Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμφωνα με έρευνα των "Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα" Δοκιμάζεται η
  • [02] 20 άτομα τραυματίστηκαν Σείεται η Ιαπωνία
  • [03] Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Κατηγορεί τις ΗΠΑ η Διεθνής Αμνηστία
  • [04] Από τις 2 το μεσημέρι Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο
  • [05] Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση Οκτώ μονάδες μπροστά η Ν.Δ.
  • [06] Ένας Ιάπωνας στα χέρια του Ζαρκάουϊ Νέο θρίλερ ομηρίας στο Ιράκ
  • [07] ΒΒC κατά αμερικανικών ΜΜΕ
  • [08] Η μπίλια έκατσε στο... κόκκινο
  • [09] "Βρήκε δίχτυα" πάλι ο Όουεν
  • [10] Εν αναμονή για τους νέους δασικούς χάρτες Παγώνουν τα πρόστιμα για τα
  • [11] Διαφημιστικό ναυάγιο για τη βρετανική εφημερίδα "Βούλιαξε" η Φαϊνάνσιαλ

    [01] Διεθνή

    Σύμφωνα με έρευνα των "Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα" Δοκιμάζεται η ελευθερία του Τύπου

    27/10/2004 9:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2004 9:31:59 πμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ

    Στις "χειρότερες περιοχές του κόσμου", όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου συγκαταλέγονται η ανατολική Ασία, η Βόρεια Κορέα, η Μυανμάρ (Βιρμανία), η Κίνα και η Μέση Ανατολή. Ακριβώς αντίθετη εικόνα έχουν οι χώρες της Β. Ευρώπης, με πρώτη στην κατάταξη τη Δανία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Οι συγκεκριμένες χώρες χαρακτηρίζονται "πραγματικά ήρεμα λιμάνια για τους δημοσιογράφους". Η Ελλάδα κατέχει την 33η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προέκυψαν από έρευνα, που διεξήγαγαν οι "Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα", με τη συνεργασία 14 ανεξάρτητων οργανισμών για την ελευθερία της έκφρασης. Δημοσιογράφοι, ερευνητές, δικηγόροι, και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απάντησαν σε 52 ερωτήματα, για να προσδιορίσουν το επίπεδο ελευθερίας Τύπου σε 167 χώρες.

    Η κατάσταση διεθνώς

    Από τις 20 χώρες, που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, μόνο τρεις (Νέα Ζηλανδία 9η, Τρινιντάντ και Τομπάγκο 11η και Καναδάς 18ος) βρίσκονται εκτός Ευρώπης.

    Στον ευρωπαϊκό χώρο, η Γαλλία κατέχει την 19η θέση, η Γερμανία την 11η, η Βρετανία την 28η, η Ελλάδα την 33η και η Ισπανία με την Ιταλία μοιράζονται την 39η.

    Η Β. Κορέα καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Ένα σκαλί πιο πάνω βρίσκεται η Κούβα, που κατέχει την 166η θέση και αναδεικνύεται η δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για δημοσιογράφους, μετά την Κίνα. Μάλιστα, αριθμεί 26 εκπροσώπους του Τύπου πίσω από τα σίδερα, που εκτίουν ποινές 14 έως 27 ετών. Τη σκυτάλη παίρνουν η Μυανμάρ (165η), η Κίνα (162η), το Βιετνάμ (161ο) και το Λάος (153ο).

    Παρόμοιες είναι οι συνθήκες για τους δημοσιογράφους στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην 159η θέση, το Ιράν στην 158η, η Συρία στην 155η, το Ιράκ στην 148η.

    "Σε αυτές τις χώρες, τα ανεξάρτητα μέσα, είτε δεν υπάρχουν, είτε οι δημοσιογράφοι διώκονται και λογοκρίνονται σε καθημερινή βάση. Η ελευθερία της πληροφόρησης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν είναι εξασφαλισμένες. Στο Ιράκ, ο πόλεμος, που εξακολουθεί να μαίνεται, είναι ο πιο φονικός των τελευταίων χρόνων για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, μετρώντας 44 νεκρούς, από την αρχή της σύρραξης, το Μάρτιο του 2003", αναφέρεται στην έκθεση.

    Η συμπεριφορά των ΗΠΑ απέναντι στους εκπροσώπους του τύπου, που βρίσκονταν στο Ιράκ, αξιολογήθηκε χωριστά, από τη γενική κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα.

