Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα "χέρια" της Σαουδικής Αραβίας Παραδόθηκε συνεργάτης του Λάντεν
  • [02] Αποκεφαλίστηκε Βούλγαρος όμηρος Τραγικό τέλος στο Ιράκ
  • [03] Κατηγορείται για οικονομικό σκάνδαλο Στο εδώλιο ο Γκιλμάζ
  • [04] Ιερείς κατά ποταπαγόρευσης
  • [05] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Έκρηξη συγκλόνισε τη Βαγδάτη
  • [06] Στον Εισαγγελέα τρεις ύποπτοι- έλεγχοι από το ΣΔΟΕ Σήριαλ στο πλοίο του

    [01] Διεθνή

    Στα "χέρια" της Σαουδικής Αραβίας Παραδόθηκε συνεργάτης του Λάντεν

    13/7/2004 9:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC- Reuters

    Στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, παραδόθηκε το στέλεχος της Αλ Κάιντα, Χαλέντ αλ Χαρμπί, με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας που προσφέρει η κυβέρνηση της χώρας σε όσους μαχητές της οργάνωσης παραδοθούν. Όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο παράλυτος στο ένα πόδι αλ Χαρμπί κρυβόταν στα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν και το απόγευμα παραδόθηκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Το στέλεχος της Αλ Κάιντα μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Ριάντ, όπου και θα ανακριθεί. Ο αλ Χαρμπί εμφανίστηκε το Δεκέμβριο του 2001 δίπλα στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε βιντεοταινία που επαινούσε τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, ενώ θεωρείται σύζυγος της κόρης του υπαρχηγού της οργάνωσης, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

    "Γενναιοδωρία η αμνηστία"

    Ο αλ Χαρμπί έφθασε στο αεροδρόμιο του Ριάντ συνοδευόμενος από μια γυναίκα και ένα αγόρι στην ηλικία της εφηβείας.

    Μιλώντας στην τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, ο αλ Χαρμπί είπε χαρακτηριστικά: "κάλεσα την πρεσβεία και μας μεταχειρίστηκε με καλό τρόπο. Ήρθα εδώ υπακούοντας το Θεό και τους νόμους".

    Επίσης, ο αλ Χαρμπί χαρακτήρισε "γενναιοδωρία" την αμνηστία που παρέχει η Σαουδική Αραβία και κάλεσε κι άλλα μέλη της Αλ Κάιντα να "επωφεληθούν από αυτό το πλεονέκτημα".

    Όπως δήλωσαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι, το στέλεχος της Αλ Κάιντα οδηγήθηκε σε νοσοκομείο και στη συνέχεια θα ανακριθεί από τις αρχές. Το όνομα του αλ Χαρμπί δεν περιλαμβάνεται στη λίστα υπόπτων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ δεν έχουν διευκρινισθεί οι κατηγορίες που τον βαρύνουν.

    [02] Ιράκ

    Αποκεφαλίστηκε Βούλγαρος όμηρος Τραγικό τέλος στο Ιράκ

    14/7/2004 6:53:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC- Reuters- Γαλλικό Πρακτορείο

    Απαγχονίστηκε από τους απαγωγείς του ο ένας εκ των δύο Βούλγαρων ομήρων, που κρατούνταν στο Ιράκ. Όπως μετέδωσε αργά χθες βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι απαγωγείς απέστειλαν βιντεοκασέτα με την εκτέλεση και απειλούν να καρατομήσουν και τον δεύτερο όμηρο εντός 24 ωρών, εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι των ιρακινών φυλακών. Το θάνατο του ομήρου επιβεβαίωσαν και οι αρχές της Βουλγαρίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι στα χέρια των ανταρτών έπεσαν οι Ιβαίλο Κεπόφ και ο Γκεόργκι Λαζόφ, 32 και 30 ετών αντίστοιχα. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιός από τους δύο ομήρους εκτελέστηκε.

    Απειλούν να εκτελέσουν και τον δεύτερο

    Στο βίντεο που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, ο Βούλγαρος εμφανίζεται να φορά μια πορτοκαλί στολή και να είναι γονατιστός μπροστά από τους απαγωγείς του, που είναι ντυμένοι στα μαύρα. Μάλιστα, οι απαγωγείς απειλούν να εκτελέσουν και τον δεύτερο όμηρο εντός 24 ωρών, αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι από τις ιρακινές φυλακές.

    Ο Βούλγαρος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ντιμίταρ Τσονέβ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως δεν γνωρίζει ποιος από τους δύο ομήρους αποκεφαλίστηκε και κατέληξε: "το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να προσευχηθούμε για τη ζωή του δεύτερου ομήρου".

    Οι δύο Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών είχαν απαχθεί στις 27 Ιουνίου, καθώς ταξίδευαν προς τη Μοσούλη.

    [03] Διεθνή

    Κατηγορείται για οικονομικό σκάνδαλο Στο εδώλιο ο Γκιλμάζ

    14/7/2004 7:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΒΒC

    Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γκιλμάζ, μετά από σχετική απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας. Με ευρεία πλειοψηφία, το τουρκικό Κοινοβούλιο παρέπεμψε τον κ. Γκιλμάζ για να δικαστεί, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την ιδιωτικοποίηση της εθνικής τράπεζας της χώρας, Turkbank. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται ότι "έστησε" το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας υπέρ του τελικού νικητή. Ανάλογες κατηγορίες διατυπώθηκαν και για τον πρώην υπουργό και συνεργάτη του κ. Γκιλμάζ, Γκιουνές Τανέρ.

