Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα προθεσμία δόθηκε στον Τζέκο
  • [02] Αποκαλυπτική έρευνα Μεξικανών επιστημόνων Ελιξίριο νεότητας ...η
  • [03] Ριζική αναθεώρηση του μηχανισμού εξουσίας Δραστικές αλλαγές ετοιμάζει ο
  • [04] Στη Βρετανία Μια βόλτα από χρυσάφι
  • [05] Εφαρμογή από το 2005 Στο επίκεντρο οι φοροελαφρύνσεις
  • [06] Με μια γερμανική πιπίλα Κόψτε το ροχαλητό ...μαχαίρι
  • [07] Μηχανική βλάβη "δείχνουν" οι πρώτες ενδείξεις Αναζητούν τα αίτια
  • [08] "An Evening of Jazz..." στο Hρώδειο
  • [09] Ράσα εν δράσει
  • [10] Δύο νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιταλία
  • [11] Έκτη θέση η Πάτριτς στη Γερμανία
  • [12] Στο Άμστερνταμ "Ο ρήγας κι ο βαλές" στη διώξη του εγκλήματος
  • [13] Νεκρός ένας Τούρκος όμηρος Εκτελέσεις και απελευθερώσεις ομήρων στο
  • [14] Επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου στην Τζενίν Νεκρό στέλεχος των Μαρτύρων
  • [15] Ξανανοίγει ο φάκελος της υπόθεσης Λιντ
  • [16] "Καμπανάκι" ΔΝΤ για ασφαλιστικό-δημόσιες δαπάνες
  • [17] Με χρηματοδότη την Αλ Κάιντα
  • [18] Κληρώνονται οι κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού
  • [19] Ένατη Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων Νέοι βουλευτές, ώριμοι

    [01] Αθλητισμός

    Νέα προθεσμία δόθηκε στον Τζέκο

    13/9/2004 11:20:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί θα καταθέσει ως ύποπτος για κατοχή παράνομων συμπληρωμάτων διατροφής, χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ, ο Χρήστος Τζέκος, μετά τη νέα νέα προθεσμία που δόθηκε από τον εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη. Μέσω πληρεξουσίου του ο Έλληνας προπονητής ζήτησε σήμερα την προθεσμία από τους εισαγγελείς , καθώς είχε διορίσει συνήγορό του το δικηγόρο Γιώργο Μαύρο ο οποίος σκοτώθηκε το Σάββατο το πρωί στο δυστύχημα με το "Σινούκ". Παράλληλα ο κ. Μουζακίτης και η κ. Θεοδωροπούλου ερευνούν το θέμα της εμπλοκής του σε παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ των Κεντέρη Θάνου, καθώς και την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου το βράδυ της Πέμπτης, 12ης Αυγούστου.

    [02] Υγεία

    Αποκαλυπτική έρευνα Μεξικανών επιστημόνων Ελιξίριο νεότητας ...η αισιοδοξία

    13/9/2004 12:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Κι αν μέχρι τώρα αναζητούσατε το φάρμακο για τα γηρατειά σε θαυματουργές κρέμες, ορούς ή στο νυστέρι ενός καλού πλαστικού μάλλον ψάχνατε σε λάθος μέρος. Το μυστικό για να νιώθετε και να φαίνεστε νεότερες και νεότεροι, όσο κι αν περνούν τα χρόνια βρίσκεται στην καλή διάθεση και την αισιοδοξία. Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας μετά από επτά χρόνια μελετών, οι άνθρωποι, που διατηρούν μια αισιόδοξη στάση ζωής, αργούν να εμφανίσουν σημάδια γήρατος σε σχέση με τους απαισιόδοξους. Οι μελετητές υποστηρίζουν, ότι το πόσο γρήγορα θα υποκύψουμε στα σημάδια του χρόνου, ορίζεται από την αλληλεπίδραση ψυχολογικών και γονιδιακών παραγόντων. Η έρευνα δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό "Psychology and Aging".

    Η καλή διάθεση σταματά το χρόνο

    Στην έρευνα συμμετείχαν 1.558 από την αμερικανομεξικανική κοινότητα, η υγεία των οποίων αρχικά βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση.

    Οι επιστήμονες στη διάρκεια των επτά χρόνων της μελέτη, εξέταζαν το πόσο γρήγορα γερνούσαν οι συμμετέχοντες μετρώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα το βάρος, την κόπωση και τις σωματικές τους αντοχές. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

    Όπως αποδείχτηκε, οι αισιόδοξοι συμμετέχοντες είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια γήρατος σε σχέση με εκείνους, που δεν είχαν τόσο θετική στάση ζωής.

    Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βρεθεί πως συνδέεται η καλή διάθεση με την καθυστέρηση της γήρανσης.

    Οι ίδιοι, θεωρούν, ότι πιθανότατα τα θετικά συναισθήματα επηρεάζουν ευεργετικά τη χημική ισορροπία του οργανισμού.

    Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γκλεν Όστιρ δήλωσε σχετικά: πιστεύω, ότι το πνεύμα και το σώμα μας συνδέονται και πως οι σκέψεις και οι συμπεριφορές ή τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού μας".

    Όλα είναι στο μυαλό μας

    Μια δεύτερη μελέτη, που επίσης φιλοξενείται στις σελίδες του "Psychology and Aging", ισχυρίζεται, ότι η σωματική μας δραστηριότητα επηρεάζεται από την πνευματική μας κατάσταση.

    Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διεξήγαγετεστ μνήμης σε 153 άτομα διαφορετικών ηλικιών, τα οποία προηγουμένως είχαν ακούσει θετικές ή αρνητικές περιγραφές των γηρατειών.

    Στις αρνητικές περιγραφές περιλαμβάνονταν οι όροι: μπερδεμένος, ιδιόρρυθμος, εξασθενημένος, γεροντικός, ενώ στις θετικές οι λέξεις: επιτυχής, δραστήριος, αξιοπρεπής διακεκριμένος.

    Τα πορίσματα έδειξαν, ότι η ικανότητα της μνήμης ήταν ασθενέστερη στους μεγαλύτερους ενήλικες, που είχαν δεχτεί αρνητικά ερεθίσματα. Αντίθετα, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά ως προς την ικανότητα μνήμης ανάμεσα σε νεότερους ή ηλικιωμένους, που είχαν δεχθεί θετικά ερεθίσματα.

    Αναλύοντας τα αποτελέσματα οι ερευνητές υποστηρίξαν, ότι αν συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους σαν να είναι ανταγωνιστικά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας τότε και η απόδοσή τους θα είναι ανάλογη.

    Όπως και να 'χει κι από τις δυο έρευνες προκύπτει ένα και μοναδικό συμπέρασμα γερνάμε πρώτα με το μυαλό ...οπότε το καλύτερο, που έχουμε να κάνουμε, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι ν' ντιμετωπίσουμε τη ζωή με όσο πιο θετική ματιά γίνεται.

    [03] Διεθνή

    Ριζική αναθεώρηση του μηχανισμού εξουσίας Δραστικές αλλαγές ετοιμάζει ο Πούτιν

    13/9/2004 1:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 6:41:22 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Σαρωτικές αλλαγές στους μηχανισμούς εξουσίας, ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παραδεχόμενος εμμέσως ότι η μέχρι τώρα πολιτική του κατά της τρομοκρατίας, δεν απέδωσε. Ο κ. Πούτιν δήλωσε, πως οι ηγεσίες των δημοκρατιών και των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να εκλέγονται από τα τοπικά συμβούλια, ύστερα από πρόταση του αρχηγού του κράτους και προανήγγειλε αλλαγές στην κάτω Βουλή, τη Δούμα. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης με τους κυβερνήτες των 89 δημοκρατιών και περιοχών της ρωσικής ομοσπονδίας, ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων και της αναθεώρησης της ρωσικής πολιτικής στον Καύκασο.

    Αλλάζει η πολιτική στον Καύκασο

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε τη συνεδρίαση δηλώνοντας, ότι "ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί μία ριζική ανανέωσης της συνολικής πολιτικής στον βόρειο Καύκασο". "Οι τρομοκράτες πρέπει να εξουδετερωθούν στα κρησφύγετά τους και, εάν είναι αναγκαίο, πρέπει να πληγούν και στο εξωτερικό", είπε ο κ. Πούτιν, παραδεχόμενος έμμεσα, πως τα υπάρχοντα αντιτρομοκρατικά μέσα δεν απέδωσαν.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τη σύσταση ομοσπονδιακής επιτροπής για τον Βόρειο Καύκασο, υπό την προεδρία του Ντμίτρι Κόζακ. Η επιτροπή θα ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής, που πλήττεται από την ανεργία και τα υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας και θα εισηγηθεί τις αναγκαίες αλλαγές. "Ο Βόρειος Καύκασος είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία και έχει μεταβληθεί τόσο σε θύμα, όσο και σε ορμητήριο της τρομοκρατίας ...εξαιτίας της ανεπάρκειας της κοινωνικής πολιτικής", παραδέχθηκε ο κ. Πούτιν.

    Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε, ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία "ενός εθνικού κόμματος" και για τον λόγο αυτόν κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος στο Κοινοβούλιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποπομπή για το μακελειό στο Μπεσλάν

    [04] Πολιτισμός

    Στη Βρετανία Μια βόλτα από χρυσάφι

    13/9/2004 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τύχη του χαμογέλασε με το πιο λαμπερό της χαμόγελο. Ο λόγος για ένα Βρετανό, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες έβγαλε το σκύλο του για τη συνηθισμένη τους βόλτα, για να γυρίσει με ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, που θα τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπετε στον περίπατό του ανακάλυψε μια αγγλική πένα από μασίφ χρυσάφι του 9ου αιώνα, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 220.000 ευρώ. Το νόμισμα φέρει τη μορφή Αγγλοσάξωνα βασιλιά, που βασίλεψε μεταξύ του 796 και του 821. Η γνησιότητα του πιστοποιήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο και άλλους ειδικούς, γεγονός, που ενδέχεται να εκτινάξει στα ύψη την τιμή του, κατά τη δημοπρασία που θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου.

    Ανεκτίμητης αξίας το εύρημα

    "Παραλίγο να πέσουμε από τις καρέκλες μας όταν συνειδητοποιήσαμε περί τινος επρόκειτο. Είναι το σημαντικότερο νόμισμα που έχει ανακαλυψθεί εδώ κι έναν αιώνα", δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Ρίτσαρντ Μπίσοπ, ειδικός της νομισματολογίας στον οίκο δημοπρασιών Σπινκ.

    Το ακριβές σημείο, όπου βρέθηκε το πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο, δεν έγινε γνωστό προκειμένου ναποφευχθεί η βέβαιη εφόρμηση των χρυσοθήρων.

