Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει ο δρόμος για 13.000 προσλήψεις Εγκρίθηκε η μερική απασχόληση
  • [02] Συσκευή "διαβάζει" τις πινακίδες Εικονικός συνοδηγός
  • [03] Απονέμεται σε Έλληνες επιστήμονες Βραβείο ζωής κατά του καρκίνου
  • [04] "Δονήθηκε" αεροδρόμιο της Αυστραλίας
  • [05] Τέλος ο Σουμ από Παναθηναϊκό
  • [06] Νέο μηχανοκίνητο ρομπότ της NASA Ένας "πιστός φίλος" στο Διάστημα
  • [07] Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στην Ινδία
  • [08] Τέταρτη "φάρσα" σε μία βδομάδα Αναγκαστική προσγείωση μετά από απειλή
  • [09] Αναζητούν λύση στις απολύσεις "Δεν παραδίδονται" οι εργαζόμενοι της
  • [10] Στο επίκεντρο η Ακαδημία Εργασίας Συνάντηση Γιαννάκου-ΓΣΕΕ
  • [11] Στο πλαίσιο της ενότητας "Greek Sale" Ελληνες ζωγράφοι στον οίκο
  • [12] Υγιέστερα τα εργαζόμενα κορίτσια Γιατί μία γυναίκα πρέπει να εργάζεται;
  • [13] Ζητούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία Συνάντηση
  • [14] Χωρίς Παπαδόπουλο η Εθνική στο Κίεβο
  • [15] Δύο απουσίες μετρά η Γεωργία

    [01] Οικονομία

    Ανοίγει ο δρόμος για 13.000 προσλήψεις Εγκρίθηκε η μερική απασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    4/10/2004 12:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκατρείς χιλιάδες θέσεις μερικής απασχόλησης σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες ενέκρινε σήμερα η τριμελής τριυπουργική επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών, που απαρτίζεται από τους υφυπουργό Εσωτερικων Αθανάσιο Νακό, Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα και Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο. Εντός της εβδομάδος θα αποσταλεί εγκύκλιος στους φορείς προκείμενου να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες των προσλήψεων. Οι θέσεις που εγκρίθηκαν και κατανεμήθηκαν στους φορείς αφορούν την διετία 2004-2005, ενώ προτεραιότητα στις προσλήψεις έχουν οι άνεργοι και οι γυναίκες. Η διαδικασία για την πρόσληψη θα αρχίσει στο τέλος Οκτωβρίου.

    [02] Τεχνολογία

    Συσκευή "διαβάζει" τις πινακίδες Εικονικός συνοδηγός

    4/10/2004 1:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Τέρμα στις δικαιολογίες των οδηγών όταν τους σταματά η τροχαία, έρχεται να βάλει μια πρωτότυπη συσκευή, που αναγνωρίζει τις πινακίδες των δρόμων και επιπλήττει τον οδηγό αν τις αγνοεί. Σύμφωνα με το NewScientist, το σύστημα DAS (Driver Assistance System), που αναπτύσσεται στην Καμπέρα της Αυστραλίας, αποτελείται από τρεις ψηφιακές κάμερες: η μία είναι τοποθετημένη στο παρμπρίζ και "σαρώνει" το δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται εκατέρωθεν του οδηγού και "επιβλέπουν" τις κινήσεις των ματιών του. Τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα δοκιμές του συστήματος κρίθηκαν ικανοποιητικά και θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο Ευφυών Ρομποτικών Συστημάτων στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

    Βοηθός και αυστηρός κριτής

    Η κάμερα μπροστά από τον καθρέπτη αναγνωρίζει τις πινακίδες βάσει ενός προγράμματος, που αναζητά συμμετρίες στα σχήματά τους, ενώ η καταγραφή του βλέμματος του οδηγού γίνεται με ένα εμπορικό πρόγραμμα, το επονομαζόμενο FaceLab. Οι κάμερες μεταδίδουν τις εικόνες σε έναν υπολογιστή που βρίσκεται πίσω από τον πίνακα οργάνων και είναι συνδεδεμένος με το ταχύμετρο.

