Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικογενειών Νέα μέτρα κοινωνικής
  • [02] Με τρεις τραυματίες Νύχτα εκρήξεων στην Καμπούλ
  • [03] Δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας Στο νοσοκομείο η Πρόεδρος της
  • [04] Αλλοι 27 λαθρομετανάστες διασώθηκαν Βυθίστηκε πλοίο με λαθρομετανάστες
  • [05] Δρακόντεια μέτρα Η απόφαση του Ισραήλ
  • [06] Στην Τζακάρτα ο Αυστραλός ΥΠΕΞ Ανθρωποκυνηγητό στην Ινδονησία
  • [07] H ΕΠΟ ευχαριστεί
  • [08] Αντίγραφα χειρογράφων στο Διαδίκτυο Ψηφιακός Σαίξπηρ
  • [09] Με θύμα 30χρονο Έγκλημα στη Νέα Κηφισιά
  • [10] Πρεμιέρα για την 69η ΔΕΘ
  • [11] Από το 2005 η τροπολογία
  • [12] Έρευνα Γερμανών επιστημόνων Τεστ για τον καρκίνο του εντέρου

    [01] Οικονομία

    Για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικογενειών Νέα μέτρα κοινωνικής πολιτικής

    9/9/2004 11:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ

    Αύξηση μέχρι και 3% της επιδότησης που χορηγεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στα επιτόκια πρώτης κατοικίας, εξήγγειλε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος. μιλώντας σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΟΕΚ. Ο υπουργός δήλωσε, ότι η αύξηση αυτή της επιδότησης θα αποτελέσει ιδιαίτερη ενίσχυση για τις ασθενέστερες οικογένειες με τρία ή δυο παιδιά στην προσπάθεια να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Σημειώνουμε, ότι με τις εξαγγελθείσες αυξήσεις, για την οικονομικά ασθενέστερη οικογένεια που προστατεύει 3 παιδιά, ο συνδυασμός των επιδοτήσεων Ο.Ε.Κ. και Δημοσίου θα καλύπτει σχεδόν το 100% του επιτοκίου. Επίσης, ο κ Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε, ανακοίνωσε, ότι θα στοιχίζουν φθηνότερα στους εργαζόμενους τα σπίτια του Ολυμπιακού χωριού. Όπως ανέφερε, η επιβάρυνση για τον δικαιούχο διαμορφώνεται στα 850 ευρώ ανά τμ (ανώτατο όριο) από 1510, που ήταν αρχικά.

    "Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας"

    "Με τα μέτρα αυτά η Κυβέρνηση έρχεται να τιμήσει στην πράξη, για μια ακόμη φορά, μέσα στο ελάχιστο διάστημα των λίγων μηνών που ασκεί την εξουσία, τη δέσμευσή της, ότι παράλληλα με την απελευθέρωση της οικονομίας θα προχωρήσει σε γενναία μέτρα στοχευμένης Κοινωνικής Πολιτικής", τόνισε με δηλώσεις του ο κ Παναγιωτόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δείχνει, για μια ακόμη φορά, ότι ξέρει να αφουγκράζεται τα προβλήματα των εργαζομένων και μπορεί να δίνει λύσεις.

    [02] Διεθνή

    Με τρεις τραυματίες Νύχτα εκρήξεων στην Καμπούλ

    9/9/2004 11:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ στην Καμπούλ στις συνοικίες κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας και είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις κάτοικοι να τραυματιστούν. Ανάμεσα στους τραυμτίες βρίσκονται μια γυναίκα και ένα παιδί. Οι αρχές ασφάλειας εντόπισαν τα υπολείμματα έως και πέντε ρουκετών στην περιοχή των ανωτέρω εκρήξεων. Οι εκρήξεις συνέπεσαν χρονικά με την επέτειο από τη δολοφονία του Αχμέντ Σαχ Μασούντ από την Αλ Κάιντα. Ο Μασούντ ήταν μέλος της "Βόρειας Συμμαχίας" που συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ στα τέλη του 2001 για να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Επίσης, πιθανόν να συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν την 9η Οκτωβρίου στο Αφγανιστάν. "Οι εχθροί του Αφγανιστάν θα προσπαθήσουν να διαταράξουν το προεκλογικό κλίμα όπως μπορούν, όμως οι εκλογές θα γίνουν ακριβώς στην ώρα τους", υποστήριξαν σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν οι αρχές ασφάλειας της Καμπούλ.

