Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιπλέκεται ο όμιλος της ΑΕΚ
  • [02] Έγινε φαβορί η Μίντλεσμπρο
  • [03] Δεύτερη "τεσσάρα" σε μια ημέρα
  • [04] Μίλησε η έδρα
  • [05] Για αναστρέψιμο κώμα κάνει λόγο η Παλαιστίνη Ανάμεσα στη ζωή και στο
  • [06] Μήνυση από χιλιανικές αριστερές οργανώσεις Παραλίγο στα δικαστήρια ο
  • [07] Ύστερα από συμπλοκή με αντάρτες Νεκροί και τραυματίες στη Βαγδάτη
  • [08] Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους οι ΗΠΑ "Δε στρεφόμαστε κατά της
  • [09] Σε Αμερική και Αυστραλία Αντιδρά έντονα η ομογένεια
  • [10] Συνεδρίαση Αρείου Πάγου για παρέμβαση Παπαληγούρα
  • [11] "Παγώνουν" τα πιστοποιητικά διαφάνειας

    [01] Αθλητισμός

    Περιπλέκεται ο όμιλος της ΑΕΚ

    5/11/2004 12:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/11/2004 12:53:52 πμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στις λεπτομέρειες και μέσα σε ένα ημίχρονο κρίθηκε η αναμέτρηση της Λιλ με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν μουδιασμένα και άφησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στους παίκτες της Ζενίτ, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν μια-δύο καλές ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν. Μετά τα πρώτα λεπτά η τάξη αποκαταστάθηκε και η Λιλ βγήκε μπροστά με αξιώσεις, κάτι που της απέφερε και το προβάδισμα. Στο 31 ο Ταφορού είχε μια "μαγική" έμπνευση και με έναν κεραυνό από τριάντα μέτρα δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Κοντοφάλσκι για να κάνει το 1-0. οι φιλοξενούμενοι απάντησαν γρήγορα και στο 38 ισοφάρισαν με τον παίκτη που έκανε την ζημιά στην ΑΕΚ τον Κερζάκοφ. Τελικά το 2-1 διαμορφώθηκε στο 41΄με τον νεαρό Μουσιλού να σημειώνει ένα όμορφο γκολ. Στην επανάληψη οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι καλό, αφού πρόσεχαν κυρίως τα αμυντικά τους καθήκοντα, έτσι το 2-1 παρέμεινε για τα ενενήντα λεπτά.

    ΛΙΛ: Σίλβα, Ατσίμοβιτς (54΄ Μπρινέλ), Ανγκμπουα, Μπόντμερ (82΄ Ντεμπουσί), Ντιμόν, Λαντρέν, Μακούν, Μουσίλου (90΄+ Οντέλ), Ραφαέλ, Ταφορό, Ταβλαρίδης ΖΕΝΙΤ: Κοντοφάλσκι, Τσιρίτα, Σουμουλικόσκι, Σκρτελ (57΄ Βιέστιτσα), Σπίβακ, Μπίστροφ, Ραντίμοφ (78΄ Μακάροφ), Γκόρσκοφ (46΄ Ντενίσοφ), Μάρες, Αρσάβιν, Κερζάκοφ

    Ξεκίνημα με το δεξί η Σεβίλλη

    Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Σεβίλλη υποδέχτηκε την ’αχεν και πήρε την νίκη, κάνοντας έτσι ένα καλό ξεκίνημα, μετά το ρεπό της πρώτης αγωνιστικής. Οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα μόλις στο 7' με τον Αράντα, ενώ το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 77' με τον Ζούλιο Μπαπτίστα να ευστοχεί από το σημείο του πέναλτι. Μετά λοιπόν από τα σημερινά αποτελέσματα στον 8ο όμιλο τέσσερις ομάδες έχουν από τρεις βαθμούς με την Ζενίτ να είναι πρώτη, χάρη στην "πεντάρα" επί της ΑΕΚ και να ακολουθούν η Σεβίλλη, η Λιλ και η ’αχεν. Η ΑΕΚ αφού έκανε και το ρεπό της σήμερα, έχει μείνει τελευταία χωρίς βαθμό.

