Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κολλημένος με την Monopoly;
  • [02] Το βράδυ η ομιλία για την Οικονομία Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
  • [03] Σβήστηκαν οι φωτιές σε Λέρο και Κύθηρα
  • [04] Παρούσα στο Βερολίνο η Χόλμς
  • [05] Διακρίσεις με το... καλημέρα για Άρσεναλ
  • [06] Τελευταία μας ελπίδα ο Ηλιάδης
  • [07] Τη Δευτέρα το πρώτο κουδούνι Πρεμιέρα με αλλαγές στα σχολεία
  • [08] Παρέμεινε στις "αρκούδες" ο Τσακαλίδης
  • [09] Αντίο και ο Μακελελέ
  • [10] Έκρηξη στη Βασόρα κοντά στα προξενεία ΗΠΑ και Βρετανίας
  • [11] Η Βίλα σταμάτησε την Τσέλσι
  • [12] Νεκρός ο Μητροπολίτης Αλεξανδρείας Τραγικό δυστύχημα στο Άγιον Όρος
  • [13] Τρία χρόνια από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων Θλιβερή επέτειος

    [01] Διάφορα

    Κολλημένος με την Monopoly;

    11/9/2004 11:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στη φυλακή βρέθηκε ένας 57χρονος άνδρας από τη Δανία, που προσπάθησε να αγοράσει μια πίτσα, χρησιμοποιώντας ένα χαρτονόμισμα των 80 δολαρίων από το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, Monopoly. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο ο 57χρονος όλα έγιναν κατά λάθος. Το γνωστό επιτραπέζιο ήταν το αγαπημένο του εγγονού του και έπαιζαν μαζί με τις ώρες. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο παππούς, νοίκιασε για το λόγο αυτό δύο φωτοτυπικά μηχανήματα, προκειμένου να τυπώσει περισσότερα χαρτονομίσματα από την Monopoly. Κι όλα ως εδώ ήταν καλά και ο δικαστής άρχισε να γελά με τον παππούλη που μπερδεύτηκε, μέχρι που μια λεπτομέρεια ήρθε στο φως: όπως είπε η αστυνομία, ο συλληφθείς είχε πάνω του περίπου 9.000 φωτοτυπημένα χαρτονομίσματα από το επιτραπέζιο!

    [02] Εσωτερικά

    Το βράδυ η ομιλία για την Οικονομία Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

    11/9/2004 12:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2004 3:04:30 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για το 2005 και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προδιαγράψει απόψε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο, που θα παρατεθεί προς τιμήν του στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης". Το πρωί, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ είχε σύντομες συνομιλίες με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και της Helexpo, τις οποίες κάλεσε να συνεχίσουν να εργάζονται την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Εγκαινιάζοντας χθες το βράδυ την 69η ΔΕΘ, ο κ. Καραμανλής τόνισε, πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο και επεσήμανε, ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

    Ξενάγηση στην Έκθεση

    "Καθοριστικά για την ελληνική οικονομία" χαρακτήρισε τα επόμενα δύο χρόνια ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία διοίκησης της Helexpo και της ΔΕΘ, όπου είχε συνάντηση με τις διοικήσεις των δύο εταιριών.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Helexpo, Αριστοτέλη Θωμόπουλο, για τα μεγέθη της φετινής διοργάνωσης, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Δημήτρης Μπακατέλος, τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες της εταιρίας και για την διεκδίκηση της EXPO 2008.

    Αναφερόμενος στην έκθεση, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι "είναι ένας καίριος θεσμός, που έχει συμβολικά χαρακτηριστικά για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής" και παράλληλα "ένας ουσιαστικός θεσμός για την οικονομική πολιτική στη χώρα".

    Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Έκθεση από το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ακολούθησε τα περίπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Ελληνικών Ταχυδρομείων και του Αθλητισμού, όπου στον υπαίθριο χώρο παιδιά από αθλητικούς συλλόγους παρουσίασαν σε αναπαράσταση την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τα περίπτερα των υπουργείων Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και ολοκλήρωσε την περιήγησή του με το περίπτερο της Νομαρχίας.

    Εξαγγελίες για την Οικονομία

    Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη βραδινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και να μιλήσει για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής θα δώσει στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους και θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής του για την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας.

    Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει, ότι όλες οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για φορολογικές ελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και εισοδηματικές ενισχύσεις για τις αδύναμες οικονομικά και κοινωνικές ομάδες θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Τώρα η ώρα της Περιφέρειας"

    [03] Εσωτερικά

    Σβήστηκαν οι φωτιές σε Λέρο και Κύθηρα

    11/9/2004 12:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στις περιοχές Κλειδί της Λέρου και Κάλαμος Κυθήρων. Όλη τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ το έργο τους δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν τα 8 μποφόρ. Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βοήθησαν σημαντικά. Στη Λέρο στις προσπάθειες κατάσβεσης μετείχαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ στα Κύθηρα, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις βοήθησαν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Οι πυρκαγιές και στα δυο νησιά περιορίστηκαν γρήγορα και τέθηκαν υπό έλεγχο λίγο πριν τις 10 το πρωί.

    [04] Αθλητισμός

    Παρούσα στο Βερολίνο η Χόλμς

    11/9/2004 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δυναμική επιστροφή στο αυριανό έκτο και τελευταίο φετινό μήτινγκ στίβου του κυριακάτικου Golden League του Βερολίνου ετοιμάζει η δις Ολυμπιονίκης της Βρετανίας, Κέλι Χόλμς. Η 34χρονη νικήτρια της Αθήνας θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στα 1500μ γυναικών της διοργάνωσης, αφού όπως δήλωσε μετά τη στέψη της στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αισθάνεται καμία πίεση και δεν θέλει να αποδείξει τίποτα. Παρόλα αυτά για την 34χρονη αθλήτρια που ξεκίνησε τις προπονήσεις πριν από μία εβδομάδα το να επιστρέψει σε αγώνες μετά από ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, είναι λίγο δύσκολο. Φαβορί πάντως για το χρυσοφόρο "Τζακ Ποτ" των 1.000.000 δολαρίων, που θα μοιραστούν οι αθλητές που έχουν πετύχει 5 νίκες σε ισάριθμα μήτιγκ από τα 6 συνολικά του θεσμού είναι η αθλήτρια των 400μ από τις Μπαχάμες Τονίκ Ούιλλιαμς Ντάρλινγκ και ο Σουηδός τριπλουνίστας Κριστιάν Όλσον.

    [05] Αθλητισμός

    Διακρίσεις με το... καλημέρα για Άρσεναλ

    11/9/2004 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά την κατάκτηση του περσινού τίτλου, η Άρσεναλ αήττητη στους 4 φετινούς αγώνες της "πρεμιερσιπ", κέρδισε ήδη τις πρώτες διακρίσεις της νέας χρονιάς. Η Ένωση Ποδοσφαιριστών ανέδειξε το Γάλλο τεχνικό των "κανονιέρηδων" Αρσεν Βενγκέρ, ως τον κορυφαίο προπονητή του μήνα, ενώ ο Ισπανός επιθετικός των πρωταθλητών Αγγλίας, Αντόνιο Ρέγιες διακρίθηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Αυγούστου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Άρσεναλ, που σε λίγο φιλοξενείται στην έδρα της Φούλαμ, στον αγώνα της 5ης αγωνιστικής του αγγλικού πρωταθλήματος έσπασε ήδη το αήττητο ρεκόρ των 42 αγώνων που κρατούσε η Νότιγχαμ Φόρεστ.

    [06] Αθλητισμός

    Τελευταία μας ελπίδα ο Ηλιάδης

    11/9/2004 2:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά χρυσό μετάλλιο του Ταριέλ Ζιντιρίδη, στείρα από πλευράς ελληνικών διακρίσεων ήταν η σημερινή ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Νεανίδων (κάτω των 20 ετών) στη Σόφια, καθώς οι τζουντόκα μας Γιάννης Αζωίδης, Γιάννης Αζωίδης και Ραίσα Καγκελίδου, ηττήθηκαν από τους αντιπάλους τους στους πρώτους τους αγώνες στη διοργάνωση. Τελαυταία ελληνική ελπίδα για γαλανόλευκη διάκριση αποτελεί αύριο στην κατηγορία των -90 κιλών ο Λεωνίδας Ηλιάδης. Ο αθλητής του Φιλίππου στο πλαίσιο του α προκριματικού ομίλου, θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο Σοσλάν Τμένοφ, ενώ σε περίπτωση πρόκρισης θα αναμετρηθεί στη συνέχεια με τον Ολλανδό πρωταθλητή Ευρώπης Νέων του 2003, Χενκ Γκρολ.

