Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν βρίσκεται σε κώμα, δηλώνει συνεργάτης του Σταθερή η υγεία του
  • [02] Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC Κυριαρχία Καραμανλή και ΝΔ
  • [03] Κατά τη διάρκεια τουρκο-νατοϊκής άσκησης Τουρκικών παραβιάσεων συνέχεια
  • [04] Τραγωδία στο Μαραθώνιο
  • [05] Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου Στρατιωτικός νόμος στο Ιράκ
  • [06] Προβλέπει η ΕΜΥ Χειμωνιάτικο σκηνικό από το απόγευμα
  • [07] Πρώτη ήττα για την "Κυρία"
  • [08] Ενώ το δημοψήφισμα δεν συγκεντρώνει το 50% Εθνική ομοψυχία το ζητούμενο
  • [09] Ενώ εντείνεται η σύγχιση για την υγεία του Αραφάτ Μπροστά στην πρόκληση
  • [10] Στην κορυφή οι Σέρρες
  • [11] Αδικείται η Καλλιθέα
  • [12] Η Κάουνας Πρωταθλήτρια Λιθουανίας
  • [13] Στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Ε. Βενιζέλου Μήνυμα Στεφανόπουλου για
  • [14] Οι αντίπαλοι στο Λεν Τρόφι
  • [15] Ακάθεκτος ο Αχαρναϊκός
  • [16] Χωρίς Τζιοβάνι
  • [17] Προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες Να αποσυρθούν οι Γάλλοι
  • [18] Άδικη μοιρασιά
  • [19] Του "έκλεισε" το σπίτι

    [01] Μ. Ανατολή

    Δεν βρίσκεται σε κώμα, δηλώνει συνεργάτης του Σταθερή η υγεία του Αραφάτ

    7/11/2004 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε το πρωί στενός συνεργάτης του στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η αναπνοή του Αραφάτ υποστηρίζεται τεχνικά, όμως η καρδιά του λειτουργεί κανονικά. Πάντως, οι θεράποντες ιατροί του δεν έχουν ακόμη καταλήξει από πια ασθένεια πάσχει ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό των Παλαιστινιακών Αρχών για τη διαδοχή του Αραφάτ, ενώ το Ισραήλ δηλώνει ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη εντός των προσεχών ημερών. "Θα επιθυμούσαμε να δούμε μία μετριοπαθή παλαιστινιακή κυβέρνηση να αναλαμβάνει την ηγεσία και να κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου του 'οδικού χάρτη', να εξαρθρωθούν οι δομές των τρομοκρατικών οργανώσεων, να τεθεί τέλος στη βία και στην υποκίνησή της στην περιοχή κι ασφαλώς να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της κατανόησης με το Ισραήλ", τόνισε ο Σαλόμ. Ο Ισραηλινός υπουργός στις δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σχετικά με την πιθανότητα να δημιουργηθεί χάος κατά τη διαδοχή του Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αβεβαιότητα στην Παλαιστίνη

    Κρίσιμη η κατάσταση του Αραφάτ

    [02] Πολιτική

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC Κυριαρχία Καραμανλή και ΝΔ

    7/11/2004 11:23:00 πμ

    Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Σημαντικό προβάδισμα δίνει στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του, η δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που δημοσιεύεται στην "Καθημερινή" της Κυριακής και η οποία καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης στη μεταολυμπιακή περίοδο. Ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 53% θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι 25% που εμφανίζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Το 36% των ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 18%. Στην παράσταση νίκης το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 69% και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μόνο 8%. Η έρευνα έγινε στις 1 και 2 Νοεμβρίου, πριν έρθει στην επιφάνεια το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και έτσι δεν αποτυπώνονται στη μέτρηση οι επιπτώσεις του. Πάντως, οι χειρισμοί για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, ζήτημα το οποίο και αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, φαίνεται να ανταποκρίνονται πλήρως στις κοινωνικές προσδοκίες, καθώς το 91% της κοινής γνώμης το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα. Επίσης, διευρυμένη αποδοχή (71%) έχει και η πρόσφατη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά.

    Ικανοποιημένη η κοινή γνώμη

    Στη δημοσκόπηση, αποτυπώνεται η ικανοποίηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το ποσοστό που εμφανίζει (36%) σε σχέση με το δείκτη ικανοποίησης από την αντιπολίτευση (18%) είναι διπλάσιο . Από ότι φαίνεται στην έρευνα της VPRC, η αντιπολίτευση παραμένει σε βαθιά κρίση , καθώς η δυσαρέσκεια από τον τρόπο "που κάνει πολιτική" προσεγγίζει συνολικά το 76%, αλλά και το 73% των ιδίων των οπαδών του ΠΑΣΟΚ.

    Οσον αφορά στην επιλογή προσώπου για το πρωθυπουργικό αξίωμα, ο Κώστας Καραμανλής παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση της εικόνας του και είναι αλματώδης η προτίμηση της κοινής γνώμης. Αντίθετα ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε πορεία συνεχούς αποδυνάμωσης, ακόμα και μετά την ανάδειξή του στην αρχηχία του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Πολιτική

    Κατά τη διάρκεια τουρκο-νατοϊκής άσκησης Τουρκικών παραβιάσεων συνέχεια

    7/11/2004 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νέες παραβιάσεις πραγματοποίησαν σήμερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11, αεροσκάφος νατοϊκής συνεργασίας CN 235, μπήκε χωρίς σχέδιο πτήσης στο FIR της Αθήνας, νότια της Λέσβου, όπου αναχαιτίστηκε και αναγνωρίστηκε από δύο ελληνικά F16. Στο σημείο έσπευσαν και δύο τουρκικά F16 με αποτέλεσμα να γίνουν εμπλοκές, κατά τη διάρκεια των οποίων τα τουρκικά F16, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Μετά τις εμπλοκές τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν. Οι κινήσεις των Τούρκων εντάσσονται στο πλαίσιο τουρκο-νατοϊκής άσκησης.

    [04] Αθλητισμός

    Τραγωδία στο Μαραθώνιο

    7/11/2004 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το αγώνισμα του Μαραθωνίου που αποτελεί γιορτή, αμαυρώθηκε από την απώλεια ενός Έλληνα δρομέα. Ο 42χρονος του ΓΑΣ Χολαργού, Δημήτρης Λεπούσης, πήρε μέρος στην σημερινή "γιορτή", όμως η καρδιά του τον "πρόδωσε" στο 9ο χιλιόμετρο της διαδρομής, στη Νέα Μάκρη. Σχεδόν αμέσως με την πτώση του, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όμως τελικά ο άτυχος ο δρομέας δεν μπόρεσε να επανέλθει, αφήνοντας στη μέση του δρόμου την τελευταία του πνοή. Το γεγονός αυτό «σκίασε» τον μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχαν πολλοί αθλητές κάθε ηλικίας.

    Είχε προβλήματα καρδιάς

    Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο δρομέας είχε παρουσιάσει και από πιο παλιά κάποια προβλήματα με την καρδιά του και μάλιστα εχτές είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αφού παρουσίασε δύσπνοια. Όμως οι γιατροί δεν διέγνωσαν κάτι ανησυχητικό για το συγκεκριμένο πρόβλημα, όμως διαπίστωσαν πως παλαιότερα είχε υποστεί έμφραγμα και για αυτό του απαγόρευσαν να πάρει μέρος στη σημερινή διαδρομή. Τελικά ο Λεπούσης μετείχε με το τραγικό αποτέλεσμα να είναι η τελευταία του διαδρομή.

    Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα, Ευάγγελος Παπαποστόλου δήλωσε: " Δυστυχώς το αγωνιστικό μέρος πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ήταν μια τραγική στιγμή και ευχόμαστε συλλυπητήρια στην οικογένειά του"

    Στον αγωνιστικό τομέα, όπου πέρασε σε δεύτερη μοίρα, πρώτος τερμάτισε, στους άνδρες, ο Κενυάτης Φρέντερικ Τσερόνο και στις γυναίκες η Ζίνακ Αλέμου από την Αιθιοπία. Από ελληνικής πλευράς, πρώτοι τερμάτισαν ο Κώστας Γουγούσης και η Γεωργία Αμπατζίδου.

