Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεύτερη νίκη για Καναδά
  • [02] Με άνεση οι Πρωταθλητές
  • [03] Τουλάχιστον 57 νεκροί Φονική καταιγίδα στην Αϊτή
  • [04] Το "μάτι" του ρεσεψιονίστ
  • [05] Βόμβα κοντά σε συναυλιακό χώρο Έκρηξη στην Τουρκία
  • [06] Αντίπονα της Χαμάς προκάλεσε επίθεση του Ισραήλ Ένταση ξανά στη Μέση
  • [07] Περιθώριο πέντε μηνών για τα υπηρεσιακά συμβούλια Μέχρι σήμερα οι
  • [08] Ευρεία σύσκεψη για την ανέλκυση ή μη Στο ΓΕΝ τα στοιχεία για το Σινούκ
  • [09] Υποψήφιοι οι 11 από τους 13 μητροπολίτες Στις 8 Οκτωβρίου η εκλογή νέου
  • [10] Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών Επικρατεί στην Ινδονησία ο
  • [11] Ηττήθηκε στις τοπικές εκλογές "Ράπισμα" στον Σρέντερ
  • [12] Ελπιδοφόρα πρεμιέρα
  • [13] "Ασημένιος" ο Καλαράς

    [01] Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

    Δεύτερη νίκη για Καναδά

    20/9/2004 12:43:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Καναδάς έκανε το δύο στα δύο νικώντας με 83-54 την Ιταλία στον τελευταίο αγώνα της ημέρας. Στο πρώτο δκάλεπτο, μια ομάδα μόνος του ήταν ο Πάτρικ Άντερσον. Ο αρχηγός του Καναδά έδωσε το γενικό πρόσταγμα στην επίθεση πετυχαίνοντας τους 16 από τους 27 συνολικά πόντους του Καναδά σε αυτό το διάστημα (27-11). Ο προπονητής των Καναδών, Μάικλ Φρόγκλι κράτησε τον Άντερσον στον πάγκο όλο το δεύτερο δεκάλεπτο. Ομως η Ιταλία δεν μπόρεσε να ανακάμψει και περιορίστηκε στους 26 μόλις πόντους (ένα λιγότερο από όσους πέτυχε ο Καναδάς στην πρώτη περίοδο). Το ημίχρονο έκλεισε στο 41-26. Με τον Άντερσον να επιστρέφει στην αρχική πεντάδα, ο Καναδάς έφθασε το +27 (61-34), λίγα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου (61-36) ενώ η μεγαλύτερη διαφορά ήταν 33 πόντοι (73-40) στο τελευταίο δεκάλεπτο.

    Τα δεκάλεπτα: 11-27, 26-41, 36-61, 54-83

    ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Ντι Τζιούστο): Ραϊμόντι 5, Ροζέτι 9, Σέρτζιο Κερουμπίνι, Κέρχι 4, Αϊρόλντι, Σάντρο Κερουμπίνι 8, Σάνα Αλί, Πελεγκρίνι, Καβανίνι 17, Μπερνάρντις, Ρόκα, Πενίνο 11.

    ΚΑΝΑΔΑΣ (Μάικλ Φρόγκλι): Ντουρέπος 21, Μπάουντεν, Χέντερσον, Πίτερ 2, Τζόνσον 8, Νόρτον, Λάντσια 4, Μπορίσοφ 4, Αντερσον 24, Στούτενμπουργκ 6, Γκάρτνερ 10, Ιντζ 4.

