Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα Βρετανών επιστημόνων Το τσιγάρο "τρώει" χρόνια
  • [02] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΧΑΑ
  • [03] Πρεσβευτής της Ολυμπιακής εκεχειρίας ο Γ. Παπανδρέου
  • [04] Αντίθεση Σαρόν στη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου
  • [05] Ντεκαφεϊνέ καφεόδεντρα
  • [06] "Αρειανός" ο Μεσαριάκου
  • [07] Έμειναν Χατζής και Νικολαΐδης
  • [08] "Κρυφά χρέη του Δημοσίου" Η Οικονομία στο μικροσκόπιο
  • [09] Από τη "στέγη του κόσμου" στον... Χριστόδουλο
  • [10] Ορφανός: "Μπορούν στα δύσκολα"
  • [11] "Ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών" Αποσύρθηκε αίτημα των ΗΠΑ για ασυλία των
  • [12] Η αποστολή Χόκεϊ ανδρών της Αυστραλίας
  • [13] Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

    [01] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών επιστημόνων Το τσιγάρο "τρώει" χρόνια

    23/6/2004 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC

    Δέκα χρόνια από τη ζωή των καπνιστών αφαιρεί το τσιγάρο, ενώ οι φανατικοί του καπνού έχουν διπλάσιες πιθανότητες, από τους μη καπνιστές, να πεθάνουν πριν την ηλικία των 70, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων. Παράλληλα, η διακοπή του καπνίσματος, ακόμα και στην ηλικία των 60, μπορεί να χαρίσει στον καπνιστή που θα τα καταφέρει επιπλέον χρόνια ζωής. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 34.439 ανδρών και διήρκησε 50 ολόκληρα χρόνια. Το 1951, οπότε και ξεκίνησε, ήταν η μοναδική έρευνα, που αποσκοπούσε να αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων.

    Μελέτη πενήντα ετών

    Οι άνδρες που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν γεννηθεί το χρονικό διάστημα 1900- 1930 και ασκούσαν το επάγγελμα του γιατρού. Οι ερευνητές τους ρωτούσαν για τις καπνιστικές τους συνήθειες σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, συγκέντρωσαν στοιχεία και από όσους πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ξεκίνησαν το κάπνισμα στην ηλικία των 18 ετών και, κατά μέσο όρο, κάπνιζαν 18 τσιγάρα την ημέρα

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μη καπνιστές ζουν μέχρι και δέκα χρόνια περισσότερο, σε σύγκριση με όσους καπνίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Επίσης, οι περισσότεροι καπνιστές πεθαίνουν λόγω της βλαβερής τους συνήθειας, ενώ διανύουν το 35ο με 69ο έτος της ζωής τους. Κύριες αιτίες θανάτου αποδείχθηκαν ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

    Παράλληλα, η έκθεση αποδεικνύει και τις ευεργετικές συνέπειες από τη διακοπή του καπνίσματος.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι σταματήσουν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 30 φθάνουν στο προσδόκιμο όριο ζωής των μη καπνιστών. Όσοι απαλλαχθούν από τη βλαβερή τους συνήθεια στην ηλικία των 50 μπορεί να προσθέσουν μέχρι και έξι χρόνια στη ζωή τους, ενώ όσοι "πατήσουν" τα 60, είναι πιθανό να ζήσουν μέχρι και τρία χρόνια περισσότερο.

    "Κύριος δολοφόνος"

    Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, οι επιστήμονες κρούουν ακόμη μια φορά των κώδωνα του κινδύνου στους καπνιστές. Όπως δήλωσε στο BBC ο Ρίτσαρντ Πίτο, καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το κάπνισμα εξακολουθεί να παραμένει ως μια από τις βασικότερες αιτίες θανάτου, προκαλώντας χιλιάδες θύματα ετησίως.

    Επίσης, ο καθηγητής Τσαρλς Τζορτζ επεσήμανε, πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και εγκεφαλικά επεισόδια, τονίζοντας, ότι "όσο πιο σύντομα το σταματήσει κάποιος, τόσο καλύτερα είναι".