    [05] Οικονομία

    Εφαρμογή από το 2005 Στο επίκεντρο οι φοροελαφρύνσεις

    13/9/2004 3:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 4:08:43 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Φοροελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα με σταδιακή εφαρμογή και ορίζοντα την τριετία 2005- 2007 θα νομοθετήσει η Κυβέρνηση, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του βάρους στη φορολογία εισοδήματος, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις θα γίνουν και για τις μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ.

    Με ορίζοντα τριετίας

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη φορολογία των ακινήτων και για τις προεκλογικές δεσμεύσεις σχετικά με τις ελαφρύνσεις στον τομέα αυτό.

    Παράλληλα, σε ερώτηση σχετική για το ενδεχόμενο αύξησης των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ΙΧ αλλά και των επιβαρύνσεων που ενδεχομένως προκύψουν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου για τα νοικοκυριά, ο υπουργός είπε ότι οι αποφάσεις για όλα αυτά τα θέματα θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης δεν απέκλεισε να γίνουν ορισμένες αναπροσαρμογές στην κατηγορία των έμμεσων φόρων για το 2005, τονίζοντας, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης θα οδηγεί σε μείωση του φορολογικού βάρους συνολικά τα επόμενα χρόνια.

    Αναφορά στο ΕΚΟΦΙΝ

    Μιλώντας για το δημόσιο έλλειμμα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το 2005 θα περιοριστεί κάτω του 3%, έναντι του 5,3% που προβλέπεται να "κλείσει" το 2004.

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε πως οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για άσκηση συνεπούς δημοσιονομικής πολιτικής και υποσχέθηκαν να αντιμετωπίσουν τις παρούσες δημοσιονομικές ανισορροπίες το ταχύτερο δυνατόν. Παράλληλα, πρόσθεσε, πως επιδιώκει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε σε υψηλές δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη στις λεγόμενες "ιδιάζουσες συνθήκες", που αναφέρονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο υπουργός δήλωσε με έμφαση, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις για την οικονομία και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν πολιτικές παρεμβάσεις. Ερωτώμενος σε ποιά πολιτική παρέμβαση αναφέρεται, ο κ. Αλογοσκούφης είπε, ότι έγινε παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έκανε προβλέψεις για τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ, υποστηρίζοντας πως εξελίσσεται δυσμενώς για την Ελλάδα, ενώ αυτό δεν είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδριάζει το Eurogroup

    [06] Τεχνολογία

    Με μια γερμανική πιπίλα Κόψτε το ροχαλητό ...μαχαίρι

    13/9/2004 3:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μήπως το ροχαλητό το δικό σας ή του συντρόφου σας στοιχειώνει τις νύχτες σας και κάνει τον πολυπόθητο ύπνο ευσεβή πόθο; Δοκιμάσατε πολλές διαφορετικές μεθόδους, αλλά καμιά δεν είχε αποτέλεσμα; Μην απογοητεύεστε! Μια νέα εφεύρεση Γερμανών επιστημόνων υπόσχεται να σας απαλλάξει από τον ηχηρό εφιάλτη. Μια ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο του Goettingen, δημιούργησε μια πιπίλα, η οποία τοποθετεί κατά τη διάρκεια του ύπνου τη γλώσσα πίσω από τα δόντια εμποδίζοντας το ροχαλητό.

    Μεγάλα ποσοστά επιτυχίας

    Ο τρόπος λειτουργίας της εν λόγω εφεύρεσης είναι ανάλογος με αυτόν της κατάποσης: η πιπίλα σαν μια μικρή βεντούζα τοποθετεί τη γλώσσα στο κατώτατο σημείο του στόματος ακινητοποιώντας την εκεί. Έτσι, ο ουρανίσκος δεν πάλλεται με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται οι ενοχλητικοί ήχοι του ροχαλητού.

    Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι με τη χρήση της πιπίλας, "οι ασθενείς" επιτυγχάνουν να κρατούν το στόμα τους κλειστό.

    Καταφέραμε με επιτυχία να θεραπεύσουμε επτά από τους 10 ασθενής, που δοκίμασαν τη μέθοδο", ανέφερε χαρακτηριστικά, ο δρ Βίλφριντ Ένγκελκε. Ο ίδιος τόνισε, ότι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη νέα μέθοδο έμειναν οι σύντροφοι των ασθενών, οι οποίοι και τους είχαν ενθαρρύνει να τη δοκιμάσουν.

    Σύμφωνα με τον Ένγκελκε, η πιπίλα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο χειρισμό, αλλά σίγουρα χρειάζεται εξάσκηση από τον ασθενή για να εξοικειωθεί.

    [07] Εσωτερικά

    Μηχανική βλάβη "δείχνουν" οι πρώτες ενδείξεις Αναζητούν τα αίτια

    13/9/2004 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Απάντηση στα ερωτήματα για την αεροπορική τραγωδία, που κόστισε τη ζωή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και 16 ακόμη ανθρώπων, αναμένεται να δώσουν οι δύο επιτροπές που συνέστησε το υπουργείο Άμυνας, οι οποίες ερευνούν τις συνθήκες συντριβής του μοιραίου Σινούκ και τα αίτια της ολιγωρίας του μηχανισμού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η μηχανική βλάβη θεωρείται ως ο επικρατέστερος λόγος της συντριβής, ενώ από αύριο το πρωί αναμένεται να πάρει μέρος στις έρευνες και το ωκεανογραφικό σκάφος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 800 μέτρων.

    Εντείνονται οι έρευνες

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση των οκτώ αγνοουμένων του μοιραίου Σινούκ.

