Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ...Στο Ηalfnote Jazz Club έως και αύριο
  • [02] Έφεση κατά σκέλους του βουλεύματος για το ΧΑΑ
  • [03] Μετά την κατασκευή του BlueGene/L "Χρυσό" για τις ΗΠΑ στους
  • [04] Κλειστός ο εναέριος χώρος πάνω από την πόλη Αντιτρομοκρατική επιχείρηση
  • [05] Ανεπαρκείς οι έλεγχοι στο 16% των οχημάτων Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ διαψεύδουν
  • [06] Ο Φοίβος του... Πεκίνου
  • [07] "Προ των πυλών" της Μπάρτσα ο Τακινάρντι
  • [08] Δωρεά Γερμανού γλύπτη Ο "φτωχούλης του Θεού" στο Μουσείο Καζαντζάκη
  • [09] Μεϊμαράκης περί προεδρολογίας
  • [10] Νέα διάκριση για τις Μπεκατώρου-Τσουλφά
  • [11] Καζάνι που βράζει το Ιράκ
  • [12] Πόρτο καλεί Αντριάνο
  • [13] Εκτός εθνικής Πιρές και Ανελκά
  • [14] Συνεχίζονται οι έλεγχοι Καθησυχάζει η Ολλανδία για τις διοξίνες
  • [15] Ατύχημα είχε ο Ρούνει
  • [16] Πάνω από όλους ο Ολυμπιακός
  • [17] Υπ' ατμόν η υπηρεσία πολιτικής προστασίας "Αγριεύει" ο καιρός
  • [18] Ο Όουεν διώχνει κόσμο
  • [19] Κερδισμένοι χαμηλόμισθοι και επιχειρήσεις Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [20] Τέλος ο Θουμπιθαρέτα από την Μπιλμπάο
  • [21] Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Στη Βουλή το Σκοπιανό
  • [22] Χωρίς "2" ο Ιωνικός
  • [23] Πρεμιέρα με ήττα για τον ΠΑΟ

    [01] Πολιτισμός

    Ο Henry "Pucho" Brown και τ' Αδέρφια του...

    10/11/2004 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ο "Pucho" (κατά κόσμο Henry Brown) είναι από τους ανθρώπους που δεν βάζουν νερό στο κρασί τους, όσον αφορά στη μουσική τους έκφραση, αφού ποτέ του δεν δίστασε να κάνει καινοτόμα crossover σε διαφορετικές μουσικές φόρμες. Εκεί οφείλει άλλωστε και την μακρόχρονη καριέρα του, καθώς αυτό που τον καταξίωσε ήταν το ανίερο "πάντρεμα" της jazz με την soul, την latin, αλλά και την R&B. Aν και σήμερα η ιδέα μιας τέτοιας μουσικής μίξης φαίνεται, αν όχι αυτονόητη, τουλάχιστον φυσιολογική, την εποχή που την επιχείρησε ο Henry Brown (1963), είναι απορίας άξιον πώς δεν σταυρώθηκε από τους "συντηρητικούς" κύκλους της jazz. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά, αφού ο 25χρονος τότε Ηenry μεγάλωνε με τους ρυθμούς, όχι μόνο της jazz αλλά και του mambo και των rhythm & blues. To ανακάτεμα διαφορετικών επιρροών ήταν αναμενόμενο για ένα νέο που έψαχνε τη μουσική του ταυτότητα, που είχε το θάρρος να πραγματοποιήσει την ιδιάζουσα μίξη, αλλά κυρίως είχε το ταλέντο που θα έδινε στα κομμάτια το προσωπικό του στίγμα, που θα τα έκανε να ξεχωρίσουν.

    Δύσβατος ο δρόμος των πρωτοπόρων...

    Βέβαια, όσο "αναμενόμενα" κι αν φαίνονται αυτά, στην όλη ιστορία υπάρχει και το παράδοξο. Πώς και γιατί ενσωματώθηκαν στην jazz, latin στοιχεία από έναν έγχρωμο μουσικό, ο οποίος δεν ήταν Λατίνος. Ο νεαρός που μεγάλωνε στο Χάρλεμ, ζώντας από κοντά τον "πυρετό της jazz", βρήκε ένα νέο τρόπο έκφρασης στα κρουστά, βασικό στοιχείο του mambo, της salsa και γενικά της Λατινοαμερικάνικης μουσικής. Δεν ήταν βέβαια και το πιο εύκολο πράγμα, τότε να συνδυάσει τις επιρροές του, αφού οι μουσικοί, μάλλον προτιμούσαν τη σιγουριά της jazz, γεγονός που ανάγκασε τον φιλόδοξο "Pucho" να περιμένει μέχρι το 1963 να κυκλοφορήσει το πρώτο του single από την Εpic. Aν και αυτό δεν πούλησε ιδιαίτερα, οι επόμενες δισκογραφικές του δουλειές για την Prestige, ήταν αυτές που βοήθησαν το όνομα των Latin Soul Brothers, να γιγαντωθεί.

    Ο "Pucho" διέλυσε την μπάντα του στα μέσα του 1970, ωστόσο, η άνθιση της acid jazz στα 90s δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για να ξανασμίξουν οι μουσικοί του συγκροτήματος. Εννιά χρόνια μετά την επανένωση, έχουμε την δυνατότητα να δούμε τους "αναγεννημένους" Latin Soul Brothers στη σκηνή του Halfnote Jazz Club, όπου και θα εμφανίζεται μέχρι αύριο, 11 Νοεμβρίου και να αφήσουμε τον γέρο - Ηenry να μας παρασύρει στους jazz - latin ρυθμούς του.

    ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Δευτέρα - Σάββατο : 22.30

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Κανονικό: 30 euro Φοιτητικό: 20 euro (Στην τιμή περιλαμβάνεται το 1ο ποτό)

    ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 210 9213310

    [02] Οικονομία

    Έφεση κατά σκέλους του βουλεύματος για το ΧΑΑ

    10/11/2004 12:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την υπόθεση της εταιρίας "ΑΛΤΕΚ", μόνο για το σκέλος που αφορά τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1999, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, άσκησε ο αντεισαγγελέας Εφετών, κ. Γιώργος Κολιοκώστας. Η έφεση του κ. Κολιοκώστα δεν αφορά τα μέλη του ΔΣ του Χρηματιστηρίου εκείνης της περιόδου, ούτε, όμως, και τους ιδιοκτήτες της εταιρίας, για τους οποίους ισχύει το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε συναντηθεί και συζητήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Δημήτρη Λινό, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας, δεχόμενος επικρίσεις για παρέμβαση στο θέμα της Δικαιοσύνης.

