Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων Τα πρατήρια καυσίμων βλάπτουν τα
  • [02] Οι δάσκαλοι "δεν βλέπουν" τη δυσλεξία στο Δημοτικό
  • [03] Ξεπέρασε τα 48 δολάρια το βαρέλι Στα ύψη το πετρέλαιο
  • [04] Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή Έτοιμο το νομοσχέδιο για χουλιγκανισμό και
  • [05] Έως τις 3:00 τα ξημερώματα Μία ώρα επιπλέον για τον προαστιακό
  • [06] Συνεργασία με τους ανακριτές Συμμετοχή Αμερικανών γιατρών σε
  • [07] Ακλόνητος ο Σαντρ Στο έλεος των βομβαρδισμών η Νατζάφ
  • [08] Εξωγήινοι... σε κάθε σχήμα και μέγεθος Κι όμως... υπάρχουν
  • [09] Ειδικά στις αγορές της Ασίας Την ανιούσα παίρνει το πετρέλαιο
  • [10] Αποκλεισμένη η πρωτεύουσα Μπαράζ εκρήξεων στο Κατμαντού

    [01] Υγεία

    Σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων Τα πρατήρια καυσίμων βλάπτουν τα παιδιά

    19/8/2004 10:29:00 πμ

    Τα παιδιά που κατοικούν κοντά σε πρατήρια καυσίμων αντιμετωπίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν οξεία λευχαιμία, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine. Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνά τους σε δείγμα 500 νηπίων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα παιδί, το σπίτι του οποίου βρίσκεται κοντά σε πρατήριο καυσίμων ή σε γκαράζ επισκευής αυτοκινήτων έχει τετραπλάσιες πιθανότητες να ασθενήσει με λευχαιμία σε σχέση με κάποιο άλλο παιδί που κατοικεί σε μεγαλύτερη απόσταση. Όσο περισσότερο χρόνο μένουν τα παιδιά κοντά στα μέρη αυτά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσουν λευχαιμία. Υπολογίζεται ότι τέσσερα στα 100.000 παιδιά ασθενούν από λευχαιμία. Πρόκειται για το συνηθέστερο τύπο παιδικού καρκίνου στις ανεπτυγμένες χώρες. Στο παρελθόν οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο βενζένιο στους χώρους εργασίας είναι ένας από τους πιθανούς παράγοντες εμφάνισης λευχαιμίας στους ενήλικους.

    [02] Υγεία

    Οι δάσκαλοι "δεν βλέπουν" τη δυσλεξία στο Δημοτικό

    19/8/2004 7:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/8/2004 8:09:43 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στην αδυναμία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να εντοπίσει, κυρίως στο Δημοτικό τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλεξίας, εστιάζουν Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι παίρνουν μέρος στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Δυσλεξίας, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα σειρά προβλημάτων για αυτά τα παιδιά, τα οποία ενώ έχουν εξαιρετική ευφυΐα πολύ συχνά στρέφονται σε άλλη κατεύθυνση στη ζωή τους γιατί θεωρείται ότι υστερούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνέδριο, οι δυσλεκτικοί στη χώρα μας υπολογίζονται σε 600.000 άτομα, αποτελούν δηλαδή το 5% του ελληνικού πληθυσμού.

    Δεν επαρκούν τα Κέντρα Διάγνωσης και Αντιμετώπισης

    Αποκαλυπτικό της αδυναμίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, είναι το γεγονός ότι μόλις το ένα στα πέντε δυσλεκτικά παιδιά εντοπίζεται από τους εκπαιδευτικούς και αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

    Η διάγνωση της δυσλεξίας στη χώρα μας γίνεται σε κρατικά ιδρύματα αλλά και από τα πενήντα Κέντρα Διάγνωσης, Αντιμετώπισης και Υποστήριξης που λειτουργούν, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

    Φαίνεται όμως, ότι τα παραπάνω κέντρα δεν επαρκούν αφού μόνο στην Αθήνα η λίστα αναμονής για κάποιο ραντεβού με λογοθεραπευτή, φθάνει ακόμα και τους 18 μήνες.