    "Αντίο" είπαν οι πρωταθλητές μας

    Τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες της βουλγαρικής διοργάνωσης γνώρισαν σήμερα οι τζουντόκα μας Στους Νέους ο Γιάννης Αζωίδης, σε αγώνα για τον πρώτο γύρο των -73 κιλών ηττήθηκε με Ippon σε 3:31 από τον Κύπριο Βασίλη Κβασιλάβα, ο Κυριάκος Ιωσηφίδης στο 2ο γύρο των -81 κιλών, όπου έχασε με Yuko από τον Γερμανό Αλεξάντερ Μπάνικοφ. Στις νεανίδες τέλος η Ραϊσα Καγκελίδου, που στον α γύρο της κατηγορίας των -70 κιλών είχε περάσει χωρίς αγώνα (μπαϊ) ηττήθηκε με Ippon από τη Γαλλίδα Αναίς Λοπίς στο πλαίσιο του 2ου γύρου και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

    [07] Εσωτερικά

    Τη Δευτέρα το πρώτο κουδούνι Πρεμιέρα με αλλαγές στα σχολεία

    11/9/2004 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2004 3:02:50 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη Δευτέρα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ιδιαίτερα στα Λύκεια, είναι σημαντικές, αφού από φέτος καταργούνται οι πανελλήνιες εξετάσεις στη Β Λυκείου. Επίσης, φέτος, αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 500 ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ολοήμερων σχολείων στα 6133. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει δέσμη μέτρων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που θα τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2005- 2006.

    Πανελλήνιες τέλος στη Β' Λυκείου

    Οι φετινές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας θα επηρεάσουν τους περίπου 77.000 μαθητές της Β' Λυκείου, που δεν θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ του χρόνου θα διαγωνισθούν σε 6 αντί για 9 μαθήματα. Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που θα απαλειφθούν, αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

    Οι αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα συνεχιστούν και την επόμενη σχολική χρονιά με την κατάργηση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και την αντικατάσταση τους με τα Επαγγελματικά Λύκεια. Στο Γυμνάσιο, εξετάζεται το μέτρο των ανακεφαλαιωτικών εξετάσεων, που, όμως, δεν θα έχουν προαγωγικό χαρακτήρα.

    Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αναμένονται αλλαγές για φέτος, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ΝΕΤ, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπιστούν στην Ε' και ΣΤ' τάξη του Δημοτικού, ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις με κοινά θέματα, οι οποίες θα διενεργούνται δύο φορές το χρόνο. Οι εξετάσεις αυτές δεν θα είναι προαγωγικές, αλλά θα λειτουργήσουν ως τρόπος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

    [08] Αθλητισμός

    Παρέμεινε στις "αρκούδες" ο Τσακαλίδης

    11/9/2004 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη "μπουκιά" μέσα από το στόμα του Κλίβελαντ, πήραν την ύστατη στιγμή οι "αρκούδες" του Μέμφις, οι οποίες, μετά το χρονικό της προαναγγελθείσης απόκτησης του Ιάκωβου Τσακαλίδη από τους Καβαλίερς, βάσει του νόμου των restricted free agent, πρόσφεραν στον "Τζεϊκ" τα ίδια χρήματα (8,7 εκατομμύρια δολάρια) και τον κράτησαν και για επόμενα τρία χρόνια στο Μέμφις. Πέρυσι ο Τσακαλίδης σε 40 από 82 ματς με τη φανέλα των "Γκρίζλις" είχε 4.3 πόντους και 3.2 ριμπάουντ σε 13 λεπτά συμμετοχής.

    Ακαριαία απάντηση από Μέμφις

    Οι εκπλήξεις θα έλεγε κανείς ότι στο "θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ" αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που φαντάζονταν, ότι μετά τη χθεσινή υπογραφή του Ιάκωβου Τσακαλίδη στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, ο Έλληνας παίκτης θα συνέχιζε να φορά τη φανέλα των Μέμφις Γκρίζλις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο 25χρονος σέντερ υπέγραψε χθες το σχετικό offer sheet με τους "Καβς", περιμένοντας μέσα σε 15 μέρες την απάντηση του Μέμφις. Κι όντως οι "αρκούδες" απάντησαν και πριν προλάβει καν να αρχίσει η διαδικασία η αντιστροφή μέτρησης, υπό το φάσμα της απώλειας του "Τζεϊκ" του κατέθεσαν ισόποση χρήματα και βάσει του κανονισμού των restricted free agent, τον κράτησαν για τρία χρόνια ακόμη στο Μέμφις.

