Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεμιέρα με νίκη ο Παναθηναϊκός
  • [02] Κρούσμα ντόπινγκ στην "Πρέμιερσιπ"
  • [03] Τέθηκε υπό έλεγχο Πυρκαγιά στη Χερσόνησο Ηρακλείου
  • [04] Κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικό Σύλληψη Ελληνα διαδηλωτή στο
  • [05] Στο εδώλιο απρόσεκτος Βρετανός καπνιστής Το σπίρτο της συμφοράς...
  • [06] Ο Σεϊταρίδης "δάγκωσε" τον Φύσσα
  • [07] Απεγκλωβίστηκαν από το Φαράγγι Τέλος καλό για τους προσκόπους
  • [08] Ξεκίνησε από το πρωί η διάθεση "Καίει" το πετρέλαιο
  • [09] Μπέκαμ: "Θέλω Άρσεναλ"
  • [10] Από τις γαλλικές αρχές Ανακαλύφθηκαν οπλοστάσια της ΕΤΑ

    [01] Αθλητισμός

    Πρεμιέρα με νίκη ο Παναθηναϊκός

    17/10/2004 11:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το καλό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο ήταν αυτό που τον έφερε στην νίκη επί του Άρη μέσα στο Ιβανώφειο, με το τελικό 77-72, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Κορυφαίοι από πλευράς νικητών Μπατίστ και Χατζηβρέττας με 15 πόντους, ενώ από τους ηττημένους ο Κόλινς με 21 πόντους. Έχοντας διατηρήσει τη φόρα από το Κύπελλο Ελλάδας, ο Άρης ξεκίνησε εντυπωσιακά και με κινητήριο μοχλό της επίθεσης του, τον Κόλινς, έγραψε πολύ γρήγορα το 8-0 στον φωτεινό πίνακα. Οι «υπνωτισμένοι» παίκτες του Παναθηναϊκού δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην άμυνα και το γρήγορο ρυθμό των «κίτρινων», πλην του Μπατίστ, που προσπαθούσε μόνος του για την ανατροπή (10 πόντους). Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Άρη στο +9 (23-14). Με την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου οι «πράσινοι» βρήκαν το ρυθμό τους και αφού διατήρησαν... άσφαιρους για περίπου 3 λεπτά τους γηπεδούχους, σημείωσαν σερί 7-0 και μείωσαν σε 23-21. Από εκείνο το σημείο και μετά η σκυτάλη της πρωτοπορίας στο σκορ άλλαξε πολλές φορές χέρια με τον Άρη, πάντως, να κόβει πρώτος το νήμα της ολοκλήρωσης του ημιχρόνου στο «εύθραυστο» +1 (39-38). Πρώτος σκόρερ των «κίτρινων» ο Κόλινς με 18 πόντους (3/4 τρίποντα), ενώ από τον Παναθηναϊκό ο Μπατίστ με 12 (2/2 τρίποντα). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παίκτης-κλειδί στην πρόκριση του Άρη στον τελικό του Κυπέλλου, ο Κάσλ, δεν είχε βρει το δρόμο προς το καλάθι.

    Η ανατροπή

    Στο τρίτο δεκάλεπτο, οι παίκτες του Παναθηναϊκού επικεντρώθηκαν στον περιορισμό του "ορεξάτου", Κόλινς, και το πέτυχαν, καθώς ο τελευταίος «κόλλησε» στους 18 πόντους, δίνοντας στους "πράσινους" την ευκαιρία για ανατροπή τους εις βάρος τους σκορ. Μάλιστα λίγο πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου οι "πράσινοι" βρέθηκαν για πρώτη φορά, από την έναρξη του αγώνα, στο +5 (55-50), βασιζόμενοι στις επιλογές των Φέμερλινγκ και Τσαρτσαρή κάτω από το καλάθι. Στον επίλογο του αγώνα, μπορεί ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού, Μπατίστ (15π.), να κάθισε στον πάγκο με 5 φάουλ, αλλά ο Χατζηβρέττας συνέχισε το έργο του πρώτου στην επίθεση και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην πρώτη του εκτός έδρας νίκη. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 23-14, 39-38, 51-55, 72-77

    ΑΡΗΣ (Μπάρτον): Κόλινς 21 (4), Κάσλ 5 (1), Ραϊσεβιτς 11 (2), Ουόκερ 12 (3), Ασημακόπουλος, Μεσαριάκου 7, Πάντιους 4, Καραποστόλου 3 (1), Στακ 8, Σχορσιανίτης 1. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Καλαϊτζής 6 (1), Παπανικολάου, Λάκοβιτς 10 (1), Μπατίστ 15 (3), Φέμερλινγκ 5, Χατζηβρέττας 15 (1), Μίντλετον 4, Τσαρτσαρής 10, Διαμαντίδης 5, Σκεπάνοβιτς 7 (2).

