Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έχει η δεν έχει δορυφόρο ο πλανειτοειδής; Το μυστήριο της Σέντνα
  • [02] Ένας από τους τελαυταίους Πέθανε παλαίμαχος του Α Παγκοσμίου
  • [03] ’φαντοι οι ληστές Κανένα νέο για την "Κραυγή"
  • [04] Μετά από μία πρόσκαιρη πτώση Ξαναπήρε τα "πάνω" του το πετρέλαιο
  • [05] Δεν τον κατέδωσε το "τσακάλι" Αθώος το "δεξί χέρι" του Κάρλος
  • [06] Ξέχασε τη σύζυγο
  • [07] Σταθερή η κατάσταση του Μίκη
  • [08] Στον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ελληνοβουλγαρικές επαφές
  • [09] Από σύγκρουση Μιράζ με μικρό αεροπλάνο Δυό νεκροί στον αέρα
  • [10] Σλυμφωνα με τους σχεδιασμούς του κ. Αλογοσκούφη Φορολογική προσαρμογή
  • [11] Από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου Προαναγγελία σκληρής
  • [12] Τρεις μήνες εκτός ο Γεωργέας

    [01] Τεχνολογία

    Έχει η δεν έχει δορυφόρο ο πλανειτοειδής; Το μυστήριο της Σέντνα συνεχίζεται

    23/8/2004 11:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2004 11:57:10 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: www.newscientist.com

    Θυμάστε τη Σέντνα, ένα μυστηριώδες πλανητοειδές αντικείμενο, το οποίο ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες στις 14 Νοεμβρίου του 2003 και είχε προκαλέσει διαφωνίες στους επιστημονικούς κύκλους, για το αν είναι πλανήτης ή διαστημικό αντικείμενο; Αυτή τη φορά, Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν, πως ανακάλυψαν, ότι η Σέντνα έχει το δικό της δορυφόρο, το δικό της "φεγγάρι". Μάλιστα, τονίζουν, πως πιθανότατα ανήκει σε μία τελείως διαφορετική κατηγορία ουράνιου αντικειμένου και αποτελεί το πιο σκοτεινό αντικείμενο στο Ηλιακό μας Σύστημα.

    "Περίεργος" δορυφόρος

    Όταν ανακαλύφθηκε ο πλανήτης, που πήρε το όνομά του από μία θαλάσσια θεότητα των Εσκιμώων, "μπέρδεψε" τους επιστήμονες με την "τεμπέλικη" περιστροφή της, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο μία φορά κάθε 20 ημέρες. Αυτή η αργή περιστροφή υποδεικνύει την ύπαρξη δορυφόρου, ο οποίος επιβραδύνει την περιστροφή του πλανετοειδή, καθώς ασκεί παλιρροιακές δυνάμεις.

    Όμως, τα τηλεσκόπια της NASA δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν το μυστηριώδες αντικείμενο κοντά στη Σέντνα.

    Ορισμένοι αστρονόμοι, δε, θεωρούν ότι η Σεντνα είχε κάποτε ένα φεγγάρι, που επιβράδυνε την περιστροφή της, αλλά μία σύγκρουση με ένα κομμάτι διαπλανητικού πάγου το έβγαλε εκτός τροχιάς.

    Τώρα μία ομάδα Βρετανών αστρονόμων, δηλώνει, πως αν η Σέντνα έχει ένα φεγγάρι, τότε αυτό πρέπει να είναι κάτι σαν ένας γιγαντιαίος κομήτης παρά πλανητικό σώμα.

    Πάντως, σύμφωνα με τον Chandra Wickramasinghe από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ότι αν υπάρχει φεγγάρι, τότε είναι το πιο σκοτεινό αντικείμενο του ηλιακού συστήματος.

    Μέχρι τώρα, θεωρείται, πως η μόνη επιφάνεια, που είναι τόσο σκοτεινή δημιουργείται μόνο πάνω σε κομήτη καθώς τα αντανακλώμενα κομμάτια του πάγου εξατμίζονται στο διάστημα αφήνοντας πίσω τους ένα "κατακάθι" άνθρακα και πίσσας. Η αιτία της σκοτεινότητας, επαφίεται στο γεγονός, ότι αυτές οι επιφάνειες δεν είναι σταθερές, αλλά κάτι σαν παγωμένος καπνός, με κενό το οποίο αποτελεί περισσότερο από 85% του όγκου του. Έτσι, "παγιδεύουν" περισσότερα από το 99% των φωτονίων, που πέφτουν πάνω στο εξωτερικό στρώμα.

