Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Παραλία Λευκού Πύργου 23ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
  • [02] Στις 16 Ιουνίου κυκλοφορεί στην Ιταλία Νέο μυθιστόρημα από τον Ουμπέρτο
  • [03] Την εξαίρεσή του ζήτησε ο στρατηγός Σάντσες
  • [04] Θα συναντηθούν με την Υπουργό Παιδείας Αντιπροσωπεία του Φαναρίου στην
  • [05] Τους λείπει μόνο η λαλιά Μιλήστε στο σκύλο σας...Καταλαβαίνει
  • [06] Ευρωπαϊκή προτεραιότητα ο αγωγός Ελλάδας - Σλοβενίας - Αυστρίας
  • [07] Προεκλογικές κόντρες
  • [08] "Να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά"
  • [09] "Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν στο ακέραιο" "Όχι σε πολιτική λιτότητας"

    [01] Πολιτισμός

    Στην Παραλία Λευκού Πύργου 23ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    10/6/2004 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα είναι το 23ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει ως τις 27 Ιουνίου. Στη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στην παραλία Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχουν 300 εκδότες από όλη τη χώρα ενώ συνολικά θα παρουσιαστούν 8000 νέες εκδόσεις και 40.000 τίτλοι βιβλίων ελληνικής και ξένης παραγωγής. Τα περίπτερα θα είναι ανοιχτά καθημερινά 18.30-20.30 και τις Κυριακές 10.30-13.30 και 18.30 - 23.30. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης και φορείς της πόλης με ειδικά περίπτερα αφιερωμάτων. Μεταξύ αυτών, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τα περίπτερα της Νομαρχίας, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, του ΙΜΧΑ, του Ιδρύματος Μανώλη Τριανταφυλλίδη του ΑΠΘ, της Αγιορείτικης Εστίας αλλά και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου της ΝΑ Ευρώπης.

    Στη Θεσσαλονίκη το 40% του ελληνικού αναγνωστικού κοινού

    Τα επίσημα εγκαίνια θα τελέσει το Σάββατο 12 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο της εξέδρας (στάση Στρατηγείο) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Παρουσιάζοντας για 23η χρονιά την επικείμενη διοργάνωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αναφέρθηκε στην πορεία του βιβλίου στη χώρα μας.

    Επικαλούμενος παλαιότερη έρευνα του ΕΚΕΒΙ, επεσήμανε ότι το 40% του αναγνωστικού κοινού της χώρας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, με συντριπτική πλειονότητα αναγνωστών τις γυναίκες.

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Unesco για την Ευρώπη αλλά και της Εθνικής Βιβλιοθήκης για την Ελλάδα, στη δεκαετία του 2000 παρατηρείται πανευρωπαϊκά μείωση της βιβλιοπαραγωγής κατά 30% σε σχέση με την εντυπωσιακή άνοδο που είχε σημειωθεί στη δεκαετία του 90.

    Οι τομείς της βιβλιοπαραγωγής που εξακολουθούν να «αντιστέκονται» είναι το παιδικό βιβλίο και η λογοτεχνία.

    [02] Πολιτισμός

    Στις 16 Ιουνίου κυκλοφορεί στην Ιταλία Νέο μυθιστόρημα από τον Ουμπέρτο Έκο

    10/6/2004 7:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε έναν μεσήλικα, ο οποίος χάνει επιλεκτικά τη μνήμη του, αναφέρεται το νέο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο. Το βιβλίο, του οποίου ο τίτλος στην ιταλική έκδοση είναι "Η μυστηριώδης Φλόγα της Βασίλισσας Λοάνα" (La fiamma misteriosa della Regina Loana) θα κάνει πρεμιέρα στα ιταλικά βιβλιοπωλεία στις 16 Ιουνίου. Το νέο έργο του σημειολόγου Ουμπέρτο Έκο, χαρακτηρίζεται ως ημι-αυτοβιογραφικό καθώς εξερευνά το παρελθόν του.

    Από 2005 η μετάφραση σε άλλες γλώσσες

    Ο Γιάμπο, χάνει ένα τμήμα της μνήμης του εξαιτίας μίας αποπληξίας: μπορεί και θυμάται ποιός είναι ο Ναπολέοντας ή να οδηγεί αυτοκίνητο, όμως αγνοεί τα πάντα για τη δική του προσωπική ιστορία, ακόμη και το ποιος είναι.