    ΣΕΒΙΛΛΗ: Εστεμπάν, Τσάβι Ναβάρο, Νταβίντ, Σάλες (70΄ Ντανιέλ Αλβες), Ζούλιο Μπαπτίστα (84΄ Τζόρντι), Ρενάτο, Μαρτί, Αράντα, Πάμπλο Αλφάρο, Χεσούς Νάβας, Σέρτζιο Ράμος ΑΑΧΕΝ: Στράουμπ, Κλιτζπέρα, Μπρίνκμαν, Λάντγκραφ (77΄ Σάρπινγκ), Πλάσενριχ, Μέγερ, Σικόνε, Πίντο (70΄ Μπρουνς), Φιελ (77΄ Ιβελούμο), Μιχάλκε, Μπλανκ

    [02] Αθλητισμός

    Έγινε φαβορί η Μίντλεσμπρο

    5/11/2004 1:05:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ζέντεν που σημείωσε και τα δύο τέρματα της Μίντλεσμπρο, οι ’γγλοι πήραν την νίκη απέναντι στην Λάτσιο και μετέτρεψαν το ντέρμπι του 5ου ομίλου σε θεωρητικό και μόνο. Η Μίντλεσμπρο ξεκίνησε καλύτερα και μόλις στο 16' ο Ζέντεν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση έπειτα από πολύ όμορφη ενέργεια του Ντάουνινγκ, με αποτέλεσμα να πλασάρει τον Κασάζα και να ανοίξει το σκορ. Οι Ιταλοί προσπάθησαν στην συνέχει, ενώ αξίζει αν σημειωθεί πως ένα λεπτό πριν το γκολ του Ζέντεν είχαν ένα καλό σουτ με τον Πάολο Ντι Κάνιο, όμως δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι καλό, καθώς δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το αμυντικό παιχνίδι που παίζουν μονίμως. Έτσι ο Ολλανδός στο 71' βρέθηκε και πάλι απέναντι στον Ιταλό πορτιέρο και διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Πλέον στην βαθμολογία του ομίλου η Μίντλεσμπρο έχει έξι βαθμούς και έχει ξεφύγει από την Παρτιζάν που την ακολουθεί με τρεις, μετά την νίκη επί του Αιγάλεω. Η Βιγιαρεάλ που σήμερα είχε ρεπό ακολουθεί με έναν βαθμό, όπως και η Λάτσιο και τελευταίο χωρίς ακόμη να έχει πάρει βαθμό είναι το Αιγάλεω.

    ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ: Σβάρτσερ, Κεντρί, Ρίγκοτ, Σάουθγκεϊτ, ΜακΜάχον, Ζέντεν, Πάρλουρ, Μπόατενγκ, Ντάουνινγκ, Χάσελμπαϊνκ (81΄ Τζομπ), Βίντουκα ΛΑΤΣΙΟ: Καζάτσα, Οσκαρ, Νταμπό, Φιλιπίνι, Ντι Κάνιο, Σέζαρ (65΄ Μανφρεντίνι), Τζιανικέντα (14΄ Μελάρα), Οντο, Κόουτο, Σέριτς, Ντελγκάδο (50΄ Ρόκι)

    [03] Αθλητισμός

    Δεύτερη "τεσσάρα" σε μια ημέρα

    5/11/2004 1:14:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η έλλειψη πείρας και οι στιγμιαίες απροσεξίες στην άμυνα κόστισαν στον Πανιώνιο κάτι καλύτερο από το πλασματικό 4-1, με το οποίο ηττήθηκε από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Οι "κυανέρυθροι" που ισοφάρισαν με τον Μαρκορά στο 36 δεν κατάφεραν να κρατήσουν το 1-1 παρά μόνο για τέσσερα λεπτά, ενώ στην επανάληψη αν και έδειξαν πως θα μπορούσαν να είχαν φτάσει ακόμη και στην δεύτερη ισοφάριση προδόθηκαν από τα λάθη της άμυνάς τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πανιώνιος δικαιούται να διαμαρτύρεται για ένα κανονικό γκολ που του ακυρώθηκε ως οφσάιντ όταν το σκορ ήταν 2-1 και για ένα πέναλτι που δεν το δόθηκε, όταν πια είχε γίνει το 4-1.

