Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην επόμενη φάση Λιόν και Γιουβέντους
  • [02] Αμυντικές βιομηχανίες - φάρμακα καταγράφουν κέρδη Η αγορά πανηγυρίζει
  • [03] "Ανοιχτή" η πρόκριση για τρεις
  • [04] Ευρωπαϊκή πρεμιέρα με νίκη
  • [05] Αποκαλυπτικός και για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ Ο Παπανδρέου ανοίγει τα
  • [06] Η κυβέρνηση στηρίζει τις ΜΜΕ Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Αράπογλου
  • [07] Δεν κινδυνεύει η ζωή του Επιδεινώθηκε η υγεία του Αραφάτ
  • [08] Δύο νεκροί Ανοιχτός ο κύκλος αίματος στην Παλαιστίνη
  • [09] Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες Γενική απεργία στα Δωδεκάνησα
  • [10] Έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι την Αθήνα Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στα
  • [11] Με αφορμή τη σειρά κλήτευσης των μαρτύρων "Βγήκαν τα μαχαίρια" για τους
  • [12] Αντίποινα για τους φόνους 87 μουσουλμάνων Επτά νεκροί στην Ταϊλάνδη
  • [13] Διάστρεμμα ο Μοντέλα
  • [14] Απαγορεύτηκε ο απόπλους λόγω θυελλωδών ανέμων Δεμένα τα πλοία
  • [15] "Συγχαρητήρια" στον Πρόεδρο Μπους
  • [16] Έδωσαν Ιρακινοί αντάρτες Νέο βίντεο με Ιορδανούς ομήρους

    [01] Champions League

    Στην επόμενη φάση Λιόν και Γιουβέντους

    4/11/2004 12:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 12:28:12 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Λιόν και Γιουβέντους ακολούθησαν σήμερα το δρόμο που χάραξαν από χθες Τσέλσι και Ίντερ, εξασφαλίζοντας από την 4η αγωνιστική την πρόκριση στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Η "Γηραιά Κυρία", αν και πέρασε δύσκολες στιγμές, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο, νίκησε 1-0 τη Μπάγερν στο Μόναχο και χάρη σε γκολ του Ντελ Πιέρο στο 90΄, εκτός της πρόκρισης, εξασφάλισε και την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο. Οι Βαυαροί είχαν δοκάρι στο 12΄ με τον Σβαϊνστάιγκερ και αρκετές ευκαιρίες, παρά την ήττα όμως -λογικά- δεν θα έχουν πρόβλημα να περάσουν. Σε αυτό βοήθησε και ο κακός φετινός Αγιαξ, που ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ 2-1 από τη Μακάμπι, που με δύο γκολ του Ντάγκο πέτυχε την πρώτη νίκη του στην ιστορία της στη διοργάνωση.

    Με την Μάντσεστερ για την πρωτιά

    Στον τέταρτο όμιλο οι πρωταθλητές Γαλλίας επικράτησαν στο "Ζερλάν" της Φενέρμπαχτσε σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, με πρόσωπο της βραδιάς τον Νιλμάρ.

    Ο Βραζιλιάνος πέρασε αλλαγή στο 70΄ και με το σκορ στο 2-2, πέτυχε δύο γκολ στις καθυστερήσεις (94΄ και 96΄), δίνοντας στην ομάδα του τη νίκη και την πρόκριση.

    Οι Τούρκοι πλήρωσαν ακριβά την αποβολή του Σερβέτ με δεύτερη κίτρινη στο 76΄.

    Πλέον, η Λιόν θα μονομαχήσει για την πρώτη θέση του 4ου ομίλου με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που επιβλήθηκε στο "Ολντ Τράφορντ" 4-1 της Σπάρτα Πράγας, με τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ σε... δαιμονισμένη φόρμα να πετυχαίνει και τα τέσσερα γκολ των "μπέμπηδων"!

    [02] Οικονομία

    Αμυντικές βιομηχανίες - φάρμακα καταγράφουν κέρδη Η αγορά πανηγυρίζει τη νίκη Μπους

    4/11/2004 12:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 11:21:55 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η αγορά κεφαλαίων "γιορτάζει" τη νίκη του Τζορτζ Μπους, με ράλι της Wall Street πάνω από μία εκατοστιαία μονάδα, ενίσχυση του δολαρίου και με κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κοντά στο υψηλότερο σημείο του εξαμήνου. Επικεφαλής των κερδισμένων της Wall Street τέθηκαν οι κλάδοι των φαρμάκων, της αμυντικής βιομηχανίας και της ενέργειας. Στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η θετική αντίδραση της αγοράς συνδέεται με τα αυξημένα κέρδη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. "Αυτή είναι μεγαλύτερη και πιο ευχάριστη έκπληξη για την αγορά και από την εκλογή του Μπους" τονίζει ο Γκρεγκ Βάλιερ της Charles Schwab Washington Research επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί η φορολογία στα μερίσματα και τους τόκους και ότι μπορεί να μειωθεί και άλλο.

    Ποιοι και γιατί περιμένουν "δώρα"

    Η νίκη Μπους υπόσχεται και "δώρα" για κάποιους.