    Το σύστημα ελέγχει αν ο οδηγός βλέπει τις πινακίδες και στη συνέχεια εξετάζει αν τις έχει υπακούσει. Για παράδειγμα, αν ο οδηγός δεν δει το όριο ταχύτητας και δεν πατήσει φρένο, το DAS τον προειδοποιεί ότι πρέπει να επιβραδύνει!

    Οι δημιουργοί του DAS παραδέχονται ότι το σύστημά τους θα μπορούσε να γίνει εκνευριστικό, ειδικά αν ο οδηγός είναι εξοικειωμένος με τη διαδρομή και έχει αποφασίσει να αγνοήσει το όριο ταχύτητας. Πάντως, όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, το σύστημα έχει και "παραθυράκια", αφού μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να κάνει ...τα στραβά μάτια όταν η ταχύτητα δεν υπερβαίνει κατά πολύ το όριο.

    [03] Υγεία

    Απονέμεται σε Έλληνες επιστήμονες Βραβείο ζωής κατά του καρκίνου

    4/10/2004 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένα βιολογικό αντίγραφο, που θα συνδράμει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η αρχή του νήματος άρχισε να ξεδιπλώνεται, όταν η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας, Ιωάννη Ματσούκα, διαπίστωσε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η θρομβίνη, ένα μόριο- κλειδί τόσο για την δημιουργία της θρόμβωσης, όσο και για την δημιουργία νέων αγγείων που τροφοδοτούν τους κακοήθεις όγκους. Οι Έλληνες επιστήμονες θα βραβευθούν αύριο για αυτήν την ανακάλυψη, που αναμένεται να αναπτερώσει τις ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου.

    Ελπίδες για νέα φάρμακα

    Η συνδρομή των Ελλήνων επιστημόνων στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα έγκειται στο ότι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μιμητές πεπτιδίων, που αναστέλλουν την τροφοδοσία των όγκων από τα αγγεία και τους καταστρέφουν.

    Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν σε ζώα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, καθώς έδειξαν ότι σημειώθηκε καταστολή των καρκινικών όγκων του πνεύμονος έως και 50%, χωρίς μάλιστα να δημιουργούνται παρενέργειες. Η αξία της ελληνικής ανακάλυψης έχει τεράστια σημασία για τους ασθενείς με καρκίνο, αφού αναμένεται να παρασκευαστούν νέα φάρμακα που θα συρρικνώνουν τους όγκους. Παράλληλα, μιμητές των πεπτιδίων μελετώνται από τους ερευνητές και στην υπέρταση, αλλά και την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ήδη, μεγάλη αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί την ελληνική ανακάλυψη για πειράματα.

    [04] Διάφορα

    "Δονήθηκε" αεροδρόμιο της Αυστραλίας

    4/10/2004 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Σε επιφυλακή τέθηκε ένα ολόκληρο αεροδρόμιο στην Κουϊνσλάνδη της Αυστραλίας, όταν οι υπάλληλοι μιας καφετέριας άκουσαν έναν περίεργο βόμβο από έναν κάδο απορριμάτων. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξε άμεση εκκένωση του χώρου, ενώ ακυρώθηκαν και δύο πτήσεις. Η αιτία για όλα αυτά; Ένας δονητής, τον οποίο κάποια(ος!) αποφάσισε να ξεφορτωθεί πριν το ταξίδι του. Όλα ξεκίνησαν, όταν το εν λόγω βοήθημα άρχισε να δουλεύει μέσα στον κάδο, βγάζοντας έναν περίεργο θόρυβο ο οποίος έγινε αντιληπτός από το προσωπικό της καφετέριας και αναγκάσε την ασφάλεια του αεροδρομίου να επέμβει. Μετά τις αναγκαίες έρευνες οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το αντικείμενο του εγκλήματος, αλλά ο κάτοχός του δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει το απολεσθέν "αξεσουάρ". Η διευθύντρια της καφετέριας δήλωσε, ότι ο θόρυβος της θύμιζε όντως αυτόν ενός δονητή(!;) αλλά στους καιρούς που ζούμε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Μετά το πέρας της "παρεξήγησης" η λειτουργεία του αεροδρομίου συνεχίστηκε κανονικά.