    [05] Ιράκ

    Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου Στρατιωτικός νόμος στο Ιράκ

    7/11/2004 2:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2004 7:40:50 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες μέρες στο Ιράκ, οδήγησαν τον Ιρακινό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουϊ στην απόφαση να κηρύξει σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τον κουρδικό βορρά, για περίοδο 60 ημερών ενώ η απόφαση ελήφθη προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή των εκλογών τον Ιανουάριο του 2005. Εξάλλου σύμφωνα με εκπρόσωπο του ο Αλάουι επιχειρεί την ύστατη ώρα να αποτρέψει την ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά της Φαλούτζα, αλλά κρίνει ότι δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο. "Εξακολουθεί να ελπίζει ότι, θα μπορέσει να αποφευχθεί και κάνει τώρα, μαζί με τους υπουργούς του, μια έσχατη προσπάθεια για να δει αν μπορεί να βρεθεί μία ειρηνική λύση", δήλωσε ο Τάιρ αλ Νάκιμπ. Στο μεταξύ το πρωί άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό σταθμό και σύμφωνα με πληροφορίες εκτέλεσαν 21 αστυνομικούς ενώ τρεις Ιρακινοί αξιωματούχοι βρέθηκαν νεκροί σε περιοχή νοτιοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, αμερικανικά αεροπλάνα και δυνάμεις πυροβολικού σφυροκοπούν από το πρωί στη Φαλούτζα, πλήττοντας στόχους των ανταρτών του Αλ Ζαρκάουι, προλειαίνοντας το έδαφος για τους 20.000 Αμερικανούς και Ιρακινούς στρατιώτες, που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

    Βία χωρίς τέλος...

    Εκπρόσωπος των Αρχών της πόλης Χαντίθα, δυτικά της Βαγδάτης δήλωσε ότι οι δράστες του μακελειού στο αστυνομικό τμήμα, αφού αρχικά αφόπλισαν τους αστυνομικούς στη συνέχεια τους εκτέλεσαν ενώ φεύγοντας κατόρθωσαν να πάρουν μαζί τους δεκάδες όπλα και πυρομαχικά.

    Επίσης τρεις Ιρακινοί αξιωματούχοι από την επαρχία Ντιγιάνα βρέθηκαν νεκροί στα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Πρόκειται για τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Ντιγιάνα ένα απο τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου της επαρχίας Σεχάντ και τον αναπληρωτή αντιδήμαρχο της Μπακούμπα. Οι τρεις άνδρες είχαν μεταβεί από τη Μπακούμπα για προσκύνημα στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα.

    Αργότερα, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε δολοφονική επίθεση με στόχο τον υπουργό Οικονομικών Αμπέλ Αμπντούλ Μάχντι. Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη μπροστά από την κατοικία του Υπουργού, που βρίσκεται στην περιοχή Καράντα κοντά στον ποταμό Τίγρη, την ώρα, που αυτός απουσίαζε. Νοσοκομειακές πηγές δήλωσαν ότι από τη μεγάλης ισχύος έκρηξη έχασαν τη ζωή τους ένας αστυνομικός και ένας σωματοφύλακας του υπουργού. "Είμαι μια χαρά. Ήμουν μακριά από το μέρος που σημειώθηκε η έκρηξη", δήλωσε ο Μάχντι τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Ο Αμντούλ Μάχντι είναι ανώτερος αξιωματούχος του ισχυρού κόμματος των σιιτών Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ.

    Αυτή ήταν η τρίτη έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στην ιρακινή πρωτεύουσα εντός μερικών ωρών την ώρα που αυξάνονται οι επιθέσεις ανταρτών σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει της αναμενόμενης ευρείας επιχείρησης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων για την ανάληψη του ελέγχου της Φαλούτζας και του Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, που ελέγχονται από τους αντάρτες.

    Λίγο νωρίτερα ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και ένας τραυματίστηκε από επίθεση, που είχε στόχο αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, χωρίς να διευκρινίσει πού σημειώθηκε η επίθεση.

    Παράλληλα σήμερα τρεις αυτοκινητιστές τραυματίστηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα από επίθεση ενόπλων κατά αυτοκινήτου της αστυνομίας και την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε στη συνέχεια στο δρόμο Χάιφα, στο κέντρο της Βαγδάτης, ανακοίνωσε αυτόπτης μάρτυρας και νοσοκομειακή πηγή.

    Κοντά στην πόλη Σαμάρα εξάλλου δύο Τούρκοι οδηγοί κάηκαν ζωντανοί, όταν ένοπλοι πυροβόλησαν τις δεξαμενές καυσίμων των φορτηγών τους με αυτοπροωθούμενες ρουκέτες, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι δύο τούρκοι οδηγοί σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές τοποθεσίες κοντά στην Σαμάρα, πρόσθεσε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι μετέφεραν κιροζίνη.

    Την ίδια στιγμή ένας Ιρακινός μαχαιρώθηκε σήμερα μέχρι θανάτου και ένας τραυματίστηκε στην ιερή ιρακινή πόλη Κερμπάλα, όταν προσπάθησαν να παροτρύνουν τους κατοίκους της πόλης να μποϋκοτάρουν τις εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2005, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Ανησυχεί ο Αραβισκός Σύνδεσμος για τη Φαλούτζα

    Στο μεταξύ την ανησυχία του για την επικείμενη επίθεση ευρείας κλίμακας των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων στη Φαλούτζα εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ζητώντας από την ιρακινή προσωρινή Κυβέρνηση και τον αμερικανικό στρατό να προσφύγουν στο διάλογο.

    "Η αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ θα καταστήσει απαραίτητη τη συνεργασία όλων των μερών, που αφορά το μέλλον του", δήλωσε ο Αμρ Μούσα κατά την επιστροφή του στο Κάιρο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καλώντας την ιρακινή προσωρινή Κυβέρνηση να δείξει υπομονή "απέναντι στη σημερινή κατάσταση" και υπογραμμίζοντας την ανάγκη "διαλόγου" για να ρυθμιστεί ειρηνικά η σύγκρουση που φέρνει αντιμέτωπες τις αμερικανικές δυνάμεις με τους αντάρτες στη Φαλούτζα. "Οι κάτοικοι της Φαλούτζα υπέφεραν πολύ τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει να εργαστείτε με όλα τα μέσα για να αποτρέψετε τα κακά που προκαλούνται από τις στρατιωτικές συρράξεις", κατέληξε ο Μούσα.

    [06] Κοινωνία

    Προβλέπει η ΕΜΥ Χειμωνιάτικο σκηνικό από το απόγευμα

    7/11/2004 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επιδείνωση αναμένεται ότι θα παρουσιάσει από το απόγευμα ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, ενώ σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται ότι θα υπάρξουν από το απόγευμα της Δευτέρας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και συνιστά να λάβουν τα απαραίτητα μετρά αυτοπροστασίας. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες.

    [07] Αθλητισμός

    Πρώτη ήττα για την "Κυρία"

    7/11/2004 6:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2004 7:12:06 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρώτη της ήττα στο φετινό Πρωτάθλημα αλλά και γενικά, υπέστη η Γιουβέντους. Οι "μπιανκονέρι" ηττήθηκαν με 2-1 εκτός έδρας από την Ρετζίνα, έχοντας πολλά και δικαιολογημένα παράπονα από την διαιτησία του Ιταλού Παπαρέστα. Τα γκολ των νικητών σημείωσαν οι Γκολούτσι (12) και Ζαμπόνι (26), ενώ για τη Γιουβέντους είχε ισοφαρίσει ο Ιμπραίμοβιτς στο 14ο λεπτό. Η "Κυρία" διαμαρτύρεται για τα δύο ακυρωθέντα γκολ του δεύτερου ημιχρόνου των Ιμραϊμοβιτς και Καπό ως επιθετικά φάουλ, με την περίπτωση του δευτέρου να είναι εντελώς άδικη, (το ριπλέι διαψεύδει τον διαιτητή, καθώς ο Καπό δεν βρήκε την μπάλα με το χέρι). Πάντως και η Ρετζίνα τελέιωσε το παιχνίδι με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Γκολούτσι. Νωρίτερα η Μπρέσια νίκησε με 1-0 την Κιέβο με γκολ του Σοπ στο 86ο λεπτό. Στα σημερινά παιχνίδια η Ίντερ συνέχισε την απρόβλεπτη πορεία της, φέρνοντας ισοπαλία με την Φιορεντίνα 1-1 εκτός έδρας, ενώ και η Λάτσιο στραβοπάτησε, ερχόμενη ισόπαλη με το ίδιο σκορ με την Σιένα. Το βράδυ πέφτει η αυλαί της αγωνιστικής με το ντέρμπι Μίλαν-Ρόμα.