    Σημειώνεται ότι με το επίμαχο βούλευμα, οι δικαστές, με αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση, έκριναν ότι οι πράξεις που αποδίδονταν στους κατηγορούμενους, σε ό,τι αφορά το διάστημα από Ιανουάριο μέχρι και Οκτώβριο του 1999, έχουν παραγραφεί, λόγω παρέλευσης πενταετίας, ενώ για όσες φέρονται να τελέστηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 1999 έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν έλλειψη επαρκών ενδείξεων.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωση του επισημαίνει την ανάγκη αποφυγής κάθε ενέργειας από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας που μπορεί να θεωρηθεί ως παρέμβαση στην αυτόνομη λειτουργία της Δικαιοσύνης και καλεί την πολιτεία να δώσει έμφαση στην επίτευξη δίκαιης, ταχείας και αποτελεσματικής απονομής της Δικαιοσύνης, ώστε μείζονος σημασίας υποθέσεις, να μην οδηγούνται στα πρόθυρα της παραγραφής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδρίαση Αρείου Πάγου για παρέμβαση Παπαληγούρα

    Σκληρή κόντρα για το απαλλακτικό βούλευμα

    [03] Τεχνολογία

    Μετά την κατασκευή του BlueGene/L "Χρυσό" για τις ΗΠΑ στους υπερυπολογιστές

    10/11/2004 1:04:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Πηγή: ΒBC, New Scientist

    Την πρώτη θέση στην ταχύτητα των super - computers κατέχουν πλέον οι ΗΠΑ, εκτοπίζοντας τη μέχρι πρότινος "πρωταθλήτρια" Ιαπωνία. Ο BlueGene/L, ο οποίος συναρμολογείται από την ΙΒΜ, πρόκειται να στεγαστεί στο Εργαστήριο του Εθνικού Τμήματος Ενέργειας, Λόρενς Λίβερμορ, της Καλιφόρνια. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής, σύμφωνα με τα τεστ της ΙΒΜ, έφτασε ταχύτητες που αγγίζουν τα 70,72 τεραφλόπ. Ένα τεραφλόπ ισοδυναμεί με ένα εκατομμύριο μαθηματικούς υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο computer 100 φορές πιο γρήγορο από τον δυνατότερο συμβατικό υπολογιστή. Μάλιστα, η τωρινή μορφή του BlueGene δεν θα είναι και η τελική, καθώς η ΙΒΜ έχει σκοπό να ανεβάσει κι άλλο τις ταχύτητες, φτάνοντας τα 360 τεραφλόπ. Οι BlueGene πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των πυρηνικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, γεγονός που θα επιτρέψει την διακοπή υπόγειων πυρηνικών δοκιμών.

    "Νίκησαν" τους Ιάπωνες οι Αμερικανοί

    Με την κατασκευή του BlueGene, οι ΗΠΑ πέρασαν για δεύτερη φορά την Ιαπωνία στη σχετική λίστα με τους ισχυρότερους super computers, καθώς τον Οκτώβρη η NASA είχε στην κατοχή της τον Columbia της Silicon Graphics, ο οποίος ήταν ο πρώτος, που ξεπέρασε τον Εarth Simulator των Ιαπώνων και έφτανε τα 42,7 τεραφλόπ. Ο δεύτερος τη τάξει δυνατότερος υπολογιστής πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση διαστημικών πτήσεων και την κλιματολογική έρευνα.

    Η λίστα με τους πιο δυνατούς υπολογιστές, Top500, συμπληρώνεται από το 1993, από μια διεθνή ομάδα από ακαδημαϊκούς. Για να συμπεριληφθεί ένας υπολογιστής στη συγκεκριμένη λίστα, πρέπει να υπερβαίνει τα 850,6 γιγαφλόπ, τη στιγμή που πριν έξι μήνες το όριο ήταν τα 624,3. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που διαφαίνονται από τη λίστα Top500, η δύναμη των υπολογιστών αυξάνεται σταθερά και με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν, ενώ όσον αφορά στη γεωγραφική εξάπλωση των super computers, την πρώτη θέση κατέχει η Ασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κίνα έχει 17 από τους 500 υπερ - υπολογιστές, τη στιγμή που ένα χρόνο πριν, είχε εννιά.

    [04] Κόσμος

    Κλειστός ο εναέριος χώρος πάνω από την πόλη Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Χάγη

    10/11/2004 11:51:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση σύλληψης υπόπτων στη Χάγη, στην περιοχή γύρω από πολυκατοικία κοντά στον σταθμό Χόλαντ Σπορ, όπου έχουν καταφύγει. Οι αρχές έκλεισαν προσωρινά τον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη και απομάκρυναν τους ενοίκους των γύρω κατοικιών, ενώ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, τρεις Ολλανδοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας, οι δύο εκ των οποίων σοβαρά. Εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να σχολιάσει εάν η επιχείρηση συνδέεται με την πρόσφατη δολοφονία του Ολλανδού σκηνοθέτη, Τέο βαν Γκογκ. Σημειώνεται πως ο κύριος ύποπτος της υπόθεσης, ένας 26χρονος Ολλανδο-μαροκινός, θεωρείται μέλος οργάνωσης φανατικών ισλαμιστών.

    Πυρκαγιά σε μουσουλμανικό σχολείο

    Την Τρίτη, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε μουσουλμανικό σχολείο στην πόλη Ούντεν της νότιας Ολλανδίας.

    Ο δήμαρχος του Ούντεν δήλωσε ότι ο εμπρησμός συνδέεται με τη δολοφονία του σκηνοθέτη, την περασμένη εβδομάδα.

    Μάλιστα, οι δράστες άφησαν ένα μήνυμα στο οποίο αναφερόταν "Ο Τέο αναπαύεται εν ειρήνη".