    [09] Αθλητισμός

    Αντίο και ο Μακελελέ

    11/9/2004 4:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με στόχο να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότεορο στην καριέρα του με την Τσέλσι, ο Κλοντ Μακελελέ ανακοίνωσε και επισήμως πως αποχωρεί από την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Αυτή είναι η Πέμπτη αποχώρηση από τους «τρικολόρ» από το τέλος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και έπειτα, μετά τους Ζιντάν, Λιζαραζού, Τιράμ και Ντεσαγί και όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και ο Μακελελέ δήλωσε πως ήρθε η ώρα να φήσει την θέση του στην επόμενη γενιά. «Θα είμαι 33 ετών το 2006 και είναι καιρός να δώσω την θέση μου σε μια νέα γενιά ποδοσφαιριστών οι οποίοι χρειάζεται να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία πριν την διεξαγωγή του προσεχούς παγκοσμίου κυπέλλουστην Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος στην εφημερίδα της πατρίδας του «Λ Εκίπ» και κατέληξε, «Το δικό μου μέλλον είναι με την Τσέλσι»!

    [10] Ιράκ

    Έκρηξη στη Βασόρα κοντά στα προξενεία ΗΠΑ και Βρετανίας

    11/9/2004 5:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, σήμερα το μεσημέρι, έξω από κτηριακό συγκρότημα, όπου βρίσκονται τα προξενεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην ιρακινή πόλη Βασόρα. Σύμφωνα με έναν φρουρό, που βρισκόταν έξω από το συγκρότημα, όπου στεγάζονται ακόμα δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, λίγα μέτρα από την είσοδο του συγκροτήματος, τη στιγμή της έκρηξης περνούσε ένα τζιπ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι δύο νεκροί ήταν επιβάτες του οχήματος ενώ οι τραυματίες περνούσαν από το σημείο εκείνο τη στιγμή της έκρηξης. Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το επεισόδιο, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ταυτότητας για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Την είδηση επιβεβαίωση και ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής δύναμης στο νότιο τμήμα του Ιράκ.

    Έκρηξη κοντά στη Βαγδάτη

    Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, σημειώθηκε άλλη μία έκρηξη, αυτή τη φορά στο προάστιο Καράντα της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Αραμπίγια, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από εκκλησία. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ οι ζημιές στην εκκλησία ήταν σχετικά μικρές, (σπασμένα τζάμια και μισοχασλασμένοι τοίχοι).

    Την πρώτη Αυγούστου 11 πολίτες είχαν σκοτωθεί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα οχήματα σε εκκλησίες της Βαγδάτης και της Μοσούλης.

    [11] Αθλητισμός

    Η Βίλα σταμάτησε την Τσέλσι

    11/9/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τέλος στο 100% των φετινών επιτυχιών της Τσέλσι, έδωσε η Άστον Βίλα, η οποία την υποδέχτηκε και την ανάγκασε σε ένα «φτωχό» 0-0. η μεγαλύτερη ευκαιρία των φιλοξενούμενων ήταν στο 25 όταν ο Ντρογκμπά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ενώ λίγο μετά την σέντρα του δευτέρου ημιχρόνου ο Δανός τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, Τόμας Σόρενσεν μπλόκαρε πολύ όμορφα ένα σουτ του Άσλει Κόουλ. Πάντως η Τσέλσι διαμαρτύρεται για ένα πέναλτι στα τελευταία λεπτά, όταν ο Ντοργκμπά και πάλι φάνηκε να ανατρέπεται από τον Ντε λα Κρουζ, όμως ο διαιτητής έδειξε κίτρινη στον Γάλλο επιθετικό για θέατρο.