    Τα αποτελέσματα

    Μπρέσια-Κιέβο 1-0 (86 Σοπ)

    Ρετζίνα-Γιουβέντους 2-1 (12 Κολούτσι, 26 Ζαμπόνι-14 Ιμπραϊμοβιτς)

    Αταλάντα-Σαμπντόρια 0-0

    Μπολόνια-Μεσίνα 2-2

    Κάλιαρι-Λιβόρνο 0-0

    Φιορεντίνα-Ιντερ 1-1

    Λάτσιο-Σιένα 1-1

    Λέτσε-Ουντινέζε 3-4

    Παλέρμο-Πάρμα 1-1

    Μίλαν-Ρόμα έναρξη 21:30

    Η βαθμολογία

    Γιουβέντους 25

    Μίλαν 20-9αγ

    Λέτσε 15

    Μεσίνα 15

    Ουντινέζε 15

    Ιντερ 14

    Φιορεντίνα 14

    Κάλιαρι 14

    [08] Πολιτική

    Ενώ το δημοψήφισμα δεν συγκεντρώνει το 50% Εθνική ομοψυχία το ζητούμενο

    7/11/2004 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μέσα σε κλίμα απόλυτης ηρεμίας διεξάγεται από το πρωί το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, όπου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του νόμου, που αλλάζει το διοικητικό χάρτη της χώρας και στην ουσία δίνει περισσότερα δικαιώματα στην αλβανόφωνη μειονότητα. Η προσέλευση των πολιτών είναι τόσο μικρή, που φαντάζει πλέον απίθανο η συμμετοχή να φτάσει το 50% ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα και πλέον θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι, ο νόμος, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο θα ενεργοποιηθεί, αποτελώντας μεγάλη νίκη για την Κυβέρνηση των Σκοπίων. Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες τόσο της Κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης επικεντρώνονται στην ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας ενώ όλες οι πλευρές τάσσονται κατά των κινητοποιήσεων. Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος όσο και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που από τη Βέροια, ρίχνοντας του τόνους, υποστήριξε ότι, η εκκλησία της Ελλάδος περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Για την ανάγκη εθνικής ενότητας έκανε λόγο και ο Μίκης Θεοδωράκης με γραπτή του δήλωση.

    Συναίνεση και ψυχραιμία...

    Στο μεταξύ την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, επιδιώκει να επιτύχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ζήτησε από τους πολίτες ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η "άστοχη και ατυχή", όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την γειτονική χώρα με την συνταγματική της ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε έτοιμος να συμβάλει στις διεργασίες για να βγει η χώρα, όπως είπε, από το σημερινό αδιέξοδο .

    Την ερχόμενη Τετάρτη εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις πρόσφατες εξελίξεις .Ο Υπουργός αναμένεται να μεταφέρει στη Βουλή την επιθυμία του Πρωθυπουργού για συναινετική αντιμετώπιση του ζητήματος .

    Εθνική στρατηγική και διεξαγωγή μιας γόνιμης συζήτησης όλων των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή πρότεινε ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ζητήματος, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της ΝΔ ενώ επανήλθε στις προηγούμενες δηλώσεις του ότι, "η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με το συναίσθημα" και επανέλαβε ότι, το κυβερνών κόμμα δεν ενθαρρύνει τα συλλαλητήρια .

    Μήνυμα ενότητας απηύθυνε στο ελληνικό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, για το θέμα των Σκοπίων. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο δημαρχείο Νέας Σμύρνης ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος υπογράμμισε, ότι "ο διχασμός έφερε καταστροφικά αποτελέσματα στο παρελθόν για τους Έλληνες " και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει το κύρος, που έχει στα Βαλκάνια.

    Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Μίκης Θεοδωράκης, όπου σε γραπτή δήλωσή του για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" τονίζει, πως "οι Έλληνες μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι γύρω από μια κοινής αποδοχής εθνική πολιτική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας περιμένουν".

    "Η αιφνιδιαστική χειρονομία των ΗΠΑ προς τα Σκόπια με την ανθελληνική της αιχμή και ουσία πρέπει να αποτελέσει για μας το καμπανάκι, που μας καλεί σε εγρήγορση και περισυλλογή. Είναι φανερό ότι η Ελλάδα, οι Έλληνες, ο Ελληνισμός ολόκληρος εισέρχεται σε περίοδο δύσκολη, κρίσιμη και επικίνδυνη, που δεν αφήνει περιθώρια αντιπαραθέσεων μικροπολιτικού χαρακτήρα", καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

    Μικρή η προσέλευση στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

    Οι κάλπες στην ΠΓΔΜ άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική ώρα και μέχρι τις 10 το πρωί είχε προσέλθει μόνο το 4,3% για να ψηφίσει σύμφωνα με η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Most, η οποία παρακολουθεί το δημοψήφισμα ανακοίνωσε ότι, στις 4 μ.μ. τοπική ώρα (5 μ.μ. ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής έφτανε μόλις το 22-25%. Η οργάνωση εντόπισε επίσης ορισμένες ήσσονος σημασίας παρατυπίες σε αρκετά εκλογικά τμήματα, δήλωσε σε δημοσιογράφους το ενεργό στέλεχος της Most Σλάβιτσα Μπιλγιάρσκα.Αναλυτές θεωρούν ότι, πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό, ενδεικτικό της εκτίμησης ότι, το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο υποκίνησε η εθνικιστική σλαβική αντιπολίτευση "δε θα πετύχει", καθώς για να θεωρηθεί έγκυρο απαιτείται να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% του 1,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας. Εάν τελικά το ποσοστό συμμετοχής διαμορφωθεί στο άνω του 50% και η πλειοψηφία ψηφίσει κατά του νόμου, τότε αυτός θα καταργηθεί, κάτι που πλέον φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Πάντως όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Τσερβενκόφσκι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα παραιτηθεί. Στην ΠΓΔΜ παραβρίσκονται προκειμένου να ελέγξουν την εκλογική διαδικασία παρατηρηρές του ΟΑΣΕ και των ΗΠΑ.

    Εξάλλου δυτικός διπλωμάτης στα Σκόπια, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι θεωρεί μάλλον απίθανο να επιτευχθεί το ποσοστό συμμετοχής, που απαιτείται για να κριθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

    "Από αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής, είναι δύσκολο να φανταστούμε μεγάλα πλήθη να τρέχουν στα εκλογικά τμήματα την τελευταία στιγμή. Το δημοψήφισμα μάλλον δεν θα περάσει", δήλωσε.

    Το δημοψήφισμα είχε προκαλέσει η σλαβική αντιπολίτευση και είναι και ο λόγος, που οι ΗΠΑ έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα αναγνωρίσουν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, προκειμένου να εξευμενίσουν το σλαβικό στοιχείο και να μην προσέλθει στις κάλπες, προκαλώντας ωστόσο την εντονότατη αντίδραση της Αθήνας.

    Σημείο αιχμής του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τμήμα εκείνο, με το οποίο παραχωρούνται ευρύτερες τοπικές εξουσίες στους Αλβανούς της ΠΓΔΜ και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της σλαβικής αντιπολίτευσης, εθνικιστικών κύκλων της χώρας, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των Σλάβων πολιτών.

