Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαζί με άλλους κρατούμενους Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τον Χουσεΐν
  • [02] Μονομερής αύξηση των ναύλων από τις ακτοπλοϊκές
  • [03] Αποζημίωση για τη μη διεκπεραίωση υποθέσεων
  • [04] "Κατάσκοπος" των ΗΠΑ Λιβανέζοι όμηροι στο Ιράκ
  • [05] Συνάντηση Χαμίντ Καρζάι με Ντόναλντ Ράμσφελντ Νέες νατοϊκές δυνάμεις
  • [06] Φονικός τυφώνας στο Βιετνάμ
  • [07] Συνελήφθη συνεργάτης του Αλ Σαντρ
  • [08] Με απόφαση του ΣτΕ Αντισυνταγματική η εξομοίωση των πτυχιούχων ΤΕΙ-ΑΕΙ
  • [09] Έντονες διεργασίες στα κομματικά επιτελεία Στον απόηχο των Ευρωεκλογών
  • [10] Έκθεση του αμερικανικού υπ Εξωτερικών Μειώθηκε η παράνομη διακίνηση

    [01] Ιράκ

    Μαζί με άλλους κρατούμενους Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τον Χουσεΐν

    15/6/2004 7:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2004 10:18:03 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα παραδοθεί, εντός δύο εβδομάδων, από τους Αμερικανούς στη νέα ιρακινή κυβέρνηση για να δικαστεί, δήλωσε στο Αλ Τζαζιρα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι. "Ο Σαντάμ και οι άλλοι θα παραδοθούν στους Ιρακινούς, στην κυβέρνηση", είπε στο αραβικό δορυφορικό δίκτυο. Οι δίκες θα ξεκινήσουν "το συντομότερο δυνατό". "Όλοι οι κρατούμενοι, χωρίς εξαίρεση, θα παραδοθούν στην ιρακινή αρχή. Η παράδοση θα λάβει χώρα εντός των επομένων δύο εβδομάδων", είπε. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Σαντάμ το Δεκέμβριο κοντά στη γενέτειρά του, Τικρίτ. Από τότε βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ, οι οποίες τον κρατούν ως αιχμάλωτο πολέμου σε άγνωστη τοποθεσία. Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την τύχη του Σαντάμ, αλλά απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία για άμεση παράδοση του πρώην προέδρου του Ιράκ στην νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο

    Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαντάμ θα πρέπει είτε να αφεθεί ελεύθερος είτε να ασκηθεί δίωξη εναντίον του από τη "Συμμαχία", πριν την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου-ημέρα που σηματοδοτεί και το τέλος της κατοχής. "Η συνέχιση της φυλάκισης των αιχμαλώτων πολέμου μετά από αυτή την ημερομηνία έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο εφόσον δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες εναντίον τους" τόνισε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, επικαλούμενη τα άρθρα 118 και 119 της 3ης Συνθήκης της Γενεύης και 133 της 4ης Συνθήκης.

    [02] Οικονομία

    Μονομερής αύξηση των ναύλων από τις ακτοπλοϊκές

    15/6/2004 7:52:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε μονομερή αύξηση των ναύλων θα μπορούν να προχωρούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως αποφάσισε η γενική συνέλευση της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, επισημαίνοντας πως θα θεωρήσει ενέργεια κατά του κλάδου οποιαδήποτε ποινική ή άλλη δίωξη από την πολιτεία για αύξηση ναύλου. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, έχει απειλήσει με κυρώσεις τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που θα προχωρήσουν σε μονομερείς αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων τους. Στο μεταξύ, θέματα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας θα απασχολήσουν την κυβερνητική επιτροπή, που συνεδριάζει σήμερα στις 12.00, υπό τον Κώστα Καραμανλή.

    [03] Εσωτερικά

    Αποζημίωση για τη μη διεκπεραίωση υποθέσεων

    15/6/2004 7:58:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πλήρη αποζημίωση δικαιούνται, από τις 24 Μαΐου, οι πολίτες των οποίων οι υποθέσεις δεν διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εντός 50 ημερών, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου, αντισυνταγματικό έκρινε ο Άρειος Πάγος το προνόμιο του ΟΣΕ να καταβάλλει μικρότερες αποζημιώσεις σε πολίτες που στρέφονται εναντίον του για ατύχημα εξ υπαιτιότητας του. Η απόφαση, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, αφορά όλους τους οργανισμούς που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες.

