Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 322 νεκροί, 700 τραυματίες σύμφωνα με νέα στοιχεία Τραγικός επίλογος
  • [02] Φανατισμένη ατμόσφαιρα στο Αλβανία-Ελλάδα
  • [03] Οκτώ νεκροί και περίπου 40 τραυματίες Σφοδρές μάχες κοντά στη Μοσούλη
  • [04] Περιοδεία της Μαντόνα στην Ευρώπη
  • [05] "Διπλό" αντίο της Λένας στο "US Open"
  • [06] Φόβοι για αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά
  • [07] Είχε...Άγιο ο Φλο
  • [08] Για το λουτρό αίματος στο Μπεσλάν Διεθνής καταδίκη
  • [09] Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου Τραγωδία στο Κιρκούρκ
  • [10] Αλλαγές ενόψει Τουρκίας
  • [11] "Παρανόηση" λέει η ολλανδική πλευρά Παρεξήγηση για τις "εξηγήσεις"
  • [12] Ένατες Σφυρή και Καραντάσιου
  • [13] Συλλήψεις για ναρκωτικά στην Αλβανία
  • [14] Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες

    [01] Διεθνή

    322 νεκροί, 700 τραυματίες σύμφωνα με νέα στοιχεία Τραγικός επίλογος

    4/9/2004 10:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2004 7:16:47 μμ)

    Δραματικός ο απολογισμός των θυμάτων της τριήμερης ομηρίας στο σχολείο της πόλης Μπεσλάν στη Β. Οσετία. Οι νεκροί έφτασαν τους 340 εκ των οι περισσότεροι παιδιά και οι τραυματίες τους 700, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται, δυστυχώς, και ο Έλληνας δάσκαλος, Γιάννης Καννίδης. Τα περισσότερα θύματα αυτής της τραγωδίας έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σχολείο. Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε ότι 26 από τους απαγωγείς σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις συνελήφθησαν, ενώ οι υπόλοιποι καταζητούνται. Το Ιταρ Τας, επικαλούμενο ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών της Β. Οσετίας, μετέδωσε ότι το γυμναστήριο του σχολείου είναι γεμάτο από εκρηκτικά, γεγονός που εμποδίζει τα σωστικά συνεργεία να απομακρύνουν και να καταμετρήσουν τα πτώματα των θυμάτων. Στην Μπεσλάν μετέβη αιφνιδιαστικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και επισκέφτηκε το νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλεύονται παιδιά και ενήλικες.

    Εκλεισαν τα σύνορα της Βόρειας Οσετίας

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις υπέστησαν "σημαντικές απώλειες" κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων από το σχολείο του Μπεσλάν, ενώ επεσήμανε ότι η χρήση βίας για να τερματιστεί η ομηρία δεν ήταν προσχεδιασμένη. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Οσετίας αναφέρουν ότι περισσότερα από δέκα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων, προσθέτοντας ότι δεκαοκτώ άλλα μέλη των ειδικών δυνάμεων διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Βόρειας Οσετίας Βλαντικαφκάς.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας σε απευθείας σύνδεση με το πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, έδωσε εντολή να κλείσουν τα σύνορα της Βόρειας Οσετίας και να αποκλειστεί η πόλη του Μπεσλάν. "Έδωσα διαταγή να αποκλειστεί η πόλη, να κλείσουν τα σύνορα του κράτους και τα διοικητικά σύνορα της Βόρειας Οσετίας. Όσοι ενδώσουν στην προβοκάτσια θα θεωρηθούν συνεργοί των τρομοκρατών", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Πούτιν, "ένας από τους κυριότερους στόχους των τρομοκρατών του Μπεσλάν ήταν να σπείρουν το μίσος μεταξύ των εθνοτήτων και να προκαλέσουν έκρηξη στο Βόρειο Καύκασο".

    Ο κ. Πούτιν πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα είχε σύντομη συνάντηση με περιφερειακούς υπευθύνους, κυρίως με τον πρόεδρο της Βόρειας Οσετίας Αλεξάντερ Τζασόχοφ.