    Συνεπώς, ξεκινά έναν αγώνα για να ανακτήσει το ξεχασμένο παρελθόν του, μέσα από παλιά τραγούδια, εικόνες και φωτογραφίες, ακόμη και βιβλία κόμικ.

    Το βιβλίο περιέχει και εικονογραφήσεις από εξώφυλλα παλιών περιοδικών και δίσκων, που ο ίδιος ο Έκο συνήθιζε να συλλέγει από μικρός , κάνοντας το βιβλίο το πρώτο εικονογραφημένο μυθιστόρημα.

    Όπως τονίζει ο Μπομπιάνι, εκδοτικός οίκος του Έκο, οι μεταφράσεις σε ξένες γλώσσες του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα του διάσημου πλέον "Ονόματος του Ρόδου" θα κυκλοφορήσουν στις άλλες χώρες τον επόμενο χρόνο.

    Σχετικά Links:

    Εκδοτικός οίκος Μπομπιάνι

    [03] Ιράκ

    Την εξαίρεσή του ζήτησε ο στρατηγός Σάντσες

    10/6/2004 7:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, ζήτησε να εξαιρεθεί από την έρευνα για τα βασανιστήρια που προκάλεσαν Αμερικανοί στρατιώτες σε ιρακινούς κρατουμένους, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από εκπρόσωπο του Πενταγώνου. Ο στρατηγός Σάντσες, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της συμμαχίας, ο οποίος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση αυτή, πρότεινε να αναλάβει κάποιος αξιωματούχος με ανώτερη θέση από τη δική του την επόπτευση της έρευνας για τα βασανιστήρια κατά κρατουμένων στην ιρακινή φυλακή του Αμπού Γράιμπ. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το αίτημα του στρατηγού Σάντσες εξετάζεται από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Ανέλαβε την ευθύνη

    "Για να υπάρξει εγγύηση ότι η έρευνα θα είναι πλήρης και διάφανη, και για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αμφιβολιών, ο στρατηγός Σάντσες ζήτησε να εξαιρεθεί από την αρμοδιότητά του να ηγηθεί της έρευνας αυτής", τόνισε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής επτά Αμερικανοί στρατιώτες έχουν κατηγορηθεί για βασανιστήρια κρατουμένων και ένας εξ αυτών έχει καταδικαστεί, παρά τις δηλώσεις του ότι εκτελούσε εντολές των ανωτέρων του.

    Ο στρατηγός Σάντσες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο των βασανισμών, στις 28 Απριλίου, με τη δημοσιοποίηση φρικτών φωτογραφιών, δέχεται έντονες πιέσεις που τον οδήγησαν να ανακοινώσει τον Μάιο ότι αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων έγιναν, αρνούμενος ωστόσο ότι γνώριζε τι ακριβώς συνέβη στη φυλακή του Αμπού Γράιμπ.

    Στα τέλη Μαΐου στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο στρατηγός Σάντσες θα αντικατασταθεί τους προσεχείς μήνες.

    [04] Εσωτερικά

    Θα συναντηθούν με την Υπουργό Παιδείας Αντιπροσωπεία του Φαναρίου στην Αθήνα

    10/6/2004 8:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στην Αθήνα, φτάνει αύριο η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Εφέσου Χρυσόστομο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα και θα συναντηθούν με την υπουργό Παιδείας. Η κυρία Γιαννάκου, που ρωτήθηκε για την επίσκεψη αυτή, είπε ότι υπάρχουν διάφορα θέματα που θα συζητήσουν, ωστόσο κανένα δεν έχει σχέση με τα όσα υπήρξαν στο Εκκλησιαστικό και έληξαν αισίως. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ανέφερε ότι έχει ασχοληθεί από παλιά με το θέμα αυτό και πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους "έχουν θεσμοθετήσει τον περίφημο διάλογο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος με το Πατριαρχείο και ένα από τα αντικείμενα που υπήρχαν ήταν ακριβώς η δημιουργία καλύτερων συνθηκών και στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης". Η κυρία Γιαννάκου τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής, "είναι ένα αίτημα του Ελληνισμού γενικότερο".

    Οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες στον Οικουμενικό

    Στο μεταξύ, την προσεχή Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι νεοεκλεγέντες μητροπολίτες των Νέων Χωρών, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Ελευθερούπολης Χρυσόστομος και Κοζάνης Παύλος, αλλά και ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος Χατζηνικολάου. Υπενθυμίζεται ότι οι μητροπολίτες ήταν απρόθυμοι να υποβάλουν εγγράφως συγνώμη στο Πατριαρχείο για τον τρόπο εκλογής τους, με αποτέλεσμα πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο Πατριάρχης να ζητήσει συγνώμη από αυτούς. Πάντως, οι ενθρονίσεις και των τεσσάρων νέων μητροπολιτών έχουν ήδη οριστεί για τις επόμενες ημέρες και στόχος των ιεραρχών, πηγαίνοντας στο Φανάρι, είναι να ζητήσουν την ευλογία του Πατριάρχη.

    [05] Τεχνολογία

    Τους λείπει μόνο η λαλιά Μιλήστε στο σκύλο σας...Καταλαβαίνει

    10/6/2004 8:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Γερμανοί επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων γνώριζαν εδώ και καιρό. Τα συμπαθή τετράποδα, αντιλαμβάνονται όσα τους λέμε και μπορούν να εξελίξουν την ικανότητα τους αυτή, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν ένα αντικείμενο που ακούν για πρώτη φορά από κάποια άλλα που γνωρίζουν ήδη τη σημασία τους. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας της Λειψίας, μελέτησαν την περίπτωση του Ρίκο , ενός κόλεϊ που μπορεί και καταλαβαίνει 200 λέξεις και το οποίο έχει εκπαιδευτεί από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του.

    Μιλήστε στο σκύλο σας...Σας καταλαβαίνει

    Δεν είναι λίγοι αυτοί, που μιλούν με τους σκύλους τους, σαν να είχαν απέναντι τους έναν άνθρωπο.

    Υπάρχουν επίσης και πολλοί που αρέσκονται να εκπαιδεύουν τα συμπαθή τετράποδα , ώστε να τους φέρνουν διάφορα αντικείμενα και να υπακούουν στις εντολές τους.

    "Πολύ καλά κάνουν" απαντούν, Γερμανοί επιστήμονες που επιβεβαίωσαν όλες τις παραπάνω κλασσικές αναφορές φιλόζωων, μελετώντας την περίπτωση του Ρίκο, ενός κόλεϊ με πλούσιο "λεξιλόγιο" 200 λέξεων.

    Ρίκο: Ένας σκύλος με πλούσιο "λεξιλόγιο"

    Ο Ρίκο ήταν σε θέση να καταλαβαίνει 200 λέξεις.

    Ήταν μάλιστα ικανός, να αναγνωρίζει ακόμα και ένα αντικείμενο, το όνομα του οποίου άκουγε για πρώτη φορά.

    Και το πετύχαινε, χάρη στη δυνατότητα του να ξεχωρίζει το νέο αντικείμενο από τα δεκάδες άλλα, τα ονόματα των οποίων ήδη γνώριζε. (εκμάθηση δια αποκλεισμού) Επτά στις δέκα φορές, που ο ιδιοκτήτης τού ζήτησε να φέρει από το δωμάτιο το νέο αντικείμενο ο Ρίκο πήρε άριστα.

    Ένα μήνα αργότερα , οι ερευνητές, θέλησαν να τεστάρουν την ικανότητα του να αφομοιώνει το νέο του λεξιλόγιο.

    Τρεις στις δέκα φορές , ο σκύλος κατάφερε να αναγνωρίσει το νέο αντικείμενο.

    Το γεγονός αυτό, κρίθηκε εξαιρετικά σημαντικό από τους επιστήμονες καθώς στους ανθρώπους, αντίστοιχη ικανότητα έχει ένα παιδί τριών ετών

    Η έρευνα συνεχίζεται

    Οι Γερμανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι, όπως και στους ανθρώπους, ένα τμήμα του εγκεφάλου του σκύλου υποστηρίζει την εκμάθηση .

    Την άποψη αυτή, δεν συμμερίζεται ο Πολ Μπλουμ, ερευνητής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

    " Τα παιδιά μπορούν να καταλαβαίνουν λέξεις μέσα από τα συμφραζόμενα. Η ικανότητα αντίληψης του Ρίκο, διαπιστώθηκε μόνο όταν του ζητήσαμε να φέρει αντικείμενα. Είναι σε θέση όμως να εκτελέσει μία εντελώς διαφορετική εντολή ;" διερωτάται.