    Από την πλευρά του, ο Σίμον Κλαρκ, επικεφαλής οργάνωσης για τα δικαιώματα των καπνιστών, δήλωσε, ότι παρά τις επιβλαβείς συνέπειές του, ο καπνός "είναι νόμιμο προϊόν, που προκαλεί ευχαρίστηση σε πολλούς ανθρώπους".

    Ο κ. Κλαρκ παραδέχθηκε την υποχρέωση της πολιτείας και των γιατρών να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τους κινδύνους του καπνίσματος, τονίζοντας, ωστόσο, πως "οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ελευθερία να κάνουν αυτό που επιθυμούν, χωρίς να εξαναγκάζονται σε οποιονδήποτε περιορισμό".

    [02] Οικονομία

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΧΑΑ

    23/6/2004 8:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη στο τέλος την τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΧΑΕ, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Παναγιώτης Αλεξάκης. Η αντικατάσταση του παραιτηθέντος προέδρου θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, με αρκετούς επενδυτές να ασκούν έντονη κριτική στην σημερινή διοίκηση της εταιρίας για την πορεία της το 2003, για το θέμα του οικοπέδου και για την πολιτική της απέναντι στους εργαζομένους, οι οποίοι κατέχουν ένα ποσοστό των μετοχών της ΕΧΑΕ.

    Δικαστικός έλεγχος

    Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Ιάκωβος Γεωργάνας, αναφέρθηκε στην έναρξη δικαστικού ελέγχου αναφορικά με την υπόθεση του οικοπέδου που έχει αγοράσει η ΕΧΑΕ, λέγοντας πως η πρώτη πληροφόρηση που έχει από το νέο Δ.Σ. είναι ότι για την απόκτηση του ακινήτου υιοθετήθηκαν διαφανείς διαδικασίες, πλην όμως, όπως είπε, δεν μπορεί να προσθέσει τίποτε περισσότερο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα.

    Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Αλεξάκης, ανέφερε ότι η διαδικασία αγοράς του οικοπέδου είχε συζητηθεί σε προηγούμενη γενική συνέλευση, ενώ επεσήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

    Από τη συνέλευση, μεταξύ άλλων, ζητήθηκε να εγκρίνει τη μεταφορά ζημιών ύψους 16 εκατ. ευρώ από προηγούμενες χρήσεις στον φετινό ισολογισμό, ενώ, όπως επισημάνθηκε, οι ζημιές αυτές έχουν ήδη υπερκαλυφθεί στο α΄ τρίμηνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Τέλος στις γκρίζες ζώνες στο ΧΑΑ"

    [03] Αθήνα 2004

    Πρεσβευτής της Ολυμπιακής εκεχειρίας ο Γ. Παπανδρέου

    23/6/2004 8:17:00 μμ

    Σε δύο λονδρέζικες εκδηλώσεις στο Λόνδινο παραβρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου προκειμένου να προωθήσει την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Αρχικά το απόγευμα παρουσία του κ. Παπανδρέου ο δήμαρχος του Λονδίνου Κέν Λίβινγκστον υπέγραψε με την ευκαιρία των εγκαινίων Ολυμπιακής έκθεσης με έργα της ελληνίδας γλύπτριας Αγγελικής Κοροβέση το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Μουσείο Επιστημών "Θίνκ-Τανκ", για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    Αρμονικές σχέσεις υποσχέθηκε ο Δήμαρχος

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λίβινγκστον για την υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας τόνισε ότι "το διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα ενθαρρύνει την αθλητική υπεροχή αλλά παράλληλα εκτρέφει και τις καλές ειρηνικές σχέσεις μεταξύ εθνών και λαών. Με την υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας το Λονδίνο υπόσχεται αρμονικές σχέσεις με τις άλλες πόλεις, χώρες και λαούς. Επίσης επαναβεβαιώνει την υποστήριξή μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας οι οποίοι θα είναι ένα εκπληκτικό ολυμπιακό θέαμα και μία μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διεθνή κατανόηση".