    Ο στρατηγός Βίκτορ Σομπόλεφ, διοικητής της 58ης μονάδας του ρωσικού στρατού που μετείχε στις επιχειρήσεις, δήλωσε ότι "τερματίστηκε" η επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων στο Μπεσλάν. Σύμφωνα με τον στρατηγό "σχεδόν όλα τα μέλη της ομάδας" των φιλοτσετσένων ενόπλων που κρατούσαν τους ομήρους "εξολοθρεύτηκαν" και "ορισμένοι συνελήφθησαν".

    O επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) για τη Βόρεια Οσετία, Βαλερί Αντρέγεφ, δήλωσε στο πρακτορείο Ίντερφαξ, ότι 32 μέλη της ομάδας των ενόπλων σκοτώθηκαν. Ο Αντρέγεφ επιβεβαίωσε ακόμη τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες όπλα και εκρηκτικά είχαν μεταφερθεί και αποθηκευτεί μέσα στο σχολείο το καλοκαίρι όταν γίνονταν οικοδομικές εργασίες. "Βρήκαμε στο σχολείο μία μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και ναρκών, το οποίο μπορεί να μας δείξει ότι οι τρομοκράτες είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων", υπογράμμισε ο Αντρέγιεφ.

    Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας

    Το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο πηγές των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας μετέδωσε ότι η ομηρία καθοδηγήθηκε από έναν Τσετσένο αντάρτη διοικητή και πιθανόν να χρηματοδοτήθηκε από το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σύμφωνα με πληροφορίες τους, ο Τσετσένος διοικητής Μάγκομετ Γεβλόγιεφ καθοδήγησε την ομηρία εκατοντάδων παιδιών και ενηλίκων συγγενών τους στο σχολείο της Βόρειας Οσετίας, ενώ η επιχείρηση σχεδιάστηκε από τον Σαμίλ Μπασάγιεφ, τον πλέον καταζητούμενο στη Ρωσία Τσετσένο αντάρτη.

    Την ίδια ώρα, ο Αχμέτ Ζακάγεφ, εκπρόσωπος του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ, υποστήριξε μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι "Channel 4" ότι οι απαγωγείς που κρατούσαν εκατοντάδες ομήρους στο σχολείο του Μπεσλάν "δεν ήταν Τσετσένοι". "Ήταν Ινγκουσέτοι, Οσέτοι, Ρώσοι, αλλά όχι Τσετσένοι", είπε ο Ζακάγιεφ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελείωσε η αντίστροφη μέτρηση

    [02] Αθλητισμός

    Φανατισμένη ατμόσφαιρα στο Αλβανία-Ελλάδα

    4/9/2004 12:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χαρακτήρα "ζωής η θανάτου" δίνουν τα κόμματα της Αλβανίας στον αποψινό αγώνα του "Κεμάλ Στάφα" ανάμεσα στην ομάδα τους και την Εθνική Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρεμιέρας της προκριματικής φάσης των ομίλων του Παγκόσμιου πρωταθλήματος 2006 της Γερμανίας. Πέρα όμως από τον φανατισμό που διακατέχει τα αλβανικά κόμματα, φήμες θέλουν απόψε στο γήπεδο την εμφάνιση εθνικιστικών πανό με ζωγραφισμένη τη "Μεγάλη Αλβανία", ενώ άλλα σενάρια που κυκλοφόρησαν αναφέρουν, ότι κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης θα ακουστούν από την πλευρά των 20.000 οπαδών της γηπεδούχου συνθήματα κατά του... Έλληνα Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Πύρρου Δήμα. Παρόλα αυτά ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, κ. Ιγκλί Τόσκα διαβεβαίωσε, ότι η παρουσία των 1.500 αστυνομικών εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, αλλά και την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απών ο Δέλλας από την πρεμιέρα

    Ρεχάγκελ: "Ξεχάστε το EURO..."

