Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Χρήστος Ιακώβου δεν αποκλείει την... "Προβοκάτσια" κατά των Ελλήνων
  • [02] Με λένε αρκούδα και είμαι καλά
  • [03] Απόκλιση στις τιμές των δύο ελέγχων Νέα τροπή με Σαμπάνη
  • [04] Πιθανός δράστης η ΕΤΑ Εκρήξεις στην Ισπανία
  • [05] Ένα παγωμένο παλάτι στη χώρα των ερήμων
  • [06] "Θαύματα" αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη
  • [07] Οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες Βόμβα στην αντιπολίτευση του

    [01] Aρση Βαρών

    Ο Χρήστος Ιακώβου δεν αποκλείει την... "Προβοκάτσια" κατά των Ελλήνων

    21/8/2004 1:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2004 6:41:20 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αναστατωμένος και σοκαρισμένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο προπονητής της Ολυμπιακής αποστολής της Άρσης Βαρών Χρήστος Ιακώβου, για το θέμα ντόπινγκ που προέκυψε με τον Πρωταθλητή μας Λεωνίδα Σαμπάνη. Ο προπονητής της "ντριμ τιμ" της Ελλάδας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας κατά των Ελλήνων αθλητών. Η είδηση της τελευταίας στιγμής αναφέρει πάντως πως ο Σαμπάνης δεν χάνει (όπως όλοι ελπίζουμε), τουλάχιστον ακόμα, το μετάλλιο. Ο Έλληνας Πρωταθλητής ενδέχεται να μπει σε τρίμηνη "καραντίνα" για να εξακριβωθεί εάν η τεστοστερόνη προέρχεται απο τονοοργανισμό του. Στο μεταξύ τα αποτελέσματα του δεύτερου δείγματος αναμένονται απο στιγμή σε στιγμή, ενώ στις 13:30 ο αθλήτής μαζί με τον Χρήστο Ιακώβου θα παρουσιαστούν στην Πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ.

    "Το χέρι μου στη φωτιά"

    "Βάζω το χέρι μου στην φωτιά για τον Λεωνίδα, ότι είναι καθαρός" ήταν τα πρώτα λόγια του Χρήστου Ιακώβου. "Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι αλήθεια", συνέχισε φανερά έκπληκτος για την είδηση που "έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία". Το τι θα γίνει στην συνέχεια το είπε ο ίδιος.

    "Έχουμε όλα τα χαρτιά στα χέρια μας που αποδεικνύουν ότι ακόμα και πριν 6 μέρες που πέρασε από αντιντόπινγκ κοντρόλ ο Σαμπάνης ήταν και είναι καθαρός". Επιπροσθέτως, τόνισε το γεγονός ότι ο χάλκινος Ολυμπιονίκης μας τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει περάσει από 6 ελέγχους και σε όλες βγήκε "καθαρός". Αύριο θα πάνε όλα τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους, στην Ολυμπιακή Επιτροπή και θα φανεί η αλήθεια.

    Αναφερόμενος στην ουσία τεστοστερόνη που βρέθηκε στο πρώτο δείγμα θετικός ο Έλληνας Αρσιβαρίστας, ο κ. Ιακώβου είπε πως είναι ανούσιο και χωρίς όφελος να πάρει ο κάθε αθλητής αυτή την ουσία. Η τεστοστερόνη δεν βοηθάει πουθενά, ίσα ίσα που δίνει βάρος στους αθλητές και δεν τους "δυναμώνει" καθόλου όπως όλοι πιστεύουν. Επίσης η τεστοστερόνη είναι μια ουσία που συνήθως εκκρίνει ο οργανισμός και μπορεί να προκληθεί από την ένταση ή από το στρες και έκλεισε λέγοντας πως "η αλήθεια θα φανεί".