    "Έξι δημοσιογράφοι και βοηθοί μέσων σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ανάκριση", αναφέρουν οι "Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα".

    Όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι παραβιάσεις του απορρήτου των πηγών, τα προβλήματα με την επιχορήγηση διαπίστευσης και οι συλλήψεις αρκετών δημοσιογράφων στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Μπους, την κατατάσσουν στην 22η θέση.

    Στην Αφρική διαπιστώνεται ότι "ολοένα και περισσότερα κράτη οδεύουν προς την πρώτη κατηγορία της κατάταξης". Ωστόσο, στην Ερυθραία και τη Ζιμπάμπουε επισημαίνεται πλήρης απουσία προόδου, καθώς ανθεί η κρατική προπαγάνδα.

    Σχετικά Links:

    Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα

    [02] Διεθνή

    20 άτομα τραυματίστηκαν Σείεται η Ιαπωνία

    27/10/2004 7:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2004 9:49:34 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί την κεντρική Ιαπωνία, λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που προκάλεσε τον θάνατο 31 ανθρώπων. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ αρκετά κτίρια υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο σεισμός έγινε στις 03.40 (ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό του ήταν στην κοινότητα Χιροκάμι της επαρχίας Νιγκάτα, 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Η δόνηση ήταν ισχυρή με αποτέλεσμα να γίνει αισθητή σε ορισμένες περιοχές του Τόκιο.

    Θαυματουργή διάσωση

    Μια 39χρονη Γιαπωνέζα και τα δυό της παιδιά, που είχαν θαφτεί το Σαββατοκύριακο από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στη βόρεια Ιαπωνία ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συνεργεία διάσωσης, μετέδωσε η κρατική ιαπωνική τηλεόραση. Η μητέρα και τα δυό της παιδιά επέβαιναν σε αυτοκίνητο που είχε θαφτεί κάτω από τόνους χώματος μετά την κατολίσθηση και οι ελπίδες για να βρεθούν εν ζωή είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από τη θαυματουργή διάσωση της οικογένειας. Πάνω από 100.000 θύματα του μεγάλου σεισμού του Σαββάτου, ενός από τους φονικότερους την τελευταία δεκαετία, εξακολουθούν να παραμένουν στα καταφύγια, αντιμετωπίζοντας άλλη μία ημέρα γεμάτη ανησυχία και κόπωση, ενώ δεν έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των θυμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυξάνονται οι νεκροί στην Ιαπωνία

    [03] Διεθνή

    Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Κατηγορεί τις ΗΠΑ η Διεθνής Αμνηστία

    27/10/2004 8:07:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την πλάτη της στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των τρομοκρατών, έστρεψε η αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της, που δημοσιεύεται σήμερα. Τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση αφορούν τόσο το Αφγανιστάν και τη βάση Γουαντάναμο στην Κούβα, όσο και τις δημοσιοποιημένες παραβάσεις στις φυλακές Αμπού Γράιμπ στη Βαγδάτη, στηλιτεύει η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 200 σελίδες της έκθεσής της. "Η φιλοπόλεμη νοοτροπία που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους δεν συνοδέυθηκε από μία παρόμοια δέσμευση προς τους κανονισμούς του πολέμου και τούτο, προϊόντος του χρόνου, ξεπέρασε τις βασικές αρχές των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου", αναφέρεται στην έκθεση.

    Δημιουργία ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής

    Η Αμερική έχει δώσει, στις περισσότερες των περιπτώσεων κι αρκετά συχνά, την εντύπωση πως περισσότερο προσπαθεί να "αποσυνδέσει από τους διεθνείς κανόνες τους ενόχους για τις παραβιάσεις αυτές" και όχι ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει πως ο αγώνας της επιτελείται χωρίς να προεφεύγει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζει η οργάνωση.

    Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει στις ΗΠΑ ότι έχουν να αντιμετωπίσουν "τις αναμφίβολα σύνθετες προκλήσεις και απειλές της σημερινής κατάστασης".

    Επίσης, χαιρετίζει τις πρώτες έρευνες για τα βασανιστήρια στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ.

    Τέλος, επαναλαβάνει τις εκκλήσεις που πρωτοδιατύπωσε τον Μάιο του 2004 για τη δημιουργία μίας "πραγματικά" ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής.

