Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαζί με την εφαρμογή του θα ξεκινήσει η απογραφή Υπογράφεται τη Δευτέρα
  • [02] Κουμπάροι Καραμανλής - Ερντογάν Βήμα προσέγγισης
  • [03] Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ινδονησία
  • [04] Παράταση για τον Φιλιππινέζο
  • [05] Στην κυκλοφορία η Βάρης-Κορωπίου
  • [06] Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στο Θιβέτ
  • [07] Έως τις 31 Αυγούστου Πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων
  • [08] Από τον Οκτώβρη ο ακριβής αριθμός Στον Πρόεδρο το ΠΔ για τους

    [01] Εσωτερικά

    Μαζί με την εφαρμογή του θα ξεκινήσει η απογραφή Υπογράφεται τη Δευτέρα το Π.Δ. για τους συμβασιούχους

    8/7/2004 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη Δευτέρα υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, το οποίο έλαβε χθες την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη συνταγματικότητά του. Στη συνέχεια, το Προεδρικό Διάταγμα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε αυθαίρετες τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμβασιούχων, επισημαίνοντας, πως η απογραφή τους θα ξεκινήσει μαζί με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί, έως το τέλος του χρόνου. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι, κάθε υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να δει ποιους συμβασιούχους έχει και ποιοι εμπίπτουν στις διατάξεις και όσοι δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση θα ενταχθούν στη διαδικασία μοριοδότησης. Από την άλλη μεριά, όσοι κριθούν, ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μπορούν να προσφύγουν στο ΑΣΕΠ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος και εκτίμησε ότι, οι όποιες προσφυγές δεν θα μπλοκάρουν τη διαδικασία.

    Για πολιτική εξαπάτηση κάνει λόγο η αντιπολίτευση

    Για επιβεβαίωση της πολιτικής εξαπάτησης των συμβασιούχων έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση. Να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να μονιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, κάλεσε την Κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, ο οποίος ανέφερε ότι, ελάχιστοι από τους 250.000 συμβασιούχους, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση, θα μονιμοποιηθούν με το παρόν Προεδρικό Διάταγμα.

    "Η κυβέρνηση , πρόσθεσε ο κ. Βούγιας, πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες", ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν έχει ευθύνες η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό και σε κάθε περίπτωση δεν διακρινόταν από προεκλογική υποσχεσιολογία.

    Για πολιτικό εμπαιγμό, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, υποστηρίζοντας ότι, μονιμοποιούνται λιγότεροι από 15 χιλιάδες την ώρα, που οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ έκαναν λόγο για μονιμοποίηση 250 χιλιάδων. "Ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι, δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν τόσες χιλιάδες", είπε και υπογράμμισε ότι, με το Π.Δ. το πρόβλημα διογκώθηκε αντί να λυθεί.

    "Οι διατάξεις θα μπουν στο μικροσκόπιο, το θέμα δεν είναι καθόλου εύκολο", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Νικολιτσόπουλος.

    Την κυβέρνηση επικρίνει ο ΣΥΝ σε σημερινή ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι για να ξεφύγει από τη ρητή προεκλογική δέσμευσή της για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων μεθόδευσε λύση, που αφήνει τελικά εκτός το μεγαλύτερο μέρος των εκτάκτων.

    Παρατηρεί επίσης ότι, το ΣτΕ με την αποδοχή των επιλεγμένων κυβερνητικών ρυθμίσεων, που εμπεριέχονται στο Προεδρικό Διάταγμα απλώς επιβεβαιώνει τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας τους, που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οδηγούνται στη ανεργία.

    Υπογραμμίζει επίσης ότι, μετά την κρίση του ΣτΕ είναι θέμα πολιτικής βούλησης για την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σχετική Κοινοτική Οδηγία και τονίζει ότι, οι χιλιάδες έκτακτοι με την κινητοποίησή τους θα δώσουν την απάντησή τους και ο ΣΥΝ θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη συνταγματική επιταγή να έχουν δικαίωμα στην εργασία.

    Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για τους εκτάκτους του ΥΠΠΟ

    Στο μεταξύ συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού έλαβαν υπόσχεση από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη για ανανέωση των συμβάσεων τους μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο των συμβασιούχων, Γρηγόρη Βαφειάδη, ως πρώτη νίκη ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, το σωματείο θα υποβάλει τις προτεραιότητές του στην πολιτική ηγεσία προκειμένου να επιτευχθούν περισσότερες περαιτέρω βελτιώσεις.

    Στην οδό Μπουμπουλίνας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς περίπου 300 έκτακτοι συμβασιούχοι φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας για το θέμα των συμβάσεων, ενώ στην αρχή προκλήθηκαν εντάσεις και μικροεπεισόδια. Οι συμβασιούχοι περίμεναν τον Πρωθυπουργό, που θα πραγματοποιούσε την καθιερωμένη μηνιαία επίσκεψη του στο Υπουργείο, του οποίου διατηρεί το χαρτοφυλάκιο.