    Από θαλάσσης ερευνούν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, τέσσερα πολεμικά πλοία και αρκετά ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, από τον αέρα ερευνούν ένα αεροσκάφος του Λιμενικού, ένα C-130, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη σύσταση δύο επιτροπών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Μία επιτροπή θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και μία άλλη, υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα ερευνήσει τα αίτια των καθυστερήσεων στην ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, έδωσε εντολή προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να διερευνήσει και να του αναφερθούν, εντός της ημέρας, οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η καθυστέρηση ενημέρωσης και αντίδρασης για το τραγικό δυστύχημα, αφού πέρασαν τρεις ώρες μέχρι να ενημερωθεί από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

    Μηχανική βλάβη η πιθανότερη αιτία

    Στο μεταξύ, το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο" του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που μεταφέρει το βαθυσκάφος rov2. Το ωκεανογραφικό διαθέτει όργανα τρισδιάστατης απεικόνισης του βυθού ακόμα και σε μεγάλα βάθη, όπως αυτά στα οποία εκτιμάται πως βρίσκεται η άτρακτος και το πιλοτήριο.

    Από τη στιγμή που θα γίνει ο εντοπισμός, θα αρχίσει να επιχειρεί το βαθυσκάφος, που θα φωτογραφίσει με δύο ρομποτικές κάμερες τα όργανα ελέγχου του Σινούκ. Τα στοιχεία αυτά θα ρίξουν περισσότερο φως στον ακριβή προσδιορισμό των αιτιών, που προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε στη ΝΕΤ 105,8 ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Βαγγέλης Παπαθανασίου, "πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη θαλάσσια περιοχή, που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ερευνά και καθιστά το όλο εγχείρημα δύσκολο".

    Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε, πως οι πρώτες ενδείξεις "δείχνουν" δυστύχημα και σημείωσε, ότι όταν εκδοθούν τα πορίσματα των ερευνών θα διαπιστωθούν οι ευθύνες των προσώπων.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η μηχανική βλάβη, πιθανότατα στα στροφεία του κινητήρα ή στον άξονα μετάδοσης της κίνησης, ευθύνεται για τη συντριβή του Σινούκ. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιολογείται η απότομη πτώση του ελικοπτέρου, χωρίς, να υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης από την πλευρά του πληρώματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πατριάρχη

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    [08] Πολιτισμός

    "An Evening of Jazz..." στο Hρώδειο

    13/9/2004 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μια μοναδική "διηπειρωτική" συνεργασία κορυφής σε ρυθμούς τζαζ θα μπορέσει να απολαύσει το ελληνικό κοινό την 1η του Οκτώβρη, τότε που η Αμερικανίδα σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς και ο Έλληνας τενόρος Mάριος Φραγκούλης θα μας παραχωρήσουν τη δικιά τους μουσική "εξομολόγηση" για τη λατρεία που τρέφουν στην τζαζ και θα μοιραστούν τη σκηνή του Ηρωδείου σε μια συναυλία από αυτές που δεν βλέπουμε συχνά. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.

    Την θρυλική ερμηνεύτρια και μαθήτρια της Μαρίας Κάλλας, Μπάρμπαρα Χέντρικς, την καταχειροκροτήσαμε τον περασμένο Ιούλιο στην επίσημη πρεμιέρα του Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2004 και εκείνη σε ανταπόδοση της αγάπης που εισέπραξε από το μουσικόφιλο κοινό, αποφάσισε να διακόψει τις εντατικές πρόβες της ενόψει της των εμφανίσεων της το Νοέμβριο στο Th&#233;&#226;tre du Chatelet του Παρισιού και να έρθει στην Αθήνα, ειδικά για αυτήν την εμφάνιση.

    Στο πλευρό της και πάλι το περίφημο Magnus Lindgren Quartet με υποσχέσεις για μια βραδιά γεμάτη με αγαπημένα τζαζ κομμάτια μεγάλων συνθετών, που έχουν γράψει την δική τους μουσική ιστορία.

    Όσο για τον Mάριο Φραγκούλη, θα τον δούμε για πρώτη φορά σε τζαζ στιγμές, ενώ ταυτόχρονα θα πάρουμε και μια γεύση για το τι μας επιφυλάσσει η συμμετοχή του στην ταινία "De Lovely", του βραβευμένου με Όσκαρ Ιρβιν Γουίνκερ, η οποία ήδη προβάλλεται στην Αμερική με θέμα τη ζωή του διάσημου συνθέτη της τζαζ Κόουλ Πόρτερ.

    Στη συναυλία ο κορυφαίος ερμηνευτής θα πλαισιωθεί από ένα κουαρτέτο ταλαντούχων Eλλήνων μουσικών.

    Σημεία Προπώλησης: - Tαμεία Φεστιβάλ Aθηνών: Πανεπιστημίου 39, Tηλ. 210.92.82.900 - Σε όλα τα Δισκοπωλεία Metropolis - Half Note Productions: Tηλ. 210. 60.03.693 - Ticket Shop: Tηλ. 211.95.59.900