    [02] Διάφορα

    Με λένε αρκούδα και είμαι καλά

    21/8/2004 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μπορεί το νηστικό αρκούδι να μην χορεύει, τι γίνεται όμως όταν μεθύσει; Η μαύρη αρκούδα της ιστορίας μας πάντως βρέθηκε αναίσθητη σε κάμπινγκ στο Σιάτλ των ΗΠΑ, αφού είχε καταναλώσει τρεις ντουζίνες κουτάκια μπύρας. Μετά την "μπυροκατάνυξη" και προφανώς με πονοκέφαλο, το μεγαλόσωμο θηλαστικό το έριξε στον ύπνο στο γρασίδι, όπου και το εντόπισαν οι εργαζόμενοι του κάμπινγκ. Γύρω από την αρκούδα βρέθηκαν πολλά άδεια κουτάκια μπύρας, που φανέρωσαν την κραιπάλη που προηγήθηκε. Αφού την συνέφεραν (άγνωστο αν της έδωσαν σκέτο καφέ και τα σχετικά), οι υπεύθυνοι του κάμπινγκ την καθοδήγησαν προς το "σπίτι" της, στον δρυμό της περιοχής, δελεάζοντάς την με ντόναντς, μέλι και- φυσικά- δύο κουτάκια της αγαπημένης της μπύρας!

    [03] Aρση Βαρών

    Απόκλιση στις τιμές των δύο ελέγχων Νέα τροπή με Σαμπάνη

    21/8/2004 3:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2004 5:29:21 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τα πάνω κάτω ήρθαν σήμερα στην υπόθεση του Λεωνίδα Σαμπάνη ή για να είμαστε πιο ακριβείς τα πάνω πήγαν πολύ πιο πάνω. Η εξέταση του δευτέρου δείγματος του Λεωνίδα Σαμπάνη έδειξε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τιμή περίπου στο 22, που σημαίνει πως η απόκλιση σε σχέση με το πρώτο αγγίζει τα όρια του διπλάσιου. Να θυμίσουμε πως το αποτέλεσμα μετά την χθεσινή εξέταση του δείγματος έδειξε τιμές περίπου στο 12, ποσό μεγαλύτερο από το 6 που είναι το επιτρεπτό όριο. Ωστόσο η σημερινή εξέλιξη είναι αναπάντεχη δεδομένου πως η διαφορά των δύο εξετάσεων του ίδιου δείγματος είναι τεράστια και συνιστά ακόμη και την περίπτωση του λάθους!

    Αύριο η απόφαση

    Αυτή την ώρα ο Σαμπάνης βρίσκεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όπου περνάει από ακρόαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ συνοδεία του Χρήστου Ιακώβου και του Γιάννη Παπαδογιαννάκη και μετά το τέλος της διαδικασίας αναμένεται και τοποθέτηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Περίπου στις 16:30 πάντως αναμένεται στην Νίκαια ο πρόεδρος της ομοσπονδίας άρσης βαρών, κ. Γιάννης Σγουρός ώστε να κάνει κάποιες διευκρινιστικές δηλώσεις πάνω στο θέμα. Όπως όλα δείχνουν πάντως η απόφαση για τον Έλληνα "χάλκινο" Ολυμπιονίκη δεν αναμένεται νωρίτερα από αύριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη η ΔΟΕ δεν έχει επισημοποιήσει το γεγονός πως το δεύτερο δείγμα είναι θετικό. Όλα τα παραπάνω φέρνουν ακόμη πιο κοντά μια θετική εξέλιξη στο θέμα του Λεωνίδα Σαμπάνη, αφού υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο όλη η διαδικασία του ελέγχου του Έλληνα Ολυμπιονίκη να καταστεί άκυρη, με την αιτιολογία του λάθους στην μέτρηση και ο Σαμπάνης να αποφύγει και την τιμωρία και την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου.

