Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίσιμο μήνυμα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών" Ολοκληρώθηκε η
  • [02] Από Δευτέρα 28/6 η κατάθεση των δικαιολογητικών Αυξήσεις 40% στα
  • [03] Τους απήγαγαν και τους δολοφόνησαν Ταλιμπάν Δεκαέξι άμαχοι Αφγανοί
  • [04] Και η CIA σταματά προσωρινά τις ειδικές ανακρίσεις Εκστρατεία κατά των
  • [05] Στο Α΄ νεκροταφείο Μνημόσυνο για τα 8 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα
  • [06] Αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τη

    [01] Εσωτερικά

    "Κρίσιμο μήνυμα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών" Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

    27/6/2004 3:28:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ με την εκλογή οργανωτικής επιτροπής και επιτροπών θέσεων και καταστατικού για το Συνέδριο που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο. Η κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥΝ η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία, το σχέδιο απόφασης για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόμματος καταγγέλλοντας φαινόμενα παραγοντισμού. Τα μέλη της Επιτροπής του κόμματος κατέληξαν στη διαπίστωση ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί κρίσιμο μήνυμα για την πορεία του κόμματος, ενώ σχετικά με τη διαδοχή του κ. Κωνσταντόπουλου στην προεδρία του κόμματος, Φώτης Κουβέλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης δεν αποκάλυψαν τις προθέσεις τους. Σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος.

    "Η ανανέωση είναι πολιτική ουσία"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανο λόγο για ιδιοτελείς και προσωπικές συμπεριφορές και τονίζοντας προς τους υποψήφιους για την προεδρία ότι "αυτό που μετράει περισσότερο από την προσωπική ψυχολογία και φιλοδοξία είναι η προοπτική του κόμματος".

    "Η αλλαγή και η ανανέωση είναι πολιτική ουσία και όχι χειρονομία" τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος και εκτιμά ότι στο ΣΥΝ "υπάρχει πρόβλημα καλύτερης συλλογικότητας και φυσιογνωμίας".

    "Για μένα" προσθέτει, "πετυχημένος αρχηγός κόμματος είναι αυτός που ξέρει και πότε πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την ανανέωση, βάζοντας τη συλλογικότητα των μελών μπροστά στην ευθύνη κρίσιμων επιλογών για πολιτικές, ιδέες , τακτικές, πρόσωπα.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού εκφράζει τη διαφωνία του στην πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για κατάργηση των "τάσεων" στο εσωτερικό του ΣΥΝ τασσόμενος υπέρ μιας ουσιαστικής λειτουργίας τους και μιας ουσιαστικής και συνεπούς λειτουργίας των προσώπων υπέρ της συλλογικότητας".

    "Δε χρειάζονται μόνιμοι ρόλοι ούτε κανείς είναι υπεράνω για να βάζει όρους στους άλλους" προσθέτει.

    Τέλος, σε ερώτηση για το σενάριο ανάδειξης του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει ότι "για τέτοια σοβαρά θέματα δεν είναι σωστό να συζητεί κανείς επί υποθετικών σεναρίων".

    [02] Οικονομία

    Από Δευτέρα 28/6 η κατάθεση των δικαιολογητικών Αυξήσεις 40% στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ

    27/6/2004 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Προσαυξημένα κατά 40% σε σχέση με πέρυσι είναι τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί φέτος ο ΟΑΕΔ σε περίπου 300.000 εργαζόμενους. Οι δικαιούχοι μπορούν από την Δευτέρα 28 Ιουνίου να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στα γραφεία του ΟΑΕΔ, ή για πρώτη φορά φέτος στα Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή μέσω ταχυδρομείου. Το μηνιαίο επίδομα θα ανέρχεται στα 8,22 ευρώ για ένα παιδί στα 24,65 ευρώ για δύο και στα 55,47 ευρώ για το τρίτο παιδί. Το επίδομα δικαιούνται οι μισθωτοί που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σ οποιονδήποτε εργοδότη. Εξαιρούνται οι μισθωτοί που ήδη λαμβάνουν από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο επίδομα από αυτό που προβλέπεται βάσει συλλογικής σύμβασης, νόμου, κανονισμού επιχείρησης ή άλλες διατάξεις.

    Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:

    Βιβλιάριο ενσήμων του/της ενδιαφερόμενου/-ης με τα ένσημα του προηγούμενου της επιδότησης έτους. Οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας των παιδιών. Ληξιαρχική πράξη γέννησης παιδιού ή επικυρωμένη φωτοτυπία της (για τους νέους δικαιούχους). Αστυνομική ταυτότητα του ασφαλισμένου. Βεβαίωση του εργοδότη που να περιλαμβάνει την ειδικότητα, την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αν προβλέπεται επίδομα παιδιών, ποιο είναι το ποσό κατά μήνα. Αριθμοί φορολογικού μητρώου (και των δύο συζύγων). Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Ε.Τ.Ε ή αριθμός λογαριασμού εφόσον δεν υπάρχει βιβλιάριο. Εφόσον είναι και οι δύο γονείς δικαιούχοι, βιβλιάρια ενσήμων και των δύο και κοινή δήλωση. Ασφαλιστικό βιβλιάριο του (της) συζύγου όταν ανήκει σε άλλο Ταμείο Ασφάλισης ( Τ.Ε.Β.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 Ν. 1346/83).

    Οι δικαιούχοι που βρίσκονται σε διάσταση ή διάζευξη πρέπει να προσκομίσουν:

    Βιβλιάριο ενσήμων και του (της) συζύγου. Δικαστική επιμέλεια των παιδιών ή ιδιωτικό Συμφωνητικό με το οποίο καθορίζεται ποιος από τους δύο γονείς έχει την επιμέλεια των παιδιών (βεβαιώνεται το γνήσιο των υπογραφών από την αρμόδια αρχή).

    Οι δικαιούχοι που βρίσκονται σε χηρεία πρέπει να προσκομίσουν:

    Ληξιαρχική πράξη θανάτου του (της) συζύγου. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι ο δικαιούχος: α) Είναι χήρος-α, β) Συγκατοικεί με τα παιδιά και επιβαρύνεται με την συντήρησή τους και γ) παίρνει ή όχι σύνταξη. Βεβαίωση από το Ασφαλιστικό Ταμείο για το ποσό της σύνταξης που δικαιούται λόγω θανάτου κατά το μήνα Απρίλιο του έτους επιδότησης.

    Οι δικαιούχοι με παιδιά εκτός γάμου αναγνωρισμένα και μη αναγνωρισμένα πρέπει να καταθέσουν:

    Ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών και υπεύθυνη δήλωση για την αναγνώριση ή μη των παιδιών και ότι δεν έχει τελέσει γάμο. Για τα αναγνωρισμένα παιδιά: Όταν ο πατέρας διεκδικεί το επίδομα, απόφαση δικαστηρίου, που να του αναθέτει τη γονική μέριμνα.

    Οι δικαιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο πρέπει να προσκομίσουν:

    Βεβαίωση του Ι.Κ.Α. ή του φορέα κύριας ασφάλισης για το ποσοστό αναπηρίας και για το χρόνο αναπηρίας. Αν ο (η) ανάπηρος σύζυγος παίρνει σύνταξη, βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα του ποσού της σύνταξης κατά το μήνα Απρίλιο του έτους επιδότησης.

    Οι δικαιούχοι που έχουν ανάπηρα παιδιά πρέπει να προσκομίσουν:

    Αν τα παιδιά είναι κάτω των 18 ετών: Απόφαση της Αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ασφαλιστικού Φορέα κύριας ασφάλισης ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα ή βεβαίωση από αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία ή αρμόδιο φορέα του Δημόσιου τομέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα.

    Αν τα παιδιά είναι άνω των 18 ετών: Απόφαση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ασφαλιστικού Φορέα κύριας ασφάλισης ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα και έχουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας (άνω του 67%) ή βεβαίωση από αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία ή αρμόδιο φορέα του Δημόσιου Τομέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα και έχουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας (άνω του 67%).

    Οι δικαιούχοι που έχουν παιδιά σπουδαστές ( 18 μέχρι 22 ετών):

    Βεβαίωση σπουδών από την οποία να προκύπτει ότι η σχολή είναι ενταγμένη σε βαθμίδα εκπαίδευσης ή ότι ανήκει στο Δημόσιο.