    [04] Εσωτερικά

    Από τις 2 το μεσημέρι Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο

    27/10/2004 8:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2004 9:55:24 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Τροχαία για τη διευκόλυνση της εξόδου των Αθηναίων. Έκτακτα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ στις εθνικές οδούς, ενώ από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στο ρεύμα εξόδου. Στο μεταξύ, ο καιρός, όπως φαίνεται θα είναι σύμμαχος των εκδρομέων, καθώς η θερμοκρασία θα εξακολουθήσει να είναι υψηλή. Εξάλλου, η ανομβρία και το παρατεταμένο καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου, όπως ονομάζεται, χαρακτηρίζονται φαινόμενο δεκαετίας από τους μετεωρολόγους.

    [05] Εσωτερικά

    Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση Οκτώ μονάδες μπροστά η Ν.Δ.

    27/10/2004 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων φαίνεται ότι έχει το κυβερνών κόμμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS. Το 35,6% δηλώνει ότι, εάν γίνονταν εκλογές, θα ψήφιζε Ν.Δ., ενώ ΠΑΣΟΚ το 27,4%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5% και ο ΣΥΝ με 3,6%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει ένα 12,7%. Μεγάλο είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. καθώς το 42,8% εμφανίζεται πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο έναντι ενός 24,2% που δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, στο ερώτημα ποιος πρώην πρωθυπουργός πρόσφερε περισσότερο στη χώρα, το 69,3% απαντά ο Ανδρέας Παπανδρέου και μόλις ένα 19,5% ο Κώστας Σημίτης.

    Σαφές προβάδισμα Καραμανλή

    Πρόθεση ψήφου: Νέα Δημοκρατία 35,6% ΠΑΣΟΚ 27,4% ΚΚΕ 6,5% ΣΥΝ 3,6% ΛΑΟΣ 2,7% Άλλο κόμμα 2,3%

    Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Πρωθυπουργός με 62,21% και ακολουθούν οι: Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Αλέκα Παπαρήγα και Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μπροστά, και με συντριπτική διαφορά, είναι και πάλι ο Κώστας Καραμανλής στο ερώτημα ποιος αρχηγός είχε την καλύτερη πολιτική παρουσία από τις εκλογές έως σήμερα, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 51,2% έναντι ενός 19,1% που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε ερώτημα σχετικά με το ποιος διαχειρίζεται καλύτερα βασικά θέματα οι ερωτηθέντες απάντησαν:

    Υγεία: Ν.Δ. 44,6% - ΠΑΣΟΚ 20,3% Διαπλοκή και διαφθορά: ΝΔ 33,7% - ΠΑΣΟΚ 11,9% Εθνικά θέματα: ΝΔ 34,8% - ΠΑΣΟΚ 35,6%

    Η έρευνα είναι πανελλαδική, τηλεφωνική, έγινε σε δείγμα 1200 ατόμων και διενεργήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

    [06] Ιράκ

    Ένας Ιάπωνας στα χέρια του Ζαρκάουϊ Νέο θρίλερ ομηρίας στο Ιράκ

    27/10/2004 10:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2004 11:21:59 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μια ακόμη υπόθεση ομηρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράκ. Αυτή τη φορά η οργάνωση του Ιορδανού τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε όμηρο έναν Ιάπωνα και απειλεί, ότι θα τον εκτελέσει αν το Τόκιο δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ιράκ μέσα σε 48 ώρες. "Δίνουμε στην ιαπωνική κυβέρνηση περιθώριο 48 ωρών να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ. Σε διαφορετική περίπτωση αυτός ο άπιστος θα ακολουθήσει τους άλλους" αναφέρεται χαρακτηριστικά σε βίντεο που μεταδόθηκε μέσω του Internet.

    Δεν υποχωρεί η Ιαπωνία

    Ο Ιάπωνας φέρεται να είναι ένας 24χρονος οδοιπόρος ονόματι Ακίο Κόντα.Ο πατέρας του τον αναγνώρισε στην προβληθείσα βιντεοταινία. Η οικογένεια του ομήρου κατοικεί στη Φουκουόκα, στη νότιο Ιαπωνία και αγνοούσε τον προορισμό και τα σχέδια του Κόντα έπειτα από την αναχώρησή του από τη Νέα Ζηλανδία στις αρχές του χρόνου.