    Ενδογενής ή εξωγενής

    Πριν λίγα λεπτά ο αρχηγός της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας εξερχόμενος του ξενοδοχείου Κάραβελ, έκανε δηλώσεις πάνω στο θέμα του Λεωνίδα Σαμπάνη, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιες περισσότερες πληροφορίες. "Μπορώ να πω πολύ λίγα για την υπόθεση", τόνισε ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης και συμπλήρωσε, "Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, παρουσιάστηκαν πραγματογνώμονες και από τις δύο πλευρές και το θέμα που προκύπτει είναι εάν η ουσία είναι ενδογενής ή εξωγενής. Αναπτύχθηκαν όλες οι απόψεις και η επιτροπή αποσύρθηκε να πάρει την απόφασή της και να κάνει την εισήγηση στην εκτελεστική επιτροπή". Ο κ. Παπαδογιαννάκης δεν συνεχίζοντας προσπάθησε να περιγράψει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί ανλόγως των αποτελεσμάτων και τόνισε, "Εάν αποδειχτεί πως η ουσία είναι ενδογενής η ΔΟΕ θα δεχτεί πως δεν υπάρχει παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ. Εάν αποδειχτεί εξωγενής, τότε θεωρείται πως έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας και διερευνά τις τιμωρίες που επισύρει το παράπτωμα".

    Δεν υπάρχει β' δείγμα

    Ο κύριος Παπαδογιαννάκης πάντως αρνήθηκε πως υπάρχει αποτέλεσμα της δεύτερης εξέτασης του δείγματος, αφού επεσήμανε, "Μην ακούτε τι λέγεται το δεύτερο δείγμα εξετάστηκε το πρωί και αναμένονται τα αποτελέσματα το βράδυ. Εάν υπήρχε αποτέλεσμα θα το είχαμε λάβει υπόψην στην ακροαματική διαδικασία", είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, "Για αυτόν τον λόγο κιόλας η ΔΟΕ έχει προγραμματίσει την συνεδρίασή της αύριο, ώστε να έχει και το δεύτερο δείγμα". Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λεωνίδας Σαμπάνης με τον Χρήστο Ιακώβου παραμένουν στην αίθουσα του ξενοδοχείου, ενώπιον της πειθαρχικής και η διαδικασία συνεχίζεται.

    [04] Διεθνή

    Πιθανός δράστης η ΕΤΑ Εκρήξεις στην Ισπανία

    21/8/2004 3:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2004 6:31:24 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Αναστάτωση και τέσσερις τραυματισμοί προκλήθηκαν σήμερα στα λιμάνια των πόλεων Σανσένσο και Μπαιόνα, όταν εξερράγησαν δύο βόμβες. "Δύο Πορτογάλοι και δυο Ισπανοί τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη στο Σανσένσο", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της νομαρχίας, που έκανε λόγο για μικρές υλικές ζημιές. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί κάτω από κοντέινερ για την ανακύκλωση γυαλιού κοντά στη ναυτική λέσχη του Σανσένσο και στο τουριστικό λιμάνι στης Μπαιόνα, το οποίο εκκένωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Πριν τις εκρήξεις, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει σε βασκική εφημερίδα και εξ ονόματος της ΕΤΑ είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη εκρηκτικών στις πόλεις αυτές.