    Οι δικαιούχοι που συντηρούν πολύτεκνη οικογένεια:

    Δήλωση του Ν. 1599/1966 ότι: Έχει εγκαταλειφθεί η οικογένεια από τον ένα γονέα, ότι ο άλλος γονέας δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης, συντηρούνται τα αδέλφια από τον/την αδελφό/η.

    Οι δικαιούχοι που συντηρούν ειδικές κατηγορίες παιδιών ορφανά από τον ένα γονέα:

    Ληξιαρχική Πράξη θανάτου του γονέα. Απόδειξη ότι δεν εργάζεται ο επιζών γονέας ή ότι δεν δικαιούται επίδομα παιδιών από τον Ο.Α.Ε.Δ ή δήλωση του Ν. 1599/1996 ότι συγκατοικεί με τα παιδιά και επιβαρύνεται με την συντήρησή τους και ο γονέας που επιζεί δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης.

    Τρίτα πρόσωπα και έχουν την επιμέλεια των παιδιών (ορφανά από δύο γονείς):

    Απόφαση δικαστηρίου βάσει της οποίας του έχει ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών.

    Άνεργοι που έχουν τουλάχιστον 2μηνη επιδότηση:

    Βεβαίωση της Τοπικής Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ. ότι ήταν άνεργος, όταν αυτό δεν αποδεικνύεται από το βιβλιάριο ενσήμων (σφραγίδα Ο.Α.Ε.Δ).

    Ασθενείς που έχουν τουλάχιστον 2μηνη συνεχή ανικανότητα για εργασία:

    Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας όπου φαίνεται η συνεχής ανικανότητα για εργασία ή βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα.

    Μη εργαζόμενες μητέρες με σύζυγο στρατιώτη: α) Αστυνομική Ταυτότητα της ασφαλισμένης και β) Βεβαίωση από τη Στρατιωτική Μονάδα.

    [03] Διεθνή

    Τους απήγαγαν και τους δολοφόνησαν Ταλιμπάν Δεκαέξι άμαχοι Αφγανοί νεκροί γιατί ήθελαν να ψηφίσουν

    27/6/2004 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αντάρτες Ταλιμπάν απήγαγαν και στη συνέχεια σκότωσαν 16 ανθρώπους σε περιοχή του Αφγανιστάν, όταν βρήκαν να έχουν επάνω τους κάρτες για την ψηφοφορία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ανέφερε σήμερα τοπικός αξιωματούχος. Οι Ταλιμπάν σταμάτησαν ένα λεωφορείο, που μετέφερε 17 αμάχους, δήλωσε ο Χάτζι Ομπαιντουλάχ, ανώτερος αξιωματούχος στην περιοχή Χας Ουζουργκάν στην κεντρική επαρχία Ουζουργκάν. Οι αντάρτες μετέφεραν του επιβάτες στην γειτονική επαρχία Ζαμπούλ και τους σκότωσαν όλους εκτός από έναν, όταν διαπίστωσαν ότι, είχαν μαζί τους κάρτες για να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές, φέρεται να δήλωσε ο μοναδικός, που επέζησε. "Τους σκότωσαν προφανώς επειδή είχαν μαζί τους τις κάρτες", πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς συνέβη το περιστατικό.

    [04] Ιράκ

    Και η CIA σταματά προσωρινά τις ειδικές ανακρίσεις Εκστρατεία κατά των βασανιστηρίων από τη Βρετανία

    27/6/2004 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για αγώνα κατά των βασανιστηρίων σε όλον τον κόσμο δεσμεύεται το Λονδίνο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της βρετανική διπλωματίας Τζακ Στρο. Η Βρετανία, που αντιμετωπίζει κατηγόριες για κακομεταχείριση, από τους στρατιώτες της, κρατουμένων στο Ιράκ, είναι, σύμφωνα με τον Στρο, σθεναρά δεσμευμένη στον αγώνα κατά των βασανιστηρίων σε όλον τον κόσμο. "Αντιτασσόμαστε αποφασιστικά στα βασανιστήρια, είναι ένα ζήτημα θεμελιώδους αρχής", δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ αρχίζοντας στο Λονδίνο εκστρατεία για να κάνει και άλλες χώρες να υπογράψουν και να επικυρώσουν το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συνθήκης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, που υιοθετήθηκε το 2002. "Τα βασανιστήρια απαγορεύονται απόλυτα από το διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταδικάζονται", υπογράμμισε. Στο μεταξύ και η CIA "σταμάτησε προσωρινά" να χρησιμοποιεί τεχνικές ανάκρισης κρατουμένων, όπως είναι οι επώδυνες στάσεις, η στέρηση ύπνου και η άρνηση παροχής παυσίπονων, καθώς η κυβέρνηση Μπους βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης της νομιμότητάς τους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ.