    "Θείο δώρο η δυσλεξία"

    Η δυσλεξία, εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια και είναι κληρονομική. Δεν γίνεται αντιληπτή στην καθημερινή προφορική επικοινωνία, καθώς οι δυσλεκτικοί δεν παρουσιάζουν προβλήματα λόγου αλλά δυσκολίες στη μεταφορά της σκέψης τους στα γραπτά.

    Οι δυσλεκτικοί διαβάζουν εξαιρετικά αργά και με λάθη, προσθέτουν ή αφαιρούν λέξεις, επαναλαμβάνουν, είναι ανορθόγραφοι, έχουν πρόβλημα στην αποστήθιση και στις ξένες γλώσσες.

    Οι δυσλεκτικοί είναι πολύ συχνά εξαιρετικά ευφυείς.

    Πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής της Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιώργο Παυλίδη, χαρακτηρίζουν μάλιστα τη δυσλεξία "θείο δώρο" καθώς ο εγκέφαλος και οπτικό σύστημα των δυσλεκτικών παρουσιάζει βιολογική υπεροχή .

    Στους διάσημους δυσλεκτικούς συμπεριλαμβάνονται ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Αϊνστάιν, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Τζον Λένον, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, οι ηθοποιοί Χάρισον Φορντ, Τομ Κρουζ κ.α.

    [03] Οικονομία

    Ξεπέρασε τα 48 δολάρια το βαρέλι Στα ύψη το πετρέλαιο

    19/8/2004 10:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Nέο ρεκόρ -για έκτη συνεχή μέρα- κατέγραψε το πετρέλαιο φτάνοντας τα 48,70 δολάρια το βαρέλι. Η "τρελή κούρσα" του "μαύρου χρυσού" πυροδοτεί τις ανησυχίες, ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις εταιρικές κερδοφορίες. Την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, εξάλλου, υποβοηθούν η ένταση στο Ιράκ, η πολιτική ρευστότητα στη Βενεζουέλα, τα προβλήματα της ρωσικής Yukos, αλλά και τα μειωμένα αμερικανικά αποθέματα της περασμένης εβδομάδας, κατά 1,3 εκατομμύριο βαρέλια. Μάλιστα, παράγων συνέχισης ανόδου του αργού είναι και το γεγονός, ότι η τόσο υψηλή τιμή του δεν στάθηκε ικανή να κρατήσει υψηλότερα τα αποθέματα, περιορίζοντας τη ζήτηση. Οι πρώτοι κραδασμοί από το "νέο πετρελαϊκό ρεκόρ" αποτυπώθηκε στο αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, που με τη σειρά του επηρέασε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας εγκαταλείποντας τα περισσότερα από τα πρωινά τους κέρδη.

    [04] Αθλητισμός

    Κατατίθεται άμεσα στη Βουλή Έτοιμο το νομοσχέδιο για χουλιγκανισμό και ντόπινγκ

    19/8/2004 10:29:00 μμ

    Ολοκλήρωσε σήμερα κατά την τέταρτη συνεδρίασή της την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την πάταξη της βίας και του χουλιγκανισμού στα γήπεδα, αλλά και την πάταξη του ντόπινγκ στον αθλητικό χώρο, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρας κατά τις τρεις προηγούμενες διασκέψεις τάχθηκε υπέρ της ευθείας σύγκρουσης της Πολιτείας με το χουλιγκανισμό που εμφανίζεται στα γήπεδα, καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, κατευθύνεται από τους ίδιους τους αθλητικούς παράγοντες. Ακόμα, ο ίδιος επέμεινε στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας τόσο για το χουλιγκανισμό όσο και για το ντόπινγκ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, οι υφυπουργοί Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού (αρμοδίου για θέματα αθλητισμού) Χ. Μαρκογιαννάκης και Γ. Ορφανός, αντιστοίχα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Πανούρης και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλος. Το επίμαχο νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