    Όμως, για να μπορέσει αυτός ο κομήτης να επιβραδύνει την περιστροφή της Σέντνα, θα πρέπει να είναι 100 φορές μεγαλύτερος από κάθε γνωστό κομήτη, γεγονό, που τον κάνει μοναδικό στο είδος του. "Αν είναι αλήθεια, το φεγγάρι της Σέντνα δείχνει, ότι πρέπει εκεί να υπάρχει άγνωστος αριθμός σκοτεινών αντικειμένων του ηλιακού συστήματος" επισημαίνει ο κ. Wickramasinghe.

    Η λύση στο μυστήριο

    Πάντως, ο άνθρωπος, που ανακάλυψε τη Σέντνα, ο Μάικλ Μπράουν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας, τονίζει, ότι πρέπει οι επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί με τις ανακαλύψεις, χωρίς να ισχυρίζεται, ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι λανθασμένα. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αν οι έρευνες από το τηλεσκόπιο στο Cerro Tololo στη Χιλή, δεν ήταν συνεχείς, αλλά διακόπτονταν, τότε θα ήταν πολύ πιθανό να διεξάγουν λάθος συμπεράσματα, για την ταχύτητα περιστροφής της Σέντνα. "Θα είναι σαν να κοιτάς ένα ρολόι κάθε 25 ώρες και να νομίζεις, ότι οι δείκτες πήγαν μόνο μία ώρα μπροστά", υπογραμμίσει. Στο μεταξύ, ο κ. Μπράουν υπόσχεται να δώσει "φως" στο μυστήριο, καθώς με την ομάδα του θα μεταβεί εκ νέου στο Τηλεσκόπιο Hubble Space και θα χρησιμοποιήσουν ένα νέο αναβαθμισμένο σχέδιο παρατήρησης για να ανακαλύψουν το δορυφόρο. "Αν όντως υπάρχει "φεγγάρι", αυτή τη φορά θα το δούμε", δηλώνει ο κ. Μπράουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Συντροφιά" για τη Σέντνα

    "Μεγαλώνει" το Ηλιακό μας Σύστημα

    [02] Διάφορα

    Ένας από τους τελαυταίους Πέθανε παλαίμαχος του Α Παγκοσμίου

    23/8/2004 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Α Παγκοσμίου Πολέμου, "έφυγε" χθες σε ηλικία 105 ετών, σε οίκο ευγηρίας σε προάστιο του Σίδνεϊ. Ο Μαρσέλ Κο, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1899, ήταν μόλις 16 ετών όταν κατετάγη στις αυστραλιανές δυνάμεις, ψευδόμενος για την πραγματική του ηλικία. Συμμετείχε, μάλιστα, σε μία από τις πιο αιματηρές μάχες του Μεγάλου Πολέμου, στη Σόμ της βορείου Γαλλίας, Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλλίας, Μπομπ Καρ, ο Μαρσέλ Κο θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη.

    Μία υπόθεση, που ήθελε να ξεχάσει

    Μετά την επιστροφή του στην Αυστραλία, το 1919, ο Κο παρέμεινε σιωπηλός για περισσότερα από 80 χρόνια σχετικά με τα ανδραγαθήματά του στον πόλεμο, αποφεύγοντας τις τελετές μνήμης και τους άλλους παλαίμαχους. "Θα προτιμούσα καλύτερα να ξεχάσω αυτήν την αιματηρή υπόθεση", είχε τονίσει σε έναν φίλο του.

    Τελικά, έσπασε τη σιωπή του το 2001 όταν η Γαλλία του απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και έτσι έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση στις 14 Ιουλίου, όταν το γαλλικό προξενείο στο Σίδνεϊ τον είχε καλέσει ως επίτιμο προσκεκλημένο για τον εορτασμό της επετείου της κατάληψης του φρουρίου της Βαστίλλης.

    Ο γηραιότερος παλαίμαχος πολεμιστής του Α Παγκοσμίου Πολέμου Τεντ Σμάουτ πέθανε τον Ιούνιο. Σήμερα επιζούν άλλοι τέσσερις στρατιώτες του Α Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ουίλιαμ ’λαν, 104 ετών, Γκίλμπερτ Μπένιον, 105 ετών, Τζον Ρος, 105 ετών και Πίτερ Κάσερλι, 106 ετών.