    [05] Αθλητισμός

    Τέλος ο Σουμ από Παναθηναϊκό

    4/10/2004 4:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2004 7:44:49 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Aκέφαλος" είναι από χθες ο πάγκος του Παναθηναϊκού μετά την αποπομπή του Ισραηλινού τεχνικού Γιτζάκ Σουμ. Ο αήττητος τεχνικός της φετινής περιόδου του πρωταθλήματος, πλήρωσε το "μάρμαρο" της πολύμηνης κόντρα που είχε με τον Κροάτη Βέλιμιρ Ζάετς και έτσι μετά από διαδοχικά ραντεβού με το μεγαλομέτοχο της ομάδας, Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Σουμ αποτελεί πλέον παρελθόν για τους "πράσινους". Πιθανότερος διάδοχος του Ισραηλινού στον πάγκο των πρωταθλητών θεωρείται ο Τσέχος Ζντένεκ Σκάζνι.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

    Την είδηση ότι ο Γιτζάκ Σουμ αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού επικύρωσε με επίσημη ανακοίνωση της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός , που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των «πρασίνων». Το περιεχόμενο της λιτής ανακοίνωσης του τριφυλλιού έχει ως εξής: «H ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή κ.Σουμ».

    Χώρισε σα φίλος

    Πίκρα και στεναχώρια "έσταζαν" τα λόγια του Ισραηλινού πρώην τεχνικού στις πρώτες δηλώσεις που παραχώρησε στο μικρόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ: «Το μόνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι συζητήσαμε με το αφεντικό και αποφασίσαμε να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Ίσως κάποια άλλη φορά» είπε ο Ισραηλινός προπονητής, και πρόσθεσε: «Πράγματι είμαι στεναχωρημένος. Κοιτάξτε, όταν δύο άτομα χωρίζουν, ποτέ κάποιος από τους δύο δεν είναι χαρούμενος» τόνισε ο κ. Σουμ, που πλήρωσε τις διαφωνίες που είχε κατά καιρούς με τον Βέλιμιρ Ζάετς για θέματα της ομάδας.

    Ο ίδιος πάντως δεν παραδέχθηκε τη ρήξη των σχέσεών του με τον Κροάτη, καθώς όπως επεσήμανε φεύγει από την πρωταθλήτρια ομάδα με τις καλύτερες αναμνήσεις: "Είμαι φίλος με όλους. Μου αρέσει να είμαι εδώ, μου αρέσουν οι άνθρωποι εδώ, μου αρέσει η Ελλάδα και οι οπαδοί μας. Και ήμουν χαρούμενος όλο τον καιρό Εύχομαι καλή επιτυχία στον Παναθηναϊκό. Το μόνο που έχει να κάνει η ομάδα είναι να παραμείνει εκεί που την αφήνω. Είμαι ελεύθερος τώρα και όλα μπορούν να γίνουν. Δεν ξέρω ακόμη πότε θα φύγω από την Ελλάδα. Μπορεί να είναι τώρα, μπορεί και αργότερα» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο Ισραηλινός τεχνικός που άφησε την ομάδα του μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας του φετινού πρωταθλήματος

    [06] Τεχνολογία

    Νέο μηχανοκίνητο ρομπότ της NASA Ένας "πιστός φίλος" στο Διάστημα

    4/10/2004 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: Επιστημονική επιθεώρηση "Nature"

    Ένα μεταλλικό "τετράποδο" αναμένεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους αστροναύτες μεταβούν στη Σελήνη ή τον Άρη. Ακούει στο όνομα Boudreaux και έχει ανακηρυχθεί επίσημα ως το δεξί χέρι των επισκεπτών του Διαστήματος. Το τετράτροχο ρομπότ αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο, παρόμοιο με εκείνον των προκατόχων του Spirit και Opportunity, των μηχανοκίνητων εξερευνητών που επιστρατεύθηκαν πέρυσι στην αποστολή στον Άρη.