    [04] Ιράκ

    "Κατάσκοπος" των ΗΠΑ Λιβανέζοι όμηροι στο Ιράκ

    15/6/2004 8:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2004 11:34:46 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Μία ένοπλη ισλαμική ομάδα ανακοίνωσε πως κρατά έναν Λιβανέζο όμηρο στο Ιράκ με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, σε βιντεοταινία της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του Ντουμπάι, Αλ Αραμπίγια. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, έλαβε γραπτή δήλωση των "Ισλαμικών Ταξιαρχιών της Οργής" σύμφωνα με την οποία ο Σαμούρ εργάστηκε για μία αραβική εταιρία που συνεργάζεται με τις αρχές τού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού στο Ιράκ. Στο μεταξύ, δύο ακόμη Λιβανέζοι εργαζόμενοι σε κατασκευαστική εταιρία κρατούνται στο Ιράκ από ομάδα ανταρτών που ζητούν λύτρα για να τους απελευθερώσουν, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ας Σάφιρ στη Βηρυτό, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στη Βαγδάτη.

    Μελέτες για τις σκέψεις των "απελευθερωμένων" Ιρακινών

    "Είμαι ο Χαμπίμπ Χαλίλ Σαμούρ... Εργάζομαι σε μία εταιρία η οποία πιστεύω ότι έδινε αναφορές στους Αμερικανούς. Ήρθα μετά την πτώση της Βαγδάτης για να κάνω αυτές τις μελέτες για την ψυχολογική κατάσταση και τις απόψεις των Ιρακινών", εμφανίζεται να λέει ο Σαμούρ στη βιντεοταινία που μεταδόθηκε από το Αλ Αραμπίγια.

    Η δήλωση της οργάνωσης συνοδεύεται και από μία φωτογραφία της ταυτότητας του Σαμούρ, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1947 στην κοινότητα Αλμα αλ Σάαμπ, στον νότιο Λίβανο.

    "Καλώ την κυβέρνηση του Λιβάνου να με βγάλει από αυτήν την κατάσταση στην οποία δεν ξέρω πώς βρέθηκα", λέει στην ταινία ο Σαμούρ, ο οποίος κάθεται μπροστά από ένα πανό όπου αναγράφεται η ονομασία της οργάνωσης, δίχως να αναφέρει πότε ή πού απήχθη.

    Η δήλωση, που φέρει ημερομηνία 10 Ιουνίου, αναφέρει πως ο Σαμούρ ηγείτο ενός κατασκοπευτικού δακτυλίου, ο οποίος αποτελείτο κυρίως από Ιρακινούς.

    "Δύο Λιβανέζοι, ο Ζορζ Φ. και ο Τζαμίλ Ντ., που εργάζονται για λογαριασμό της κατασκευαστικής εταιρίας Σουέινταν απήχθησαν την Δευτέρα και οι απαγωγείς ζητούν από τους εργοδότες τους λύτρα για να τους αφήσουν ελεύθερους", γράφει η εφημερίδα Ας Σάφιρ.

    Η Ας Σάφιρ γράφει ότι ο επιτετραμμένος του Λιβάνου στη Βαγδάτη, Χασάν Χιζάζι, ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Βηρυτό ότι οι τρεις όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.

    [05] Διεθνή

    Συνάντηση Χαμίντ Καρζάι με Ντόναλντ Ράμσφελντ Νέες νατοϊκές δυνάμεις ζητά το Αφγανιστάν

    15/6/2004 9:03:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Την αποστολή νέων δυνάμεων του ΝΑΤΟ ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου ζήτησε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Τζορτζ Μπους. Οι δύο άντρες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θα συλληφθεί, ενώ διευκρινίστηκε ότι ο κ. Καρζάι δε ζήτησε την αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν οι οποίες ήδη αριθμούν 20.000 οπλίτες. Στην Καμπούλ σταθμεύουν ήδη 6.000 άντρες του ΝΑΤΟ τους οποίους η Βορειοανατολική Συμμαχία έχει δεσμευτεί ότι θα αναπτύξει και σε άλλες περιοχές της χώρας, εν μέσω διαφωνιών ορισμένων συμμάχων που υποστηρίζουν ότι τα νατοϊκά στρατεύματα στην περιοχή είναι ήδη περισσότερα από τις δυνατότητες της Συμμαχίας.

    "Ο Μπιν Λάντεν θα συλληφθεί αργά ή γρήγορα"

    "Οι ΗΠΑ ήδη απασχολούνται στο Αφγανιστάν, βοηθώντας μας στην ανοικοδόμησή του, και βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας", τόνισε ο Αφγανός Πρόεδρος προσθέτοντας ότι περιμένει ότι το ΝΑΤΟ "θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε. Ελπίζουμε πως το ΝΑΤΟ θα έλθει στο Αφγανιστάν πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου".

    Αναφερόμενος στον Μπιν Λάντεν, ο οποίος πιθανολογείται ότι κρύβεται στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, ο Αφγανός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συλληφθεί λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχει καταφέρει ποτέ κανένας φυγάς να διαφεύγει ες αεί; Όχι, τουλάχιστον στη χώρα μου. Αργά ή γρήγορα θα τον συλλάβουμε ".