    [02] Αθλητισμός

    Με άνεση οι Πρωταθλητές

    20/9/2004 12:57:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Από εκεί που σταμάτησε την περσινή περίοδο, ξεκίνησε φέτος ο Παναθηναϊκός. Ο Πρωταθλητής δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος από τον Ιωνικό του οποίου και επιβλήθηκε άνετα με 3-0. Οι "πράσινοι" ήταν πολύ καλοί στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και ικανοποίησαν τους περίπου 11.000 οπαδούς τους που βρέθηκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο

    Από την αρχή του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός επέβαλε τον ρυθμό του και έφτασε κοντά στο γκολ αρκετές φορές, όπως με ένα φάουλ-ελάχιστα άουτ του Μινχ στο 20΄ και τελικά το άγχος φρόντισε να διώξει ο... συνήθης ύποπτος. Στο 35΄ ο Ρούντολφ Σκάτσελ διεμβόλισε την άμυνα του Ιωνικού από αριστερά, γύρισε την μπάλα προς το ύψος του πέναλτι και ο Εζέκιελ Γκονζάλες «εκτέλεσε» τον Μπεκιάι γράφοντας το 1-0.

    Το γκολ αυτό έλυσε τα πόδια των παικτών του "τριφυλλιού" οι οποίοι πριν τη λήξη του ημιχρόνου κατλαφεραν να πετύχουν και δελυτερο γκολ. Στο 43΄ μετά από νέα έξοχη ασίστ του Σκάτσελ, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος βρέθηκε μόνος απέναντι στον Αλβανό τερματοφύλακα και με υποδειγματικό πλασέ έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στους γηπεδούχους.

    Το κερασάκι στην τούρτα

    Το ματς «καθάρισε» οριστικά μόλις στο πρώτο πεντάλεπτο του β΄ ημιχρόνου. Στο 48΄ ακυρώθηκε (σωστά) ως οφσάιντ το γκολ του Γκονζάλες, όμως στο 50΄ μετά από φάουλ του Μινχ και σύγχυση στην περιοχή ο Δημήτρης Παπαδόπουλος σκόραρε ξανά διαμορφώνοντας το 3-0.

    Ο Ιωνικός είχε την ευκαιρία να μειώσει στο 52΄, όμως ο Χαλκιάς έσωσε στο τετ-α-τετ με τον Γκούτμαν. Το σκορ μπορούσε να είναι μεγαλύτερο για τους "πράσινους" καθώς στο 81 ο Παπαδόπουλος ανετράπη καθαρά μέσα στην περιοχή του Ιωνικού από τον Μπεκιάι και ο διαιτητής κ. Στυλιάρας δεν δίστασε να δείξει την "άσπρη βούλα". Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο ίδιος ο Παπαδόπουλος, θέλοντας να κάνει και χατ-τρικ, όμως έστειλε την μπάλα άουτ. Τελικό αποτέλεσμα 3-0.

    Κίτρινες: Κώστας Κωνσταντίνου, Στεπανόφσκι

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαλκιάς, Μόρις, Μινχ (85΄ Κωνσταντινίδης), Αντριτς (70΄ Μάριτς), Κυργιάκος, Μπασινάς, Βύντρα, Σκάτσελ (70΄ Σαπάνης), Μιχ. Κωνσταντίνου, Γκονζάλες, Παπαδόπουλος.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Διγκόζης, Στεπανόφσκι (65΄ Ζίφκοβιτς), Κινγκ, Μάγγος, Βουρεξάκης, Γκούντμαν (54΄ Μακόρ), Λετιέρι, Διαμαντής, Γαβριλόπουλος, Κ. Κωνσταντίνου (46΄ Ρόκας).

    [03] Διεθνή

    Τουλάχιστον 57 νεκροί Φονική καταιγίδα στην Αϊτή

    20/9/2004 7:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2004 8:18:43 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- BBC

    Τη ζωή τουλάχιστον 57 ανθρώπων στην Αϊτή κόστισε η τροπική καταιγίδα Τζιν, που "ακολούθησε" το πέρασμα του τυφώνα Ιβάν. Άλλοι 380 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, 150 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για 90 νεκρούς και 380 τραυματίες. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αϊτής, Ζεράρ Λατορτύ, δήλωσε ότι θα κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αποστέλλει κατεπειγόντως ομάδα, για να προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες. Προηγουμένως, η καταιγίδα "χτύπησε" την Δομινικανή Δημοκρατία και το Πουέρτο Ρίκο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σκόρπισε" το θάνατο ο τυφώνας Ιβάν