    Κάποιοι αναλυτές, εκτιμούν ότι η μεγάλη ισχύς των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, μπορεί να σημάνει και μερική έστω ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που θα αποτελούσε εξαιρετική εξέλιξη για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο των χρηματιστηρίων.

    Γλεντούν φαρμακευτικές και αμυντικές βιομηχανίες

    Με αυξημένα κέρδη υποδέχθηκαν την επανεκλογή Μπους οι φαρμακευτικές και οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας.

    Στην προσυνεδριακή ακόμη αγορά, η Wall Street σημείωνε κέρδη με πρωτοπόρους τις φαρμακευτικές και τη Pfizer, οι οποίες αισθάνονται ανετότερα με πρόεδρο τον Μπους, γιατί η πολιτική Κέρι προέβλεπε μείωση των τιμών που θα σήμαινε μείωση των περιθωρίων κέρδους .

    Άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας συπεριλαμβανομένων της Lockheed Martin και της Raytheon.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των φαρμάκων, της άμυνας και της ενέργειας έχαναν έδαφος χτες, εν μέσω πληροφοριών ότι ο Κέρι ηγείται στα exit polls σε κρίσιμες πολιτείες.

    Τι αναμένεται για το πετρέλαιο

    Το βαρέλι του ελαφρού αργού πετρελαίου στο κλείσιμο στην αγορά της Νέας Υόρκης αποτιμήθηκε σήμερα για την άμεση παράδοσή του (Δεκέμβριος) με άνοδο στα 50,88 δολάρια.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά έδειξε να πιστεύει ότι η επανεκλογή Μπους, μάλλον θα συντηρήσει την τιμή του μαύρου χρυσού σε υψηλά επίπεδα.

    Σύμφωνα με σχόλιο του πρακτορείου Βloomberg, αυξημένα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, πιθανότατα να σημάνουν άνοιγμα των ενεργειακών αποθεμάτων της Αλάσκα για εκμετάλλευση.

    Κάτι τέτοιο, αναφέρουν, θα είχε μόνον μακροπρόθεσμες συνέπειες στην προσφορά και τις τιμές και δεν θα επηρέαζε το τρέχον εμπόριο του μαύρου χρυσού.

    Από την πλευρά του, ο αναλυτής πετρελαίου Πίτερ Μπόιτελ, πρόεδρος της Cameron Hanover εκτιμά ότι η εκλογή Μπους σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο για τα στρατηγικά αποθέματα και ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν θα αλλάξει.

    Πως αντέδρασε η Ευρώπη

    Την ικανοποίηση τους για την ανάδειξη νικητή στις ΗΠΑ τόσο γρήγορα, έδειξαν οι αγορές στην Ευρώπη.

    Ωστόσο, τα κέρδη μετριάστηκαν, από τις αρνητικές επιδόσεις των μετοχών της Volkswagen και της BMW.

    Το Λονδίνο έκλεισε στο +0,5%, το Παρίσι στο +0,1% και η Φραγκφούρτη χωρίς μεταβολή.

    [03] Champions League

    "Ανοιχτή" η πρόκριση για τρεις

    4/11/2004 12:40:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Μπάχαλο" δημιουργείται στην στον δεύτερο όμιλο. Ρεάλ, Λεβερκούζεν και Δυναμό Κιέβου βρίσκονται στην κορυφή, αμφότερες με 7 βαθμούς, ενώ η Ρόμα, παρέμεινε στον πάτο αν και πήρε τον πρώτο της βαθμό στο φετινό Τσάμπιονς Λίγκ. Όρθια παρά το αρχικό σοκ παρέμεινε η Ρεάλ Μαδρίτης, στο Κίεβο κόντρα στη Δυναμό. Οι "μερένγκες" αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ πολύ γρήγορα με 2-0, κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να παραμείνουν στην κορυφή του β ομίλου παρέα με την Δυναμό αλλά και τη Λεβερκούζεν. Η γερμανική ομάδα, στο άλλο παιχνίδι του ομίλου κόντρα στη Ρόμα, αναδείχθηκε ισόπαλη με την ομάδα του Δέλλα με 1-1 στο άδειο "Ολίμπικο". Πλέον η Ρόμα δύσκολα θα προλάβει το τρένο της πρόκρισης.

    Ξεκίνησε με "Διναμό", τελείωσε "βασιλικά"

    Η Δυναμό Κιέβου μπήκε πολύ αποφασισμένη και έπιασε "στον ύπνο" στην Βασίλισσα. Με γκολ των Γιουσούφ και Βερπακόφσκις στο 13 και το 23 προηγήθηκε με 2-0 και πήρε πολύ νωρίς "κεφάλι" στο σκορ. Η Ρεάλ προσπάθησε να αντιδράσει αλλά αρχικά δεν φάνηκε να τα καταφέρνει. Όμως τελικά "χτύπησε" στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου.

    Πρώτα στο 38 με τον αρχηγό της το Ραούλ, όπου με ωραίο σουτ έπειτα από όμορφο συνδυασμό μείωσε σε 2-1 και ένα λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Φίγκο, έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Στο δεύτερο ημίχρονο και οι δύο ομάδες προσπάθησαν για τη νίκη, όμως το σκορ δεν άλλαξε και οι δύο ομάδες αρκέστηκαν στο βαθμό της ισοπαλίας.

    ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (Ουκρανία)-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ισπανία) 2-2

    Σκόρερ: 13΄ Γιουσούφ, 23΄ Βερπακόφσκις - 38΄ Ραούλ, 44΄ Φίγκο (πεν)

    Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Ελλάδα)

    Κίτρινες: Ρινκόν, Γκιοάνε, Βερπακόφσκις, Ροντόλφο, Γιουσούφ, Φίγκο

    Οι συνθέσεις:

    ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ: Σοβκόφσκι, Ροντόλφο, Σάμπλιτς, Γκάβραντσιτς, Ελ Καντουρί (65΄ Νεσμάσνι), Ρινκόν, Γκιοάνε, Γκούσεφ (85΄ Λέκο), Γιουσούφ, Κλέμπερ, Βερπακόφσκις (75΄ Τσέρνατ)

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Παβόν, Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο (90΄+ Σολάρι), Γκούτι, Ζιντάν, Ραούλ, Οουεν (59΄ Σελάδες), Ρονάλντο (87΄ Μοριέντες)

    Όλα έγιναν στο τέλος

    Η Ρόμα ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη, ώστε να διατηρήσει τις λιγοστές ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Λεβερκούζεν από την άλλη ήθελε τη νίκη αλλά και η ισοπαλία θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για αυτή. Το πρώτο ημίχρονο ήταν όπως το άδειο γήπεδο των "Ρωμαίων", (που δεν είχαν την υποστήριξη των φιλάθλων τους λόγω τιμωρίας). "Άδειο" από φάσεις, με ελάχιστη δημιουργία και το 0-0 να είναι το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου.

    Στο δεύτερο ημίχρονο και οι δύο ομάδες προσπαθούσαν αλλά δεν πετύχαιναν κάτι. Στο 82 όμως οι Γερμανοί πήγαν να κλέψουν τη νίκη. Ο Μπερμπάτοφ, "άδειασε" τον Δέλλα και με πολύ όμορφο πλασέ έδωσε το προβάδισμα στις "ασπιρίνες". Και εκεί που όλα έδειχναν πως η Μπάγερν θα πάρει το τρίποντο. Ήρθε ο Μοντέλα να της χαλάσει το σκηνικό. Ο "αεροπλανίνο" στις καθυστερήσεις ισοφάρισε για τους "τζιαλορόσι", χαρίζοντας στους Ιταλούς τον πρώτο τους φετινό βαθμό στη διοργάνωση, ενώ παράλληλα δεν επέτρεψε στη Μπάγερν να απολαύσει τη μοναξιά της κορυφής.

    ΡΟΜΑ (Ιταλία)-ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (Γερμανία) 1-1

    Σκόρερ: 90΄+ Μοντέλα - 82΄ Μπερμπάτοφ

    Διαιτητής: Λουσίλιο Κορτέζ Μπαπτίστα (Πορτογαλία)

    Κίτρινες: Μπάλιτς, Μοντέλα, Πλασέντε, Μεσέ, Τότι, Ράμελοβ, Πόντε, Φράιερ

    Οι συνθέσεις:

    ΡΟΜΑ: Τζότι, Σαρτόρ (63΄ Κίβου), Δέλλας, Μεσέ, Κουφρέ, Μανσίνι, Ντε Μαρτίνο, Ακουϊλάνι, Ντ΄Αγκοστίνο (63΄ Μίντο), Τότι, Μοντέλα (90΄+ Κάρβια)

    ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Μπουτ, Μπάλιτς, Σνάιντερ (86΄ Φράιερ), Ζουάν (49΄ Νοβότνι), Ρόκε Ζούνιορ, Πλασέντε, Ράμελοβ, Μπάμπιτς, Ρόμπσον Πόντε (90΄+ Κάλσεν Μπράκερ), Κρζίνοβεκ, Μπερμπάτοφ

    [04] Αθλητισμός

    Ευρωπαϊκή πρεμιέρα με νίκη

    4/11/2004 12:59:00 πμ

    Παρά τις σημαντικές απουσίες των Αλβέρτη και Μπατίστ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε σήμερα να περάσει νικηφόρα από την Ουνικάχα, επικρατώντας, στην πρεμιέρα του Γ΄ Ομίλου της Ευρωλίγκα, με 83-75 της Μάλαγ. Αυτή ήταν η τέταρτη νίκη του Παναθηναϊκού επί των Ισπανών σε πέντε μεταξύ τους αναμετρήσεις. Με την επιθετική τριπλέτα των Τσαρτσαρή, Μίντλετον και Φέμερλινγκ να κρατά σε τροχιά νίκης την ελληνική ομάδα για 30 λεπτά, οι "πράσινοι" δεν προβληματίστηκαν ακόμα και όταν οι προαναφερθέντες κάθησαν στον πάγκο λόγω φάουλ. Τα ηνία αμέσως μετά πήρε η περιφέρεια του Παναθηναϊκού με τους Σκεπάνοβιτς, Λάκοβιτς και Χατζηβρέττα να καλύπτουν επιτυχώς το κενό.