    [02] Αθλητισμός

    Κρούσμα ντόπινγκ στην "Πρέμιερσιπ"

    17/10/2004 11:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 11:34:24 πμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    [03] Εσωτερικά

    Τέθηκε υπό έλεγχο Πυρκαγιά στη Χερσόνησο Ηρακλείου

    18/10/2004 7:39:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξεκίνησε χθες στις 10 το βράδυ στην περιοχή Χερσονήσου του Ηρακλείου. Λόγω της φωτιάς προληπτικά εκκενώθηκαν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ τα πολλά μέτωπα της πυρκαγιάς και οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έσβηνε ένα μέτωπο, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω του ανέμου άνοιγε άλλο.

    [04] Εσωτερικά

    Κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικό Σύλληψη Ελληνα διαδηλωτή στο Λονδίνο

    18/10/2004 8:59:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συνελήφθη χθες από τις βρετανικές αρχές ένας 24χρονος Έλληνας διαδηλωτής από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συμμετείχε σε αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο και κατηγορείται για επίθεση κατά αστυνομικού. Με το συλλαλητήριο κορυφώθηκε η διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στη βρετανική πρωτεύουσα, στη διάρκεια του οποίου χιλιάδες συνδικαλιστές, ειρηνιστές και οικολόγοι κατήγγειλαν τον πόλεμο στο Ιράκ, το ρατσισμό και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η διαδήλωση ξεκίνησε το απόγευμα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και στην οποία πήραν μέρος 65.000 έως 70.000 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία 15.000 με 20.000 άτομα.

    [05] Διάφορα

    Στο εδώλιο απρόσεκτος Βρετανός καπνιστής Το σπίρτο της συμφοράς...

    18/10/2004 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Το κάπνισμα, εκτός από την υγεία, βλάπτει σοβαρά και το πορτοφόλι! Όσο "αθώο" και αν φαντάζει ένα σβηστό πεταμένο σπίρτο, κατάφερε, ωστόσο, να "ανάψει φωτιά" σε έναν απρόσεκτο Βρετανό θεριακλή! Πρόστιμο 60 λιρών επέβαλε το δημοτικό συμβούλιο του Λίβερπουλ στον Γκάρι Κόλμπερτ, ενώ του άσκησε και ποινική δίωξη με την κατηγορία της ρίψης απορριμμάτων! Ο άτυχος άνδρας ήταν ένας από τους 25 "ασυνείδητους" καπνιστές, που έπεσαν στη βρετανική τσιμπίδα του νόμου. Μάλιστα, το δικαστήριο, τους επέβαλε επιπλέον χρηματικό πρόστιμο 75 λιρών, όπως αναφέρει το BBC. "Γελοίο" χαρακτήρισε ο Κόλμπερτ το πρόστιμο, σε δήλωσή του σε τοπική εφημερίδα.

    Αυστηρά τα μέτρα

    "Τα απορρίμματα είναι απορρίμματα, και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα σπίρτα", δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

    Η υπερβολική αυστηρότητα που επέδειξαν οι δημοτικές Αρχές είναι ενδεικτική της στάσης που αναμένεται να κρατήσουν, απέναντι σε οποιονδήποτε εντοπίσουν να μολύνει το περιβάλλον.

    Το Λίβερπουλ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, οι καπνιστές προκαλούν το 40% των απορριμμάτων.

    Το δημοτικό συμβούλιο της Λίβερπουλ είναι αποφασισμένο να φτάσει στα άκρα. Μάλιστα, σκέφτεται να διανείμει φορητά σταχτοδοχεία στους καπνιστές, για να μην πετάνε κάτω τα αποτσίγαρά τους!

    "Το μήνυμα είναι σαφές", ξεκαθάρισε η δημοτική σύμβουλος Μέρλιν Φίλντινγκ. "Εάν κάποιος πετάξει κάτω οτιδήποτε, έχει πολλές πιθανότητες να καταλήξει στο δικαστήριο". "Για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσοι ασυνείδητοι ρύπαιναν, τη γλίτωναν ατιμωρητί. Πλέον, αυτές οι μέρες αποτελούν παρελθόν", προειδοποιεί προς πάσα κατεύθυνση.

