Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν είναι μύγα, είναι ρομπότ! Το μικρότερο ρομπότ του κόσμου...
  • [02] Κατηγορούνται για υπερκέρδη Έμποροι στον Εισαγγελέα
  • [03] Βοηθάει στη συγκέντρωση Ο κλιματισμός μειώνει τα τροχαία
  • [04] Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 47 δολάρια Νέο ρεκόρ για το "μαύρο χρυσό"
  • [05] Σπάει την αδιαλλαξία του Αλλάζει τα δεδομένα ο Σαντρ
  • [06] Μετά από 27 χρόνια Είδε ξανά χάρη σε ένα δόντι
  • [07] Με τρεις νεκρούς και δυο αγνοούμενους Φονικές πλημμύρες στη Γαλλία

    [01] Τεχνολογία

    Δεν είναι μύγα, είναι ρομπότ! Το μικρότερο ρομπότ του κόσμου... μεγαλώνει

    18/8/2004 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μία νέα βελτιωμένη έκδοση του μικρο-ρομπότ, δημιούργησαν οι Ιάπωνες επιστήμονες της Seiko Epson, ώστε το μικρότερο ρομπότ του κόσμου να γίνει ακόμα πιο χρήσιμο, σε περιπτώσεις, όπως οι διαστημικές εξερευνήσεις, οι διασώσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λόγους ασφάλειας. Το μίνι ρομπότ, έχει το μέγεθος ενός εντόμου, ενώ μπορεί να πετάει, αφού είναι προγραμματισμένο να δουλεύει μέσω της ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth. Έχει δύο μικροσκοπικούς υπερηχητικούς κινητήρες, οι οποίοι κινούν τις δύο προπέλες, που του δίνουν τη δυνατότητα να πετάει. Έτσι, μπορεί να κινείται εντελώς ασύρματα και αυτόνομα. Το βελτιωμένο μοντέλο έχει πλάτος 136mm, ύψος 85mm και ζυγίζει, χωρίς την μπαταρία, 8,6 γραμμάρια. Όσοι επιθυμούν να το δουν, μπορούν να πεταχτούν μέχρι το Τόκιο, στη Διεθνή Συνάντηση της πόλης από τις 27 μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    [02] Οικονομία

    Κατηγορούνται για υπερκέρδη Έμποροι στον Εισαγγελέα

    18/8/2004 12:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: AΠΕ

    Τρεις έμποροι παραπέμφθηκαν για υπερκέρδη στον Εισαγγελέα, ύστερα από αιφνιδιαστικούς ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά το χρονικό διάστημα 1-12 Αυγούστου. Επίσης, το υπουργείο υπέβαλε "τσουχτερά" πρόστιμα σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις για αγορανομικές παραβάσεις και προχώρησε σε εκατοντάδες συστάσεις. Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 250 ελεγκτές του υπουργείου, επικουρούμενοι από 500 υπαλλήλους, διενήργησαν περίπου 1.815 ελέγχους σε πάγκους λαϊκών αγορών και άλλους 1.189 σε καταστήματα και κεντρικές αγορές της Αθήνας. Για την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο έχει προγραμματίσει νέους συντονισμένους ελέγχους, ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα αισχροκέρδειας, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [03] Τεχνολογία

    Βοηθάει στη συγκέντρωση Ο κλιματισμός μειώνει τα τροχαία

    18/8/2004 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σημαντικός παράγοντας για την εγρήγορση του οδηγού είναι η εσωτερική θερμοκρασία του αυτοκινήτου. Όταν ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου, σε χώρες με θερμά κλίματα, μειώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης του οδηγού και αυξάνει τους κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος. Προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, Γερμανοί επιστήμονες, πραγματοποίησαν έρευνες, με την τεχνολογική υποστήριξη της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας Σκόντα στην λεγόμενη " Κοιλάδα του Θανάτου".

    Σαν να οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ

    Οι επιπτώσεις της οδήγησης χωρίς κλιματισμού, σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες, είναι αρνητικές και εμφανίζονται ελάχιστα χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον ειδικό ιατρό επί θεμάτων κυκλοφορίας Μάρκους Σμιτ.

