Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ "Ομιλία υποσχέσεων και ωραίων λόγων"
  • [02] Υποστηρίζει ο Ερντογάν "Δε γίνονται βασανιστήρια στην Τουρκία"
  • [03] Ένας νεκρός κι επτά τραυματίες Αιματηρή επίθεση στη Γάζα
  • [04] Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι άλλοι δύο Προφυλακιστέος ο οδηγός
  • [05] Επτά σκοτώθηκαν 13 τραυματίστηκαν Αεροπορική επιδρομή Αμερικανών στη
  • [06] Πιθανή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις Σύλληψη υπόπτων στο Αφγανιστάν

    [01] Εσωτερικά

    Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ "Ομιλία υποσχέσεων και ωραίων λόγων"

    1/10/2004 10:11:00 μμ

    Προεκλογική ομιλία, υποσχέσεων και ωραίων λόγων, χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, την ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια της ΝΔ. Στη δήλωση του ο κ. Αθανασάκης σημειώνει ότι "σήμερα, όμως, πέρα από τις ομιλίες του κ. Καραμανλή, υπάρχουν τα έργα της κυβέρνησής του. Και το έργο αυτών των 7 μηνών διαψεύδει κάθε φράση και κάθε λέξη από τα ωραία λόγια που εκφωνεί ο κ. Καραμανλής στις ομιλίες του".

    [02] Διεθνή

    Υποστηρίζει ο Ερντογάν "Δε γίνονται βασανιστήρια στην Τουρκία"

    2/10/2004 12:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κατηγορηματικά αρνήθηκε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Τάγκεσπιγκελ" ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη συστηματική διεξαγωγή βασανιστηρίων στη χώρα . Ο ίδιος διέψευσε τα όσα υποστηρίζουν οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορώντας τις, ότι τυφλώνόνται από την ιδεολογία τους". "Τις οργανώσεις αυτές τις τυφλώνει η ιδεολογία τους. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις βασανιστηρίων, αυτές οφείλουν να καταθέτουν μήνυση ενώπιον του τουρκικού κράτους. Αυτός που εξαπολύει μια κατηγορία οφείλει να την αποδεικνύει". Όσον αφορά την προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη, ότι η χώρα του όλα τα κριτήρια και πως οι πολίτες της ΕΕ θα αποφασίσουν την είσοδό της.

    Σίγουρος για την ένταξη

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο μη πρόσκλησης της Τουρκίας τη 17η Νοεμβρίου κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η οποία θα κρίνει την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    "Δεν θέλω να σκεφτώ αυτό το ενδεχόμενο. Θα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για μένα, προσωπικά, και για το λαό μου. Κάναμε αυτό που οφείλαμε. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση το είπε: δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο".

    Τέλος, ο κ Ερντογάν έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ότι μια ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ θα σημάνει την ενσωμάτωση της χώρας και όχι την αφομοίωση της

    Οι αποκαλύψεις της Λε Μοντ

    Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" σε άρθρο της σημειώνει, ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας κάνει ένα μετριοπαθή απολογισμό όσον αφορά το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισημαίνει, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων.

    "Μολονότι τα βασανιστήρια δεν είναι πλέον συστηματικά, πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης...εξακολουθούν να υπάρχουν και θα χρειαστούν επιπρόσθετες προσπάθειες για να εξαλειφθούν τέτοιες πρακτικές", υπογραμμίζεται στην έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται, ότι οι υπηρεσίες του Γκίντερ Φερχόιγκεν αποκαλύπτουν μια "ουσιαστική θεσμική σύγκλιση προς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές" στο θέμα των δημόσιων ελευθεριών, ιδιαίτερα μετά το 2002 και την άνοδο στην εξουσία του Ερντογάν.

    [03] Διεθνή

    Ένας νεκρός κι επτά τραυματίες Αιματηρή επίθεση στη Γάζα

    2/10/2004 12:21:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τη μαζική τους στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζουν στη βόρεια Γάζα οι ισραηλινές δυνάμεις. Το βράδυ της Παρασκευής ένας μαχητής της Χαμάς να σκοτώθηκε και άλλοι επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από εκτόξευση πυραύλου. Η ισραηλινή πλευρά δήλωσε, ότι οι στρατιώτες στόχευαν μία ομάδα μαχητών, που προσπαθούσαν να εκτοξεύσουν μια ρουκέτα, κάτι που επιβεβαίωσαν Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες. Οι μάρτυρες δήλωσαν, πως άκουσαν έναν βόμβο και στη συνέχεια έπεσαν δύο πύραυλοι, ο ένας εκ των οποίων χτύπησε κατευθείαν έναν ένοπλο.