    [04] Διεθνή

    Αντίθεση Σαρόν στη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου

    23/6/2004 8:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2004 10:40:22 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγάλη σημασία αποδίδει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στις συνομιλίες με την Αίγυπτο σχετικά με τον ρόλο του Καΐρου στην Λωρίδα της Γάζας ύστερα από μία ισραηλινή αποχώρηση, αλλά δεν θα επέτρεπε στην Αίγυπτο να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δηλώσεις του Αριέλ Σαρον με τις οποίες φέρεται να υποστηρίζει ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους με αιγυπτιακή μεσολάβηση θα αποτελούσε εμπόδιο στο σχέδιό του για μία μονομερή αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας και θα έθετε σε κίνδυνο το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο γνωστό ως "οδικός χάρτης". Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μουμπάρακ έδωσε διορία 2 μηνών στον Αραφάτ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η τάξη στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών. Την ίδια ώρα, ο Γιάσερ Αραφάτ υποσχέθηκε να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες ασφαλείας του "μέσα σε έξι εβδομάδες", σε συνομιλία που είχε με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσε ο βασικός του σύμβουλος.

    Σημαντικός ο ρόλος του Καΐρου

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς συζήτησε την Τετάρτη στο Κάιρο την πρωτοβουλία της Αιγύπτου με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ και τον Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για μία ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία για μία ισραηλινή αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας.

    "Η Αίγυπτος διαδραματίζει ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο και προσβλέπουμε στα αποτελέσματα των συνομιλιών του Σουλεϊμάν με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους", τόνισε προς τους δημοσιογράφους ο Μπερνς που την Πέμπτη θα συμμετάσχει σε συνάντηση στην Τάμπα με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ε.Ε. για την Μ. Ανατολή.

    [05] Τεχνολογία

    Ντεκαφεϊνέ καφεόδεντρα

    23/6/2004 8:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ειδήσεις > Τεχνολογία)&body=Ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία

    Η λύση για όσους λατρεύουν τη γεύση του καφέ, αλλά δεν τα βγάζουν πέρα με την καφεΐνη, ανακαλύφθηκε στα εδάφη της Αιθιοπίας. Βραζιλιάνοι επιστήμονες βρήκαν ένα καφεόδεντρο, το οποίο παίρνει μηδέν σε επίπεδα καφεΐνης και μάλιστα ανήκει στην πλέον δημοφιλή ποικιλία coffea arabica. Το σημείο που "σκοντάφτει" η ανακάλυψη, δεδομένου ότι ποτέ δεν έχει γίνει εμπορική καλλιέργεια του φυτού, είναι ότι δεν ξέρουν πόσο αποδοτικό είναι ώστε να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών. Αν ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επιστημόνων τότε σε πέντε χρόνια θα βγει στην αγορά, αλλιώς θα χρειαστεί υπομονή για άλλα δεκαπέντε χρόνια.

    Στο ζενίθ το πλούσιο άρωμα, στο ναδίρ τα νεύρα

    Η coffea arabica είναι η πιο διαδομένη ποικιλία αυτή τη στιγμή και θεωρείται ότι καλύπτει το 70% της παγκόσμιας ζήτησης. Άλλο ένα 10% που βρίσκει πολύ "επιθετικές" τις δράσεις της καφεΐνης προτιμά τα ντεκαφεϊνέ σκευάσματα κάνοντας οδυνηρούς συμβιβασμούς από άποψης γεύσης.

    Αυτό δε θα χρειάζεται πλέον λένε οι επιστήμονες-ερευνητές του Πανεπιστημίου Estadual de Campinas στη Βραζιλία καθώς το περιγράφουν ως το πρώτο φυτό καφέ, που διατηρεί στο ζενίθ το πλούσιο άρωμα και στο ναδίρ τα νεύρα.

    Επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουν να μεταφέρουν όλες τις ιδιότητες του μικρού τους θησαυρού σε πιο παραγωγικά φυτά της ποικιλίας arabica.

    Επιστήμονες είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να δημιουργήσουν ένα φυτό του οποίου οι καρποί να μη διεγείρουν τόσο πολύ το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

    Διασταύρωσαν την κλασική coffea arabica με άλλες άγριες ποικιλίες από τη Μαγαδασκάρη, αλλά το αποτέλεσμα θεωρήθηκε πολύ μέτριο.

    Πέρυσι Γιαπωνέζοι επιστήμονες έφτιαξαν γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καφέ χωρίς καφεΐνη, αλλά δεν είχε το άρωμα της arabica.

