σύστημα αξιόπιστο".

    [03] Κοινωνία

    Προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια στον Εχίνο

    18/11/2004 11:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο Εισαγγελέας Ξάνθης Γιώργος Καντσίδης, ο οποίος ζητά μεταξύ άλλων να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν και ποια αδικήματα από μουσουλμάνους κατοίκους του Εχίνου, την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, όταν τηλεοπτικό συνεργείο προπηλακίστηκε επειδή φέρεται ότι προκάλεσε το θρησκευτικό αίσθημα. Ο εισαγγελέας ζητά το πόρισμα της προκαταρκτικής να του διαβιβαστεί το αργότερο μέσα στις επόμενες 4-5 μέρες. Αφού αναγνώσει το περιεχόμενο της πορισματικής έκθεσης θα κρίνει αν θα κινήσει την ποινική διαδικασία κατά ατόμων, τα οποία πήραν μέρος στη συγκέντρωση του Εχίνου και υπέπεσαν πιθανώς με πράξεις τους σε ποινικά αδικήματα. Οσον αφορά το θέμα για το αν και κατά πόσο μπήκαν στο Ανω Τέμενος του Εχίνου μία ή δύο γυναίκες ηθοποιοί με απρεπή περιβολή, ο εισαγγελέας Ξάνθης είπε ότι για την υπόθεση αυτή έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία και θα προβεί σε ποινικές διώξεις, αφού πρώτα μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία που περιλαμβάνει η δικογραφία.

    Στο μεταξύ μέχρι το μεσημέρι δεν είχε υποβληθεί καμία έγκληση από πλευράς είτε του Alpha, είτε από τους συντελεστές του σήριαλ, που βρέθηκαν στον Εχίνο την Τρίτη και όπως οι ίδιοι είπαν και κατά την προανάκριση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δέχθηκαν επίθεση από κάποια άτομα-κατοίκους της κωμόπολης αυτής, τους προκάλεσαν ζημιές στα αυτοκίνητα τους, εξυβρίστηκαν και αναγκάστηκαν για να προστατευθούν να παραμείνουν επί ώρες στο κτίριο του αστυνομικού τμήματος Εχίνου. Η κατάσταση στην περιοχή όπου διαδραματίστηκαν τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια είναι σήμερα απολύτως ήρεμη και φυσιολογική.

    [04] Κοινωνία

    Το πλοίο προσέκρουσε σε βραχονησίδα Ναυάγιο με ένα νεκρό στο Αγκίστρι

    19/11/2004 7:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2004 11:15:06 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Λίγο μετά τις 7:30 το πρωί εντοπίστηκε από σκάφη του λειμενικού η σορός του βοηθού μάγειρα του φορτηγού πλοίου "ΑΒΑΝΤΙΣ 3", που βυθίστηκε στις τέσσερις το πρωί ανοιχτά της Αίγινας, κοντά στο Αγκίστρι. Ο άτυχος Βασίλης Κορωνιός, 35 ετών, πιθανότατα δεν κατάφερε να καταφύγει στη σωσίβια λέμβο, καθώς την ώρα του ναυαγίου το προσωπικό κοιμόταν. Πάντως, είναι αρκετά πιθανό ο άτυχος άνδρας να σκοτώθηκε, όταν χτύπησε σε βράχια. H σορός του άτυχου ναυτικού θα μεταφερθεί στον Πειραιά. Ο καπετάνιος του πλοίου εξέπεμψε αμέσως σήμα κινδύνου και επί τόπου προσήλθαν σκάφη του λιμενικού, προκειμένου να περισυνελέξουν τους ναυαγούς. Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Αίγινας, το πλοίο προσέκρουσε στη νησίδα Δωρούσα και βυθίστηκε σχεδόν αμέσως.

    Καλά στην υγεία τους τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος

    Ο καπετάνιος και τα υπόλοιπα 10 μέλη του πληρώματος μεταξύ των οποίων και δύο αλλοδαποί, που επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο, περισυνελέγησαν από το Λιμενικό και μεταφέρθηκαν στην Αίγινα, όπου διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους στο κέντρο Υγείας του νησιού, απ όπου και πήραν εξιτήριο. Λίγο αργότερα, πάντως δύο μέλη του πληρώματος, που είχαν τραυματιστεί, επέστρεψαν στο κέντρο Υγείας, ενώ το Λιμεναρχείο διεξάγει ανακρίσεις για τα αίτια του ναυαγίου.

    Στις έρευνες για τη περισυλλογή των ναυαγών συμμετείχαν τρία σκάφη του λιμενικού, δύο αλιευτικά, ένα ιδιωτικό σκάφος και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα.

    Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Μεσολόγγι με προορισμό την Κύπρο μεταφέροντας γυψοσανίδες.

    [05] Κόσμος

    Δύο νεκροί, 19 τραυματίες Συντριβή αεροσκάφους στη Βενεζουέλα

    19/11/2004 8:14:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν στη Βενεζουέλα, όταν το αεροσκάφος των εσωτερικών αερογραμμών, στο οποίο επέβαιναν, προσέκρουσε σε κτήριο του αεροδρομίου στις ακτές της Καραϊβικής. Ο πιλότος του δικινητήριου αεροσκάφους έχασε τον έλεγχο κατά τη διαδικασία της προσγείωσης, με αποτέλεσμα, το αεροσκάφος, να συντριβεί στο κτήριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας του αεροδρομίου, που βρίσκεται στο τέλος του διαδρόμου, καθώς και σε δύο σταθμευμένα οχήματα. Το αεροσκάφος της "Βενεζολάνα" κατευθυνόταν από το Ελ Βίγια της δυτικής Βενεζουέλας στη Μαϊκουέτια, κοντά στο Καράκας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αεροπλοΐας, Τζουζέπε Γοφρέντα, η δραστηριότητα του αεροδρομίου διεκόπη προσωρινά, ενώ διεξάγονται έρευνες για να διευκρινισθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

    [06] Κόσμος

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ Αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τον Ανάν

    19/11/2004 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2004 10:26:02 πμ)

    Για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία του ΟΗΕ, το προσωπικό του Οργανισμού ετοιμάζεται να ψηφίσει καταγγελία, με την οποία θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπο του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν και τη διεύθυνση του οργανισμού. Όπως έγινε γνωστό από πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η συνδικαλιστική οργάνωση του προσωπικού του ΟΗΕ αναμένεται να θέσει προς έγκριση το κείμενο καταγγελίας, καθώς ο Ανάν αντιμετωπίζει κατηγορίες για σειρά σκανδάλων.

    [07] Κόσμος

    Αρνήθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες Δε βιάζεται για το Κόσοβο ο Ανάν

    19/11/2004 9:24:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απέρριψε την ιδέα να επιταχύνει τις διαδικασίες για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος της επαρχίας του Κοσόβου ο γ.γ. του ΟΗΕ και ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι, επιθυμεί να επιμείνει στα σχέδια για εξέταση του θέματος στα μέσα του 2005. Η θέση του Κόφι Αναν παρουσιάζεται σε επιστολή του προς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρεται ότι, η τοπική διοίκηση του Κοσόβου "πρέπει να επιτύχει ουσιαστική πρόοδο" προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη σε θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος της επαρχίας. Ο ΟΗΕ έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Κοσόβου από το 1999.

    Προτεραιρότητα η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο Νορβηγός διπλωμάτης Κάι Έιντε, σε έκθεσή του προς τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ιούλιο, είχε προτείνει να εγκαταλειφθεί η πολιτική του Οργανισμού, που χαράχθηκε το 1999 και προβλέπει ότι, πριν τεθεί προς συζήτηση το θέμα του καθεστώτος της επαρχίας θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα βελτίωσης της κατάστασης σε διάφορους τομείς, όπως η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    "Θα ήθελα να επισημάνω ότι, όλες οι προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί είναι σημαντικές", απάντησε ο Κόφι Ανάν, με την επιστολή του προς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προτείνοντας να προετοιμασθεί το έδαφος ώστε να γίνει επανεξέταση του θέματος στα μέσα του 2005.

    Η έκθεση του Κάι ντε, που είναι ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ, συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Κόφι Αναν, μετά τις ταραχές, που προκλήθηκαν από Αλβανούς τον περασμένο Μάρτιο, όταν πυρπολήθηκαν σπίτια Σέρβων και εκκλησίες. Στη διάρκεια αυτών των ταραχών είχαν σκοτωθεί 19 άνθρωποι και περίπου 1.000 είχαν τραυματισθεί.