    "Η όλη υπόθεση έχει σταματήσει μέχρι να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε πως είμαστε σίγουροι, πως είμαστε σε νόμιμο έδαφος", δήλωσε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA στην Ποστ.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι, οι αποκαλούμενες "προχωρημένες" τεχνικές ανάκρισης χρησιμοποιούνταν στις ανακρίσεις των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα. Η αναστολή της χρήσης τους ισχύει σε όλα τα κέντρα κράτησης κρατουμένων υπό τον έλεγχο της CIA διεθνώς. Οι ανακρίσεις των κρατουμένων θα συνεχισθούν, προσθέτει η εφημερίδα, αλλά δίχως τη χρήση των τεχνικών αυτών.

    [05] Εσωτερικά

    Στο Α΄ νεκροταφείο Μνημόσυνο για τα 8 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου

    27/6/2004 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε το πρωί στο Α Νεκροταφείο Αθηνών το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Στην τελετή παρέστησαν τα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγο του Άντα, η τελευταία σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου Δήμητρα Λιάνη, στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πλήθος κόσμου. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι, το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες, "που μάς δίνουν δύναμη".

    "Μέρα ζεστασιάς..."

    "Πατέρα όλων μας", χαρακτήρισε τον πατέρα του Ανδρέα, ο Γιώργος Παπανδρέου, "που ενέπνευσε τόσους, όπως είπε, ως πολιτικός και για το λόγο αυτό σήμερα η μέρα είναι μέρα ζεστασιάς με τόσο κόσμο, που παραβρέθηκε στο μνημόσυνο του Ανδρέα... Υπάρχουν γερές και βαθιές ρίζες, που μας δίνουν τη δύναμη να πάμε ενωμένοι μπροστά".

    Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι, "τιμούμε σήμερα τον Ανδρέα Παπανδρέου, που με συνεχή δράση μαζί με το λαό δημιούργησε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική δημοκρατία για την Ελλάδα. Τα νέα εργαλεία του σοσιαλισμού προσδιορίζονται μέσα από την ιστορική εξέλιξη αλλά και τον διάλογο σε κάθε νέα εποχή. Αυτή, τόνισε, ήταν η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και αυτή θα συνεχίζουμε".

    "Ημέρα πόνου αλλά και ανακούφισης", χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης επισημαίνοντας παράλληλα, πως όπως ένωνε το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου έτσι θα πρέπει να το ενώνει και ο Γιώργος Παπανδρέου σημερινός αρχηγός του κόμματος. "Βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι, θα νικήσουμε και με τον Γιώργο αλλά αυτό είναι μία υπόθεση όλων μας", τόνισε ο πρώην υπουργός.

    Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου δήλωσε ότι, "για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που μας άφησε παρακαταθήκη ο Ανδρέας, δεν βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας. Θεωρώ, ανέφερε, πως είναι καιρός να αναζητήσουμε τις αρχές, τις ρίζες μας και τα οράματα του μεγάλου ηγέτη".

    Από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης, άφησε από ένα τριαντάφυλλο στους τάφους της Μελίνας Μερκούρης, του Γιάννου Κρανιδιώτη και του Γιώργου Γεννηματά.