    [04] Διάφορα

    Το "μάτι" του ρεσεψιονίστ

    20/9/2004 7:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ούτε σε δωμάτιο ξενοδοχείου δεν μπορεί κανείς να γλιτώσει από τα αδηφάγα βλέμματα! Ένας ρεσεψιονίστ στη Μαδρίτη συνελήφθη από την αστυνομία, αφού φωτογράφιζε τις πελάτισσες του ξενοδοχείου την ώρα που άλλαζαν ρούχα ή έκαναν μπάνιο. Το κουβάρι της υπόθεσης ξετύλιξε μια γυναίκα, που αντελήφθη ένα φωτογραφικό φλας, ενώ έκανε ντους μαζί με τη δεκαπεντάχρονη κόρη της. Η γυναίκα ντύθηκε αμέσως και πήγε στη ρεσεψιόν, όπου ο 45χρονος εραστής του γυναικείου φύλου προσπάθησε να την καθησυχάσει. Ωστόσο, η νευρικότητά του προκάλεσε την υποψία της πελάτισσας, που ειδοποίησε το διευθυντή του ξενοδοχείου κι αυτός με τη σειρά του την αστυνομία. Ο ηδονοβλεψίας ρεσεψιονίστ ομολόγησε, πως είχε ανοίξει τρύπες στα διαχωριστικά τοιχώματα των δωματίων, από τη μεριά του διαδρόμου όπου βρίσκονταν οι τουαλέτες. Μάλιστα, ο "ματάκιας" είχε και ...προσωπική συλλογή, αφού στο γραφείο του βρέθηκαν περίπου 470 γυμνές φωτογραφίες πελατισσών του ξενοδοχείου, οι οποίες κατασχέθηκαν.

    [05] Διεθνή

    Βόμβα κοντά σε συναυλιακό χώρο Έκρηξη στην Τουρκία

    20/9/2004 7:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δεκατέσσερις τραυματισμούς και πανικό προκάλεσε η έκρηξη βόμβας στην πόλη Μερσίν της Τουρκίας, αργά χθες το βράδυ. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα περιπολικό, κοντά σε χώρο όπου έδινε συναυλία ο Τούρκος τραγουδιστής, Καντάν Ερσετίν και βρίσκονταν περίπου 30.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με το CNN- Turk, μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται τρεις αστυνομικοί, που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στα πλάνα που μετέδωσε η τοπική τηλεόραση, το κοινό μεταφέρεται σε ασφαλή χώρο, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των ασθενοφόρων. Μέχρι στιγμής, καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, ενώ οι έρευνες των αρχών στρέφονται κυρίως σε Κούρδους εξτρεμιστές.

    [06] Διεθνή

    Αντίπονα της Χαμάς προκάλεσε επίθεση του Ισραήλ Ένταση ξανά στη Μέση Ανατολή

    20/9/2004 8:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2004 9:43:15 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρκαοτρείο

    Ρουκέτα τύπου Κασάμ εκτοξεύτηκε σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της πόλης Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Χαμάς, που ορκίστηκε εκδίκηση για το θάνατο ενός ηγετικού της στελέχους, του 33χρονου Χάλεντ Αμπού- Σαμίγιεχ. Ο Σαμίγιεχ έχασε χθες τη ζωή του στη Λωρίδα της Γάζας, όταν το αυτοκίνητό του δέχθηκε δύο ρουκέτες από ισραηλινό ελικόπτερο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο Σαμίγιεχ ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή όπλων και ιδιαίτερα πυραύλων Κασάμ, με τους οποίους πραγματοποιούνται συχνά επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, απείλησε να πλήξει κατοικημένες παλαιστινιακές ζώνες, σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επιθέσεις, ενώ αποχωρεί από τη Λωρίδα της Γάζας.