    Αρνείται τις κατηγορίες

    Ο πρώην πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε από τη θέση του το 1998 εν μέσω υπονοιών για συμμετοχή του σε σκάνδαλα διαφθοράς, αρνείται τις κατηγορίες. Ωστόσο, είχε ζητήσει στο παρελθόν από το Κοινοβούλιο να αποφασίσει την παραπομπή του σε δίκη, προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του.

    Η απόφαση του Κοινοβουλίου αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας, αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και οργανισμών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Τουρκίας.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί πότε θα αρχίσει η δίκη και πόσο θα διαρκέσει.

    [04] Διάφορα

    Ιερείς κατά ποταπαγόρευσης

    14/7/2004 9:03:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους ιερωμένους της Κροατίας η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει το κατώτατο όριο περιεκτικότητας αλκοόλ στο αίμα. Οι αρχές της χώρας προσανατολίζονται να θέσουν ως ελάχιστο όριο το ...0%, έναντι 0,05% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, οι ιερείς ζητούν από την Κυβέρνηση να τους εξαιρέσει από τις νέες ρυθμίσεις, λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Όπως υποστηρίζουν οι κληρικοί, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δεν τους επιτρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες ρυθμίσεις για την ποταπαγόρευση, αφού το κρασί είναι αναπόσπαστο συστατικό της Θείας Κοινωνίας.

    Για χάρη της Μετάληψης

    "Η κατανάλωση κρασιού είναι βασικό κομμάτι της Ευχαριστίας", δήλωσε στην εφημερίδα Jutarnji List, ο ιερέας Ζίβκο Κούστιτς, ο οποίος επισημαίνει ότι η Μετάληψη γίνεται σε καθημερινή βάση και μπορεί να φθάσει μέχρι και τις τρεις φορές την ημέρα.

    "Αφού η Μετάληψη γίνεται τόσο συχνά, ο κλήρος είναι σαν να προέρχεται από μπαρ", είπε χαρακτηριστικά ο πάτερ Κούστιτς, ενώ ένας δεύτερος κληρικός επεσήμανε, ότι με τις νέες ρυθμίσεις οι ιερείς θα καταταχθούν μεταξύ των χειρότερων εγκληματιών. Πάντως, οι ιερείς της Κροατίας έχουν έτοιμη τη λύση: ζητούν να τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις, που αποσκοπούν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά οι αρχές να είναι ανεκτικές απέναντί τους.

    [05] Ιράκ

    Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Έκρηξη συγκλόνισε τη Βαγδάτη

    14/7/2004 9:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2004 11:02:28 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σε ώρα αιχμής, στη λεγόμενη Πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, κοντά στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 40. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, υποσχέθηκε την τιμωρία των ενόχων και διευκρίνησε, πως νεκροί είναι επτά άνδρες των ιρακινών αρχών και τρεις πολίτες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την ώρα της σφοδρής έκρηξης δεκάδες αυτοκίνητα ήταν συγκεντρωμένα στην είσοδο της Πράσινης Ζώνης, καθώς εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι περίμεναν να εισέλθουν στην περιοχή, όπου βρίσκονται οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς και τα γραφεία των ιρακινών αρχών. Πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις ανέκτησαν γρήγορα τον έλεγχο, απομονώνοντας δρόμους με τανκς και με τη βοήθεια ελικοπτέρων.

    [06] Εσωτερικά

    Στον Εισαγγελέα τρεις ύποπτοι- έλεγχοι από το ΣΔΟΕ Σήριαλ στο πλοίο του θανάτου

    14/7/2004 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διαστάσεις οικονομικού θρίλερ λαμβάνει η εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών που εντοπίστηκαν χθες στο πλοίο "Africa One", το οποίο ακινητοποιήθηκε ανοικτά του Γιβραλτάρ, μετά από κοινή επιχείρηση των ελληνικών και των ισπανικών αρχών. Τρεις ύποπτοι θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πειραιά, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων. Ως εγκέφαλος του καρτέλ του θανάτου θεωρείται Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης αλιευτικών σκαφών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, εκτενείς ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς διεξάγει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στο μεταξύ, ενώπιον των ισπανικών δικαστικών αρχών θα οδηγηθούν οι πέντε ναυτικοί του "Africa One", τέσσερις Έλληνες και ένας Ιταλός.

    Έλληνας ο εγκέφαλος του κυκλώματος

    Ο φερόμενος ως αρχηγός στο κύκλωμα των βαρόνων της κοκαΐνης, διαφεύγει σε χώρα της Ευρώπης, ενώ είναι επίσης ιδιοκτήτης δύο ποδοσφαιρικών ομάδων της Β' Εθνικής κατηγορίας. Οι διωκτικές αρχές έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και τον αναζητούν.

    Άμεση σχέση με τον εγκέφαλο του κυκλώματος έχουν και οι τρεις συλληφθέντες , αφού οι δύο είναι συνεργάτες του και ο ένας συγγενής του. Επίσης, οι αρχές αναζητούν άλλους επτά υπόπτους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τους οποίους έχουν σχηματίσει δικογραφία.

    Παράλληλα, το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έρευνες διεξάγονται στα οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων και προσώπων, μέσω των οποίων γινόταν το ξέπλυμα χρήματος από το εμπόριο του λευκού θανάτου.

    Υπενθυμίζεται πως, μετά από παρακολούθηση πέντε μηνών, στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο "Africa One" βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4,5 τόνοι κοκαΐνης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελληνική "παγίδα" σε κύκλωμα ναρκωτικών


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 July 2004 - 8:50:45 UTC