    [03] Πολιτισμός

    ’φαντοι οι ληστές Κανένα νέο για την "Κραυγή"

    23/8/2004 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Εξακολουθούν να διαφεύγουν οι τρεις ένοπλοι ληστές, που έκλεψαν το διάσημο πίνακα ζωγραφικής του εξπρεσιονιστή Νορβηγού ζωγράφου, Έντβαρντ Μουνχ, "Η Κραυγή", από το Μουσείο Μουνχ του Όσλο. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν έχει διατυπωθεί αίτημα για λύτρα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται. Στο μεταξύ, τμήματα από τα πλαίσια των πινάκων βρέθηκαν σε παρακείμενο δρόμο, προκαλώντας ανησυχία σε αξιωματούχους του μουσείου, που επισημαίνουν τον κίνδυνο φθοράς των πινάκων.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagbladet του Όσλο, οι δύο πίνακες που εκλάπησαν δεν ήταν ασφαλισμένοι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, η συλλογή του Μουσείου Μουνχ είναι ασφαλισμένη για περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια έναντι φωτιάς ή καταστροφής από νερά, ενώ η αξία των πινάκων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2,97 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Μέχρι στιγμής, ο επικεφαλής του μουσείου, Γκούναρ Σόρενσεν, δεν έχει διευκρινίσει εάν το μουσείο είναι έτοιμο να πληρώσει λύτρα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των πινάκων.

    Την ίδια ώρα, η αστυνομία εξακολουθεί να αναλύει τις κασέτες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του μουσείου, αλλά και υλικό από άλλες κάμερες ασφαλείας στην διαδρομή που πιστεύεται ότι ακολούθησαν οι ληστές, που διέφυγαν με ένα μαύρο αυτοκίνητο, μάρκας ’ουντι.

    Τμήματα των πλαισίων των πινάκων βρέθηκαν σε ένα δρόμο περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το μουσείο. Αξιωματούχοι του μουσείου εξέφρασαν φόβους, ότι η απόσπαση των πλαισίων μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στους πίνακες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκλεψαν την "Κραυγή" του Μουνχ

    [04] Οικονομία

    Μετά από μία πρόσκαιρη πτώση Ξαναπήρε τα "πάνω" του το πετρέλαιο

    23/8/2004 1:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν ταχύτατα και πάλι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την πρόσκαιρη πτώση τους στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι μάχες στη Νατζάφ στο Ιράκ επισκίασαν την πλήρη επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού αργού δύο εβδομάδες μετά την κατά το ήμισυ διακοπή τους. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδισε σήμερα 33 σεντς, με την τιμή του να ανέρχεται στα 47,05 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Παρασκευή, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου - η διαπραγμάτευση του έληξε την ίδια μέρα - "έκλεισε" με απώλειες 84 σεντς, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών μετά την προσωρινή εκτίναξή του στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 49,40 δολαρίων, σε απόσταση 60 σεντς από το φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι. Στο International Petroleum Exchange, στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε σήμερα 41 σεντς, με την τιμή του να ανέρχεται στα 43,95 δολάρια το βαρέλι.

    [05] Διεθνή

    Δεν τον κατέδωσε το "τσακάλι" Αθώος το "δεξί χέρι" του Κάρλος

    23/8/2004 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC-ΑΠΕ

    Το κακουργιοδικείο του Βερολίνου αθώωσε, λόγω έλλειψης στοιχείων, τον Γερμανό Γιοχάνες Βάινριχ, ο οποίος θεωρείται το δεξί χέρι του τρομοκράτη Κάρλος. Ο Βάινριχ κάθισε αυτή τη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μια σειρά επιθέσεις στη Γαλλία στο διάστημα 1982-83, που είχαν προκαλέσει το θάνατο σε έξι ανθρώπους. Ο 56χρονος Βάινριχ εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για βομβιστική επίθεση σε γαλλικό πολιτιστικό κέντρο στο Βερολίνο στις 25 Αυγούστου του 1983 κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 23. Είχε συλληφθεί στην Υεμένη το 1994 και το 1995 εκδόθηκε στη Γερμανία. Μάλιστα κάποτε, ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος στη Γερμανία.