    Στα ερωτήματα αυτά καλούνται να απαντήσουν οι Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι εξακολουθούν να "δουλεύουν" με το Ρίκο για να διαπιστώσουν αν όντως έχει τη δυνατότητα να καταλάβει διαφορετικές εντολές, όπως να βάλει παιχνίδια σε κουτιά ή να φέρνει αντικείμενα και σε άλλους ανθρώπους, εκτός του ιδιοκτήτη του.

    [06] Οικονομία

    Ευρωπαϊκή προτεραιότητα ο αγωγός Ελλάδας - Σλοβενίας - Αυστρίας

    10/6/2004 8:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με σημαντική επιτυχία για τις ελληνικές θέσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης , που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο, μετά από διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με την ιρλανδική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στα έργα ευρωπαϊκής προτεραιότητας ο σημαντικός αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδα -Σλοβενία - Αυστρία μέσω Δυτικών Βαλκανίων και ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη. Επίσης, προστέθηκαν στα έργα κοινοτικού ενδιαφέροντος ένας δεύτερος τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο κλάδος φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς Πάτρα, ενώ διεγράφη από τους άξονες προτεραιότητας η πρώιμη και ανταγωνιστική των εθνικών σχεδιασμών αναφορά περί "νέων συνδέσεων φυσικού αερίου στα δυτικά Βαλκάνια με Ελλάδα-Ιταλία-Σλοβενία-Βουλγαρία". Στο Συμβούλιο συζητήθηκε ακόμη και η κατάσταση της πετρελαϊκής αγοράς .

    Συζήτηση για κατ' εξαίρεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων

    Υπενθυμίζεται ότι στα έργα ευρωπαϊκής προτεραιότητας είχαν ενταχθεί με απόφαση του 2003 η διασύνδεση φυσικού αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία και η αποκατάσταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη .

    Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση της πετρελαϊκής αγοράς και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στις 22-24 Μαΐου στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, με βάση προηγούμενο αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα για ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ενέργειας, λόγω του προβλήματος των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

    Κατά τη συζήτηση, ο κ. Σαλαγκούδης επανέλαβε την ανησυχητική συχνότητα , διάρκεια και ένταση του μείζονος περιοδικού προβλήματος της υπέρμετρης αύξησης των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια και τις σοβαρές επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη για διερεύνηση και θέσπιση μιας ενιαίας κοινοτικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή του προβλήματος χωρίς λήψη μονομερών και διαφορετικών φορολογικών μέτρων από τα κράτη μέλη, όπως συνέβη το 2000.

    Την ανάγκη αποφυγής μονομερών φορολογικών μέτρων επεσήμανε και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας που συνεδρίασε στις αρχές Ιουνίου 2004, το οποίο δεν συμφώνησε για ενιαία μείωση της φορολογίας σε κοινοτικό επίπεδο.

    Το θέμα της κατ' εξαίρεση μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων για την περίοδο ως τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων συζητήθηκε σε θετικό κλίμα στο Συμβούλιο Υπουργών που κατέληξε ότι η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί στο ΣυμβούλιοΥπουργών Οικονομίας.

    [07] Ευρωεκλογές

    Προεκλογικές κόντρες

    10/6/2004 9:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Με τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις σήμερα και αύριο κορυφώνονται οι δραστηριότητες των κομμάτων, καθώς απομένουν τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλλαξαν φραστικά πυρά στον απόηχο της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ρωτήθηκε την Πέμπτη και για τις δηλώσεις Σουφλιά υπέρ του Κώστα Λαλιώτη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος φάνηκε να διαφοροποιείται από τις απόψεις Πάγκαλου για το που πρέπει να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ τον πήχη των ευρωεκλογών. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας, κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι με τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη επιτέθηκε με αγενή τρόπο προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, χάνοντας την ψυχραιμία του.

    Κριτική και έπαινος

    "Μέσα σε λίγα λεπτά, κατέρρευσε η εικόνα ηπιότητας και αυτοπεποίθησης που καλλιεργούσε η κυβέρνηση", τόνισε σχετικά με τις δηλώσεις Ρουσόπουλου για την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στην τηλε-μαχία της περασμένης Τρίτης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η επίθεση στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου είχε ως στόχο να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η εμφάνιση του πρωθυπουργού στο ντιμπέιτ".

