Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με μήνυμα στο Αλ Τζαζίρα Νέες απειλές του Μπιν Λάντεν κατά των ΗΠΑ
  • [02] Προς τον αμερικανικό λαό Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν
  • [03] Χειμερινή ώρα από αύριο
  • [04] Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα προτιμά τον νυν Πρόεδρο; Ο Λάντεν "θα βοηθήσει"
  • [05] Άγνωστη η τύχη του Ιάπωνα ομήρου

    [01] Διεθνή

    Με μήνυμα στο Αλ Τζαζίρα Νέες απειλές του Μπιν Λάντεν κατά των ΗΠΑ

    18/10/2003 8:15:00 μμ

    Νέο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον ηγέτη της Αλ Κάϊντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και συμβουλεύει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν του Ιράκ έχει στα χέρια του το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ. Στο μήνυμα που δεν έχει μεταδώσει ακόμα το τηλεοπτικό δίκτυο ο ηγέτης της Αλ Κάιντα υπόσχεται περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα στις ΗΠΑ αλλά και κατά αμερικανικών στόχων έξω από τις ΗΠΑ για να τιμωρήσει την Ουάσινγκτον για την "καταπίεση" που ασκούν στον Ιρακινό λαό, ενώ απειλεί και με αντίποινα τις χώρες που έλαβαν μέρος στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Κάλεσμα στον ιρακινό λαό για ιερό πόλεμο

    Παράνομο το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο

    Στο ίδιο μήνυμα καλούνται οι Ιρακινοί σε ιερό πόλεμο κατά των αμερικανών "σταυροφόρων". "Με την θέληση του Θεού θα συνεχίσουμε να σας πολεμούμε και θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις των μαρτύρων (αυτοκτονίας) μέσα και έξω από τις ΗΠΑ μέχρι να εγκαταλείψετε την καταπίεση και τις ανόητες πράξεις σας", αναφέρεται στο μήνυμα, που συνεχίζει με απειλές κατά των συμμάχων των ΗΠΑ.

    "Επιφυλασσόμεθα του δικαιώματος να απαντήσουμε την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος κατά όλων των χωρών που έλαβαν μέρος στον άδικο αυτό πόλεμο και ιδιαίτερα της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Αυστραλίας, της Πολωνίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας" , αναφέρεται στο μήνυμα.

    Στο ίδιο μήνυμα αφού γίνεται αναφορά σε "στρατιώτες του Θεού" χαρακτηρίζεται παράνομο και "ένωση πρακτόρων" το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, "ακριβώς όπως οι κυβερνήσεις του (πρώην πρωθυπουργού των Παλαιστινίων) Μαχμούντ Αμπάς και του (Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάϊ".

    Ειδική μνεία γίνεται για τους κατοίκους των πόλεων που βρίσκονται στο "σουνιτικό τρίγωνο", ενώ καμία μνεία δεν γίνεται για την σιιτική πλειοψηφία.

    Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε και άλλη ταινία με "μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό", στο οποίο η φωνή που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν προειδοποιεί τους αμερικανούς στρατιώτες να φύγουν από το Ιράκ διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν νέα "σφαγή".

    Εάν οι ταινίες αποδειχθούν αυθεντικές ,θα είναι μία απόδειξη, ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν σε θέση να παρακολουθεί τα νέα από τον έξω κόσμο μέχρι ενός χρονικού σημείου, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Μαχμούντ Αμπάς, στον οποίο η φωνή αναφέρεται, παραιτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου.