    [04] Εσωτερικά

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι άλλοι δύο Προφυλακιστέος ο οδηγός της νταλίκας

    2/10/2004 9:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2004 10:32:56 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον εισαγγελέα Λαμίας ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας που προκάλεσε το δυστύχημα στο Μαλιακό, Αντώνης Παρδαλάκης. Ο 61χρονος οδηγός θα μεταφερθεί σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο οδηγός του λεωφορείου Δημήτρης Πεσλής με εγγύηση 5.000 ευρώ και η συνιδιοκτήτρια της νταλίκας Μαρία Σαρτζετάκη με εγγύηση 15.000 ευρώ. Και στους δυο απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ πρέπει να παρουσιάζονται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Οι απολογίες των τριών ήταν μαραθώνιες.

    Μαραθώνιες οι απολογίες

    Κατά την μαραθώνια απολογία τους ενώπιον της ανακρίτριας Λαμίας και οι τρεις υπεραμύνθηκαν των προανακριτικών ισχυρισμών τους. Ο Δημήτρης Πεσλής επεσήμανε ότι είδε για ελάχιστα δευτερόλεπτα μπροστά του την νταλίκα, πως έκανε τα πάντα χωρίς όμως να μπορέσει να την αποφύγει, ενώ περιέγραψε με λεπτομέρειες την προσπάθειά του να απεγκλωβίσει τους τραυματισμένους μαθητές. Η συνιδιοκτήτρια της επιχείρησης με την νταλίκα Μαρία Σαρτζετάκη, τόνισε κατά τη διάρκεια της τρίωρης απολογίας της ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, η κατάσταση του αυτοκινήτου και του φορτίου ήταν άριστη, ενώ υποστήριξε πως η παραπομπή της έχει σχέση και μόνο με το γεγονός ότι είναι συνιδιοκτήτρια της επιχείρησης.

    Τέλος, ο οδηγός της νταλίκας Αντώνης Παρδαλάκης, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν κατάλαβε πως έγινε το ατύχημα εκφράζοντας συγχρόνως τη θλίψη του γι' αυτό που τελικά συνέβη.

    Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Σαρτζετάκη, ο οποίος αν και αναζητήθηκε δεν βρέθηκε στα πλαίσια του αυτοφώρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απολογήθηκαν για την τραγωδία στο Μαλιακό

    [05] Ιράκ

    Επτά σκοτώθηκαν 13 τραυματίστηκαν Αεροπορική επιδρομή Αμερικανών στη Φαλούτζα

    2/10/2004 10:01:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής εναντίον κρησφύγετου του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, στη Φαλούτζα. Γιατρός του τοπικού νοσοκομείου, ο δρ. Άχμεντ Τάχερ, ανέφερε ότι μεταξύ των πτωμάτων που μεταφέρθηκαν εκεί ήταν γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με κατοίκους μαχητικά αεροπλάνα υπερίπτανται τη νύχτα πάνω από την πόλη και πως ακούγονταν εκρήξεις, ενώ δύο σπίτια χτυπήθηκαν σε βόρεια συνοικία της Φαλούτζα. Σε ανακοίνωσή της, η -υπό τις ΗΠΑ- πολυεθνής δύναμη διευκρίνισε ότι έβαλε στόχο ένα κρησφύγετο της οργάνωσης του Ζαρκάουι, τον οποίο ο αμερικανικός στρατός θεωρεί υπεύθυνο για τις περισσότερες από τις αιματηρές επιθέσεις που έχουν διεξαχθεί στη χώρα. "Η πολυεθνής δύναμη πραγματοποίησε επιδρομή ακριβείας σε ένα τρομοκρατικό κρησφύγετο του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Πολλές αξιόπιστες πηγές πληροφοριών αναφέρουν πως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης χρησιμοποιούν το μέρος αυτό για να προετοιμάσουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αθώων πολιτών και ιρακινών δυνάμεων. Οι πηγές αυτές ανέφεραν την παρουσία στο μέρος αυτό περίπου δέκα τρομοκρατών τη στιγμή της επίθεσης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [06] Διεθνή

    Πιθανή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις Σύλληψη υπόπτων στο Αφγανιστάν

    2/10/2004 10:25:00 πμ

    Είκοσι πέντε άτομα συνελήφθησαν σήμερα, από τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών στην Καμπούλ, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία και σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Η επιχείρηση των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των δυνάμεων του συνασπισμού και της ISAF, κατέληξε στη σύλληψη 25 προσώπων που φέρεται να έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν, την Αλ-Κάιντα και το Χεζμπ-ι-Ισλάμι", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ISAF, ο αντιπλοίαρχος Κεν Μακίλοπ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τις προθέσεις των συλληφθέντων. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί εδώ και μερικές εβδομάδες στην αφγανική πρωτεύουσα, καθώς εκφράζονται φόβοι για εκδήλωση επιθέσεων καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 9ης Οκτωβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 October 2004 - 8:50:52 UTC