    Ήδη εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης

    Ο τρομοκράτης Κάρλος, κατά κόσμον Ίλιχ Ραμίρες Σάντσες, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γαλλία για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, που έγιναν τις δεκαετίες του 70 και του 80.

    Οι κατήγοροι απέτυχαν να πείσουν τον Κάρλος να καταθέσει εναντίον του Βάινριχ, ο οποίος με τη σειρά του αρνήθηκε επίσης να καταθέσει.

    Ο Βάινριχ, θεωρείτο ότι είχε εκτελέσει τρεις βομβιστικές επιθέσεις, που είχε σχεδιάσει ο Κάρλος και ήταν υπεύθυνες για το θάνατο έξι ανθρώπων.

    Πριν καταφύγει στη Υεμένη, ο Βάινριχ είχε βρει καταφύγιο στην τότε Ανατολική Γερμανία.

    [06] Διάφορα

    Ξέχασε τη σύζυγο

    23/8/2004 3:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο άκρον άωτον της αφηρημάδας έφτασε ένας Δανός οδηγός, που πάρκαρε το αυτοκίνητό του σε χώρο στάθμευσης κατά μήκος αυτοκινητοδρόμου, στην πόλη Νιόρ της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Όχι, δεν ξέχασε τα κλειδιά του, ούτε κάποια επίσημα έγγραφα, αλλά τη σύζυγό του! Μάλιστα, ο 65χρονος οδηγός δεν αντελήφθη την "απώλεια", παρά μόνο αφού είχε διανύσει 250 χιλιόμετρα, οπότε και δήλωσε την εξαφάνισή της στην αστυνομία. Την ίδια ώρα, η σύζυγος, χωρίς διαβατήριο, χρήματα και κινητό τηλέφωνο, έψαχνε τον άνδρα της για τουλάχιστον μια ώρα, πριν τελικά συναντήσει κάποιους αστυνομικούς σε παράδρομο της εθνικής οδού. Κι ενώ οι αστυνομικοί έψαχναν να της βρουν κατάλυμα, έλαβαν κλήση από συναδέλφους τους, ότι κάποιος Δανός αναζητεί τη γυναίκα του και τον ειδοποίησαν. Ο ξεχασιάρης σύζυγος γύρισε πίσω και πήγε να συναντήσει την αγαπημένη του σύντροφο, ώστε να συνεχίσουν το ρομαντικό τους ταξιδάκι προς την Ισπανία. Ελπίζω πάντως να μην είχαν "μουρμούρες" στο δρόμο

    [07] Πολιτισμός

    Σταθερή η κατάσταση του Μίκη

    23/8/2004 3:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές από την επέμβαση αφαίρεσης χολής, στην οποία υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα να εισαχθεί εκ νέου, χθες, στο νοσοκομείο. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης και την Πέμπτη είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε παρουσιάσει βελτίωση και ο ίκτερος είχε υποχωρήσει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πάλι στο νοσοκομείο ο Μίκης

    [08] Εσωτερικά

    Στον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ελληνοβουλγαρικές επαφές

    23/8/2004 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο Βούλγαρος πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πολύ καλή διοργάνωση, όπως είπε, των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και η Βουλγαρία "πηγαίνει καλά στα μετάλλια και στις επιδόσεις", ενώ ο Βούλγαρος πρόεδρος ανταπάντησε ότι "σε άλλες διοργανώσεις είχαμε πάει καλύτερα". Προσέθεσε ότι υπάρχει συναγωνισμός και ευγενής άμιλλα μεταξύ των Ελλήνων και των Βούλγαρων αθλητών και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "είναι στο πλαίσιο του φέρ πλέι". Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, έφθασε την Κυριακή στην Αθήνα με αφορμή την Ημέρα της Βουλγαρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και παρακολούθησε αγωνίσματα άρσης βαρών και μπιτς βόλεϊμπολ.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου Παρβάνοφ περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο ενώ την Κυριακή ο Γκεόργκι Παρβάνοφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ. Επίσης συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη

    [09] Διεθνή

    Από σύγκρουση Μιράζ με μικρό αεροπλάνο Δυό νεκροί στον αέρα

    23/8/2004 4:46:00 μμ

    Ένα γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Μιράζ συγκρούστηκε στον αέρα με ένα ελαφρού τύπου αεροσκάφος κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, σήμερα, στην κεντρική Γαλλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα δύο άτομα που επέβαιναν στο δεύτερο αεροσκάφος, ανακοινώθηκε από τον γαλλικό στρατό. Η σύγκρουση σημειώθηκε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) ενώ δύο Μιράζ 2000 Ν από την αεροπορική βάση Ιστρέ στην νότια Γαλλία πραγματοποιούσαν περιπολία σε ύψος 500 ποδών αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γαλλικού Στρατού.