    [02] Διεθνή

    Προς τον αμερικανικό λαό Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν

    29/10/2004 11:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 10:10:10 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Ελάχιστα 24ωρα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ, νέο βίντεο του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν μεταδόθηκε από το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στο μήνυμά του, που απευθυνόταν στον αμερικανικό λαό, ο Μπιν Λάντεν αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την Αλ Κάιντα στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ παρομοίασε τη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους με τις διεφθαρμένες αραβικές κυβερνήσεις. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για συστηματική παραπλάνηση του λαού των ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είπε ότι οι λόγοι που οδήγησαν στις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου εξακολουθούν να υφίστανται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, πρόκειται για πρόσφατο βίντεο καθώς ο Μπιν Λάντεν κάνει ευθεία αναφορά στις αμερικανικές εκλογές σημειώνοντας ότι η ασφάλεια της χώρας δεν είναι στα χέρια ούτε του Μπους ούτε του Κέρι. Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι οι Αμερικανοί δε θα φοβηθούν ή επηρεαστούν από τον Μπιν Λάντεν, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το μήνυμα δεν περιέχει συγκεκριμένη απειλή.

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, που είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο επίπεδο συναγερμού προσθέτοντας ωστόσο: "Βρισκόμαστε ήδη σε αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης".

    Από τη μεριά του, ο Τζον Κέρι, δεσμεύτηκε ότι δε θα τον σταματήσει τίποτα στην καταδίωξη και σύλληψη του Μπιν Λάντεν και των τρομοκρατών, τους οποίους χαρακτήρισε βάρβαρους.

    "Ως Αμερικανοί είμαστε απολύτως ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να καταδιώξουμε και να καταστρέψουμε τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τους τρομοκράτες", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Φλόριντα.

    "Εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου"

    "Δε φανταστήκαμε ποτέ ότι ο αρχηγός της χώρας (Μπους) θα άφηνε 50.000 πολίτες στους δίδυμους πύργους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τον τρόμο επειδή θεώρησε πιο σημαντικό το να ακούει ένα κοριτσάκι να μιλάει για τις κατσίκες της" είπε ο Μπιν Λάντεν σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου σε ένα σχολείο τη στιγμή που σημειώθηκαν οι επιθέσεις.

    Στο μήνυμα προσθέτει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ξαναγίνουν στόχος τέτοιων επιθέσεων καθώς οι λόγοι που προκάλεσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εξακολουθούν να υφίστανται και λέει ότι εάν η κυβέρνηση Μπους ήταν σε εγρήγορση, οι συνέπειες των επιθέσεων θα ήταν λιγότερο σοβαρές.

    "Παρ ό,τι μπαίνουμε στο τέταρτο έτος από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μπους εξακολουθεί να σας παραπλανά και να σας κρύβει την αλήθεια κι επομένως οι λόγοι που προκάλεσαν αυτό που συνέβη (τις επιθέσεις) εξακολουθούν να υφίστανται".

    Στη νέα βιντεοταινία ο αρχηγός της Αλ Κάιντα αναλαμβάνει ευθέως για πρώτη φορά την ευθύνη των επιθέσεων στις ΗΠΑ και προσθέτει ότι καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν οι Αμερικανοί "ένα ακόμη Μανχάταν" είναι να σταματήσουν να απειλούν την ασφάλεια των Μουσουλμάνων.

    Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για την προβολή

    Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα αποκαλύπτει, επίσης, ότι η πρώτη φορά που σκέφτηκε να επιτεθεί στις ΗΠΑ ήταν όταν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο, το 1982, είδε τα αεροσκάφη να βομβαρδίζουν ουρανοξύστες.

    Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του Μπιν Λάντεν για το 2004, καθώς η τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί ήταν περίπου πριν ένα χρόνο. Τότε, ο Μπιν Λάντεν είχε εμφανιστεί με το "δεξί του χέρι" Αϊμάν αλ Ζαουάχρι να κατεβαίνει ένα βουνό καλώντας σε Τζιχάντ και επαινώντας τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική κυβέρνηση είχε στα χέρια της το βίντεο του Λάντεν, πριν αυτό προβληθεί και ζήτησε από το Κατάρ να εμποδίσει τη μετάδοσή του από το Αλ Τζαζίρα.