    Η Μάλαγα προηγήθηκε με 18-16 στο πρώτο δεκάλεπτο έχοντας κορυφαίους τους Κάρλος Καμπέθας και Βάλτερ Χέρμαν, ενώ στη δεύτερη περίοδο ο Παναθηναϊκός ελέγχοντας τα ριμπάουντ και με τους Τσαρτσαρή και Μίντλετον να ευστοχούν αι κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με προβάδισμα δύο πόντων, 34-32.

    Συγκλονιστική ήταν η εξέλιξη στην τρίτη περίοδο, καθώς οι "πράσινοι" προηγήθηκαν στο 24΄με 43-35 αλλά οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο να καταφέρνουν να μειώσουν λίγο αργότερα στους 4 πόντους, 41-45.

    Αλλά μέχρι εκεί γιατί αμέσως μετά ο νεαρός Ντούσαν Σάκοτα επανέφερε τη διαφορά στους +7 με εύστοχο σουτ τριών πόντων. Ο Μπρέμερ μείωσε σε 43-48, αλλά ο Σκεπάνοβιτς πρόσθεσε 5 ακόμη διαδοχικούς πόντους (με ένα τρίποντο) και εκτόξευσε τη διαφορά στους +10 για την ελληνική ομάδα. Το σκορ της τρίτης περιόδου, 53-45 για τον Παναθηναϊκό διαμόρφωσε με δύο εύστοχες βολές ο Μπρέμερ.

    Με εύστοχο τρίποντο του Τσαρτσαρή ξεκίνησε το τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά και με τον Πάτρικ Φέμερλινγκ να χρεώνεται με τέταρτο φάουλ.

    Ο Μπερνάρντο Ροντρίγκεθ απάντησε από τα 6.25, 48-56, αλλά Σκεπάνοβιτς και Λάκοβιτς σημείωσαν από ένα τρίποντο έκαστος στις δύο επόμενες φάσεις και ο Παναθηναϊκός πλησίασε ακόμα πιο πολύ στη νίκη ανεβάζοντας το σκορ, στο 67-53. Στη συνέχεια και παρά το γεγονός πως Φέμερλινγκ, Τσαρτσαρής και Μίντλετον είχαν χρεωθεί με τέσσερα φάουλ, ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις από την περιφέρεια με τον Σκεπάνοβιτς να σημειώνει 20 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο.

    Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε από εύστοχο σουτ τριών πόντων του Ροντρίγκεθ, το οποίο ήταν το τέταρτο του Ισπανού.

    ΜΑΛΑΓΑ: Ροντρίγκεθ 12 (4), Σάντσεθ 2, Γκαρμπαχόσα 16 (3), Ριζασέ 5 (1), Πιέτρους, Μπρέμερ 15 (1), Χέρμαν 10 (1), Εινίκις 2, Καμπέθας 11 (1), Βάθκεθ 2.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σάκοτα 6 (2), Διαμαντίδης 5 (1), Παπανικολάου, Λάκοβιτς 16 (2), Σκεπάνοβιτς 20 (2), Τσαρτσαρής 14 (1), Φέμερλινγκ 5, Μίντλετον 6, Χατζηβρέττας 9 (1), Καλαϊτζής 2

    [05] Πολιτική

    Αποκαλυπτικός και για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ Ο Παπανδρέου ανοίγει τα χαρτιά του

    4/11/2004 1:06:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, για τις προθέσεις του εν όψει του συνεδρίου, αλλά και τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε σχέση με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους τηλεοπτικών μέσων και εφημερίδων. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν η κυβέρνηση καθυστερήσει στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας παράλληλα ότι ενδεχόμενες εκλογές ίσως τον βολέψουν προκειμένου να προχωρήσει στην ανανέωση και ανασυγκρότηση του κόμματος. Νωρίτερα, σε μία εκτός προγράμματος συνάντηση συνομίλησε για την τρέχουσα επικαιρότητα με τον Αντώνη Λιβάνη και τον Κώστα Λαλιώτη.

    Συνάντηση με Λιβάνη - Λαλιώτη

    Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνοντας πεζός από την πλατεία Συντάγματος προς τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, σταμάτησε στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου για να αγοράσει κάποια βιβλία και ανέβηκε στο γραφείο του Αντώνη Λιβάνη, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτη του ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου.

    Εκεί συναντήθηκε και με τον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος έχει εργασιακή σχέση με τον εκδοτικό οίκο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις άνδρες συζήτησαν θέματα της τρέχουσας ελληνικής και διεθνούς πολιτικής πραγματικότητας.

    Έτοιμος για συγκρούσεις κορυφής

    Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.

    "Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον προσυνεδριακό διάλογο" τόνισε και επεσήμανε ότι αυτό το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, καθώς δεν θα είναι ένα συνέδριο μηχανισμών.