    [12] Εσωτερικά

    Νεκρός ο Μητροπολίτης Αλεξανδρείας Τραγικό δυστύχημα στο Άγιον Όρος

    11/9/2004 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2004 7:48:25 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικόπτερου τύπου Σινούκ στο οποίο επέβαινε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος, και άλλα 16 άτομα. Στο μοιραίο ελικόπτερο, επέβαιναν, επίσης πέντε αρχιερείς, έξι λαϊκοί και πέντε μέλη του πληρώματος. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 5,5 ναυτικά μιλιά ανατολικά από την Άμπελο Σιθωνίας, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι έχει ήδη ξεκινήσει η περισυλλογή των πτωμάτων τα οποία θα μεταφερθούν στη Λάρισα. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 09:35 από τον Καρέα με κατεύθυνση τις Καρυές του Αγίου Όρους και η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε μόλις 20 χιλιόμετρα πριν το σημείο προσγείωσής του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξέφρασε την οδύνη της κυβέρνησης εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.

    Οι επιβαίνοντες του αεροσκάφους:

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος Καθηγούμενος Ι. Μ Μαχαίρα Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος Νομικός Σύμβουλος Πατριάρχη Γεώργιος Μαύρος Τεχνικός Σύμβουλος Πατριάρχη Πάτροκλος Παπαστεφάνου Σύμβουλος Τύπου Πατριάρχη Γεώργιος Ξενουδάκης Αδελφός Πατριάρχη Γεώργιος Παπαπέτρου Αστυνομικός Ασφαλείας Σπυρίδων Κουρσάρης

    Στρατιωτικοί:

    Αντισυνταγματάρχης Παπασπύρου Δημήτριος, Διοικητής 4ου ΤΕΑΣ Ταγματάρχης Παπαναστασίου Παναγιώτης Ανθυπασπιστής Ράπτης Στυλιανός Αρχιλοχίας Χατζηβαγγάλης Παντελεήμων Επιλοχίας Γολέγος Παναγιώτης

    Πριν από λίγο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, από το "Μακεδονία Παλλάς", όπου βρίσκεται, αφού εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του, δήλωσε, πως οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ τόνισε, πως αύριο θα φτάσει στην περιοχή μη-επανδρωμένο βαθυσκάφος από την Κρήτη, προκειμένου να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή.

    Μάλιστα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, υπογράμμισε, πως ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα και αν χρειάζεται να αποδωθούν ευθύνες, θα αποδωθούν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετκά με το πότε ενημερώιθηκε για το τραγικό συμβάν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εκφράζοντας την οδύνη της κυβέρνησης για το τραγικό δυστύχημα, έκανε λόγο για μεγάλη απώλεια για την Ορθοδοξία και τις Ένοπλες Δυνάμεις προσθέτοντας ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού, στο αποψινό δείπνο που θα παραθέσει στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή .

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τον αν υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση για την έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες, ενώ εάν προκύψει θέμα σχετικά με την εγρήγορση της κρατικής μηχανής, θα αποδοθούν ευθύνες.

    Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι το αεροσκάφος είχε καθυστερήσει να προσγειωθεί κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Πατριάρχη ο οποίος, όπως είθισται, θα περιηγούνταν πάνω από τη Χερσόνησο του Άθου.

    Για το συμβάν ενημερώθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στο Άγιον Όρος.

    Συγκλονισμένος από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, με τον οποίο τον συνέδεε μακρά προσωπική φιλία.

    Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε με τη σειρά της συγκλονισμένη από το συμβάν κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο ο οποίος είχε επιδείξει σπουδαίο έργο.

    Πριν λίγη ώρα, ο αρχηγός ΓΕΣ, Νίκος Ντούβας, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη των ερευνών και το χρονικό του συμβάντος προσθέτοντας ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Όσον αφορά το χρόνο ενημέρωσης προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης, ο κ. Ντούβας είπε ότι θα απαντήσει μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη στο Άγιον Όρος

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου θα συμμετείχε στον εορτασμό της Αγίας Ζώνης και ήταν η πρώτη φορά που θα επισκεπτόταν το Άγιον Όρος.

    Λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του αεροσκάφους, το οποίο αναμενόταν στις 11:00, οι μοναχοί του Αγίου Όρους επικοινώνησαν με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου "Μακεδονία", ο οποίος τους ενημέρωσε ότι η τελευταία επαφή με το ελικόπτερο ήταν στις 10.54. "Ανεβαίνω από τα 2.500 πόδια στα 4.000. Βρίσκομαι 15 ναυτικά μίλια από τις Καρυές" ήταν τα τελευταία, καταγεγραμμένα λόγια του πιλότου.