    [05] Διάφορα

    Ένα παγωμένο παλάτι στη χώρα των ερήμων

    21/8/2004 3:27:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΒΒC

    Έπειτα από τη λαμπρή καινοτόμο έμπνευση του για ενσωμάτωση της ιερής διδασκαλίας του στην ύλη των εξετάσεων για τους υποψήφιους οδηγούς, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν επανέρχεται με νέα επαναστατική ιδέα. Τι του λείπει του Τουρκμενιστάν; Μα ένα παλάτι από πάγο! Τί κι αν το εγχώριο κλίμα θεωρείται από τα πιο ζεστά και ξηρά του κόσμου; Τί κι αν οι αχανείς έρημοι είναι σύνηθες κομμάτι του φυσικού τοπίου και οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι χτυπούν τους 45 βαθμούς υπό σκιά; Σάμπως δεν υπάρχουν και ψηλά βουνά; Σε ένα από αυτά λοιπόν ο πρόεδρος Νιγιάζοφ σχεδιάζει να υλοποιήσει το όραμα του και συγκεκριμένα στα βουνά Κόπα Ντεγκ, που βρίσκονται έξω από το Ασκαμπάτ, την πρωτεύουσα της χώρας. "Ας φτιάξουμε ένα παγωμένο παλάτι, επιβλητικό και τόσο μεγάλο που να χωράει 1.000 ανθρώπους" είπε απευθυνόμενος στους Τουρκμένιους, που ξέρουν από πρώτο χέρι τη μοναδική... ιδιοσυγκρασία του ισόβιου ηγέτη τους. "Τα παιδιά μας θα μάθουν σκι, θα οικοδομήσουμε εκεί καφετέριες και εστιατόρια" πρόσθεσε στο ενθουσιώδες τηλεοπτικό διάγγελμα του, μέσω του οποίου, όπως είθισται, νομιμοποιούνται αυτομάτως τα ανακοινωθέντα. Έτσι λοιπόν, όπως πληροφορήθηκαν οι πολίτες του Τουρκμενιστάν η προεδρική ιδέα θέλει το "παλάτι των πάγων" να συνδέεται μεσω τελεφερίκ με την Ασκαμπάτ. Εμείς, τώρα τί να πούμε... άντε με το καλό...

    [06] Πολιτισμός

    "Θαύματα" αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη

    21/8/2004 3:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χρυσό προσωπείο με εντυπωσιακή ομορφιά είναι το εύρημα, το οποίο επιβράβευσε την πολυήμερη σκληρή δουλεία των Βούλγαρων αρχαιολόγων στην "Κοιλάδα των Θρακιωτών Βασιλέων", κοντά στην πόλη Καζανλάκ, στούς πρόποδες του Αίμου. Δεν πρόκειται για νεκρική μάσκα, αλλά για ιδιόμορφο "πορτραίτο" από ατόφιο χρυσάφι κάποιου ηγεμόνα των αρχαίων Θρακών. Το προσωπείο κηδεύτηκε μαζί με τον νεκρό βασιλέα κατά τις παραδόσεις της εποχής, σύμφωνα με τον διδάκτορα Γεόργι Κίτοφ, πού παρουσιάζει στο σημερινό Τύπο την σπουδαία ανακάλυψη της ομάδας του, κατά τις ανασκαφές άθικτου, ευτυχώς, από τους αρχαίους τυμβωρύχους και τους πολύ πιο επικίνδυνους σύγχρονους "επιγόνους" τους, θρακικού τάφου κοντά στο σημερινό χωριό Σίπκα, την περασμένη Πέμπτη. Στον τάφο βρέθηκε επίσης χρυσό δαχτυλίδι της αρχαίας Ελλάδος, με εικόνα αθλητή-κωπηλάτη, το οποίο πιστεύεται ότι δώρισε στον βασιλέα άγνωστος Ολυμπιονίκης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Γι αυτό και οι αρχαιολόγοι αφιέρωσαν το εύρημα τους στην Εθνική ομάδα της Βουλγαρίας, στην Ολυμπιάδα στην Ελλάδα, κατά τον Βούλγαρο επιστήμονα.

    Σημαντικότατα τα ευρήματα

    Κατά τις πρώτες εντυπώσεις του γνωστού Βούλγαρου αρχαιολόγου, το προσωπείο κατασκευάστηκε στον 5ο προ Χριστού αιώνα και ανήκει σε ισχυρό ηγεμόνα των αρχαίων Θρακών. "Σ εκείνη την εποχή τέτοιος ήταν ο Τερεσός, οπότε δεν αποκλείεται να ανακαλύψαμε τον τάφο και το πορτραίτο του", αναφέρει στην εφημερίδα "24 Ώρες" ο "Βούλγαρος Ινδιάνα Τζόουνς", όπως είναι ευρύτατα γνωστός στη χώρα του ο κ. Κίτοφ, λόγω των τολμηρών και, μερικές φορές, ανορθόδοξων μεθόδων του, που μαζί με την πλούσια σοδειά ανακαλύψεων, τα τελευταία χρόνια, είχαν ως συνέπεια και ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις του με τις επίσημες αρχές.