    [07] Εσωτερικά

    Περιθώριο πέντε μηνών για τα υπηρεσιακά συμβούλια Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις των συμβασιούχων

    20/9/2004 9:24:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Λήγει σήμερα η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων των συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκειμένου να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για αυτόματη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Το ΑΣΕΠ, που θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις μέσα στο Μάρτιο του 2005, με εγκύκλιό του προς όλους τους φορείς του Δημοσίου τους καλεί να επισπεύσουν τη διαδικασία των κρίσεων, ώστε να ολοκληρωθούν στο προβλεπόμενο από το Προεδρικό Διάταγμα χρονικό περιθώριο. Στο μεταξύ μιλώντας στην πρωινή ραδιοεφημερίδα της ΝΕΤ 105,8 ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Βασίλης Ανδρονόπουλος τόνισε ότι, οι υπηρεσίες έχουν περιθώριο 5 μηνών προκειμένου να ελέγξουν τα στοιχεία και να κρίνουν εάν οι συμβασιούχοι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ακολούθως θα αποφασίσει το ΑΣΕΠ. Ο κ. Ανδρονόπουλος υπογράμμισε ότι αν ο τελικός αριθμός των συμβασιούχων που θα μονιμοποιηθούν ξεπερνά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τότε αυτό θα σημαίνει ότι κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

    Νομοσχέδιο για τη μοριοδότηση

    Εξάλλου ως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μοριοδότηση όσων συμβασιούχων κριθεί ότι, δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Σε ότι αφορά στις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων ο κ. Ανδρονόπουλος δήλωσε ότι, όσοι δεν πληρούν τις σαφείς ημερομηνίες του Προεδρικού Διατάγματος θα εξυπηρετηθούν μέσω μοριοδότησης.

    [08] Εσωτερικά

    Ευρεία σύσκεψη για την ανέλκυση ή μη Στο ΓΕΝ τα στοιχεία για το Σινούκ

    20/9/2004 9:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2004 11:21:51 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οι δυνατότητες ανέλκυσης της ατράκτου του μοιραίου Σινούκ, εξετάζονται αυτή την ώρα σε ευρεία σύσκεψη στο ΓEN, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, του γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Τσουκαλά, του αρχηγού ΓΕΝ, αξιωματικών καθώς και επιστημόνων του ωκεανογραφικού σκάφους "Αιγαίο", όπου θα αξιολογηθεί και όλο το υλικό, που συγκέντρωσε το βαθυσκάφος ρομπότ. Στο μεταξύ νωρίτερα περισυνελέγησαν τα μέλη του πτώματος, που είχε εντοπιστεί στα συντρίμμια και που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στον πιλότο του ελικοπτέρου, και μεταφέρονται αυτή την ώρα στην Αθήνα. Εξάλλου στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο παραιτηθείς αρχηγός ΓΕΑ Παναγιώτης Παπανικολάου, για τα όσα συκοφαντικά για αυτόν περιείχαν τα ανώνυμα σημειώματα, που φέρονται να προέρχονται από κύκλους του Υπουργείου Άμυνας. Για το ίδιο θέμα καταθέτουν ερώτηση σήμερα τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Καθυστερήσεις στη διάσωση και την ενημέρωση λέει το ΓΕΕΘΑ

    Σε ό,τι αφορά την επιτροπή του ΓΕΕΘΑ, που διερευνά τις καθυστερήσεις στην κινητοποίηση των αρχών την ημέρα της τραγωδίας, στην πρώτη του έκθεσή για το δυστύχημα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διαπιστώνει καθυστερήσεις στη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού έρευνας και διάσωσης και στην ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