    Τους έπιασε στον ύπνο

    Ο αγώνας ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να έχουν διάθεση για γρήγορο γκολ και να το δείχνουν από το πρώτο κιόλας λεπτό. Πριν καν προλάβει να συμπληρωθεί αυτό μάλιστα είχαν κερδίσει και δύο κόρνερ και είχαν κλείσει για τα καλά τον Πανιώνιο μέσα στην περιοχή του. Αποτέλεσμα δε ήταν να έρθει τελικά το γρήγορο γκολ αφού στο τρίτο κόρνερ της Σπόρτινγκ ο Κουστόντιο πήδηξε ψηλότερα από όλους και παραβίασε την εστία του Κόλτσεαγκ. Για ακόμη ένα τέταρτο περίπου η αμυντική γραμμή των "κυανέρυθρων" δεχόταν αφόρητη πίεση και καταιγισμό επιθετικών προσπαθειών από τους Πορτογάλους. Από το 20' και έπειτα όμως ο Πανιώνιος "ξύπνησε" και άρχισε να ακολουθεί την τακτική των αντεπιθέσεων, πράγμα που του απέφερε αρκετές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν γίνει και ευκαιρίες με μεγαλύτερη εμπειρία των παικτών του. Μια καλή ευκαιρία πάντως παρουσιάστηκε στον Γουνδουλάκη στο 26' όταν βρέθηκε σε απόσταση βολής αλλά η επιλογή του να πασάρει στον Παρόντι, ανακόπηκε από τον Ρικάρντο.

    Καλό αλλά λίγο

    Η ισοφάριση για την ομάδα του Βαζάκα ήρθε τελικά στο 36' με τον Μαρκορά να δέχεται μια εξαιρετική πάσα από τον Λαγωνικάκη και να πλασάρει με ψυχραιμία, σημειώνοντας το 1-1. Ωστόσο η χαρά της ισοφάρισης κράτησε μόλις τέσσερα λεπτά, αφού σε μια ακόμη καλά οργανωμένη και συνδυασμένη ενέργεια των Πορτογάλων ο Ντουάλα επανέφερε το προβάδισμα στην Σπόρτινγκ. Το ημίχρονο έληξε με το 2-1 καθώς ένα απευθείας φάουλ του Ρόζενμπακ κατέληξε στην αγκαλιά του Κόλτσεαγκ.

    Δυνατό ξεκίνημα στην επανάληψη

    Ο Πανιώνιος μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος και έδειξε πως είχε ξεπεράσει το κακό ξεκίνημα του αγώνα, ενώ προσπάθησε να φτάσει και στην ισοφάριση, όμως πάλι οι κακές επιλογές επιθετικά του στοίχισαν. Εκείνο βέβαια που στοίχισε περισσότερο ήταν το ακυρωθέν γκολ του Γουνδουλάκη στο 51', το οποίο ήρθε από μια πολύ όμορφη προσπάθεια των παικτών του Πανιωνίου και δεν ήταν οφ σάιντ, ωστόσο ο βοηθός και ο Ελβετός διαιτητής είχαν διαφορετική άποψη. Το ματς κύλησε στο 2-1 και χωρίς πολλές φάσεις, μ την Σπόρτινγκ όμως να έχει ανακτήσει τα ηνία του αγώνα. Έτσι μέσα σε δύο λεπτά και σε ένα χρονικό σημείο που οι 'κυανέρυθροι" έδειξαν να καταρρέουν, έδωσε στην νίκη της διαστάσεις θριάμβου. Στο 79' ο Βιάνα εκτέλεσε ένα φάουλ και ο Λίεντσον ακούμπησε την μπάλα ακριβώς όσο χρειαζόταν για να την στείλει στα δίχτυα του Κόλτσεαγκ. Ένα λεπτό αργότερα ο Βιάνα, ο πιο δραστήριος παίκτης της Σπόρτινγκ, είδε τον τερματοφύλακα του Πανιωνίου πολύ εκτός θέσης και έτσι σήκωσε την μπάλα, σημειώνοντας το πιο όμορφο γκολ του αγώνα και διαμορφώνοντας παράλληλα το τελικό 4-1. Στο 84' ήρθε και η δεύτερη αδικία για τον Πανιώνιο όταν ο Παρόντι ελίχθηκε, μπήκε μέσα στην περιοχή και ανατράπηκε πεντακάθαρα, γεγονός που πάλι δεν φάνηκε να παίζει κάποιο ρόλο για τον διαιτητή.

    ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ: Ρικάρντο, Ροτζέριο, Αντερσον Πόλγκα, Ενακαρίρε, Ρούι Ζόρζε, Κουστόντιο, Κάρλος Μάρτινς (64΄ Πέδρο Μπαρμπόσα), Ρόσεμπακ (85΄ Μιγκέλ Γκαρσία), Ούγκο Βιάνα, Ντουάλα (73΄ Ντάνι), Λίεντσον ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Κόλτσεαγκ, Εξουζίδης (62΄ Μάκος), Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Σπυρόπουλος, Ντομορό, Λαγωνικάκης, Μαρκορά (75΄ Μήτρου), Γουνδουλάκης (77΄ Ντοντ), Παρόντι, Μπρέσκα

    [04] Αθλητισμός

    Μίλησε η έδρα

    5/11/2004 1:33:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μόλις μια ισοπαλία και δύο νίκες από τις ομάδες που αγωνίστηκαν εκτός έδρας, περιλάμβανε η σημερινή δεύτερη αγωνιστική του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι ελληνικές ομάδες ταξίδεψαν σε Βελιγράδι και Λισσαβώνα και επιστρέφουν με συνολικό απολογισμό 8 γκολ, όμως σαφέστατα ο Πανιώνιος απέναντι στην Σπόρτινγκ έχει κάθε δικαίωμα να παραπονιέται για την κακή διαιτησία, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως πως εκεί οφείλεται και η ήττα. Το Αιγάλεω από την άλλη μεριά, απέναντι στην Παρτιζάν Βελιγραδίου δεν προέβαλε καμία αντίσταση και έχει κέρδος μια ακόμη ευρωπαϊκή εμπειρία, έστω και αν αυτή είναι η "τεσσάρα" στο Βελιγράδι. Κατά τα άλλα σημαντική είναι η νίκη της Μίντλεσμπρο στον άλλο αγώνα του ομίλου του Αιγάλεω, καθώς με το 2-0 επί της Λάτσιο πήρε "κεφάλι" στην βαθμολογία και είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση, ενώ στον όμιλο του Πανιωνίου κάτι αντίστοιχο έκανε και η Νιούκαστλ που με το ίδιο σκορ (2-0) νίκησε την Δυναμό Τυφλίδας.

    Ξεχώρισαν Ντνίπρο και Σάλκε

    Οι δύο μοναδικές εκτός έδρας νίκες ήρθαν από την Ντνίπρο μέσα στην Ουτρέχτη με σκορ 2-1 και πολύ καλή απόδοση των φιλοξενουμένων, που πλέον έφτασαν και εκείνοι τους έξι βαθμούς και είναι επικεφαλής στον τρίτο όμιλο και από την Σάλκε που πήρε παλικαρίσιο 1-0 από την Χαρτς στην Σκωτία. Για τον ίδιο όμιλο με την Σάλκε (1ος) η Φέγενορντ πήρε την μοναδική σημερινή ισοπαλία απέναντι στην φερεντσβάρος και έφτασε έτσι τους 4 βαθμούς, όσους και η γερμανική ομάδα, σε έναν όμιλο που όλα είναι ανοιχτά. Όλα ανοιχτά όμως είναι και στον όμιλο της ΑΕΚ καθώς τα σημερινά αποτελέσματα έφεραν τις τέσσερις αντιπάλους του "δικεφάλου" με τρεις βαθμούς η κάθε μια και την ΑΕΚ να επιβάλλεται πλέον να ξεχάσει το 5-1 της Αγίας Πετρουπολης.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    1ος όμιλος Χάρτς -Σάλκε 0-1 73΄ Λίνκολν Φερεντσβάρος -Φέγενορντ 1-1 26΄ Τόζερ / 62΄ Καλού 2ος όμιλος Πάρμα - Στεάουα Βουκουρεστίου 1-0 80΄ Μπουντέλ Μπεσίκτας - Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-1 27΄ Αλί Γκιουνές, 63΄ Κάριου, 89΄ Ιμπραϊμ Ακίν / 49΄ Εθκέρο 3ος όμιλος Ουτρέχτη - Ντνίπρο 1-2 88΄ Ντάγκλας / 11΄ Ρόταν, 82΄ Σεμότσκο Αούστρια Βιένης - Σαραγόσα 1-0 71΄ Γκίλεβιτς