    Τιμές: - Kάτω Διάζωμα: 95 - 65 - 50 Eυρώ - Άνω Διάζωμα: 40 Eυρώ

    [09] Διάφορα

    Ράσα εν δράσει

    13/9/2004 5:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 6:36:47 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το αστυνομικό του δαιμόνιο και μάλιστα αποτελεσματικά, ανακάλυψε ένας παπάς από τη Ρουμανία. Ο ιερέας είχε πάρει αμέριμνος το δρόμο για το σπίτι του στην πόλη Μπακάου, όταν είδε τρεις άνδρες να ληστεύουν μια γυναίκα, παίρνοντάς της το χρυσό περιδέραιο που φορούσε στο λαιμό. Άγνωστο αν μεσολάβησε το Άγιο Πνεύμα ή όχι, ο παπάς αποφάσισε να ακολουθήσει τους ληστές, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Μετά από αρκετή ώρα περιπλάνησης στους δρόμους της πόλης, δύο από τους δράστες μπήκαν σε ενεχυροδανειστήριο και ζήτησαν να ανταλλάξουν το περιδέραιο με χρήματα, ενώ ο τρίτος κρατούσε "τσίλιες". Όπως δήλωσε ο ρασοφόρος τιμωρός του εγκλήματος, πλησίασε τον "τσιλιαδόρο" και τον ακινητοποίησε, λέγοντάς του πως είναι αστυνομικός και μάλιστα ένοπλος. Στη συνέχεια, μπήκε στο ενεχυροδανειστήριο και συνέλαβε και τους άλλους δύο ληστές, απειλώντας τους πως θα χρησιμοποιήσει το υποτιθέμενο όπλο του, αν αντισταθούν!

    [10] Διεθνή

    Δύο νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιταλία

    13/9/2004 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET

    Δύο νεκροί και περισσότεροι από 30 τραυματίες είναι ο απολογισμός εκτροχιασμού τρένου, που έγινε το πρωί της Δευτέρας, στη βόρεια Ιταλία. Η αμαξοστοιχία, που μετέφερε περίπου 40 επιβάτες, οι περισσότεροι εργάτες, εκτελούσε το δρομολόγιο Κουνέο-Τορίνο, όταν εκτροχιάστηκε στην περιοχή Μαντόνα ντελ Όλμο, παρασύροντας για σχεδόν ένα χιλιόμετρο πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος. Τα σωστικά συνεργεία, που έσπευσαν στην περιοχή, ανέσυραν νεκρές δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων ήταν μηχανικός του τρένου, ενώ βαριά τραυματισμένος είναι και ο οδηγός της αμαξοστοιχίας. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα.

    [11] Αθλητισμός

    Έκτη θέση η Πάτριτς στη Γερμανία

    13/9/2004 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά από εξαιρετική εμφάνιση που της απέδωσε 5.296 βαθμούς (σκοποβολή 1180-καλύτερη επίδοση, ξιφασκία 808, κολύμβηση 1204, ιππασία 1144, δρόμος 960) η Κατερίνα Πάρτιτς κατέκτησε την έκτη θέση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μοντέρνου Πένταθλου, που διεξήχθη στην πόλη Ντάρμσταντ της Γερμανίας από τις 11 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2004. Την πρώτη θέση κατέλαβε η όγδοη των Ολυμπιακών της Αθήνας, Βρετανίδα Κέιτ Άλενμπι με 5.500 βαθμούς. Η χρυσή Ολυμπιονίκης τρεις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Ουγγαρέζα Ζουζάνα Βόρος, κατετάγη μόλις τρίτη με 5.392 βαθμούς, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η η ασημένια Ολυμπιονίκης Ζελένα Ρουμπλέβσκα από τη Λετονία με 5.424β.

    [12] Διάφορα

    Στο Άμστερνταμ "Ο ρήγας κι ο βαλές" στη διώξη του εγκλήματος

    13/9/2004 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι αρχές του Άμστερνταμ για να περιορίσουν την εγκληματικότητα στην πόλη. Αποφάσισαν να διανείμουν στους αστυνομικούς τράπουλα, που θα φέρει τις φωτογραφίες των 52 πλέον καταζητούμενων κακοποιών για κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη κατοχή όπλων. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος, Έλι Φλόραξ, "αυτό θα συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας, είτε με τη σύλληψη των υπόπτων είτε αποτρέποντάς τους να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις, γιατί θα ξέρουν ότι παρακολουθούνται". Η ιδέα της διανομής τράπουλας με τις φωτογραφίες υπόδικων υιοθετήθηκε, μετά το προηγούμενο των Αμερικανών στο Ιράκ που μοίρασαν στους στρατιώτες τους τράπουλες με φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσέιν και των προσκείμενων του στρατιωτικών, διευκρίνισε η Φλόραξ.

    [13] Ιράκ

    Νεκρός ένας Τούρκος όμηρος Εκτελέσεις και απελευθερώσεις ομήρων στο Ιράκ

    13/9/2004 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Βίντεο που παρουσιάζει τη στυγνή εκτέλεση ενός Τούρκου ομήρου από τους απαγωγείς του, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα σε ισλαμική ιστοσελίδα, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τους τέσσερις νέους ομήρους, δύο Αυστραλούς και δύο Ασιάτες. Στη βιντεοταινία εμφανίζεται ο όμηρος να λέει το όνομά του και την ιδιότητά του πριν οι απαγωγείς του κόψουν το λαιμό με μαχαίρι. Στο μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό ότι αφέθηκε ελεύθερος ένας Καναδός δημοσιογράφος μετά την πενθήμερη κράτησή του. Ο Σκοτ Τέιλορ, εκδότης του περιοδικού "Το Πνεύμα του Σώματος" και αρθρογράφος της εφημερίδας Halifax Chronicle-Herald, είχε απαχθεί την περασμένη Τρίτη στο Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης. Ο Καναδός δημοσιογράφος είπε ότι οι απαγωγείς του τον βασάνισαν και απείλησαν να τον αποκεφαλίσουν πολλές φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς έπιασαν το Σκοτ γιατί πίστευαν πως ήταν κατάσκοπος του Ισραήλ.