    [09] Διεθνή

    Υποψήφιοι οι 11 από τους 13 μητροπολίτες Στις 8 Οκτωβρίου η εκλογή νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    20/9/2004 10:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οι έντεκα από τους δεκατρείς εν ενεργεία μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς οι άλλοι δύο δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους, όπως προβλέπει ο καταστατικός χάρτης, θα είναι υποψήφιοι για τον πατριαρχικό θρόνο στην εκλογή, που θα γίνει την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Η απόφαση πάρθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, όπου οριστικοποιήθηκε και ο κατάλογος των εκλεκτόρων, που έχουν δικαίωμα ψήφου και αποτελείται από 27 ανώτερου κληρικους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η εκλογή θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

    [10] Διεθνή

    Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών Επικρατεί στην Ινδονησία ο Γιουντχογιόνο

    20/9/2004 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- BBC

    Ποσοστό 53,16% συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο απόστρατος στρατηγός, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ινδονησίας. Από την άλλη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή, η αντίπαλός του και απερχόμενη πρόεδρος, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, συγκεντρώνει το 46,84% των ψήφων. Ο κ. Γιουντχογιόνο είχε έλθει πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών, που διεξήχθη τον Ιούλιο και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εξακολούθησε να έχει το προβάδισμα. "Πιστεύω, ότι με τη βοήθεια του Θεού θα μπορέσω να κερδίσω τις εκλογές", δήλωσε ο αντίπαλος της κ. Σουκαρνοπούτρι, προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 5 Οκτωβρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις κάλπες οι Ινδονήσιοι

    [11] Διεθνή

    Ηττήθηκε στις τοπικές εκλογές "Ράπισμα" στον Σρέντερ

    20/9/2004 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2004 10:59:03 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC- Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Σε μεγάλο χαμένο των τοπικών εκλογών του Βραδεμβούργου και της Σαξονίας αναδείχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρτχαρντ Σρέντερ, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες, που είδαν την εκλογική τους δύναμη να μειώνεται σημαντικά. Αντίθετα, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι κομμουνιστές, που αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη και στα δύο κρατίδια, αλλά και οι ακροδεξιοί, που εξασφάλισαν την είσοδό τους στα τοπικά κοινοβούλια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών αποτελούν ψήφο διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σρέντερ.

    Ανέβηκαν κομμουνιστές και ακροδεξιοί

    Σημαντική άνοδο σημείωσαν η άκρα δεξιά και οι κομμουνιστές. Στη Σαξονία, το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, τη λειτουργία του οποίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει, συγκέντρωσε το 9% των ψήφων, ενώ στο Βραδεμβούργο η Ένωση του Γερμανικού Λαού εξασφάλισε το 6%.

    Όπως επισημαίνουν οι παρατηρητές, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως μία σημαντική μερίδα ψηφοφόρων στην ανατολική Γερμανία δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του κ. Σρέντερ και συγκεκριμένα για τα σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

    Επίσης, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC, τα αποτελέσματα εκφράζουν και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ανατολική Γερμανία, 15 χρόνια μετά την επανένωσή της με τη δυτική: το βιοτικό επίπεδο στις ανατολικές περιοχές είναι πολύ χαμηλότερο, ενώ η ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια.