    Σύμφωνα λοιπόν με το νέο διοικητικό χάρτη, που προωθείται, και ο οποίος αποτελεί μέρος των μεταρρυθμίσεων, που συμπεριλαμβάνονται στην Συμφωνία της Αχρίδας, οι δήμοι της χώρας μειώνονται σε 84 από 123, που είναι σήμερα, από τους οποίους οι 16 θα είναι αμιγώς με αλβανόφωνο πληθυσμό. Η μείωση αυτή, που θα προκύψει με συνενώσεις, έχει προκαλέσεις τις έντονες αντιδράσεις του σλαβικού στοιχείου, διότι σε ορισμένους δήμους στους οποίους πλειοψηφεί σήμερα ο σλαβικός πληθυσμός, όπως στην Στρούγκα και στα Σκόπια, θα προσαρτηθούν περιοχές με αμιγή αλβανικό πληθυσμό και είτε αυτός, θα υπερτερεί πληθυσμιακά, όπως στον δήμο της Στρούγκας, είτε θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20%, όπως στον δήμο των Σκοπίων. Με βάση τα ποσοστά αυτά, όπως ορίζεται από την Συμφωνία της Αχρίδας, η αλβανική γλώσσα θα αναγορευθεί σε επίσημη και ισότιμη με την "σλαβομακεδονική".

    Το δημοψήφισμα μποϋκοτάρουν τόσο τα αλβανικά κόμματα της χώρας όσο και το κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωσης» (SDSM), που συμμετέχει στην Κυβέρνηση ενώ η πιθανή πλέον αποτυχία του θα αποτελέσει μεγάλη νίκη της Κυβέρνησης Τσερβενκόφσκι.

    Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7 μ.μ. τοπική ώρα (8 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

    Συγκέντρωση του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη

    Με συνθήματα όπως "το όνομά μας δεν πουλάμε, τον Μπους δεν προσκυνάμε", «η Μακεδονία είναι ελληνική», κ.α. διαδήλωσαν την Κυριακή το πρωί τη Θεσσαλονίκη περίπου δυο χιλιάδες άτομα, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση , την οποία διοργάνωσε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ.

    Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Νέα Παραλία με ομιλητή τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ευρωβουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία «να ορθώσουν το ανάστημά τους» εναντίον των προκλήσεων, όπως τις χαρακτήρισε, του Τζόρτζ Μπούς. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι οι ευθύνες γι αυτή την εξέλιξη βαραίνουν την Ουάσιγκτον και πως οι Έλληνες δεν στρέφονται εναντίον του λαού της γειτονικής χώρας .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" στα συλλαλητήρια

    [09] Μ. Ανατολή

    Ενώ εντείνεται η σύγχιση για την υγεία του Αραφάτ Μπροστά στην πρόκληση οι Παλαιστίνιοι

    7/11/2004 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2004 7:22:32 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αποφασισμένοι να αποτρέψουν κατάσταση χάους σε περίπτωση θανάτου του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, του οποίου η κατάσταση της υγείας παραμένει κρίσιμη αλλά αμετάβλητη, εμφανίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποίησαν στη Γάζα, οι εκπρόσωποι των 13 παλαιστινιακών οργανώσεων του "Συνασπισμού Εθνικών και Ισλαμικών Δυνάμεων". Το αίτημα για συγκρότηση συλλογικής παλαιστινιακής ηγεσίας για την πλήρωση του κενού, που δημιουργεί η απουσία του Αραφάτ, διατυπώνεται σε προκήρυξη της Χαμάς , η οποία αναφέρει ότι, η νέα ηγεσία πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις παλαιστινιακές εθνικιστικές και ισλαμικές οργανώσεις, ανάμεσά τους τη Χαμάς και την Τζιχάντ. Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε, απουσία του Προέδρου Αραφάτ, να φέρει σε πέρας "σχέδιο για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης". Πρόκειται για την πρώτη σημαντική απόφαση, που ανακοινώνεται από την παλαιστινιακή ηγεσία από τότε, που ο Αραφάτ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Παρίσι, στις 29 Οκτωβρίου. Εξάλλου αύριο αναμένονται στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέντ Κορέι και ο Μαχμούντ Αμπάς, το νούμερο δύο της ΟΑΠ, προκειμένου να επισκεφτούν τον Αραφάτ και να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας του.

    Πρωτοβουλίες από την Παλαιστινιακή Αρχή

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Παλαιστίνιου υπουργού αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ Σαέμπ Ερεκάτ στο πρακτορείο Ρόιτερ, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να "εφαρμόσει σχέδιο για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στα Παλαιστινιακά Εδάφη". Η εφαρμογή του νέου σχεδίου θα αρχίσει αμέσως, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι, αφορά στην ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων.

    Ωστόσο ο Ερεκάτ δεν αποσαφήνισε αν το σχέδιο αυτό αφορά στη λήψη μέτρων κατά των ένοπλων οργανώσεων ή στο να ασκηθούν πιέσεις για να πειστούν αυτές για κατάπαυση του πυρός.

    Την ίδια ώρα το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ δήλωσε ότι, το Ισραήλ έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την ταφή του Αραφάτ στη Λωρίδα της Γάζας, σε περίπτωση που τελικώς αφήσει την τελευταία του πνοή ενώ τόνισε ότι, υπάρχουν ενδείξεις ότι, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες προσπαθούν να περιορίσουν τη βία. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι, προσπαθούν να συνασπιστούν απέναντι στην πρόκληση και να σταματήσουν την τρομοκρατία της Χαμάς, αλλά δεν γίνεται να ξέρουμε αν αυτό θα επιτύχει", σημείωσε ο Ισραηλινός Υπουργός.

    Από τη μεριά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη εντός των προσεχών ημερών.

    "Θα επιθυμούσαμε να δούμε μία μετριοπαθή παλαιστινιακή κυβέρνηση να αναλαμβάνει την ηγεσία και να κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου του οδικού χάρτη, να εξαρθρωθούν οι δομές των τρομοκρατικών οργανώσεων, να τεθεί τέλος στη βία και στην υποκίνησή της στην περιοχή κι ασφαλώς να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της κατανόησης με το Ισραήλ", τόνισε ο Σαλόμ.

    Για υπατική ανεπάρκεια κάνουν λόγο οι Παλαιστίνοι

    Στο μεταξύ εντείνεται η σύγχυση γύρω από την κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου Πρόεδρου Γιάσερ Αραφάτ, που νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί ντε Κλαμάρ στα προάστια του Παρισιού από τις 29 Οκτωβρίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούν για κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση ενώ οι θεράποντες ιατροί του αδυνατούν ακόμα να εξηγήσουν, την αιτία της αιφνίδιας και ραγδαίας επιδείνωση, που παρουσίασε η υγεία του από την περασμένη Πέμπτη έχοντας ωστόσο αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάσχει από λευχαιμία. Στενός συνεργάτης του δήλωσε το πρωί στο Παρίσι, ότι η αναπνοή του Αραφάτ υποστηρίζεται τεχνικά, όμως η καρδιά του λειτουργεί κανονικά.

    Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αραφάτ να έχει υποστεί ηπατική ανεπάρκεια και η κατάστασή του να μην επιδέχεται βελτίωσης.

    "Έχει ηπατική ανεπάρκεια. Η κατάστασή του δεν βελτιώνεται", σημείωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, τα οποία βοηθούν στην πήξη του αίματος, επιδεινώνουν την κατάστασή του.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τον Αραφάτ από το Παρίσι σε νοσοκομείο στο Κάιρο, από όπου θα μπορέσει να μεταφερθεί πιο γρήγορα στην πατρίδα του αν πεθάνει. Όμως, όπως πρόσθεσε, οποιαδήποτε απόφαση για τη μεταφορά του Παλαιστίνιου ηγέτη μπορεί να ληφθεί μόνον από την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σταθερή η υγεία του Αραφάτ

    Αβεβαιότητα στην Παλαιστίνη

    [10] Αθλητισμός

    Στην κορυφή οι Σέρρες

    7/11/2004 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Β' Εθνικής διατηρήθηκε ο Πανσερραϊκός μετά και την σημερινή νίκη του επί της Προοδευτικής με 2-0. Έτσι οι "κόκκινοι" έφτασαν τους 16 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τη Νίκη Βόλου που επικρ'ατησε του Απόλλωνα Αθηνών με 1-0 αλλά και της Καλαμάτας που νίκησε με 3-1 την Παναχαϊκή 2005. Στο ντέρμπι της Λάρισας η τοπική ομάδα παρότι έχανε από τον Πανηλειακό στην αρχή, γύρισε το παιχνίδι και κέρδισε με 2-1.