    [03] Ιράκ

    Οκτώ νεκροί και περίπου 40 τραυματίες Σφοδρές μάχες κοντά στη Μοσούλη

    4/9/2004 1:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2004 1:58:11 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σήμερα από τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην τοποθεσία Ταλαφάρ, κοντά στη Μοσούλη, ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινούς αντάρτες. Ανταποκριτής του Ρόιτερ μετέδωσε ότι στο Ταλαφάρ ακούγονταν εκρήξεις και σφοδρές ανταλλαγές πυρών, ενώ ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Παράλληλα, ένα αμερικανικό ελικόπτερο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο Ταλαφάρ, ενώ τα δύο μέλη του πληρώματός του έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της αναγκαστικής προσγείωσης, ωστόσο σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε καθώς διεξάγονται μάχες στην περιοχή. Η ιρακινή αστυνομία έχει κλείσει την περιοχή, όπου σημειώνονται οι συγκρούσεις. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν όταν ιρακινά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από τις αμερικανικές δυνάμεις, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην περιοχή.

    Επίθεση με όλμους στο ιρακινό Κέντρο Διασκέψεων

    Στο μεταξύ, το πρωί, επίθεση σημειώθηκε στο ιρακινό Κέντρο Διασκέψεων που βρίσκεται μέσα στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, όπου είχε συνέλθει το Προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, τρία βλήματα όλμου ερρίφθησαν, ένα βλήμα έπεσε εντός του συγκροτήματος ενώ ένα άλλο έξω από αυτό. Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    [04] Διάφορα

    Περιοδεία της Μαντόνα στην Ευρώπη

    4/9/2004 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συναυλία ενώπιον 15.000 θεατών την 1η Σεπτεμβρίου η Μαντόνα στο κατάμεστο Αθλητικό Μέγαρο του Μπερσί στο Παρίσι, την πρώτη από τις τέσσερις που έχουν προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας "Περιοδείας Επανεφεύρεσης", όπως την ονομάζει. Από την έναρξη της μουσικής εκδήλωσης έως και μιάμιση ώρα μετά, η ντίβα της ποπ επιδόθηκε σε γνήσιο αμερικανικό θέαμα με χορευτές, γιγαντοοθόνες, ιπτάμενους ακροβάτες και φωταγωγημένη πασαρέλα πάνω στην οποία τραγουδούσε και χόρευε. Πολύ πιο φρόνιμη και λιγότερο προκλητική σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, η Μαντόνα που έγινε θερμή οπαδός του εβραϊκού κινήματος Καμπάλα, ερμήνευσε επιτυχίες της όπως "Papa dont preach", "Material girl", "Like a prayer". Σύμβολα της νέας μυστικιστικής της λατρείας πρόβαλαν πίσω της όπως λέξεις στα εβραϊκά και εικόνες του Χριστού και της Παρθένου Μαρίας. Σ ένα μπλουζάκι που φορούσε αναγραφόταν το σύνθημα "Οι Καμπαλιστές το κάνουν καλύτερα". Χορεύτριες την περιέβαλαν ντυμένες μοναχές, στρατιωτίνες ή καλυμμένες με την αφγανική μπούρκα. Από το σκηνικό δεν έλειψαν εικόνες από ελικόπτερα, τανκς, ατομικές εκρήξεις ενώ στις γιγαντοοθόνες διακρίνονταν οι σωσίες του Τζορτζ Μπους και του Σαντάμ Χουσέιν. Στο τέλος η διάσημη τραγουδίστρια ερμήνευσε το "Imagine" του Τζον Λένον με σκηνικό αυτή τη φορά φωτογραφίες πεινασμένων παιδιών στην Αφρική. Η Μαντόνα ολοκλήρωσε το τραγούδι με τη φωτογραφία δύο παιδιών, ενός Ισραηλινού και ενός Παλαιστίνιου, πιασμένων χέρι-χέρι. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια περιοδεία της Μαντόνας από το 2001, η οποία ξεκίνησε το Μάιο στις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο συνεχίστηκε στο Μάντσεστερ, το Λονδίνο και το Δουβλίνο. Σήμερα και αύριο η Μαντόνα θα εμφανιστεί στο Παρίσι, στις 8 και 9 του μηνός στο Αρνχεμ της Ολλανδίας, ενώ στις 13 και 14 του μήνα θα ολοκληρώσει την περιοδεία στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