    [12] Αθλητισμός

    Ελπιδοφόρα πρεμιέρα

    20/9/2004 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο να αναλαμβάνει ρόλο ηγέτη αυτή τη φορά, ο Παναθηναϊκός, έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στη Λεωφόρο και επικράτησε με 3-0 του Ιωνικού. Ο επιθετικός των "πρασίνων" πέτυχε δύο γκολ και παρά το ότι αστόχησε σε πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, ήταν ο κορυφαίος της ομάδας, η οποία έδειξε τον καλό της εαυτό και ξεκίνησε το πρωτάθλημα νικηφόρα και εύκολα. Το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού σημείωσε ο Έκι Γκονζάλες. Ο "αιώνιος" αντίπαλος Ολυμπιακός μπορεί αγωνιστικά να μην ικανοποίησε τους περισσότερους από 30.000 φίλους του που κατέκλυσαν το νέο Καραϊσκάκη, ωστόσο η χθεσινή πρεμιέρα ήταν μάλλον από όλους αφιερωμένη σε αυτό. Από νωρίς για να κάνουν και την βόλτα τους είχαν μαζευτεί στο εντυπωσιακό γήπεδο, αρκετοί θεατές του αγώνα και οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων με το που πάτησαν το χόρτο του νέου γηπέδου, έμειναν εκστασιασμένοι για λίγα λεπτά. Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Οκκάς έκανε επιτυχημένη πρεμιέρα σημειώνοντας το 1-0, ενώ την νίκη έδωσε τελικά ο Ανατολάκης με γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς από το πρώτο μέρος ο Γκέκας είχε μειώσει σε 1-1.

    Ισόπαλοι οι Ευρωπαίοι

    Στο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης" ο Φωτάκης από την πρώτη κιόλας αγωνιστική σημείωσε ένα γκολ, υποψήφιο για το καλύτερο της χρονιάς και έβαλε μπροστά στο σκορ το Αιγάλεω. Η χαρά όμως κράτησε για λίγο αφού δύο λεπτά αργότερα ο Νίκος Λυμπερόπουλος ισοφάρισε σε 1-1 και έσωσε την ΑΕΚ από την ήττα. Στο Αιγάλεω δυστυχώς έγινε και το πρώτο παρατράγουδο της περιόδου με περίπου 600 οπαδούς της ΑΕΚ να φτάνουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και να δημιουργείται μια σύγχυση πριν τελικά βρουν θέσεις στην θύρα 12, η οποία όμως είναι χωρίς καθίσματα. Στην Νεάπολη, με τα λιγότερα εισιτήρια της αγωνιστικής, η Χαλκηδόνα "έπνιξε" τον Ευρωπαίο Πανιώνιο και τον ανάγκασε σε πρεμιέρα με ήττα. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου επιδεικνύοντας σοβαρότητα και πειθαρχία δεν έχασε τον έλεγχο του αγώνα, παρά μόνο στα τελευταία λεπτά, όπου οι "κυανέρυθροι" τα έπαιξαν όλα για όλα. Η Χαλκηδόνα μπορεί να σημείωσε το μοναδικό γκολ με πέναλτι και τον συνήθη ύποπτο Γιώργο Ζαχαρόπουλο, όμως στην επίθεση που κέρδισε την εσχάτη των ποινών, πραγματικά άξιζε το γκολ, καθώς η άμυνα του Πανιωνίου, δεν κατάλαβε και πολλά πράγματα από την εξέλιξή της.

    Βροντερό παρών οι "Πόντιοι"

    Στην Τούμπα, μπροστά σε περίπου 4.000 θεατές, ο ΠΑΟΚ έκανε νικηφόρο ξεκίνημα, χωρίς να ικανοποιήσει ωστόσο, απέναντι στην νεοφώτιστη Κέρκυρα. Σωτήρας ήταν ο Μαλαδένης στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους και αν και ο ΠΑΟΚ άξιζε την νίκη, όντας καλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις, χρειάστηκε και οι παίκτες του Νίκου Αναστόπουλου να βοηθήσουν, μιας και στο δεύτερος μέρος εμφανίστηκαν μάλλον με έλλειψη πίστης στο καλό αποτέλεσμα. Ο Νίκος Αναστόπουλος έτσι έχασε την καλή παράδοση στην Τούμπα, την στιγμή που ο Άγγελος Αναστασιάδης, έκανε δηλώσεις σε άδεια αίθουσα λόγω διαμαρτυρίας των συναδέλφων για τον ξυλοδαρμό του Γιώργου Κουβεντίδη την Πέμπτη. Στην Καλαμαριά σε μια μαγική ατμόσφαιρα από την παρουσία πλήθους θεατών, ο τοπικός Απόλλωνας επικράτησε του ΟΦΗ και επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία με τρεις ελπιδοφόρους βαθμούς για μια ανάλογη συνέχεια. Ο Ουέλινγκτον ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος, απέναντι στους Κρητικούς που δεν αντέδρασαν ουσιαστικά σε κανένα σημείο του αγώνα, ενώ από την συμπλήρωση μιας ώρας και έπειτα που με ανόητο τρόπο (έπιασε την μπάλα με το χέρι, ενώ είχε ήδη κίτρινη κάρτα) αποβλήθηκε ο Αρβανίτης, εγκατέλειψαν και κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