    "Το όνομά μου είναι Ντουρμούς Κουμντερελί. Είμαι από την Ταρσό. Είμαι οδηγός φορτηγού. Έφερα μηχανικά εξαρτήματα και οικοδομικά υλικά από την Τουρκία για μια αμερικανική βάση που βρίσκεται κοντά στο Τικρίτ", αυτά είναι τα τελευταία λόγια του άτυχου Τούρκου που οι απαγωγείς του εκτέλεσαν στις 17 Αυγούστου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την απαγωγή μαζί με έναν άλλο Τούρκο οδηγό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυστραλοί απειλούνται με εκτέλεση

    "Ζωντανοί οι Γάλλοι δημοσιογράφοι"

    [14] Διεθνή

    Επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου στην Τζενίν Νεκρό στέλεχος των Μαρτύρων του Αλ Ακσά

    13/9/2004 6:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 6:30:03 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Νεκρός από τα πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου στη Τζενίν έπεσε ο υπαρχηγός των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσά στην περιοχή, Μαχμούντ Χαλίφα και άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, μέλη της οργάνωσης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο πραγματοποίησε επιδρομή εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο μετέβαιναν τα μέλη των Ταξιαρχιών. Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε και ο Αχμάντ Χούσνι, ενώ άγνωστη παραμένη η ταυτότητα του τρίτου νεκρού. Σημειώνεται, πως ο Χαλίφα και ο Χούσνι είχαν γλιτώσει από παρόμοια επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου στις 30 Αυγούστου.

    [15] Διεθνή

    Ξανανοίγει ο φάκελος της υπόθεσης Λιντ

    13/9/2004 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-AP-REUTERS-AFP

    Το πράσινο φως για την αναθεώρηση της δίκης του δολοφόνου της Άννας Λιντ, Μιχαΐλο Μιχαΐλοβιτς, έδωσε σήμερα περίπου ένα χρόνο μετά τον θάνατο της, το Ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας. Εναντίον της απόφασης που καταδίκαζε σε εγκλεισμό στο ψυχιατρείο τον 26χρονο Μιχαΐλοβιτς που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών, εφεσίβαλαν τα παιδιά της Λιντ, η εισαγγελική αρχή, αλλά και οι δικηγόροι του κατηγορουμένου. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε πως αποδέχεται τις τρεις εφέσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους λόγους της απόφασης αυτής. Η ακριβής ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει γίνει γνωστή ωστόσο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

    Τρεις εφέσεις ζητούν αναθεώρηση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου

    Ο Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος είναι παιδί Σέρβων μεταναστών, είχε μαχαιρώσει μέσα σε πολυκατάστημα τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών στις 9 Σεπτεμβρίου του 2003. η Λιντ υπέκυψε λίγες ημέρες μετά στα τραύματα της.

    Αρχικά είχε καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πριν από δύο ημέρες μετέτρεψε την ποινή σε ψυχιατρικό εγκλεισμό, με το αιτιολογικό ότι ο δράστης είναι ψυχικά άρρωστος.

    Τόσο τα παιδιά της αδικοχαμένης Άννας Λιντ, όσο και η εισαγγελική αρχή ζητούν μια πιο αυστηρή ποινή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Φρεντρικ Βερσαελ ο Μιχαΐλοβιτς είναι σε θέση να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή διότι η έκθεση αξιολόγησης των ψυχιάτρων δεν μπόρεσε να καταστήσει σαφές το αν όντως ο 26χρονος κατηγορούμενος ενήργησε υπό την επήρεια κάποιας σοβαρής ψυχικής ασθένειας ή αν τη στιγμή του εγκλήματος υπέφερε από κάποια διαταραχή.

    Η δικηγόροι υπεράσπισης από την πλευρά τους αποσκοπούν στη μετατροπή της κατηγορίας της δολοφονίας σε απλή ανθρωποκτονία προβάλλοντας το σκεπτικό ότι είναι παράφρων και άρα ανίκανος για προμελετημένο έγκλημα.

    Πάντως η σουηδική κοινή γνώμη εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την πρόσφατη επιεικέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας διατηρώντας στο μυαλό τους τις μνήμες από τη βιαιότητα της δολοφονίας. Υπενθυμίζεται ότι η Λιντ, μητέρα δύο παιδιών, ήταν από τις πλέον δημοφιλής πολιτικούς της χώρας της και θεωρούταν πιθανή υποψήφια για την πρωθυπουργία.

    Την περασμένη Κυριακή, επέτειο του θανάτου της, δεκάδες Σουηδοί πέρασαν από το εμπορικό πολυκατάστημα όπου δέχθηκε τη μοιραία επίθεση του Μιχαΐλοβιτς για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη της.

    [16] Οικονομία

    "Καμπανάκι" ΔΝΤ για ασφαλιστικό-δημόσιες δαπάνες

    13/9/2004 6:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2004 7:55:46 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ανάγκη για νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, για αλλαγές στην αγορά εργασίας, για περιορισμό στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες επισημαίνει σε έκθεση του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο υπουργός κ. Αλογοσκούφης δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν αποκρύπτει τα προβλήματα, αλλά επιδιώκει να τα αντιμετωπίσει. Η έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι αν και η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και φέτος, εντούτοις ενδέχεται να επιβραδυνθεί σε υπολογίσιμο βαθμό το 2005, οπότε καλεί τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές που θα ωφελήσουν όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη.