    Στις 13:50 ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συνδρομή πολεμικών αεροσκαφών, που απογειώθηκαν από το Βόλο και τη Λήμνο, ενώ τρία πολεμικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή. Στις έρευνες συμμετέχουν δύο ταχύπλοα, δύο φουσκωτά, δύο ναυαγοσωστικά, ένα ελικόπτερο Super Puma καθώς και δύο C-130.

    Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα τύπου Σινούκ είναι από τα πιο ασφαλή και έχουν τη δυνατότητα να πετούν ακόμη και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες. Μόνο το 1984 υπήρξε ένα περιστατικό βλάβης σε τέτοιο αεροσκάφος το οποίο είχε εξαναγκαστεί σε προσγείωση. Ο ελληνικός στρατός έχει 16 τέτοιου τύπου ελικόπτερα, ενώ το συγκεκριμένο, που ήταν καινούργιο καθώς είχε παραληφθεί μόλις πριν 1,5 χρόνο, ήταν ειδικά διαμορφωμένο για τη μεταφορά υψηλών προσώπων.

    [13] Διεθνή

    Τρία χρόνια από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων Θλιβερή επέτειος

    11/9/2004 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα, που συγκλόνισε τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ή αλλιώς οι Δίδυμοι Πύργοι, που δέσποζαν επιβλητικοί στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, από σύμβολο της παγκοσμιοποίησης έγιναν σύμβολο της οδύνης και σύμβολο του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Στις 11 Σεπτέμβρη 2.749 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν δύο αεροσκάφη έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους και τους έριξαν στα τραπουλόχαρτα. Σήμερα, στο "σημείο μηδέν" οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους δικούς τους ανθρώπους και διάβασαν τα ονόματα όσων χάθηκαν τότε. Απέραντη σιωπή κάλυψε το Μανχάταν, την ώρα, που, τρία χρόνια πριν, τα δύο αεροπλάνα έπεφταν στους δύο ουρανοξύστες (στις 8:46 και στις 9:03, το πρωί, τοπική ώρα) και την ώρα, που τα σύμβολα της παγκοσμιοποίησης μετατρέπονταν σε άμορφη μάζα σιδερικών (στις 9:59 και 10:29, το πρωί, τοπική ώρα).

    Τρεις χιλιάδες νεκροί

    Υπεύθυνη για την τραγωδία, η Αλ Κάιντα. Δεκαεννέα τρομοκράτες-αεροπειρατές, έριξαν τα τέσσερα αεροπλάνα-βόμβες στους Δίδυμους Πύργους, το Πεντάγωνο και στην Πενσιλβάνια. Ως φόρος τιμής στους 184 ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους από τη ρίψη ενός άλλου αεροσκάφους στο Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε στεφάνι, ενώ στην Πενσιλβάνια, οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα για τους 40 ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους, όταν κατέπεσε το τέταρτο αεροσκάφος.

    Από τους ανθρώπους, που "χάθηκαν" στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το 40% των θυμάτων δεν έχουν αναγνωριστεί.

    "Να μην ξεχάσει κανείς"

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σε ραδιοτηλεοπτική ομιλία του, δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να κτυπήσει χωρίς ανάπαυλα τους τρομοκράτες σε όλα τα μέρη του κόσμου. "Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παραμείνουν σταθερά επιθετικές και να πατάξουν τους τρομοκράτες, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται, όπου εκπαιδεύονται, απ όπου προέρχονται" τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    "Καθοδηγούμε αυτή την εκστρατεία μας κατά της τρομοκρατίας από τα βουνά του Αφγανιστάν μέχρι την καρδιά της Μέσης Ανατολής, από το κέρας της Αφρικής μέχρι τις Φιλιππίνες αλλά και μέχρι τους λιμνάζοντες πυρήνες στη δική μας χώρα", δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

    "Ήρθαμε εδώ για να θυμηθούμε και να ζητήσουμε από την πολιτεία και τον κόσμο να μην ξεχάσει αυτούς, που χάθηκαν τρία χρόνια πριν" είπε από το σημείο της τραγωδίας ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Πλέον, το "σημείο μηδέν" θα γίνει ο τόπος, όπου θα ανυψωθεί ο Πύργος της Ελευθερίας, ένας ουρανοξύστης, ύψους 541 μέτρων. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 4 Ιουλίου, ενώ η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2009.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 September 2004 - 16:50:56 UTC