    [06] Διεθνή

    Αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    27/6/2004 6:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/6/2004 7:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε ασφυκτικό κλοιό ασφαλείας βρίσκεται η Τουρκία , ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Στην χώρα έφθασε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Στη σύνοδο οι ηγέτες, θα συζητήσουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων σχεδιασμού και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της Συμμαχίας, με πρώτα πεδία εφαρμογής το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ κορυφαίο ζήτημα στις αυριανές συζητήσεις μεταξύ των 26 ηγετών θα είναι το αίτημα του πρωθυπουργού του Ιράκ για εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτικών από νατοϊκές δυνάμεις. Στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος το απόγευμα συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το βράδυ θα παραστεί στο γεύμα, που παραθέτει στους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να φθάσουν στην Κωνσταντινούπολη και οι περισσότερες αντιπροσωπείες από τις 26 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

    Διαβεβαιώσεις από τον Μπους για το κουρδικό Ιράκ ζήτησαν οι Τούρκοι

    Το Ιράκ κυριάρχησε στις συνομιλίες, που είχε σήμερα στην σύντομη επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους με Τούρκους ηγέτες, οι οποίοι πίεσαν για ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου σκιάστηκε από την απειλή της εκτέλεσης των τριών Τούρκων ομήρων, που κρατούνται από ενόπλους στο Ιράκ.

    Η διορία, που έχουν δώσει η ένοπλοι είναι 72 ώρες και λήγει κατά την διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το πολυσυζητημένο θέμα του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Γαλλία και Γερμανία έχουν απορρίψει την ιδέα. Στο Βερολίνο, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Τουρκία, ο καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι, "δεν θα μεταβούν στο Ιράκ Γερμανοί στρατιώτες".

    Σε σύντομη δήλωσή του πριν από την συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι, οι εξελίξεις στο Ιράκ, το ΝΑΤΟ και διάφορα άλλα θέματα θα ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, πρέπει να δοθεί από την ΕΕ ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μία ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και καμία άλλη δημόσια δήλωση δεν έκανε κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα. Μετά την συνάντησή του με τον Ερντογάν, το πρωί, κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Αταρτούκ και αργότερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σεζέρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης, Τούρκοι ηγέτες ζήτησαν διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Μπους, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και την Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφαλείας ότι, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πλήρη εδαφική κυριαρχία του Ιράκ και ότι, η πλούσια σε πετρέλαια περιοχή του Κιρκούκ δεν θα παραδοθεί στον έλεγχο ιρακινών κουρδικών οργανώσεων.

    Τα μέτρα ασφαλείας για την πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία του Προέδρου Μπους είναι δρακόντεια και στην Άγκυρα είχαν επιστρατευθεί περίπου 13.000 αστυνομικοί.

    Επίσκεψη Μπους στην Άγκυρα εν μέσω διαδηλώσεων

    Εξάλλου χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορείες στην Άγκυρα με συνθήματα κατά της πολιτικής του Μπούς στο Ιράκ. Η τουρκική κοινή γνώμη ήταν σε μεγάλο βαθμό εναντίον του πολέμου ακόμη και πριν από την σύλληψη των ομήρων.

    Υποστηρικτές διαφόρων αριστερών πολιτικών κομμάτων, εργατικών συνδικάτων και ισλαμικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν σήμερα στο προάστιο Κάντικοι της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Μπους και για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην μεγαλύτερη από μία σειρά διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. "Να χαθεί ο Μπους", "Να χαθεί το ΝΑΤΟ", "Δολοφόνοι Αμερικάνοι έξω από την Μέση Ανατολή", ήταν μερικά από τα συνθήματα, που φώναζαν οι διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ, ο γ.γ. της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε σήμερα πως, περιμένει "ότι κατά τις συνομιλίες αύριο και μεθαύριο το ΝΑΤΟ θα δώσει μία σαφή ένδειξη της επιθυμίας μας να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας για μία κυρίαρχη ιρακινή κυβέρνηση". Προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες από την αδιαφορία της Δύσης για την έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν, όπου το ΝΑΤΟ έχει ειρηνευτική δύναμη από 6.500 άνδρες και για τις συνέπειες από την δράση των ανταρτών στο Ιράκ, όπου έχει δημιουργηθεί χάος. "Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εκεί που δημιουργούνται θα έλθουν στην πόρτα μας", δηλώνει προς την ιταλική εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Φανάρι ο Πρωθυπουργός


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 June 2004 - 16:50:14 UTC