    Η συνέντευξη Τύπου των δύο αντρών δόθηκε στο Πεντάγωνο , στο σημείο όπου στις 11 Σεπτεμβρίου συνετρίβη το αεροσκάφος που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές.

    [06] Διεθνή

    Φονικός τυφώνας στο Βιετνάμ

    15/6/2004 9:27:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι τέσσερις φέρονται αγνοούμενοι έπειτα από το πέρασμα του τυφώνα Σαντού, το περασμένο Σαββατοκύριακο από το κεντρικό Βιετνάμ, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τις τοπικές αρχές. "Οι ανθρώπινες απώλειες ήσαν πιο βαριές στην επαρχία Μπινχ Ντινχ με 9 νεκρούς", τόνισε στέλεχος της περιφερειακής επιτροπής για τη μάχη κατά των πλημμύρων και των τυφώνων. "Οι βροχοπτώσεις σταμάτησαν σήμερα στην περιοχή, όμως οι τοπικές αρχές έχασαν την επαφή με ένα μεγάλο αριθμό από αλιευτικά σκάφη, που βρίσκονται ακόμη στη θάλασσα", πρόσθεσε.

    Επιχειρήσεις διάσωσης

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα Βιετνάμ Νιουζ τονίζει πως 18 αλιείς διασώθηκαν την Κυριακή, έπειτα από την καταστροφή του σκάφους τους 15 χλμ. ανοικτά των ακτών της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Φαν Βαν Χάι ζήτησε από τις τοπικές αρχές να οργανώσουν επιχειρήσεις διάσωσης και να επισκευάσουν τα φράγματα και τις άλλες υποδομές που καταστράφηκαν από τον τυφώνα.

    Το συνολικό ύψος των ζημιών υπολογίζεται στα 7.5 εκατ. δολάρια (6.25 εκατ. ευρώ).

    [07] Ιράκ

    Συνελήφθη συνεργάτης του Αλ Σαντρ

    15/6/2004 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη σύλληψη στενού συνεργάτη του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, κατά τη διάρκεια ολονύκτιας επιχείρησης στην Κερμπάλα, ανακοίνωσαν σιιτικές πηγές. Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Αχμεντ Ρίντα αλ Χασάνι, αξιωματούχο στο δημοτικό συμβούλιο της Κερμπάλα, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του και μεταφέρθηκε σε αμερικανική στρατιωτική βάση.

    [08] Εσωτερικά

    Με απόφαση του ΣτΕ Αντισυνταγματική η εξομοίωση των πτυχιούχων ΤΕΙ-ΑΕΙ

    15/6/2004 10:43:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ως παράνομο και αντισυνταγματικό έκρινε το θέμα της εξομοίωσης των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. Η απόφαση αυτή ακυρώνει το προεδρικό διάταγμα του 1994, το οποίο καθόριζε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τριών τμημάτων των ΤΕΙ. Σημαντική και εξαιρετικά επίκαιρη χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την απόφαση της ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κάνει αποδεκτή με συντριπτική πλειοψηφία την προσφυγή του, και ακυρώνει ως αντισυνταγματικό το προεδρικό διάταγμα που είχε καθορίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ.

    [09] Ευρωεκλογές

    Έντονες διεργασίες στα κομματικά επιτελεία Στον απόηχο των Ευρωεκλογών

    15/6/2004 11:03:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δύο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, ευφορία επικρατεί στη Ρηγίλλης, σκεπτικισμός στη Χαριλάου Τρικούπη, ικανοποίηση στον Περισσό, και έντονος προβληματισμός στην Κουμουνδούρου, μετά και την απόφαση του Νίκου Κωνσταντόπουλου να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΝ. Οι πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους νέους ευρωβουλευτές του κόμματος. Οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την αφετηρία της ανασύνταξης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την πρώτη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του κόμματος. Ικανοποιημένο είναι το ΚΚΕ, καθώς οι πολίτες επικρότησαν τη θέση του για την Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο ΣΥΝ.

    Εκτιμήσεις στελεχών

    Στις 5 το απόγευμα συνέρχεται στη Ρηγίλλης το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ με αντικείμενο την διοργάνωση του συνεδρίου του κόμματος 23-25 Ιουλίου.

    Κεντρικοί στόχοι της ΝΔ θα είναι η διαμόρφωση του Δ' ΚΠΣ, η προστασία των αγροτικών προϊόντων, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ασφάλειας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο ευρωβουλευτής, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    "Είναι προφανές ότι δεν πήγαμε καλά. Χρειαζόμαστε τη νέα διακήρυξη μας, που θα θέτει το ιδεολογικό μας πλαίσιο στη νέα εποχή", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η Άννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα ο πρόεδρος θα ανακοινώσει το σχέδιο δράσης μέχρι το Συνέδριο.