    [05] Κοινωνία

    Ανεπαρκείς οι έλεγχοι στο 16% των οχημάτων Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ διαψεύδουν τα δημόσια

    10/11/2004 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβλήματα, που σχετίζονται με τα φρένα και τις εκπομπές ρύπων παρουσιάζει το 16% των οχημάτων, που ελέγχθηκαν στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, το εξάμηνο, που λειτουργεί ο θεσμός, διαψεύδοντας το μόλις 4%-5%, που δίνουν τα δημόσια. Η διαφορά αυτή, προκύπτει από τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που παρουσιαστηκαν χθες από τους υπεύθυνους των ιδιωτικών ΚΤΕΟ και μαρτυρά τις αδυναμίες του συστήματος τεχνικού ελέγχου του δημοσίου, με βασικότερη τις μεγάλες καθυστερήσεις των ελέγχων. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην περιοχή της Αττικής, λόγω του μεγάλου αριθμού οχημάτων, που κυκλοφορούν στη πρωτεύουσα. Οι εκτιμήσεις εκπρόσωπων των ΙΚΤΕΟ Αχαρνών και Ρέντη κάνουν λόγο για περίπου 700.000 οχήματα στο λεκανοπέδιο, που είναι εκπρόθεσμα, σε ό,τι αφορά τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο.

    Νέα τεχνολογία στους τεχνικούς ελέγχους

    Η αναγκαιότητα ίδρυσης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ προέκυψε καθώς τα δημόσια αδυνατούσαν, τα τελευταία χρόνια, να καλύψουν τον όγκο των οχημάτων, που πρέπει να ελεγχθούν, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται εκτεθειμένη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σήμερα λειτουργούν επτά ΙΚΤΕΟ σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο είναι στην Αττική (Μενίδι, Ρέντης), και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Λαμία και δύο στις Σέρρες.

    Το κόστος του τεχνικού ελέγχου στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ανέρχεται στα 40 , από τα οποία τα 9,20 είναι φόροι και κρατήσεις υπέρ Δημοσίου, κάτι που δεν έχουν βέβαια τα αντίστοιχα ΚΤΕΟ του Δημοσίου.

    Ο τεχνικός έλεγχος διαρκεί περίπου 20 λεπτά και διεξάγεται με την αποκλειστική χρήση μηχανημάτων. Τα στοιχεία καταγράφονται αυτόματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ΚΤΕΟ και διασταυρώνονται με τα αντίστοιχα του υπουργείου Μεταφορών και ακολούθως τα αποτελέσματα αποστέλλονται αυτόματα στο Υπουργείο μέσω on line σύνδεσης.

    [06] Αθλητισμός

    Ο Φοίβος του... Πεκίνου

    10/11/2004 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τι κοινό θα έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στη Μόσχα με αυτούς του 2008 στην Κίνα; Τη μασκώτ! Στους αγώνες της Ρωσίας, το 1980, οι διοργανωτές είχαν επιλέξει ένα ζεστό αρκουδάκι το "Μίσα" για να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Θεωρείται ότι ο Μίσα ήταν η αγαπημένη μασκώτ της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και για αυτό το λόγο κυκλοφόρησε σε εκατομμύρια παραλλαγές από καρφίτσες και μπρελόκ μέχρι και γραμματόσημα. Την ίδια τύχη ελπίζουν οι Κινέζοι διοργανωτές των Αγώνων του Πεκίνου, το 2008, ότι θα έχει και το γλυκύτατο "πάντα". Μιας αρκούδας, που ζει στα δάση της Κίνας και θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και που, όπως όλα δείχνουν, θα διαδεχθεί τους "δικούς μας" Φοίβο και Αθηνά. Γεγονός πάντως είναι ότι στην χώρα της Άπω Ανατολής επικρατεί υστερία για την τελικη επιλογή της μασκότ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την πρώτη Ιουνίου του 2005.

    [07] Champions League

    "Προ των πυλών" της Μπάρτσα ο Τακινάρντι

    10/11/2004 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το τελικό "si" της Γιουβέντους περιμένουν Τακινάρντι και Μπαρτσελόνα για να περάσουν τις βέρες, καθώς οι δύο πλευρές ήδη έχουν δώσει λόγο. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου οι "μπλαουγκράνα" έχουν συμφωνήσει σε όλα για τη μετακίνηση του Ιταλού άσου από το καμπιονάτο στην "πριμέρα ντιβιζιόν". Όλες οι λεπτομέρειες της επικείμενης συνεργασίας έχουν ήδη τακτοποιηθεί και για να οριστικοποιηθεί η μεταγραφή απομένει πλέον η συγκατάθεση της "Mεγάλης Κυρίας". Εδώ και καιρό η διοίκηση της ισπανικής ομάδας, μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς βασικών παικτών, αναζητούσε έναν μέσο και θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι ο Τακινάρντι μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των φετινών στόχων της "Μπάρτσα".

    [08] Πολιτισμός

    Δωρεά Γερμανού γλύπτη Ο "φτωχούλης του Θεού" στο Μουσείο Καζαντζάκη

    10/11/2004 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον ανδριάντα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης δώρισε ο διάσημος Γερμανός γλύπτης δρ. Βίλφριντ Κοχ, μαζί με τη σύζυγό του Χίλντα, στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, προς τιμήν του μεγάλου συγγραφέα. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο πρόεδρος του Μουσείου δρ. Πάτροκλος Σταύρου και ο δήμαρχος του δήμου "Νίκος Καζαντζάκης", κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης, ενώ το άγαλμα τοποθετήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου. Ο γλύπτης και η σύζυγός του ήρθαν από τη Γερμανία για την τελετή, ως προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι του Μουσείου.

    Πρότυπο ο Άγιος Φραγκίσκος

    Ο Κρητικός συγγραφέας αγάπησε ιδιαίτερα τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, για τον οποίο έγραψε το βιβλίο "Ο Φτωχούλης του Θεού", ενώ μετέφρασε στα ελληνικά το βιβλίο του Γιόχαν Γιόργκενσεν "Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης".

    Ο Άγιος Φραγκίσκος αποτελούσε για τον συγγραφέα θαυμαστό πρότυπο της αγωνιζόμενης ανθρώπινης ψυχής. Πιο αναλυτικά, ο Άγιος ενσάρκωνε το ιδεώδες του Καζαντζάκη, σύμφωνα με το οποίο η ζωή ισοδυναμεί με παλαίστρα, στην οποία ήρθαμε για να αγωνιστούμε, να μετατρέψουμε τη σάρκα σε πνεύμα και, τελικά, να βρούμε λύτρωση.