    4ος Όμιλος Νιούκαστλ - Ντιναμό Τιφλίδας 2-0 38' Σίρερ, 56' Μπέλαμι Σπόρτινγκ - Πανιώνιος 4-1 4' Κουστόντιο, 39' Ντουαλά, 79' Λίεντσον, 81' Βιάνα - 36' Μαρκορά

    5ος Όμιλος Μίντλεσμπρο - Λάτσιο 2-0 16', 71' Ζέντεν Παρτιζάν Αιγάλεω 4-0 23 αυτ. Χρήστου, 56, 61 Ίλιτς, 69 Βούκσεβιτς

    6ος όμιλος Γκράτσερ - Αμίκα Βρόνκι 3-1 31΄, 61΄πεν., 70΄ Κόλμαν / 26΄ Ντεμπίνσκι Αλκμαάρ - Οσέρ 2-0 2, 18΄ Χούισεγκεμς 7ος όμιλος Στουτγκάρδη - Μπενφίκα 3-0 31΄ Κακάου, 53΄ Μάισνερ, 72΄ Κουράνι Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Μπέβερεν 6-1 16΄ Ντα Σίλβα, 20΄ Μιγιάτοβιτς, 35΄, 40΄ Ζαχόρα, 55΄ Κράνιτσαρ,87΄ Μούιτσιν / 84΄ Βλέμινξ 8ος Όμιλος Λιλ - Ζενίτ 2-1 34' Ταφορό, 41' Μουσιλού - 41' Κερζάκοφ Σεβίλλη - ’αχεν 2-0 7' Αράντα, 77' πεν. Μπαπτίστα

    [05] Μ. Ανατολή

    Για αναστρέψιμο κώμα κάνει λόγο η Παλαιστίνη Ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο ο Αραφάτ

    5/11/2004 7:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/11/2004 11:43:36 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΒΒC

    Εντείνεται η αγωνία για την υγεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. "Δεν είναι κλινικά νεκρός και το κώμα στο οποίο βρίσκεται δεν είναι της φάσης 4, άρα θα του επιτρέψει να ξυπνήσει" δήλωσε κατηγορηματικά σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Παρίσι Λεϊλά Σαχίντ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά την είδηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που έκανε λόγο για κλινικό θάνατο του Παλαιστίνιου Προέδρου. Μάλιστα, η κα. Σαχίντ, υπογραμμίζει, ότι οι γιατροί έχουν υποβάλλει σε αναισθησία τον Παλαιστίνιο ηγέτη για να μπορέσουν να κάνουν σειρά εξετάσεων, όπως η ενδοσκοψία, ή βιοψία του μυελού και άλλες. Τονίζει, δε, πως οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, καθώς ακόμα δεν έχει βγει η διάγνωση.

    Στη ζωή με μηχανική υποστήριξη;

    "Μπορούμε να πούμε, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του και την ηλικία του, είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο" είπε όμως, η κα. Σαχίντ.

    Νωρίτερα, ιατρικές πηγές από το γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ανέφεραν, πως κρατιέται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Επίσης, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε δηλώσει, ότι ο Αραφάτ παραμένει σε κώμα και πως οι εκτιμήσεις για την κατάστασή του είναι απαισιόδοξες.

    Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης δεκάδες υποστηρικτές του Αραφάτ συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό παρισινό προάστιο Κλαμάρ, κουνώντας σημαίες και κρατώντας φωτογραφίες του Παλαιστίνιου ηγέτη και φωνάζοντας συνθήματα, όπως "ο Αραφάτ είναι αθάνατος".