    Ανέφερε ακόμα, ότι προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ παλαιού και νέου και εξέφρασε την βούλησή του να προχωρήσει ακόμη και σε συγκρούσεις κορυφής, εάν στο συνέδριο δεν έρθει η κοινωνία και δεν προχωρήσει η ανανέωση και η ανασυγκρότηση όπως επιθυμεί ο ίδιος. Σχολιάζοντας τέλος την περίοδο Σημίτη, υπογράμμισε ότι ο κ. Σημίτης δεν ασχολήθηκε με το ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν κυβέρνηση και με αφορμή το ζήτημα της διαπλοκής, σημείωσε ότι το θέμα της διαφάνειας έπρεπε να το έχουμε κάνει εμείς σημαία, αλλά δεν το κάναμε και τώρα το έχουμε ως φορτίο.

    [06] Οικονομία

    Η κυβέρνηση στηρίζει τις ΜΜΕ Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Αράπογλου

    4/11/2004 1:20:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Αντιδράσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, όχι μόνο δεν δικαιούνται οικονομικής στήριξης, αλλά πρέπει να κλείσουν επειδή δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. Η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τις απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Αράπογλου, διευκρινίζοντας ότι η δική της πολιτική στο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταγράφεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

    Αποστάσεις πήρε η κυβέρνηση

    Πολιτικές αλλά και συνδικαλιστικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου, περί αναγκαίας αναστολής λειτουργίας μικρομεσαίων εταιρειών, που δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. Η ΓΣΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για τις επισημάνσεις του κ. Αράπογλου, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά σταθερή πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης.

    [07] Μ. Ανατολή

    Δεν κινδυνεύει η ζωή του Επιδεινώθηκε η υγεία του Αραφάτ

    4/11/2004 7:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 11:49:42 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ξαφνική επιδείνωση παρουσίασε η υγεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και οι θεράποντες γιατροί του στη Γαλλία πραγματοποιούν και άλλες εξετάσεις, προκειμένου να ανακαλύψουν το λόγο. Όπως μάλιστα, δήλωσε την Τετάρτη στο πρακτορείο Reuters η Παλαιστίνια αντιπρόσωπος Λέιλα Σαχίντ, είπε, χρησιμοποιώντας το πολεμικό όνομα του Αραφάτ, "υπάρχει μία επιδείνωση στην υγεία του Αμπού Αμάρ. Οι γιατροί πραγματοποιούν εξετάσεις στην προσπάθεια να εξηγήσουν γιατί συνέβη αυτό", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάστασή του. Τόνισε, πάντως, πως η ζωή του 75χρονου ηγέτη δε διατρέχει άμεσο κίνδυνο, ενώ υπογράμμισε, πως έχουν σημειωθεί πολλές θετικές εξελίξεις στην υγεία του. "Προφανώς στην κατάστασή του, μπορεί να σημειωθεί κατά καιρούς επιδείνωση" ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, πως σήμερα αναμένεται οι γιατροί να δώσουν μία εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο στο Παρίσι, ο Αραφάτ μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης σε μονάδα εντατικής θεραπείας του παρισινού νοσοκομείου.

    Για πολύ σοβαρή κατάσταση κάνει λόγο το Ισραήλ

    Για την επίδείνωση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ, ενημερώθηκε άμεσα και η ισραηλινή κυβέρνηση.

    Μάλιστα, στο σημερινό της φύλλο, η εφημερίδα Μααρίβ, δημοσιεύει "πληροφορίες που έφθασαν στο Ισραήλ", σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάσερ Αραφάτ έχασε χθες επανειλημμένως τις αισθήσεις του πριν εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δήλωση αξιωματούχου του ισραηλινού υπουργείου Αμύνης σύμφωνα με την οποία η κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου ηγέτη "είναι σοβαρή, μάλιστα πολύ σοβαρή".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Τυνησία ο Αραφάτ για ανάρρωση

    Καλά τα νέα για τον Αραφάτ

    [08] Μ. Ανατολή

    Δύο νεκροί Ανοιχτός ο κύκλος αίματος στην Παλαιστίνη

    4/11/2004 7:57:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δύο Παλαιστίνοι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Ο ένας από τους δύο νεκρούς ήταν οδηγός ταξί, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά του στρατού, ενώ οδηγούσε σε προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κοντά στην πόλη Τζενίν. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, ο 27χρονος Ραφάτ αλ-Χαμς, οδηγός ταξί απομακρυνόταν από ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, όταν κτυπήθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού. Λίγο αργότερα, Ισραηλινοί μυστικοί στρατιώτες πυροβόλησαν έναν 28χρονο Παλαιστίνιο κοντά στην Τζενίν, όπου ο στρατός πραγματοποιεί εδώ και μια εβδομάδα επιδρομή καταζητώντας μαχητές. Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως ο άνδρας σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από καταφύγιο μαχητών, αλλά η οικογένεια του άτυχου νέου, δήλωσε, ότι δεν είχε δεσμούς με ένοπλες οργανώσεις.