    Τα αποτελέσματα

    Ηλυσιακός-Ακράτητος 1-0 Πανσερραϊκός-Προοδευτική 2-0

    Λάρισα-Πανηλειακός 2-1

    Εθνικός Αστέρας-Καστοριά 1-0

    Νίκη Βόλου-Απόλλων Αθηνών 1-0

    Καλαμάτα-Παναχαϊκή 2005 3-1

    Ατρόμητος Αθηνών-Λεβαδειακός 0-3

    Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Ποσειδών Νέων Πόρων 2-0 α.α

    Η βαθμολογία

    Πανσερραϊκός 16

    Νίκη Βόλου 13

    Καλαμάτα 13

    Πανηλειακός 12

    Καστοριά 12

    Λεβαδειακός 12

    Λάρισα 11

    Ολυμπιακός Βόλου 11

    Εθνικός Αστέρας 10

    Προοδευτική 10

    Παναχαϊκή 2005 9

    Απόλλων Αθ. 9

    Ηλυσιακός 8

    Ακράτητος 7

    Ατρόμητος Αθ. 1

    Ποσειδών Ν. Πόρων -18

    * Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική

    [11] Αθλητισμός

    Αδικείται η Καλλιθέα

    7/11/2004 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αν και αυτή ήταν η πρώτη έξοδος της Καλλιθέας από το "Ελ Πασο" που απέφερε βαθμό, καθώς μέχρι τώρα η ομάδα μετρούσε μόνο ήττες εκτός έδρας, οι παίκτες του και ο ίδιος ο Τάκης Λεμονής, μάλλον έφυγαν από την Νίκαια απογοητευμένοι. Αιτία για αυτό είναι οι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις και πολύ καλές ευκαιρίες που είχαν για να πάρουν την νίκη σε μια έδρα που ούτως ή άλλως δεν είναι εύκολη για κανέναν. Στο πρώτο μέρος το παιχνίδι ήταν κακό με κάθε επιείκεια χαρακτηρισμού! Οι ομάδες αναλώθηκαν σε προσπάθειες στο κέντρο με στόχο φυσικά να βγουν μπροστά, το αποτέλεσμα όμως είναι να κουράσουν εαυτούς και θεατές. Μοναδική που τα κατάφερε και μάλιστα νωρίς ήταν η Καλλιθέα με τον Κυργιάκο, ο οποίος σε μια αντεπίθεση βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Μπεκιάι, όμως ο Αλβανός τερματοφύλακας, έδιωξε με τα πόδια. Από εκεί και έπειτα ο Ιωνικός ήταν πιο προσεχτικός και δεν επέτρεψε άλλα τέτοια περιστατικά, δεν κατάφερε όμως και να απειλήσει.

    Δραστηριοποιήθηκαν

    Στην επανάληψη αμφότερες οι ομάδες έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση και σαφώς έπαιξε ρόλο και η κούραση των μέσων, που είχαν και πάλι πολλή δουλειά. Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και πάλι οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που βγήκαν μπροστά, όταν στο 47' ο Γκέκας βρέθηκε μέσα στην περιοχή, όμως και πάλι ο Μπεκιάι έσωσε την εστία του. Ο Ιωνικός απάντησε στο 65' με τον Διγκόζη να πιάνει μια κεφαλιά, όμως η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Μέχρι το 90' ο Γκέκας έκανε δύο ακόμη ευκαιρίες. Στο 73' από το ύψος της μεγάλης περιοχής έκανε ένα σουτ που βρήκε και πάλι τον Μπεκιάι να αποκρούει, όμως ακριβώς με την συμπλήρωση των ενενήντα λεπτών, ο επιθετικός της Καλλιθέας έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα. Ο Φερέιρα Κινγκ έκανε μια λάθος πάσα προς τον Μπεκιάι, ο Γκέκας εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση πέρασε και τον τερματοφύλακα, όμως ο Οφρυδόπουλος πρόλαβε και πάνω στην γραμμή, διατήρησε το 0-0.

    Διαιτητής: Κουκουλάκης Κίτρινες κάρτες: Σέτα ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Οφρυδόπουλος, Διαμαντής (65` Κυριακίδης), Διγκόζης, Κινγκ Φερέιρα, Μάγγος, Μακόρ, Ζίφκοβιτς (57` Ζίφκοβιτς), Λετιέρι, Τσιμπλίδης, Γαβριλόπουλος (30` Βόγκριτς). ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σουλογάνης, Τζωρμπατζάκης, Σέτα, Αγγελόπουλος, Γκεοργκίεφ, Τελκίνσκι, Νταμπρόφσκι, Κυριάκος, Ντραγκίσεβιτς, Γκέκας, Τσίγκας (78` Κουτσοσπύρος).

    [12] Αθλητισμός

    Η Κάουνας Πρωταθλήτρια Λιθουανίας

    7/11/2004 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Για έκτη συνεχόμενη φορά, η Κάουνας αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Λιθουανίας, καθώς επικράτησε εκτός έδρας της Παναβέζιο Εκράνας με 2-0. Παράλληλα η Λιθουανική ομάδα έκανε το νταμπλ καθώς είχε κατακτήσει και το Κύπελλο της χώρας. Ο επιθετικός της Κάουνας, Αντριους Βελίσκα, σημείωσε και τα δύο γκολ των νικητών, βρίσκοντας το δρόμο προς τα δίχτυα με κεφαλιά στο 57΄ και με πέναλτι στις καθυστερήσεις.

    [13] Κοινωνία

    Στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του Ε. Βενιζέλου Μήνυμα Στεφανόπουλου για ενότητα

    7/11/2004 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μέσα σε μία ενθουσιώδη ατμόσφαιρα το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, που ήταν όραμα και μέλημα της Ένωσης Κρητών και του Δήμου Ν. Σμύρνης. Ο κ. Στεφανόπουλος είχε προηγουμένως επισκεφθεί το Δημαρχείο της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης, ο οποίος παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της Ν. Σμύρνης και του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης, μετά από πανηγυρική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εξέφρασε τα βαθιά του αισθήματα τιμής είπε ότι, η σημερινή ευκαιρία, που επισκέφθηκε τη Ν. Σμύρνη "είναι πολύ σημαντική και μας δίδει την αφορμή να σκεφτούμε αυτές τις δύσκολες ημέρες, δύσκολες λόγω των περιστάσεων που όλοι γνωρίζουμε, πόσο σημαντική είναι η ενότητα του λαού μας". Ο κ. Στεφανόπουλος εξηγώντας ότι εκείνος ο διχασμός είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές, μεταξύ των οποίων και την Καταστροφή της Σμύρνης, την οποία θεωρούν όλοι οι Έλληνες ως "μία απώλεια ενός σπουδαίου μέρους του ελληνισμού που δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε". Ο κ. Στεφανόπουλος είπε επίσης, αυθορμήτως όπως επισήμανε, ότι "είναι καιρός να τιμήσουμε και τους αντιπάλους του Βενιζέλου είναι καιρός να αποκαταστήσουμε και την εθνική ενότητα και από απόψεως ιστορικής".

    Ιστορικό μέρος...

    Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος διατύπωσε την ευχή "να ξεπεράσει ο τόπος μας τα μεγάλα προβλήματα που ακόμη έχει, να ευημερήσει ακόμη περισσότερο" αλλά και "να συνεχίσει την πορεία του κύρους, που έχει ξεκινήσει στις βαλκανικές περιοχές και να αποδείξει ότι, η Ελλάς γνωρίζει να συμπεριφέρεται σαν ένα κράτος δημοκρατικό, ένα κράτος το οποίο αγωνίζεται για την ευημερία του λαού αλλά συγχρόνως και για την περιφερειακή ευημερία και συνεργασία όλων των βαλκανικών χωρών".

