Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον 286 εκλέκτορες για τον Μπους
  • [02] Αντιφατικές οι πληροφορίες Κρίσιμη η κατάσταση του Γιάσερ Αραφάτ
  • [03] "Αφήστε τη Χασάν ελεύθερη"
  • [04] Σύμφωνα με ανακοίνωση της στο διαδίκτυο Οργάνωση του Ζαρκάουι πίσω από

    [01] Αμερικανικές εκλογές

    Τουλάχιστον 286 εκλέκτορες για τον Μπους

    5/11/2004 10:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Όπως ήδη είναι γνωστό, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, ο Τζορτζ Μπους εξασφάλισε το 51% των ψήφων έναντι 48% του αντιπάλου του Τζον Κέρι. Σύμφωνα με τελευταία καταμέτρηση, ο Μπους κατάφερε να εξασφαλίσει 286 εκλέκτορες , έναντι 252 του Κέρι, όταν για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος χρειάζονται τουλάχιστον 270 εκλέκτορες επί συνόλου 538. Τα οριστικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν περάσουν ακόμα πολλές εβδομάδες. Ο Μπους θα ανακηρυχθεί επίσημα νικητής στις 6 Ιανουαρίου και θα αρχίσει τη δεύτερη θητεία του στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Επιτροπή για τη μελέτη του αμερικανικού εκλογικού σώματος (CSAE), μια ανεξάρτητη ομάδα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, περίπου 120.000.000 Αμερικανοί ψήφισαν, έναντι 106.000.000 το 2000, σχεδόν το 60% του εκλογικού σώματος. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το 1968.

    Τριάντα μία πολιτείες για τον "πλανητάρχη"

    Ο Μπους κέρδισε συνολικά 31 πολιτείες, περιλαμβανομένης της Αϊόβα και του Νέου Μεξικού, και ο Κέρι 20, μεταξύ των οποίων και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, που δεν έχει επίσημο καθεστώς πολιτείας.

    Ο Μπους εξασφάλισε το καλύτερο ποσοστό του στην Ούτα, με 71,1% των ψήφων έναντι 26,4% του Κέρι, ενώ πέρασε το όριο του 60% σε δέκα άλλες πολιτείες.

    Ο Κέρι εξασφάλισε το καλύτερο ποσοστό του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον με 89,5% των ψήφων. Μόνο η Μασαχουσέτη, της οποίας είναι Γερουσιαστής, του έδωσε ποσοστό άνω του 60% των ψήφων.

    Στην αμφιλεγόμενη πολιτεία του Οχάιο, την οποία έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσει ο Κέρι για να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Μπους έχει προβάδισμα 136.000 ψήφων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και πάλι Μπους

    Η τρομο-φοβία ευνόησε τον Μπους

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    [02] Μ. Ανατολή

    Αντιφατικές οι πληροφορίες Κρίσιμη η κατάσταση του Γιάσερ Αραφάτ

    5/11/2004 11:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/11/2004 11:03:15 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - Reuters - BBC

    Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που αφορούν στην κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου ηγέτη. Ο βοηθός του Παλαιστίνιου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρινταϊνά δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση της υγείας του, ωστόσο είναι κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Γιεντιότ Αχαρόνοτ, αναφέρει ότι υψηλόβαθμο παλαιστινιακό στέλεχος δήλωσε πως ο Αραφάτ άνοιξε τα μάτια του κι επικοινώνησε με τους γιατρούς του. Το βράδυ της Παρασκευής, η Λεϊλά Σαχίντ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη γαλλική πρωτεύουσα, είχε δηλώσει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται "μεταξύ ζωής και θανάτου". Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση της ασθένειάς του.

    Αγωνία για την επόμενη ημέρα

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ", σφοδρή πολιτική διαμάχη για το ποιος θα τον διαδεχθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή έχει ξεσπάσει πάνω από το κρεβάτι του θνήσκοντος Αραφάτ, ενώ, την ίδια ώρα, τεταμένο είναι το κλίμα στη Μ. Ανατολή, με τις παλαιστινιακές και ισραηλινές δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή. Εκπρόσωπος του στρατιωτικού νοσοκομείου στο Παρίσι, όπου νοσηλεύεται ο Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι η κατάσταση της υγείας του δεν παρουσίασε καμία επιδείνωση και εξακολουθεί να είναι σταθερή.