    [09] Πολιτική

    Μεϊμαράκης περί προεδρολογίας

    10/11/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 - ΑΠΕ

    Η ΝΔ δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά συνεννόηση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να σημαίνει πως δεν είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης επισήμανε ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. "Δεν δίνω πολλές πιθανότητες για εκλογές το Μάρτη, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει μια πολιτική συνεννόησης στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα εθνικά ζητήματα τα οποία έχουν απεμπλακεί πλήρως από τα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής" είπε ο κ. Μεϊμαράκης διαπιστώνοντας ότι μετά τις αντιπαραθέσεις των πρώτων ημερών για το θέμα της ΠΓΔΜ "το πολιτικό κλίμα, είναι κλίμα συζήτησης και συνεννόησης ώστε να αντιμετωπίσουμε με εθνική στρατηγική τα εξωτερικά μας θέματα". Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις επαφές που έχει η ΝΔ με αλλά ευρωπαϊκά κόμματα για το θέμα της ονομασίας.

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την πρώτη περιοδεία στην περιφέρεια το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Νοεμβρίου στην Ήπειρο.

    [10] Αθλητισμός

    Νέα διάκριση για τις Μπεκατώρου-Τσουλφά

    10/11/2004 2:30:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα ακόμη σημαντικό τρόπαιο πρόσθεσαν από σήμερα στο παλμαρέ τους οι χρυσές Ολυμπιονίκες των 470 γυναικών Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Τα χρυσά κορίτσια της ιστιοπλοϊας, όπως και το 2002, στην Κύπρο, τιμήθηκαν σήμερα στην Κοπεγχάγη από τη Διεθνή Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοϊας με τη διάκριση των κορυφαίων γυναικών σε όλες τις κατηγορίες του αθλήματος ή αν προτιμάτε με τον τίτλο του "Rolex World Sailor of the Year 2004". "Είμαι πολύ χαρούμενη, διότι αυτό το βραβείο αποτελεί για μας μεγάλη τιμή" δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου, ενώ η Αιμιλία Τσουλφά τόνισε ότι "το συγκεκριμένο βραβείο τιμά εμάς και την ελληνική ιστιοπλοϊα".

    [11] Ιράκ

    Καζάνι που βράζει το Ιράκ

    10/11/2004 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2004 7:26:25 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μαίνονται οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν το πρωί ανάμεσα σε αμερικανικές και ανταρτικές δυνάμεις στις νοτιο-ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τη συνοικία Αλ Βάχντα και αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή. Σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές, οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, ενώ οι ανταλλαγές πυρών αυτομάτων όπλων και οι εκρήξεις ρουκετών συγκλονίζουν την πόλη. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ένοπλοι έχουν αναπτυχθεί στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές συνοικίες της Μοσούλης, ενώ οι άνδρες της ιρακινής αστυνομίας έχουν οχυρωθεί στη βάση τους. Νωρίτερα είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και ανταρτικών δυνάμεων στη συνοικία αλ Ουάχντα της σουνιτικής πόλης, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από μία ώρα. Παράλληλα, στους κατοίκους της πόλης επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν είναι ορατή η παραμικρή παρουσία αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης ή ιρακινής αστυνομίας στους δρόμους της πόλης.

    Κλιμακώνεται η βία σε Μπάιτζι, Σαμάρα και Βαγδάτη

    Στο μεταξύ, έκρυθμη είναι η κατάσταση και στην πόλη Μπάιτζι, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν οκτώ Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν 25. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και τρεις γυναίκες, ενώ από τους τραυματίες οι πέντε είναι παιδιά.

    Στην πόλη Μπάιτζι βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας.

    Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Ισμαήλ Μαχμούντ αλ Τζουμπούρι, η βία αναμένεται να αυξηθεί, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στη Φαλούτζα.

    Στη Σαμάρα, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα, που ήταν τοποθετημένη στην άκρη ενός δρόμου απ όπου περνούσε το αστυνομικό τους όχημα. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, μετά την έκρηξη ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομικής δύναμης με αυτοπροωθούμενες οβίδες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών. Στο μεταξύ, αντάρτες σκότωσαν έναν Τούρκο οδηγό και έκαψαν το φορτηγό του.

    Στη Βαγδάτη τέλος, ένα όχημα χάμβι του αμερικανικού στρατού συνετρίβη, όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε τον οδηγό του. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση του οδηγού.

    [12] Champions League

    Πόρτο καλεί Αντριάνο

    10/11/2004 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Θησαυρό" ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων έριξε η Πόρτο στα πόδια του 20χρονου Βραζιλιάνου Αντριάνο Κορέια Κλάρο, παίκτη της Κοριτίμπα, προκειμένου μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου να περάσει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να φορέσει τη φανέλα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Σύμφωνα μάλιστα με τον βραζιλιάνικο Τύπο ο πρόεδρος της Κοριτίμπα, Τζιοβάνι Τζιονέντις, έχει ήδη στα χέρια του την πορτογαλική πρόταση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος Τύπου του συλλόγου, Ζούλιο Μαγκαγιάες: "Η πρόταση ήρθε μέσω φαξ και ο σύλλογος έχει δεχθεί τους όρους της Πόρτο. Απομένει η συγκατάθεση του ποδοσφαιριστή" αποκάλυψε ο κ. Μαγκαγιάες.