    [06] Αθλητισμός

    "Αρειανός" ο Μεσαριάκου

    23/6/2004 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παίκτης του Άρη Θεσσαλονίκης θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια ο Λευκορώσος σμολ φόργουορντ Γιεγκόρ Μεσαριάκου. Ο πρώην αθλητής του Μακεδονικού, έστειλε σήμερα υπογεγραμμένο το συμβόλαιο συνεργασίας του με τους Αρειανούς, Στο πρόσωπο του Λευκορώσου οι "κίτρινοι" ελπίζουν ότι θα βρούνε μία σημαντική ενίσχυση μέσα στη ρακέτα, ενόψει των υποχρεώσεων της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο φετινό πρωτάθλημα.

    [07] Αθλητισμός

    Έμειναν Χατζής και Νικολαΐδης

    23/6/2004 8:37:00 μμ

    Ειδήσεις > Αθλητισμός)&body=Την ανανέωσή των συμβολαίων τους με την ΑΕΚ υπέγραψαν σήμερα Νίκος Χατζής και Σωτήρης Νικολαίδης, κάτι που ακόμη δεν έγινε με τον Ταπούτο

    Πολύ χαρούμενος που παρέμεινε στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, δήλωσε Νίκος Χατζής λίγο μετά την υπογραφή της ανανέωσης του συμβολαίου του πριν λίγη ώρα. "Είμαι χαρούμενος που αυτό που είχαμε συμφωνήσει από το τηλέφωνο, έγινε και πράξη. Θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τον πρόεδρο, κ. Φιλίππου και κατ επέκταση τη διοίκηση, τον προπονητή μας και τον κόσμο που συνέβαλε στο να μείνω στην ομάδα. Ελπίζω μαζί με εμένα η ομάδα να πετύχει τους στόχους της", ήταν οι δηλώσεις του Χατζή, ενώ λίγο αργότερα το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε με την ανανέωση του συμβολαίου του Σωτήρη Νικολαΐδη. Ο νεαρός που φέτος προσέφερε πάρα πολλά στην ομάδα, παρέμεινε έπειτα από την επιθυμία του Φώτη Κατσικάρη που εισακούστηκε από την διοίκηση της ομάδας. Πάντως την ίδια επιθυμία έχει ο τεχνικός της ομάδας και για τον Χρήστο Ταπούτο, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν εκείνος θα είναι και του χρόνου μέλος της ΑΕΚ. Στο θέμα αυτό όλα αναμένεται να γίνουν μετά την συνάντηση του παίκτη με την διοίκηση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

    [08] Οικονομία

    "Κρυφά χρέη του Δημοσίου" Η Οικονομία στο μικροσκόπιο

    23/6/2004 8:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2004 10:54:32 μμ)

    Ειδήσεις > Οικονομία)&body=

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για την πορεία της οικονομίας. Η οικονομία, τόνισε, χρειάζεται ηρεμία, καλά μελετημένες αποφάσεις που πρέπει να ανακοινώνονται στον κατάλληλο χρόνο. Κατά τη συζήτηση, προκλήθηκε οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομίας, Πέτρο Δούκα, και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο χρέος και τα δάνεια, καθώς ο κ Δούκας αποκάλυψε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2004 η τότε κυβέρνηση είχε δανειστεί ποσό 11,75 δισ ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση και σημείωσε ότι το δάνειο των 6 δις ευρώ που πήρε η ΝΔ μετά τις εκλογές ήταν απαραίτητο γιατί στα ταμεία του κράτους, "όχι μόνο δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ αλλά, αντιθέτως, είχε άνοιγμα 300 εκατ. ευρώ". Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι, αντί να εξαγγείλει τις επιλογές της, κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ και προέβλεψαν φοροεισπρακτορική επίθεση στους μικρομεσαίους. Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλλε απόψε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια, Παναγιώτης Αλεξάκης. Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας για τα ελλείμματα της Ελλάδας κατά το 2003.

    "Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά παραπλανούσαν για το δημόσιο χρέος"

    Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα χρέη που δεν έχουν καταγραφεί στο δημόσιο χρέος, παρέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας.