    [05] Εσωτερικά

    Έως τις 3:00 τα ξημερώματα Μία ώρα επιπλέον για τον προαστιακό

    20/8/2004 8:33:00 πμ

    Πηγή: NET 105,8

    Έως τις τρεις τα ξημερώματα επεκτείνονται από σήμερα τα δρομολόγια του προαστιακού που από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιούνται από τις 4:30 το πρωί ως τις 2:00 τα ξημερώματα. Τα επιπλέον μεταμεσονύχτια δρομολόγια αποφασίστηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι επισκέπτες της Ολυμπιακής Αθήνας. Παράλληλα, το ολυμπιακό επικόμιστρο των 3 ευρώ εισπράττεται μόνο από τα ταξί που είναι εφοδιασμένα με το ολυμπιακό σήμα του "Αθήνα 2004" και μόνο για διαδρομές από και προς τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ενώ όλα ανεξαιρέτως τα ταξί είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν αποδείξεις από την ταμειακή μηχανή με την οποία είναι εφοδιασμένα, υπενθυμίζει με δηλώσεις του ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Νεράτζης, με αφορμή καταγγελίες για υπερβολική είσπραξη κομίστρου από ορισμένους οδηγούς ταξί.

    [06] Ιράκ

    Συνεργασία με τους ανακριτές Συμμετοχή Αμερικανών γιατρών σε βασανιστήρια

    20/8/2004 9:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2004 10:43:45 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Γιατροί του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ συνεργάσθηκαν με τους ανακριτές που κατηγορούνται για βασανισμούς κρατουμένων στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ της Βαγδάτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης The Lancet. Ο καθηγητής Στίβεν Μάιλς, συγγραφέας του σχετικού δημοσιεύματος, αναφέρει πως υπάρχουν στοιχεία ότι ορισμένοι στρατιωτικοί γιατροί πλαστογράφησαν πιστοποιητικά θανάτου κρατουμένων για να συγκαλύψουν δολοφονίες και να κρύψουν τις αποδείξεις που υπήρχαν για την κακοποίηση μέχρι θανάτου που υπέστησαν πολλοί Ιρακινοί. Μάλιστα, αναφέρεται στην περίπτωση ενός κρατουμένου που μετά από ξυλοδαρμό κατέρρευσε και στη συνέχεια οι γιατροί τον συνέφεραν για να συνεχισθεί η κακοποίησή του. Στο μεταξύ, απαλλακτική για τους ανώτατους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού και για τα στελέχη του Πενταγώνου είναι η έκθεση του στρατηγού Τζορτζ Φέι σχετικά με τα βασανιστήρια Ιρακινών, ενώ ευθύνες επιρρίπτει μόνο σε χαμηλόβαθμους αξιωματικούς.

    "Σιγήν ιχθύος"

    "Το ιατρικό σύστημα συνεργάσθηκε στην εφαρμογή μεθόδων ψυχολογικών και φυσικών εξαναγκασμών στις ανακρίσεις", γράφει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

    "Αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν ότι ένας γιατρός και ένας ψυχίατρος συνέβαλαν στον σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των ανακρίσεων στο Άμπου Γκράιμπ ", γράφει ο Μάιλς, στηρίζοντας το άρθρο του σε στοιχεία από τις ακροάσεις που έγιναν στο αμερικανικό Κογκρέσο, τις ένορκες καταθέσεις κρατουμένων και στρατιωτών και πληροφορίες από γιατρούς.

    Παρόλο που το ιατρικό προσωπικό των φυλακών γνώριζε πως γίνονταν βασανιστήρια κρατουμένων δεν ανέφερε τίποτα στις αρμόδιες αρχές πριν αρχίσει η επίσημη διερεύνηση των καταγγελιών, τον Ιανουάριο του 2004.

    Οι πληροφορίες για τα βασανιστήρια στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ ήλθαν στο φως της δημοσιότητας στο τέλος Απριλίου, όταν έκαναν το γύρο του κόσμου οι φωτογραφίες από την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων.