    [06] Αθλητισμός

    Ο Σεϊταρίδης "δάγκωσε" τον Φύσσα

    18/10/2004 10:05:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το "ντέρμπι" είχε ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας και συνεχίστηκε ανάλογα μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Ντα Λουζ. Αποβολές, ένταση, πάθος και την Πρωταθλήτρια Πόρτο να παίρνει τελικά τη μεγάλη νίκη εκτός έδρας από την Μπενφίκα και να μειώνει τη διαφορά τους στην βαθμολογία μόλις στο ένα πόντο. Παράλληλα υπήρχε και ελληνική αναμέτρηση βέβαια καθώς μην ξεχνάμε πως με την Μπενφίκα αγωνίζεται ο Τάκης Φύσσας και με την Πόρτο ο Γιούρκας Σεϊταρίδης όπου και έφυγε νικητής. Αρνητικός πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο διαιτητής που δεν μέτρησε κανονικό γκολ της Μπενφίκα.

    Βοήθησε η διαιτησία

    Το παιχνίδι ξεκίνησε εντελώς στραβά για την ομάδα του Φύσσα. Μόλις στο 9ο λεπτό το Ντα Λουζ πάγωσε καθώς είδε τον επιθετικό των "δράκων", Μπένι Μακ Κάρθι με "φωτοβολίδα" από τα 40 μέτρα άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Το γκολ αυτό αποσυντόνισε τους γηπεδούχους που μέχρι το 30 δεν μπορούσαν να συνέλθουν και την Πρωταθλήτρια Ευρώπης να κάνει "πάρτι". Μετά το μισάωρο η Μπενφίκα ισορρόπησε το παιχνίδι και έχασε κάποιες καλές ευκαιρίες για να ισοφαρίσει, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε με 0-1.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπενφίκα μπήκε αποφασισμένη να φτάσει την ισοφάριση. Μπαίνοντας δυνατά, έκανε πολλές ευκαιρίες και ήταν η κυρίαρχος, χωρίς όμως να φτάνει σε κάποιο γκολ. Η φάση πάντως που σημάδεψε το παιχνίδι έγινε στο 80 λεπτό, όταν ο Πετί έπιασε ένα φοβερό σουτ έξω από την περιοχή της Πόρτο, η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Μπαϊα και όπως φάνηκε και στο ριπλέι, η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή. Όμως βοηθός και διαιτητής δεν το είδαν και ως φυσική κατάληξη δεν το μέτρησαν. Μέχρι το τέλος της αναμέτρησης η Μπενφίκα προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση, με τους "δράκους" να δίνουν νέο ενδιαφέρον στο Πρωτάθλημα.

    Οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με δέκα ποδοσφαιριστές ύστερα από τις αποβολές των Γκόμες και Πέπε που είχαν ένα μικρό επεισόδιο.

    [07] Εσωτερικά

    Απεγκλωβίστηκαν από το Φαράγγι Τέλος καλό για τους προσκόπους

    18/10/2004 9:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 11:40:07 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μετά από πολύωρη και δύσκολη επιχείρηση, με τη συμμετοχή ανδρών της ΕΜΑΚ, πυροσβεστών και ιδιωτών-ορειβατών απεγκλωβίστηκαν στις 7 το πρωί τα τρία κορίτσια που από χθες το απόγευμα ήταν παγιδευμένα σε φαράγγι, στην Μονή Κλειστών στην Πάρνηθα. Η ομάδα ανήκε στο τρίτο σύστημα αεροπροσκόπων Ζωγράφου και αποτελείτο από τον αρχηγό Χρήστο Προβατά, 30 χρόνων, την 20χρονη Ιφιγένεια Τζαννάκου και δύο ανήλικα κορίτσια 11 και 13 ετών. Οι τέσσερις πρόσκοποι είχαν πάει για ορειβασία χθες το μεσημέρι, αλλά το απόγευμα λίγο μετά τις 4 η 20χρονη Ιφιγένεια γλίστρησε και κύλησε στο φαράγγι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι, στη λεκάνη και στον αυχένα και ήταν δύσκολο να μετακινηθεί. Ελαφρά τραυματίστηκε και ο Προβατάς στην προσπάθειά του να τη συγκρατήσει, ενώ τα δύο ανήλικα κορίτσια δεν έπαθαν το παραμικρό. Ο Προβατάς κατάφερε να επικοινωνήσει με το κινητό του τηλέφωνο με την Άμεση Δράση και την Πυροσβεστική και γύρω στις 5 το απόγευμα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες όμως μέχρι να εντοπιστούν οι πρόσκοποι και εν τω μεταξύ έπεσε η νύχτα που καθιστούσε επικίνδυνη οποιαδήποτε προσπάθεια. Έτσι οι πυροσβέστες τους μετέφεραν κουβέρτες και έμειναν μαζί τους μέχρι το πρωί οπότε όταν ξημέρωσε άρχισε η προσπάθεια ανάσυρσης. Η κοπέλα μεταφέρθηκε με φορείο από το βάθος του φαραγγιού και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Τα δύο ανήλικα κορίτσια είχαν βγει νωρίτερα αλλά παρέμειναν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια απεγκλωβισμού της 20χρονης. Ο Προβατάς μεταφέρθηκε και αυτός προληπτικά στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πάρνηθα: Εγκλωβισμός ορειβατών σε φαράγγι