    Μερικές από τις αρνητικές αντιδράσεις είναι το αίσθημα κόπωσης, η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και η μείωση της αντίδρασης του οδηγού. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σμιτ υπογραμμίζει, πως "οδηγώντας σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς κλιματισμό είναι σαν να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ".

    Γι αυτό, ο κ. Σμιτ, επισημαίνει, πως ειδικά στα πολύωρα ταξίδια, οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν πολύ τον εξαερισμό του αυτοκινήτου τους, γιατί κακός εξαερισμός σημαίνει μείωση του οξυγόνου στο αίμα και αίσθημα κόπωσης. Το πιο απλό, που μπορείτε να κάνετε λοιπόν, είναι να ανοίγετε συχνά τα παράθυρά σας.

    [04] Οικονομία

    Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 47 δολάρια Νέο ρεκόρ για το "μαύρο χρυσό"

    18/8/2004 2:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2004 6:18:08 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βάζει φωτιά στις τιμές του πετρελαίου η νέα κρίση στο Ιράκ. Την Τετάρτη για πρώτη φορά η τιμή του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε το όριο των 47 δολαρίων. Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του πετρελαίου τύπου Μπρεντ κέρδισε 15 σεντς, με την τιμή του να ανέρχεται στα 43,14 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τόνι Νιούναν, μάνατζερ στις διεθνείς πετρελαϊκές δραστηριότητες της Mitsubishi Corp, τα υψηλά επίπεδα τιμών του "μαύρου χρυσού" δε θα επηρεάσουν γενικότερα την οικονομία, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο σε επίπεδο λιανικής θα εξακολουθήσει να είναι υγιής. Εξάλλου, η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι αυξημένη κατά 3,5% φέτος παρά τις υψηλές τιμές. Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία δήλωσε, στις αρχές της εβδομάδας, ότι αντλεί όσο πετρέλαιο μπορεί σε μια προσπάθεια να συμπιέσει τα επίπεδα των τιμών στα 25 με 30 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές φοβούνται, ότι η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα αγγίζει τα όρια εξάντλησης.

    "Μικρές οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη"

    Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η επιρροή της αύξησης των τιμών του πετρελαίου ως τώρα στην οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ μικρή.

    Η εκτίμηση αυτή αναφέρεται σε έκθεση που εξέδωσε η γραμματεία του ΟΠΕΚ - η τελευταία πριν τη συνάντηση της 15ης Σεπτεμβρίου - η οποία θεωρείται οδηγός για την πολιτική προσφοράς που θα ακολουθήσει το καρτέλ το τέταρτο τρίμηνο.

    [05] Ιράκ

    Σπάει την αδιαλλαξία του Αλλάζει τα δεδομένα ο Σαντρ

    18/8/2004 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2004 4:06:51 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ Γαλλικό Πρακτορείο

    Το δρόμο για την εκτόνωσης της κρίσης στη Νατζάφ, φαίνεται, πως ανοίγει η αλλαγή της στάσης του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ. Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο εκπρόσωπος του, Αχμέντ Σαϊμπάνι, ο ριζοσπάστης ηγέτης συμφώνησε στα αιτήματα της αντιπροσωπείας της Ιρακινής Εθνικής Διάσκεψης για τερματισμό της κρίσης στην ιερή σιίτικη πόλη, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη του για την απειλή του Ιρακινού υπουργού Αμυνας εναντίον των οπαδών του σιίτη ηγέτη. "Μας εκπλήσσει η ανακοίνωση και η απειλή του υπουργού Άμυνας γιατί έχουμε εκφράσει την απόλυτη συμφωνία μας στην πρωτοβουλία της αντιπροσωπείας", τόνισε ο ίδιος. Υπενθυμίζουμε, ότι ο Χάζιμ αλ Σααλάν, υπουργός Αμυνας της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ, έδωσε σήμερα στους ενόπλους οπαδούς του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ διορία λίγων ωρών να παραδοθούν, προειδοποιώντας τους ότι ο ιρακινός τακτικός στρατός προετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση.