    [03] Εσωτερικά

    Δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας Στο νοσοκομείο η Πρόεδρος της Βουλής

    10/9/2004 12:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2004 1:16:33 πμ)

    Εκτάκτως εισήχθη το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Η κ Μπενάκη παρακολουθούσε παράσταση στο Ηρώδειο μαζί με την κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και τον Απόστολο Κακλαμάνη, όταν αισθάνθηκε μια ξαφνική αδιαθεσία. Η Πρόεδρος της Βουλής περίμενε μέχρι το τέλος της παράστασης, καθώς, όμως η αδιαθεσία μετεβλήθη σε τάση προς λιποθυμία άκουσε τη συμβουλή του κ Κακλαμάνη και μετέβη στο νοσοκομείο. Η υγεία της κ Μπενάκη δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις. Την Πρόεδρο της Βουλής επισκέφθηκαν η κ Πετραλιά και η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη και τις ευχήθηκαν γρήγορη ανάρρωση.

    [04] Διεθνή

    Αλλοι 27 λαθρομετανάστες διασώθηκαν Βυθίστηκε πλοίο με λαθρομετανάστες

    10/9/2004 7:31:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Επτά λαθρομετανάστες εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε ανοικτά των ακτών των Καναρίων Νήσων, δήλωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. Αλλοι 27 λαθρομετανάστες που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος διασώθηκαν. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι λαθρομετανάστες εντοπίσθηκε από αλιευτικό κοντά στην ακτή της Φουερτεβεντούρα, στις ανατολικές Κανάριες Νήσους και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι λιμενικές αρχές.

    Κάθε χρόνο εκατοντάδες Αφρικανοί προσπαθούν να περάσουν στην Ισπανία, αλλά πολλοί βρίσκουν τραγικό θάνατο στη θάλασσα και άλλοι εντοπίζονται πριν φθάσουν στο ισπανικό έδαφος και υποχρεώνονται να επιστρέψουν.

    Οργάνωση μεταναστών στο Μαρόκο εκτιμά από το 1997, περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από την Αφρική στην Ισπανία.

    [05] Διεθνή

    Δρακόντεια μέτρα Η απόφαση του Ισραήλ

    10/9/2004 8:04:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τον πλήρη αποκλεισμό των Παλαιστινιακών Εδάφων, αποφάσισε να επιβάλει από σήμερα το Ισραήλ, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων, καθώς υπάρχουν 50 προειδοποιήσεις για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις πριν και κατά τη διάρκεια της εορτής του εβραϊκού νέου έτους. Ο αποκλεισμός θα ισχύσει μέχρι το τέλος των εορτών του Γιομ Κιπούρ, στις 25 Σεπτεμβρίου. Η σχετική απόφαση ελήφθη την Πέμπτη το βράδυ, μετά τη συνάντηση του υπουργού Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ με τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ. Επίσης, η ισραηλινή αστυνομία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στη γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε αγορές, εμπορικά κέντρα και χώρους μαζικής αναψυχής.

    [06] Διεθνή

    Στην Τζακάρτα ο Αυστραλός ΥΠΕΞ Ανθρωποκυνηγητό στην Ινδονησία

    10/9/2004 9:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2004 11:06:57 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - Reuters - ΑΠΕ

    Τους αυτουργούς της επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην αυστραλιανή πρεσβεία στη Τζακάρτα αναζητούν οι ινδονησιακές αρχές, μετά το χθεσινό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους ενώ τουλάχιστον 182 τραυματίστηκαν. Με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, η οργάνωση "Τζεμάα Ισλαμίγια" ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση και προειδοποίησε ότι θα γίνουν και άλλα χτυπήματα εάν η Αυστραλία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της Τζακάρτα είχαν προειδοποιηθεί 45 λεπτά πριν την επίθεση, ενώ ο Αυστραλός πρωθυπουργός κάνει λόγο για νέες πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα. Τη δέσμευσή του να κυνηγήσει τους δράστες έδωσε ο υπ. Εξωτερικών της Αυστραλίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ινδονησία για να πάρει μέρος στις έρευνες.

    Φόβοι για νέα χτυπήματα

    Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, η αστυνομία της χώρας έλαβε μήνυμα 45 λεπτά πριν το χτύπημα ότι εάν δεν απελευθερωθεί ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, πνευματικός ηγέτης της Τζεμάα Ισλαμίγια, θα χτυπήσουν πρεσβεία δυτικής χώρας.

    "Οι υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει πιθανότητα και για άλλη επίθεση τέτοιου είδους στην Τζακάρτα", τόνισε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

    "Οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες Πληροφοριών δείχνουν ότι οι πυρήνες των δραστών είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να ενισχύονται οι φόβοι πως μπορεί να υπάρξει και άλλη επίθεση", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι 850 στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή τους.