    [10] Οικονομία

    Σλυμφωνα με τους σχεδιασμούς του κ. Αλογοσκούφη Φορολογική προσαρμογή τριετίας

    23/8/2004 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Χρονικό ορίζοντα τριετίας θα έχει η φορολογική μεταρρύθμιση που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, βάσει της οποίας οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων θα μειωθούν σταδιακά από το 35% στο 25%, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του στην Επιχειρηματική Λέσχη Αθηνών (ΑΒC). Η φορολογική μεταρρύθμιση (η οποία θα περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές και μέτρα αντικειμενικοποίησης των φορολογικών ελέγχων), αποτελεί -κατά τον κ. Αλογοσκούφη- μία από τις τέσσερις παρεμβάσεις που θα κρίνουν αν θα κερδηθεί το "στοίχημα" της θεαματικής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ενισχυμένα κίνητρα

    Οι άλλες τρεις είναι οι εξής: πρώτον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που περι

    Οι πέντε άξονες της οικονομικής πολιτικής

    Προκειμένου να χαλιναγωγήσει το δημόσιο χρέος και να επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, η κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στα εξής πέντε πεδία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αλογοσκούφη:

    1.Εγκαινιάζει μια σειρά μέτρων ελέγχου και περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο. Καταργώντας τις περιττές δαπάνες εξοικονομεί σημαντικούς πόρους. Οι δημόσιες δαπάνες θα α

    Προκειμένου να χαλιναγωγήσει το δημόσιο χρέος και να επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, η κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στα εξής πέντε πεδία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αλογοσκούφη:

    1.Εγκαινιάζει μια σειρά μέτρων ελέγχου και περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο. Καταργώντας τις περιττές δαπάνες εξοικονομεί σημαντικούς πόρους. Οι δημόσιες δαπάνες θα αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από την ανάπτυξη της οικονομίας και θα μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

    2.Εισάγει ένα νέο διαφανές πλαίσιο εκτέλεσης όλων των δημοσίων προμηθειών, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, εξοικονομώντας ακόμη περισσότερους πόρους.

    3.Αξιοποιεί τη Δημόσια κινητή και ακίνητη περιουσία ώστε με τα έσοδα από την αξιοποίησή της να μειώσει το δημόσιο χρέος και να ελαφρύνουμε τους φορολογουμένους. "Εδώ, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η αξιοποίηση της περιουσίας των Ολυμπιακών Ακινήτων. Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εγκαταστάσεις που έχουν πλέον μια υψηλή διεθνή αναγνωρισιμότητα και μια σημαντική αξία, έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν σημαντικά οφέλη και στο μέλλον. Με τη σωστή αξιοποίησή τους και με τη συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, θα αντιμετωπισθεί το κόστος της συντήρησής τους που αλλιώς θα βάρυνε το δημόσιο, και θα αυξηθεί η συνεισφορά τους στον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνία", είπε ο υπουργός.

    4.Αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να κάνει διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή.

    5.Προχωρά σε μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων και στην προώθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής. Όσον αφορά στο τελευταίο αυτό θέμα, ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγω για μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων με "αναπτυξιακή φιλοσοφία".

    [11] Εσωτερικά

    Από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου Προαναγγελία σκληρής αντιπαράθεσης

    23/8/2004 5:16:00 μμ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προανήγγειλε σήμερα ότι θα υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το πέρας των αγώνων, την ερχόμενη Κυριακή. Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει τηρήσει την Ολυμπιακή Εκεχειρία στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να μείνουν αλώβητοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την κομματική αντιπαράθεση. «Είναι κρίμα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου «ότι κυβερνητικοί παράγοντες κομματικοποιούν τον αθλητισμό και κατηγορούν χωρίς αποδείξεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θα μας βρουν σκληρά απέναντί τους». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα αφήσει να σπιλωθεί ο αθλητισμός ούτε και το έργο των κυβερνήσεών του.