    Αγωνία για τις εξελίξεις

    Η κρίση, που έχει προκύψει από τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Αραφάτ εντείνει την αγωνία σχετικά με τις εξελίξεις εντός Παλαιστινιακής πλευράς και στον Αραβικό κόσμο, τις αντιδράσεις του Ισραήλ καθώς και των ΗΠΑ και άλλων διεθνών δυνάμεων, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

    Προς το παρόν, πάντως, οι εξουσίες για θέματα ασφάλειας και οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν μεταβιβαστεί στον πρωθυπουργό Αχμέντ Κορέϊ, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ο ισραηλινός στρατός και παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η καθεμιά πλευρά φοβάται επιθέσεις από μέρους της άλλης.

    Παρόλα αυτά την Πέμπτη το βράδυ τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από πυρά του Ισραηλινού στρατού στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ Μπουρέιτζ στη Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, "το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς" είναι ο Αραφάτ για τον Ισραηλινό, τιμημένο με Νόπελ Ειρήνης, συγγραφέα Ελί Βιζέλ, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντελα Σέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ με τον Αραφάτ

    [06] Κόσμος

    Μήνυση από χιλιανικές αριστερές οργανώσεις Παραλίγο στα δικαστήρια ο Μπους

    5/11/2004 9:05:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μήνυση εναντίον του Τζορτζ Μπους, για εγκλήματα πολέμου υπέβαλαν οργανώσεις της χιλιανικής αριστεράς. Μάλιστα, οι οργανώσεις ζητούσαν τη σύλληψη του Αμερικανού Προέδρου κατά την επίσκεψή του στη χώρα "για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ", αλλά η μήνυση εναντίον του νεοεκλεγέντος Προέδρου απορρίφθηκε. Η μήνυση υπεβλήθη την περασμένη εβδομάδα και αναφερόταν και σε άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι μηνυτές ζητούσαν την άμεση σύλληψη και ανάκριση του Αμερικανού προέδρου, όταν αυτός αφιχθεί αργότερα αυτό τον μήνα στο Σαντιάγο, για να λάβει μέρος σε διάσκεψη κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Πάντως, η δικαστής Ρόσα Μαρία Μάγκι δήλωσε, ότι δεν είχε δικαιοδοσία να διεξάγει έρευνα ή να ασκήσει δίωξη σε βάρος ενός ξένου ηγέτη, που δεν βρίσκεται στη Χιλή. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Συνθήκη της Βιέννης -που η Χιλή υπέγραψε το 1961- ξεκαθαρίζει ότι δεν υφίσταται νομική δικαιοδοσία μιας χώρας επί προσώπων, που απολαύουν νομικό καθεστώς ατιμωρησίας και ζουν σε ξένη χώρα.

    [07] Ιράκ

    Ύστερα από συμπλοκή με αντάρτες Νεκροί και τραυματίες στη Βαγδάτη

    5/11/2004 9:10:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ - Reuters - Γαλλικό πρακτορείο

    Η βία στο Ιράκ δεν έχει τέλος. Χθες, τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες του 1ου σώματος σκοτώθηκαν και πέντε ακόμη τραυματίσθηκαν. Οι δυο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν ενεπλάκησαν σε μάχη με Ιρακινούς αντάρτες στη σουνιτική περιοχή αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Στο ίδιο περιστατικό, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Η περιοχή θεωρείται προπύργιο ανταρτών. Ήδη, Αμερικανοί στρατιώτες αφόπλισαν ένα κέντρο νεότητας, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά, ενώ ανακάλυψαν δύο τόνους εκρηκτικών σε ένα τζαμί. Στο μεταξύ, άλλος ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ περνούσαν με το αυτοκίνητό τους, στην πόλη Μπαλάντ, 80 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Οι νέες απώλειες ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στους 1.120.