    "Αποφασίσαμε να υποχρεώσουμε την Αυστραλία να πληρώσει στη Τζακάρτα, όπου ένας από τους μουτζαχεντίν αδελφούς μας έκανε επίθεση αυτοκτονίας στην αυστραλιανή πρεσβεία", αναφέρει η ανακοίνωση της "Τζεμάα Ισλαμίγια" στο διαδίκτυο.

    "Συμβουλεύουμε όλους τους Αυστραλούς να φύγουν από την Ινδονησία , και την αυστραλιανή κυβέρνηση να φύγει από το Ιράκ, αλλιώς θα κάνουμε τη χώρα τάφο για αυτούς. Εάν δεν το κάνει, θα καταφέρουμε εναντίον της μία σειρά οδυνηρών χτυπημάτων", απειλεί η οργάνωση.

    Σύμφωνα με τις αρχές, ενδέχεται να σκοτώθηκαν τρεις παραστρατιωτικοί κατά την επίθεση αυτοκτονίας.

    Η επίθεση έγινε λίγες μέρες πριν από τον τελευταίο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ινδονησία, που θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, και ένα μήνα πριν από τις γενικές εκλογές στην Αυστραλία.

    Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας

    Σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της ινδονησιακής αστυνομίας εκφράζει ο Τύπος στην Τζακάρτα την επομένη της βομβιστικής επίθεσης.

    "Με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η αστυνομία της χώρας δεν μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη των επιθέσεων" γράφει η εφημερίδα "Media Indonesia ", τονίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα έχει έλθει αντιμέτωπη με τρεις σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Η αστυνομία της Ινδονησίας υποπτεύεται ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται οι καταζητούμενοι υπήκοοι της Μαλαισίας, Νουρντίν Μοχάμαντ και Αζαχαρί Χουσίν , που θεωρούνται υπεύθυνοι και για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, το 2002 και στο ξενοδοχείο "Μάριοτ" πέρυσι τον Αύγουστο.

    "Πως είναι δυνατόν άνθρωποι όπως ο δρ.Αζαχαρί και ο Νουρντίν Μουχάμαντ να μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις ενώ καταζητούνται;" διερωτάται σε κύριο άρθρο της η ινδονησιακή εφημερίδα.

    Η εφημερίδα Kompas σημειώνει μάλιστα ότι είναι "νόμιμο" να διερωτάται κάποιος με "ποιόν αποτελεσματικό τρόπο καταζητούνται ο Αζαχαρί και οι συνεργάτες του" από τις μυστικές υπηρεσίες.

    "Η αστυνομία δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί αξιόπιστη" γράφει η εφημερίδα Koran Tempo καλώντας την κυβέρνηση της Ινδονησίας να ζητήσει εξηγήσεις από τον αρχηγό της αστυνομίας, Ντάι Μπαχτιάρ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με το σημάδι της Αλ Κάιντα

    [07] Αθλητισμός

    H ΕΠΟ ευχαριστεί

    10/9/2004 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ΕΠΟ εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση για την συμπεριφορά των φιλάθλων του αγώνα της Εθνικής με την Τουρκία και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Τουρκίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα με την αρίθμηση των θέσεων. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

    "Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επιθυμεί να ευχαριστήσει για τη συνολική συμπεριφορά τους και την αμέριστη υποστήριξη στην εθνική ομάδα όλους τους θεατές του αγώνα Ελλάδας-Τουρκίας, που διεξήχθη στο στάδιο Καραϊσκάκη. Οι Έλληνες φίλαθλοι απέδειξαν ότι είναι κομμάτι ενεργό της Πρωταθλήτριας Ευρώπης και ότι και οι ίδιοι μπορούν να αισθάνονται περήφανοι για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την αντίπαλη ομάδα και ειδικότερα την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Τουρκίας. Ο αγώνας Ελλάδας-Τουρκίας ήταν ο πρώτος που διεξήχθη στο ανακαινισμένο στάδιο Καραϊσκάκη, λίγες μόλις μέρες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και υπό την πίεση της συγκυρίας να είναι όλα έτοιμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα".