    [05] Αθλητισμός

    "Διπλό" αντίο της Λένας στο "US Open"

    4/9/2004 3:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τους αγώνες του διπλού τουρνουά του αμερικάνικου «US Open» αποχαιρέτησε στο γύρο της διοργάνωσης η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου. Η Θεσσαλονικιά τενίστρια με παρτενέρ την Καταρίνα Σρέμποτνικ από την Σλοβενία, αν και προηγθηκε 0-1, τελικά ηττήθηκαν με 2-1 (5-7, 62, 6-4) από τις Κονκίτα Μαρτίνεθ (Ισπανία) και Τζάνετ Χουσάροβα (Σλοβακία). Στόχος π της Δανιηλίδου είναι πλέον η διάκριση στο μονό, όπου αντιμετωπίζει προσεχώς στη φάση των «32» τη Ρωσίδα Αννα Τσακβετάτζε.

    [06] Εσωτερικά

    Φόβοι για αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Πολιτεία

    4/9/2004 3:32:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ

    Στις δύο το μεσημέρι, μια ώρα περίπου αφότου εκδηλώθηκε, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που είχε εκδηλωθεί στο ρέμα Κοκκιναρά στο ύψος της οδό Παναγίας Ελευθερώτριας, στην Πολιτεία. Από τις φλόγες κάηκαν περίπου τρία στρέμματα με πεύκα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, αλλά στο σημείο παραμένουν αρκετές δυνάμεις, γιατί υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων. Να σημειώσουμε, ότι στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, 75 πυροσβέστες με 25 υδροφόρα οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε εξέλιξη φωτιά στην Πολιτεία

    [07] Αθλητισμός

    Είχε...Άγιο ο Φλο

    4/9/2004 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την Παναγιά μαζί του είχε χθες ο Νορβηγός ποδοσφαιριστής Τόρε Άντρε Φλο ο οποίος βγήκε σώος από τροχαίο ατύχημα, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ενεπλάκησαν περισσότερα από 10 άτομα. Στη συνέχεια ο διεθνής επιθετικός της Σιένα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο, όπου όταν οι γιατροί που τον εξέτασαν, έκριναν ότι εκτός από το σοκ του υπέστη δεν έπαθε κάτι το ανησυχητικό του επέτρεψαν να επιστρέψει στο σπίτι του. Όσον αφορά στους υπόλοιπους οδηγούς του τροχαίου, για την ώρα δεν έχει αναφερθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

    [08] Διεθνή

    Για το λουτρό αίματος στο Μπεσλάν Διεθνής καταδίκη

    4/9/2004 3:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2004 6:35:33 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ

    Με τη σκληρότερη γλώσσα ο ρωσικός, αλλά και ο διεθνής Τύπος καταδικάζουν την αιματηρή κατάληξη, που είχε η τριήμερη ομηρία εκατοντάδων παιδιών και ενηλίκων στο σχολείο του Μπεσλάν, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μερίδειο ευθυνών για αιματοκύλισμα στους χειρισμούς της Κυβέρνησης της Ρωσίας. "Εθνική ντροπή" χαρακτηρίζουν σήμερα οι ρωσικές εφημερίδες τον τρόπο με τον οποίο καλύφθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας το γεγονός, κατηγορώντας τις αρχές, ότι εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά και τους συναδέλφους τους σ αυτά, ότι "αμέλησαν το συμφέρον της κοινωνίας" για να μην ενοχλήσουν την εξουσία. Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος Τύπος καταγγέλλει την "ανικανότητα" των ρωσικών αρχών και την την "αγριότητα" των τρομοκρατών.