    Τα στοιχεία περιλαμβάνονται επίσης σε ανακοίνωση του υφυπουργού, ο οποίος ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι "συστηματικά παραπλανούσαν τον ελληνικό λαό με το να αποκρύπτουν τα χρέη και τις υποχρεώσεις που η πολιτική τους και οι σπατάλες τους προκαλούσαν. Υπήρχε μια συστηματική πολιτική, να μεταθέτουν χρονικά τα δανειακά βάρη, αλλά και να μην καταχωρούν επακριβώς στους προϋπολογισμούς κάθε έτους όλα όσα έπρεπε να καταχωρηθούν".

    Ο υφυπουργός σημειώνει ότι "το Μάρτιο, όταν παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, είχαν σχεδόν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα των χρηματοροών που συντάσσει η 49η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου, στις 29 Μαρτίου όχι μόνο δεν υπήρχε έστω και ένα ευρώ στα ταμεία, αλλά αντίθετα αυτά είχαν άνοιγμα ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αυξανόταν στα περίπου 900 εκατ. ευρώ (898 εκατ. ευρώ) στις 12 Απριλίου".

    Κρυφά χρέη - Δανειακές ανάγκες του δημοσίου

    Οι σημαντικότερες έως στιγμής εκκρεμότητες, όπως αναφέρει ο κ. Δούκας, είναι οι εξής:

    Την περίοδο 1995-2000 έληγαν δαπάνες τόκων που αθροιστικά ανέρχονταν στο ύψος των 6,8 δισ. (με σημερινό υπόλοιπο 5,2 δισ.). Αντί να καταβάλει η τότε κυβέρνηση τους τόκους, προχώρησε σε "ρύθμιση" και έδωσε στις τράπεζες κάποια ομόλογα, τα οποία όμως βάφτισε "νέα τοκομερίδια". Έτσι, όχι μόνο δεν τα κατέγραψε ως ελλείμματα, αλλά δεν τα συμπεριέλαβε στο δημόσιο χρέος (δηλαδή μετακύλισε σε μεταγενέστερη περίοδο την πληρωμή των τόκων που έληγαν). Οι νέοι αυτοί τίτλοι έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν και για φέτος θα πρέπει να καταβληθούν 1,4 δισ., ενώ οι λήξεις θα συνεχισθούν και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το 2001 η Κυβέρνηση, με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο, απέκρυψε μέσω ενός πολυπλοκότατου συστήματος currency και interest rate swaps 2,8 δισ. από το δημόσιο χρέος. Δηλαδή, μειώθηκε λογιστικά το χρέος κατά 2,8 δισ., αλλά αυτό το ποσό μεταφέρθηκε στα ελλείμματα έως το 2019 (προσαυξημένο από τους σχετικούς τόκους και όλα τα σχετικά έξοδα των swaps). Οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Σωρευτικά, την τελευταία τριετία το ποσό αυτό έχει ανέλθει σε περίπου 2 δισ. Τα τελευταία χρόνια η ΑΤΕ έχει προβεί σε πληρωμές προς αγρότες, συνεταιρισμούς κ.λπ. Ορισμένα από αυτά τα ποσά εκκρεμούν ως υποχρεώσεις του Δημοσίου προς την ΑΤΕ ή βάσει νόμων ή προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων. Εκτιμάται ότι το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών υπερβαίνει τα 700 εκατ. Δεν έχουν καταγραφεί ως υποχρεώσεις του Δημοσίου υποχρεώσεις προς τους ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν το 1 δισ. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί όπως αποτυπώνονται στις Εισηγητικές Εκθέσεις του Προϋπολογισμού για τα έτη 2002, 2003 και 2004:

    Στον Προϋπολογισμό του 2002, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης για το έτος 2001 εμφανίζεται να είναι 145,7 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό του 2003, το χρέος για το 2001 εμφανίζεται να είναι 155,8 δισ. ευρώ, δηλαδή αναπροσαρμόστηκε κατά 10 δισ. ευρώ! Στον Προϋπολογισμό για το 2002 (που κατατέθηκε το Δεκέμβριο 2001), το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος αυτό υπολογίσθηκε σε 1,159 δισ. ευρώ. Όμως, στην «Εισηγητική Έκθεση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2004» τελικά το πλεόνασμα για το 2002 είχε μετατραπεί σε έλλειμμα ύψους 1,663 δισ. ευρώ! Στον Προϋπολογισμό για το 2002 (που κατατέθηκε το Δεκέμβριο 2001), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2001 υπολογίσθηκε σε 130 δισ. ευρώ. Όμως στην «Εισηγητική Έκθεση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2004» τελικά το χρέος καταγράφηκε στο τέλος του 2002 στα 148 δισ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική αύξηση του χρέους μεταξύ Δεκεμβρίου 2001 και Δεκεμβρίου 2002 ήταν 13,85% του ΑΕΠ.

    Το 2004 οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση πληρωμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι 2,41 δισ. Από αυτά είναι εγγεγραμμένα στον Τακτικό Προϋπολογισμό 758 εκατ., δηλαδή ούτε το ένα τρίτο, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται με επιπλέον δανεισμό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΧΑΑ

    [09] Αθλητισμός

    Από τη "στέγη του κόσμου" στον... Χριστόδουλο

    23/6/2004 8:56:00 μμ

    Με το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής τίμησε χθες ο Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τα μέλη της ελληνικής ορειβατικής αποστολής, που κατέκτησαν τον προηγούμενο μήνα την κορυφή του ΄Εβερεστ. Στην ημίωρη συνάντηση που είχε στο γραφείο του κ. Χριστόδουλου ο αρχηγός της αποστολής, Κ. Τζιβελέκας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν τα μέλη της αποστολής, στο εγχείρημά τους

    Χωρίς πίστη δεν γίνεται τίποτα

    "Ως το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας πρίν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης, κ. Δ. Γεωργούλης, την επιτυχία της κατάκτηση της κορυφής του ΄Εβερεστ, στις 18 Μαίου. Στη συνέχεια ο κ. Γεωργούλης παρέδωσε στον Aρχιεπίσκοπο μία αναμνηστική πλακέτα από το μοναστήρι που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του κόσμου, στην οποία αναγράφεται μία βουδιστική προσευχή του 15ου αιώνα : « Όταν προσεγγίζουμε ξένους πολιτισμούς, τους τιμούμε». Από την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος συνεχάρη τα μέλη της αποστολής για την επιτυχία του εγχειρήματός τους, το οποίο, όπως τόνισε, είναι άξιο ιδιαίτερης μνημόνευσης και έχει ιστορική σημασία, καθώς αποδεικνύει τι μπορεί να καταφέρει όποιος έχει πίστη. Με τον Σεβασμιότατο μάλιστα συμφώνησαν και τα μέλη της αποστολής τονίζοντας ότι «εάν δεν πιστεύεις στο Θεό, δεν μπορείς να ολοκληρώσεις ένα τέτοιο εγχείρημα».

    [10] Αθλητισμός

    Ορφανός: "Μπορούν στα δύσκολα"

    23/6/2004 9:10:00 μμ

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού ,αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός σε ερώτηση σχετικά με τον αγώνα Ελλάδος-Γαλλίας τόνισε: "Είναι ένα παιχνίδι δύσκολο, αλλά οι παίκτες μαζί με τον προπονητή τους, έχουν δείξει ότι μπορούν να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. Θα έχουμε το φαβορί από τη μία πλευρά και το αουτσάιντερ από την άλλη. Οι παίκτες της Εθνικής μας θα παίξουν χωρίς το φόβο του αποτελέσματος .Μπορεί λοιπόν να γίνει εκείνο που όλοι περιμένουμε στην Ελλάδα , αλλά κανείς στην Ευρώπη"