    [13] Αθλητισμός

    Εκτός εθνικής Πιρές και Ανελκά

    10/11/2004 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η σκληρή κριτική του Ρομπέρ Πιρές προς τον Ραϊμόν Ντεμονέ σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, του κόστισε την θέση στην Εθνική Γαλλίας, ενόψει του φιλικού αγώνα με την Πολωνία. Ο μέσος της Άρσεναλ είχε μιλήσει με σκληρά λόγια για τον τρόπο με τον οποίο ο Ντομενέ συμπεριφέρεται στους ποδοσφαιριστές αλλά και για το πώς προχωράει η ομάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο άνδρες δεν έχουν συναντηθεί από τον Ιούλιο, όταν δηλαδή ο Γάλλος τεχνικός ανέλαβε τα ηνία των "τρικολόρ". Μάλιστα ήδη στην Γαλλία η απόφαση αυτή θεωρείται πως σημαίνει το τέλος της καριέρας του Πιρές με την εθνική ομάδα της χώρας του. Όσο για τον Ανελκά, ο οποίος έχει να αγωνιστεί στην εθνική δύο χρόνια, οι τελευταίες καλές εμφανίσεις του με την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, έκαναν πολλούς να πιστεύουν πως θα επιστρέψει στην εθνική, όμως ο Ντομενέ και πάλι δεν τον κάλεσε. Οι παίκτες που κάλεσε ο Γάλλος τεχνικός για τον αγώνα με την Πολωνία είναι οι εξής: Μπαρτέζ, Λαντρό, Αμπιντά, Αρμάν, Μπουμσόνγκ, Γκαλάς, Ζιβέ, Μαλούντα, Μεριέμ, Μαβουμπά, Πεντρέτι, Σανιόλ, Βιεϊρα, Φρο, Ζιουλί, Γκοβού, Ανρί, Σαχά.

    [14] Υγεία

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι Καθησυχάζει η Ολλανδία για τις διοξίνες

    10/11/2004 4:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δεν ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία οι μολυσμένες με διοξίνη ζωοτροφές, όπως ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Υγείας. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. "Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως τα επίπεδα διοξίνης στο κρέας των ζώων είναι πολύ κατώτερα των επιτρεπτών από την ΕΕ ορίων", επισήμανε ο Μπας Κούικ, εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι οι έρευνες και οι έλεγχοι συνεχίζονται. Υπενθυμίζουμε, ότι η διοξίνη εντοπίστηκε σε ζωοτροφή (πατατάλευρο) που χρησιμοποιούσαν κτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Επίσης δύο ζώα από αγρόκτημα που χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη ζωοτροφή είχαν εξαχθεί στην Ισπανία. Εκατοντάδες ήταν οι φάρμες, που έκλεισαν στις χώρες αυτές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θετικοί οι πρώτοι έλεγχοι για διοξίνες

    Σε 10 ημέρες η "ετυμηγορία" για τις διοξίνες

    [15] Αθλητισμός

    Ατύχημα είχε ο Ρούνει

    10/11/2004 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εφιαλτικές στιγμές πέρασαν στις τάξεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το απόγευμα της Τρίτης με τον Γουέιν Ρούνεϊ. Ο νεαρός επιθετικός είχε ατύχημα με το αυτοκίνητό του καθώς κατευθυνόταν προς το προπονητικό κέντρο των "κόκκινων διαβόλων", χωρίς ωστόσο να πάθει το παραμικρό, επαναφέροντας τις καρδιές όλων στη θέση τους. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής οδηγούσε ένα τζιπ της Κάντιλακ και συγκρούστηκε με μπετονιέρα, χωρίς όμως να πάθει τίποτα και χωρίς να σοκαριστεί κιόλας, αφού μόλις διαπιστώθηκε πως οι ζημιές ήταν μόνο υλικές συνέχισε και έφτασε στο γήπεδο, όπου έλαβε κανονικά μέρος στην προπόνηση. Στο μεταξύ ο μάνατζερ του παίκτη, Πολ Στρέτφορντ, γλίτωσε σήμερα την δίωξη για ψευδορκία, όταν είχε κατηγορήσει τρεις άνδρες που συνδέονταν με τον πρώην μάνατζερ του παίκτη, πως τον "εκβίασαν" για να πάρουν ποσοστό από τα μελλοντικά κέρδη της μεταγραφής. Τελικά όμως το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Στρέτφορντ είχε πει ψέματα όταν ανέλαβε τον Ρούνει και σταμάτησε την δίκη εκεί.

    [16] Αθλητισμός

    Πάνω από όλους ο Ολυμπιακός

    10/11/2004 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αγανακτισμένος εμφανίστηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πρωταθλητής" με το θέμα των τελευταίων ημερών που προέκυψε μετά τι δηλώσεις του Ριβάλντο και τόνισε πως προτεραιότητα είναι η ομάδα και κανένας παίκτης ξεχωριστά, όπως φυσικά και ο ίδιος. Μάλιστα ο Σερβοέλληνας τεχνικός επεσήμανε χαρακτηριστικά πως εάν δεν μπορεί να κάνει τις αλλαγές που θέλει δεν μπορεί να είναι και προπονητής του Ολυμπιακού. "Πάνω απ όλους είναι ο Ολυμπιακός", είπε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, και συμπλήρωσε, "Η ομάδα είναι πάνω από μένα, πάνω απ τον Ριβάλντο, πάνω από τον καθένα μας. Αν δεν μπορώ να κάνω τις αλλαγές που θέλω, δεν μπορώ να είμαι ο προπονητής του Ολυμπιακού".

    [17] Κοινωνία

    Υπ' ατμόν η υπηρεσία πολιτικής προστασίας "Αγριεύει" ο καιρός

    10/11/2004 6:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2004 7:28:17 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Επιδεινώνεται ο καιρός σε όλη τη χώρα, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η υπηρεσία πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καιρός δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι και την Παρασκευή. Υπ' ατμόν βρίσκονται και όλες οι υπηρεσίες της νομαρχίας Πειραιά. Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τα νοτιοδυτικά με βροχές και καταιγίδες, που από το μεσημέρι και μετά τοπικά θα είναι ισχυρές πρώτα στην Πελοπόννησο και βαθμιαία μέχρι αργά το βράδυ στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, το νότιο Ιόνιο, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν βορειοανατολικά. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί και αργότερα στο Ιόνιο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    Βροχερό το σκηνικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Στην Αττική, οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν μετά το μεσημέρι, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν καταιγίδες, που κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν να είναι τοπικά ισχυρές. Παρόμοιο αναμένεται το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη.

    Την Πέμπτη, αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές.

    Στο μεταξύ, προκαταρκτική ερευνά για τις ζημιές που υπέστη το νοσοκομείο Αττικόν στο Χαϊδάρι μετά την τελευταία νεροποντή, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτόδικων της Αθήνας. Ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές και άλλου είδους ευθύνες, ενώ έκανε λόγο για "ρεζιλίκια" και "χάλια" και προανήγγειλε έρευνα για τις κακοτεχνίες σε όλα τα καινούρια νοσοκομεία της χώρας.