    Κανείς από τους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού δεν θα χάσει τη δουλειά του εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος διαβεβαίωσε σήμερα τη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Δαμανάκη. Όπως ανέφερε η κ. Πετραλιά, όσες συμβάσεις εργαζομένων στο Υπουργείο έληγαν Μάιο ή Ιούλιο παρατάθηκαν σιωπηρώς μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Η ανανέωση των συμβάσεων αφορά περίπου 350 άτομα.

    [02] Εσωτερικά

    Κουμπάροι Καραμανλής - Ερντογάν Βήμα προσέγγισης

    12/7/2004 7:32:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET

    Με τη χαρακτηριστική φράση ότι θα ήταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια να παρευρίσκεται Έλληνας Πρωθυπουργός σε μια τέτοια τελετή, ο Κώστας Καραμανλής σχολίασε την παρουσία του και μάλιστα ως μάρτυρα στο γάμο της κόρης του Τούρκου Πρωθυπουργού. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ένας από τους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικέντρωσαν την προσοχή τους στο γάμο και σημειώσαν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του Έλληνα Πρωθυπουργού. Τον κ. Καραμανλή συνόδευσαν η σύζυγός του και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης. Η λαμπρή τελετή, με αριθμό καλεσμένων που άγγιζε τους 7.500, έλαβε χώρα την Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο "Λουτφί Κιρντάρ" της Κωνσταντινούπολης, υπό την διεύθυνση του δήμαρχου της πόλης.Το απόγευμα του Σαββάτου, συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

    [03] Διεθνή

    Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ινδονησία

    12/7/2004 7:49:00 πμ

    Μία νταλίκα φορτωμένη με τσιμέντα συνετρίβη πάνω σε ένα σπίτι, στην κεντρική Ιάβα, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μια γαμήλια δεξίωση. Το βαρύ όχημα κατά πάσα πιθανότατα ακινητοποιήθηκε ενώ προσπαθούσε να ανέβει ένα λόφο στην περιοχή της Αμπαράβα, 430 χιλιόμετρα ανατολικά της Τζακάρτα, και στη συνέχεια κύλησε προς τα πίσω, ανατράπηκε και έπεσε στο σπίτι. Δεκαέξι από τους καλεσμένους σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλος ένας ξεψύχησε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Το νεόνυμφο ζευγάρι δεν έπαθε το παραμικρό. Άλλοι δώδεκα άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα. Μεταξύ αυτών είναι και ο οδηγός και ο συνοδηγός της νταλίκας οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους κατοίκους της περιοχής επειδή προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα.

    [04] Ιράκ

    Παράταση για τον Φιλιππινέζο

    12/7/2004 7:52:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ειδήσεις > Ιράκ)&body=Οι Ιρακινοί αντάρτες απαιτούν την απόσυρση των στρατευμάτων της Μανίλα έως τις 20 Ιουλίου για να μην αποκεφαλίσουν τον όμηρο.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παράταση στο τελεσίγραφο για τον Φιλιππινέζο όμηρο έδωσαν οι Ιρακινοί αντάρτες. Οι απαγωγείς, που ανήκουν στην οργάνωση "Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ" απειλούν να αποκεφαλίσουν τον φιλιππινέζο οδηγό, Άντζελο ντε Κρουζ, σε περίπτωση που η Μανίλα δεν ανακοινώσει ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα έως τις 20 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός εργασίας των Φιλιππίνων, Πατρίσια Σάντο Τόμας, υπάρχουν ενδείξεις ότι το τελεσίγραφο παρατάθηκε κατά 48 ώρες, πληροφορία που επιβεβαίωσαν και διπλωματικές πηγές. Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως το πώς η κυβέρνηση των Φιλιππίνων πληροφορήθηκε την παράταση της διορίας. Άγνωστο επίσης παραμένει το αν η Μανίλα θα εμμείνει στην απόφασή της για απόσυρση των στρατιωτών της. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράκ, Γάζι Γιάουαρ, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι η μεταβατική κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει τις επόμενες ημέρες αμνηστία στους αντάρτες που μάχονται εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους.

    Όχι αμνηστία σε δολοφόνους και απαγωγείς

    Ο Γιάουαρ διευκρίνισε ότι αμνηστία δε θα χορηγηθεί σε δολοφόνους, βιαστές και απαγωγείς .

    Την περασμένη εβδομάδα η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή νέο νόμο για την πάταξη της αντίστασης, καθώς και ότι επαναφέρει τη θανατική ποινή.

    "Θα προσφέρουμε πρώτα την αμνηστία, και μετά θα προωθήσουμε το νόμο περί εκτελέσεων. Επαφίεται στους αντάρτες να κάνουν την έξυπνη επιλογή ", τόνισε ο Γιάουαρ.