    Μικρά προβλήματα

    "Στη διάρκειά του παρουσιάστηκαν - και είναι αλήθεια αυτό - ελάχιστα προβλήματα που οφείλονται στην αλλαγή αρίθμησης θέσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θεατές που ταλαιπωρήθηκαν και δικαίως αισθάνονται αγανακτισμένοι. Οι περιπτώσεις αλλαγής αρίθμησης θέσεων -και σε καμία περίπτωση έκδοσης υπεράριθμων εισιτηρίων - οφείλονται στην τοποθέτηση διαχωριστικών ανάμεσα σε τμήματα των κερκίδων, διαδικασία εξαιτίας της οποίας άλλαξε η αρίθμηση σε ένα αριθμό 72 θέσεων σε σύνολο 32.382 θέσεων - εισιτηρίων. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναγνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, γνωρίζει ήδη τις συγκεκριμένες 72 περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε το πρόβλημα και θα αποζημιώσει πλήρως τους κατόχους εισιτηρίων στις συγκεκριμένες θέσεις. Για το λόγο αυτό παρακαλεί τους κατόχους των συγκεκριμένων 72 εισιτηρίων να επικοινωνήσουν με την κυρία Χάρις Τρίκκα στο τηλέφωνο 7280200, ώστε να παραλάβουν δωρεάν εισιτήριο για τον αγώνα Ελλάδα-Καζαχστάν στις 17/11/2004".

    [08] Τεχνολογία

    Αντίγραφα χειρογράφων στο Διαδίκτυο Ψηφιακός Σαίξπηρ

    10/9/2004 10:27:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Την ευκαιρία να φυλλομετρήσουν μερικά από τα χειρόγραφα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ έχουν οι απανταχού λάτρεις της λογοτεχνίας. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη δημοσιεύει στο Διαδίκτυο 93 ψηφιακά, υψηλής ευκρίνειας αντίγραφα από 21 χειρόγραφα του βικτοριανού συγγραφέα. Τα κείμενα χρονολογούνται από την εποχή του δημιουργού τους και προέρχονται από εκδόσεις τευχών, που διατέθηκαν προς πώληση μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων. Τα αντίγραφα δείχνουν την εξέλιξη της γραφής, αλλά και θέτουν εν αμφιβόλω τη θεωρία, που θέλει τον Σαίξπηρ να μην άλλαξε ποτέ τα κείμενά του.

    Κείμενα με ιστορία

    Στην on- line συλλογή οι θαυμαστές του Σαίξπηρ μπορούν να πάρουν μια γεύση από γνωστά έργα του συγγραφέα, όπως τα: "Άμλετ", "Βασιλιάς Ληρ", "Οθέλος", "Όνειρο Θερινής Νύχτας", "Ο Έμπορος της Βενετίας" και "Ρομέος και Ιουλιέτα".

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα κείμενα αποτελούν σχέδια εργασίας του Σαίξπηρ, αντίγραφα από τις πρόβες ή ακόμα και "αναμνηστικά" των ηθοποιών, που είχαν πάρει μέρος σε κάποια παράσταση.

    Τα on- line αντίγραφα πιστεύεται πως δημοσιεύθηκαν ενώ ο συγγραφέας ζούσε και θεωρούνται οι αυθεντικότερες εκδόσεις, ακόμα και σε σχέση με αυτές που "βγήκαν" επτά χρόνια μετά το θάνατό του (1616).

    Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κείμενα αυτά αποτελούν την πιο πιστή μαρτυρία σχετικά με τον τρόπο γραφής των σαιξπηρικών κειμένων, αλλά και δείχνουν, πως ο συγγραφέας άλλαξε ορισμένες φράσεις με την πάροδο των χρόνων.

    Όπως δήλωσε η υπεύθυνη της Βρετανικής Βιβλιοθήκης για τις Συλλογές της περιόδου 1501- 1800, Μόιρα Γκοφ, τα κείμενα αυτά παρήχθησαν φθηνά και διατίθονταν προς πώληση σε χαμηλή τιμή.

    "Με δεδομένο ότι ο Σαίξπηρ δεν άφησε πίσω του χειρόγραφα, τα κείμενα αυτά βρίσκονται πιο κοντά από όλα τα άλλα στον ακριβή τρόπο γραφής του τονίζει η κ. Γκοφ.

    Σχετικά Links:

    Τα on- line αντίγραφα

    [09] Εσωτερικά

    Με θύμα 30χρονο Έγκλημα στη Νέα Κηφισιά

    10/9/2004 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δολοφονημένος βρέθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο διαμέρισμά του στην οδό Πηγάσου 13 στη Νέα Κηφισιά ο 30χρονος Ιωάννης Πανταζής, έμπορος. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, φέρει τραύμα από μαχαίρι στον τράχηλο. Το όπλο του εγκλήματος, ένα κουζινομάχαιρο, βρέθηκε από τους αστυνομικούς σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο σπίτι. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι δράστης και θύμα ήταν γνωστοί και το έγκλημα οφείλεται σε προσωπικές διαφορές.