    Το αποτέλεσμα είναι θετικό, μας βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες, δήλωσε στο σταθμό μας ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    Η πολιτική συνεργασιών του κόμματος δεν έχει αλλάξει, απλώς τώρα τίθενται και πάλι επί τάπητος, σε νέα βάση, δήλωσε από την πλευρά του ΣΥν στη ΝΕΤ ο Φώτης Κουβέλης.

    Μας αιφνιδίασε ο χρόνος της ανακοίνωσης, του Ν. Κωνσταντόπουλου, πρόκειται όμως για επίσπευση μίας προαναγγελθείσας απόφασης, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο Νίκος Γκούτσης, υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Συνασπισμού

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση στα κομματικά επιτελεία

    [10] Εσωτερικά

    Έκθεση του αμερικανικού υπ Εξωτερικών Μειώθηκε η παράνομη διακίνηση προσώπων στην Ελλάδα

    15/6/2004 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ευνοϊκότερη είναι για την Ελλάδα η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την παράνομη διακίνηση προσώπων. Στο κείμενο σημειώνεται, ότι η χώρα μας έχει παρουσιάσει μερική πρόοδο σε σχέση με πέρυσι και έτσι κατατάσσεται, πλέον, στη δεύτερη κατηγορία των χωρών, που βρίσκονται "υπό επιτήρηση" μαζί με άλλες 41 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Τουρκία, η Σερβία, η Ιαπωνία και η Ρωσία. Πέρυσι, η Ελλάδα είχε καταταχθεί στην χειρότερη τρίτη κατηγορία, ωστόσο πιστοποίηση από τον πρόεδρο Μπους, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην καταπολέμηση του φαινομένου είχε απομακρύνει τον κίνδυνο πιθανών κυρώσεων. Από χώρες της περιοχής μας, η Αλβανία παραμένει στη δεύτερη κατηγορία, ενώ η ΠΓΔΜ στην πρώτη, μαζί με αρκετές χώρες της ΕΕ.

    Οι λεπτομέρειες της έκθεσης

    Στο δισέλιδο κεφάλαιο της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών η Ελλάδα αναφέρεται, ως χώρα προορισμού και διακίνησης γυναικών, ανδρών και παιδιών, για σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση από χώρες όπως η Αλβανία, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία και η Ρουμανία.

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο- Απρίλιος 2003 - Μάρτιος 2004- η ελληνική Κυβέρνηση εμφανίζεται να μην συμμορφώθηκε πλήρως με τα ελάχιστα πρότυπα για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης, αν και σημειώνεται ότι έκανε σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό βρέθηκε στη «β κατηγορία υπό επιτήρηση» (Tier 2 - Watch List), γιατί δεν εφάρμοσε πλήρως τα μέτρα που υποσχέθηκε, ιδίως όσον αφορά την προστασία των θυμάτων. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το σχετικό προεδρικό Διάταγμα 233/2003 και το πρωτόκολλο με την Αλβανία για την επιστροφή των παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

    Στο κείμενο γίνεται λόγος για 284 συλλήψεις ενόχων, αλλά όχι για καταδίκες ενώ σημειώνεται και η χορήγηση 1,4 εκ. δολαρίων σε μη-κυβερνητικές οργανώσεις. Επίσης υπενθυμίζεται, ότι από κυβερνητικής πλευράς το συντονισμό έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Έκθεση-διπλωματικό εργαλείο

    Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση προσώπων ανά τον κόσμο, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, καλύπτει την περίοδο Απριλίου 2003 - Μαρτίου 2004, χαρακτηρίζεται ως διπλωματικό εργαλείο της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας, τη δίωξη των ενόχων και την προστασία των θυμάτων που υπολογίζονται σε 600 -800 χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.

    Η έκθεση κατανέμει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την καταπολέμηση του διεθνούς φαινομένου. Στην πρώτη κατηγορία (Tier-1) κατατάσσονται 25 χώρες που εφαρμόζουν διατάξεις ανάλογες με εκείνες της αμερικανικής νομοθεσίας.

    Οι χώρες της δεύτερης κατηγορίας χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Σε 54 που δεν εφαρμόζουν πλήρως τις προδιαγραφές του νόμου, αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την συμμόρφωση με τις βασικές διατάξεις του νόμου (Tier 2) και σε άλλες 42 που χρειάζονται επιτήρηση, αφού οι προσπάθειες που καταβάλλουν υπολείπονται του επιθυμητού (Tier 2-Watch List).

    Στην τρίτη κατηγορία, στην οποία βρισκόταν πέρυσι και η Ελλάδα, κατατάσσονται 10 χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις βασικές απαιτήσεις, δεν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 June 2004 - 8:53:54 UTC