    Από την πλευρά του, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως "οι έρευνες συνεχίζονται", χωρίς να επιβεβαιώνει επίσημα την ταυτότητα του ομήρου .Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι ξεκαθάρισε, ότι η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ανακαλέσει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

    [07] Ιράκ

    ΒΒC κατά αμερικανικών ΜΜΕ

    27/10/2004 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για υπερβάλλοντα πατριωτισμό κατηγόρησε τα αμερικανικά ΜΜΕ, ιδίως την περίοδο πριν την εισβολή στο Ιράκ, ο νέος διευθυντής ειδήσεων του βρετανικού δικτύου ΒΒC, Ρίτσαρντ Σάμπρουκ. Ο νέος διευθυντής ειδήσεων είπε την Τρίτη το βράδυ, ότι τα ΜΜΕ των ΗΠΑ κάλυψαν με υπερβολικό πατριωτισμό τα γεγονότα πριν τον πόλεμο κι έτσι απέτυχαν να παίξουν το ρόλο που το κοινό ανέμενε από αυτά. "Ορισμένα αμερικανικά μέσα είχαν τυλιχθεί με τη σημαία" είπε χαρακτηριστικά ο Σάμπρουκ συμπληρώνοντας ότι η ευθύνη των ΜΜΕ είναι "να απευθύνουν τις δύσκολες ερωτήσεις, να πιέζουν και να επαληθεύουν".

    Έλλειψη διασταυρωμένων και ακριβών στοιχείων

    "Γνωρίζουμε πως όλοι μας αποτύχαμε να θέσουμε τις κατάλληλες ερωτήσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής πριν τον πόλεμο" παραδέχτηκε ο Σάμπρουκ σημειώνοντας ότι για να σχηματίσει κανείς άποψη σχετικά με το αν ο πόλεμος ήταν σωστός ή λάθος θα πρέπει να υπάρχουν ακριβή και διασταυρωμένα στοιχεία . "Και εάν ένας δημοσιογραφικός οργανισμός έχει εμποτισθεί με πατριωτισμό , αυτοπεριορίζεται στο να θέσει αυτά τα ερωτήματα", καταλήγει ο Σάμπρουκ.

    Η ομιλία του Ρίτσαρντ Σάμπρουκ θα δοθεί στη Σχολή Δημοσιογραφίας Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από προδημοσίευσή της. Ο Σάμπροκ θα μιλήσει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη σύσταση μιας νέας διεθνούς επιτροπής που θα ερευνά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ασφάλειας Ειδήσεων .

    Υπενθυμίζουμε ότι το Μάιο, η αμερικανική εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς είχε παραδεχτεί ότι είχε αποδεχτεί άκριτα τις πληροφορίες που πήρε από Ιρακινούς εξόριστους σχετικά με το αν ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Τότε, οι Ιρακινοί που είχαν δώσει τις πληροφορίες στην εφημερίδα είχαν υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος του Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη ότι πρέπει να καθαιρεθεί .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυτοκριτική για το Ιράκ από τη Νιού Γιόρκ Τάιμς

    Σχετικά Links:

    BBC

    [08] Αθλητισμός

    Η μπίλια έκατσε στο... κόκκινο

    27/10/2004 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με ένδυμα περιπάτου Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ "σφράγισαν" χθες τα εισιτήρια πρόκρισής τους στην επόμενη φάση η του αγγλικού Λιγκ Καπ, καθώς φιλοδώρησαν Μιλγουολ και Κρου με 3-0. Στους υπόλοιπους αγώνες για της 4η φάση της διοργάνωσης, η Πόρτσμουθ επιβλήθηκε 2-1 της φιλοξενούμενης Λιντς, ενώ την έκπληξη της ημέρας πέτυχε η Μπέρνλεϊ, ομάδα της 2ης κατηγορίας, που απέκλεισε στην έδρας της με 3-1 τους "χωριάτες" της Άστον Βίλα. Νίκες και για τις Νότινγχαμ Φόρεστ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Μπόρνμουθ. Η 3η φάση της διοργάνωσης ολοκληρώνεται με τις αποψινές συναντήσεις Τσέλσι-Γουέστ Χαμ, Μίντλεσμπρο-Κόβεντρι, Νιουκάστλ-Νόριτς, Σαουθάμπτον-Κόλτσεστερ, Εβερτον-Πρέστον, Τσάρλτον-Κρίσταλ Πάλας, Μπόλτον-Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι-Αρσεναλ, Μπέρμιγχαμ-Φούλαμ.