    Μετά την επίσκεψη στο Δημαρχείο ο κ. Στεφανόπουλος συμμετείχε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην οποία παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές ο μητροπολίτης Ν. Σμύρνης Συμεών, ο πρόεδρος και τα μέλη της Ένωσης Κρητών Ν. Σμύρνης, αρκετοί βουλευτές και πλήθος κόσμου.

    Ο ανδριάντας ήταν ένα όραμα πολλών ετών, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Μανόλης Νταγκουνάκης, που έγινε πραγματικότητα στο σημείο ακριβώς, όπου το 1933 ο Βενιζέλος συνάντησε ως Πρωθυπουργός τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και πρώτους κατοίκους της πόλης.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο δήμαρχος κ. Κουτελάκης τονίζοντας τη σημασία της μνήμης και των αναφορών της που είναι μνημεία ιστορίας και πολιτισμού.

    [14] Αθλητισμός

    Οι αντίπαλοι στο Λεν Τρόφι

    7/11/2004 6:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2004 6:54:02 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τους αντιπάλους τους για τη φάση των «16» του «Λεν Τρόφι» του Πόλο, έμαθαν οι τρεις ελληνικές ομάδες, μετά από τη σημερινή κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη. Συγκεκριμένα, ο Πανιώνιος στάθηκε τυχερός, αφού αντιμετωπίζει εκτός έδρας την ισπανική Μάταρο στο πρώτο παιχνίδι. Αντίθετα, πιο δύσκολο έργο θα έχουν Βουλιαγμένη και Πάτρα. Η Βουλιαγμένη συνεχίζει το ευρωπαϊκό ταξίδι της στην έδρα της ουγγρικής Ζέγκεντ, ενώ η Πάτρα φιλοξενεί τη σερβική Πρίμορατς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν είτε στις 24, είτε στις 27 ή στις 28 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικοί στις 11 ή 12 Δεκεμβρίου.

    Όλες οι αναμετρήσεις

    Ζέγκεντ (Ουγγαρία)-Βουλιαγμένη

    Μάταρο (Ισπανία)-Πανιώνιος

    Πάτρα-Πρίμορατς (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Καμόλι (Ιταλία)-Ουίπεστ (Ουγγαρία)

    Σαβόνα (Ιταλία)-Γιαντράν (Κροατία)

    Σίντεζ Καζάν (Ρωσία)-Μαρσέιγ (Γαλλία)

    Μέντβεσακ (Κροατία)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)-Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)

    Δύσκολα για τον Ολυμπιακό

    Στον πλέον δύσκολο όμιλο της φάσης των «16» της Ευρωλίγκα «έπεσε» η ανδρική ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, κατά τη σημερινή κλήρωση. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» κληρώθηκαν στον 4ο όμιλο μαζί με την ουγγρική Χόνβεντ, τη ρωσική Στουρμ Τσέχοφ και την ιταλική Μπρέσια. Οι αγώνες του τρίτου γύρου της Ευρωλίγκα αρχίζουν στις 24 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 5 ή 6 Μαρτίου. Πρώτος αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι η Χόνβεντ.

    Οι όμιλοι

    Η κλήρωση των τεσσάρων ομίλων της φάσης των «16»:

    1ος Όμιλος

    Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)

    Νις (Γαλλία)

    Βάσας (Ουγγαρία)

    Νις (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    2ος Όμιλος

    Γιαντράν Χέρζεγκ Νόβι (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Μπαρτσελονέτα (Ισπανία)

    Προ Ρέκο (Ιταλία)

    Μλάντοστ (Κροατία)

    3ος Όμιλος

    Βόλγκογκραντ (Ρωσία)

    Σπαντάου (Γερμανία)

    Ποζίλιπο (Ιταλία)

    Πριμόριε Ριέκα (Κροατία)

    4ος Όμιλος

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Χόνβεντ (Ουγγαρία)

    Στουρμ Τσέχοφ (Ρωσία)

    Μπρέσια (Ιταλία)

    [15] Αθλητισμός

    Ακάθεκτος ο Αχαρναϊκός

    7/11/2004 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με νίκη και μάλιστα εκτός έδρας συνέχισε ο Αχαρναϊκός τις υποχρεώσεις του στον πρώτο όμιλο της Γ' εθνικής και παρέμεινε έτσι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του πρώτου ομίλου. Ο Αχαρναϊκός επισκέφτηκε την Πάτρα και αντιμετώπισε της Αχαϊκή, της οποίας επι9κράτησε με 3-1 και έφτασε έτσι τους 13 βαθμούς. Η νίκη των Αθηναίων ήταν ιδιαίτερης σημασίας αφού την ίδια στιγμή οι διώκτες της ομάδας επίσης νίκησαν. Ο Θρασύβουλος νίκησε την Αθηναϊδα 3-0 και έφτασε τους 11 βαθμούς, όσους δηλαδή και ο Άγιος Δημήτριος που επικράτησε της Μαρκό με 2-0. την άλλη εκτός έδρας νίκη της ημέρας σημείωσε η Θύελλα Πατρών με 1-0 επί του Ηροδότου.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    Κερατσίνι-Χαϊδάρι 0-1 Εθνικός Πειραιώς-Βύζας Μεγάρων 4-1 Ηρόδοτος-Θύελλα Πατρών 0-1 Λήλας Βασιλικού-Πάμισος Μεσσήνης 2-0 Αγιος Δημήτριος-Μαρκό 2-0 Θρασύβουλος Φυλής-Αθηναϊδα 3-0 Αχαϊκή-Αχαρναϊκός 1-3 ΠΑΝΟ Μαλίων-Ατσαλένιος 0-0 * Ρεπό: Ρόδος ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες) Αχαρναϊκός 13 Θρασύβουλος 11 Αγιος Δημήτριος 11 Χαϊδάρι (4αγ.) 9 Θύελλα Πατρών (4αγ.) 9 Εθνικός 9 Αχαϊκή 8 ΠΑΝΟ Μαλλίων 8 Ατσαλένιος 8 Πάμισος Μεσσήνης 7 Λήλας Βασιλικού 6 Μαρκό 5 Ρόδος (4αγ.) 3 Βύζας Μεγάρων 2 Αθηναϊς 1 Κερατσίνι (4αγ.) 0 Ηρόδοτος (4αγ.) 0

    Παρέμεινε πρώτη η Θράκη

    Στον δεύτερο όμιλο η Θράκη μπορεί να αναδείχτηκε ισόπαλη με την Βέροια μέσα στην έδρα της, ωστόσο δεν έχασε την πρώτη θέση, αφού ευνοήθηκε από την ήττα του Πας Γιάννινα. Οι Θρακιώτες έμειναν στο 0-0 απέναντι την Βέροια στην σημερινή 5η αγωνιστική και με τον βαθμό αυτό, ανέβηκαν στους 13, ωστόσο η Καβάλα επικράτησε μέσα στην έδρα της, των Ιωαννίνων με 2-0 και τα άφησαν στους 10 βαθμούς. Στα άλλα αποτελέσματα ξεχωρίζει η εκτός έδρας νίκη της Κοζάνης με 1-0 επί των Λύκων, αποτέλεσμα που την έφερε στην τρίτη θέση με εννέα βαθμούς και έναν αγώνα λιγότερο. Λαμία και Παύλος Μελάς που έχουν επίσης εννέα βαθμούς, συνέχισαν με νίκες, καθώς η πρώτη κέρδισε 1-0 την Αναγέννηση Καρδίτσας και η δεύτερη 2-1, τον Παναιτωλικό.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    ΠΑΕ Θράκη-Βέροια 0-0 Λύκοι-Κοζάνη 0-1 Παύλος Μελάς-Παναιτωλικός 2-1 Αναγένηση Αρτας-Πανδραμαϊκός 0-0 Λαμία-Αναγέννηση Καρδίτσας 1-0 Καβάλα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 ΑΕ Πτολεμαίδας-Απόλλων Λάρισας 2-1 Θερμαϊκός-Αγροτικός Αστέρας 1-1 * Ρεπό: Δόξα Δράμας