    [09] Κοινωνία

    Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες Γενική απεργία στα Δωδεκάνησα

    4/11/2004 8:16:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Γενική απεργία σήμερα με συλλαλητήρια και κλείσιμο των λιμανιών στα Δωδεκάνησα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και δηλώνουν αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τον πρωθυπουργό, προκειμένου να βρουν μία λύση. Σε γενική απεργία είχαν προχωρήσει και την προηγούμενη εβδομάδα, για τους ίδιους λόγους, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κάλυμνο, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πάτμο, την Αστυπάλαια, τη Σάμο και την Ικαρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατάληψη των δημόσιων υπηρεσιών στην Κάλυμνο

    [10] Κοινωνία

    Έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι την Αθήνα Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στα Αντικύθηρα

    4/11/2004 8:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 11:11:52 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.22 το πρωί, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, 250 χλμ νότια της Αθήνας, σε μεγάλο εστιακό βάθος. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές, από την Κρήτη έως την Αθήνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα. Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Λατουσάκης, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας παρότι είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δίνει αρκετούς σεισμούς.

    [11] Πολιτική

    Με αφορμή τη σειρά κλήτευσης των μαρτύρων "Βγήκαν τα μαχαίρια" για τους εξοπλισμούς

    4/11/2004 8:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 10:40:56 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την κατάθεση του πρώην αρχηγού του ΓΕΣ, Παναγιώτη Χαρβάλα. Όπως είπε ο κ. Χαρβάλας τα ΤΟR-M1 ήταν στην τελευταία θέση του πίνακα αξιολόγησης των οπλικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς, σημείωσε, ωστόσο, ότι για την επιλογή τους πιθανότατα να υπήρξαν και πολιτικοί λόγοι, όπως είχε ακουστεί εκείνη την εποχή. Χθες, επικράτησαν υψηλοί τόνοι όταν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να παρακαμφθεί ο κατάλογος των μαρτύρων στρατιωτικών και να κληθεί ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρόταση που απορρίφθηκε από τη ΝΔ με 13 ψήφους έναντι 11. Για κωλυσιεργία της διαδικασίας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής της Ν.Δ, Λευτέρης Ζαγορίτης με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8. Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι το ΥΠΕΘΑ θέλει να κηδεμονεύσει σε αυτή την υπόθεση.

    Διαξιφισμοί ΥΠΕΘΑ-Βενιζέλου

    Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του δεύτερου μάρτυρα, αντιστράτηγου εν αποστρατεία Γιώργου Θειακού πρώην προέδρου του Συμβουλίου Αμυντικού Σχεδιασμού του ΓΕΣ, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο κ. Σπηλιωτόπουλος, προκειμένου "να σταματήσουν οι στείρες αντιπαραθέσεις".

    Ένταση προκλήθηκε και στην αρχή της συνεδρίασης όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιτέθηκε στον κ. Σπηλιωτόπουλου χαρακτηρίζοντάς τον "πανικόβλητο" και κατηγορώντας τον ότι διοχετεύει απόρρητα έγγραφα στον Τύπο και στους βουλευτές της πλειοψηφίας και παρεμβαίνει στο έργο της Επιτροπής. Αργά το βράδυ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι προκαλεί "πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα".

    "Η δημοσιοποίηση εκ μέρους του στοιχείων για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυραυλικών συστημάτων TOR-M1 αποτελεί μείζον εθνικό ολίσθημα", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΕΘΑ και κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "να προστατεύσει τα εθνικά απόρρητα από τον υπερβάλλοντα ζήλο του βουλευτή του και των συναδέλφων του".

    Ανταπαντώντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ίδιο απόρρητο έγγραφο που διάβασε στην Επιτροπή, είχε δημοσιευθεί στο παρελθόν σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ενώ το είχε στη διάθεσή του και ο βουλευτής της πλειοψηφίας Βασίλης Μαγγίνας.

    "Το να αναζητεί η αντιπολίτευση στοιχεία από τα Υπουργεία, είναι βασική λειτουργία της. Το να έχει κυβερνητικός βουλευτής, προφανώς μέσω του υπουργού, έγγραφο που ο υπουργός δεν δίνει στη Βουλή επισήμως, είναι προσβολή της Βουλής", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Διαψεύσεις και αντιδράσεις

    Επί της ουσίας, ο κ. Θειακός, που εκλήθη να καταθέσει κατόπιν αιτήματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, διέψευσε το μάρτυρα, ταξίαρχο Τσιρογιάννη (επιμελητή της έκθεσης της Επιτροπής Εξοπλισμών Αντιαεροπορικών Όπλων) στον ισχυρισμό του ότι ο τελευταίος υπήρξε "εισηγητής" στην Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι ο Ταξίαρχος υπήρξε απλός "γραμματέας" εκφράζοντας, παράλληλα, την απορία του γιατί ο εισαγγελέας Αθανασίου που συνέταξε την Έκθεση για την αγορά των ρωσικών πυραύλων, από τα δώδεκα μέλη της Επιτροπής, επέλεξε μόνο τον κ. Τσιρογιάννη για να καταθέσει.

    Επίσης, ο κ. Θειακός, διέψευσε ότι έκανε την παραμικρή παρατήρηση υπέρ του να συμπεριληφθούν οι ρωσικοί πύραυλοι TOR-M1 στον κατάλογο των υπό εξέταση πυραύλων - κάτι το οποίο είχε υποστηρίξει ο ταξίαρχος Τσιρογιάννης, στις καταθέσεις του στον εισαγγελέα Αθανασίου και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Η κατάθεση του κ. Θειακού προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, που υποστήριξε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους του, ότι ο κ. Τσιρογιάννης "απεδείχθη ψεύδορκος".