    "Κυβερνητικά έγγραφα δείχνουν ότι το αμερικανικό σύστημα των στρατιωτικών γιατρών απέτυχε να υπερασπισθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, μερικές φορές συνεργάσθηκε με τους ανακριτές ή τους φύλακες και απέτυχε να κάνει αναφορές για τραύματα και θανάτους που προκλήθηκαν από ξυλοδαρμούς", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    [07] Ιράκ

    Ακλόνητος ο Σαντρ Στο έλεος των βομβαρδισμών η Νατζάφ

    20/8/2004 8:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2004 10:07:35 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η νύχτα είχε γίνει μέρα στην ιρακινή πόλη, ιερή για τους Σιίτες, Νατζάφ. Αμερικανικά αεροσκάφη και άρματα μάχης βομβάρδιζαν θέσεις Σιιτών ενόπλων, που είχαν οχυρωθεί γύρω από το ιερό τέμενος του Αλί και στο αρχαίο κοιμητήριο της Νατζάφ. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά την απόρριψη από το ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ, της εντολής της ιρακινής κυβέρνησης για τον αφοπλισμό και την αποχώρηση των ανδρών του από την ιερή πόλη. Στο τέμενος έχουν καταφύγει, περίπου 1.000 άνδρες του "Στρατού του Μέχντι" του Σαντρ, μαζί με γυναίκες και παιδιά. Οι λάμψεις από τους βομβαρδισμούς των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών ΑC130 φώτιζαν το σκοτεινό ουρανό και τα θωρακισμένα οχήματα έριχναν συνεχείς ριπές οβίδων, στις οποίες απαντούσαν τα πυρά των αυτομάτων όπλων των ανδρών του "Στρατού του Μέχντι", των πιστών στον ριζοσπάστη θρησκευτικό ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ. Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

    Λύση η πολιτική καταστροφή

    Το πρωί, οι βομβαρδισμοί περιορίστηκαν, αλλά η σκληρή στάση του Σαντρ φαίνεται, ότι θα οδηγήσει την ιρακινή κυβέρνηση στην απόφαση να διατάξει έφοδο στο ιερό τέμενος. Κάτι τέτοιο, πάντως, θα πυροδοτούσε νέα εξέγερση από τους Σιίτες, ιδιαίτερα μάλιστα αν στην έφοδο πάρουν μέρος και αμερικανικές δυνάμεις.

    Ακόμα δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για την γενικευμένη επίθεση εναντίον των Σιιτών πολιτοφυλάκων, που είχε προαναγγείλει η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ιγιαντ Αλάουι είχε απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές του Μοκτάντα αλ Σαντρ για "να αφοπλισθούν, να εγκαταλείψουν το ιερό τέμενος και να αρχίσουν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή". Όμως, ο Ιγιάντ Αλάουι δεν έκανε λόγο για τελεσίγραφο, ενώ δήλωσε, πως είδε θετικά την πρόταση του Σαντρ για εκτόνωση της κρίσης, την οποία είχε κάνει στην ιρακινή αντιπροσωπεία την περασμένη Τετάρτη. Στο μεταξύ, πολλοί θεωρούν ότι η κρίση, που έχει ξεσπάσει στη Νατζάφ είναι σημαντική δοκιμασία για την προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση.

    Πάντως, όπως αναφέρει το BBC θα είναι πολιτική αυτοκτονία για τον Σαντρ να αποκηρύξει προσωπικά τη βία, καθώς η δύναμή του είναι ο στρατός του, ενώ το ίδιο καταστροφική θα ήταν η περίπτωση δολοφονίας του Σαντρ, γιατί τότε θα γίνει μάρτυρας. Άρα, ο μόνος τρόπος είναι να τον καταστρέψουν πολιτικά.

    Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδε ένα γράμμα, το οποίο αποδίδεται στον Σαντρ, με το οποίο διατάζει τους οπαδούς του να παραδώσουν στους Σιίτες θρησκευτικούς ηγέτες της Νατζάφ τον έλεγχο του ιερού τεμένους Αλί. Όμως, η αυθεντικότητα της επιστολής δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί και ο Σαντρ ακόμα αρνείται να διαλύσει την πολιτοφυλακή του.