    Νέοι βομβαρδισμοί

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδιζαν επί επτά ώρες τη Φαλούτζα, καταστρέφοντας μόνιμες οχυρώσεις και κρησφύγετα, στη νοτιοανατολική και βόρεια πλευρά της πόλης, στα οποία πιστεύεται, ότι βρίσκεται εξοπλισμός των ανταρτών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Οι τελευταίοι βομβαρδισμοί αποτελούν δείγμα της πρόθεσης του Αμερικανού Προέδρου να διασφαλίσει την τάξη και τη δημοκρατία, στις επερχόμενες ιρακινές εκλογές.

    [08] Κόσμος

    Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους οι ΗΠΑ "Δε στρεφόμαστε κατά της Ελλάδας"

    5/11/2004 8:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/11/2004 9:54:49 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Τη διαβεβαίωσή του, ότι οι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία" δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας" διατύπωσε εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. "Αντιλαμβανόμαστε τις ελληνικές ανησυχίες αλλά έχουμε εξηγήσει, ότι θεωρούμε, πως πρόκειται για μία ορθή απόφαση στην σωστή χρονική στιγμή, η οποία δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας" επεσήμανε χαρακτηριστικά, ο κ Μπάουτσερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα της προοπτικής αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ήταν ένα θέμα, που βρισκόταν υπό εξέταση για αρκετό διάστημα. Παράλληλα, υποστήριξε, πως δεν τίθεται θέμα διεκδίκησης ελληνικών εδαφών από τη ΠΓΔΜ, τονίζοντας, ότι η "οι ηγέτες της και ο λαός της έχουν επανειλημμένα αποσαφηνίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

    "Στόχος η σταθερότητα στα Βαλκάνια"

    Ο κ Μπάουτσερ επέμεινε, ότι οι ΗΠΑ με αυτή τους την ενέργεια στοχεύουν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, η οποία εκτίμησε, ότι συμβάλλει σημαντικά στην σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    "Αναζητούμε, φυσικά, τρόπους να υποστηρίξουμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, συμπεριλαμβανομένης της αποκέντρωσης, που είναι τόσο σημαντική, και αισθανθήκαμε ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή για να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα", υπογράμμισε.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τομ Μίλερ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αργά το βράδυ της Τετάρτης.

    Ικανοποιημένη η ΠΓΔΜ

    Στο μεταξύ ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με την υπουργό Εξωτερικών, Ίλινκα Μίτρεβα να υποστηρίζει, ότι επίσημα η χώρα της επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την διαφορά σχετικά με το θέμα της ονομασίας, επιμένοντας στην πάγια θέση της ηγεσίας της χώρας για "διπλή" ονομασία.

    Η κ. Μίτρεβα χαρακτήρισε "ιστορική" την χθεσινή ημέρα για την ΠΓΔΜ και εκτίμησε, ότι η αναγνώριση της χώρας με το όνομα "Μακεδονία" από την πλευρά των ΗΠΑ, αποτελεί παράδειγμα και για άλλες χώρες.

    Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, αποτελεί επιβράβευση για την προσήλωση της χώρας προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της σταθερότητας της "Μακεδονίας".

    Η αντίδραση του Τύπου

    Εκτός από την πολιτική ηγεσία η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ ως "Μακεδονία" έγινε δεκτή με διθυράμβους και από τον Τύπο της χώρας. Η "Ντνέβνικ" στο κύριο άρθρο της το οποίο έχει τον τίτλο: "FYROM, ποτέ ξανά", επισημαίνει "ότι οι ΗΠΑ με την απόφαση τους αυτή, δημιούργησαν στην κοινή γνώμη της χώρας το αίσθημα ότι και για τις μικρές χώρες, υπάρχει θέση σε αυτό τον κόσμο".

    Ωστόσο, η εφημερίδα σπεύδει να τονίσει, ότι "δεν πρέπει να εκδηλωθούν φαινόμενα υστερίας και υπερβολικής ευφορίας, διότι υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα".

    Από την πλευρά της, η "Ουτρίνσκι Βέσνικ" εκτιμά, ότι οι ΗΠΑ με την κίνησή τους αυτή διαμηνύουν σε όλο τον κόσμο, "ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρέπει επιτέλους να κλείσει και ότι στα Δυτικά Βαλκάνια, πρέπει να επικρατήσουν διαδικασίες που θα ενισχύσουν την σταθερότητα τους".