    Ενώ, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε «περιβαλλοντικό έγκλημα» όσα έχουν συμβεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις τελευταίες πλημμύρες και εξέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση απορριμμάτων, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την αντίθεσή της στη χωματερή της Φυλής.

    [18] Αθλητισμός

    Ο Όουεν διώχνει κόσμο

    10/11/2004 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Έμεινε τέσσερις μήνες στη Μαδρίτη και έφυγε. Δεύτερη σύντομη θητεία στη Ρεάλ και μίλησε για τις αιτίες που δεν μπόρεσε να στεριώσει. Ο λόγος για τον πρώην προπονητή των "μερένγκες", Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο. Ο Ισπανός τεχνικός, σε δηλώσεις του, προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που αποχώρησε από τον πάγκο της Βασίλισσας, τονίζοντας πως αυτό που έφταιγε ήταν πως δεν μπόρεσε να ασκήσει τον πλήρη έλεγχο στους πάικτες αλλά και στο σύλλογο. Μάλιστα, όπως είπε, η απόκτηση του Μάικλ Όουεν έγινε χωρίς να την ζητήσει ο ίδιος εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως η απόκτηση του Άγγλου, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικούς λόγους της παραίτησης του.

    Δεν ήταν το αφεντικό

    Οι παίκτες που ήταν σε προτεραιότητα για απόκτηση, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, ήταν οι Βιεϊρά και Έμερσον, ενώ και στα πλάνα του ήταν και ο Τσάβι Αλόνσο. Όμως η διοίκηση είχε άλλα σχέδια, φέρνοντας τελικά τον Άγγλο πρώην παίκτη της Λίβερπουλ.

    Αυτή η κίνηση έδωσε στον Καμάτσο να καταλάβει πως δεν θα έχει τη δυνατότητα να οργανώσει όπως θέλει τα πράγματα, όπως και είχε σκοπό να κάνει. Πάντως, δήλωσε πως ρωτήθηκε αν θέλει τον "Μιχαλάκη" στην ομάδα και αυτός απάντησε: " Δεν ζήτησα τον Οουεν, αν και είπα ότι δεν θα σταθώ εμπόδιο στη μεταγραφή του".

    Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας, ίσως και ο σημαντικότερος όπως τελικά φάνηκε, ήταν το πολύ κακό ξεκίνημα της ομάδας σε Ισπανία και Ευρώπη. Ανέλαβε πάντως την ευθύνη για την κακή εικόνα της ομάδας, αφού, όπως είπε δεν ήταν ικανός να «βγάλει» από τους ακριβοπληρωμένους παίκτες της ομάδας το 100% των δυνατοτήτων τους. Κλείνοντας, ο πρώην τεχνικός και της Εθνικής Ισπανίας δήλωσε πως είναι απίθανο να έχει άλλη μια ευκαιρία για να επανέρθει ως τεχνικός της ομάδας.

    Φορτσάρει ο Μπέκαμ

    Έτοιμος να επανέρθει στην αγωνιστική δράση είναι ο Ντέηβιντ Μπέκαμ. Ο Άγγλος σταρ της "Βασίλισσας", έβγαλε όλο το κανονικό πρόγραμμα προπόνησης, δείχνοντας πως έχει ξεπεράσει το κάταγμα στα πλευρά που τον ταλαιπωρούσε και τον κράτησε για περίπου ένα μήνα εκτός γηπέδων. Μάλιστα ο γιατρός της ομάδας δήλωσε πως εκτός απροόπτου, θα μπορέσει να αγωνιστεί από την Κυριακή, για λίγα λεπτά έστω, στον επόμενο αγώνα Πρωταθλήματος, ενώ όλο το ιατρικό τιμ "έχει πέσει" πάνω του, προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμος για το μεγάλο ντέρμπι κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

    [19] Οικονομία

    Κερδισμένοι χαμηλόμισθοι και επιχειρήσεις Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    10/11/2004 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και επιχειρήσεις βγαίνουν κερδισμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μετά την έγκριση του από την κυβερνητική επιτροπή. Το ν/σ προβλέπει φοροελαφρύνσεις που φθάνουν τα 150 Ευρώ για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και ως τα 90 Ευρώ για τα μεσαία εισοδήματα. Προβλέπει ακόμα αύξηση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες κατά 1000 Ευρώ. Σημαντικές είναι και οι προβλέψεις του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση των επενδύσεων καθώς και η κατάργηση της σημερινής μορφής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η αντικατάσταση του από μία νέα υπηρεσία ειδικών φορολογικών ελέγχων.

    Ανάσα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό

    Το νομοσχέδιο, καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα κατατεθεί και αυτός στη Βουλή στοχεύει στις φοροελαφρύνσεις των χαμηλότερων στρωμάτων, την ενίσχυση των επενδύσεων και την επιχειρηματικότητα .

    Ο οικογενειακός προϋπολογισμόςθα επηρεασθεί θετικά από ρυθμίσεις όπως:

    1) Αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους σε 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 9500 Ευρώ από τα 8500 Ευρώ που ίσχυε για τα φετινά εισοδήματα. Η νέα κλίμακα και τα νέα αφορολόγητα ποσά για όλους τους φορολογούμενους θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2006 .

    2) Αύξηση από 15% σε 20% του ποσοστού μείωσης του φόρου των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενοικίου κύριας κατοικίας, ενοικίου κατοικιών των παιδιών που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού, επιπλέον του στεγαστικού επιδόματος και των δαπανών των φροντιστηρίων, καθώς και των τόκων των στεγαστικών δανείων .

    3) Ευνοϊκότερη φορολογία για τους γονείς που είναι διαζευμένοι.

    4) Έκπτωση σε ποσοστό 20% της δαπάνης είτε για την αλλαγή εγκατάστασης, είτε για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

    5) Διπλασιασμό από 30 σε 60 ευρώ της μείωσης του φόρου για κάθε παιδί για τους φορολογούμενους που κατοικούν ή εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

    6) Παράταση κατά δυο έτη, της διάρκειας που τα παιδιά θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη, εφόσον είναι άνεργα , εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

    7) Κίνητρα σε νέους επιστήμονες και γενικότερα στο εργατικό δυναμικό της χώρας να μετακινηθεί προς την περιφέρεια για να εγκατασταθεί και να εργαστεί εκεί, με την αφαίρεση από το εισόδημα του ποσού του καταβαλλόμενου μισθώματος στον τόπο εγκατάστασης και του ποσού του μισθώματος που καταβάλλει για κύρια κατοικία ο υπάλληλος που μετατίθεται και εφόσον εκμισθώνει ιδιόκτητη κατοικία σε άλλο τόπο.