    "Εθνική ντροπή"

    Χαρακτηριστικά για τον τρόπο κάλυψης της αιματηρής αυλαίας της ομηρίας από τα κρατικά ρωσικά μέσα είναι όσα καταθέτει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Ιζβέστια" η αρθρογράφος Ιρίνα Πετρόφσκαγια.

    "Ενώ το CNN μετέδιδε απευθείας την εξέλιξη της επιχείρησης (των ρωσικών δυνάμεων), ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας διάβαζε πληροφορίες των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων" και τα κύρια κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης "Πέρβι Κανάλ" και "Ρόσια" "έδειχναν αντιστοίχως μία ταινία και μία εκπομπή" περιπέτειας.

    "Για μία ώρα (μετά την έναρξη της επίθεσης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων), τα κρατικά κανάλια τηρούσαν σιγή ιχθύος" και "κανένας επίσημος εκπρόσωπος δεν έκανε δηλώσεις προτού περάσουν πολλές ώρες" μετά την επιχείρηση, συνεχίζει η ίδια.

    Η Πετρόφσκαγια επισημαίνει, ότι οι αρχές εμπόδιζαν τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους, τους κρατούσαν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη σκηνή του δράματος και τους έδιναν "τις λιγότερες δυνατόν πληροφορίες, ή ακόμη και καμία". Παράλληλα κατηγορεί και τους συναδέλφους της εκείνους, που "δέχτηκαν να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες που επέβαλε η εξουσία και αμέλησαν το συμφέρον της κοινωνίας".

    Αποκαλυπτική και η εφημερίδα "Κομερσάντ", αναφέρει, ότι το ρωσικό κανάλι "Ρόσια", είχε εξαναγκαστεί σε σιωπή, ενώ προσθέτει, ότι οι δημοσιογράφοι του NTV, το οποίο ελέγχεται έμμεσα από το κράτος, "είχαν εντολή να μην αναφέρουν τον αριθμό των νεκρών πριν από την επίσημη ανακοίνωση".

    Καταγραυγή από τον παγκόσμιο Τύπο

    Αποτροπιασμένες από τον "σαδισμό των φανατικών", όπως τονίζει εμφατικά η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, οι παγκόσμιες εφημερίδες καυτηριάζουν ομόθυμα τη διαχείριση από πλευράς του Κρεμλίνου της χαώδους, όπως εξελίχθηκε επίλυσης της κρίσης στο Μπεσλάν, καθώς και τη " λογοκρισία", που επέβαλε στα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα

    Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της γαλλικής Λιπμερασιόν, που τονίζει: "το αφεντικό του Κρεμλίνου έπεσε μέσα σε μία αδυσώπητη παγίδα, προσπαθώντας να επιλύσει το ζήτημα της Τσετσενίας μόνο με τη βία".

    "Το Μπεσλάν είναι ο τελευταίος καθημαγμένος πίνακας στην πινακοθήκη του τρόμου, όπου πολεμιστές και τρομοκράτες συναγωνίζονται για να αποδείξουν ποιός είναι ο πιό ωμός", τονίζει η ιταλική Κοριέρε ντελα Σέρα.

    Επικριτική και η στάση της βρετανικής Ντέιλι Εξπρές κατά των ρωσικών αρχών, η οποία μιλά για την "ανικανότητά τους" και την "έλλειψη προετοιμασίας", ενώ η τουρκική Βατάν τονίζει πως "η ρουλέτα του Πούτιν" και των συμβούλων του, αποκάλυψε τον "ερασιτεχνισμό" των ειδικών του δυνάμεων.

    "Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να αισθανθεί ενισχυμένος από την καταγγελία της τσετσενικής τρομοκρατίας, όμως στην πραγματικότητα, η ρωσική προεδρία θα βγει αποδυναμωμένη από αυτήν την κρίση, στην οποία η ανικανότητα κι ανοργανωσιά των δυνάμεών της τόσο πολύ συνέδραμαν στην ατυχή κατάληξη αυτής της τραγωδίας", εκτιμά η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο.