    Υπενθυμίζεται ότι, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής διερευνά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος TOR-M1.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υψηλοί τόνοι για τα εξοπλιστικά

    Κατάθεση πρώτου μάρτυρα στην Εξεταστική

    Στη διάθεση όλων των κομμάτων τα έγγραφα της Εξεταστικής

    Διαξιφισμών συνέχεια

    Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς

    [12] Κόσμος

    Αντίποινα για τους φόνους 87 μουσουλμάνων Επτά νεκροί στην Ταϊλάνδη

    4/11/2004 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον επτά άτομα δολοφονήθηκαν στη νότια Ταϊλάνδη το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε η αστυνομία, δέκα μέρες μετά τον θάνατο 87 μουσουλμάνων στη διάρκεια βίαιης καταστολής διαδήλωσης. Δύο σιδηροδρομικοί υπάλληλοι και ένας αστυνομικός δολοφονήθηκαν στις επαρχίες Ναραθιγουάτ και Γιάλα, όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι. Άλλά τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν χθες στην επαρχία Ναραθιγουάτ. Μια γυναίκα και ο γιος της σκοτώθηκαν καθώς ψώνιζαν σε υπαίθρια αγορά, όπως επίσης και δύο άνδρες. Η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι, οι φόνοι αποτελούν αντίποινα για τον θάνατο 87 μουσουλμάνων στις 25 Οκτωβρίου στην ίδια επαρχία, στη διάρκεια διαδήλωσης.

    [13] Champions League

    Διάστρεμμα ο Μοντέλα

    4/11/2004 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το γκολ του Βιτσέντζο Μοντέλα στις καθυστερήσεις του χθεσινού αγώνα Ρόμα-Μπάγερν Λεβερκούζεν, "πόνεσε" τους Γερμανούς, που με το τέρμα του Μπερμπάτοφ στο 82΄ πίστεψαν ότι έχουν στο "τσεπάκι" τους το "τρίποντο", αλλά "πόνεσε" και τον σκόρερ. Στη φάση της ισοφάρισης ο "αεροπλανίνο" υπέστη διάστρεμμα στο δεξιό του αστράγαλο και προς στιγμήν κοψοχόλιασε τους "Ρωμαίους". Μετά το τέλος της αναμέτρησης, όπου η "πρωτευουσιάνοι" κέρδισαν έτσι τον πρώτο τους φετινό βαθμό στη διοργάνωση, ο σκόρερ διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Ρώμης "Βίλα Στιούαρτ", προκριμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του.

    [14] Κοινωνία

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους λόγω θυελλωδών ανέμων Δεμένα τα πλοία

    4/11/2004 10:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρατηρούνται σήμερα λόγω της επιδείνωσης του καιρού και των θυελλωδών βόρειων ανέμων στα πελάγη. Δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας είναι όλα τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία, καθώς απαγορεύτηκε ο απόπλους. Εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό με πλοία κλειστού τύπου.

    [15] Αμερικανικές εκλογές

    "Συγχαρητήρια" στον Πρόεδρο Μπους

    4/11/2004 10:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/11/2004 11:42:55 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ανάμικτες είναι οι διεθνείς αντιδράσεις σην επανεκλογή του Τζορτζ Μπους ως Προέδρου των ΗΠΑ. Πάντως, πολλοί ήταν οι ξένοι ηγέτες, που χαιρέτησαν την παραμονή του Μπους στον προεδρικό θώκο. Δεν παρέλειψαν να τονίσουν, πάντως, πως οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, αλλά και να συμβάλλουν στη λύση πολλών προβλημάτων, όπως αυτό της Μέσης Ανατολής. "Ο αμερικανικός λαός δεν ενέδωσε στην τρομοκρατία" δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε, πως ο Μπους "θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθέρια και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο". Σε διεθνή συνεργασία με τις ΗΠΑ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος επεσήμανε, πως "πρέπει να είμαστε αμείλικτοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην εξομάλυνση των καταστάσεων και των λόγων από τους οποίους επωφελούνται οι τρομοκράτες". Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον επανεκλεγέντα Πρόεδρο απέστειλε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι οι μακρόχρονοι και στενοί δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και στο μέλλον, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στέρεα θεμελιωμένες στην φιλία των δύο λαών.

    Συγχαρητήρια απο ΕΕ και ΟΗΕ

    Συγχαρητήρια για την επιτυχία του Τζορτζ Μπους στις εκλογές, απέστειλαν και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαάπ ντε Χουπ Σέφερ . Μάλιστα, ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ευχαριστημένος, που θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Μπους, τονίζοντας, ότι "ο Πρόεδρος Μπους θα βασιστεί στη μακρά παράδοση της ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, την κεντρική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής". Από την πλευρά του ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Αμερική θα πρέπει να ξεπεράσουν πολλές βασικές προκλήσεις στα επόμενα χρόνια.