    8) Αύξηση από 1.000 σε 1.100 ευρώ του ανώτατου ορίου εκπιπτόμενων δαπανών ασφαλίστρων για τις ατομικές ασφάλειες και για τις σωματικές ασφάλειες από 1.000 σε 1.500 ευρώ.

    9) Έκπτωση από το εισόδημα της αγοράς μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού κατά 20% της σχετικής δαπάνης και για ποσό έως 3.000 ευρώ για μια πενταετία (αγορά από 1/1/2005 έως 31/12/2009).

    10) Αύξηση κατά 50% του ποσού του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν σε μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους

    Ρυθμίσεις για επιχειρήσεις

    1) Σταδιακή μείωση του συντελεστή προσδιορισμού των καθαρών κερδών για τις ΟΕ, τις Ε.Ε. και κοινωνίες αστικού δικαίου από 25% που είναι σήμερα σε 24% το 2005, 22% το 2006 και 20% το 2007.

    2) Σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των ημεδαπών ΑΕ, ΕΠΕ, συνεταιρισμών, δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων , καθώς και αλλοδαπών επιχειρήσεων, από 35% που είναι σήμερα, σε 32% το 2005, 29% το 2006 και 25% το 2007.

    3) Σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για κοινοπραξίες και αστικές εταιρίες συμμετοχικές ή αφανείς από 35% που είναι σήμερα σε 25% το 2007.

    4) Ενιαία και αντικειμενική αντιμετώπιση των δαπανών των επιχειρήσεων. Σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νέου φορολογικού νόμου θα εκδοθεί Απόφαση του υπουργού Οικονομίας στην οποία θα περιλαμβάνεται η καταγραφή των περιπτώσεων δαπανών που μπορούν να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Κατηγορίες δαπανών που θα προκύπτουν στη συνέχεια, θα εξετάζονται από αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή και θα περιληφθούν σε νέα υπουργική απόφαση.

    5) Καθορισμό ειδικού προαιρετικού τρόπου περαίωσης των υποβαλλόμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών ως ειλικρινών, ειδικά για μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

    6) Δυνατότητα για τις εμπορικές επιχειρήσεις να συμψηφίζουν τις ζημιές τους από επαρκή και ακριβή βιβλία Β' κατηγορίας στα επόμενα πέντε χρόνια αντί τριών που ισχύει σήμερα.

    7) Μείωση κατά 50% του συντελεστή προκαταβολής φόρου που βεβαιώνεται για τα εισοδήματα του διανυόμενου οικονομικού έτους για τις επιχειρήσεις κατά τα τρία πρώτα οικονομικά έτη από την αρχή της λειτουργίας τους. Το ίδιο ισχύει για τα νεοϊδρυόμενα νομικά πρόσωπα.

    8) Επαναφορά του καθεστώτος βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν να εκπίπτουν ποσό πρόβλεψης για την απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων, με την εφαρμογή ποσοστού 0,5% επί της αναγραφόμενης αξίας στα τιμολόγια προς επιτηδευματίες μετά την αφαίρεση ορισμένων ποσών που αναφέρονται στη σχετική διάταξη

    9) Δυνατότητα έκπτωσης από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων επιπλέον ποσοστού 50% των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, πέραν της έκπτωσης των συνολικών αυτών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους

    10) Αναγνώριση ως δαπάνης των επιχειρήσεων του κόστους επιμόρφωσης του προσωπικού τους

    11) Μείωση κατά 10%, από 50% σε 40%, της προσαύξησης του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού κέρδους , όταν οι επιχειρήσεις δεν τηρούν τα προβλεπόμενα βιβλία ή τα τηρούμενα βιβλία τους κρίνονται ανακριβή.

    12) Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή άλλες παραβάσεις (εικονικά/πλαστά τιμολόγια) προβλέπεται ότι το σχετικό ποσό προστίθεται στα ακαθάριστα έσοδα των βιβλίων και το άθροισμα προσαυξάνεται κατά 4% για ποσό απόκρυψης που δεν υπερβαίνει το 5% της δηλωθείσας φορολογητέας ύλης και σε ποσό τα 5.000 ευρώ και κατά 8% για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

    13) Προβλέπονται ακόμα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων : Τα καθαρά κέρδη της συνιστώμενης νέας εταιρίας (ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο 60.000 ευρώ για προσωπικές εταιρίες, 120.000 ευρώ για ΕΠΕ, 200.000 ευρώ για ΑΕ) φορολογούνται τον πρώτο χρόνο με τον ισχύοντα συντελεστή φορολογίας μειωμένο κατά 10 μονάδες και το δεύτερο χρόνο με συντελεστή μειωμένο κατά 5 μονάδες

    13) Η εφαρμογή του ΦΠΑ στις παραδόσεις καινούργιων ακινήτων θα αρχίσει από την 1/1/2006 , εφόσον και η σχετική άδεια κατασκευής θα εκδοθεί από την ίδια ημερομηνία.

    14) Κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου στα καθαρά κέρδη των ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, των κερδοσκοπικών συνεταιρισμών, των κοινοπραξιών και των αστικών εταιριών και κοινωνιών αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση.

    Εισοδήματα από κινητές αξίες και Χρηματιστήριο

    Ενθαρρύνεται η αποταμίευση των μικρών νοικοκυριών, καθώς εξομοιώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και ρέπος με τον ισχύοντα συντελεστή φορολόγησης των ομολόγων, δηλαδή σε 10% αντί 15% και 7% που ισχύει αντίστοιχα σήμερα. Μειώνεται ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών από 3 τοις χιλίοις σε 1,5 τοις χιλίοις για μεταβιβάσεις μετοχών μετά την 1/1/2005. Μειώνεται από το 2,5% στο 1,5% της έκπτωσης επί του φόρου που αναλογεί στα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να υπολογιστεί η μηνιαία παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Μειώνεται στο 1,5% από 2,5% η έκπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.