    Βολές κατά του Ρώσου Προέδρου έρχονται και από την ιαπωνική εφημερίδα Νιχόν Κεϊζάι Σιμπούν , η οποία προβλέπει, ότι αντίθετα απ' ότι συνέβη με την ομηρία στο θέατρο της Μόσχας το 2002, "αυτή τη φορά ο Πούτιν δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις κριτικές των συμπολιτών του, που θα πρέπει να αναρωτιούνται εάν γνωρίζει τι κάνει".

    Τα ερωτηματικά και οι φόβοι

    Ωστόσο, από τα σημερινά άρθρα στις εφημερίδες του κόσμου για το μακελειό στο μαρτυρικό Μπεσλάν δε λείπουν κι οι φόβοι για το μέλλον της κατάστασης στην Τσετσενία. Όπως τονίζει στο δημοσίευμά της η βρετανική Ιντιπέντεντ, η χειρότερη από τις αντιδράσεις θα ήταν μία αποστολή τιμωρίας κατά της Τσετσενίας, όπως αυτές που έχει εξαπολύσει και στο παρελθόν ο πρόεδρος Πούτιν".

    Ρεαλιστική, από την πλευρά της, η Ντέιλι Μίρορ εκτιμά πως, ενστικτωδώς, ο Πούτιν "θα θελήσει να συντρίψει ακόμη σκληρότερα" την Τσετσενία.

    Την ίδια ώρα η πολωνική Ζίσιε και η κινεζική Ζιούα, ζητούν απαντήσεις στα ερωτηματικά, που άφησε πίσω του το αιμοατοκύλισμα: πως έγινε η τραγωδία στην Οσετία, γιατί οι αρχές τόνιζαν πως ήσαν 350 οι όμηροι μέσα στο σχολείο, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονταν πάνω από 1200, ποιοί ήταν οι τρομοκράτες δολοφόνοι, ποιοί έλαβαν την απόφαση για την επίθεση και γιατί;

    Την πιο απαισιόδσοξη απάντηση δίνει, πάντως, η γερμανική Ντι Βελτ εκτιμώντας, πως "όλη την αλήθεια για την αποφράδα τούτη ημέρα δεν πρόκειται να την μάθουμε παρά μόνον πολύ αργότερα, ίσως και ποτέ".

    [09] Ιράκ

    Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου Τραγωδία στο Κιρκούρκ

    4/9/2004 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον τραγικό απολογισμό των 17 νεκρών είχε η επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν ο διοικητής της Αστυνομίας και νοσοκομειακές πηγές. Όπως επισήμανε, ο Τουρχάν Μουστάφα, τουλάχιστον 14 πολίτες και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη του αυτοκινήτου, που οδηγούσε ένας καμικάζι, μπροστά από την αστυνομική ακαδημία στην πλατεία Αλ Ιχτιφαλάτ, στα νοτιοδυτικά του Κιρκούκ το μεσημέρι. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στο νοσοκομείο της πόλης έχουν μεταφερθεί επίσης τουλάχιστον 20 τραυματίες.

    [10] Αθλητισμός

    Αλλαγές ενόψει Τουρκίας

    4/9/2004 5:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύ πιο δύσκολο από τον χθεσινό αγώνα με την Αλβανία (1-1), στην πρεμιέρα της εθνικής Ελπίδων για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, θεωρεί ο Στέλιος Μανωλάς το παιχνίδι της ερχόμενης Τρίτης με την Τουρκία, στη Ριζούπολη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός είπε ότι όπως εξελίχθηκε το ματς με την Αλβανία, στο οποίο η εθνική μας έμεινε με 10 παίκτες στο 78ο λεπτό, το αποτέλεσμα ήταν θετικό, και πρόσθεσε: «Ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι μας, για αυτή τη νέα εθνική που κάνει μια νέα αρχή. Οι ομάδες του ομίλου μας είναι δύσκολες και αυτό φάνηκε και στον αγώνα Γεωργίας-Τουρκίας (0-0). Νομίζω ότι εμείς μαζί με τη Δανία, την Τουρκία, και την Ουκρανία, θα διεκδικήσουμε τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Εμείς βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά, θα πάμε παιχνίδι, παιχνίδι. Συνολικά είναι 12 οι αγώνες και πρέπει τον καθένα να τον αντιμετωπίζουμε εντελώς διαφορετικά».