    Την έπαθαν σαν... χωριάτες

    Το Λιγκ Καπ Αγγλίας θεωρείται κατεξοχήν ο θεσμός των εκπλήξεων στη Μεγάλη Βρετανία, αφού πολλές φορές ομάδες μικρών κατηγορίων, βγάζουν νοκ άουτ τα θεωρητικά φαβορί και γίνονται οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της διοργάνωσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε στην 3η φάση των αγώνων καθώς Λίβερπουλ και Μάνστεστερ δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στις αντιπάλους τους ομάδες της 2ης κατηγορίας.

    Ο Σαλίφ Ντιάο στο 17 του αγώνα με τη Μίλγουολ στο "Νιου Ντεν"άνοιξε το σκορ 1-0 για τους "κόκκινους" του Ράφα Μπενίτεζ, ενώ ο Τσέχος Μίλαν Μπάρος όντας σε μεγάλα κέφια διαμόρφωσε με δύο δικά του τέρματα στο 70 και 90 το τελικό σκορ, που έστειλε την Λίβερπουλ στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Από τον αγώνα όμως δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς οι οπαδοί των δύο ομάδων συνεπλάκησαν πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια, του παιχνιδιού και μετά από αρκετή ώρα οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να επαναφέρουν την τάξη. Δύο οπαδοί της Λίβερπουλ συνελήφθηκαν από την αστυνομία, ενώ τρεις ακόμη απομακρύνθηκαν από το γήπεδο της Μίλγουολ από τους "σεκιούριτι". Σύμφωνα πάντως με την άποψη της αστυνομίας τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οπαδοί της Λίβερπουλ κινήθηκαν με άγριες διαθέσεις προς την πλευρά των οργανωμένων οπαδών της Μίλγουολ.

    Εύκολο έργο όμως είχε και η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ που επικράτησε άνετα επί της γηπεδούχου Κρου. Το χορό των γκολ έσυρε στο 10 ο Άλαν Σμιθ, το 2-0 για τους "μπέμπηδες" έκανε ο Μίλερ σδτο 57, ενώ ο Φόστερ βλέποντας πως η ομάδα του δεν μπορεί να πετύχει κάποιο τέρμα χρίστηκε "σκόρερ" του αγώνα διαμορφώνοντας με αυτογκόλ το τελικό 3-0 για τους "κόκκινους διαβόλους".

    Όπως αναφέραμε παραπάνω η έκπληξη των αγώνων "έσκασε" στο "Ταρφ Μουρ", όπου η Μπέρνλι έβαλε με 3-1 "χειρόφρενο" στην πορεία της Άστον Βίλα. Τα τέρματα των γηπεδούχων σημείωσαν οι Μπρανς (9), Μοχάμεντ Καμαρά (65) και Βαλουά (86), ενώ το μοναδικό γκολ, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα για τους "χωριάτες" πέτυχε στο 81 ο Άνχελ.

    Στους υπόλοιπους αγώνες η Πόρτσμουθ επιβλήθηκε 2-1 (14 Ντιομανσί Καμαρά, 32 πεν. Μπέρκοβιτς-40 Ντιν) απέναντι στη φιλοξενούμενη Λιντς, ηΝότινγχαμ Φόρεστ επικράτησε 0-2 (33 Κινγκ, 63 Περτς) της Ντονκάστερ, η Σέφιλντ Γιουναϊτεντ πήρε τη νίκη με 4-2 στα πέναλτι (0-0 κ.α) επί της Γουότφορντ, όπως και η Μπόρνμουθ που με 5-4 "λύγισε" την αντίσταση της Κάρντιφ (3-3 κ.α 8, 90 Χόιτερ, 118 Στοκ-24 Λι, 49 Μπούλοκ, 108 Ζερόμ).

    Συνοπτικά λοιπόν το εισιτήριο για την 4η φάση του Λιγκ Καπ έχουν κατακτήσει μέχρι στιγμής οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπέρνλι, , Νότινγχαμ Φόρεστ, Γουότφορντ, Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ και Mπόρνμουθ. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να σφραγιστούν και τα υπόλοιπα διαβατήρια πρόκρισης για τους νικητές των συνατήσεων Τσέλσι-Γουέστ Χαμ, Μίντλεσμπρο-Κόβεντρι, Νιουκάστλ-Νόριτς, Σαουθάμπτον-Κόλτσεστερ, Εβερτον-Πρέστον, Τσάρλτον-Κρίσταλ Πάλας, Μπόλτον-Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι-Αρσεναλ, Μπέρμιγχαμ-Φούλαμ.