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σουφλιά για τα Ολυμπιακά έργα και τον Κώστα Λαλιώτη, τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές εμπεριέχουν την κριτική για το έργο Λαλιώτη και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον έπαινο, τον οποίο ουδέποτε απέκρυψε αυτή η κυβέρνηση. Υπενθύμισε, πάντως, τις ενστάσεις για το πώς γίνονταν τα έργα και την κριτική για τις καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις.

    Βενιζέλος: Στόχος, το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα

    Η συζήτηση για τις ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι αριθμητικού χαρακτήρα, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα, απαντώντας σε δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι ένα ποσοστό κάτω από 33% θα είναι φθορά για την παράταξη.

    Ο ίδιος επεσήμανε, ότι στόχος του κόμματος είναι το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να δοθεί το μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να λειτουργεί εν λευκώ και το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει αντίβαρο.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2005, δηλώνοντας, ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία, λόγω κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει μία συναινετική και υπεύθυνη στάση, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας.

    [08] Ευρωεκλογές

    "Να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Αριστερά"

    10/6/2004 10:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σκληρή επίθεση εναντίον του ΚΚΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του για τις ευρωεκλογές στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Το κατηγόρησε για δογματισμό, απουσία επαφής με την πραγματικότητα με αφορμή τις θέσεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστήριξε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ "είναι ψήφος αφοπλισμού της Αριστεράς". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εστράφη και εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι η μεν κυβέρνηση χρειάζεται έλεγχο και προγραμματική αντιπολίτευση, το δε ΠΑΣΟΚ "ένα μήνυμα αντίρρησης και ελέγχου".

    Ελπίδα αντίστασης

    Με αφορμή το κάλεσμα των εκλογέων να ενισχύσουν τον ΣΥΝ, καθώς κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, που όπως είπε "αποτελούν ελπίδες αντίστασης και φορείς διαφορετικών ιδεών", ο κ. Κωνσταντόπουλος έστρεψε τα πυρά εναντίον του ΚΚΕ.

    "Το ΚΚΕ με την γραμμή εξόδου από την Ε.Ε. δεν αποτελεί λύση. Το ΚΚΕ ζητάει να βγει η Ελλάδα εκτός. Να πάει όμως που; δεν απαντά. Μια Ελλάδα εκτός ΕΕ σήμερα, ένα αποτέλεσμα θα έχει. Θα εκθέσει τους Έλληνες εργαζόμενους, τους Έλληνες αγρότες στην πιο άγρια εκμετάλλευση. Το ΚΚΕ μας ζητάει τι; Να αγωνιστούμε και να φτάσουμε στο επίπεδο μισθών κα παροχών που είναι οι γειτονικές μας χώρες που βρίσκονται εκτός ΕΕ; Μονάχα ως αποτέλεσμα του ακραίου δογματισμού μπορούν να εξηγηθούν αυτές οι θέσεις. Για όποιον έχει επαφή με την πραγματικότητα και για όποιον θέλει να κοιτάει μπροστά ένας είναι ο δρόμος: αγώνας για να αλλάξει προς το καλύτερο η ΕΕ και μέσα σ΄ αυτήν η Ελλάδα", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Προέβλεψε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ως επιχείρημα για να επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση και σκληρή λιτότητα με το νέο προϋπολογισμό, ενώ εναντιώθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

    Κάλεσε, τέλος, τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν αποφασιστικά τον ΣΥΝ "γιατί έτσι θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την Ευρωπαϊκή Αριστερά, που θέλει να αγωνιστεί στην Ευρώπη διεκδικώντας εναλλακτικές πολιτικές έναντι του νεοφιλελευθερισμού".

    [09] Ευρωεκλογές

    "Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν στο ακέραιο" "Όχι σε πολιτική λιτότητας"

    10/6/2004 10:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ανάγκη μιας οικονομικής πολιτικής εξορθολογισμού, η οποία όμως δεν θα στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των πολιτών και κατά του βιοτικού επιπέδου, τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι "δεν θα υπάρχουν επιβαρύνσεις και κυρίως θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους εισοδηματικά ασθενέστερους". Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα τηρηθούν στο ακέραιο, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε ότι θα μονιμοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ θα υπάρξει ισχυρή μοριοδότηση για τους υπόλοιπους. Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι το πνεύμα του Συντάγματος επιτάσσει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και τόνισε ότι δεν επιτρέπονται κομματικά παιχνίδια με το θεσμό, χαρακτηρίζοντας, πάντως, μη επίκαιρη τη συζήτηση για το θέμα αυτό.