    Έμφαση στην πειθαρχία

    Αναφερόμενος στο τι πρέπει να αλλάξει στην εθνική ομάδα εν όψει (και) του αγώνα με την Τουρκία, ο Στέλιος Μανωλάς, τόνισε: «Κυρίως, πρέπει να αλλάξουμε την αγωνιστική μας πειθαρχία. Τα παιδιά είναι πολύ καλοί παίκτες, είναι νέοι και θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα που, όμως, πολλές φορές δεν χρειάζεται». Η εθνική Ελπίδων θα έχει δύο απουσίες την ερχόμενη Τρίτη, στο ματς με την Τουρκία, αφού δεν θα αγωνιστούν ο τραυματίας από το χθεσινό παιχνίδι Παντελής Καπετάνος και ο τιμωρημένος Σωτήρης Λεοντίου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν προπονήθηκε τελικά σήμερα στα Τίρανα λόγω της «ηλεκτρισμένης» ατμόσφαιρας που επικρατούσε, και θα συνεχίσει την προετοιμασία του από αύριο στην Αθήνα. Ακόμη, οι νεαροί διεθνείς ενδέχεται να μην παρακολουθήσουν τον αποψινό αγώνα των Ανδρών εξαιτίας του φανατισμού που θα επικρατεί στο γήπεδο.

    [11] Διεθνή

    "Παρανόηση" λέει η ολλανδική πλευρά Παρεξήγηση για τις "εξηγήσεις"

    4/9/2004 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ

    Την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσε, η ανακοίνωση της Ολλανδικής προεδρίας, με την οποία ζήτησε διευκρινήσεις από τις ρωσικές αρχές για το "πώς συνέβη η τραγωδία στο Μπεσλάν." Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 25 στο Βόλκενμπουργκ, από τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Μπέρναρντ Μποτ, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό το εξάμηνο. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν σκληρή, καθώς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού "βλάσφημες και ειδεχθείς" και ζήτησε με τη σειρά της, εξηγήσεις από την ολλανδική πλευρά. Μάλιστα, λίγο μετά την έκδοση του ρωσικού ανακοινωθέντος, εκλήθη ο Ολλανδός πρεσβευτής στη Μόσχα για να του επιδοθεί διάβημα σχετικά με τις δηλώσεις του Μπέρναρντ Μποτ.

    Αναδιπλώνονται οι Ολλανδοί

    Από την πλευρά της, η ολλανδική προεδρία σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση που δημιουργήθηκε, προφασίσθηκε πως επρόκειτο μία απλή "παρανόηση" με τη Ρωσία.

    Λίγο αργότερα, και ο ίδιος ο Μποτ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, δίνοντας σοκαρισμένος από τα γεγονότα στη βόρεια Οσετία. Παράλληλα, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίση οι ρωσικές αρχές και περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει ακριβή ενημέρωση για τα γεγονότα.

    "Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τι συνέβη στο σχολείο, θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες από τις ρωσικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, υπό οποιαδήποτε μορφή, οπουδήποτε στον κόσμο" τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξηγήσεις από τη Μόσχα ζητά η ΕΕ