    [08] Κόσμος

    Δημοσιογράφος αρνείται να αναφέρει την πηγή του Βάλλεται η ελευθερία του Τύπου στις ΗΠΑ

    19/11/2004 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2004 11:15:16 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ένοχο έναν δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού στο Ροντ Αϊλαντ για εγκληματική περιφρόνηση του νόμου, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα μίας πηγής του. Ο ρεπόρτερ Τζιμ Ταρικάνι μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση μέχρι έξι μηνών, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του ατόμου που του έδωσε εικόνες από κάμερα ασφαλείας, που είχε καταγράψει τη δωροδοκία ενός αξιωματούχου της δημοτικής αρχής. "Σήμερα κρίθηκα ένοχος επειδή αρνήθηκα να αποκαλύψω την εμπιστευτική πηγή που μου έδωσε μία βιντεοταινία που αποδεικνύει τη διαφθορά στο Δημαρχιακό Μέγαρο", ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι όταν μπήκε στη δημοσιογραφία πριν από 30 χρόνια, ουδέποτε είχε φανταστεί πως θα έφθανε η στιγμή να κριθεί ένοχος επειδή "απλά έκανε τη δουλειά του". Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί χρησιμοποιεί την απειλή για φυλάκιση, ώστε να τον υποχρεώσει να αποκαλύψει την εμπιστευτική πηγή του.

    Με εξάμηνη φυλάκιση απειλείται δημοσιογράφος

    Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ερνεστ Τόρες όρισε για τις 9 Δεκεμβρίου την έκδοση της απόφασης για την ποινή που θα επιβληθεί στον Τζιμ Ταρικάνι, αλλά διευκρίνισε ότι θα λάβει υπόψη του τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος. Επίσης, ο δικαστής έδωσε εντολή σε ειδικό εισαγγελέα να προσπαθήσει να εντοπίσει το άτομο που έδωσε στον Ταρικάνι τη βιντεοταινία, διότι η ενέργεια αυτή αντίκειται στην απόφαση του δικαστή να μην δημοσιοποιούνται εικόνες από την έρευνα που διενεργήθηκε για το συγκεκριμένο σκάνδαλο διαφθοράς.

    Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς από διώξεις δημοσιογράφων από ομοσπονδιακούς δικαστές στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της εγκληματικής περιφρόνησης, επειδή αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των πηγών τους. Εφέτος έλαβαν δικαστική κλήτευση για να αποκαλύψουν τις εμπιστευτικές πηγές τους και άλλοι ρεπόρτερ, όπως εκείνοι του καναλιού NBC, του περιοδικού Time και της εφημερίδας New York Times. Οι δημοσιογράφοι εκλήθησαν να καταθέσουν για τις πηγές τους στην έρευνα που έκαναν για το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπους παρανόμως άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο το όνομα πράκτορα της CIA. Αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν επιβάλονταν τέτοιοι περιορισμοί σε άλλες χώρες, η Ουάσινγκτον θα έσπευδε να τις καταδικάσει.

    [09] Αθλητισμός

    "Καλπάζουν" οι Καβαλίερς

    19/11/2004 9:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2004 10:44:32 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ηγέτη και σκόρερ τον Λε Μπρον Τζέιμς που πέτυχε 19 πόντους, είχε εννέα ασίστ και έξι ριμπάουντ, το Κλίβελαντ επικράτησε με 106-89 μέσα στο Σάρλοτ, των Μπομπκατς, και δείχνουν ότι τώρα που πήραν "εμπρός" δεν καταλαβαίνει από εντός ή εκτός έδρας, παιχνίδια. Από τους νικητές ξεχώρισαν επίσης οι Τζεφ ΜακΙνις με 18 πόντους, ο Ζιντρουνας Ιλγκάουσκας με 16 και ο Ιρα Νιούμπλι με 11. Το Σαν Αντόνιο με τον Τίμ Ντάνκαν να τα κάνει όλα για λογαριασμό των Σπερς σημειώνοντας 34 πόντους και έχοντας 13 ριμπάουντ, άλωσε την Φιλαδέλφεια, με 88-80. Στο Χιούστον, η Νέα Υόρκη, πήρε νίκη στο πόντο με 93-92 κόντρα στους Ρόκετς, με τον Τζαμάλ Κρόφορντ, να πετυχαίνει το νικητήριο τρίποντο στο φινάλε και να τελειώνει το παιχνίδι με 19 πόντους και 5 στα 11 τρίποντα.

    Αποτελέσματα και βαθμολογίες

    Σάρλοτ-Κλίβελαντ 89-106

    Σάρλοτ: Ουάλας 6, Οκαφόρ 7, Μπρέζετς 7, Χάους 8, Νάιτ 8, Έλι 10, Μπόγκανς 14, Ουάιτ 3, Καπόνο 16, Σμιθ 8, Σάμπσον 2.

    Κλίβελαντ: Τζέιμς 15, Γκούντεν 8, Ιγκλάουσκας 16, Νιουμπλ 11, ΜακΊνις 18, Τρέιλορ 6, Χάρις 4, Σνόου 5, Ουίλιαμς 4, Πάβλοβιτς 8, Βάγκνερ 7.