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες) Ενωση Θράκης 13 ΠΑΣ Γιάννινα 10 Κοζάνη (4αγ.) 9 Λαμία 9 Παύλος Μελάς 9 Αναγέννηση Αρτας (4αγ.) 8 Καβάλα 8 Βέροια 7 Πτολεμαϊδα 7 Λύκοι (4αγ.) 6 Δόξα Δράμας (4αγ.) 5 Αγροτικός Αστέρας 5 Αναγέννηση Καρδίτσας 4 Πανδραμαϊκός 4 Παναιτωλικός 3 Θερμαϊκός 2 Απόλλων Λάρισας (4αγ.) 1

    [16] Αθλητισμός

    Χωρίς Τζιοβάνι

    7/11/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μοναδική αλλαγή την παρουσία του Ιβάν Ρούσεφ στην αρχική σύνθεσή της παρουσιάζεται η ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που ξεκινά σε λίγη ώρα. Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε το κλασικό 4-5-1 με επιθετικό τον Λυμπερόπουλο, αλλά φυσικά την άνοδο του Σοάρες όταν η ομάδα επιτίθεται. Η ενδεκάδα της ΑΕΚ είναι η εξής: Μιχαηλίδης, Κόντης, Τζωρτζόπουλος, Κωστένογλου, Άλβες, Ρούσεφ, Ασουνσάο, Κατσουράνης, Σοάρες Κρασσάς, Λυμπερόπουλος

    Δύο αλλαγές ο Μπάγεβιτς

    Από την άλλη πλευρά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει δύο αλλαγές στην ομάδα του Ολυμπιακού, καθώς ο Τζιοβάνι έκανε πυρετό χθες και έμεινε εκτός 18άδας και το ίδιο συνέβη και με τον Καφέ, τον οποίο αντικαθιστά ο Μάριτς. Για τους ερυθρόλευκους μπροστά θα είναι ο Οκκάς και ο Καστίγιο, ο οποίος ξεκινά βασικός, ενώ δίπλα από τον Στολτίδη, στην θέση του Καφέ θα είναι ο Σέρβος. Η αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού είναι η εξής: Νικοπολίδης, Σουρερ, Ανατολάκης, Παντος, Μαριτς, Γεωργάτος, Στολτιδης, Καστιγιο, Ριβαλντο, Τζόρτζεβιτς, Οκκάς.

    [17] Κόσμος

    Προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες Να αποσυρθούν οι Γάλλοι στρατιώτες, ζητά ο Γκμπάγκμπο

    7/11/2004 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/11/2004 7:46:52 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κρατώντας μαχαίρια και σιδηρολοστούς, το οργισμένο πλήθος έψαχνε από σπίτι σε σπίτι στο Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού για να βρει Γάλλους πολίτες και να τους επιτεθεί. Η κατάσταση στη δυτικοαφρικανική χώρα δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντιγαλλικά συνθήματα και απειλώντας επανακατάληψη του αεροδρομίου του Αμπιτζάν, που βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των γαλλικών δυνάμεων. Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία της πόλης, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε πως στέλνει εσπευσμένως στρατιωτικές ενισχύσεις. Την ίδια ώρα έκκληση στις γαλλικές αρχές να δώσουν αυστηρή και σαφή εντολή στους Γάλλους στρατιώτες να επιστρέψουν στη βάση τους και να σταματήσουν να πυροβολούν", απηύθυνε, με δήλωση του, που μεταδόθηκε από το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι TV5 ο εκπρόσωπος του Προέδρου Γκμπάγκμπο, Ντεζιρέ Ταγκρό, ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στη Γαλλία και στην κυβέρνησή του. "Δεν αμφισβητούμε την παρουσία της Γαλλίας, όμως δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Γαλλία αποφάσισε να επιτεθεί στην Ακτή του Ελεφαντοστού", τόνισε ο Τανγκρό και επισήμανε ότι η χώρα δεν είναι σε πόλεμο με τη Γαλλία.

    Πρωτοβουλία από την Αφρικανική Ένωση

    Στο μεταξύ έκτακτη αποστολή ανέθεσε σήμερα η Αφρικανική Ένωση στο Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι προκειμένου να προωθήσει μια πολιτική λύση στις συγκρούσεις, που έχουν ξεσπάσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που υπήρξε γαλλική αποικία, όπου η κατάσταση επιδεινώθηκε αιφνιδίως από την Πέμπτη, καταδικάζοντας παράλληλα τις αεροπορικές επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Η επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας άρχισε όταν, από επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων κατά ανταρτών, σκοτώθηκαν εννέα Γάλλοι στρατιώτες και ένας Αμερικανός πολίτης. Οι Γάλλοι απάντησαν καταστρέφοντας 7 στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν αποικία της Γαλλίας και ανεξαρτητοποίηθηκε το 1960. Σήμερα στη χώρα βρίσκονται τέσσερις χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες, μαζί με άλλους 6 χιλιάδες στρατιώτες του ΟΗΕ για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ των ανταρτών και της Κυβέρνησης.

    Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η πιο μεγάλη παραγωγός κακάο στον κόσμο και γι΄ αυτό ήταν και από τις πιο πλούσιες δυτικοαφρικανικές χώρες.

    Προκαλεί το κόμμα του Προέδρου Γκμπάγκμπο

    Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες άρχισαν σήμερα να αναπτύσσονται στο Αμπιτζάν, οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Γάλλων πολιτών στη χώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας. "Η Γαλλία απέστειλε ενισχύσεις 300 στρατιωτών και μία ίλη της χωροφυλακής 60 επιπλέον ανδρών, όπως και τρία αεροσκάφη Airbus, εκ των οποίων το ένα ιατρικό, εκτός των 300 ανδρών, που είχε ήδη ανακοινωθεί ότι, θα πάνε στην Ακτή του Ελεφαντοστού από την Γκαμπόν", προσθέτει το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Παράλληλα σήμερα ο διοικητής της χερσαίας επιχείρησης των δυνάμεων της Ακτής του Ελεφαντοστού κατά των ανταρτών στο βορρά διέταξε τα στρατεύματά του να αποσυρθούν από τη γραμμή του μετώπου, όπως αξίωσαν Γαλλία και Ηνωμένα Έθνη.

    Ο ΟΗΕ και η Γαλλία ζήτησαν από τον Πρόεδρο της χώρας Λοράν Γκμπάγκμπο να σταματήσει τις εχθροπραξίες μετά το θάνατο χθες, Σάββατο, εννέα Γάλλων στρατιωτών και τον τραυματισμό 23 από αεροπορική επιδρομή των δυνάμεών του σε πόλη, που κρατείται από τους αντάρτες.

    Η Γαλλία απάντησε με την καταστροφή των δύο κυβερνητικών πολεμικών αεροσκαφών, που πραγματοποίησαν την επιδρομή και πέντε ελικοπτέρων, όπως και με την αποστολή ενισχύσεων σε συνδρομή της εκεί ειρηνευτικής δύναμής της που απαρτίζεται από 4.000 άνδρες. Επίσης απείλησε να ασκήσει πιέσεις για την επιβολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμπάργκο όπλων και άλλων κυρώσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού.

    Αντιδρώντας στις πρόσφατες εξελίξεις, ο αρχηγός του κόμματος του Προέδρου Γκμπάγκμπο καταδίκασε σήμερα τη γαλλική "κατοχή", και ζήτησε από τη νεολαία να πολεμήσει τους Γάλλους στρατιώτες και αυτούς του ΟΗΕ, που βρίσκονται στη χώρα μέχρι "την τελική νίκη".

    "Η Γαλλία αποφάσισε να μας ταπεινώσει, να περιφρονήσει την ανεξαρτησία μας και να σύρει στη λάσπη την αξιοπρέπεια και την εθνική μας κυριαρχία", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος του προέδρου Γκμπάγκμπο και πρώην πρωθυπουργός Πασκάλ Αφί Νγκεσάν στην κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας: "Οφείλουμε να πολεμήσουμε για να υπερασπιστούμε την τιμή μας".