    [09] Αθλητισμός

    "Βρήκε δίχτυα" πάλι ο Όουεν

    27/10/2004 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το Τσάμπιονς Λίγκ, την πριμέρα ντιβιζιόν ο Βρετανός άσος Μάικλ Οουεν "χτύπησε" χθες και στο Κόπα ντελ Ρεϊ. Ο διεθνής φορ της Ρεάλ Μαδρίτης για άλλη μια φορά χάρισε με δικό του γκολ, το τρίτο σε ισάριθμες αναμετρήσεις χάρισε στη "βασίλισσα" την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης με νίκη 2-1 επί της Λεγανιές. Στους άλλους αγώνες της διοργάνωσης η Λα Κορούνια με δύο γκολ του Ντιέγκο Τριστάν καθάρισε με 2-0 την υπόθεση πρόκριση επί της Τσεσέρθα, ενώ στα πέναλτι κρίθηκε το εισιτηρίο της επόμενης φάσης για την Οσασούνα που μετά το 0-0 του κανονικού αγώνα επικράτησε 4-2 της Καστεγιόν.

    [10] Εσωτερικά

    Εν αναμονή για τους νέους δασικούς χάρτες Παγώνουν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

    27/10/2004 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Αναστέλλονται τα πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί σε όσους κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα σε δάση, μέχρι να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες και το Συμβούλιο Επικρατείας να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα νόμου που αναφέρεται στον ορισμό της έννοιας του δάσους. Επίσης στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νομοσχεδίου, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών και τους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών, δίνονται οριστικά παραχωρητήρια σε όσους έλαβαν πριν το 1970 δημόσιες εκτάσεις προς καλλιέργεια. Παράλληλα, το δημόσιο δε θα διεκδικήσει εκτάσεις, που ανήκουν σε ιδιώτες και οι οποίες βάσει των αεροφωτογραφιών του 1945 και του 1960 ήταν καλλιεργούμενες.

    Στόχος η επίλυση των προβλημάτων

    "Η Κυβέρνηση επιδιώκει την επίλυση των προβλημάτων από τις ατέλειες, που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής της νομοθεσίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μπασιάκος.

    Ο ίδιος ανέλαβε τη δέσμευση ανάλογα με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου νομικού καθεστώτος, να αντιμετωπίζονται, αν και όπου χρειαστεί, με νέες πρόσθετες ρυθμίσεις, τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

    Ανακοινώθηκε, ακόμα η ένταξη στο σχέδιο πόλεως νέων περιοχών, στο Γουδί, στην Ηλιούπολη, αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας και της Αχαΐας.

    Μάλιστα, στην εν λόγω υπουργική απόφαση, για την ενίσχυση του κοινωνικού εξοπλισμού εγκρίνεται και ρυμοτομικό σχέδιο στην εκτός σχεδίου περιοχή στο Γουδί του Δήμου Αθηναίων, για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης νέων κτιρίων Oγκολογικής Μονάδας, χώρου πρασίνου, χώρου στάθμευσης και δρόμου πρόσβασης.

    [11] Διάφορα

    Διαφημιστικό ναυάγιο για τη βρετανική εφημερίδα "Βούλιαξε" η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

    27/10/2004 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη η γνωστή βρετανική οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς που προσπάθησε να διαφημίσει με έναν πρωτότυπο τρόπο την είσοδό της στην αγορά της Αυστραλίας. Έτσι, αποφάσισε να μισθώσει ένα γιότ για να κάνει εντυπωσιακή είσοδο με το σλόγκαν της στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Η είσοδος στο λιμάνι της αυστραλιανής πόλης ήταν όντως εντυπωσιακή, αλλά όχι με την έννοια που θα ήθελε η διαφημιστική εταιρεία της εφημερίδας, καθώς το γιότ προσέκρουσε σε βράχια κοντά στη διάσημη Όπερα της πόλης και αναποδογύρισε. Το ατύχημα του 22 μέτρων σκάφους είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν στο νερό ορισμένοι από τους 12 επιβαίνοντές του οι οποίοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εφημερίδας, ήταν όλοι έμπειροι ιστιοπλόοι. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το γιότ FT Spirit πριν 12 χρόνια είχε πάρει μέρος στο Americas Cup για λογαριασμό της Αυστραλίας.

    Σχετικά Links:

    Financial Times


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 October 2004 - 8:51:33 UTC