    [08] Οικονομία

    Ξεκίνησε από το πρωί η διάθεση "Καίει" το πετρέλαιο

    18/10/2004 9:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2004 11:02:23 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Άρχισε από το πρωί η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές, που κυμαίνονται στην Αθήνα από 46 έως 49 λεπτά το λίτρο και γύρω στα 50 λεπτά, στην περιφέρεια, μετά την τρελή κούρσα ανόδου, που σημειώνει στις διεθνείς αγορές ο μαύρος χρυσός, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ακριβότερη τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Στο μεταξύ κλιμακώνεται η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας καθώς υπάρχουν φόβοι ότι, η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του θα συμπαρασύρει προς το πάνω και τον πληθωρισμό. Για πρώτη φορά από το 1983 η τιμή του "μαύρου χρυσού" στη Νέα Υόρκη άγγιξε τα 55 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας την Παρασκευή στα 54,93, σημειώνοντας αύξηση 17 σεντ, ενώ σήμερα στη Σιγκαπούρη, η τιμή του αργού με παράδοση Νοεμβρίου "πέταξε" στα 55,22 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα απασχολήσει την κυβερνητική επιτροπή στην αυριανή συνεδρίαση της.

    Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Κυβέρνηση

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας συνιστά αυτοσυγκράτηση στην αγορά, ενώ από σήμερα εντείνονται οι έλεγχοι προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα λαθρεμπορίου και νοθείας ενώ επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιθώρια κέρδους όλων των εμπλεκομένων φορέων της πετρελαϊκής αγοράς έχουν συμπιεστεί προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

    "Είμαστε δέσμιοι των διεθνών εξελίξεων", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Μαριλένα Αποστολίκα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι, θα εξομαλυνθούν οι διεθνείς τιμές ενώ, όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ μέσα στο 2005 θα δούμε καλύτερες τιμές λόγω της χαμηλότερης ζήτησης.

    Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της ΕΡΑ οι τιμές σήμερα στην περιφέρεια κυμαίνονται ως εξής:

    Στην Κομοτηνή 48-52 λεπτά ανά λίτρο και στον Εβρο από 50 και πάνω (ΕΡΑ Κομοτηνής). Στα Ιωάννινα 48-52 λεπτά το λίτρο αυξημένο κατά 40-50% σε σύγκριση με πέρσι (ΕΡΑ Ιωαννίνων). Στη Λάρισα 47-50 λεπτά το λίτρο (ΕΡΑ Λάρισας). Στην Πάτρα από 48 λεπτά το λίτρο και πάνω (ΕΡΑ Πάτρας). Στο Ηράκλειο γύρω στα 55 λεπτά το λίτρο (ΕΡΑ Ηρακλείου)

    Νέο ρεκόρ στην Ασία

    Σε νέα πρωτοφανή επίπεδα έφθασε εξάλλου σήμερα η τιμή του πετρελαίου στα Χρηματιστήρια της Ασίας, πιάνοντας έως και τα 55,22 δολάρια το βαρέλι, σε μία αγορά, που ανησυχεί για τις δυσκολίες στις παραδόσεις του μαύρου χρυσού. Στις 06.15, ώρα Ελλάδας, η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου με παράδοση τον Νοέμβριο, έφτασε τα 55,22 δολάρια στη Σιγκαπούρη, πολύ πιο πάνω από την τιμή, που είχε κλείσει η τιμή του την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, με 54.93 δολάρια το βαρέλι.

    Είναι η πρώτη φορά, που η τιμή του πετρελαίου υπερβαίνει τα 55 δολάρια το βαρέλι από το 1983, που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το προηγούμενο ρεκόρ τιμής του πετρελαίου είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συναλλαγών την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με τιμή στα 55 δολάρια.

    Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Χάινς ,αναλυτή της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην αυστραλέζικη τράπεζα ANZ Bank, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την αγορά.

    Ο Χάινς εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει όλη την εβδομάδα μεταξύ 54 και 55 δολαρίων το βαρέλι.