    "Αποφασισμένος" να συνεχίσει τη συνεργασία με τον Τζορτζ Μπους, δηλώνει ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν , ενώ συνεχάρη και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, για την έντιμη απόφασή του να παραδεχθεί άμεσα την ήττα του.

    Συνεργασία Ευρώπης-Αμερικής

    Την "καλή συνεργασία" με τον Μπους δήλωσε, πως σκοπεύει να συνεχίσει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ , συγχαίροντας θερμά το νέο Πρόεδρο.

    Ως την ευκαιρία να ενισχυθεί η γάλλο-αμερικανική φιλία, αποκάλεσε την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ .

    Σχολιάζοντας την παραμονή του Μπους στον προεδρικό θώκο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ , προσέθεσε, "με τους Αμερικανούς, είμαστε σύμμαχοι, είμαστε φίλοι, αλλά έχουμε διαφωνίες: συμμαχία δεν σημαίνει υποταγή", προσθέτοντας, πως "δεν πρέπει να κατηγορούμε τους Αμερικανούς, που είναι ισχυροί: εγώ λυπάμαι πιο πολύ, που οι Ευρωπαίοι είναι αδύναμοι", καλώντας την Ευρώπη και την Αμερική να συνεργαστούν.

    Την επιθυμία της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει "σε αποτελεσματική και εποικοδομητική συνεργασία" εξέφρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο .

    "Θερμά συγχαρητήρια" έστειλε στον Τζορτζ Μπους ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν , προσθέτοντας, πως περιμένει "με ανυπομονησία μία νέα συνεργασία".

    Την ισχύ των σχέσεων, που ενώνουν τις ΗΠΑ με την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε , αποστέλλοντας συγχαρητήρια στον επανεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο.

    Η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

    "Το Ισραήλ και το σύνολο του ελεύθερου κόσμου έχουν κάθε λόγο να χαίρονται για το εκλογικό αποτέλεσμα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Μάλιστα, ο κ. Ζάλμαν Σοβάλ, υπογράμμισε, "δεν είναι ότι ο κ. Κέρι θα ήταν ένας κακός πρόεδρος, είναι όμως ότι η νίκη του θα ερμηνευόταν από ορισμένους ως νίκη της τρομοκρατίας".

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, δια μέσου του συνεργάτη του Μοχάμαντ Ρασίντ, συνεχάρη τον Τζορτζ Μπους και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η επανεκλογή αυτή θα βοηθήσει να επικρατήσει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ελπίδα εξέφρασε και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

    "Νίκη κατά της τρομοκρατίας" αποκάλεσε την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ , ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

    Παράλληλα και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Πολ Μάρτιν , απέστειλε συγχαρητήρια στον Μπους, υπενθυμίζοντάς του τις εκκρεμότητες των δύο γειτονικών χωρών.

    Την επιθυμία του να συνεχιστούν οι "δεσμοί φιλίας και οι επωφελείς σχέσεις" με τις ΗΠΑ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και πάλι Μπους

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    [16] Ιράκ

    Έδωσαν Ιρακινοί αντάρτες Νέο βίντεο με Ιορδανούς ομήρους

    4/11/2004 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΑΠΕ - Reuters

    Συνεχίζονται οι αιχμαλωσίες στο Ιράκ από αντάρτες, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στην επανεκλεγεθείσα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέλη της οργάνωσης "Στρατός του Ισλάμ-Ταξιαρχίες της Αντεπίθεσης" έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο με τρεις Ιορδανούς ομήρους, που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών στην πολύπαθη χώρα. Στην κάμερα, οι άτυχοι άνδρες απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνησή τους να προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της, προκειμένου να αναστείλουν τις δραστηριότητές της για λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, δεν κατέστη σαφές αν πρόκειται για τους τρεις από τους τέσσερις οδηγούς φορτηγών, την ομηρία των οποίων ανακοίνωσε χθες το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, οι αντάρτες δε φαίνεται να απείλησαν προσωπικά τους ομήρους, καθώς ένας από τους αντάρτες, που ονομάζεται Μοχάμεντ Ζειτούν, ευχήθηκε "να νικήσουν οι Μουτζαχεντίν, με τη βοήθεια του Θεού".

    "Κανένα έλεος"

    Στο βίντεο οι τρεις μασκοφόροι κάθονται πίσω από τους τρεις αιχμαλώτους και δηλώνουν κατηγορηματικά: "Δεν θα δείξουμε έλεος σε κανένα. Θα χτυπάμε με σιδερένια γροθιά όποιον συνδιαλέγεται με την κατοχή".

    Πάντως, οι τρεις άνδρες αναφέρουν, ότι οι απαγωγείς τους μεταχειρίστηκαν καλά.

    Η απαγωγή αυτή έρχεται να προστεθεί στις πολυάριθμες τακτικές ομηρίας, που εφαρμόζουν οι Ιρακινοί αντάρτες, στην προσπάθειά τους να εκβιάσουν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα τους. Από τον περασμένο Απρίλιο, έχουν απαγάγει δεκάδες ομήρους, από τους οποίους περισσότεροι από 35 έχουν δολοφονηθεί, πολλοί από τους οποίους με αποκεφαλισμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 November 2004 - 9:52:06 UTC