    Το γεγονός ότι στον τάφο βρέθηκαν μερικά, μόνο, μέλη του σώματος του αρχαίου Θρακιώτη ηγεμόνα οδηγεί στην εκτίμηση, ότι ο ίδιος πιθανώς υπήρξε θρήσκος του Ορφέα. Γι αυτό και η κηδεία του έγινε κατά την ορφική παράδοση, σύμφωνα με την οποία η σορός του νεκρού τεμαχιζόταν και τα διάφορα μέλη κηδεύονταν σε διάφορα σημεία, παρομοίως στην τραγική μοίρα του ίδιου του Ορφέα στη μυθολογία, εξηγεί ο κ. Γεόργι Κίτοφ.

    "Πρόκειται πράγματι για μεγάλη ανακάλυψη. Αρχαία θρακική μάσκα δεν έχει βρεθεί ποτέ μέχρι τώρα στην επικράτεια της σημερινής Βουλγαρίας", αναφέρει από την πλευρά του στην εφημερίδα "Τρουντ" ο καθηγητής Μποζιντάρ Δημητρόφ, διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που θα φιλοξενήσει το χρυσό πορτραίτο.

    Ο Τερεσός ("Τέρες", κατά την ονομασία της βουλγάρικης ιστοριογραφίας -Σ.του Σ.) υπήρξε ισχυρός στρατηλάτης και βασιλέας, ο οποίος για πρώτη φορά κατάφερε να ενώσει τις σπαρασσόμενες από μόνιμους πολέμους φυλές των αρχαίων Θρακών, στο Βασίλειο των Οδρυσών, τον Πέμπτο αιώνα προ Χριστού. Ύστερα από πολυάριθμους πολέμους με διάφορες πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδος, ο ίδιος έκλεισε ειρηνική συμφωνία, γνωστή ως Θαλασσινή Ένωση των Αθηνών, με την οποία άρχισε "χρυσή εποχή" εμπορίου και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Θρακών και των Ελλήνων, αναφέρεται σε μεγάλο δημοσίευμα της "Τρουντ" για την αρχαιολογική ανακάλυψη, που επικεντρώνει την προσοχή του σημερινού Τύπου.

    [07] Διεθνή

    Οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες Βόμβα στην αντιπολίτευση του Μπαγκλαντές

    21/8/2004 5:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2004 7:43:30 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- Associated Press- BBC

    Στόχος επίθεσης έγινε η σύνοδος του Αουάμι Λεαγκί, του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Μπαγκλαντές, που διεξάγονταν στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντάκα. Μια σειρά εκρήξεων είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και 70 άλλοι να τραυματισθούν. Μεταξύ των τραυματιών είναι και η επικεφαλής του κόμματος, Χασίνα Ουαζέντ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περισσότερες από επτά βόμβες εξερράγησαν, προκαλώντας πανικό στο πλήθος, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν πολλά οχήματα και κτήρια, που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης.

    Πιθανός στόχος η πρόεδρος

    Μιλώντας στο Associated Press, ο γραμματέας του κόμματος, Αμπντούλ Τζαλίλ, δήλωσε, ότι στόχος της επίθεσης ήταν η πρόεδρος Ουαζέντ, ενώ στέλεχος του κόμματος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επίθεση να έγινε με χειροβομβίδες, που εκτοξεύθηκαν εναντίον των περίπου 15.000 συγκεντρωμένων από γειτονικά κτήρια.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου BBC, εξαγριωμένοι οπαδοί του Αουάγκι Λεαγκί διαδήλωσαν στους δρόμους της Ντάκα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε οχήματα και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που προσπάθησαν να τους απωθήσουν με τα γκλομπς τους.

    Η αστυνομία "κλίνει" περισσότερο στην εκδοχή της επίθεσης με χειροβομβίδες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί συλλήψεις υπόπτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 August 2004 - 16:50:52 UTC