    Τυφώνες, αποθέματα και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις οι αιτίες

    Αιτία των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων εκτιμάται ότι, είναι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ικανότητα κάλυψης της ζήτησης, ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο, που εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο. Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΠΕΚ, η εβδομάδα, που αρχίζει αναμένεται ότι, θα είναι επίσης ανοδική και πολλοί προβλέπουν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

    Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε ο τυφώνας Ιβάν έπληξε την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, κάθε εβδομάδα καταγράφονται νέα ιστορικά υψηλά. Στην περιοχή αυτή εξάγεται και διυλίζεται το 25% των καυσίμων, που διακινούνται στην αγορά των ΗΠΑ.

    Σε μία περίοδο ταραχών στη Μέση Ανατολή αλλά και αστάθειας στην πετρελαιοπαραγωγό Νιγηρία οι μονάδες διύλισης βρέθηκαν να αναζητούν επιπλέον εισαγωγές, κάτι που αποδιοργανώνει τους χρηματιστές στις αγορές ενέργειας.

    Εξάλλου και η Νορβηγία, η τρίτη χώρα στην εξαγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, μείωσε την ημερήσια παραγωγή της κατά 150 χιλιάδες βαρέλια, καθώς συνεχίζονται για τρίτο μήνα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι, αυτό ενδέχεται να στείλει την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

    Πολιτική ένταση επικρατεί και στη Βενεζουέλα, την 5η πετρελαιοεξαγωγό χώρα του κόσμου, όπου μόλις χθες ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες κατήγγειλε από τηλεοράσεως, πως εξυφαίνεται από την αντιπολίτευση νέα συνομωσία για δολοφονία του.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Άλαν Γκρίσπαν χαρακτήρισε προσωρινή την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ προέβλεψε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν θα είναι εξίσου σοβαρές με του 1970.

    [09] Αθλητισμός

    Μπέκαμ: "Θέλω Άρσεναλ"

    18/10/2004 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Οι αγωνιστικές μέρες που περνάει ο Ντέηβιντ Μπέκαμ στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι και οι καλύτερες και ο Άγγλος σταρ σκέφτεται το ποδοσφαιρικό μέλλον του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισπανικής εφημερίδας "SUN", ο "Μπεκς" που δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσαρμοστεί στην Ισπανία και την "Βασίλισσα", σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να γυρίσει στην Αγγλία, αλλά με την φανέλα της Άρσεναλ.

    Θέλει και ο Βενγκέρ

    Ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας έχει δηλώσει κατά το παρελθόν πως θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Αρσέν Βενγκέρ και να αγωνιστεί όταν επιστρέψει στο νησί, με την φανέλα των "κανονιέρηδων".

    Από την πλευρά του ο Αλσατός τεχνικός των Πρωταθλητών Αγγλίας δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να φέρει στο "Χάιμπουρι" τον "Σπάις μπόι" και μάλιστα το καλοκαίρι είχαν κάποιες συζητήσεις για πιθανή μετακίνηση του. Αν τελικά ο Μπέκαμ δεν μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα του στους "μερένγες", τότε, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα", επόμενος σίγουρος "σταθμός" του θα είναι η Άρσεναλ.

    [10] Διεθνή

    Από τις γαλλικές αρχές Ανακαλύφθηκαν οπλοστάσια της ΕΤΑ

    18/10/2004 10:43:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    "Καρπούς" απέφεραν οι εξονυχιστικές έρευνες που πραγματοποιούν οι γαλλικές διωκτικές αρχές για την εξάρθρωση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψαν δύο αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά της ΕΤΑ στη νοτιοδυτική Γαλλία. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Σεν Πιέρ ντ' Ιρούμπ, η αστυνομία ανακάλυψε 25 κιλά δυναμίτη, έναν εκτοξευτήρα αντι-αρματικών ρουκετών, 61 πιστόλια, 20 τυφέκια, 29 άλλα είδη όπλων, 23.000 φυσίγγια και 170 πυροκροτητές. Σε άλλη αποθήκη στο Ουρούνιε, βρέθηκαν 30 βλήματα όλμων, δεκάδες όπλα κάθε είδους και 68.000 φυσίγγια. Η ανακάλυψη των πυρομαχικών έγινε δυνατή μετά τη σύλληψη στις αρχές Οκτωβρίου του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, Μικέλ Αλμπίτζου Ιριάρτε και της συντρόφου του Σολεδάδ Ιπαραγγίρε Τζενετξέα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες συλλήψεις μελών της ΕΤΑ

    "Εκρηκτικές" αποκαλύψεις για την ΕΤΑ

    Συνέλαβαν ηγέτες της ΕΤΑ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 October 2004 - 8:51:36 UTC