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κέρκυρας

    Ο κ. Γιώργος Ορφανός, στο πλαίσιο των συναντήσεων του για τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στο χώρο του Επαγγελματικού Αθλητισμού , συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Κέρκυρας Σπύρο Καλογιάννη. Ο κ. Ορφανός χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Κέρκυρας έμπειρο παράγοντα και ουσιαστικές τις προτάσεις που έκανε. Ο κ. Καλογιάννης έκανε μια σειρά προτάσεων στον Υφυπουργό στις οποίες περιλαμβάνονται αρκετές καινοτόμες αλλαγές σε διάφορους τομείς του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως η διαιτησία, όπου πρότεινε να βραβεύονται οι 3 καλύτεροι διαιτητές κάθε κατηγορίας και να γίνει επαγγελματική. Επίσης έκανε πρόταση για την θέσπιση κινήτρων για τις ομάδες που οι φίλαθλόι τους δεν κάνουν επεισόδια και για εκείνες που οι παίκτες της δεν παίρνουν κάρτες, ενώ ο κ. Καλογιάννης ασχολήθηκε και με την αθλητική δικαιοσύνη και την ύπαρξη αθλητικού εισαγγελέα, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο θα δίδονται τα εισιτήρια στους οπαδούς των ομάδων.

    [11] Διεθνή

    "Ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών" Αποσύρθηκε αίτημα των ΗΠΑ για ασυλία των στρατιωτών τους

    23/6/2004 9:07:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα με το οποίο εξαιρούνται οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη δικαιοδοσία του νέου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εννιά μελών για την υιοθέτησή του. Οι ΗΠΑ ζητούσαν να παραταθεί για ένα ακόμα 12μηνο η ασυλία διώξεων ενώπιον του ΔΠΔ των στρατιωτών τους που υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ. Ας σημειωθεί ότι περισσότερα από επτά κράτη μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας άφησαν να διαφανεί ότι θα απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία, ενώ η Ουάσινγκτον είχε ανάγκη εννέα θετικών ψήφων ώστε να παραταθεί αυτής η μορφή ασυλίας για το στρατιωτικό της προσωπικό. Αμερικανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ ανέφερε ότι η χώρα του παραιτήθηκε από οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με το ζήτημα αυτό. Οι αναλυτές σχολίασαν ότι πρόκειται για ήττα στην επίσημη αμερικανική προσπάθεια να διαφεύγει τις τυχόν κυρώσεις της διεθνούς δικαιοσύνης το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

    [12] Χόκεϊ

    Η αποστολή Χόκεϊ ανδρών της Αυστραλίας

    23/6/2004 9:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε μια ειδική τελετή στο Πέρθ ανακοινώθηκε σήμερα η 16μελής Ολυμπιακή ομάδα χόκεϊ ανδρών της Αυστραλίας, που θα κυνηγήσει την διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι αθλητές που προετοιμάζονται ήδη στο Περθ και την 1η Αυγούστου θα μεταβούν στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελούν οι εξής αθλητές: Τράβις Μπρούκς, Μισέλ Μπρενάν, Ντιν Μπάτλερ, Τζέιμι Ντουάιερ, Νέιθαν Έγκλινγκτον, Τρόι Έλντερ, Πολ Γκαντόν, Μπιβάν Τζόρτζ, Ρόμπερτ Χάμοντ, Μάρκ Χίκμαν, Μάρκ Νόουλς, Μπρέντ Λίβερμορ, Μισέλ ΜακΚαν, Στίβεν Μόουλαμ, Γκράντ Σούμπερτ και Μάθιου Γουέλς. Πρώτος αντίπαλος των "καγκουρώ" στο ολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας, θα είναι η Νέα Ζηλανδία.

    [13] Εσωτερικά

    Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

    23/6/2004 9:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Υπερψηφίστηκαν στη Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, τα άρθρα του νομοσχεδίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ενώ αύριο Πέμπτη θα συζητηθούν οι διατάξεις που τροποποιούν τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η σημερινή μέρα, πάντως, χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου δεν είναι παρά πιστή προσαρμογή στο εγχώριο δίκαιο των δύο ομόφωνων ευρωπαϊκών αποφάσεων, τονίζοντας ότι τις είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ αλλά καθυστερούσε να φέρει προς ψήφιση, ενώ το κατηγόρησε για μικροπολιτική τακτική. Σοβαρό πολιτικό και νομικό αναλφαβητισμό καταλόγισε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης. Από το ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλάκος δήλωσε ότι το κόμμα του θα κάνει το παν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για υποχώρηση της εθνικης κυριαρχίας έναντι ξένων κέντρων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 June 2004 - 20:50:30 UTC