    [10] Οικονομία

    Πρεμιέρα για την 69η ΔΕΘ

    10/9/2004 10:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2004 11:55:37 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ανοίγουν σήμερα οι πύλες της 69ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα, όπου θα πραγματοποιηθούν στις 8 το βράδυ τα εγκαίνια. Ο κ. Καραμανλής θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του 2005, ενώ αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για την τόνωση της περιφέρειας, με την κατασκευή μεγάλων έργων αλλά και ευνοϊκά μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθούν την έκθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Mε νέο προσανατολισμό η 69η ΔΕΘ

    Σχετικά Links:

    Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

    [11] Αθλητισμός

    Από το 2005 η τροπολογία

    10/9/2004 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κατά πλειοψηφία και με όλα τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά μόνο αυτά, ψηφίστηκε χθες η τροπολογία που κατέθεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, υπεύθυνος για τα θέματα αθλητισμού, κ. Γιώργος Ορφανός στην Βουλή. Η τροπολογία πάντως υπέστη μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, η οποία αναφέρει πως οι εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες θα γίνουν τώρα με βάση το ισχύον καθεστώς και το νέο θα ισχύσει από την 1/1/2005, γεγονός που πιθανότατα συσχετίζεται άμεσα με την παρέμβαση της FIFA και με την επίσκεψη στην Ελλάδα, του γενικού γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, κ. Σαπιέν. Ο κ. Ορφανός αντέκρουσε τις κατηγορίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για συγκεκριμενοποίηση των προσώπων που θα αναδειχθούν και τόνισε πως, "Πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δημοκρατικό σύστημα ανάδειξης στις αθλητικές ομοσπονδίες καθώς και να δείξουμε ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τις εκλογές στις ομοσπονδίες. Δεν παραβαίνουμε καμία διάταξη του Ολυμπιακού Χάρτη", κατέληξε ο Υφυπουργός αναφερόμενος και στο θέμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Έντονες διαφωνίες

    Οι κυριότερες από τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν ήταν από τους δύο πρώην Υφυπουργούς αθλητισμού, τον κ. Φούρα, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση νομοθετεί άστοχα αλλά και τον κ. Λιάνη, που ζήτησε από την κυβέρνηση να μην παίζει "κρυφτούλι" με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σγουρίδης επεσήμανε πως το δράμα κατέληξε ως φαρσοκωμωδία, ενώ ο κ. Καστανίδης, ο οποίος μάλλον ήταν ο πιο σκληρός και επίμονος στις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις του, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση κάνει υποχώρηση με τυμπανοκρουσίες.

    [12] Υγεία

    Έρευνα Γερμανών επιστημόνων Τεστ για τον καρκίνο του εντέρου

    10/9/2004 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: British Journal of Cancer

    Ένα νέο τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου πιστεύουν πως ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer, οι ερευνητές εντόπισαν στα κόπρανα των ασθενών ένα χημικό στοιχείο, το Tumour M2- PK και θεωρούν, πως μια εξέταση μπορεί να δείξει τα άτομα με καρκίνο του εντέρου, αλλά και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος. Η ομάδα του δρ Φίλιπ Χάρντ σχεδιάζει την περαιτέρω έρευνα της μεθόδου και αισιοδοξεί, ότι το νέο τεστ για τον καρκίνο του εντέρου θα είναι έτοιμο σύντομα.

    Ελπίδες για νέα μέθοδο

    Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα κοπράνων από 204 ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση. Τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν, πως 60 από αυτούς έπασχαν από καρκίνο του εντέρου και οι Γερμανοί ειδικοί βρήκαν στα κόπρανά τους υψηλά επίπεδα του Tumour M2- PK.

    "Ανακαλύψαμε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα του Tumour M2- PK μεταξύ αυτών στους οποίους διαγνώσθηκε καρκίνος του εντέρου και εκείνων που δεν έπασχαν από τη νόσο", επεσήμανε ο δρ Χαρντ.

    Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρχε σύνδεση μεταξύ της ποσότητας του χημικού στα κόπρανα και του σταδίου στο οποίο βρισκόταν η νόσος.

    Τώρα, η ερευνητική ομάδα ετοιμάζεται να ερευνήσει περαιτέρω, με μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, τη μέθοδό της, προκειμένου να δημιουργηθεί σύντομα ένας νέος τρόπος διάγνωσης για τον καρκίνο του εντέρου.

    Όπως τόνισε ο δρ Χαρντ, "το ένζυμο φαίνεται να λειτουργεί σαν ιδανικό δίχτυ ασφαλείας. Μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερες περιπτώσεις και να σώσει από μη αναγκαίες ιατρικές διαδικασίες".

    Σχετικά Links:

    British Journal of Cancer


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 September 2004 - 8:51:05 UTC