    [20] Αθλητισμός

    Τέλος ο Θουμπιθαρέτα από την Μπιλμπάο

    10/11/2004 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Αντόνιο Θουμπιθαρέτα, αποτελέι πλέον "παρελθόν" από τη θέση του αθλητικού διευθυντή της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η διοίκηση του Ισπανικού συλλόγου, που φέτος έχει κάνει πολύ κακό ξεκίνημα καθώς βρίσκεται στην 17η θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν, ανακοίνωσε σήμερα τη λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας, ο οποίος έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο και είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Ισπανίας (126), παρέμεινε για τρία χρόνια στη θέση του αθλητικού διευθυντή.

    [21] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Στη Βουλή το Σκοπιανό

    10/11/2004 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Τη σαφή απόφαση της ελληνικής διπλωματίας να προβάλει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν δεν λυθεί πρώτα το ζήτημα του ονόματος, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, που ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση, δια στόματος Θοδωρή Ρουσόπουλου, επιβεβαίωσε εμμέσως, ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα Σκόπια, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, πως η Αθήνα εμμένει στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για την κοινή βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν στη βάση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Στο μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, οι πολιτικοί αρχηγοί υπέγραψαν διακήρυξη για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, όπου υπάρχει αναφορά στη συνεργασία με την Ελλάδα.

    Κόντρα Κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής κυριάρχησε η αντιπαράθεση του κ. Μολυβιάτη με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και την αρμόδια συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, που έκανε λόγο για "κενό πολιτικής" ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και δήλωσε, ότι στη διάρκεια των τελευταίων οχτώ μηνών η χώρα έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα στο κύρος της. Κριτική άσκησε και ο Κώστας Σημίτης, που υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κυβερνήσεών του και υποστήριξε, πως η κυβέρνηση της ΝΔ "δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους αυτόματους πιλότους και στους από μηχανής θεούς".

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε, ότι η μόνη εκκρεμότητα είναι το όνομα και απέδωσε στην άλλη πλευρά την ευθύνη για την αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών μέχρι σήμερα και προέβλεψε, πως η πρόσφατη αναγνώριση από την Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την άκαμπτη στάση των Σκοπίων.

    Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ επεσήμανε τον κίνδυνο μονομερούς αναγνώρισης από τις ΗΠΑ και του ψευδοκράτους στην Κύπρο, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, έκανε λόγο για "γενικότερη ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών μετά την επανεκλογή Μπους" και διερωτήθηκε τί θα πράξει η ΕΕ σε περιπτώσεις και άλλων μονομερών παρεμβάσεων στα Βαλκάνια.

    Αύριο, ο κ. Μολυβιάτης θα ενημερώσει για το θέμα αυτό τους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Κινητήρια δύναμη" η Ελλάδα

    Την ίδια ώρα, το ρόλο της χώρας μας στην περιφερειακή ανάπτυξη και την πρόοδο στα Βαλκάνια, επεσήμαναν οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ, σε διακήρυξη που υπέγραψαν σήμερα.

    Στη διακήρυξη, όπου εκφράζεται η υποστήριξη στην ειρηνευτική συμφωνία της Αχρίδας και η επιθυμία να εργαστούν "στον δρόμο που οδηγεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ", οι πολιτικοί αρχηγοί των Σκοπίων αναφέρουν: "εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας για την προώθηση των φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα, υποστηρίζοντάς την ταυτόχρονα ως κινητήριο δύναμη των διαδικασιών για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προσέγγιση της περιοχής".

    Στο μεταξύ, για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενημερώθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να συναντηθεί και με το μόνιμο αντιπρόσωπο των Σκοπίων, με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με μεσολαβητή το Μάθιου Νίμιτζ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Σολάνα

    Έντονες διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

    [22] Αθλητισμός

    Χωρίς "2" ο Ιωνικός

    10/11/2004 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με δύο απουσίες συνεχίστηκε η προετοιμασία του Ιωνικού εν όψει των επόμενων υποχρεώσεων του. Οι τραυματίες Βουρεξάκης και Αλέξης Γαβριλόπουλος ταλαιπωρούνται ακόμα από τους τραυματισμούς τους και δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ούτε ατομικό πρόγραμμα.Ο Βουρεξάκης, που τραυματίστηκε στον αγώνα με τον Ηρακλή, ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης του ποδιού του με ασκήσεις δύναμης κλπ, ενώ ο Γαβριλόπουλος που τραυματίστηκε στο ματς με την Καλλιθέα, αναμένει σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας στην οποία υποβλήθηκε χθες, για να ξεκινήσει και αυτός ειδικό πρόγραμμα.

    Κανονικά οι υπόλοιποι

    Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές γυμνάστηκαν το πρωί στο γήπεδο της Βάρης, κάτι το οποίο θα κάνουν και αύριο, ενώ την Παρασκευή το πρωί, καιρού επιτρέποντος, μια ομάδα παικτών του Ιωνικού αποτελούμενη, κυρίως, από αυτούς που δεν έχουν λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα τον Ατρόμητο στο γήπεδο του Περιστερίου. Αντίθετα, αυτοί που έχουν αγωνιστεί σε όλα τα ματς θα προπονηθούν την Παρασκευή το πρωί και στη συνέχεια θα πάρουν ρεπό για το Σαββατοκύριακο. Αυτοί που θα αγωνιστούν κατά του Ατρομήτου, θα προπονηθούν και το Σάββατο το πρωί και θα πάρουν ρεπό την Κυριακή.

    [23] Αθλητισμός

    Πρεμιέρα με ήττα για τον ΠΑΟ

    10/11/2004 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ήττα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του, στο Champions League του βόλεϊ ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" του Στέλιου Καζάζη, αν και προηγήθηκαν με 2-0 σετ, δεν κατάφεραν να κρατήσουν το προβάδισμα που απέκτησαν και μετά από άσχημη εμφάνιση, έχασαν τα τρία επόμενα σετ από την Χοτ Βόλεϊς Βιένα γνωρίζοντας την ήττα με 3-2. Αντίθετα, οι Αυστριακοί πανηγύρισαν τη δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμα παιχνίδια και έκαναν σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 November 2004 - 17:52:03 UTC