    Οι αεροπορικές επιδρομές που άρχισαν την Πέμπτη κατόπιν διαταγής του Προέδρου Γκμπάμπο κατά των θέσεων ανταρτών αναζωπύρωσαν τις συγκρούσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού με αποκορύφωμα το χθεσινό επεισόδιο με το θάνατο των Γάλλων στρατιωτών και τα γαλλικά αντίποινα.

    Η κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού είχε ζητήσει τη συνδρομή της Γαλλίας στα τέλη του 2002 για να αντιμετωπίσει την εξέγερση των ανταρτών που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

    Οκτώ Γάλλοι στρατιώτες νεκροί

    [18] Αθλητισμός

    Άδικη μοιρασιά

    7/11/2004 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση του Πανιωνίου με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Οι Νεοσμυρνιώτες προσπάθησαν, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες για γκολ, όμως τελικά δεν τα κατάφεραν να πετύχουν κάποιο. Αντίθετα οι "Πόντιοι κατέβηκαν να πάρουν το βαθμό και τα κατάφεραν. Συνάμα διατηρήθηκαν και αρκετά ψηλά στη βαθμολογία. Τελικό σκορ 0-0.

    Βρήκε δοκάρι

    Δύο δοκάρια και μερικές καλές ευκαιρίες που δεν μετουσιώθηκαν σε γκολ, ήταν η επίδοση του Πανιωνίου στο α΄ μέρος. Από την μεριά της Καλαμαριά, έχει να αντιπαραθέσει κάποιες καλές στιγμές σε αντεπιθέσεις χωρίς όμως να πετυχαίνει την ουσία. Στο 4ο λεπτό ο Μάντζιος με τακουνάκι έστειλε την μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Ζαφειρόπουλου, ο οποίος στο 16` είπε «όχι» στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Παρόντι από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Η Καλαμαριά απείλησε δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Ουέλινγκτον τροφοδότησε τον Κλέιτον, το σουτ του Βραζιλιάνου, ωστόσο, πέρασε λίγα εκατοστά δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Ντρόμπνι.

    Οι Νεοσμυρνιώτες μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου έχασαν δύο ακόμη ευκαιρίες, στο 32` όταν κεφαλιά του Γιαννόπουλου έδιωξε εντυπωσιακά ο Ζαφειρόπουλος και στο 40` όταν, από το φάουλ του σπεσιαλίστα Παρόντι, η μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του μακεδονικού συγκροτήματος.

    Μία από τα ίδια

    Ο Πανιώνιος ξεκίνησε δυνατά και στο β` ημίχρονο, όμως σε τρεις περιπτώσεις οι παίκτες του Γιώργου Βαζάκα δεν μπόρεσαν να βρουν δίχτυα. Στο 53`, από το γύρισμα του Ντομορό, ο Γουνδουλάκης που πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι, επιχείρησε το πλασέ, αλλά έστειλε την μπάλαάουτ, στο 75` μετά από σέντρα του Μπρέσκα και κεφαλιά του Παρόντι ο Ζαφειρόπουλος έδιωξε με υπερένταση τη μπάλα σε κόρνερ, ενώ στο 84` ο Μάντζιος βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι, όμως το αριστερό γυριστό σουτ που επιχείρησε πέρασε πάνω από την εστία του Απόλλωνα.

    Διαιτητής: Νταμπώσης

    Κίτρινες κάρτες: Μέσαρος, Μάκος, Ταβάρες, Ηλιάδης, Παρμαξίδης, Πετκάκης, Παππάς, Τζιακομέλι, Βέλα Τζούνιορ

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Ζίμονιτς (25` Μάκος), Γουνδουλάκης, Παρόντι (90` Μήτρου), Ντομορό, Σπυρόπουλος, Μέσαρος (55` Μαρκορά), Μάντζιος, Μπρέσκα.

    ΑΠΟΛΛΩΝ Θ.: Ζαφειρόπουλος, Ταβάρες, Φυτανίδης (44` Νικολόπουλος), Κλέιτον (59` Ρινάλντι), Ηλιάδης, Παρμαξίδης, Πετκάκης, Χατζί, Βέλα Τζούνιορ, Παππάς (59` Τζιακομέλι), Ουέλινγκτον.

    [19] Αθλητισμός

    Του "έκλεισε" το σπίτι

    7/11/2004 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον μεγαλοπρεπέστερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε ο Εργοτέλης γράφτηκε σήμερα στα βιβλία της ιστορίας της Α' Εθνικής κατηγορίας. Οι Κρητικοί πέτυχαν την πρώτη τους νίκη για φέτος, την πρώτη στην ιστορία τους στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας και το έκαναν απέναντι στον ΠΑΟΚ, στην "Τούμπα" σε μια από τις πιο δυνατές έδρες του ελληνικού πρωταθλήματος. Το πρώτο μέρος δεν διεκδικεί δάφνες αγωνιστικής ποιότητας, καθώς οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να κάνουν το παιχνίδι τους, στάθηκαν άτυχοι όμως σε δύο καλές φάσεις που είχαν και σίγουρα μοιραίος παίκτης πρέπει να θεωρείται ο κορυφαίος, Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Δύο φορές βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον Σηφάκη και τις δύο όμως δεν κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Την ίδια στιγμή οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να απαντήσουν με αντεπιθέσεις και σε μια από αυτές ο Γωνιωτάκης έκανε ένα σουτ αλλά ο Ατματσίδης με εξαιρετική απόκρουση κράτησε ανέπαφη την εστία του "δικεφάλου". Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ από το 39' αγωνίστηκε με δέκα παίκτες, όταν ο Ανδράλας αποβλήθηκε για μια απερίσκεπτη ενέργειά του να απωθήσει τον Γωνιωτάκη, εκτός φάσης.

    Δια χειρός Ογκουνσότο

    Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι μπήκαν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά οι Κρητικοί έψαχναν απεγνωσμένα τον Ογκουνσότο με την ελπίδα να ξεφύγει από τα μαρκαρίσματα των αμυντικών του ΠΑΟΚ και να κάνει την ζημιά και αν μέχρι το 63' είχαν σταθεί άτυχοι, τότε τα κατάφεραν. Ο Σούτζης εκτέλεσε ένα φάουλ και ο Νιγηριανός πήδηξε ψηλά πιάνοντας την κεφαλιά την οποία ήταν αδύνατο να σταματήσει ο Ατματσίδης. Σαν να μην έφτανε αυτό όμως ο Εργοτέλης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν ήταν σε θέση να "απαντήσει" και έτσι στο 77' ο επιθετικός των Κρητικών, διπλασίασε τα τέρματά του και σιγούρεψε την νίκη, σε μια εξαιρετικά αναπτυγμένη αντεπίθεση. Πέντε λεπτά αργότερα ο Γκίρτσα έχασε και άλλη ευκαιρία για τον Εργοτέλη, με αποτέλεσμα το 2-0 να είναι τελικό σκορ.

    Διαιτητής: Φινοκαλιώτης Κίτρινες κάρτες: Χανιωτάκης, Σπυριδάκης, Οικονομάκης, Σουτζής, Ζησόπουλος, Κοιλιάρας Κόκκινες κάρτες: Ανδράλας ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Βόκολος, Χασιώτης (72` Χάγκαν), Ουντέζε, Ζησόπουλος, Κούτσης, Ανδράλας, Φουτσίνι, Σαλπιγγίδης, Γιασεμή, Σπάσιτς (46` Καραδήμος) ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Χανιωτάκης, Οικονομάκης, Ιβάνοφ, Αργυράκης, Δημήτρης, Γωνιωτάκης (65` Γκίρτσα), Σουτζής, Σπυριδάκης, Κοιλιάρας (+90` Χαραλαμπάκης), Ογκουνσότο, Πάρβου (84` Βοσκαρίδης).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 November 2004 - 17:53:56 UTC