    Ρομπότ για όλες τις χρήσεις

    Στις δοκιμές που έγιναν τον Απρίλιο στην έρημο της Γιούτα, το Boudreaux κατάφερε να συνοδεύει τους αστροναύτες στους περιπάτους τους και να μεταφέρει εργαλεία και γεωλογικά δείγματα από τις αναλύσεις τους.

    Αν νομίζετε ότι ο νέος μηχανοκίνητος βοηθός που ξεπόρτισε από τα εργαστήρια ΝΑSA δε διαφέρει σε τίποτα από τους προηγούμενους, τότε κάνετε λάθος! Όχι μόνο έχει σχεδόν αυτόνομη λειτουργία και μπορεί να προγραμματίσει μόνο του το πώς θα διασχίσει μια βραχώδη περιοχή, αλλά και αρκεί μονάχα ένα κάλεσμα του αστροναύτη για να μεταβεί αμέσως κοντά του.

    Εάν πάλι το Boudreaux το παρακάνει με τους διαστημικούς περιπάτους και χαθεί, ο "ιδιοκτήτης'' μπορεί να το ξαναβρεί γρήγορα χάρη στο σύστημα εντοπισμού που διαθέτει. Οι κάμερές του μπορούν να στείλουν πίσω στη Γη εντυπωσιακές εικόνες, που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στο έργο τους.

    "Είναι πολύ πιθανό να επιστρατευθεί ένα τέτοιο ρομπότ σε επανδρωμένη αποστολή στο μέλλον", παραδέχθηκε ο Κρις Κούλμπερτ, επικεφαλής των ρομποτικών ερευνών, από το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον.

    Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 15 ή περισσότερα χρόνια προτού ο άνθρωπος ξαναπατήσει το πόδι του στη Σελήνη, το Boudreaux, πάντως, δεν πρόκειται να περιμένει τόσο για να ξεκινήσει τις βόλτες του!

    Σχετικά Links:

    NASA

    [07] Διεθνή

    Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στην Ινδία

    4/10/2004 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται στη βορειοανατολική Ινδία, και που σύμφωνα με την αστυνομία προκάλεσε αυτονομιστική οργάνωση. Με τις σημερινές απώλειες, ο αριθμός των νεκρών του τελευταίου τριημέρου φτάνει τους 69 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Αξιωματικός της αστυνομίας της περιοχής, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι ένοπλοι, που εικάζεται ότι ανήκουν στο Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο της φυλής Μπόντο (NDFB), εισέβαλαν σε χωριό της περιοχής Σονιτπούρ, στο κρατίδιο Άσαμ, και αφού έβγαλαν με τη βία τους κατοίκους από τα σπίτια τους, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

    Χιλιάδες θύματα μέσα σε 60 χρόνια

    Τα βίαια επεισόδια συνέπεσαν με την συμπλήρωση 18 ετών από την ίδρυση του NDFB, μίας από τις περίπου 30 ανταρτικές οργανώσεις που αγωνίζονται για μεγαλύτερη αυτονομία και για ανεξαρτησία στην περιοχή.

    Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών, Σιβράτζ Πατίλ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη στο κρατίδιο Άσαμ, στην ανατολική Ινδία, ύστερα από αίτημα της τοπικής κυβέρνησης, στρατιωτικών δυνάμεων και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Νέου Δελχί είναι "έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα".

    Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο κρατίδιο Άσαμ ήταν τα σοβαρότερα στην περιοχή από το 1979 που οι αυτονομιστές ξεσηκώθηκαν κατά της ινδικής διακυβέρνησης εκεί. Περίπου 50.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην βορειοανατολική Ινδία από την έναρξη της εξέγερσης πριν από περίπου 60 χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ασύλληπτη βία σαρώνει ινδικά κρατίδια

    [08] Διεθνή

    Τέταρτη "φάρσα" σε μία βδομάδα Αναγκαστική προσγείωση μετά από απειλή για βόμβα

    4/10/2004 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μετά τα αεροσκάφη της British Airways και των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ένα αεροσκάφος της Singapore Airlines αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ μετά από προειδοποίηση για ύπαρξη βόμβας. Το Boeing 747 που μετέφερε 239 επιβάτες και 19μελές πλήρωμα και πραγματοποιούσε πτήση από τη Φρανκφούρτη στη Νέα Υόρκη προσγειώθηκε στο βρετανικό αεροδρόμιο στη μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδας. Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με απόλυτη ασφάλεια και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας το όλο περιστατικό αποδίδεται σε φάρσα.