    "Είμαστε απογοητευμένοι, που την πρόβαλαν. Το ζήτημα του Αλ Τζαζίρα και της μη αντικειμενικής και εμπρηστικής κάλυψης των γεγονότων εκ μέρους του παραμένει ένα αγκάθι στις διμερείς σχέσεις" τόνισε, διευκρινίζοντας, πως η Ουάσινγκτον κάλεσε το κανάλι να μη μεταδώσει το βίντεο επειδή πιστεύει ότι "δεν θα έπρεπε να δώσει βήμα στους τρομοκράτες που ζητούν τη δολοφονία αθώων".

    Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, επίσης, ότι υποθέτει, πως η βιντεοκασέτα έφτασε στην Ουάσινγκτον από την κυβέρνηση του Κατάρ. Όπως είπε πάντως, το Αλ Τζαζίρα φαίνεται να μετέδωσε μόνο κάποια αποσπάσματα και όχι όλες τις δηλώσεις του αρχηγού της Αλ Κάιντα.

    Αφορμή για αντιπαράθεση Μπους-Κέρι

    Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε, εν όψει των εκλογών, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο, με αφορμή το βίντεο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε "εξαιρετικά σκανδαλώδεις" τις δηλώσεις του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Κέρι, ο οποίος τον κατηγόρησε, ότι απέτυχε να συλλάβει τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

    "Δυστυχώς, ο αντίπαλός μου συνέχισε απόψε να λέει πράγματα, που ξέρει ότι είναι λάθος, κατηγορώντας τους στρατιώτες μας, ότι άφησαν να τους ξεφύγει η ευκαιρία να πιάσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Τόρα Μπόρα", το 2001, είπε ο Μπους μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κολόμπους του Οχάιο.

    Σε ανακοίνωσή του, που εξέδωσε λίγο μετά τη μετάδοση του βίντεο, ο Τζον Κέρι κατηγόρησε, ότι ο Μπους έχασε την ευκαιρία να σκοτώσει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. "Πιστεύω, ότι μπορώ να ασκήσω αποτελεσματικότερη πολιτική κατά της τρομοκρατίας, σε σχέση με εκείνη του Μπους. Είμαι σίγουρος για τις ικανότητές μου να κάνω πιο ασφαλή την Αμερική και λυπάμαι που όταν ο Τζορτζ Μπους είχε την ευκαιρία στο Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν, δεν χρησιμοποίησε τις δυνάμεις μας για να κυνηγήσει και να σκοτώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κέρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο βίντεο της Αλ Κάιντα

    Νέες απειλές του Μπιν Λάντεν κατά των ΗΠΑ

    [03] Διάφορα

    Χειμερινή ώρα από αύριο

    30/10/2004 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 10:26:58 πμ)

    Μία ώρα ύπνου θα κερδίσουμε την Κυριακή, καθώς η ώρα αλλάζει εποχή. Έτσι, από τις τέσσερις τα ξημερώματα της Κυριακής τίθεται σε ισχύ η χειμερινή ώρα και οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείχνουν τρεις.

    [04] Αμερικανικές εκλογές

    Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα προτιμά τον νυν Πρόεδρο; Ο Λάντεν "θα βοηθήσει" τον Μπους

    30/10/2004 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2004 10:56:11 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα φαίνεται να επιφέρει στη συνείδηση των Αμερικανών ψηφοφόρων το τηλεοπτικό μήνυμα του Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με Αμερικανούς πολιτικούς επιστήμονες. "Η ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι, ότι θα μπορούσε να πλήξει τον Κέρι. Δεν νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θα δεχθεί την παρέμβαση του Οσάμα μπιν Λάντεν στις εκλογές μας", δήλωσε ο Τζόελ Γκόλντσταϊν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις. "Είναι μια ατυχής μεταστροφή της 11ης ώρας αλλά υπενθυμίζει στον κόσμο την τρομοκρατική απειλή και αυτό είναι το δυνατό σημείο του Μπους", συμπλήρωσε. Μάλιστα, μερικοί αναλυτές πιστεύουν, πως ο μπιν Λάντεν θα προτιμούσε να επανεκλεγεί ο Μπους γιατί έχει καταστεί μια πολύ αντιδημοφιλής μορφή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο μπιν Λάντεν θα προτιμούσε να είναι ο Μπους στο Λευκό Οίκο. Το Ιράκ υπήρξε ένα φανταστικό εργαλείο στρατολόγησης για εκείνον και η συμπεριφορά αυτής της διοίκησης τον ευνόησε", δήλωσε ο Τζέιμς Ζόγκμπι, πρόεδρος του Αραβο-Αμερικανικού Ινστιτούτου.

    Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται τον Μπους στα θέματα τρομοκρατίας

    "Το δυνατό στοιχείο του Μπους είναι, πως οι ο κόσμος τον εμπιστεύεται περισσότερο από τον Κέρι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αυτό υπενθυμίζει στον κόσμο την ανασφάλειά τους. Ο Μπιν Λάντεν είναι αρκετά έξυπνος ώστε να γνωρίζει ότι βοηθάει τον Μπους", είπε ο Ζόγκμπι.

    Πάντως, η Λιν Βάβρεκ, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, είπε πως δεν νομίζει πως το βίντεο θα έχει τελικά οποιαδήποτε επίδραση. "Το απλό ένστικτό μου λέει ότι πρόκειται για μια άσχετη οκτωβριάτικη έκπληξη. Γνωρίζαμε ήδη ότι ο μπιν Λάντεν είναι εκεί έξω και ότι θέλει να μας βλάψει", είπε.

    Ο Οσάμα μπιν Λάντεν "παρενέβη" την Παρασκευή στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, κάνοντας την εμφάνισή του σε βίντεο ύστερα από περισσότερο από ένα χρόνο με σκοπό να περιγελάσει τον Μπους και να προειδοποιήσει για πιθανές νέες επιθέσεις παρόμοιες με της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ηγείται της κούρσας ο Μπους

    Στο μεταξύ, προβάδισμα πέντε μονάδων διατηρεί ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του γερουσιαστή Τζον Κέρι, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, που είδαν το "φως" της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής, πριν μεταδωθεί το μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Μάλιστα, φέρουν τον Μπους να ξεπερνά το "φράγμα" του 50%, τέσσερις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού καναλιού Fox News δίνει ποσοστό 50% στον Μπους, ενώ στον Κέρι 45%, στο σύνολο των ψηφοφόρων, που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στο σύνολο των εγγεγραμμένων η διαφορά μειώνεται κατά τρεις μονάδες (48% ο Μπους και 46% ο Κέρι). Τα ίδια ακριβώς ποσοστά (50% έναντι 45%) δίνει και η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον ενώ μια τρίτη δημοσκόπηση, της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ, φέρνει πρώτο τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο με 50% έναντι 47% που λαμβάνει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής. Και οι τρεις δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν σε δείγμα χιλίων ατόμων και το ποσοστό λάθους τους ανέρχεται στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

    [05] Ιράκ

    Άγνωστη η τύχη του Ιάπωνα ομήρου

    30/10/2004 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν ανήκει στον 24χρονο Ιάπωνα Σοσέι Κόντα το πτώμα, που βρέθηκε στο Τικρίτ του Ιράκ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης από το Τόκιο. "Οι γιατροί της (ιαπωνικής) πρεσβείας στο Κουβέιτ εξέτασαν το πτώμα και διαπίστωσαν, ότι δεν ανήκει στον Κόντα", τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης. Νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες του αμερικανικού στρατού είχε δηλώσει ότι το πτώμα ήταν πιθανό να ανήκει στον ιάπωνα οδηγό. Ο Κόντα απήχθη από την οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, η οποία έχει απειλήσει να τον αποκεφαλίσει, ενδεχόμενο που έχει αποκλείσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κορυφώνεται η αγωνία για τον Ιάπωνα όμηρο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 30 October 2004 - 8:50:39 UTC