    [12] Αθλητισμός

    Ένατες Σφυρή και Καραντάσιου

    4/9/2004 6:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην ένατη θέση του τουρνουά μπιτς βόλεϊ του Μιλάνο κατετάγη, τελικώς, το ελληνικό δίδυμο των Έφης Σφυρή-Βάσως Καραντάσιου. Οι δύο Ελληνίδες είχαν αποκτήσει το δικαίωμα να συνεχίσουν στη διοργάνωση μετά τη χθεσινή νίκη τους, αργά τη νύχτα, επί των Τρουσέλ-Έρνι (Ελβετία) με 2-0 σετ (21-17, 21-18). Σήμερα το μεσημέρι, όμως, ηττήθηκαν από τις Βραζιλιάνες Φελισμπέρτα Σίλβα-Φράντσα με 2-0 (21-19, 21-14), κι έτσι ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους τερματίζοντας ένατες. Αναφορικά με τις Θάλεια Κουτρουμανίδου-Βίκυ Αρβανίτη, ηττήθηκαν χθες (μετά τα μεσάνυχτα) σε ματς-θρίλερ από τις Βραζιλιάνες Αλεχάντρα-Μόνικα με 2-1 σετ (15-21, 25-23, 16-14) και ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στο τουρνουά καταλαμβάνοντας τη 17η θέση.

    [13] Αθλητισμός

    Συλλήψεις για ναρκωτικά στην Αλβανία

    4/9/2004 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αλβανική μαφία να διακινήσει ναρκωτικά, έχει μετατραπεί όπως φαίνεται ο αποψινός αγώνας της εθνικής ομάδας της χώρας, με την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μετροπόλ" δέκα άνδρες συνελήφθησαν ως ύποπτοι διακίνησης ναρκωτικών χαπιών στους θεατές που σκόπευαν να παρακολουθήσουν τον αποψινό αγώνα, ενώ αναφέρεται ακόμη πως η δίωξη ναρκωτικών της αλβανικής αστυνομίας, θα έχει μετατρέψει το γήπεδο "Σταφά Κεμάλ" σε φρούριο, ώστε να συλλάβει οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του παρόμοιες ή άλλες ουσίες. Το ρεπορτάζ μάλιστα χαρακτηριστικά τονίζει πως υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως ήδη έχουν πουληθεί ναρκωτικά χάπια, αφού το κύκλωμα εμπορίας πρόλαβε να δράσει πριν συλληφθούν οι δέκα άνδρες.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Η αστυνομία έχει κλείσει από το μεσημέρι και τις τέσσερις κύριες εισόδους της πόλης των Τιράνων. Όσοι θέλησαν ή θέλουν να εισέλθουν στην πρωτεύουσα περνούν, πλέον, από εξονυχιστικό έλεγχο, ενώ θα πρέπει να εξηγήσουν και τους λόγους για τους οποίους μπαίνουν στα Τίρανα. Για την τήρηση των μέτρων έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 700 ένστολοι αστυνομικοί και αρκετοί με πολιτικά. Η περιοχή του γηπέδου «Σταφά Κεμάλ» και του ξενοδοχείου «Σέρατον» όπου διαμένει η εθνική ομάδα των ανδρών (το γήπεδο απέχει λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο) έχει αποκλειστεί από το μεσημέρι σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Αρχικά, η ζώνη ασφαλείας που είχαν κάνει οι αρχές γύρω από το ξενοδοχείο της εθνικής, το οποίο φυλάσσεται συνεχώς από πάνοπλους αστυνομικούς, ήταν 300 μέτρα, αλλά μετά τη μαζική μετάβαση Αλβανών φίλαθλων στην περιοχή από πολύ νωρίς το πρωί, η ακτίνα ης ζώνης ασφαλείας μεγάλωσε και έφθασε το ένα χιλιόμετρο.

    [14] Διεθνή

    Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες

    4/9/2004 7:21:00 μμ

    Έκρηξη συγκλόνισε πριν από λίγο το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τις πρώτης πληροφορίες σημειώθηκε σε χώρο απ όπου γίνονται οι αναχωρήσεις των πτήσεων για την Ευρώπη. Αμέσως μετά την έκρηξη το αεροδρόμιο αποκλείστηκε από την αστυνομία και απαγορεύτηκαν οι αναχωρήσεις. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την πληροφορία, χωρίς, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 4 September 2004 - 16:51:32 UTC