    Φιλαδέλφεια-Σαν Αντόνιο 80-88

    Φιλαδέλφεια: Ιγκουοντάλα 6, Τόμας 2, Τζάκσον 8, Αϊβερσον 24, Γκριν 2, Ντέιλμπερτ 4, Κόρβερ 17, Ουίλιαμσον 15, Σάλμονς 2.

    Σαν Αντόνιο: Μπόουεν 5, Ντάνκαν 34, Νεστέροβιτς 16, Πάρκερ, Τζινόμπιλι 17, Μπάρι 5, Ρόουζ 2, Ούντριχ 5.

    Χιούστον-Νέα Υόρκη 92-93

    Χιούστον: Τζάκσον 10, Τέιλορ 7, Μινγκ 23, Ουόρντ, ΜακΓκρέιντι 24, Μουτόμπο 4, Λου 15, Χάουαρντ 6, Νάχμπαρ 3.

    Νέα Υόρκη: Κ. Τόμας 23, Τ. Τόμας 2, Μοχάμεντ 12, Μάρμπουρι 18, Κρόφορντ 19, Αρίζα 8, Χάρνταγουεϊ 9, Σουίτνι 2.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Βοστώνη 3-3 Φιλαδέλφεια 4-5 Τορόντο 4-5 Νέα Υόρκη 3-4 Νιού Τζέρσεϊ 2-6

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ιντιάνα 6-2 Κλίβελαντ 5-3 Ντιτρόϊτ 4-3 Μιλγουόκι 3-3 Σικάγο 0-6

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μαϊάμι 6-3 Ορλάντο 5-3 Ουάσινγκτον 4-4 Ατλάντα 2-6 Σάρλοτ 1-6

    ΔΥΣΗ

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σαν Αντόνιο 7-1 Ντάλας 7-2 Χιούστον 4-6 Μέμφις 3-5 Νέα Ορλεάνη 0-7

    ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σιάτλ 8-1 Γιούτα 6-2 Μινεσότα 4-3 Πόρτλαντ 3-4 Ντένβερ 3-5

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Φοίνιξ 6-2 ΛΑ Κλίπερς 5-4 ΛΑ Λέϊκερς 5-4 Σακραμέντο 4-4 Γκόλντεν Στέϊτ 2-7

    [10] Τεχνολογία

    Αναγνωρίζει μέχρι και το χρώμα των φαναριών Ηλεκτρονικό "μάτι" για τυφλούς

    19/11/2004 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Ελπίδες στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης δίνουν Ιάπωνες επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Κιότο. Σύμφωνα με ανακοίνωση τους κατασκεύασαν μία ηλεκτρονική συσκευή, με την οποία μπορούν οι τυφλοί να κινούνται με ασφάλεια και χωρίς βοήθεια στους δρόμους. Πρόκειται για μια "έξυπνη" κάμερα, που τοποθετείται στο ύψος του ματιού και συνδέεται με μια μικρή, φορητή συσκευή κομπιούτερ. Η κάμερα εντοπίζει και υπολογίζει την έκταση και του πεζοδρομίου, το χρώμα των φαναριών, καθώς και το πλάτος του δρόμου. Στη συνέχεια μεταβιβάζει τις πληροφορίες, μέσω ενός συστήματος, το οποίο δίνει φωνητικές εντολές, μέσω ενός μικρού μεγάφωνου, που βρίσκεται δίπλα στο αυτί.

    Μεγάλο το ποσοστό επιτυχίας

    Σύμφωνα με πειράματα, που διεξήγαγαν οι ερευνητές, η συσκευή υπολογίζει το μέγεθος του πεζοδρομίου, μέσω γεωμετρικών εξισώσεων, ενώ το στατιστικό σφάλμα περιορίζεται στο 5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μισό περίπου ανθρώπινο βήμα. Τα αποτελέσματα των 196 ερευνών κρίθηκαν με ποσοστό επιτυχίας, που αγγίζει το 98%, ώστε οι ειδικοί να αντιμετωπίζουν θετικά παρόμοιες, μελλοντικές εφευρέσεις.

    [11] Πολιτική

    Στον Πρωθυπουργό Αλογοσκούφης και Σιούφας Στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπτυξιακός

    19/11/2004 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τις τελευταίες λεπτομέρειες στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που παρουσιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή εξέτασαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας. Μετά την συνάντηση ο κ. Αλοφοσκούφης τόνισε πως "πρόκειται για ένα νομοθέτημα, που θα δώσει πνοή στην ελληνική περιφέρεια και σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Από την πλευρά του ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο "ρωμαλέο και επιθετικό, για να μπορέσει να φέρει ανάπτυξη παντού και για όλους


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 November 2004 - 9:52:47 UTC