    "Αν αισθάνονται ειλικρινά μετανιωμένοι για ότι έκαναν και υπογράψουν τη δέσμευση ότι δεν θα ξαναγίνει, τότε δεν θα τους ρωτήσουμε τίποτα. Σκότωσαν στενούς μου φίλους. Αν συνεχίσουμε να μεμψιμοιρούμε, τότε θα συνεχιστεί ο κύκλος του αίματος", πρόσθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ με τον Φιλιππινέζο όμηρο

    [05] Εσωτερικά

    Στην κυκλοφορία η Βάρης-Κορωπίου

    12/7/2004 9:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/7/2004 11:38:19 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ανάσα από σήμερα στο κυκλοφοριακό για όσους κινούνται από τα νότια προάστια προς τα Μεσόγεια και το αεροδρόμιο, καθώς παραδίδεται στην κυκλοφορία ο ανανεωμένος άξονας Βάρης-Κορωπίου, δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, που μετά τις εργασίες διαπλάτυνσης έχει μετατραπεί σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, με 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς φανάρια. Η ανακατασκευασμένη διαδρομή έχει μήκος 14 χλμ και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα υποστηριχθεί και από παράπλευρες οδικές αρτηρίες. Στο μεταξύ στα 8 ευρώ καθορίζεται η τιμή του εισιτηρίου του μετρό για το αεροδρόμιο. Σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο από το αεροδρόμιο στο Σύνταγμα πάνω στις ράγες του προαστιακού, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη. Η απόσταση θα καλύπτεται σε 35 λεπτά.

    [06] Διεθνή

    Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στο Θιβέτ

    12/7/2004 9:41:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Θιβέτ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Νέα Κίνα", ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:08 τοπική ώρα (02:08 ώρα Ελλάδας) στην αραιοκατοικημένη, ορεινή περιοχή του Ζονγκμπάρ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Θιβέτ με το Νεπάλ. Σεισμολόγοι κατευθύνονται προς την περιοχή προκειμένου να καταγράψουν τυχόν ζημιές.

    [07] Οικονομία

    Έως τις 31 Αυγούστου Πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων

    12/7/2004 9:51:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αρχίζουν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Έως και 50% φθηνότερα θα πωλούνται τα προϊόντα των εμπορικών καταστημάτων, ενώ πρόκειται για τις τελευταίες θερινές εκπτώσεις-μαμούθ, καθώς από το φθινόπωρο το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Οι εκπτώσεις αρχίζουν νωρίτερα λόγω των Αγώνων, και θα είναι ξεκάθαρες, καθώς η αγορά ήταν παγωμένη τον τελευταίο καιρό, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθήνας Νίκος Γιαννέτος. Οι καταναλωτές να προγραμματίσουν τις αγορές τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην χρήση πιστωτικών καρτών, συνιστά μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαράλαμπος Κουρής.

    [08] Εσωτερικά

    Από τον Οκτώβρη ο ακριβής αριθμός Στον Πρόεδρο το ΠΔ για τους συμβασιούχους

    12/7/2004 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΤΑ ΝΕΑ

    Αποστέλεται σήμερα για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΠΔ, το οποίο αφορά τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Μετά την υπογραφή του Προέδρου, το Διάταγμα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ. Το Διάταγμα, έλαβε την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη συνταγματικότητά του, την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, από τον Οκτώβρη και μετά θα γίνει γνωστό πόσοι και ποιοι συμβασιούχοι θα μονιμοποιηθούν. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" διαψεύδει ότι η εφαρμογή του διατάγματος θα οδηγήσει σε απολύσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενων και επιτίθεται σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι αθέτησε την υπόσχεση της και με τη ρύθμιση, που προωθεί σχεδιάζει να μονιμοποιήσει μόνο το 20% των εργαζόμενων με συμβάσεις.

    "Δε θα γίνουν απολύσεις"

    Εξάλλου, στη συνέντευξή του ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε, πως προεκλογικά, ο Πρωθυπουργός δεν είχε μιλήσει για ορισμένο αριθμό συμβασιούχων, επειδή δεν είχε γίνει ακόμα η απογραφή , ώστε να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι είχε αμελήσει για την απογραφή των συμβασιούχων "εσκεμμένα, για να κρύψουν τον πραγματικό αριθμό".

    Οι συμβασιούχοι, που δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση, εντάσσονται στη διαδικασία μοριοδότησης, ενώ όσοι κριθούν, ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μπορούν να προσφύγουν στον ΑΣΕΠ, τόνισε ο υπουργός, ενώ επεσήμανε, ότι καμία σύμβαση δε θα λυθεί εξαιτίας του Διατάγματος. Επίσης, απέδωσε σε "εσκεμμένη παραπληροφόρηση " τη φήμη, ότι θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις.

    Όσον αφορά, στην αλλαγή του τρόπου πρόσληψης, για τον οποίο έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, ότι όλες οι προσλήψεις, που αφορούν μόνιμο προσωπικό καθώς και προσωπικό αορίστου χρόνου θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, σε μία προσπάθεια, όπως είπε, αναβάθμισης του θεσμού και καταπολέμησης της αναξιοκρατίας .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπογράφεται τη Δευτέρα το Π.Δ. για τους συμβασιούχους


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 July 2004 - 8:51:23 UTC