    [09] Εσωτερικά

    Αναζητούν λύση στις απολύσεις "Δεν παραδίδονται" οι εργαζόμενοι της Fanco

    4/10/2004 5:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2004 6:58:41 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ

    Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το εργασιακό τους μέλλον, αναζητούν οι 98 εργαζόμενοι της "Fanco", πρώην Τρικολάν, του ομίλου Κλωνατέξ, οι οποίοι απειλούνται με απόλυση, καθώς το εργοστάσιο πρόκειται να κλείσει στις έξι Οκτωβρίου, αφού η επιχείρηση χρωστά στις Τράπεζες. Το πρωί εργαζόμενοι του ομίλου πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω απο το εργοστάσιο της Κλωνατέξ, στη γέφυρα Ροσινιόλ και στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των εργαζομένων, συναντήθηκε με τον υφυπουργό απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε, ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, που έχει για να μην κλείσει η επιχείρηση. Παρ όλα αυτά, όπως δήλωσε ο υπουργός, αν τελικά το εργοστάσιο κλείσει, το υπουργείο θα είναι σε θέση να ενισχύσει τους εργαζόμενους με προγράμματα επιδοτήσεων, κατάρτισης και επανακατάρτισης. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν, ότι αν τελικώς αποφασίσουν να κλείσουν το εργοστάσιο, οι ίδιοι δεν πρόκειται να το παραδώσουν.

    Άκαρπη η συνάντηση με τη διοίκηση του ομίλου

    Πάντως, η συνάντηση των εκπροσωπων των εργαζομένων στον ομιλο Κλωνατέξ, που δεν έγινε παρουσία του προεδρου του ομίλου, αποδείχτηκε άκαρπη. Οι εκπρόσωποι της διοικησης, που ήταν παρόντες στη συνάντηση δεσμεύτηκαν, ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματα των εργαζομένων στο Συμβούλιο του ομίλου χωρίς όμως να δώσουν ουσιαστική απάντηση.

    Μέσα στην επόμενη βδομάδα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης και του Σωματείου των εργαζομένων της "Fanco" με συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου και βουλευτών.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν, πως ο ιδιοκτήτης έχει πάρει χρηματοδοτήσεις για να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιο και σήμερα εμφανίζεται να ζητά μεγαλύτερη δανειοδότηση από τις τράπεζες.

    Σχετικά Links:

    ΚΛΩΝΑΤΕΞ

    [10] Εσωτερικά

    Στο επίκεντρο η Ακαδημία Εργασίας Συνάντηση Γιαννάκου-ΓΣΕΕ

    4/10/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για τη σύνδεση της αγοράς εργασίας με τα προγράμματα σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Στη συνάντηση, συζητήθηκε, επίσης, η πρόθεση της ΓΣΕΕ να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2005 Ακαδημία Εργασίας με προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης. Στο μεταξύ, η ηγεσία του Υπουργείο επανήλθε στο θέμα των μετεγγραφών. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να κάνει ελαστικότερο το νόμο για τις μετεγγραφές, αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν ειδικές περιπτώσεις φοιτητών με γονείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας η αναπηρίες.

    Αντικαθίσταται το ΔΙΚΑΤΣΑ

    Ο κ. Ταλιαδούρος προανήγγειλε, επίσης, ότι ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη δομή του νέου οργανισμού που θα συσταθεί, για να αντικαταστήσει το ΔΙΚΑΤΣΑ, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να μειωθούν στο ελάχιστο οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ισοτίμησης πτυχίων.