    Δεν παραδίδουν τα όπλα

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο συγκρότημα του τεμένους παραμένουν οχυρωμένοι εκατοντάδες πολιτοφύλακες. Ο Αλί Σουμεϊσίν, ένας από τους στενούς συνεργάτες του αλ Σαντρ τόνισε, πως οι οπαδοί του ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη είναι έτοιμοι να "πεθάνουν σαν μάρτυρες". Ενώ και εκπρόσωπος του Σάντρ δήλωσε, πως δε θα παραδώσουν το μαυσωλείο του ιμάμη Αλί στις αμερικανικές δυνάμεις ή στους Ιρακινούς, γιατί "αυτό το όνειδος θα μας κυνηγά σε όλη μας τη ζωή. Δεν θα τα παραδώσουμε στην ιρακινή αστυνομία ή στην εθνοφρουρά, που παραβίασαν τα ιερά μας και έχυσαν αίμα μουσουλμάνων", δήλωσε στο αλ Τζαζίρα ο Σέιχ Αους αλ Χαφάγκι. "Αν οι ιρακινές δυνάμεις θέλουν να παραβιάσουν το μαυσωλείο είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε εκατοντάδες", επεσήμανε.

    Την ίδια ώρα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν στόχους στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, κάτι, που γίνεται σχεδόν καθημερινά την τελευταία βδομάδα.

    Αλλά και στη Βαγδάτη, το βράδυ της Πέμπτη, όλμος έπληξε την οροφή του κτηρίου, όπου στεγάζεται η πρεσβεία των ΗΠΑ, στην λεγόμενη πράσινη ζώνη, με συνέπεια να τραυματισθούν δύο Αμερικανοί. Ενώ, σε οπαδούς του Σαντρ αποδίδεται η πυρκαγιά, που ξέσπασε σε πετρελαϊκή εταιρία στη Βασόρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άρχισε η μεγάλη επίθεση;

    Ώρα μηδέν για το Ιράκ

    Ιρακινή κυβέρνηση εναντίον Σαντρ

    [08] Διάφορα

    Εξωγήινοι... σε κάθε σχήμα και μέγεθος Κι όμως... υπάρχουν

    20/8/2004 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σας ταλανίζει κι εσάς το πολυσυζητημένο ερώτημα για την ύπαρξη ζωής στο διάστημα; Απασχολεί τις υπαρξιακές αναζητήσεις σας και στοιχειώνει τους στοχασμούς σας; Κι όμως, ο Ρώσος αστροναύτης, Βλαντιμίρ Κοβαλένοκ μπορεί να σας δώσει την απάντηση γιατί, όπως ισχυρίζεται, ήρθε σε επαφή με εξωγήινους και μάλιστα "στο σπίτι τους" στο διάστημα. Όχι, δεν πρόκειται για ευφάνταστη φάρσα, αλλά για γεγονός. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Κοβαλένοκ και απορεί που οι άλλοι συνάδελφοί του δεν έχουν προβεί σε ανάλογες ανακαλύψεις, αλλά τηρούν σιγή ιχθύος. Συγκεκριμένα, ο παρασημοφορημένος αστροναύτης δηλώνει ότι στις 217 μέρες από το 1977 έως το 1982, που παρέμεινε στο διαστημικό σταθμό Σολγιούτ 6 συνάντησε πολλά UFO, ένα από τα οποία και εξερράγη μπροστά στα έντρομα μάτια του.

    Στη σφαίρα του ανεξήγητου

    Την πιο συγκλονιστική στιγμή στιγμή του στο μακρινό διάστημα την έζησε όταν ένα άγνωστης ταυτότητας πλάσμα εξερράγη μπροστά στα μάτια του.

    Ήταν το 1981, όταν ένα παράξενο ον, πολύ μικρών διαστάσεων εμφανίστηκε μπροστά του. Ο ίδιος, όμως, δεν τρόμαξε και κατάφερε να βρει το κουράγιο και την ψυχραιμία να αντιδράσει και να φωνάξει στο συνάδελφο να φέρει τη φωτογραφική μηχανή για να το απαθανατίσουν.