    Τέλος, η "Βρέμε" τονίζει, ότι μετά την απόφαση αυτή των ΗΠΑ απομένει να υπερνικηθεί ακόμη ένα εμπόδιο, αυτό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [09] Πολιτική

    Σε Αμερική και Αυστραλία Αντιδρά έντονα η ομογένεια

    5/11/2004 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η απρόσμενη μονομερής αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία" προκάλεσε την έντονη αντίδραση και την κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας τόσο στην Αυστραλία όσο και την Αμερική. Συγκεκριμένα, ο Συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας, απέστειλε επιστολή προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό ζητώντας του να μην αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησής του στο εν λόγω ζήτημα. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος προέβη σε σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης Μπους και προανάγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Δρομολογούνται κινητοποιήσεις

    Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος έκανε λόγο για "άκαιρη και αυθαίρετη αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ανιστόρητη ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" εκφράζοντας παράλληλα, τη βαθύτατη λύπη του για την εξέλιξη αυτή. Ο ίδιος εξήγγειλε κινητοποιήσεις από μέρους των ομογενών.

    "Η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια της Αμερικής, όπως σε κάθε περίπτωση κρίσιμων εθνικών θεμάτων της Γενέτειρας, έτσι και στην περίπτωση αυτή, με όλη της τη δύναμη και με κάθε μέσο θα υπερασπισθεί το δίκαιο, και θα αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας. Και είμεθα βέβαιοι ότι ο Θεός θα δικαιώσει τον ιερό αυτό αγώνα μας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

    Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας, κ Βερτζάγιας, τόνισε, ότι τυχόν αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" ενέχει τον κίνδυνο να αποσταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια και να διαταραχθούν οι πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την εν λόγω χώρα. "Η μονομερής απόφαση των ΗΠΑ μόνο κακό μπορεί να κάνει" υπογράμμισε ο ίδιος.

    Στο ίδιο κλίμα και η αντίδραση της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης και Βικτορίας. "Η μονομερής αυτή αναγνώριση αλλά και ο χρόνος που επέλεξε η Αμερική για να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια αγνοώντας τελείως την μέχρι τώρα θέση της Ελλάδας και τη διεθνή νομιμότητα μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους. Παρόμοια αγανάκτηση πιστεύουμε ότι έχει καταλάβει όλο το πανελλήνιο αλλά και τους απανταχού Έλληνες της διασποράς" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Μάλιστα, η ομογενειακή κοινότητα ζητά από την αυστραλιανή κυβέρνηση να μην ακολουθήσει σε καμία περίπτωση την πρακτική των ΗΠΑ και να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Τέλος, την εντονότατη αντίθεσή του με την αμερικανική απόφαση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτορίας, Δημήτριος Μηνάς.

    [10] Οικονομία

    Συνεδρίαση Αρείου Πάγου για παρέμβαση Παπαληγούρα

    5/11/2004 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Να λάβει απόφαση και θέση επί της παρέμβασης και των δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, σε σχέση με την εκκρεμή υπόθεση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καλεί την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου, Γιώργος Κάππος. Όπως επισημαίνει ο κ. Κάπος, σχετικά με την άσκηση έφεσης κατά του απαλλακτικού βουλεύματος, ανακύπτει θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος για τη λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης. Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 11 του μηνός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληρή κόντρα για το απαλλακτικό βούλευμα

    [11] Οικονομία

    "Παγώνουν" τα πιστοποιητικά διαφάνειας

    5/11/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προσωρινή διαταγή με την οποία διατάσσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να μην χορηγήσει άλλα πιστοποιητικά διαφάνειας αναφορικά με το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την "Αθήνα 2004" ζητά ο πρόεδρος του Δ΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση, που εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της "Ακτωρ", "παγώνει" την διαδικασία, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει η κατακύρωση του διαγωνισμού σε καμία από τις εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτόν, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της αίτησης αναστολής της "Ακτωρ", η συζήτηση της οποία έχει οριστεί για αίτηση τις 25 Νοεμβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 November 2004 - 9:53:22 UTC