    [11] Πολιτισμός

    Στο πλαίσιο της ενότητας "Greek Sale" Ελληνες ζωγράφοι στον οίκο Sotheby's

    4/10/2004 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εκατό πίνακες κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο το Νοέμβριο από τον οίκο Sothebys στο πλαίσιο της ενότητας "Greek Sale". Η δημοπρασία, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Νοεμβρίου , περιλαμβάνει μοναδικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών όπως οι: Κωνσταντίνος Βολανάκης, Θεόδωρος Ράλλης, Κωνσταντίνος Παρθένης, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Γεώργιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Περικλής Πανταζής, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και Γεώργιος Μπουζιάνης.

    Σημαντικά έργα

    Για μια ακόμα φορά, ο Έλληνας θαλασσογράφος Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907) πρωταγωνιστεί, αφού το φετινό "Greek Sale" περιλαμβάνει πέντε έργα του. Οι πίνακες, όπως το "Αποθαυμάζοντας τα πλοία σε ελληνικό λιμάνι" (εκτίμηση 100.000-150.000 λίρες Αγγλίας/148.000-221.000 ευρώ), "Βάρκες στο ηλιοβασίλεμα" (60.000-80.000 λίρες Αγγλίας/88.500-118.000 ευρώ), "Ατμόπλοιο στη θάλασσα" (80.000-120.000 λίρες Αγγλίας/118.000-177.000 ευρώ), "Τραβώντας τα δίχτυα" (100.000-150.000 λίρες Αγγλίας/148.000-221.000 ευρώ) και "Η πρωινή ψαριά" (100.000-150.000 λίρες Αγγλίας/148.000-221.000 ευρώ), αποτελούν μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων του καλλιτέχνη που έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε δημοπρασία.

    Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο Sothebys, το ενδιαφέρον του κοινού αναμένεται να συγκεντρώσουν επίσης δυο πίνακες του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967): Το έργο "Πρόσωπο χαμένο στη σκιά ενός κλαδιού", το οποίο εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 λιρών Αγγλίας (88.500-118.000 ευρώ), καθώς επίσης και το "Νεκρή φύση" (80.000-120.000 λίρες Αγγλίας/118.000-177.000 ευρώ) που αποτελούσαν μέρος μιας συλλογής που είχε παρουσιάσει ο Παρθένης στη διεθνούς κύρους έκθεση Biennale της Βενετίας, το 1938.

    Επιλογή από τα έργα του "Greek Sale" θα εκτεθούν μαζί με τα κοσμήματα από τη συλλογή της Μαρίας Κάλλας (η οποία θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 στη Γενεύη) στο κτήριο της EFG Eurofinancial Investment Company στο Monaco την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

    Σχετικά Links:

    Ο Οίκος Sotheby's

    [12] Υγεία

    Υγιέστερα τα εργαζόμενα κορίτσια Γιατί μία γυναίκα πρέπει να εργάζεται;

    4/10/2004 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Οι απαιτήσεις για μία γυναίκα που εργάζεται και ταυτόχρονα είναι μητέρα και νοικοκυρά είναι τόσο μεγάλες που συχνά περιγράφονται από τις ίδιες τις "παθούσες" ως θηλιά στο λαιμό Αν όμως, ανήκετε και σεις σε αυτήν την κατηγορία, μην αγκομαχάτε, γιατί τα "βαρέα και ανθυγιεινά" έχουν και τα θετικά τους, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αμερικανοί κοινωνιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εργάζονται πολύ, μέσα και κυρίως έξω από το σπίτι είναι πολύ πιο υγιείς από ότι εκείνες που είναι άνεργες. Μην παραπονιέστε λοιπόν, αναζητήστε την πολύτιμη ισορροπία και απολαύστε το!

    Δεν φταίνε οι ώρες αλλά οι απολαβές

    Μελετώντας στατιστικά στοιχεία για τις σύγχρονες Αμερικανίδες από το 1974 ως το 2000 οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, παρατήρησαν ότι στο πέρασμα των χρόνων ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιβαρύνονται με περισσότερες ευθύνες.