    Οικονομία

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και αποδείχθηκε από την απογραφή ότι το έλλειμμα είναι πάνω από 3% και όχι 1,7, όπως έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ως δείγμα περιστολής των δαπανών το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και το σημαντικό περιορισμό των αμυντικών δαπανών, για τις οποίες είπε ότι ορισμένες ερευνώνται από τη δικαιοσύνη και τη μείωση των απολαβών διοικητών οργανισμών.

    Επίσης, ανέφερε ότι αυτά είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησής του για σεβασμό του χρήματος του Έλληνα φορολογούμενου.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ήδη έχει δοθεί αύξηση 1 έως 5% στις συντάξεις με την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, αναφέρθηκε στην επικείμενη ρύθμιση για τα πανωτόκια, στο πάγωμα των πλειστηριασμών και στη μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, ενώ τόνισε ότι σταδιακά και μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουν καταβληθεί οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος προεκλογικά.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα καταργηθεί το ΣΔΟΕ και αυτό θα προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές του φθινοπώρου μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο, σημειώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται τώρα οι φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά με ρητή εντολή να μην κινούνται στις εκβιαστικές λογικές του παρελθόντος.

    Κυπριακό - Ευρωεκλογές

    Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι πέτυχε, αφενός βελτιώσεις στις μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και αφετέρου ότι διασφαλίστηκε ότι οι πολίτες της Κύπρου θα εξέφραζαν την βούλησή τους χωρίς εξαναγκασμούς και πιέσεις.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι με τους χειρισμούς του δεν υπήρξε πρόβλημα για τη διεθνή θέση της χώρας.

    Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως αναμένει την Κυριακή να εκφραστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση για να συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή το έργο της, αξιολογώντας θετικά όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνησή του.

    "Έχω αυτοπειθαρχία"

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως δεν τον ανησυχούν οι προσωπικές απόψεις που εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησής του, αλλά έστειλε το μήνυμα προς όλους για "λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα". Και πρόσθεσε "μας δεσμεύει όλους ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εδώ δεν είναι στρατός και δεν μπορεί να πέσει γενικό σιωπητήριο. Δεν με ανησυχούν προσωπικές απόψεις".

    "Δεν βλέπω καμία αντίφαση. Ο Σουφλιάς είπε ότι κ. Λαλιώτης παρήξε έργο και δεν έρχεται σε καμία αντίφαση με το γεγονός ότι κάναμε κριτική για λάθη, καθυστερήσεις και μεγάλο κόστος. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν κάνανε τίποτα, άλλωστε η πολιτεία έχει συνέχεια, αλλά στα δημόσια θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί οι καθυστερήσεις και να έχουν γίνει με μικρότερο κόστος", είπε ο κ. Καραμανλής, αναφορικά με τις δηλώσεις Σουφλιά για το έργο του Κ. Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

    "Έχω αυτοπειθαρχία", είπε ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν απαντά στις σκληρές προσωπικές επιθέσεις του κ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε ότι "δεν με εκφράζουν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Και είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι τους χρησιμοποιούν, γιατί τους απεχθάνονται οι πολίτες και ούτε οι φανατικοί δεν συγκινούνται με τον ξύλινο λόγο. Καταλαβαίνω τις εσωκομματικές ανάγκες, αλλά δεν κατανοώ πως ένα κόμμα που ήταν 20 χρόνια στην εξουσία δεν κατάλαβε τίποτα και δεν προχωρά σε αυτοκριτική".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορεί με τον κ. Σημίτη στο παρελθόν να είχαν συγκρούσεις και να αντηλλάγησαν βαρείς χαρακτηρισμοί, προσθέτοντας πως "μπορεί να ξεφύγει ο τόνος σε μια αντιπαράθεση στην Βουλή", αλλά πρόσθεσε πως ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριζε την προσπάθεια της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, όταν ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο εξωτερικό και ανέμενε την επιστροφή του για να ασκήσει κριτική, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του κ. Παπανδρέου, όταν ο ίδιος βρισκόταν στη Λουκέρνη για το Κυπριακό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 June 2004 - 20:50:27 UTC