    Συγκρούσεων ...συνέχεια στη Μοσούλη

    Κι ενώ η Νατζάφ περνά ώρες αγωνίας οι εχθροπραξίες μαίνονται στο υπόλοιπο Ιράκ. Στη Μοσούλη, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν όταν βλήμα όλμου έπεσε στην αγορά Μπαμπ αλ-Τομπ στο κέντρο της πόλης. Όι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

    Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουζαχίμ Αμπντάλα αλ-Σιμάρι, αξιωματικός της αστυνομίας, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ενώ τη μετέδωσε και το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα από το Κατάρ.

    Από την αμερικανική πλευρά, στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν τον θάνατο των πέντε ανθρώπων διευκρινίζοντας, ότι η αγορά, όπου έπεσε ο όλμος δε βρίσκεται κοντά σε αμερικανικές η ιρακινές εγκαταστάσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ώρες αγωνίας στη Νατζάφ

    [06] Υγεία

    Μετά από 27 χρόνια Είδε ξανά χάρη σε ένα δόντι

    18/8/2004 3:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους να ξαναβρουν το φως τους, δίνει η περίπτωση μίας Βρετανίδας, η οποία είδε ξανά το φως του ήλιου μετά από 27 χρόνια και τα χρωστάει όλα στα δόντια της. Η 42χρονη Τζούντι Σμιθ, έχασε την όρασή της, καθώς υπέστη τις παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής για επιληψία, όταν ήταν 15 ετών. Έτσι, 27 χρόνια μετά από το γεγονός, που της στοίχισε την όρασή της η Τζούντι άρχισε ξανά να βλέπει. Ο άνθρωπος, που της έδωσε το φως ήταν ο χειρούργος του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου του Σάσεξ, Κρίστοφερ Λιου, ο οποίος μετά από μία επτάωρη χειρουργική επέμβαση, εμφύτευσε στο μάτι της γυναίκας, ένα κομμάτι από τη ρίζα του δοντιού της. Το μόσχευμα ενίσχυσε το κατεστραμμένο οπτικό νεύρο, δίνοντας ξανά στην κα. Σμιθ την ευκαιρία να αντικρίσει τον ήλιο.

    Είδε για πρώτη φορά την οικογενειά της

    Τα βλέφαρα της γυναίκας, όμως θα είναι μονίμως κλειστά, ώστε να μην κινδυνεύει από μολύνσεις. Πάντως θα μπορεί να βλέπει από ένα μικρό κενό στο δεξί βλέφαρο. Στο μεταξύ, λίγες μόνο ώρες μετά την εγχείρηση άρχισε να βλέπει σκιές, χρώματα και σχήματα. Σήμερα, μία εβδομάδα μετά την εγχείρηση, η κα. Σμιθ περιχαρής δηλώνει, πως το καλύτερο της υπόθεσης, ήταν, ότι μπόρεσε επιτέλους να δει τα παιδιά και τα εγγόνια της, που μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχε δει αντικρύσει. "Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό, που αισθάνομαι. Είναι καταπληκτικό", λέει η 42χρονη γυναίκα.

    [07] Διεθνή

    Με τρεις νεκρούς και δυο αγνοούμενους Φονικές πλημμύρες στη Γαλλία

    18/8/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τη μήνη των ακραίων καιρικών φαινομένων βιώνει η νότια Γαλλία. Το τελευταίο 24ωρο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δυο αγνοούνται και πιστεύεται πως έχουν πνιγεί εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που πλήττουν την περιοχή. Νεκροί είναι μια 41χρονη γυναίκα και ένας 46χρονος άντρας, που πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν στην παραλία κοντά στην πόλη Μονπελιέ, αγνοώντας την απαγόρευση εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της επικίνδυνης παλίρροιας. Επίσης τραγικό θάνατο βρήκε και μια 20χρονη, όταν παρασύρθηκε από αφρισμένο ρέμα κοντά στη Λιόν. Τέλος, δύο αγόρια 12 και 18 ετών που κολυμπούσαν στις γαλλικές ακτές παρασύρθηκαν από τα ρεύματα και σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να ζουν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 August 2004 - 16:50:59 UTC