    Οι περισσότερες, καλούνται να εργασθούν περισσότερες ώρες στο χώρο εργασίας τους, ενώ πολύ συχνά πέρα από το γραφείο είναι ταυτόχρονα μόνες υπεύθυνες για τα του οίκου τους, να μεγαλώσουν δηλαδή τα παιδιά και να φέρουν εις πέρας όλες τις δουλειές του σπιτιού.

    Αυτή η κατάσταση όμως, όσο επιβαρυντική και αν είναι, έχει ταυτόχρονα και πολλά θετικά για την υγεία τους.

    "Οι γυναίκες που εργάζονται, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όταν έχουν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στις αυξημένες ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας είναι στατιστικά περισσότερο υγιείς από ότι αυτές που δεν εργάζονται" τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Jason Schnittker.

    Παράλληλα επισημαίνει, ότι ακόμα και για κείνες που αντιμετωπίζουν τελικά κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν ευθύνονται οι πολλές ώρες εργασίας, αλλά οι χαμηλές οικονομικές απολαβές και κυρίως οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας τους.

    [13] Εσωτερικά

    Ζητούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία Συνάντηση Παπανδρέου-εκπαιδευτικών

    4/10/2004 6:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2004 7:17:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με τα προεδρεία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς φορείς, στα πλαίσια του προϋπολογισμού και της χάραξης της κυβερνητικής πολιτικής για το 2005. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης μετά τη συναντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλωσε, ότι ζήτησε αύξηση της τάξης του 5% των δαπανών για την παιδεία, αίτημα, που ο κ. Παπανδρεου αντιμετώπισε θετικά. Αλλά και η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη τόνισε, ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης πρέπει να ενταχθούν στο νέο προϋπλογισμό, ενώ επεσήμανε, πως το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό στα αιτήματα των εκπαιδευτικών και ζητά ουσιαστικό διάλογο και με την κυβέρνηση και με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να βρεθούν λύσεις "με άρωμα συναίνεσης", που θα πηγαίνουν την εκαπίδευση προς τα μπρος.

    Ζητούν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ

    Ακόμα, ο κ. Καλομοίρης, γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους, ότι έθεσαν στον κ. Παπανδρέου τα κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν την εκπαίδευση, για τα προβλήματα, που συνδέονται με τη νέα σχολική χρονιά και τα ανοιχτά ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μάλιστα, ο κ. Καλομοίρης, τόνισε, πως το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, τις επόμενες μέρες θα αποφασίσει για τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, αλλά και για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που ήδη έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το επίδομα των 103 ευρώ στους εκπαιδευτικούς, ενώ όπως είπε, η ΔΟΕ ζήτησε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις κινητοποιήσεις, που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.

    [14] Αθλητισμός

    Χωρίς Παπαδόπουλο η Εθνική στο Κίεβο

    4/10/2004 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Από την τηλεόραση θα παρακολουθήσει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος τον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής ποδοσφαίρου με την αντίστοιχη ομάδα της Ουκρανίας στο Κίεβο (9/10), στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ 2006. Ο τραυματισμός του διεθνούς άσου του Παναθηναϊκού στον χθεσινό νικηφόρο αγώνα πρωταθλήματος εναντίον του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στέρησε από τον επιθετικό του "τριφυλλιού" τη συμμετοχή του στην "γαλανόλευκη" αποστολή. Παρόλα αυτά ο διεθνής άσος έδωσε το παρών στην συγκέντρωση των διεθνών, όπου απουσίαζε ο αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο διεθνής της Μπολόνια αναμένεται να ενσωματωθεί αύριο στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Σε δηλώσεις τους πάντως οι πρωταθλητές Ευρώπης υπογράμμισαν την αναγκαιότητα, όσο δυνατόν περισσότερων βαθμών, κάτι που αναγνώρισαν, ότι δεν θα είναι εύκολο απέναντι στην παρέα του Σεφτσένκο.