    Ζητούμενο η αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή

    "Η Ελλάδα γνώρισε αρκετά χρόνια υψηλής οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη και σε μια περίοδο που η ευρωζώνη και οι διεθνείς οικονομίες δοκιμάσθηκαν. Σαν αποτέλεσμα, ενισχύθηκαν η απασχόληση και τα πραγματικά εισοδήματα. Αυτή η αξιοζήλευτη επίδοση κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που βοήθησαν την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα η αναπτυξιακή ώθηση από την ένταξη στην ΟΝΕ, έχουν αρχίσει να εξασθενούν" τονίζεται στην έκθεση.

    "Μετά το 2005, οι προοπτικές θα εξαρτηθούν σε κρίσιμο βαθμό από την αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή, τις πολιτικές που θα ωθήσουν την συνολική προσφορά και την καλύτερη ευθυγράμμιση των πραγματικών μισθών με την παραγωγικότητα, ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα, υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος υποτονικής ανάπτυξης" υπογραμμίζεται.

    Το ΔΝΤ διαπιστώνει πρόοδο σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2002, των αποκρατικοποιήσεων και της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα, ενώ αναφέρει ότι οι σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες επενδύσεις στις υποδομές θα ωθήσουν την παραγωγικότητα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, τονίζει ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα.

    Στην έκθεση τονίζεται ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και ότι προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή ενός καλά διαρθρωμένου προγράμματος με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα.

    Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, προβάλλεται ως απαραίτητη η πραγματοποίηση περικοπών στις δημόσιες δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων και των αμυντικών) και περιορισμών στις επιχορηγήσεις του Δημοσίου. Επίσης συστήνεται να δοθεί προσοχή στην πιστωτική επέκταση διότι πιθανόν να προκληθούν, από υπερβολική αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

    Εξάλλου, το ΔΝΤ θέτει σε αμφιβολία τη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους και βεβαιώνει την αναγκαιότητα νέας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. "Με βάση τρέχουσες εκτιμήσεις, τα κόστη των συντάξεων και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθούν σημαντικά μετά το 2010, περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, η σύνταξη του καθενός θα βρεθεί σταδιακά σε κίνδυνο" προστίθεται.

    Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη για να αντιμετωπισθούν οι υπάρχουσες αδυναμίες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν σε κάποιο βαθμό, την ασυμβατότητα μεταξύ των ικανοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών των επιχειρήσεων, κάτι που δείχνει την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και των δημοσίων υπηρεσιών εύρεσης εργασίας. Επίσης σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, αντικατοπτρίζουν και τα "εμπόδια στην απασχόληση", όπως π.χ. οι νόμοι (για παράδειγμα, υψηλό ποσό αποζημίωσης) που αποθαρρύνει τις προσλήψεις, περιορισμένες ευκαιρίες για προσωρινή και μερική απασχόληση και υψηλοί αρχικοί μισθοί που εκτοπίζουν από την αγορά τους εργαζόμενους με χαμηλή εξειδίκευση.

    [17] Διεθνή

    Με χρηματοδότη την Αλ Κάιντα

    13/9/2004 7:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη που είχαν στόχο συναγωγές και βρετανικά συμφέροντα είχαν χρηματοδοτηθεί από το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Αυτό κατέθεσε τη Δευτέρα στη δίκη του ένας από τους κύριους υπόπτους των επιθέσεων αυτών που προκάλεσαν το θάνατο 63 ανθρώπων. Ο Αντνάν Ερσόζ, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια, πρόσθεσε ενώπιον του κακουργιοδικείου της Κωνσταντινούπολης ότι τα χρήματα προέρχονταν από μη κατονομαζόμενο "Σύρο μαχητή". "Πενήντα χιλιάδες δολάρια ήρθαν από την Ευρώπη και 100.000 δολάρια από το Ιράν", διευκρίνισε.

    Πιθανότατα νεκρός ο εγκέφαλος των επιθέσεων

    "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δίκτυο της Αλ Κάιντα στην Τουρκία... Υπήρχαν σύνδεσμοι αλληλοβοήθειας ανάμεσα στην οργάνωση που διέπραξε τις επιθέσεις και την Αλ Κάιντα, και τα χρήματα προήλθαν από την Αλ Κάιντα", συνέχισε.

    Ο Ερσόζ αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις επιθέσεις, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο Ιράν.

    Κατά την τρίτη αυτή ακροαματική διαδικασία της δίκης, που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου με 69 κατηγορούμενους, ο Ερσόζ ομολόγησε ότι είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και ότι είχε συναντήσει στελέχη της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Κανταχάρ πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκε ότι είναι μέλος της οργάνωσης.

    Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος του τουρκικού πυρήνα που οργάνωσε τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη Χαμπίμπ Ακντάς τον είχε πλησιάσει πολλές φορές και του είχε ζητήσει να βοηθήσει στην εισαγωγή στη χώρα των χρημάτων που χρειάζονταν για τη χρηματοδότηση των επιθέσεων, το οποίο ο ίδιος είχε αρνηθεί.

    Ο Ακντάς, ο οποίος καταζητείται από την τουρκική δικαιοσύνη ως ο φερόμενος υποκινητής των επιθέσεων του Νοεμβρίου, πιθανολογείται ότι σκοτώθηκε στο Ιράκ από τους βομβαρδισμούς του αμερικανικού στρατού στην περιοχή Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

    Οι επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγάκι της 15ης και της 20ης Νοεμβρίου του 2003 στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες είχαν στο στόχαστρο δύο συναγωγές, το βρετανικό γενικό προξενείο και τη βρετανική τράπεζα HSBC, προκάλεσαν το θάνατο 63 ανθρώπων και τον τραυματισμό 750.