    Στο μεταξύ, εδώ και ημέρες έχει αρχίσει ο αγώνας δρόμου για τη διαδοχή του Αραφάτ, ενώ ο παλαιστινιακός λαός προσεύχεται για τον ηγέτη του και περιμένει με αγωνία να δει πως θα εξελιχθεί η επόμενη ημέρα.. Επικρατέστεροι στη διαδοχή του Παλαιστίνιου προέδρου εμφανίζονται, πάντως, ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αμπού Αλά και Μαχμούντ Αμπάς.

    Ήδη, ο Αχμέντ Κορέι έχει αναλάβει βασικές εξουσίες του Αραφάτ, κυρίως σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

    Επιπλέον, έκτακτη σύνοδος των εκπροσώπων 14 παλαιστινιακών κινημάτων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Γάζα, όπου δήλωσαν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα και να αποτρέψουν μία εσωτερική διένεξη, στην περίπτωση θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Από την πλευρά τους, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται σε επιφυλακή, έτοιμες για οποιαδήποτε εξέλιξη.

    Την ίδια ώρα, δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία ζητούν άδειες εισόδου από την ισραηλινή κυβέρνηση για να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας σε περίπτωση θανάτου του προέδρου Αραφάτ.

    Πάντως, το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει την ταφή του Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ αλλά μόνο στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ευχή Ανάν για ομαλή μετάβαση της εξουσίας

    Την ελπίδα για μια ομαλή μετάβαση στην Παλαιστινιακή ηγεσία, μετά τον Αραφάτ, εξέφρασε την Παρασκευή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    "Ο πρόεδρος Αραφάτ ενσάρκωνε τους πόθους των Παλαιστινίων, ήταν ηγέτης τους όλα αυτά τα χρόνια και ο θάνατός του θα δημιουργήσει ολοφάνερα ένα τεράστιο κενό ανάμεσά τους", δήλωσε ο Ανάν στους δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Νωρίτερα, η Ε.Ε. διαβεβαίωσε μέσω του Χαβιέ Σολάνα ότι εργάζεται εντατικά για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

    Την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι θα προσπαθήσει και πάλι για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο ο Αραφάτ

    Θρίλερ με τον Αραφάτ

    [03] Ιράκ

    "Αφήστε τη Χασάν ελεύθερη"

    6/11/2004 12:42:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Η οργάνωση της οποίας ηγείται ο σύμμαχος του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, κάλεσε την Παρασκευή τους ισλαμιστές μαχητές που κρατούν όμηρο την Ιρακινο-βρετανή Μάργκαρετ Χασάν να την απελευθερώσουν, ανέφερε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα. "Καλούμε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την απαγωγή της να την απελευθερώσουν, εφόσον δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον της", ανέφερε στο μήνυμα η οργάνωση. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απαγωγείς θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν οποιοδήποτε στοιχείο που πιθανόν να κατέχουν εναντίον της. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί αμέσως.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Θα την παραδώσουμε στον αλ Ζαρκάουι"

    [04] Ιράκ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της στο διαδίκτυο Οργάνωση του Ζαρκάουι πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας

    6/11/2004 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Φαλούτζα, μία ομάδα που φέρεται να διοικείται από τον συνδεδεμένο με την Αλ Κάιντα, Αμπού Μούσαμπ αλ-Ζαρκάουι, ανέλαβε ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο που κόστισε τη ζωή τριών Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ την Πέμπτη. Η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σε διαδικτυακό τόπο που χρησιμοποιούν συχνά ισλαμιστές, με ημερομηνία την 5η Νοεμβρίου, υπογεγραμμένη από την Οργάνωση της Αλ Κάιντα για τον Ιερό Πόλεμο στο Ιράκ, αναφέρει ότι "ένα λιοντάρι του τάγματος των μαρτύρων επιτέθηκε σε Βρετανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή νότια της Βαγδάτης". "Δεν θα αφήσουμε τους άπιστους να έχουν σπίτια στη γη μας και θα χτυπήσουμε με ατσαλένια γροθιά όσους μπαίνουν στη χώρα για να μας πολεμήσουν", επισημαίνει η οργάνωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2004 - 9:51:53 UTC