    Καψής: "Να δικαιώσουμε τον τίτλο μας"

    Ο μοναδικός βαθμός που έχει κερδίσει η Εθνική Ελλάδας στους δύο αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2006, δεν αφήνουν περιθώρια απώλειας για άλλους, στις αναμετρήσεις που υπολείπονται στον τρίτο προκριματικό όμιλο, αν ποι πρωταθλητές Ευρώπης επιθυμούν να παραμείνουν στην τροχιά της πρόκρισης. Επιπροσθέτως η απώλεια του Δημήτρη Παπαδόπουλου, λόγω τραυματισμού, κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ελληνικής αποστολής στο Κίεβο.

    Εν τούτοις οι διεθνείς δείχνουν αποφασισμένοι να κυνηγήσουν ό,τι καλύτερο καθώς όπως υποστήριξε ο διεθνής της γαλλικής Μπορντό, Μιχάλης Καψής, μετά την κατάκτηση του βαρυσήμαντου τροπαίου του EURO 2004 η Εθνική είναι υποχρεωμένη σε κάθε της αγώνα να δικαιολογεί τον τίτλο της: "Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε καλά, γιατί τα αποτελέσματα στις δύο πρώτες αγωνιστικές δεν ήταν αυτά που θέλαμε. Πρέπει να συγκεντρωθούμε για τη νίκη. Ο τίτλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης θα μας ακολουθεί και είμαστε υποχρεωμένοι, απέναντι στους εαυτούς μας και τον κόσμο, να παίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα".

    Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου κινήθηκαν και τα λόγια ενός άλλου λεγεωνάριου της Εθνικής, του άσου της αγγλικής Μπόλτον, Στέλιου Γιαννακόπουλου ο οποίος έκρουσε τον "κώδωνα κινδύνου" για τον ουκρανικό κίνδυνο που ακούει στο όνομα Σεφτσένκο: " Παίζουμε με μια καλή ομάδα που έχει έναν επιθετικό σε ΄"δαιμονιώδη" κατάσταση, ίσως στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του. Ξέρουμε ότι ο Σεφτσένκο είναι καλός ποδοσφαιριστής, αλλά ξέρουμε επίσης ότι η Ουκρανία δεν είναι μόνο ένας παίκτης".

    [15] Αθλητισμός

    Δύο απουσίες μετρά η Γεωργία

    4/10/2004 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς δύο σημαντικές μονάδες θα ταξιδέψει στο Λβίβ της Ουκρανίας η αποστολή της Γεωργίας, για την αναμέτρηση της 3ης αγωνιστικής του Γ προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2006 με την οικοδέσποινα ομάδα (13/10). Ο Γάλλος τεχνικός της Γεωργίας, Αλέν Ζιρές, που ανακοίνωσε την 20άδα των "εκλεκτών" στον κρίσιμο αυτό αγώνα δεν θα έχει στη διάθεσή του, τον τιμωρημένο Κάχα Καλάτζε και τον τραυματία Ζουράμπ Κιζανισβίλι.

    Οι "εκλεκτοί "του Ζιρές

    Αντίθετα με τους δύο άσους της Γεωργίας, ο ομσοπονδιακός τεχνικός της ομάδας κ. Ζιρές κάλεσε τους εξής πάικτες για το σημαντικό αγώνα με την Ουκρανία: Στούρουα (Τορπέντο Κουταϊσι), Ντεβάτζε, Κβαρατσκέλια, Κανκάβα (FC Τυφλίδας), Λομάϊα (Ελσίνκι), Κιζανεϊσβίλι (Ντιναμό Μόσχας), Μζαβανάτζε (Αντζι Μαχάτσκαλα), Σαλουκβάτζε, Σασιασβίλι, Κβιρκβέλια (Ντιναμό Τυφλίδας), Κομπιασβίλι (Σάλκε), Τσκιτισβίλι, Ιασβίλι (Φράιμπουργκ), Τζαμαραούλι, Ντεμετράτζε (Μέταλουργκ Ντονετσκ), Μπουρντούλι (Λοκομοτίβ Τυφλίδας), Ασατιάνι (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ρεκβιασβίλι (Βέντσπιλς), Αρβελάτζε (Ρέιντζερς), Τζακόμπια (Μέταλιστ Χαρκίβ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 October 2004 - 16:51:28 UTC