    Ωστόσο, η προσπάθειά του αποδείχτηκε μάταιη καθώς το εξωγήινο πλάσμα μόλις αντιλήφθηκε την κινητοποίησή των αστροναυτών εξερράγη αφήνοντας πίσω του μόνο μια στήλη καπνού. Πριν σβήσουν οριστικά τα ίχνη του, ο Κοβαλένοκ επικοινώνησε με τη βάση ελέγχου για να ερευνήσουν το απροσδόκητο γεγονός.

    "Δεν ξέρουμε τι συνέβη εκείνη τη μέρα, αλλά σίγουρα, ό,τι κι αν έγινε δεν το γέννησε η φαντασία μου".

    Και ίσως δεν έχει άδικο καθώς, όντως, το κέντρο ελέγχου επιβεβαίωσε ότι κάτι παράξενο διαδραματίστηκε κοντά στον Σολγιούτ καθώς οι μετρήσεις έδειξαν ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, την ώρα, που ο Κοβαλένοκ καταμαρτυρούσε την έκρηξη του εξωγήινου.

    Αλήθεια ή φαντασιώσεις; Δε μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά... αλλά να ελπίζουμε ότι θα ρίξουν φως στο πιο καλά κρυμμένο μυστικό του σύμπαντος.

    [09] Οικονομία

    Ειδικά στις αγορές της Ασίας Την ανιούσα παίρνει το πετρέλαιο

    20/8/2004 10:28:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα 50 δολάρια πλησιάζει πλέον η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ και η αποκάλυψη ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ μικρότερα από τα προβλεπόμενα έχουν ανησυχήσει την αγορά. Έτσι, τα ξημερώματα της Παρασκευής στις αγορές της Ασίας η τιμή του πετρελαίου για παράδοση Οκτωβρίου έφτασε τα 47,83 δολάρια το βαρέλι, 19 σεντς περισσότερα από τα 47,64 δολάρια, που είχε κλείσει χθες. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του πετρελαίου για παράδοση Σεπτεμβρίου έφτασε χθες τα 48,70 δολάρια το βαρέλι.

    Εν αναμονή της συνόδου του Σεπτεμβρίου

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενεργείας της Ινδονησίας μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Τζακάρτα, Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο, δήλωσε σήμερα "πολύ ανήσυχος" για τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τονίζοντας, πως "θα κάνουμε, ότι μπορούμε καλύτερο κατά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ το Σεπτέμβριο".

    Σημείωσε δε, ότι ήδη είναι σε εξέλιξη κατ` ιδίαν συνομιλίες μεταξύ των μελών του διεθνούς καρτέλ ενόψει της συνόδου της 14ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια απόφαση νωρίτερα. "Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τους υπουργούς του ΟΠΕΚ και ελπίζουμε στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου να βρεθεί μία σημαντική λύση για τις τιμές του πετρελαίου" τόνισε ο Γιουσγκιαντόρο.

    [10] Διεθνή

    Αποκλεισμένη η πρωτεύουσα Μπαράζ εκρήξεων στο Κατμαντού

    20/8/2004 10:53:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC ΑΠΕ

    Δύο βόμβες στο κέντρο της πρωτεύουσας του Νεπάλ πυροδότησαν οι Μαοϊστές αντάρτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα, ένας αστυνομικός και ένας περαστικός, την ώρα που το κέντρο του Κατμαντού παραμένει αποκλεισμένο για τρίτη ημέρα από τους αντάρτες. Νωρίτερα, έκρηξη σημειώθηκε σε άδειο αστυνομικό φυλάκιο κοντά στο Κατμαντού, δίχως να τραυματιστεί κανείς. Εικάζεταί ότι οι αντάρτες τοποθετούν βόμβες με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών ώστε να μην παραβιάσουν τα μπλόκα που έχουν στήσει στην πρωτεύουσα. Φοβούμενοι επιθέσεις των ανταρτών, οι οποίοι μάχονται εναντίον της συνταγματικής μοναρχίας από το 1996, οι κάτοικοι της πόλης δεν εισέρχονται στο κέντρο της. Οι Μαοϊστές ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους και την αστυνομική έρευνα για τα αίτια θανάτου κάποιων άλλων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 August 2004 - 8:50:56 UTC