    Ρεκόρ εισιτηρίων και φίλαθλου πνεύματος

    Οι Κρητικοί εντυπωσίασαν και εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, παρά το γεγονός πως η επίσημη πρώτη τους στην Α' Εθνική, συνδυάστηκε με ήττα. Ο Εργοτέλης υποδέχτηκε τον Ηρακλή, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, ατύχησε όμως απέναντι στο εμπειρότερο σύνολο του "Γηραιού" που με γκολ του Μουράτι πήρε την νίκη. Αναμφίβολα στις καλύτερες στιγμές του αγώνα η παρουσία του κόσμου (περισσότερα από 9.000 εισιτήρια κόπηκαν) και το καθολικό χειροκρότημα στον αντίπαλο, Μπέπε Σινιόρι, την στιγμή που αντικαταστάθηκε. Στο άλλο παιχνίδι του Σαββάτου η Skoda Ξάνθη πήρε εύκολα και με επιβλητικό τρόπο την νίκη απέναντι στον Άρη. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα δεν έδειξε ικανή να αντισταθεί στους ακρίτες και παρά το ότι ισοφάρισε σε 1-1, στο δεύτερο ημίχρονο παραδόθηκε, στον αντίπαλο και τον Λαμπριάκο, ο οποίος εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά. Για την Ξάνθη φυσικά το κίνητρο της νίκης ήταν μεγάλο, αφού αυτός ήταν ο πρώτος της αγώνας στο νέο γήπεδο της πόλης και μπροστά σε περίπου 2.500 θεατές.

    [13] Στίβος

    "Ασημένιος" ο Καλαράς

    20/9/2004 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκτή έγινε η ένσταση της τεχνικής επιτροπής των Παραολυμπιακών Αγώνων, κατά του Ιρανού, Μοχτάρ Νουραφσάν νικητή της κατηγορίας F54 της δισκοβολίας. Με βάση την αλλαγή του αποτελέσματος λοιπόν ο Ευθύμης Καλαράς αντί της τρίτης θέση παίρνει την δεύτερη και μαζί το ασημένιο μετάλλιο, ενώ το χρυσό κατακτά ο Κινέζος Φαν Λινγκ και το χάλκινο ο Τσέχος Φράντισεκ Πουργκλ. Σύμφωνα με την απόφαση της τεχνικής επιτροπής, το αποτέλεσμα του Νουραφσάμ διαγράφεται και τοποθετείται στην κατηγορία F55 στην οποία και θα μπορεί να μετέχει στο μέλλον.

    Τα αποτελέσματα του τελικού μετά την ακύρωση του Ιρανού:

    1. Φαν Λινγκ (Κίνα) 28.93μ 2. Ευθύμης Καλαράς 28.07μ 3. Φράντισεκ Πουργκλ (Τσεχία) 27.97μ 4. Τζερμάνο Μπερνάρντι (Ιταλία) 25.44μ 5. Αζίμι Ασαντολάχ (Ιράν) 24.15μ 6. Χούντεγ Γιάνεζ (Σλοβενία) 23.31μ 7. Χουμαϊντ Αλ Μαζάμ (ΗΑΕ) 23.10μ8. Τζ. Τίτσλερ (Αυστρία) 22.92μ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 September 2004 - 8:51:58 UTC