    Εισήγηση από Μ. Δαμανάκη

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε, ακόμη, ότι έδωσε εντολή στη συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του κόμματος Μαρία Δαμανάκη, να ετοιμάσει εισήγηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να κινήσει η ίδια το θέμα του διαλόγου για το τι έγινε ή δεν έγινε στη διάρκειά τους. Σε ό,τι αφορά στους ίδιους τους αγώνες, ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τις νίκες των Ελλήνων αθλητών, οι οποίες, όπως τόνισε, δείχνουν ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στα αθλήματα στα οποία διακρίνονται οι Έλληνες και επίσης δείχνει το βάθος του αθλητισμού. Ανέφερε επίσης ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι έγινε πολύ σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενος στα προβλήματα που ανέκυψαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με το θέμα των αναβολικών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό είναι και παγκόσμιο και ελληνικό και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στο ύψος των αρχών του Ολυμπισμού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ξαναπάρουν τη γνήσια μορφή τους και να είναι καθαροί. Ο κ. Παπανδρέου πάντως επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα τηρήσει την αρχή της Εκεχειρίας σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων επιφυλασσόμενο να κρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τόσο στο θέμα των Κεντέρη, Θάνου και Σαμπάνη, όσο και γενικότερα στη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων μετά τη λήξη τους.

    [12] Αθλητισμός

    Τρεις μήνες εκτός ο Γεωργέας

    23/8/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Νέο πλήγμα για τον αμυντικό της ΑΕΚ, Νίκο Γεωργέα. Περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή του στα γήπεδα, (επανήλθε από τραυματισμό), ο μπακ του "δικέφαλου" έσπασε το πόδι του και θα μείνει για τουλάχιστον τρεις μήνες εκτός γηπέδων. Συγκεκριμένα ο Γεωργέας υπέστη κάταγμα στην αριστερή ποδοκνημική στο φιλικό του Σαββάτου με την Μπρέσια. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ, ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ υποβλήθηκε σε εξετάσεις και του τοποθετήθηκε γυψονάρθηκας για την ακινητοποίηση του τραυματισμένου ποδιού του. Ο Γεωργέας "θα παραμείνει με το πόδι σε ανύψωση, προκειμένου να υποχωρήσει το οίδημα σε ικανοποιητικά επίπεδα και, αν αυτό συμβεί, μεθαύριο Τετάρτη θα υποβληθεί σε εγχείρηση. Ο χρόνος αποθεραπείας υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες".

    Τραυματισμάων συνέχεια. Όλα εντάξει με Κασάπη

    Τα προβλήματα τραυματισμών στο "δικέφαλο" δεν σταματούν εκεί. Ο Βαγγέλης Μόρας που είχε πόνους στον δεξί δικέφαλο, έκανε υπέρηχο ο οποίος έδειξε θλάση πρώτου βαθμού. Μετά από αυτό ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα υποβληθεί σε ειδική θεραπευτική αγωγή και από την προσεχή Δευτέρα θα ξεκινήσει πρόγραμμα σταδιακής επανένταξης.

    Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Στέλιου Μαϊστρέλλη, ο οποίος είχε υποστεί μικρή οστική θλάση στην περιοχή του τάρσου-μεταταρσίου, του αφαιρέθηκε η αερόμποτα ακινητοποίησης και θα ακολουθήσει πρόγραμμα ενδυνάμωσης διάρκειας δύο εβδομάδων.

    Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι πλευρές της ΑΕΚ και του Νίκου Κασάπη. Η ΠΑΕ ανακοίνωσε πως "ευχαριστεί για τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τη διοίκηση". Συγκεκριμένα η ΑΕΚ ανέφερε στην ανακοίνση της : "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ευχαριστεί τον Μιχάλη Κασάπη για τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τη διοίκηση, ρυθμίζοντας τα χρήματα που του οφείλονται με φιλικό διακανονισμό. Έπειτα από έντεκα χρόνια παρουσίας και σημαντικής προσφοράς στην ΑΕΚ, ο Μιχάλης Κασάπης έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα. Η διοίκηση της ΠΑΕ του εύχεται καλή επιτυχία σε κάθε μελλοντική του επιλογή".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 August 2004 - 16:51:11 UTC