    [18] Οικονομία

    Κληρώνονται οι κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού

    13/9/2004 7:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στις 9 ή στις 10 του μηνός, κατά πάσα πιθανότητα, θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού για τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, όπως συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε κατά τη συζήτηση ότι το υπουργείο αναζητεί τρόπους με τους οποίους πιθανόν να μειωθεί ακόμα και κάτω από τα 850 ευρώ ανά τ.μ. το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι τυχεροί από τους δικαιούχους.

    Περίπου 17.000 οι δικαιούχοι

    Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ με ανακοινώσεις της έχει κατ επανάληψη ζητήσει η τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν οι δικαιούχοι να μην ξεπεράσει τα 700 ευρώ ανά τ.μ.

    Μέχρι σήμερα, οι δικαιούχοι οι οποίοι θα μπουν στην κλήρωση για τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού φτάνουν περίπου τις 17.000 ανάμεσα στους οποίους θα κληρωθούν οι 2.914 κατοικίες.

    Ο χώρος και η διαδικασία της κλήρωσης είναι ακόμα προς συζήτηση.

    [19] Εσωτερικά

    Ένατη Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων Νέοι βουλευτές, ώριμοι προβληματισμοί

    13/9/2004 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Οι 300 της Βουλής παραχώρησαν για λίγο τα έδρανά τους στους έφηβους, για τη διεξαγωγή των εργασιών της ένατης συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Η ένατη Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων, με τη συμμετοχή 350 βουλευτών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο Ελληνισμό, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Στη διάρκεια των εργασιών της, τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις τους οι αντιπρόσωποι των επτά διαρκών επιτροπών, ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση της γενικής διατύπωσης σύνθεσης κειμένων και των θέσεων των επιτροπών, κατά πλειοψηφία.

    "Εγγύηση για την ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας"

    Οι εργασίες της Ολομέλειας ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Σινούκ.

    "Η νέα γενιά, όπως προκύπτει από την ποιότητα των συζητήσεων και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, εγγυάται την ουσιαστική λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος", δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, προς την Ολομέλεια της Βουλής.

    Εκπαίδευση, κοινωνικός αποκλεισμός και βία βρέθηκαν στο επίκεντρο των εισηγήσεων των έφηβων βουλευτών, οι οποίοι, ωστόσο, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν σε θέματα Υγείας αλλά και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της περιφέρειας παρουσιάστηκαν από τους έφηβους που ζουν σε μη αστικές περιοχές, ενώ συγκινητική ήταν η υποδοχή της οποίας έτυχε ο λόγος της Μαρίας Ιωαννίδου, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, ο οποίος περιείχε προβληματισμούς σχετικά με το θέμα της Υγείας. Στο τέλος της ομιλίας της, σύσσωμη η Βουλή, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, καταχειροκρότησε τη νεαρή βουλευτή.

    Στο διάλειμμα της συνεδρίασης, αντιπροσωπεία των βουλευτών επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο γραφείο του στη Βουλή.

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

    "Ο δημοκρατικός διάλογος, που περιέχει πάντα το λόγο και τον αντίλογο, αποτελεί το θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης Πολιτείας" σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την αντιπροσωπεία των βουλευτών, τους οποίους προέτρεψε "να είναι ενεργοί πολίτες ώστε να συμβάλλουν με τις ιδέες και τις πράξεις τους στη θετική πορεία της κοινωνίας μας".

    Εντυπωσιασμένος από τις απόψεις και την κρίση των εφήβων δήλωσε ο κ. Καραμανλής, που τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία και ευόδωση των οραμάτων και των προσπαθειών τους για μια καλύτερη κοινωνία.

    "Οι ιδέες τους είναι πάντα ζωντανές, είναι πολλές φορές και ρηξικέλευθες, ριζοσπαστικές" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τις απόψεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι έφηβοι βουλευτές και πρόσθεσε ότι η νέα γενιά "που έχει δείξει πόσο μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά" χρειάζεται τη στήριξη όλων.

    Μετά το πέρας των εργασιών της Ολομέλειας, οι έφηβοι βουλευτές πήραν ως δώρο ένα αναμνηστικό σακίδιο με το Μικρό Λεξικό Μπαμπινιώτη, τον Επιτάφιο του Περικλή-έκδοση της Βουλής-και βιντεοταινία με τη θεατρική, μουσική παράσταση που δόθηκε πέρυσι στο Ηρώδειο στη διάρκεια των εργασιών της όγδοης Συνόδου.

    Επίσης, το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, με πρωτοβουλία του υπουργού Νικήτα Κακλαμάνη, δώρισε στους εφήβους βουλευτές ένα "ζευγάρι" των μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Φοίβου και Αθηνάς, που έφεραν καρφιτσωμένο το κόκκινο κορδελάκι που συμβολίζει την παγκόσμια εκστρατεία κατά του ιού του AIDS.

    Η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του προγράμματος προσθέτοντας ότι οι εισηγήσεις θα τυπωθούν και θα διανεμηθούν σε όλους τους βουλευτές, ενώ όσες προτάσεις είναι υλοποιήσιμες θα εξετασθούν για το πώς θα πραγματοποιηθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαθητές σε ρόλο βουλευτή


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 September 2004 - 16:51:23 UTC